کاربر

درمان وبا

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

وبا: عبارت است از یک بیماری عفونی حاد و اسهالی است که عمدتاً به وسیله ویبریوکلرا ایجاد می شود. اسهال جهنده بدون فشار و آبکی و به دنبال آن استفراغ، کم آب شدن سریع، گرفتگی ماهیچه ها و کم ادراری علائم مشخصه بیماری هستند. بیمار از طریق تعریق بسیار زیاد آب بدن خود را از دست می دهد. در صورتی که جایگزینی آب و الکترولیت سریع انجام نشود تا 40 الی 30 درصد موارد احتمال مرگ وجود دارد.

علائم:

  1. استفراغ
  2. حالت تهوع
  3. شروع ناگهانی اسهال
  4. بیشتر افراد در معرض وبا هرگز بیمار نمی‌شوند. در حقیقت، در بیشتر موارد، شاید هیچوقت متوجه نشوید که در معرض آلودگی وبا قرار گرفته اید. پس از آلوده شدن، به مدت 7 تا 14 روز در مدفوع خود باکتری‌های وبا را دفع می‌کنید. وبا معمولاً مانند سایر بیماری‌ها باعث اسهال خفیف تا متوسط ​​می‌شود. از هر 10 نفر آلوده یک نفر، علائم معمولی را طی دو تا سه روز پس از عفونت ایجاد می‌کنند.
  5. کم آبی بدن خفیف تا شدید، کم آبی بدن ناشی از وبا معمولاً شدید است و می‌تواند باعث خستگی، بد خلقی، گود افتادگی چشم، خشکی دهان، خشکی پوست، عطش شدید، کاهش خروج ادرار، ضربان قلب نامنظم و فشار خون پایین شود. کم آبی ممکن است منجر به از بین رفتن مواد معدنی در خون و عدم تعادل الکترولیت شود. اولین نشانه عدم تعادل الکترولیت، گرفتگی شدید عضلات است. این اختلال در نهایت می‌تواند منجر به شوک شود.

علت:

  • وبا توسط باکتری‌هایی به نام ویبریو کلرا ایجاد می‌شود. اثرات کشنده این بیماری نتیجه یک سم قوی موسوم به CTX است که توسط این باکتری‌ها در روده کوچک تولید می‌شود. CTX هنگام اتصال به دیواره های روده، جریان طبیعی سدیم و کلرید را مختل می‌کند. هنگامی که باکتری‌ها به دیواره روده کوچک متصل می‌شوند، بدن شروع به ترشح مقادیر زیادی آب می‌کند که منجر به اسهال و از بین رفتن سریع مایعات و نمک‌ها می‌شود.
  • منابع آب آلوده منبع اصلی عفونت وبا است. میوه‌ها، سبزیجات و غذاهای غیر پخته همچنین می‌توانند حاوی باکتری‌های عامل وبا باشند. وبا معمولاً از طریق تماس‌های معمول از فردی به فرد دیگر منتقل نمی‌شود.

پیشگیری:

  1. عدم مصرف لبنیات
  2. شستشوی مرتب دست‌ها
  3. استفاده از آب معدنی یا آب جوشیده
  4. خودداری از مصرف غذای خام یا صدف
  5. مصرف میوه و سبزیجات خامی که خودتان پوست می‌گیرید

عوارض احتمالی:

  1. نارسایی کلیه
  2. کمبود پتاسیم
  3. قند خون پایین
  4. شوک و اسهال شدید جدی‌ترین عوارض وبا است. با این حال، ممکن است مشکلات دیگری نیز رخ دهد، مانند.
  5. وبا می‌تواند کشنده باشد. در موارد شدید، از دست دادن سریع مایعات و الکترولیت‌ها می‌تواند در حداقل دو یا سه ساعت باعث مرگ شود. حتی در موارد معمولی، در صور‌ت عدم درمان، احتمال مرگ فرد در کمتر از 18 ساعت در اثر کمبود آب بدن و شوک وجود دارد.

تشخیص:

  • تشخیص نشانه ها وعلائم وبا شدید در مناطقی که شیوع بالا است کمتر با اشتباه رو به رو می شود. تنها راه تشخیص وبا به طور قطعی شناسایی باکتری های موجود در نمونه مدفوع فرد است. تست های سنجش وبا که نتایج آن ها به سرعت مشخص می شوند اکنون در دسترس هستند که به مسئولین این امکان را می دهند که سریعاً منطقه ای را که تشخیص وبا در آن تأیید شده است، تحت کنترل داشته باشند. تشخیص سریع تر بیماری وبا میزان مرگ و میز ناشی از آن را در آغاز شیوع بیماری کاهش می دهد و موجب شکل گیری سریع تر اقدامات لازم برای کنترل شیوع وبا می گردد.

درمان طب نوین:

  • درمان وباباید بسیار سریع انجام گیرد؛ زیرا وبا ظرف چند ساعت می تواند موجب مرگ شود. از جمله راه های درمان وبا شامل:
  • تأمین مایعات مورد نیاز: هدف از این راهدرمان وبا، جایگزینی مایعات و الکترولیت های از دست رفته با استفاده از یک محلول آبرسانی، او آر اس است. محلول او آر اس به صورت پودر است که باید با آب جوشیده یا بسته بندی شده مخلوط گردد. بدون تامین مایعات مورد نیاز، تقریباً نیمی از افراد مبتلا به وبا جان خود را از دست می دهند. با درمان وبا، میزان مرگ و میر ناشی از آن به زیر یک درصد کاهش می یابد.
  • محلول های درون رگی: زمانی که وبا شیوع می یابد، بیشتر افراد با مصرف محلول های او آر اس بهبود می یابند، اما در مواردی که دهیدراتاسیون شدید است، بیماران به دریافت مایعات درون رگی نیز نیاز دارند.
  • آنتی بیوتیک ها: در حالی که آنتی بیوتیک جزء ضروری ازدرمان وبا نیستند، برخی از آن ها مقدار و مدت زمان اسهال ناشی از وبا را در افرادی که به شدت بیمار شده اند، کاهش می دهند.
  • مکمل زینک: تحقیقات نشان می دهند که زینک (روی) می تواند میزان و مدت زمان اسهال در کودکان مبتلا به بیماری وبا را کاهش دهد.

درمان طب سنتی:

  • سبزی ها و میوه را با نمک ضد عفونی کنند.
  • ساعت به ساعت ماست محلی با چای غلیظ بجای غذا بخورند.
  • آب را بجوشانند و بخورند و اگر می توانند با لیموترش مخلوط کرده بخورند.
  • خاکشیر بو داده هر ۲ ساعت یک بار هر بار یک قاشق غذاخوری در یک لیوان آب جوش مخلوط و کمی شیرین کرده میل کنند.
  • خاکشیر دو حالت دارد اگر خاکشیر شسته اگر با یخ مصرف شود، ضد اسهال است و اگر خاکشیر را شسته و بجوشانند و سپس با عسل مصرف کنند، برای یبوست بسیار نافع است.
  • شیرین بیان، زیره سیاه، نعناع، رازیانه، انیسون، آویشن و بارهنگ را مخلوط و شکر اضافه کنند و پودر کنند و هر ۲ ساعت یک بار یک قاشق مرباخوری در یک استکان آب جوشیده حل کرده میل کنند. اگر همه داروها در دسترس نبود هر چند تا که بود مصرف کنند.
  • بعد از به دست آوردن سلامتی بهتر است که به مدت دو هفته فقط از غذاهای گیاهی استفاده شود و از پرخوری پرهیز شود. به اینگونه افراد توصیه می شود که از خوردن مواد غذایی مختلف در یک وعده خودداری شود. بهتر است که از مواد غذایی ساده بیشتر استفاده شود.
  • به مدت 3 تا 5 روز بیمار فقط از شربت عسل و خاکشیر و یخ استفاده کند. خاکشیر را شسته و ریک شور کنید. یک چهارم لیوان را از خاکشیر شسته پر کرده و یک قاشق غذاخوری عسل اضافه کنید و با چنگال به آرامی هم بزنید تا کاملاً حل شود. سپس مقداری یخ را به آن اضافه کرده، صبر کنید تا جدار خارجی لیوان از شدت سرما عرق کند. در این حال شربت را به آرامی میل کنید، به جز شربت عسل و خاکشیر و یخ هیچگونه مواد غذایی دیگر مطلقاً استفاده نشود. مقدار مصرف شربت عسل با خاکشیر و یخ، روزانه 7 تا 10 لیوان، بسته به سن بیمار است.

داروها:

  • فورازولیدون
  • کوتریموکسازول

فعالیت:

  • تا زمان بهبودی کامل از انجام هرگونه فعالیت بدنی پرهیز کنید.

رژیم غذایی:

  • از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات، غذاهای گرم و سرد بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.
  • خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی با رب انار، خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک عدسی با کشمش، خوراک عدسی ساده، خوراک عدسی با قارچ، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو بادمجان، خوراک کدو حلوایی، خوراک قارچ با سس، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک کلم برگ با عدس، خوراک کلم قمری، خوراک گل کلم، خوراک کلم بروکلی، خوراک لوبیا سبز ۲، یتیمچه، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا و عدس، خوراک سویا با رب انار، تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، لوبیا با سویا، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک کشمشی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک لوبیای سویا، آش گندم با حبوبات، آش گندم با سبزیجات، آش گندم با شلغم، آش گندم با تره، آش گندم با سویا، آش باقلا، آش لپه ۱، آش لپه ۲، آش کدو حلوایی، آش کدو خورشتی، آش شله قلمکار، آش صیفی، آش غلات، آش خرفه ۱، آش خرفه ۲، آش زردآلو، آش عدس ۱، آش عدس ۲، آش برنج، آش حبوبات و غله ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش شوید باقلی، آش گل کلم ۱، آش کلم قمری با ماش، آش کلم قمری با گندم، آش کلم قمری با عدس، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش انار، آش اسفناج ۱، آش اسفناج ۲، آش حبوبات ۲، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۱، آش مرزه، آش شولی ۱، آش شولی ۲، آش رب، آش زرشک، حلیم عدسی با سویا ۱، حلیم عدسی با سویا ۲، حلیم حبوبات و غلات، حلیم گندم با شیر سویا، حلیم گندم با سویا، حلیم گندم با عدس، حلیم گندم و بادمجان، حلیم گندم با مغزیجات، حلیم جو، حلیم دال عدس، مرصع پلو، صیفی پلو، آلبالو پلو، ساطری پلو، شوید باقالی پلو، شوید پلو با لوبیا چشم بلبلی، دم پخت گوجه ۱، دم پخت گوجه ۲، هویج پلو، سبزی پلو، ماش پلو، پلو مخلوط، لپه پلو، قیمه پلو، کلم قمری پلو، کلم پلو، کلم پلو با قارچ، کلم پلو با سویا، دمی شیرازی، عدس پلو ساده، عدس پلو با سویا، عدس پلو با کدو حلوایی، عدس پلو با قارچ، لوبیا قرمز پلو، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۲، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، نخود فرنگی پلو ۲، پلوی آلو اسفناج، انار پلو، گشنیز پلو با سویا، لبو پلو، بادمجان پلو ۱، بادمجان پلو ۲، رب پلو، بلغور پلو، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش شهد فسنجان، خورش قیمه، خورش به و آلو، خورش به، خورش آلو و قیسی، خورش قیمه بادمجان، خورش قیمه آلو، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش قارچ و آلو، خورش کدو حلوایی، خورش کدو خورشتی، خورش هویج و به، خورش گوجه سبز، خورشت قیمه قارچ، خورش قیمه بادمجان، خورشت کنگر، سوپ کدو حلوایی، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ بامیه، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ شهد نما، سوپ کاهو سبز، کباب تابه گیاهی، کتلت عدس ۱، کتلت عدس ۲، کتلت هویج و سیب زمینی، کتلت ذرت، کتلت سیب زمینی و حبوبات، کتلت سویا با گندم جوانه زده، برگر کدو خورشتی، برگر لوبیا سفید، برگر لوبیا چشم بلبلی، پن کیک سیب زمینی، سوسیس فانتزی، دلمه کلم، دلمه فلفل دلمه ای، دلمه کدو خورشتی، دلمه سیب زمینی، کوفته سبزیجات، کماچ ساده، کماچ سویا، کماچ قارچ، کماچ مخلوط، شیر سویا، ماست سویا، فرنی سویا، کشک سویا، خامه سویا، سمنو با گندم و جو، سمنو با رب انار.
error: محتوا محافظت شده می باشد.