میگرن: عبارت است از میگرن یکی از بیماری های اعصاب مرکزی است و امروزه بسیاری از مردم به این کسالت دچار هستند، در این بیماری عموماً شخص احساس درد در قسمت های مختلف سر را دارد، از جمله: در سمت چپ سر یا نیم کره مغز و یا در سمت راست مغز و گاهی اوقات در پس سر این درد شروع می شود. ضمناً گاهی اوقات هم در جلوی سر، نزدیک به پیشانی درد شروع می شود که بیمار را کلافه می کند و در نتیجه بیمار از شدت درد قادر به باز کردن چشم نیست. این بیماری گاه آنقدر درد ایجاد می کند که بیمار فکر می کند که تومور بزرگی در مغزش وجود دارد و این مساله باعث نگرانی و هراس او می شود. افرادی که دچار این بیماری هستند عموماً بعد از شدت پیدا کردن درد، دچار حالت تهوع می شوند، بعد از این حالت درد بیمار مقداری تسکین پیدا می کند و شدت درد کاهش می یابد، حمله این سردرد می تواند 72 الی 2 ساعت طول بکشد. حملات میگرن در بعضی از افراد ممکن است به طور هفتگی رخ دهد. در حالی که در بعضی دیگر ممکن است حتی یک بار نیز در سال رخ ندهد. میگرن هر دو جنس را تحت تأثیر قرار می دهد، اما در زنان شایع تر است. افرادی که به این بیماری دچار می شوند، عموماً سال های زیادی را پشت سر می گذارند در حالی که این بیماری بهبود نیافته است.
علائم:
ماهیت حملات در افراد مختلف متفاوت است و گاهی در یک فرد خاص نیز ممکن است حملات شبیه هم نباشند. علائم حمله کلاسیک میگرن به ترتیت زیر ظاهر می شوند:
- پیش در آمد حمله سردرد که ممکن است به صورت مشکلات بینایی، شنوایی یا بویایی باشد.
- شایعترین علامت عبارت است تاری دید، و به دنبال آن دیدن نقاط نورانی و الگوهای زیگزاگ مانند نورانی. مشکلات بینایی ممکن است چندین دقیقه یا حتی چندین ساعت طول بکشند، اما با آغاز سردرد ناپدید می شوند. درد مبهم و آزار دهنده در شقیقه که به تمام نیمه سر در همان طرف گسترش می یابد. درد تدریجاً شدید و ضربان دار می شود. در سایر انواع حملات سردرد میگرنی، علائم فوق (مشکلات بینایی، سردرد یا استفراغ) ممکن است وجود نداشته باشند، یا اینکه ممکن است علائم دیگری وجود داشته باشند، بعضی از افراد دچار رنگ پریدگی، قرمزی چشم ها، و آب ریزش از بینی یا اشک ریزش از چشم ها می شوند.
علائم میگرن گرم (سردردهای دموی):
- در شقیقه نبض دارد.
- با گرما شدت می گیرد.
- در مردان بیشتر دیده می شود.
- درد از پیشانی شروع و کل سر را فرا می گیرد.
- عصبانیت و عطرهای گرم از دیگر عوامل تشدید کننده هستند.
علائم میگرن گرم(سردردهای صفراوی):
- تمام سر را درگیر می کند.
- با بوی زعفران تشدید می شود.
- چشم ها و اطراف چشم را در بر می گیرد.
- این سردردها از جلوی سر و پیشانی آغاز می شود.
- موقع استشمام عطرهای گرم افزایش پیدا می کند.
- در هوای گرم و هنگام خوردن گرمی ها تشدید می شود.
- غالباً در مردان مشاهده می شود و شخص دوست دارد در اتاق تاریک باشد و در بعضی از مواقع حالت تهوع هم نیز دارد.
علائم میگرن سرد(سردردهای سوداوی):
- این سردرد معمولاً کل سر را فرا می گیرد.
- سردرد شایع بین زنان و مردان در عصر حاضر
- معمولاً به هر بهانه ای این سردرد ایجاد می گردد، از قبیل: سر و صدا، عصبانیت، شلوغی، ترافیک، استرس، آلودگی هوا، استشمام بوها، روشنایی و …
علائم میگرن سرد(سردردهای بلغمی):
- با بوهای گرم آرام می شود.
- سنگینی زیادی در سر ایجاد می شود.
- هنگام خوراک سردی ها، استرس، غم و غصه خوردن درد شدت می گیرد.
- درد معمولاً از گردن و پشت سر شروع می شود و غالباً تمام سر را در بر می گیرد.
- اگر شخص صبح زیاد خوابیده باشد، سردرد صبحگاهی او بیشتر است که همراه با تهوع و استفراغ است.
- در زنان معمولاً بیشتر دیده می شود که زنان در هنگام گرسنگی، خستگی و قاعدگی بیشتر دچار این نوع سردرد می شوند.
علت:
- تنگ شدن، سپس گشاد شدن و التهاب رگ های خونی که به پوست سر و مغز می روند. سردرد زمانی آغاز می شود که رگ ها دوباره گشاد می شوند. حملات سردرد ممکن است در اثر عوامل زیر آغاز شوند:
- خستگی
- سینوزیت
- کم خونی
- غلظت خون
- خوردن بعضی از غذاها
- جا انداختن وعده غذایی
- مشکلات دستگاه گوارش
- مصرف قرص های ضد حاملگی
- یکی از عوامل میگرن، انقباض عروق خواهد بود. عامل دیگر، انبساط عروق است که در این مرحله اطراف عروق مایعات پولی پتیدی شبیه به برادی کینین یافت می شود و علت پیدایش آن معلوم نیست.
- مشکلات عاطفی احتمالاً شایع ترین علت بروز حملات میگرنی هستند، اما سردرد لزوماً با ناراحتی عاطفی همزمان نمی شود به طوری که حملات سردرد غالباً در آخر هفته ها که استرس کم شده است رخ می دهند.
- غلظت خون: عواملی که باعث غلظت خون می شوند عبارت اند از: استرس، مشکلات دستگاه گوارش، کافئین ها، فرآورده های حیوانی، قند و شکر، دیر وقت شام خوردن، یبوست، مصرف غذاهای ممنوعه، کم تحرکی.
- استرس و اضطراب: افزایش اسیدوز خون ناشی از استرس و عصبانیت عامل اصلی التهاب عروق گردش خون، خصوصاً عروق مغزی می باشد؛ دلهره، هیجان، افسردگی، پرخاشگری، عصبانیت، بحث و جدل، نگرانی بی مورد و سایر مشکلات روحی روانی عامل التهابات عروق مغزی می باشند.
- ایام قاعدگی: مكانيسم بروز حمله میگرنی را می توان بدین طریق شرح داد. احتباس آب و نمک در بدن، که این بیشتر در نزد زنان بلند قدی که مبتلا به حالت عصبانی و بی گذشتی، زودرنجی و تحریک پذیری هستند، مشاهده می گردد. در روزهای اول قاعدگی که الدسترون خون و ادرار زیاد می شود این سردرد شدت می یابد.
- اثرات ثانوی کم خونی نیز خود عامل دیگری در تشدید سردرد میگرن به حساب می آید. اگر سندرم میگرن در مراحل اولیه و پیش رس به وسیله ترکیبات تارترات ارگوتامین سد شود سردرد شدیدی به وجود نمی آید، این ترکیبات می توانند از ایسکمی یا کم خونی اولیه عروق جلوگیری کرده و مانع به وجود آمدن سردرد شوند.
- عفونت: اكثر التهابات عروقی، به دلیل انواع عفونت ها ایجاد می گردد؛ عفونت طولانی مدت، سیستم دفاعی بدن را تضعیف می کند این عارضه باعث می شود که مکانیسم دفاعی بدن کار عادی خود را که مقابله با عفونت ها می باشد انجام ندهد و به جای آن به قسمت های سالم بدن (مثل دیواره عروق) حمله کرده و باعث التهاب آنها شود. عوامل ایجاد کننده عفونت در بدن عبارت اند از: مصرف زیاد لبنیات، مصرف زیاد گوشت، مصرف غذاهای فرآوری شده، یبوست، مصرف مایعات کم، داروهای شیمایی.
- آلرژی: سلول های بدن، زمانی که با مواد غذایی بد داخل خون، مواجه می شوند، هاله ای را اطراف خود ایجاد می کنند تا این مواد به داخل سلول ها نفوذ نکنند؛ نام این هاله هیستامین است؛ بنابراین مواد بد، توانایی جذب شدن به سلول ها را نداشته، لذا به سمت عروق خونی برگشت می کنند؛ این مواد بد یکی از دلایل التهاب عروق مغزی می باشد. غذاهای بد مثل: (سوسیس، کالباس، پیتزا، چیپس، پفک، گوشت و تخم حیوانات پرورشی غذاهای ساندویچی، سس های بازاری، غذاهای پرادویه، غذاهای سرخ شده، غذاهای مانده و بیات، پنیر کهنه، نگهدارنده های غذایی، کنسروی جات، کمپوت ها، شیرینی جات بازاری خصوصاً نوع تر آن، شکلات، فست فودها، مصرف غذاهای با هم ناسازگار، ماهی دودی، غذای رستوران ها) عاملی هستند برای ایجاد آلرژی و در نهایت سردردهای میگرنی.
- بعضی غذاها: تیرامین ماده ای است که از تجزیه اسید آمینه تیروزین در مواد غذایی ایجاد می شود؛ این ماده به احتمال زیاد سبب التهاب رگ های خونی می شود که یکی از عوامل اصلی بروز سردرد میگرنی است؛ برخی از متخصصان توصیه می کنند از مصرف برخی مواد غذایی خودداری کنید مانند: (پنیر کهنه، غذاهای چرب خصوصاً چربی های اشباع مثل تخم مرغ، جگر، بستنی، خامه، سرشیر، کره، سرخ شده ها، (غذاهای شرادار مثل: گردو، خربزه شیرین، تیل عسلی)، (غذاهای نفاخ مثل: پیاز، کلم، شیر، حبوبات)، قرص ضد بارداری، پرخوری، گرسنگی، شکلات، شیرینی جات، الکل، دخانیات، (نوشیدنی های کافئین دار مانند. چای، نسکافه، قهوه)، ماهی شور، ادویه جات تیز و تند، غذاهای مانده، کنسروی جات، غذاهای ساندویچی، ماکارونی، نان خمیری و فتیر و کلیه غذاهای ممنوعه).
- پیامبر گرامی اسلام منشاء همه بیماری های انسان را در معده می داند و نیز درمان همه بیماری ها را، چون معده انسان محل ورود انواع غذاهای مختلف برای ادامه حیات است، از همین مکان بسیاری از بیماری ها آغاز می شود چرا؟ چون انسان تنها موجودی است که به فطرت الهی خویش عمل نمی کند، این مطلب در قرآن کریم به وضوح بیان شده است، خداوند سبحان می فرماید: اکثر انسان ها فطرت را نمی شناسند. بنابراین، علت اصلی میگرن، ضعیف بودن سیستم گوارش است، افرادی که بلافاصله بعد از میل کردن غذا دچار سردرد می شوند، دچار ناراحتی معده هستند، اما کسانی که بعد از حدود نیم ساعت تا یک ساعت سردردشان شروع می شود، اینگونه بیماران دچار ناراحتی روده هستند. علت این بیماری، استفاده از غذاهای ممنوع است، خصوصاً پنیر و چای و سرخ کردنی و شیرینی جات قنادی و قند و شکر و سایر غذاهای صنعتی.
- کسانی که در مراحل مختلف زندگی دچار مشقت و رنج های طاقت فرسا گشته یا در باز کردن گره های کور زندگی عاجز مانده و در قعر اقیانوس زندگی بدون امید نجات دست و پا می زنند. افرادی که دچار هیجانات و فشارهای کاری یا روحی طویل المدت می گردند به سردرد میگرن مبتلا می شوند. این هیجانات و فشارهای روحی از طریق رفلکس باعث انقباض بعضی از سرخرگ های سر از جمله آنهایی که به مغز خون می دهند می شود. این انقباضات باعث کم شدن خون قسمتی از مغز شده که این کم خونی عامل خبر دهنده یا علائم پیش رس سردرد می باشد. این کم خونی به مرور شدیدتر گشته و باعث تغییراتی در دیواره رگ ها می گردد. این تغییرات موجب شل شدن دیواره عروقی خون شده و این عروق حدود ۲۴ تا ۴۸ ساعت تونوس (سفتی) خود را از دست می دهند و فشار موجود در رگ ها موجب گشادی آنها گشته و ضرباتی شدید به صورت کلنگ زدن یا ضربه زدن برای بیمار به وجود می آورد و به نظر می رسد که گسترش بیش از حد جدار عروق باعث پیدایش میگرن باشد.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- استرس
- نوشیدن الکل
- سیگار کشیدن
- سابقه خانوادگی میگرن
- مصرف بسیاری از داروها
- کمبود خواب، یا در بعضی از افراد، خوابیدن زیاد
پیشگیری:
- از مصرف پیاز داغ به شدت پرهیز کنید.
- حتی المقدور میزان استرس را در زندگی تان کم کنید. مصرف بعضی از داروها می تواند در بعض از افراد از بروز حملات جلوگیری کند. از عواملی که باعث آغاز حملات سردرد میگرنی می شوند در صورت امکان پرهیز کنید.
عواقب مورد انتظار:
- علائم را می توان با درمان کنترل نمود. الگوی حملات و دفعات بروز آن ممکن است در طی زمان تغییر کنند. با بالا رفتن سن، شدت و دفعات حملات کمتر می شوند.
عوارض احتمالی:
- ندرتاً طول کشیدن حمله میگرن بیشتر از 72 ساعت که منجر به کم آبی بدن، خستگی و التهاب مغز میشود، ندرتاً اعتیاد به داروها ضد دردی که برای کنترل علائم مورد استفاده قرار میگیرند.
تشخیص:
- هیچ آزمایش واحدی وجود ندارد که بتواند بهتشخیص میگرن منجر شود. بلکه پزشک با ارزیابی شما و همچنین سابقه خانوادگی و همچنین برای رد سایر دلایل سردرد، آزمایشهای خون و تصویربرداری خاصی را تجویز میکند. برای کمک به تشخیص، یک گزارش دقیق از علائم خود داشته باشید.
درمان طب نوین:
- میگرن نمیتواند درمان شود ولیپزشک مغز و اعصاب میتواند به شما در مدیریت آن کمک کند تا کمتر به آن دچار شده و در زمان بروز آن، علائم کمتری داشته باشید. درمان، همچنین میتواند به شما کمک کند تا میگرنی که در حال حاضر دارید، شدت کمتری داشته باشد. برنامهی درمانی شما به عوامل زیر بستگی دارد:
- سن شما
- نوع میگرنی که دارید
- تعداد دفعات بروز میگرن
- شامل تهوع یا استفراغ به همراه دیگر علائم بودن
- دیگر بیماریهایی که دارید و داروهایی که ممکن است مصرف کنید
- شدت میگرن، بر اساس طول آن، میزان درد و بازدارندگی آن از رفتن به سر کار یا مدرسه
- برنامهی درمانی ممکن است شامل ترکیبی از موارد زیر باشد:
- مشاوره
- بوتاکس
- درمانهای خانگی خودمراقبتی میگرن.
- داروهای نیازمند به نسخه برای کمک به بهبود تهوع یا استفراغ.
- هورمون درمانی در صورتی که میگرن با چرخهی قاعدگی شما در ارتباط باشد.
- تغییرات سبک زندگی، شامل مدیریت اضطراب و دوری از محرکهای میگرن.
- مسکنهای OTC بدون نیاز به نسخه یا داروهای میگرن، از قبیل NSAIDها یا استامینوفن (تایلنول)
- داروهای میگرن نیازمند به نسخه، که روزانه برای پیشگیری از میگرن و کاهش تعداد دفعات بروز آن مصرف میشوند.
- مراقبتهای جایگزین که ممکن است شامل بیوفیدبک (بازخورد زیستی)، مدیتیشن یا مراقبه، فشاردرمانی یا طب سوزنی باشد.
- داروهای میگرن نیازمند به نسخه که به محض شروع سردرد، برای پیشگیری از شدید شدن میگرن و تسکین علائم استفاده میشوند.
درمان طب سنتی:
- استفاده از صفرابر
- خوردن سرکه شیره
- نوشیدن آب ولرم ناشتا.
- حجامت سر انجام شود.
- زالو درمانی روی موضع درد.
- آب فاتر روزی لیوان میل شود.
- روزی یک لیوان دمنوش زنجبیل میل کنید.
- ابروها را با روغن بنفشه روغن مالی کنید.
- روغن بنفشه پایه کنجد 2 قطره در هر بینی ریخته شود.
- شامپوی گل ختمی و سدر برای شست و شوی سر مصرف شود.
- روغن بنفشه پایه زیتون را با کاسنی خمیر کرده و روی پیشانی ضماد شود.
- دمنوش (بابونه + شیرین بیان + سوسنبر) با کمی عسل قبل از شروع میگرن.
- نصف عدس داروی شافیه 5 ماهه داخل روغن بنفشه پایه کند مخلوط شود و سپس 2 قطره در بینی ریخته شود.
- درمان از نظر طب روز درد را با انواع داوهای مسکن تا حدودی کنترل می کنند، اما راه دیگری برای درمان ندارد.
- چای بابونه که به آرام بخش معروف است قرن ها است که برای درمان سردرها و میگرن های شدید به کار می رود.
- مالیدن روغن (بادام تلخ + سیاهدانه + نعناع) به شقیقه ها (برای کاهش سردرد، تهوع، استفراغ، حساسیت به نور و صدا) استفاده می شود.
- پیاز رنده شده را هر شب هنگام خواب روی پیشانی و ملاج ضماد کنید. ضمناً تحریکات چشمی و عكس العمل در موقع پوست کندن پیاز هم مؤثر می باشد.
- برای درمان ابتدا باید خلط غالب را در بدن تنظیم سازید. اگر دموی مزاج بودید و پرخونی داشتید به طريق حجامت یا طریق دیگر خون کم کنید سپس به مداوا بپردازید.
- پنجاه گرم اسطوخدوس هندی را در یک لیتر آب بجوشانید. ۱۰ دقیقه هم بگذارید تا دم بکشد. آب آن را صاف و با عسل شیرین کنید و در فاصله هر دو غذای روزانه یک فنجان بنوشید.
- اسطوخدوس + برگ گشنیز + گل راعی به یک نسبت ترکیب کنید و پودر کنید سپس دم کنید و با عسل شیرین کنید و دو ساعت بعد از صبحانه و دو ساعت بعد از شام یک لیوان میل کنید.
- از خوردن همه چیز غیر از آب سیب پرهیز کنید. روزی سه مرتبه شانه و گردن را ماساژ دهید. سپس حوله ای که در آب سرد تر شده باشد را پشت گردن گذاشته و پاها را در آب گرم نگه دارید. سپس مدتی کاملاً استراحت کنید.
- گل بنفشه فرنگی و گل بابونه شیرازی و مغز ناخنک از هر کدام ۲۵ گرم، گل نیلوفر، بادرنجبویه، برگ مورد و شوید خشک از هر کدام ۱۵ گرم، همه را مخلوط کرده و بسیار نرم بسایید. هر شب یک تا دو قاشق غذاخوری از آن را با آب گرم خمیر کرده و به قسمت جلوی سر یعنی ملاج ببندید و بخوابید.
- بادرنجویه 15 گرم + اسطوخودوس 25 گرم + تخم گشنیز 15 گرم + مرزنگوش 10 گرم + سداب 10 گرم، این مواد را نرم آسیاب کنید و در دو لیوان آب دم کرده و کمی بجوشانید. سپس قبل از هر غذا دو استکان میل کنید و 10 گرم پونه را جوشانده و صاف کنید، آنگاه آب آن را مرتب به پیشانی بمالید.
- گل مینا با توجه به خواص ضد التهابی و قابلیت از بین بردن اسپاسم عضلات برای تقلیل دردهای میگرنی استفاده می شود. این گیاه را از عطاریها تهیه کرده و هر روز یک فنجان از آن را به صورت مستمر میل کنید. به هیچ وجه از نوع تازه آن برای دمنوش استفاده نکنید، زیرا باعث زخم شدن دهان میشود.
- به عنوان مسكن موقت هنگام شروع سردرد و میگرن یک قطعه ریشه عاقرقرها را آتش بزنید و دود آن را در هر دو سوراخ بینی استنشاق کنید و نیز تعدادی دانه گیلاس را له و روی پیشانی و ملاج بگذارید و بخوابید ولی بالش زیر سر نگذارید تا درد کاهش یابد. خوب است که لااقل روزی یک مرتبه این کار انجام شود.
- آویشن شیرازی، گل نیلوفر، گل محمدی، گل بنفشه فرنگی، مریم نخودی، اسطوخدوس هندی، پرسیاوشان، بابونه شیرازی، گل بـومادران، مرزنجوش، بادرنجبویه و برگ سداب از هر کدام ۱۰ گرم، همه را مخلوط و نیم کوب کرده بعد به ۱۰ قسمت مساوی تقسیم کنید و هر قسمت آن را هر روز صبح بجوشانید و با آب آن بخور دهید، سپس آب آن را صاف و شیرین کرده، بنوشید.
- به هنگام بروز اولین نشانه های حمله میگرنی: روی سر خود یک پارچه سرد یا کیسه یخ بگذارید، یا به صورت خود آب خنک بزنید. چندین ساعت در یک اتاق تاریک و آرام دراز بکشید. دو عدد بالش در دو طرف سر خود بگذارید تا سرتان تکان نخورد. در صورت امکان بخوابید. صدا، نور و بوها (خصوصاً بوی ناش از آشپزی و سیگار) را به حداقل برسانید. از مطالعه خودداری کنید.
- حنا روی سر به مدت 1 ساعت گذاشته شود. (حنا، میگرن سرد را درمان می کند. طریقه مصرف حنا به این صورت است که کل بدن را به جز صورت، حنا میمالی و حدود ۱۰ دقیقه صبر می کنی و بعد آن را می شویی، البته ضرورتی ندارد که صبر کنی تا بدن رنگ بگیرد و بعد از اینکه حنا را به بدن مالیدی، می توانی آن را بشویی. حنا انواعی دارد که بهترین آن، حنای سلطانی است).
- مریم نخودی، گل محمدی، سنامکی، سداب، مغز ناخنک، آویشن شیرازی، بابونه شیرازی، بادرنجبویه، پرسیاوشان، تخم گشنیز، گل نیلوفر، گل بومادران و ریوند چینی از هر کدام ۱۰ گرم، همه را مخلوط و نیم کوب کنید. سپس به ۱۴ قسمت مساوی قسمت تقسیم شود و هر قسمت را یک روز صبح بجوشانید و با آن بخور دهید بعد آب آن را صاف و شیرین کرده و قبل از صبحانه بنوشید.
- کسانی که دچار سردرد میگرنی هستند، در صورت يبوست و یا خشکی مزاج اول باید به درمان آن بپردازند و مراقبت کنند که هیچگاه تعادل دستگاه گوارش به هم نخورد و معده روزی یک یا دو مرتبه به راحتی کار کند. و نیز باید بر خود مسلط شوند و با تمرینات پی در پی، بدون توجه به گرفتاری های متعدد خود را خندان و شادمان نگهدارند. گردش، تفریح، مجالس و محافلی که شادمانی در آن حکم فرماست بسیار مفید است.
- زنجبیل: افرادی که با شروع اولین علائم میگرن یا سردرد زنجبیل مصرف می کنند درد کمتری احساس می کنند؛ زیرا ترکیبات موجود در زنجبیل باعث مسدود شدن ترشح هورمون های التهاب زا می شود. زنجبیل برای سردردهای میگرنی ناشی از آسیب های گردنی بسیار مفید است. زنجبیل تهوع و استفراغ ناشی از میگرن را برطرف می کند. زنجبیل غلظت خون را کاهش داده و باعث رسیدن اکسیژن کافی به مغز می گردد.
- سیاهدانه، سنامکی، سداب، بابونه شیرازی، تاجریزی، گل نیلوفر، تخم گشنیز، مرزنجوش، مغز ناخنک، بادرنجبویه، پرسیاوشان و اسطوخدوس هندی از هر کدام ۲۰ گرم، همه را مخلوط و به ۲۰ قسمت مساوی تقسیم کنید. هر قسمت را شب در یک و نیم ليوان آب جوش بخیسانید و صبح در همان آب بجوشانید و با آن بخور دهید. چون آب آن بـه حدود نصف رسید آن را صاف و شیرین ساخته و بنوشید. سپس تفاله آن را مجدداً در یک و نیم لیوان آب جوش بخیسانید و شب باز هم در همان آب بجوشانید و بخور دهید و آب آن را صاف و شیرین کرده بنوشید.
- باید از فکر زیاد، حساسیت های بیش از حد در مورد کار یا گرفتاری های زندگی، حرص و جوش، غم و غصه، ناراحتی و عصبانیت، گریه، حضور در مجالس عزا، شرکت در مکان های شلوغ و پر سر و صدا، رفتن به ارتفاعات مانند کوه و بام منازل و … دوری گزینند و از تند رفتن با وسایل نقلیه مخصوصاً در شیب ها، تماشای اشیاء گردان یا سریع الحرکت، تماشای فیلم خصوصاً فیلم های وحشتناک یا غمناک، گوش کردن یا خواندن اخبار مخصوصاً خبرهای نامساعد، مطالعه پی در پی، کارهای طاقت فرسا، بی خوابی شب، مصرف دخانیات، مصرف نوشابه های الکلی، نوشیدن چای یا قهوه، خوردن غذاهای مانده و کنسرو شده و غذاهای سرخ کرده، ادویه جات، شیرینی های قنادی، سرکه و ترشی جات، بستنی و آب یخ یا نوشیدنی های یخ کرده پرهیز کنند.
- به عنوان درمان اسطوخدوس هندی، مرزنجوش، بابونه شیرازی، بادرنجبویه، پرسیاوشان، شاه تره، مغز ناخنک، تخم گشنیز، ریشه کاسنی، تخم کاسنی، افسنطین، مخلصه، گل نیلوفر، گل محمدی، ریوند چینی، پوست هلیله زرد، سنامکی، کلپوره، زنیان، انیسون، سیاهدانه و کوکنار از هر کدام ۲۰ گرم، همه را مخلوط کرده و نیم کوب کنید. سپس آنها را به ۲۰ قسمت مساوی تقسیم و هر قسمت را شب در یک و نیم لیوان آب جوش بخیسانید و صبح در همان آب بجوشانید. هنگام جوشیدن بخور آن را به سر و مغز بدهید. هنگامی که آب آن به نصف رسيد آن آب را صاف و شیرین کرده و قبل از صبحانه بنوشید. تفاله آن را مجدداً در یک و نیم لیوان آب جوش بخیسانید و شب باز هم در همان آب بجوشانید و بخور دهید. هنگامی که آب آن به نصف رسید صاف و شیرین کرده و قبل از شام بنوشید.
- علت اصلی این بیماری، ناراحتی گوارشی است که خداوند سبحان بهبودی سیستم گوارش را در غدد بزاقی دهان انسان قرار داده است، بهترین روش بهبودی بیماری میگرن استفاده نکردن از غذاهای ممنوع و هر لقمه را دو برابر دندان ها جویدن است، چرا جویدن؟ با جویدن غذا سه اتفاق مهم رخ می دهد: 1) با جویدن غذا، ماده ای به نام موسین یا لعاب تولید می شود که ضد اسید معده است. 2) با زیاد جویدن غذا ماده ای به نام آنزیم الفا آمیلاز تولید می شود که غذاهای نشاسته ای را در دهان هضم می کند و فشار به معده نمی آید. 3) با خوب جویدن غذا، ماده ای بسیار مفید از غذد بزاقی به نام لیزوزیم تولید می شود، این ماده آنتی باکتری بوه و باکتری های موجود در غذا و فضای دهان را از بین می برد. با رعایت کردن آداب غذا خوردن و اندیشه مثبت می توان بسیاری از بیماری ها را از بین برد، متأسفانه بسیاری از بیماری های انسان، اگر دقیق برسی شوند به علت نوع تغذیه است.
درمان میگرن گرم (سردردهای دموی):
- دود عنبرنسارا استشمام کنید.
- مصرف سرکنگبین گرم؛ یک لیوان قبل از خواب.
- اگر حجامت ها کافی نبود حجامت پشت گوش انجام دهید.
- اصلاح تغذیه و ماست و سردیجات همراه با مصلح آن مصرف شود.
- ترکیب عرقیات (بابونه + بادرنجبویه + اسطوخدوس) اگر شب ها قبل از خواب یک لیوان خورده شود، سردرد چند ساله را به راحتی درمان می کند.
- خوردن دوسین صبح و شب یک قاشق چایخوری (چون خیلی از سردردها از انقباض عروقی ناشی می شود و باعث عدم خونرسانی به مغز می شود)
- دو مرحله حجامت عام (هر ماه یک بار) و سپس یک مرحله حجامت سر، که 2 هفته بعد از حجامت عام دوم انجام می گردد. (بهتر است حجامت عام در نیمه دوم ماه قمری مخصوصاً روزهای 17، 19 یا 21 ماه قمری انجام گردد.) اگر شدت سردردها زیاد باشد حجامت عام باید 3 مرحله انجام شود سپس حجامت سر انجام گردد.
درمان میگرن گرم(سردردهای صفراوی):
- دود عنبرنسارا استشمام کنید.
- یک ماه بعد حجامت عام کند.
- یک ماه بعد یک حجامت سر کند.
- مصرف سرکنگبین گرم؛ یک لیوان قبل از خواب.
- اگر حجامت ها کافی نبود حجامت پشت گوش انجام دهید.
- بعد از 40 روز مصرف سرکنگبین یک حجامت عام انجام دهید.
- خوردن سردیجات و … با مصلح آن و اصلاح تغذیه انجام شود.
- ترکیب عرقیات (بابونه + بادرنجبویه + اسطوخدوس) اگر شب ها قبل از خواب یک لیوان خورده شود، سردرد چند ساله را به راحتی درمان می کند.
- استفاده از عطسه آورها روزی یک بار؛ مخلوط 5 واحد پودر تنباکو یا پودر کندش و 2 واحد پودر سیاهدانه را می توان به عنوان عطسه آور استفاده کرد.
- خوردن دوسین صبح و شب یک قاشق چایخوری (چون خیلی از سردردها از انقباض عروقی ناشی می شود و باعث عدم خونرسانی به مغز می شود).
درمان اورژانسی:
- بیمار در یک اتاق کم نور و بی صدا نگهداری شود، سپس اقدامات زیر به عمل آید:
- داروی استنشاقی: مرزنجوش، تخم گشنیز، بنفشه و بابونه بصورت دمکرده یا جوشانده در بینی استنشاق گردد.
- آغشته کردن پنبه به سرکه یا آبلیمو، آبغوره یا آب نارنج و گرفتن آن در زیر بینی، که با استشمام آن سردرد رفع می شود. یا پیشانی و ملاج سر را آغشته به سرکه، آبلیمو یا آبغوره کند تا سردرد درمان شود.
- داروی مالشی: روغن زیتون یا کنجد یا دارچین یا مرزنجوش هر کدام که در دسترس بود با دست بدون وقفه روی شقیقه محل درد و پیشانی و ابروها مالش داده شود. ادامه مستمر این مالش ظرف چندین دقیقه قطعاً موجب کاهش شدید حمله میگرن می شود.
- داروی جوشاندنی: نعناع، افسنتین، کاکوتی، انیسون، زیره، تخم گشنیز و گل گاوزبان مساوی مخلوط و نیم کوب کنید، هر بار یک قاشق غذاخوری با ۲ لیوان آب بجوشانند تا یک لیوان بماند، صاف کنند و شیرین کرده میل کنند. در حالت درد می توان چند مرتبه تکرار نمود، اگر با مصرف دارو مواجه با استفراغ شود چه بهتر در این صورت پس از استفراغ دوباره همان جوشانده مصرف شود.
درمان میگرن سرد(سردردهای سوداوی):
- استفاده از گرمی جات
- بادکش گرم کتف (21 مرحله)
- ماساژ سر پا و پنجه پا انجام شود.
- خرما روزی 3 الی 7 عدد میل شود.
- شانه زدن موها با شانه های چوبی انجام شود.
- کلاه یکی از ضروریات سر است که باید باشد.
- ماساژ سر با روغن های گرم مانند سیاهدانه و …
- مصرف سرکنگبین گرم؛ قبل از خواب میل کنید.
- مصرف سس مایونز و گوجه فرنگی علت خیلی از سردردهاست.
- شانه ها کل اندام فوقانی را گرم می کنند و ملاج سر، سر را گرم می کند.
- خوراک ارده و شیره انگور صبحانه هفته ای 5 وعده صبحانه و 2 وعده عسل میل شود.
- اگر سردرد در خانم بود استفاده هر شب یک لیوان عرق رازیانه با عسل توصیه می شود.
- خوردن جوشانده زعفران مخلوط با عسل این سردردها را درمان می کند روزی یک لیوان میل شود.
- گذاشتن کلاه نمد، یا کلاه نمکی به سر (پارچه ای را به صورت کلاه بدوزید و آن را شبکه شبکه بکنید و داخل آن را با نمک پر کنید)
- حجامت عام 2 مرحله هر ماه یک بار و حجامت سر در ماه سوم (بعد از حجامت عام) انجام شود و احتمالاً حجامت پشت گوش در ماه چهارم (پس از دو حجامت عام و سر).
- اصلاح تغذیه و ترک سردیجات و مواد کارخانه ای و ترک غذاهایی که ایجاد سودا می کند از جمله: بادمجان، سوسیس و کالباس، ادویه جات تند، گوشت گوساله و گاو، چای سیاه و سبز، قهوه و نسکافه، سرخ کردنی ها، سیگار، قلیان و …
- این نوع سردرد معمولاً در یک دوره 4 الی 6 ماهه با رعایت موارد بالا درمان می شود ولی همین سردرد سرد را طب کلاسیک می گوید که به مرور زمان با بالا رفتن سن درمان می شود در حالی که آن سردردی که با گذشت زمان درمان می شود سردرد گرم است. چون با بالا رفتن سن، طبیعت بدن انسان رو به سردی رفته و بدین جهت سردرد گرم رو به بهبودی می رود.
درمان میگرن سرد(سردردهای بلغمی):
- مصرف غذاهای گرم.
- داروی بلغم زدا میل شود.
- دود عنبرنسارا استشمام کنید.
- مالید اسانس نعناع بر روی پیشانی
- انجام بادکش وسیع کتف (21 مرحله)
- حجامت عام 3 الی 4 مرحله انجام شود.
- استفاده از قطره نازیل (به بینی ریخته شود)
- کلاه یکی از ضروریات سر است که باید باشد.
- نوشیدن شربت عسل روزی 2 لیوان مصرف شود.
- خوردن دوسین یک قاشق مرباخوری (صبح و شب)
- مالیدن روغن سیاهدانه و یا روغن کنجد به ملاج سر
- اصلا تغذیه و ترک سردی ها و مواد کارخانه ای انجام شود.
- خوردن جوشانده زعفران + عسل این سردرد را درمان می کند.
- مصرف سس مایونز و گوجه فرنگی علت خیلی از سردردهاست.
- نوشیدن جوشانده اسطوخدوس به همراه عسل روزی یک لیوان.
- چکاندن روغن گردو یا روغن بنفشه پایه کجد داخل ناف و اطراف ناف
- شانه ها کل اندام فوقانی را گرم می کنند و ملاج سر، سر را گرم می کند.
- شب یک عدد سیب قرمز را رنده کرده با عسل و آبلیموی طبیعی مصرف کنید.
- استشمام عطر گرم شب ها موقع خواب جلوی بینی مانند: عطر گل محمدی و …
- اگر سردرد در خانم بود استفاده هر شب یک لیوان عرق رازیانه با عسل توصیه می شود.
- خوردن ارده با شیره انگور هفته ای 5 وعده و 2 وعده عسل به عنوان صبحانه میل شود.
- گذاشتن کلاه نمد، یا کلاه نمکی به سر (پارچه ای را به صورت کلاه بدوزید و آن را شبکه شبکه بکنید و داخل آن را با نمک پر کنید)
- ترکیب عرقیات (بابونه + بادرنجبویه + اسطوخدوس) اگر شب ها قبل از خواب یک لیوان خورده شود، سردرد چند ساله را به راحتی درمان می کند.
- استفاده از عطسه آورها هفته ای 3 مرتبه؛ مخلوط 5 واحد پودر تنباکو یا پودر کندش + 2 واحد پودر سیاهدانه را می توان به عنوان عطسه آور استفاده کرد.
- انجام بادکش پیشانی کنترل کننده دردهای میگرنی نوع سرد همراه با مالیدن اسانس نعناع به پیشانی (در دردهای میگرنی نوع گرم این عمل تشدید کننده است).
- تخم شربتی جایگزینی عالی برای قرص های تسکین دهنده میگرن، تخم شربتی سرشار از کلسیم، منیزیم و زینک (روی) است که برای میگرن عالی است و در عرض چند ثانیه درد میگرن را ازبین می برد.
- عدم کنترل آبریزش بینی، باید توجه داشت که آبریزش بینی را نباید با دارو قطع کرد بلکه باید تخلیه کرد. برای این کار سر را در طول 24 الی 48 ساعت چند مرتبه هر بارچند دقیقه زیر آب دوش گرم بگیرد که این اخلاط درون سر سیلان کند و تخلیه شود وگرنه سبب سینوزیت، کری و سنگینی تدریجی گوش می شود.
- این نوع سردرد در یک دوره 40 الی 120 روزه با رعایت موارد بالا درمان می شود ولی همین سردرد سرد را طب کلاسیک می گوید که به مرور زمان با بالا رفتن سن درمان می شود در حالی که آن سردردی که با گذشت زمان درمان می شود سردرد گرم است. چون با بالا رفتن سن، طبیعت بدن انسان رو به سردی رفته و بدین جهت سردرد گرم رو به بهبودی می رود.
داروها:
- آکسار
- ریلایف
- کتوتیفن
- التریپتان
- پیزوتیفن
- تانامیگرن
- پروپرانولول
- ریزاتریپتان
- آلموتریپتان
- سوماتریپتان
- متوکلوپرامید
- فروواتریپتان
- پروکلرپرازین
- سیپروهپتادین
- زولمی تریپتان
- والپروات سدیم
- بوتولینوم توکسین
- دی هیدرو ارگوتامین
- ترکیب استامینوفن و کدئین
- داروهای تنگ کننده رگ ها
- آسپیرین استامینوفن یا ایبوپروفن
- آنتی هیستامین ها برای گشاد کردن رگ ها
- داروهای ضد استفراغ برای کم کردن تهوع و استفراغ
- ارگوتامین ها (همراه با کافئین) به صورت خوراکی، شیاف، یا استنشاقی
- سوماترپیتان به صورت تزریق زیر پوست توسط خود فرد، یا به صورت قرص
- هیچ داروی خاصی نسبت به دیگر داروها ارجحیت ندارد و اثر قطعی از هیچ کدام از آنها مورد انتظار نیست. برای تخفیف علائم میگرن و پیشگیری از بروز حملات طیف گسترده ای از داروها موجود هستند. دستور دارویی را به دقت رعایت کنید.
- داروهای مسدود کننده بتا آدرنرژیک یا کانال کلسیمی، یا ضد افسردگی های سه حلقه ای برای پیشیگری از حملات، در صورتی که حملات آن در شدید باشند یا تعداد آنها آنقدر زیاد باشد که شما از کار و زندگی خود باز بمانید. این داروها ممکن است اثرات جانبی نامطلوبی داشته باشند و امکان دارد در همه افراد نیز موثر نباشند.
فعالیت:
- به هنگام بروز حملات استراحت کنید. در بین حملات ورزش کنید تا آمادگی جسمانی مناسبی داشته باشید. به هنگام حمله رانندگی نکنید و از کار با وسایل و ماشین های خطرناک خودداری کنید.
رژیم غذایی:
- به دلیل این که در بعض از موارد، حملات در اثر خوردن یک ماده غذایی خاص، مثل پنیر یا شکلات، آغاز می شوند، سعی کنید چیزهایی که قبل از بروز هر حمله خورده اید را یادداشت نمایید. از خوردن آن دسته از مواد غذایی که به نظر باعث آغاز حمله میگرنی می شوند خودداری کنید. به غیر از این نکته، رژیم خاصی توصیه نمی شود.
- خوردنی های مفید: عسل اسطوخدوس، عسل مرکبات، سس زیتون، فلافل با جعفری، سس مایونز گیاهی، خوراک نخود با شوید، کلم پلو با سویا، کشک سویا، سس جعفری، فلافل ساده، سوپ جو ۱، خورش کرفس ۱، سس گوجه فرنگی ۲، حلیم جو، کماچ گندم و جو، خورش لوبیا سبز، آش شلغم ۱، سس نخود جوانه زده، خوراک سویا با نخود، فلافل تنوری، آش جو با حبوبات ۲، گشنیز پلو با سویا، آش گندم با کرفس، خوراک صیفی جات، سس گندم جوانه زده، حلیم گندم با شیر سویا، آش کلم قمری با گندم، سوپ شلغم، آش گندم با شلغم، لوبیا سبز پلو ۱، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خورش بامیه با سویا ۱، کلم پلو، خوراک نخود فرنگی با کدو، سوپ صیفی جات ۱، لوبیا سبز پلو ۲، آش کلم قمری با ماش، آش کلم برگ، خوراک نخود با سویا، کتلت اسفناج، دلمه فلفل دلمه ای، آش گندم با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، آش سماق، آش انار، خوراک لوبیا سفید با سویا، نخود فرنگی پلو ۱، لوبیا قرمز پلو، خورش بامیه با سویا ۲، آش غلات، خورش بامیه با دال عدس، آش گوجه فرنگی ۲، خوراک گل کلم، خورش بامیه با قارچ، خوراک باقلا، خورش شوید باقالی، عدس پلو ساده، خورش قیمه بادمجان.
نکته:
- بلغمی ها نباید زیاد حجامت کنند چون سردتر می شوند واین باعث می شود چربی خون بالاتر برود. بلغمی ها وقتی که از خواب بیدار می شوند زیر چشم هایشان پف آلود است و این علامت بلغم است و درد بلغمی در صبح زیاد می شود چون صبح سرد است، این نوع افراد زود گرسنه می شوند چون حرارت بدن پایین است و چربی های خود بدن را نمی سوزاند و لذا توان گرسنه ماندن را ندارد و تمایلات جنسی شان کم است و همین باعث اختلافات در آنها می شود و به راحتی نمی توانند به خواب بروند و سکته مغزی و ترشحات اضافی در این ها زیاد است.
- در درمان سردرد میگرنی نوع سرد از بادکش کتف استفاده می کنیم، اما در میگرن نوع گرم از حجامت کتف کمک می گیریم.
- در طبع ها و بیماری های سرد بادکش عام و کتف باعث می شود پشت گرم شود و اگر پشت گرم شد مثل این است که تمام بدن گرم شده است.
- برطرف شدن انواع دردها به دلیل ترشح آندروفین: افرادی که از سردرد رنج می برند یا مبتلا به میگرن هستند می توانند امتحان کنند یعنی روابط زناشویی را بهبود بخشند تا شاهد کاهش دردهای خود باشند.
- زمانی که خون به میزان بیشتری در بدن شروع به جریان می کند به طور مثال هنگام: استرس: در این موقعیت، برای عکس العمل و تصمیم گیری بهتر، غدد فوق کلیوی فعال شده و با ترشح هورمون کورتیزول و آدرنالین عروق را تنگ کرده تا خون بیشتری به سمت سلول ها، خصوصاً سلول های مغز ارسال گردد. فعالیت بدنی سنگین یا ورزش: افزایش تحرکات بدنی، عاملی است برای ازدیاد ضربان قلب و بیشتر شدن سرعت جریان خون به تمام نقاط بدن خصوصاً مغز. گرما: هنگامی که انسان در معرض هوای گرم (مانند زیر نور آفتاب سوزان) قرار می گیرد، حرارت ایجاد شده عامل افزایش جریان خون در عروق، خصوصاً عروق مغزی است؛ این مسئله با دوش آب گرم نیز بروز پیدا می کند. تمام این مسائل عواملی هستند که سرعت جریان خون به تمام نقاط بدن را افزایش می دهند. زمانی که بدن احساس کند که دیگر نیاز به این جریان خون اضافه ندارد، عروق (رگ ها) را گشاد کرده و جریان خون، سیر طبیعی خود را ادامه می دهد. اما افرادی که دچار میگرن هستند یک اشکال کوچک در عروق خود خصوصاً عروق مغزی دارند و آن چیزی نیست مگر التهابات عروق مغزی.
- التهابات عروق مغزی چه طور باعث سردردهای میگرنی می شوند؟ طبق توضیحاتی که داده شد عروق خونی در بعضی مواقع تنگ شده و خون بیشتری را به سمت مغز ارسال می کنند؛ عروق مغزی (در افراد مبتلا به میگرن به دلیل التهاب) تحمل این خون اضافه را نداشته و شقیقه ها شروع به ضربان می کنند و در بعضی افراد چشم ها تنگ شده و جرقه های نور به صورت توهم مشاهده می شوند و علائم دیگر مثل خواب رفتگی و سوزن سوزن شدن کناره سر و مسائل دیگر نیز ایجاد می شود که فرد طبق تجربه قبلی متوجه می شود که تا چند دقیقه دیگر سردرد شدید میگرنی شروع خواهد شد.
- چه موقع سردرد شروع می شود؟ زمانی که بدن به این جریان خون اضافه نیاز نداشته باشد عروق گشاد می شود و خون، سیر طبیعی خود را ادامه می دهد و خون اضافه از مغز خارج می گردد؛ متأسفانه به دلیل التهابات عروق مغزی (در افراد مبتلا به میگرن)، خون به راحتی قدرت خروج از مغز را پیدا نمی کند (مانند شیلنگی که داخل آن گرفته باشد یا دچار پیچ خوردگی شده باشد). این مسئله باعث ایجاد حالت تهوع و سردرد شدید می شود که در بعضی افراد چشم ها را نیز درگیر می کند؛ چون این خون، سرشار از مواد زائدی مانند: (اسیدلاکتیک، مونواکسید کرین، آوره کراتینین و …) است که باید از بدن دفع گردند، اما به دلیل التهابات عروق مغزی، در مغز به دام افتاده و عوارض ذکر شده را ایجاد می کنند. طب جدید با تجویز داروهایی مثل «ارگوتامین سی» باعث افزایش فشار خون شده و خونی که درون عروق مغزی گرفتار شده اند را با سرعت به جریان می اندازد؛ این کار باعث می شود که مواد زائد ذکر شده سریع از مغز تخلیه شده و درد و حالت تهوع از بین برود (خصوصاً اگر در مراحل ابتدایی مصرف شود).
- چرا بدن افراد مبتلا به میگرن قدرت به جریان انداختن خون داخل عروق مغزی بدون استفاده از داروهای شیمیایی را ندارد؟ اندام های حیاتی بدن این نوع بیماران مانند عدد فوق کلیوی به دلایلی که خواهیم گفت تضعیف و تنبل شده اند.
- آیا تا به حال افرادی را که به طور ناگهانی چای را ترک می کنند دیده اید؟ چه اتفاقی برای آنها می افتد؟ بله سردرد ارمغان ترک چای به صورت ناگهانی است. چرا؟ چون با مصرف چای، خون با سرعت بیشتری به سمت سلول های بدن خصوصاً سلول های مغزی ارسال شده و همین مسئله باعث تجدید قوای سلول ها می گردد (به دلیل تغذیه مواد مفید و تخلیه مواد زائد و مضر) و مغز نیز کارایی بهتری پیدا می کند. اما عوارض این کار چیست؟ تنبل شدن غدد فوق کلیوی که کار آن افزایش فشارخون هنگام نیاز بدن مانند: (استرس، ترس، فعالیت شدید و…) برای عکس العمل بهتر می باشد. وقتی فردی به صورت ناگهانی چای را ترک می کند؛ غدد فوق کلیوی قدرت ارسال خون کافی به مغز را نداشته بنابراین فرد دچار سردرد می شود؛ اما بعد از چند روز سردرد از بین می رود چون غدد فوق کلیوی شروع به هماهنگ کردن خود با شرایط جدید می کند و خون کافی را به سمت مغز ارسال می کند. (نکته: یکی از دلایلی که انسان با بوی چای احساس خوبی پیدا می کند همین امر است. پس تا اینجا متوجه شدیم که عدم برگشت خون اضافه در مغز به دلیل التهابات مغزی یکی از دلایل سردردهای میگرنی است). اما در بعضی افراد این التهابات عروق مغزی باعث جلوگیری از ورود خون اضافه هنگام نیار بدن به سمت مغز می شوند؛ به طور مثال: هنگام استرس که مغز به خون بیشتری نیازمند است. التهابات عروقی از ورود این خون اضافه جلوگیری می کنند، لذا نرسیدن مواد غذایی کافی به مغز، فرد را دچار سردرد می کند؛ این نوع افراد با کمی صدای ناهنجار، نور زیاد، بوی تند ناخودآگاه عصبانی می شوند چون مغز نیاز مبرم به اکسیژن و قند کافی دارد تا آرامش را برای فرد ایجاد کند در غیر این صورت، خود را با عصبانیت و پرخاشگری بروز می دهد. یا هنگامی که فعالیت شدید بدنی داشته باشید یا این که در معرض هوای گرم قرار بگیرید، فشار خون افزایش یافته بنابراین خون، با سرعت بیشتری در عروق جریان پیدا می کند که دیواره رگ های مغز به دلیل التهاب، تحت فشار زیادی قرار گرفته و سردرد میگرنی شروع می شود. تا اینجا متوجه شدیم که چه طور التهابات عروق مغزی باعث سردردهای شدید میگرنی می شوند.