میلیا (دانه های چربی دور چشم): عبارت است از میلیا، لکهای کوچک یا کیستهایی به رنگ پوست یا سفید و زرد است که در زیر پوست ظاهر میشود. برخی افراد ممکن است آنها را «لکهای شیری» بنامند. میلیا نوعی آکنه نیست، اگرچه در ابتدا بسیاری از افراد آنها را با آکنه یا جوش اشتباه میگیرند؛ این ضایعات میتوانند در دیگر نقاط بدن نیز ظاهر شوند؛ این مشکل در بزرگسالان، در اطراف چشم، گونهها، پیشانی و دستگاه تناسلی شایعتر است. میلیا در واقع تجمعهای کوچکی از کراتینهای بهدامافتاده است. کراتین پروتئینی است که باعث استحکام سلولهای پوست، ناخن و مو میشود. با مرگ سلولهای پوستی و ریزش آنها درون منافذ پوست، کراتین به مرور جمع شده و در منفذ پوست به دام میافتد؛ در نتیجه یک کیست کوچک یا میلیوم تشکیل میشود. اگر میلیا بسیار نزدیک به چشم باشد، در معالجه ممکن است به تخصص چشمپزشک نیز نیاز باشد؛ ولی در صورت وجود فاصلهی ایمن از چشم، برداشتن آن برای پزشک راحتتر است.
علائم:
- میلیا به صورت برجستگی های گنبدی شکل، به رنگ سفید تا زرد و با قطر 1 تا 2 میلی متر بر روی پوست ظاهر می شود. این برجستگی ها دردناک نیستند و خارش هم ندارند. شایع ترین بخش های پوست بدن که ممکن است دچار میلیای اولیه بشوند، عبارتند از:
- اطراف چشم ها، گونه ها، بینی و پیشانی در بزرگسالان و نوزادان
- روی لثه و کام داخل دهان نوزادان (این نوع از میلیا، مروارید اپشتین (Epstein’s Pearls) نامیده میشود و در 85 درصد نوزادان وجود دارند).
علت:
- از نگاه طب سنتی کم کاری کبد و کبد چرب علت اصلی میلیا است.
- علت اصلی بروز میلیای زیر چشم، ممکن است متفاوت باشد. این عارضه در برخی افراد به واسطه تروما (ضربه و آسیب) یا عمل جراحی زیبایی اتفاق میافتد. با این حال، هیچ دلیل واضحی وجود ندارد که چرا میلیا در برخی افراد ظاهر میشود؛ اما در برخی نه. میلیا در نوزادان و کودکان بسیار رایج است. در واقع، میلیا 40 تا 50 درصد از نوزادان را درگیر میکند. همچنین در مطالعهای در سال 2016 مشخص شد که میلیا به ویژه در خانمهای مسن رایجتر است. برخی افراد بعد از آسیبدیدگی پوستی دچار میلیا میشوند. در موارد نادر، ممکن است بعد از استفادهی داروهای موضعی مانند کورتیکواستروئیدها، فرد روی پوست خود میلیا را مشاهده کند.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- بی تحرکی
- کبد چرب
- مشکلات گوارشی
- ضربه به ناحیه چشم
- مصرف فرآورده های کارخانه ای
تشخیص:
- آزمایش خون
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- لیزر میلیا: در روش سایش لیزری، متخصص پوست از لیزر کوچکی برای باز کردن منفذ پوست استفاده میکند.
- شایع ترین قسمت های پوست بدن که ممکن است دچار میلیای ثانویه بشوند، عبارتند از: نقاطی از بدن که بیماری پوستی دیگری دارد، به ویژه در پشت دست ها، پوست صورت افرادی که بیش از حد در معرض نور خورشید قرار می گیرند.
- سرمادرمانی: در بعضی موارد، سرما درمانی ممکن است روش درمانی ارزشمندی باشد. سرما درمانی از نیتروژن مایع برای انجماد و از بین بردن میلیا استفاده میکند؛ ولی از آنجایی که پوست زیر چشم حساس است، شاید این روش، بهترین گزینه نباشد؛ زیرا ممکن است علاوه بر درد، با زخم و تغییر رنگ پوست نیز همراه شود.
- لایه برداری شیمیایی: گاه ممکن است متخصص پوست، لایهبرداری شیمیایی را توصیه کند؛ اما باید به خاطر داشته باشید که لایهبردارهای شیمیایی بدون نسخه، معمولاً برای از بین بردن میلیای زیر چشم کاربردی نیستند. ترکیبات رایج در لایهبردارهای شیمیایی عبارتاند از: لاکتیک اسید؛ گلیکولیک اسید؛ سالیسیلیک اسید. توجه داشته باشید که ناحیهی زیر چشم بسیار حساس است؛ بنابراین بسیار احتیاط کنید. به خاطر داشته باشید، همیشه قبل از استفاده از هرگونه لایه بردار شیمیایی با متخصص پوست مشورت کنید.
- تخلیه میلیا با سوزن: اگر بعد از خواندن قسمت ” میلیا چیست ” متوجه شدید که خود دچار آن هستید، روش تخلیه میلیا کمک زیادی به شما میکند. متخصص پوست ممکن است با استفاده از تکنیکهای خاصی بتواند میلیای زیر چشم را از بین ببرد. تخلیه میلیوم فرآیند رایجی است که در آن متخصصان برای برداشتن پوستِ روی کیست، از سوزن یا چاقوی کوچک جراحی استفاده میکنند. در این روش پزشک با باز کردن منفذ پوست میتواند کراتین محبوسشده را خارج کرده و پس از آن، فرد برای جلوگیری از بازگشت میلیا، میبایست اقداماتی انجام دهد.
- گاه ممکن است میلیا بدون هیچ درمانی و طی چند ماه برطرف شود. اکثر افرادی که در نوزادی روی صورتشان میلیا دارند، دیگر اثری از آن نمیبینند؛ با این وجود، همیشه اینگونه نیست و استاندارد معینی برای درمان آن وجود ندارد. هرچند میلیا مضر نیست؛ ولی بسیاری از افراد، نگرانیهایی در زمینهی زیبایی زیر چشم و صورت خود دارند. نباید یک میلیوم را همانند یک آکنه فشار دهید. این کار باعث تحریک پوست شده و میتواند به پوست حساس اطراف میلیا آسیب وارد کند. اکثر درمانهای خانگی میلیا، شامل لایهبرداری ملایم یا لایهبرداری شیمیایی است؛ با این حال، مهم است که قبل از استفادهی آنها (مخصوصاً برای اطراف چشم) با پزشک خود صحبت کنید. پزشک ممکن است برداشتن میلیا را در مطب پیشنهاد دهد.
درمان طب سنتی:
- شبی یک لیوان سرکه انگبین میل کنید.
- هر 12 ساعت یک قاشق مرباخوری سیاهدانه و عسل میل کنید.
فعالیت:
- هیچ محدودیتی وجود ندارد سعی کنید روزانه 30 دقیقه فعالیت بدنی مناسب در حد تعریق کردن داشته باشید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین لبنیات بدون مصلح پرهیز کنید.