موخوره: عبارت است از موخوره یا دوشاخه شدن انتهای مو، ناشی از آسیب فیزیکی (تروما یا حرارت) یا آسیب شیمیایی به مو است و در بانوان شایعتر است. لایه محافظ مو در فیبرهای انتهایی مو از بین میرود، در نتیجه قسمت انتهایی مو چند شاخه و شکننده میشود. این آسیب میتواند از سشوار زدن زیاد، برس زدن مکرر با برس زبر، رنگ کردن مکرر مو و دکلره کردن، شامپوهای اسیدی یا قلیایی، فر دائمی و … ناشی شود. موهای خشک و خیلی چرب بیشتر دچار این مشکل میشوند. آسیب دیدن مو در جهت عرضی سبب در شدن خود و آسیب دیدن آن در جهت طولی سبب دو شاخه شدن مو و به عبارت دیگر سبب ایجاد موخوره می شود. اکثر خانم ها موخوره را تجربه می کنند و اگر به آن رسیدگی نکنند پیش رفت نموده که نه تنه باعث ضعیف شدن ساقه موها می شود بلکه این عارضه ظاهر نامناسبی را به موها می دهد و سبب می شود مو کوتاه بلند دیده شود و در کل، زیبایی مو از بین رفته و ظاهر ناخوش آیندی را به موها می دهد. موخوره عمدتاً در موهای سر دیده می شود، ولی نواحی دیگر بدن هم ممکن است خود را نشان دهد (رنگ کردن ابروها از عواملی است که می تواند در این ناحیه ایجاد موخوره کند). موخوره در هر سنی ممکن است در موها ایجاد شود و بنا بر آسیبی که به ساقه مو وارد می آید، حتی در سنین کودکی هم امکان پیدایش موخوره وجود دارد.
انواع موخوره:
- موخوره جوان: اولین شکل بروز موخوره محسوب شده و معمولاً انواع موخوره ها در زمان شروع به این شکل ظاهر می شوند.
- موخوره جوانه: ترکیبی از یک پیچ و یک خم است، این نوع موخوره معمولاً به دلیل بافت های خیلی سفت مو و یا خشک کردن و سوزاندن موها در یک ناحیه خاص بوجود بیاید.
- موخوره معمولی: شایع ترین نوع موخوره می باشد و به خاطر عواملی مانند رفتار نامناسب با مو، اصطکاک زیاد و خشکی مو به وجود میاید.
- موخوره پیر یا دوشاخه دوبل: شکل ظاهری این نوع موخوره شبیه به دو تا Y انگلیسی است. این نوع موخوره به شما این هشدار را می دهد که باید هرچه سریعتر اقدامات درمانی لازم برای از بین بردن موخوره خود انجام دهید، زیرا موخوره شما در حال پیشرفت بوده و ساختمان موهای شما روز به روز بدتر و شکننده تر خواهد شد.
- موخوره پر مانند: این نوع موخوره هم به نوعی موخوره پیر محسوب می شود و بیشتر در افرادی که به وضعیت ظاهری و بهداشت مو اهمیت نمی دهند و همچنین افرادی که از رنگ مو و مواد براق کننده زیاد استفاده می کنند دیده می شود.
- موخوره دراز یا طویل: در این مدل، کوتیکول مو به شدت ضعیف شده است.
- موخوره عمیق: این نوع موخوره هم مانند موخوره دراز علت واحدی دارند و باید از مصرف مواد شیمیایی بر روی موها خودداری کنید و حتی الامکان از شامپوهای طبیعی برای شستشوی موها استفاده کنید.
- موخوره سه رشته ای یا سه شاخه: اگر به این نوع از موخوره مبتلا شده اید به این معناست که کورتکس و مدولای موی شما قوی و محکم است، اما لایه خارجی موها یا همان کوتیکول ضعیف شده و از این دو قسمت دیگر مو جدا شده است.
- موخوره درختی: در این مدل، یک طرف کوتیکول مو آسیب دیده است، مخصوصاً قسمتی که خود کوتیکول در حال جدا شدن است. این مدل بیشتر در موهایی دیده می شود که زیاد در معرض نور مستقیم آفتاب قرار دارند.
- موخوره ضخیم: با تغییر بافت مو بر اثر استفاده از داروهای هورمونی و کورتون ها ایجاد می شود، در این مدل بخش هایی که ضخیم تر هستند بافت سالم تری دارند و قسمت های نازک تر دچار آسیب شده اند. در این روش احتمال تغییر رنگ موها به خاکستری وجود دارد.
- موخوره مخروطی: در این مدل قسمت کورتکس مو پیدا شده و بافت بیرونی مو یا همان کوتیکول به صورت کامل از بین می رود که معمولاً به علت استفاده بیش از حد و اشتباه از رنگ موهای شیمیاییو نامرغوب به وجود می آید.
- موخوره چروک یا پیچ خورده: نوعاً با سوختگی ناشی از سشوار و اتوی مو ایجاد می شوند. کشیدن بیش از حد و خم کردن زیاد مو هم در ایجاد این نوع موخوره نقش زیادی دارد.
- موخوره ناقص: در این مدل مو ضعیف می شود، اما ساختمان مو به صورت کامل از همدیگر جدا نشده اند و بیشتر در افرادی دیده می شود که موهای خود را به صورت طنابی می بندند. در این نوع موخوره باید هر چه سریعتر موها کوتاه شده و درمان های لازم انجام شود در غیر اینصورت می تواند بسیار آسیب رسان باشد.
- موخوره زاویه دار: در این مدل موها دو شاخه نمی شوند و فقط از یک قسمت تا می خورند. این مدل موخوره در افرادی دیده می شود که از گیره های فلزی زیاد استفاده می کنند و یا مدل موهای خاص استفاده می شود.
- موخوره گره ای: فقط به دلیل استفاده زیاد از سشوار، سوختگی و یا به اصطلاح عامیانه ور رفتن زیاد با موها بوجود میاید.
- موخوره گره سفید (بدترین نوع موخوره): موخوره گره سفید فقط و فقط به دلیل سوختن مو به وسیله مواد شیمیایی بوجود می آید.
علت:
- شستن زیاد
- استفاده بیش از حد از آب داغ برای شستن مو
- استفاده بیش از حد از ژل های مو و تافت و …
- استفاده از شامپو های قوی و خشن با مواد شیمیایی بسیار
- پوشاندن موها بوسیله کلاه یا روسری هایی که جنس پلاستیکی دارد.
- خشک کردن سر با خشونت که با حوله بعد از استحمام انجام می شود.
- در بعضی موارد سوء تغذیه هم این حالت را ایجاد می کند که این مورد چندان شایع نیست.
- استفاده بیش از حد از آبی که حاوی کارولین زیاد می باشد، که باعث می شود رنگ موها کم رنگ شود و در نهایت منجر به موخوره می شود.
- موخوره به دلایل مختلفی می تواند به وجود بیاید ولی به طور کلی اصلی ترین دلیل ایجاد موخوره خشکی مو می باشد که معمولاً در انتهای مو ایجاد می شود.
- غلبه سودا: در غلبه سودا به واسطه سوء تغذیه، کم خونی، فقر آهن، اسیدوز بالای خون، یبوست، غلظت خون، ضعف عضله قلب، دفع املاح و مواد معدنی از بدن و … ساقه های مو خصوصاً انتهای ساقه ها به خوبی تغذیه نمی شوند که در ابتدا لایه محافظ و پوشاننده بیرونی مو دچار آسیب می گردد و به مرور زمان فیبر داخلی مو نیز فرسوده شده و شاخ شاخ می گردد.
- کشیدگی بیش از حد موها در زمان بستن یا بستن موها در یک حالت مشخص: اگر در شیوه بستن موهای خود تنوع ندارید، باید منتظر بروز زود هنگام موخوره باشید. کسانی که موهای خود را همیشه به صورت گوجهای یا دم اسبی میبندند، باید خیلی زودتر از دیگران منتظر ایجاد موخوره باشند. چرا که این موضوع باعث شکنندگی موها شده و فرآیند ایجاد آسیب در آنها را تسریع میکند. هر نوعی از بستن موها که باعث کشیدگی آنها شود، میتواند امکان بروز موخوره را تشدید کند. به علاوه بستن یا جمع کردن موهای خیس نیز از دیگر عوامل بروز موخوره در موهای شما است.
- مش و رنگ کردن موها: رنگهای شیمیایی معمولاً آسیب زیادی به ساقه موها رسانده و آنها را خشک میکنند؛ بنابراین شرایط برای بروز موخوره مساعد شده و آسیب موها آغاز میشود. باید توجه داشته باشید که استفاده از دکلره یا مش کردن موها آسیب بیشتری به موهای شما خواهد رساند؛ بنابراین حتیالامکان از رنگ کردن مداوم موها با رنگهای شیمیایی خودداری کرده و به کوتیکولهای آسیب دیده اجازه ترمیم بدهید.
- اتو کشیدن موها: همانند سشوار کردن، اتوکشیدن نیز میتواند باعث خشکی موها و ایجاد موخوره شود البته آسیب اتوکشیدن از سشوار کردن بیشتر است. چرا که موها علاوه بر گرم شدن به مدت طولانی و با درجه حرارت بالا همزمان کشیده هم میشوند. در نتیجه ساقه مو آسیب دیده و موها شکننده میشوند. برخی از محلولهای حفاظتی از موها در برابر گرمای اتو محافظت میکند اما بهترین راهحل به حداقل رساندن استفاده از آن است.
- سشوار کردن مداوم موها: بسیاری از افراد پس از استحمام برای خشک کردن موهای خود از باد داغ سشوار استفاده میکنند. این موضوع اگرچه سرعت خشک شدن موها را بیشتر میکند، اما باعث ایجاد آسیب در فولیکولهای آن نیز میشود. در نتیجه استفاده مداوم و طولانی از سشوار موهای شما رطوبت طبیعی خود را از دست داده و خشک خواهند شد. در نتیجه موخوره ایجاد شده و حالت موهای شما را خراب میکند. بهتر است استفاده از سشوار را به حداقل رسانده و اگر مجبور به استفاده از آن هستید، سشوار را در نزدیکی موهای خود نگیرید. باد گرم را جایگزین باد داغ کنید و حتیالامکان موها را به طور کامل خشک نکنید.
- غلبه صفرا: هر تار مو از تعدادی سلول تشکیل شده است، که در سطح خود، لایه بسیار طویل محافظت کننده ای از رطوبت و چربی دارد؛ این رطوبت و چربی، معمولاً از غدد چربی موجود در پوست سر به نام غدد سباسه تأمین می شود؛ بنابراین میزان این ماده محافظت کننده در انتهای مو کمتر از ابتدای آن خواهد بود. هنگام غلبه صفرا به دلیل افزایش حرارت و کاهش حجم مایعات عروق، خون رسانی به سلول های پیاز مو، خصوصاً سلول های انتهایی مو به خوبی انجام نمی شود، لذا از رطوبت و چربی کمتری برخوردار می گردند؛ این مسئله عاملی برای کاهش رطوبت و خشکی سر موها و دوشاخه شدن و ایجاد موخوره می باشد. یکی دیگر از عوارض غلبه صفرا ایجاد یبوست است؛ این عارضه یکی از مهم ترین دلایل ایجاد موخوره است؛ زیرا باز جذب سموم ساطع شده از دیواره داخلی روده بزرگ، عامل سمی شدن خون و انتقال آن به انتهای مو می باشد که این امر عاملی برای خشکی موها و ایجاد موخوره محسوب می گردد.
- موخوره علل متعددی دارد که در این میان می توان به برس زدن های خشن و ممتد موها اشاره کرد. برخی عادت دارند روزانه چندبار موهای خود را با برس یا شانه های پلاستیکی یا فلزی شانه بزنند. ضربه زدن های مکرر به مو موجب شکنندگی آن ها و در نتیجه، موخوره می شود. از طرف دیگر، استفاده از شانه های پلاستیکی به دلیل ایجاد الکتریسیته ساکن زمینه را برای اصطکاک موها و افزایش ضربه پذیری آن ها و ایجاد موخوره تسهیل می کند. بنابراین، بهتر است از شانه های چوبی و دندانه درشت برای شانه کردن موها استفاده کنید. از علل دیگر بروز موخوره، استفاده بیش از حد از سشوار گرم است. سعی کنید حداقل استفاده از سشوار را داشته باشید. خشک کردن سریع موها پس از استحمام توسط سشوار داغ موجب خشک شدن سریع موها و ترک خوردن فولیکول مو می شود. پس هم فاصله کافی سشوار با موها را حفظ کنید، و هم از باد گرم و نه داغ سشوار استفاده کنید. یادتان باشد که بهترین راه برای خشک کردن موها، حوله پیچ کردن آن و اجازه دادن به موها برای خشک شدن طبیعی است. نور آفتاب و تماس زیاد با گرد و غبار نیز از دیگر علل آسیب دیدن کوتیکول موهاست. اگر می خواهید در فضای آزاد آب تنی کنید، از کلاه شنا برای محافظت موها از نور خورشید و باد استفاده کنید. همان طور که اشعه فرابنفش خورشید برای پوست زیان بخش است، برای موها نیز آزارده است و موجب خشکی بیش از حد و آسیب رسانی به کوتیکول مو می شود. به همین منظور برخی کرم های محافظت کننده مو، حاوی مواد ضد آفتاب هستند و برای استفاده هنگام شنا در فضای آزاد و زیر نور خورشید مفیدند.
- برس زدن مداوم موها: استفاده از شانههای پلاستیکی یا برسهای فلزی برای شانه زدن موها از دلایل اصلی بروز موخوره است. محکم شانه زدن موها باعث ایجاد آسیب در موها و شکستن ساقه آنها شده و در نهایت موخوره را ایجاد میکند. شانههای پلاستیک با ایجاد الکتریسیته ساکن در موها باعث ایجاد اصطکاک در آنها شده و بروز موخوره را تسریع میکند. برسهای فلزی نیز با ضربه زدن به موها باعث ایجاد این عارضه میشوند. البته توجه کنید که منظور ما این نیست که نباید موهای خود را شانه بزنید. بلکه منظور این است که شانههای پلاستیکی و برسهای فلزی را با شانههای چوبی دندانه درشت جایگزین کنید. چرا که این شانهها با موهای شما دوست بوده و آسیبی به آنها وارد نمیکنند.
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید و آلودگی های محیطی: قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید و گرد و غبار میتواند به موهای شما آسیب برساند. اشعه فرابنفش خورشید برای موها نیز ضرر داشته و باعث ایجاد آسیب در آنها و بروز عوارضی همچون موخوره میشود؛ بنابراین در زمان کار کردن یا شنا در فضای باز بهتر است موها را با استفاده از کلاه بپوشانید. همچنین میتوانید از مواد محافظ مو استفاده کنید که حاوی ترکیبات ضد آفتاب بوده و از موها در برابر اشعه فرابنفش محافظت میکنند. علاوه بر آن گرد و غبار و آلودگی هوا نیز میتواند به موها آسیب برساند. بنابراین اگر بر اساس ضروریات شغلتان باید همواره در معرض گرد و غبار یا آلودگیهای مشابه قرار دارید با استفاده از پوششهای محافظ از موهای خود مراقبت کرده و موها را همواره تمیز نگه دارید.
پیشگیری:
- از شستشوی زیاد مو پرهیز کنید.
- از محکم بستن موها پرهیز کنید.
- به آرامی موهای خود را شانه کنید.
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای پرهیز کنید.
- از مکمل های خوراکی نظیر مولتی ویتامین ها زیر نظر پزشک استفاده کنید.
تشخیص:
- آزمایش خون
- معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- نکتهای که باید همواره مدنظر داشته باشید این است که بخشی از موها که دچار موخوره شده قابل درمان نبوده و باید حتماً آنها را کوتاه کرد. چرا که شکستگیهای ایجاد شده در موها قابل ترمیم نیست. پس از این کار تنها کاری که باید بکنید جلوگیری از ایجاد دوباره موخوره و مراقبت صحیح از موها است. برای جلوگیری از بروز موخوره باید موارد زیر را رعایت کنید.
- به موهای خود آسیب نزنید: اتوکشی و استفاده از سشوار را به حداقل رسانده و برای مدتی نیز موهای خود را مش و رنگ نکنید. این قبیل کارها آسیبهای زیادی به موهای شما میرساند که جبران آن کار بسیار دشواری است؛ بنابراین بهتر است حداقل برای مدتی استفاده از این موارد را محدود کنید تا اثرات آن را ببینید. پس از آن با مشاهده نتایج خودتان به صورت خودکار استفاده از سشوار، اتو و رنگ کردن موها را به حداقل میرسانید. توجه کنید که حتماً سشوار را با فاصله از موها بگیرید و اگر نمیتوانید فاصله را کنترل کنید، از سری متمرکز کننده آن استفاده کنید. اگر از عاشقان موهای رنگی رنگی هستید، حتماً موهای خود را پس از رنگ کوتاه کنید. این موضوع باعث حفظ سلامت و کاهش احتمال ایجاد موخوره خواهد شد. نحوه خشک کردن موها پس از حمام بسیار اهمیت دارد. اگر موهای خود را با حوله خشک میکنید، باید مراقب گره خوردگی آنها باشید. البته این در صورتی است که شما موهای خود را در حوله پیچیده و آنها را بپیچانید. اگر حوله را بدون پیچاندن موها دور آنها بیندازید، دیگر موها گره نخورده و آسیب نخواهند دید. همچنین اجازه دهید که موهای خیس شما به طور کامل خشک شده و سپس آنها را شانه کنید. در زمانی که قصد آبکشی نرمکنندههای مو را دارید، موها را با شانهای دندانه درشت شانه بزنید تا مجبور نشوید برای باز کردن گرهها به موهایتان آسیب برسانید.
- شیوه های متنوعی برای بستن موهای خود انتخاب کنید: همه کشهایی را که باعث کشیدگی بیش از حد موها شده یا در آنها گره میخورند، دور ریخته و آنها را با کشهایی نرم و مناسب جایگزین کنید. توجه کنید که شما قرار نیست همیشه موهای خود را به یک شیوه و در یک جهت ببندید. اگر دوست ندارید موهای زیبایتان با موخوره آسیب ببیند، شیوههای دیگری برای بستن موها یاد گرفته و از آنها استفاده کنید. تعویض زاویه بستن نیز میتواند باعث از بین رفتن فشار بر روی یک نقطه شده و آسیب موها را کمتر کند. هر چند وقت یک بار نیز موهای کوتاه را امتحان کنید. این کار باعث از بین بردن موخورهها و جلوگیری از بروز دوباره آنها میشود.
- از روغن های طبیعی استفاده کنید: بهترین کار برای مراقبت از موها در برابر موخوره جلوگیری از خشک شدن آنها است. روغنهای طبیعی نظیر روغن آرگان میتوانند تأثیر زیادی در حفظ سلامتی و خوش حالت کردن موها داشته باشند؛ بنابراین استفاده از آنها را برای مراقبت از موهای خود جدی بگیرید. البته ممکن است روغن آرگان در دسترس شما نبوده یا هزینههای آن بالا باشد. در این مورد میتوانید از دیگر روغنهای طبیعی نظیر روغن بادام برای چرب کردن ساقه موها استفاده کنید. توجه کنید که این روغنها را تنها باید برای مراقبت از ساقه موها استفاده کنید و برای تقویت ریشه مو از روغنهای طبیعی دیگری بهره ببرید.
- از مکمل های تقویتی استفاده کنید: ممکن است پزشک درمان دارویی را برای شما مناسب تشخیص دهد. در این مورد معمولاً قرصهای بایوتین یا آمپولهای بیوتین تجویز میشود. دوز این داروها و مدت زمان استفاده از آنها بنا به میزان موخوره و شدت آسیب در موها متفاوت است. این قرصها به تقویت ساقه موها کمک کرده و از خشکی بیش از حد و بروز آسیب در آنها جلوگیری میکنند. علاوه بر این ممکن است پزشکان برخی از ترمیمکنندههای ساقه مو را تجویز کند که باعث رطوبت رسانی به موها خواهد شد.
- از شامپوهای تقویت کننده استفاده کنید: شما باید جنس موهای خود را شناخته و شامپوی متناسب با آن را خریداری کنید. این موضوع باعث میشود که موهای شما آسیب کمتری دیده و خوش حالت تر شوند. علاوه بر این شامپوی مورد استفاده باید حاوی مواد مرطوبکننده نظیر گلیسیرین، روغن بادام، روغن آرگان و … نیز باشد تا به بهبود شرایط موها و حفظ سلامت آنها کمک کند.
- شیوه صحیح شستشوی موهای خود را بیاموزید: بسیاری از افراد معمولاً برای شست و شوی ساقه موها زمان بیشتری را صرف میکنند. این در حالی است که ریشه موها بیشتر کثیف و چرب شده و نیاز به شست و شو و ماساژ بیشتری دارد؛ بنابراین باید شست و شوی موهای خود را از این بخش آغاز کرده و برای تمیز کردن ساقههای مو زمان کمتری بگذارید. چرا که ساقهها معمولاً خشکتر بوده و شست و شوی مداوم آنها باعث تشدید خشکی و بروز موخوره میشود. توجه کنید که شست و شوی مداوم موها با استفاده از شامپو نیز میتواند به آنها آسیب برساند. شامپو هرچند که با توجه به نوع موهای شما انتخاب شده باشد، نهایتاً موها را خشک خواهد کرد؛ بنابراین اگر تعداد دفعات شست و شوی موها با شامپو را افزایش دهید در نهایت صاحب موهایی خشک و گره خورده خواهید بود. موهایی که باز کردن گرههای آنها باعث ایجاد آسیب و شکنندگی در آنها شده و در نهایت آنها را به موخوره مبتلا میکند. توجه کنید که تعداد دفعات شست و شوی موها بسته به نوع موها متفاوت است. به عنوان مثال افرادی که دارای موهای چرب هستند، بهتر است هر روز موهای خود را با شامپو شست و شو دهند. افرادی که موهای خشکی دارند نیاز به دو یا سه بار شامپو زدن در هفته دارند و برای افراد صاحب موهای خشک تنها یک بار در هفته کافی است. ضمن اینکه افرادی که موهای خود را رنگ کردهاند باید از شامپوهای مخصوص رنگ کرده استفاده کرده و دستورالعمل همان شامپوها را رعایت کنند. نکته دیگر اینکه اگر در زمان استحمام موهای شما گره خورده یا به هم پیچیدهاند باید به آرامی و با صبر و حوصله گرهها را باز کنید. برای راحتی کار میتوانید از شانههای دندانه درشت استفاده کنید و سپس بدون نیاز به دست کشیدن لای موها آنها را آبکشی کنید.
- از محصولات مراقبتی مو استفاده کنید: توجه کنید که مراقبت از موها به معنای شست و شوی مداوم آنها نیست. این کار حتی میتواند به موهای شما آسیب برساند. شما باید موهای خود را در زمانهای مناسب و با استفاده از شامپوهای سازگار با نوع موهایتان شست و شو داده و پس از آن از محصولات مراقبتی موها نظیر سرم مو استفاده کنید. سرم مو معمولاً حاوی روغنهای گیاهی بوده و از ایجاد موخوره یا آسیبهای دیگر در موهای شما جلوگیری میکند.
- موهای خود را به آرامی شانه کنید: اگر شانه کردن موهای خود را از ریشه آغاز کرده و به سمت ساقهها حرکت میکنید سخت در اشتباه هستید. چرا که این کار باعث تجمع گرهها در انتها و ایجاد آسیب در موهای شما خواهد شد. بهترین روش برای شانه زدن موها شانه زدن از انتها و سپس بالا رفتن به سمت ریشه آنها است. همچنین در طول شانه زدن موها از اسپریهای نرمکننده استفاده کنید تا ضمن راحتتر کردن فرآیند شانهزنی و حفظ سلامت آنها رطوبت موهای شما را حفظ کرده و به تقویت آنها نیز کمک کند.
درمان طب سنتی:
- حجامت سر انجام دهید.
- رعایت کلیه توصیه ها هنگام غلبه صفرا.
- از کش مو تا زمان بهبودی استفاده نکنید.
- قبل از سفید شدن موها آنها را رنگ نکنید.
- از شانه کردن مداوم و با فشار، خودداری کنید.
- موخوره بیشتر به پیش گیری نیاز دارد تا درمان.
- ویتامین B را در برنامه غذایی خود داشته باشید.
- استفاده از مواد فر دائم، اکسیدان و رنگ را به حداقل برسانید.
- هر روز موها را با آب شنبلیله نمناک کنید و به شدت شانه زنید.
- خوردن آب جوشانده سبوس برنج جهت درمان موخوره مفید خواهد بود.
- مصرف کافی مایعات به اندازه ای که رنگ ادرار همیشه زرد روشن باشد.
- رعایت برنامه غذایی مناسب و سالم طبق طبع و مراج خود و حفظ آرامش.
- استفاده از جوشانده ها یا عصاره هایی مانند جوشانده تخم پیاز، عصاره شاهی
- حداقل سالی ۲ الی ۴ بار موهای خود را حدود یک تا دو سانتی متر کوتاه کنید.
- مالیدن روغن بنفشه یا روغن بادام، همراه با لعاب کتیرا به سر به صورت ماساژ.
- تعویض شامپو زیاد قلیایی یا زیاد اسیدی و جایگزین با شامپو خنثی مانند شامپو بچه.
- چرب کردن موها با روغن های گیاهی مانند: روغن (بادام، کنجد، زیتون، نارگیل و…).
- پنج گرم مرمکی را در یک فنجان سرکه مخلوط کنید و کمی بجوشانید و بر موها بمالید.
- در صورت استفاده از سشوار، آن را روی درجه ملایم بگذارید و خیلی نزدیک به سر نگیرید.
- آب سرد + سرکه کهنه را مخلوط کنید و به سر بمالید، بعد از شستشو روغن کنجد بر سر بمالید.
- استفاده از رطوبت دهنده های گیاهی مانند کتیرا، لعاب به دانه، لعاب اسفرزه، لعاب کتان، شیرابه خرفه
- روغن زیتون + روغن نارگیل + روغن کپسول ویتامین E را با هم ترکیب کنید و به موهای خود بمالید.
- ابتدا تا هر کجای مو که فاق خورده است باید چیده شود (چون قدرت ترمیم در این ناحیه وجود ندارد).
- مالیدن دم کرده (شیرین بیان + اسفرزه + شنبلیله) صاف شده به سر موها به صورت چند مرتبه در روزه.
- در حمام نیز لعاب ختمی، لعاب اسپرزه و آب برگ چغندر تازه را با هم مخلوط کنید و سر را بشویید.
- ماست را با بابونه آسیاب شده بر موها ضماد کنید و بگذارید چند ساعت روی موها بماند سپس بشویید.
- یک عدد تخم مرغ را بشکنید با یک قاشق آب ترکیب کنید و این مخلوط را جایگزین شامپوی خود کنید.
- خضاب ترکیب (برگ مورد + حنا + زرده تخم مرغ) برای موخوره مفید می باشد (فقط انتهای مو خضاب گردد).
- توضیحاً خوردن آب جوشانده پوست چلتوک برنج و یا سوپ سبوس برنج با ماست شیرین تازه مفید خواهد بود.
- موها را طوری شانه کنید تا روغن های طبیعی به صورت برابر در سراسر مو پخش شود (از فرق سر تا نوک موها).
- شست و شوی موها و حفظ رطوبت آنها (استفاده از ترکیبات ملایم و غیر محرک برای شست و شوی موهای خشک).
- چرب کردن مو به وسیله روغن های گیاهی که طبیعیت معتدل یا سرد و تر دارند مانند روغن بنفشه، بادام، کنجد و …
- بهتر است بین دفعات رنگ کردن مو، فاصله های چند ماهه قرار دهید یا از تغییر رنگ های خیلی شدید پرهیز کنید.
- در صورت تمایل به رنگ کردن مو، از رنگ های نزدیک به پایه موی خود استفاده نمایید تا دفعات رنگ کردن به حداقل برسد.
- برای موهای خشک فقط از برس هایی که دندانه های آن از مواد کاملاً طبیعی ساخته شده باشند استفاده کنید (مثل شانه های دنده چوبی).
- هرگاه به حمام می روید ۵۰ گرم گل گندم را با ۵ حبه سیر بجوشانید و آب آن را صاف کنید و کمی سرکه با آن مخلوط نموده و موها را بشویید.
- از سشوار و اتوی مو کمتر استفاده کنید و در موارد ضروری سشوار را روی درجه ملایم قرار داده و از فاصله بیست سانتی متری به موها نزدیک تر نکنید.
- مصرف گندم جوانه زده روزانه چند قاشق بسیار مفید است.
- هنگام استفاده از سشوار، وقتی ریشه ها و قسمت بالایی موها را خشک کردید، این دفعه با کمک برس و حرارت غیر مستقیم، نوک موها را هم خشک نمایید.
- برای شانه کردن، ابتدا انتهای موها را با دقت برس بکشید، سپس آرام آرام به سمت موهای میانی رفته و در پایان می توانید برس را به تمام قسمت های مو بکشید.
- حجامت: بسیاری از افراد، از انجام حجامت سود زیادی می برند؛ این مسئله به ویژه در افراد جوان با دارای مزاج گرم، بیشتر صدق می کند.
- شستشوی جوشاندهی (گل بابونه + گل ختمی + گل ریواس + شاهتره + سدر) به صورت ماهی یک بار، برای جلوگیری از ایجاد موخوره مفید می باشد.
- گیاه دم اسب + گل خطمی را به یک نسبت ترکیب و بجوشانید و سپس سر را با جوشانده آن شستشو دهید بعد از گذشت یک ساعت موها را بشویید.
- نارنج را به طور کامل یعنی با پوست و شهم و هسته هایش بپزید؛ بعد، آنها را له کرده و بر موها ضماد کنید (این کار را یک روز در میان و هر بار یک ساعت انجام دهید).
- سر موها را با لعاب (کتیرا + ختمی + تخم کتان + اسفرزه) مالش داده و آن را برای دو ساعت داخل یک کیسه فریزر قرار دهید؛ این کار را هفته ای ۳ الی ۲ بار می توان انجام داد.
- پرهیز از غذاهای خشک، چرب کردن سر با روغن بنفشه، شستن سر با آب برگ کنجد و خطمی مفید است، بستن لعاب کتان و خطمی به موها، شستن سر با آب چغندر هم موثر است.
- ب
- می توان یک قاشق شیرین بیان را در یک لیوان آب جوشیده، دم کنید بعد از سرد شدن صاف نموده و هر روز سر موها را با آن ماساژ دهید؛ پس از مدت کوتاهی موخوره شما درمان می شود.
- برای موهای خیس از شانه دندانه درشت استفاده کنید (شانه دندانه درشت، برخلاف یک برس معمولی با دندانه های ضخیم، به راحتی میان موها می لغزد و بدون آسیب زدن و شکستن، گره ها را باز می کند).
- مو هنوز خیس است سعی نکنید که به زور با برس و شانه گره های ایجاد شده را از هم باز کنید چون باعث کشیدگی بیش از حد موها و ضعیف بافت آنها شده و در نهایت زمانی موجب ایجاد موخوره می شود.
- ۳ واحد سرکه ی انگور + ۱ واحد مرمکی را با هم مخلوط کرده چند ثانیه بجوشانید، ولرم که شد سر موها را با آن ماساژ دهید و اجازه دهید به مدت یک ساعت روی موها بماند سپس موها را با آب ولرم بدون شامپو یا صابون بشویید.
- یک عدد تخم مرغ را با یک قاشق چایخوری روغن بادام ترکیب کنید مخلوط بدست آمده را بر روی موهای مرطوب و قسمت آسیب دیده آن ماساژ دهید. بعد از 20 الی 30 دقیقه با آب شستشو دهید و در آخر از شامپو استفاده کنید.
- مرزنجوش، افسنطین و انجره از هر کدام ۵ گرم، گل گندم و برگ درخت شفتالو از هر کدام ۱۵ گرم، پیاز عنصل خشک ۵ گرم، همه را نیم کوب کرده و با یک لیوان آب و یک استکان سرکه مخلوط کنید و بجوشانید و هر روز آب آن را بر موها بمالید.
- دمنوش ترکیب مساوی (تخم شنبلیله + شاهتره + برگ یا ریشه کاسنی + خاکشیر) نیم ساعت قبل از وعده های؛ یک قاشق غذاخوری از ترکیب را با یک لیوان بزرگ آب جوش دم کنید، ولرم که شد صاف نموده با کمی عسل یا ترنجبین میل نمایید.
- درمان و خلاصی از موخوره با ماسک موی روغن نارگیل: برای این روش، نیاز به مقداری روغن نارگیل گرم دارید تا به آرامی روی موهای خود ماساژ دهید اجازه دهید تا در طول شب کاملا به موهای شما نفوذ کند و صبح با آبگرم بدون شامپو شستشو دهید.
- موهای چند شاخه را از قاعده محل چند شاخه شدن بچینید چون قابل ترمیم نیستند اینکار از پیشرفت موخوره جلوگیری می کند. اگر موها بسیار خشک است (بخصوص انتهای موها) را با روغن مخصوص مو بادام، زیتون یا لعاب کتیرا مرطوب و نرم کنید.
- هنگام شستشوی موها از آب خیلی داغ استفاده نکنید: آب گرم باعث بزرگ شدن روزنه های پوست می شود، در صورتی که آب سرد، آنها را جمع می کند. پس موها را با آب ولرم شستشو دهید. این کار منافذ پوست را منقبض کرده و از فولیکول های مو نیز بهتر مراقبت می کند.
- بذر شنبلیله 100 گرم + مصطکی 100 گرم + 2 لیتر سرکه سیب خانگی، مواد را به صورت جداگانه آسیاب کرده سپس با سرکه حرارت دهید تا به یک چهارم برسد، بعد از خنک شدن در ظرف ریخته و هفته ای 3 بار به موهای خود اسپری کنید و اجازه دهید به مدت 1 ساعت روی مو بماند سپس سر خود را بشویید.
- یک عدد تخم مرغ را بشکنید و زردی آن را جدا کنید + یک قاشق غذا خوری عسل + سه قاشق غذاخوری روغن زیتون به آن بیفزایید. تمام مواد را به خوبی با هم ترکیب کنید و مخلوط بدست آمده را بر روی موی مرطوب اعمال کنید و بعد از 30 دقیقه، با آب بشویید و در آخر موهایتان را با شامپو شستشو دهید.
- مواد غذایی: زرشک، خیارسبز، قارچ، شنبلیله، برنج سبوس دار، نان سبوس دار، غلات و حبوبات جوانه زده و انواع کلم ها برای موخوره ناشی از غلبه صفرا مفید می باشند. خوردن گندم جوانه زده آسیاب شده روزانه چند قاشق به صورت خام. مصرف مایعات فراوان و آب میوه طبیعی که موجب تأمین رطوبت پوست سر است را فراموش نکنید.
- با ماسک مو روغن کرچک از موخوره خلاص شوید: یک چهارم فنجان آب را با یک چهارم فنجان روغن کرچک مخلوط کنید و به آرامی روی موخوره مو ماساژ دهید. برای این کار بهتر است که از نوک انگشت های خود استفاده کنید، زیرا احتمال جذب اسیدهای چرب و امگا 9 را بالاتر می برد و بعد موهای خود را با آب گرم بشویید و با حوله خشک کنید.
- قهوه خام، نخود خام، تخم خشخاش و رناس را مخلوط و بسایید. بعد با زرده تخم مرغ خمیر کرده و شب بر سر ببندید و صبح با آب گرم بشویید، پس از خشک کردن موها را با روغن زيتون بودار و خالص چرب کنید. سپس با پارچه یا کلاه سر را تا هشت ساعت بپیچید تا بوی روغن زیتون در موها بماند و باعث شود که مو نرم شده و موخوره از بین برود.
- درمان موخوره با ماسک موی شیر با تخم مرغ: ابتدا تخم مرغ را بشکنید و زردی آن را جدا کنید و داخل یک کاسه بریزید و بعد یک دوم قاشق چایخوری شکر و چند قطره روغن زیتون را به آن اضافه کنید و به خوبی هم بزنید. ابتدا موهای خود را با شامپو و آب داغ تمیز کنید و بعد این ماسک را روی قسمت موخوره اعمال کنید و بعد از 5 الی 10 دقیقه با آب سرد شستشو دهید.
- درمان موخوره با ماسک مو، ماست: 2 الی 4 قاشق غذا خوری ماست ساده را به طور مستقیم روی موهای خود اعمال کنید و به آرامی روی مو خوره ها ماساژ دهید و بعد از 20 الی 30 دقیقه با استفاده از یک شامپوی ملایم شستشو دهید. اگر بخواهید که ماسک آبرسانی تهیه کنید، یک عدد تخم مرغ را بشکنید و با ماست ترکیب کنید این روش را 2 الی 3 بار در هفته تکرار کنید.
- ماسک مو آلوئه ورا برای درمان موخوره: 1 یا 2 عدد برگ آلوئه ورا را برش دهید و ژل آن را استخراج کنید و این ژل را روی موهای خود اعمال کنید و بعد از 30 دقیقه با آب و شامپو شستشو دهید. برای گرفتن نتیجه بهتر، می توانید ژل آلوئه ورا را با یک قاشق غذاخوری آب لیموی تازه و 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون، روغن کرچک یا روغن جوجو با ترکیب کنید و بعد روی مو های خود اعمال کنید، می توانید این روش را 2 الی 3 بار در هفته تکرار کنید.
- زرده تخم مرغ: زرده تخم مرغ به دلیل داشتن اسیدهای چرب و پروتئین و هم چنین ویتامین A باعث ایجاد رطوبت طبیعی در موها و درمان موخوره می شود؛ هفته ای ۲ الی ۱ بار از این ماده استفاده کنید که می تواند به درخشندگی و زیبایی موها نیز کمک کند. (زرده تخم مرغ، طبع گرمی داشته و نباید با پوست سر برخورد داشته باشد چون غلبه صفرا، باعث افزایش حرارت سر شده و اگر این ماده به پوست سر برسد باعث ایجاد خارش و مشکلات دیگر می شود).
- ماسک موی سرکه سیب مفید برای درمان موخوره: ابتدا یک فنجان سرکه سیب را با آب ترکیب کنید. پس از شستن موهای تان با شامپو، این ترکیب را روی موی سر خود اعمال کنید و به آرامی ماساژ دهید. بعد از چند دقیقه با آب بشویید و با حوله تمیز خشک کنید. نکته: توجه داشته باشید، اگر چه سرکه برای سلامتی مزایای زیادی دارد. اما استفاده بیش از حد از آن، موجب آسیب های جدی به مو می شود. علاوه بر این، در هنگام استفاده از سرکه باید مراقب چشم های خود باشید. زیرا ممکن است باعث تحریک آنها شود.
- ماسک مو روغن زیتون برای درمان و رفع موخوره: ابتدا مقداری روغن زیتون را داخل یک کاسه تمیز بریزید و در یک مایکروویو گرم گنید و مستقیم بر روی موهای آسب دیده اعمال کنید و به آرامی ماساژ دهید و با استفاده از یک حوله یا کلاه روی آن را بپوشانید و صبح روز بعد با شامپو و نرم کننده معمولی شستشو دهید این روش را حداقل یکبار در هفته تکرار کنید. همچنین می توانید یک چهارم فنجان روغن زیتون را با یک دوم فنجان عسل ترکیب کنید و روی حرارت قرار دهید. سپس آن را روی قسمت موخوره موها بمالید و بعد از 30 دقیقه با آب ولرم و شامپو شستشو دهید این کار را 1 الی 2 بار در هفته تکرار کنید.
- روغن های گیاهی: ماساژ انتهای مو با روغن های گیاهی مانند: (روغن بنفشه، روغن تخم کدو، روغن بادام تلخ یا شیرین، روغن نارگیل، روغن زیتون، روغن کنجد و …). دست ها را با روغن گیاهی که دوست دارید چرب کنید و به انتهای موها بمالید به طوری که کمی چرب شود. حتی می توان دو یا چند نوع روغن را با هم مخلوط کرده و استفاده نمایید. برای کسب نتیجه بهتر روغن را کمی گرم کنید (اندازه ای که دست تحمل آن را داشته باشد). این روغن فقط برای انتهای موها بوده و نباید به ریشه مو برخورد کند. بعد از ۳۰ دقیقه موها را با آب ولرم بدون استفاده از شامپو یا صابون، شستشو دهید.
- موز: موز سرشار از روغن های طبیعی، پتاسیم، روی، آهن و ویتامین های A ,E ,C بوده که به بازگرداندن حالت ارتجاعی مو کمک می کند و باعث به حداقل رسانیدن شکنندگی موها می گردد؛ هم چنین موها را نرم و مرطوب نگه داشته و باعث بهبودی یافت مو می شود و از ایجاد موخوره جلوگیری می کند. موز کاملاً رسیده را به تنهایی پوره کرده و به موها بمالید. یا این که با دو قاشق ماست و مقداری آب و آب لیمو مخلوط کرده و روی موها بمالید. اجازه دهید به مدت یک ساعت روی مو بماند بعد با آب ولرم شستشو دهید. این کار را می توان هفته ای ۲ الی ۱ مرتبه (فقط برای انتهای مو انجام داد).
- متأسفانه موخوره درمان قطعی ندارد و تنها راه خلاص شدن از آن کوتاه کردن موها می باشد، اما با استفاده از برخی روش های خانگی، گیاهی و رعایت نکات مراقبت از مو می توان از موخوره جلوگیری کرده و در برخی موارد آن را درمان کرد. باید موها را کوتاه کرد و از تحریک فیزیکی مو اجتناب کرد. پیشگیری با اجتناب از آسیب به مو است. بعد از استحمام اجازه دهید موها بدون وسایل گرمایی به مرور زمان یا با حوله خشک شوند و از شانه کردن موها در حالی که کاملاً خیس است، خودداری کنید، زیرا شانه کردن موهای خیس مانند نوشتن با خودکار بر کاغذ خیسی است که آن را پاره میکند، با شانههای دنده چوبی موها را شانه کنید، از شانه کردن مستمر و مداوم و با فشار و کشش موها خودداری کنید، آب داغ و شانه کردن موها در حمام موجب آسیب جدی به موهاست، بهتر است در هنگام شانه کردن موهایتان کمی نرم و مرطوب باشند.
- ماسک موی عسل مفید و مغذی برای موخوره: 2 قاشق غذاخوری عسل را با یک قاشق غذا خوری دوغ و یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل ترکیب کنید و همه آن ها را به خوبی هم بزنید و کمی گرم کنید و بعد ماسک را روی موهای خود اعمال کنید و به مدت 20 دقیقه با یک حوله یا کلاه بپوشانید و در آخر با آب شستشو دهید. از سوی دیگر می توانید حدوداً نصف یک فنجان عسل را با سه قاشق غذاخوری روغن زیتون ترکیب کنید و بعد ماسک بدست آمده را روی موهای خود بمالید و با یک حوله یا کلاه پوشش دهید و بعد از 30 دقیقه با آب و شامپو شستشو دهید. همچنین می توانید 4 قاشق غذاخوری روغن بادام را با 2 قاشق غذاخوری عسل و 2 قاشق غذاخوری گلیسیرین ترکیب کنید. بعد از شامپو کردن موهای خود این ترکیب را به عنوان یک نرم کننده روی قسمت موخوره موها اعمال کنید و یا حتی می توانید عسل را به میزان یک به دو، به شامپو یا نرم کننده روزانه خود اضافه کنید و روی قسمت های مو خوره ماساژ دهید. پس از چندین بار استفاده می توانید نتیجه بهتر شدن آن را ببینید. فراموش نکنید که عسل باعث روشن تر شدن موهای شما می شود.
- خیلی خوب است که گاهی برای درمان موخوره، موهایتان را بالای سر جمع کرده و یک دوش فوری فقط برای بدن انجام دهید؛ این شیوه به سر فرصت می دهد تا با چربی طبیعی خودش موها را ترمیم کرده و آنها را نرم، صاف و محافظت شده نگه دارد. و در روزهایی که مو را نمی شویید، اما می خواهید آن را حالت بدهید روی موها نرم کننده بزنید. برای درمان موخوره نباید تمام موها را بالای سرتان جمع کنید و شروع به سابیدن با شامپو کنید! این چنگ زدن ها و پیچ دادن ها به مو، موجب موخوره خواهد شد؛ درعوض، اجازه دهید موهای تان حالت طبیعی اش را روی سرتان داشته باشد و شامپو را فقط به پوست سر بزنید و سپس بگذارید حین آب کشی، کف دست دوم، به ساقه و نوک موها برسد. بعد از استحمام، اجازه دهید موها بدون وسایل گرمایی به مرور زمان یا با حوله خشک شوند. خشک کردن موها بعد از حمام با حوله و چنگ زدن، باعث به هم گره خوردن و شکستگی آن می شود؛ بنابراین بهتر است موها را با یک حوله پیچیده و اجازه دهید تا به مرور خشک گردد.
- درمان موخوره با ماسک موی کپسول ویتامینE:روش اول: شما می توانید غذاهایی را مصرف کنید که سرشار از ویتامین E هستند. مانند: آجیل، کره بادام زمینی،کلم بروکلی و اسفناج. توصیه می شود که بزرگسالان، روزانه 15 میلی گرم ویتامین E استفاده کنند. اگر شما بتوانید این قاعده و قانون را اجرا کنید، موهای ضخیم تر و انعطاف پذیرتری خواهید داشت. زیرا به گردش خون در پوست سر کمک می کند .روش دوم: بستگی به اندازه طول موی شما، به 20 عدد یا حتی بیشتر، کپسول ویتامین E نیاز دارید. که آنها را درون یک کاسه تمیز خالی کنید و مستقیم روی موهای خود اعمال کنید .روش سوم: شما می توانید بعد از اینکه موهایتان را شانه کردید، روغن ویتامین E را روی موهای تان به آرامی ماساژ دهید و بعد، با استفاده از یک شانه دانه درشت، موهایتان را شانه کنید. سپس با یک کلاه روی آن را بپوشانید و بعد از یک ساعت با آب شستشو دهید .روش چهارم: یکی دیگر از راه های استفاده از این ویتامین، این است که آن را به شامپوی روزانه خود اضافه کنید. که به اندازه کافی باعث نرم و لطیف شدن موهای شما می شود.
فعالیت:
- هیچ محدودیتی وجود ندارد روزانه نیم ساعت فعالیت بدنی مناسب داشته باشید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و لبنیات پاستوریزه پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سفید با جعفری، آش خرفه ۱، آش شولی ۱، آش شولی ۲، آش رب، پلو مخلوط، عدس پلو ساده، نخود فرنگی پلو ۱، خورش قیمه بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، سوپ شهد نما، سوپ کاهو سبز، کماچ ساده، سس معطر، سمنو با گندم و جو، سمنو با رب انار.
- خوردنی های مضر: خوراک نخود با شوید، آلبالو پلو، خورش کرفس ۱، خورش لوبیا سبز، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، کشک سویا، سس مایونز گیاهی، سس زیتون، سس جعفری.
نکته:
- وقتی موها دچار موخوره شد راه مؤثری برای از بین بردن آن وجود ندارد مگر این که موها را تا جایی که موخوره ایجاد شده کوتاه کنید و بعد از آن به انواع تقویت کننده ها برای پیش گیری از موخوره بپردازید؛ این بهترین راه برای از بین بردن موخوره است؛ در این صورت به موها این فرصت را می دهید تا هم زیبایی طبیعی خود را پیدا کنند و هم رشد مناسبی را آغاز کنند؛ زیرا وقتی تارهای مو شکسته و تخریب شده باشند، اکسیژن و مواد غذایی دیگر به آن نمی رسد.
- دوران حیات مو: دوران حیات مو به طور نسبی از سه ماه تا هفت سال می باشد ولی مژه ها عمر کوتاه تری دارند، (بین ۶ تا ۸ هفته). مو پس از مرگ بلافاصله، نمی افتد و معمولاً در حدود هفتاد و پنج روز بین مرگ و افتادن آن فاصله زمانی وجود دارد، وقتی مویی می افتد چنان چه پیاز آن خراب نشده باشد موی جدیدی جای آن خواهد رویید که این موی تازه کاملا خصوصیات موی قبلی را خواهد داشت. به طور کلی توانایی و امکان رویش موی تازه در مردها کمتر و در بانوان بیشتر است و در هر شبانه روز حدودا بین هشتاد تا یک صد تار مو از تمام نقاط بدن می ریزد.
- قطرمو: قطر مو با طول عمر تغییر پیدا می کند معمولاً در نوزادان و افراد مسن، قطر مو کم و در سایر افراد معمولی (نرمال) می باشد. قطر مو به طور متوسط ۲ تا ۳ دهم میلیمتر بوده و در بعضی اشخاص به پنج دهم میلیمتر یا کمی بیشتر هم می رسد.
- تعداد مو: تحقیقاً در تمام بدن حدود دویست و پنجاه هزار تار مو وجود دارد که یکصد و پنجاه هزار تار آن روی سر و صورت و یکصد هزار تار دیگر در قسمت های مختلف بدن پراکنده اند.
- جنس مو: موها را از نظر ضخامت می توان به سه دسته تقسیم نمود: ۱. موهای نازک ۲. موهای معمولی (نرمال) ۳. موهای ضخیم.
- موهای نازک: موهای نازک به موهایی گفته می شود که از حد طبیعی نازک تر بوده و لطیف بودن آنها را می توان با مشاهده و یا لمس کردن تشخیص داد.
- موهای معمولی: موی معمولی به مویی گفته می شود که دارای ضخامتی متوسط باشد. موهای معمولی در مقابل مواد شیمیایی مقاوم می باشند و بعد از رنگ یا دکلره معمولاً حالت و زبری موهای ضخیم را پیدا می کنند.
- موهای ضخیم: این نوع موها با نگاه و یا لمس کردن کاملاً شناخته شده و از موی طبیعی ضخیم تر می باشند.
- طبیعت مو: طبیعت موها را می توان به سه دسته تقسیم کرد: ۱. موهای خشک ۲. موهای معمولی ۳. موهای چرب.
- انواع مو: در بدن انسان سه نوع مو وجود دارد. ۱. موهای ظریف و کرکی که در صورت و دست و پا و برخی نواحی دیگر به خصوص در بدن کودکان و بانوان. ۲. موهای زبر و کوتاه مانند موهای ابرو و مژه و همچنین موهای داخل بینی و گوش ها. ۳. موهای بلند و نرم در سر و زیر بغل و …
- قابلیت های مو: ۱. قابلیت جذب آب، چنانچه مو در آب یا هوای بسیار مرطوب قرار گیرد حدود پنج تا پانزده درصد به قطر آن اضافه می شود. رطوبت مناسب برای مو بین ۴۵ تا ۶۰ درجه است. 2. قابلیت تحمل وزن: یک تار موی سالم می تواند حدود ۴۰ تا بیش از ۱۵۰ گرم وزن را تحمل کند. ۳. قابلیت شکل پذیری، مو توسط پل های گوگردی خود قابلیت شکل پذیری بسیار بالایی را دارد. ۴. قابلیت کشش: چنانچه مـویی کشیده شـود معمولاً حدود ۱۰ تا ۲۵ درصد طول خود، کش می آید. 5. قابلیت رنگ پذیری، مو به واسطه رنگدانه های خود از استعداد رنگ پذیری بالایی برخوردار است.
- به هیچ عنوان بیخیال موخوره تان نشوید.
- هرچه سریعتر آنها را کوتاه کرده و اقدامات درمانی لازم برای از بین بردن آنها را شروع کنید.
- موخوره را باز نکنید چرا که یقیناً باعث بدتر شدن موخوره ها خواهد شد.
- برای کوتاه کردن موها از تیغ استفاده نکنید.
- یکی از بهترین ترکیباتی که بعنوان درمان موخوره از آن استفاده می شود محلول گیاهی ضد موخوره محصول خوب است و علاوه بر اینکه فاقد چربی است، نتیجه بسیار سریع و قابل قبولی در زمینه درمان و از بین بردن انواع موخوره دارد.