مشکلات باروری در زنان: عبارت است از ناتوانی در باردار شدن پس از گذشت یک سال از ازدواج بدون اینکه از روش جلوگیری از حاملگی استفاده شده باشد. ناباروی اصولاً در 10% از زوجین وجود دارد.
علائم:
- ناتوانی در باردار شدن
علت:
- زنان با تعداد مشخصی تخمک متولد میشوند.تعداد و کیفیت تخمکها با افزایش سن کاهش مییابد. پس از ۳۰ سالگی شانس بچهدار شدن، هر سال ۳ تا ۵ درصد کاهش مییابد و پس از ۴۰ سالگی، کاهش باروری با شدت بیشتری ادامه پیدا میکند. علاوه بر سن، ناباروری در زنان ممکن است به دلایل زیر باشد:
- به علت چاقی
- کمبود سیلینیوم
- کمبود ویتامین A و E
- دوره های مکرر افزایش وزن و کاهش وزن
- به علت مصرف بعضی از داروها، الکل، توتون یا تنباکو
- استفاده از غذاهای نامناسب و انواع غذاهای فست فود و …
- آشنا نبودن به مسائل زناشویی و عدم درک مناسب یکدیگر.
- به دلیل عدم تعادل هورمون ها که از تخمک گذاری جلوگیری می شود.
- داشتن استرس و اضطراب به خاطر مسائل روزمره زندگی و یا داشتن مسائل شغلی.
- به علت تولید آنتی بادی یا پادتن هایی که اسپرم یا نطفه های مرد را خنثی می سازند.
- جلوگیری های ابتدایی ازدواج که بر اثر عدم آگاهی یا راهنمایی شدن به شیوه غلط است.
- ضمناً هم در خانم ها و هم در آقایان بیماری غده تیروئید، بیماری قند، یا مصرف الکل، توتون یا تنباكو، ماری جوانا و مواد مخدر می توانند منتهی به عدم توانایی در باروری شوند.
- به دلیل چسبندگی های غیرطبیعی که در اثر عمل جراحی در زمان های قبل ایجاد شده اند.
- فقدان عادت ماهیانه به علت تمرینات ورزشی سخت یا اختلالات تغذیه ای (پر خوری یا بی اشتهایی روانی)
- استفاده از بعضی از داروها، مثل قرص های ضد حاملگی، بسیاری از خانم ها تا ماه ها پس از قطع این نوع قرص ها نمی توانند باردار شوند.
- ناباروری با علت نامشخص:علت ناباروری در درصد زیادی از زوجها با روشهای فعلی قابل تشخیص نیست که به آن ناباروری با علت نامشخص میگویند.
- مشکلات قبل از پریودی (فرد، عصبانی می شود و درد هم دارد) ممکن است این مشکلات از انحراف رحم یا انسداد لوله ها یا کوچکی رحم باشد که این ها جراحی لازم دارند.
- آسیب دیدن لولههای رحم:لولههای رحم یا فالوپ وظیفۀ حمل تخمک از تخمدان به رحم را بر عهده دارند و وجود هر مشکلی در این لولهها میتواند مانع از رسیدن تخمک و اسپرم به هم شود. عفونت لگن، آندومتریوز و جراحی میتواند منجر به تشکیل بافت یا جای زخم در لولههای رحم و بسته شدن آنها یا آسیب دیدنشان شود.
- مشکلات دهانۀ رحم:مشکلات دهانۀ رحم میتواند مانع از رسیدن اسپرم به تخمک شود. غیرطبیعی بودن ترشحات دهانۀ رحم یا سابقۀ جراحی دهانۀ رحم ممکن است باعث بروز این مشکل شود. اگرچه این مشکل شایعی در زنان نابارور نیست، اما با روش تلقیح داخل رحمی اسپرم یا iui میتوان این مشکل را درمان کرد.
- تغییرات هورمونی:اختلال در ترشح هورمونهای تولید مثل در زنان میتواند منجر به مشکلات تخمکگذاری شود. این هورمونها در آزاد شدن تخمک و تخمکگذاری و ضخیم شدن پوشش داخلی رحم یا آندومتر جهت آماده کردن رحم برای لانهگزینی تخمک بارور نقش دارند. در صورت وجود اختلال هورمونی در زنان، فرآیند تخمکگذاری، لقاح و لانهگزینی ممکن است با مشکل مواجه شود. اختلال هورمونی معمولاً منجر به تغییر در عادت ماهانۀ زنان خواهد شد. همچنین مشکلات تیروئید نیز نقش اساسی در ناباروری زنان دارد.
- مشکلات رحم:غیرطبیعی بودن آناتومی رحم مثل زمانی که پولیپ یا فیبروئید در رحم وجود داشته باشد. ناهنجاری های ساختمانی دستگاه تولید مثل، التهاب مجرای تناسلی (مهبل)، مشکلات گردن رحم، مثل عفونت، پارگی ناشی از زایمان قبلی یا تنگ شدن دهانه گردن رحم به هر علت، تغییرات شیمیایی در مخاط گردن رحم، کیست های تخمدان، آندومتریوز، تومورها، اختلالاتی که احتمالاً به ناباروری ارتباطی ندارند عبارتند از: خم شدگی رحم؛ تومورهای فیبروئید کوچک در رحم؛ یا ناتوانی در رسیدن به اوج لذت جنسی، تنبلی تخمدان، به دلیل عیوب یا وجود غده های غیر عادی در رحم.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- استرس
- موارد مورد سوء استفاده، مثل هرویین
- اختلافات زناشویی و نزدیکی به دفعات کم
پیشگیری:
- برای درمان هرگونه اختلال قابل درمانی که باعث ناباروری می شود به پزشک مراجعه کنید. از علل قابل پیشگیری ناباروری اجتناب ورزید.
عواقب مورد انتظار:
- بسیاری از مشکلات باروی خفیف و برگشت پذیر هستند. بنابراین نسبت به رفع مشکلتان دید خوبی داشته باشید. تحقیقاتی که در این زمینه در حال انجام هستند منجر به ابداع جدید برای برطرف کردن مشکل زوجین نابارور شده اند یا خواهند شد.
عوارض احتمالی:
- پریشانی روانی، از جمله احساس پناه و بی کفایتی، یا از دست دادن عزت نفس.
تشخیص:
- برای تشخیص ناباروری ممکن است ابتداآزمایش آنالیز اسپرم درخواست شود تا کیفیت و کمیت اسپرم در مردان مورد بررسی قرار گیرد. در صورت وجود نداشتن مشکلی در اسپرمهای مرد، سپس برای بررسی مشکلات ناباروری در زن اقدام میشود. برای بررسی مشکل ناباروری در زنان، معمولاً ابتدا آزمایشات خون برای بررسی سطح هورمونهای مختلف درخواست میشود.
- همچنین ممکن است برای بررسی بیشتر، نمونهبرداری از آندومتر یا دیوارۀ رحم انجام شود تا وجود هرگونه مشکلی در بافت رحم بررسی شود. همچنین برای بررسی سلامت لولههای رحم و تشخیص دقیقتر مشکلات رحمی، ممکن است سونوگرافی واژینال و عکس رنگی رحم یا همان هیستروسالپنگوگرافی تجویز شود. هیستروسالپنگوگرافی شامل انجام عکسبرداری با اشعۀ ایکس و وارد کردن ماده حاجب از طریق دهانه رحم به رحم و دستگاه تناسلی زنان است. به این شکل که با تزریق نوعی رنگ یا محلول به نام ماده حاجب همراه هوا به داخل دهانۀ رحم و وارد شدن آن به درون لولههای رحم، باز یا مسدود بودن لولههای رحم هنگام انجام عکسبرداری مشخص میشود.
- در صورت تشخیص ندادن مشکل توسط روشهای فوق، ممکن است پزشک برای بررسی دقیقتر رحم، تخمدان و لولههای رحم از عمل لاپاراسکوپی استفاده کند. در این عمل، پزشک با ایجاد برش کوچکی در نزدیکی ناف و وارد کردن یک لولۀ بلند و باریک مجهز به دروبین به درون شکم میتواند محیط بیرون رحم، تخمدانها و لولههای رحم را بررسی کند و از وجود بافت غیرطبیعی مثل عارضۀ آندومتریوز باخبر شود. در ضمن پزشک میتواند باز بودن یا انسداد لولههای رحم را نیز با دقت بیشتری بررسی کند.
درمان طب نوین:
- درمان ناباروری با توجه به علت این مشکل در زنان به روشهای مختلفی انجام میشود. در مواردی که برخی از بیمارهای مزمن مثل دیابت یاتیروئید منجر به مشکل ناباروری شدهاند، پزشک ابتدا سعی برای درمان بیماری میکند و همزمان روشهای بهبود باروری را پیش خواهد گرفت. در زیر برخی از روشهای متداول درمان ناباروری آمده است:
- درمان دارویی:این درمان معمولاً برای افرادی که دچار مشکل تخمکگذاری یا تنبلی تخمدان هستند یا در موادی تجویز میشود که مشکل ناباروری مشخص نیست. در این روش پزشک با تجویز داروهایی مانند کلومیفن سیترات، لتروزول یا گنادوتروپین، فرآیند تخمکگذاری را تحریک میکند. معمولاً پس از تجویز دارو، پزشک از زن و مرد میخواهد که مجدداً به صورت طبیعی برای باردار شدن اقدام کنند. این داروها با تحریک تخمدان باعث افزایش تعداد تخمکهای آزادشده میشود، این کار باعث افزایش شانس باروری زن میشود. در فرآیند درمان دارویی ممکن است پزشک با انجام سونوگرافی واژینال تعداد فولیکولها و تخمکهای آزادشده را برای بررسی تأثیر درمان دارویی تجویز کند.
- تلقیح داخل رحمی اسپرم یاiui : در مواردی که پزشک علت ناباروری را مشکل در دهانۀ رحم یا رسیدن اسپرم به لولههای رحم بداند، ممکن است از طریق روش تلقیح داخل رحمی اقدام کند. در این روش، در روز تخمکگذاری پزشک پس از جمعآوری اسپرمها از مرد و شستوشوی آنها، اسپرمها را از طریق کاتتر پلاستیکی باریک و بلندی از راه دهانۀ رحم به دورن رحم تخلیه میکند. ممکن است پزشک برای افزایش شانس بارداری پیش از انجام عمل تلقیح از درمان دارویی برای تحریک تخمکگذاری استفاده کند.
- لقاح خارج از رحم یاivf : در مواردی که علت ناباروری نامشخص است، پزشک معمولاً با استفاده از روش ivf برای باردر شدن زن اقدام میکند. در این روش، تخمکها پس از بارور شدن توسط اسپرم در آزمایشگاه به رحم مادر منتقل میشوند. پزشک ابتدا با تجویز یک دوره داروی تحریک تخمکگذاری مثل گنادوتروپین، باعث آزاد شدن تعداد زیادی تخمک میشود. پس از بلوغ تخمکها پزشک با عمل پانکچر از راه واژن و با کمک سونوگرافی تخمکها را خارج میکند. بعد از جمعآوری اسپرم از مرد و شستوشوی آنها، اسپرمها در آزمایشگاه برای بارورری به تخمکها اضافه میشوند. چند روز بعد، بعد از لقاح و تقسیم سلولی یک یا چند تخمک لقاحیافته با استفاده از یک ابزار به داخل رحم مادر منتقل میشود. پزشک ممکن است بنا به درخواست زوجها، رویانهای اضافه را برای دفعات آینده منجمد کند.
- میکرواینجکشن یاicsi : در صورتیکه تعداد اسپرمهای سالم مرد کم باشند از این روش استفاده میشود. روش میکرواینجکشن کاملاً شبیه ivf است با این تفاوت که اسپرمهای سالم به شکل دقیق درون تخمک تزریق میشوند. در این حالت شانس باروری تخمک به میزان زیادی افزایش پیدا میکند. در این روش نیز مثل روش ivf بعد از بارور شدن تخمکها، آنها به رحم مادر منتقل میشوند. امروزه در روش ivf در ایران نیز برای لقاح از روش میکرواینجکشن استفاده میشود تا دقت و شانس باروری افزایش پیدا کند.
- لاپاراسکوپی:در زنانی که به بیماریهای مرتبط با لولههای رحم یا دستگاه تناسلی دچار هستند، پزشک با انجام عمل جراحی لاپاراسکوپی اقدام به بازسازی و رفع مشکل اندامهای تناسلی میکند. ممکن است بعد از عمل لاپاراسکوپی و رفع مشکلات دستگاه تناسلی، پزشک تشخیص بدهد برای بارداری نیاز به روش ivf است. در عمل لاپاراسکوپی پزشک جراح با وارد کردن چند لوله به همراه دوربین به درون شکم میتواند بافت زخم یا کیستهای تخمدان را خارج، آندومتریوز را درمان یا لولههای رحم مسدود را باز کند.
- هیستروسکوپی:در این روش که برای رفع مشکلات رحم مثل پولیپ و تومورهای فیبروئیدی یا رفع مشکلات لولههای رحم است، پزشک با وارد کردن دستگاه هیستروسکوپ از طریق واژن به داخل رحم، مشکلها را بررسی میکند و در صورت نیاز، بافتهای اضافه یا زخم را خارج یا لولههای رحم مسدود را باز میکند.
- روشgift و zift : در این دو روش نیز مانند روش ivf، تخمک از تخمدان استخراج میشود، در محیط آزمایشگاهی با اسپرم ترکیب و دوباره به رحم منتقل میشود. در روش zift، تخمکهای بارور یا زیگوتها طی ۲۴ ساعت بعد از لقاح به درون لولههای رحم منتقل میشوند و در روش gift، اسپرم و تخمک با هم مخلوط میشوند و مستقیم درون لولۀ رحم قرار میگیرند. شانس باروری در این روشها مشابه با ivf است و معمولاً پزشک از روش ivf برای درمان استفاده میکند. اما در مواردی که زن به روشivf باردار نشده است، پزشک ممکن است چون این دو روش لقاح خیلی نزدیک به حالت طبیعی آن است، این روش را توصیه کند. در هر حال، این دو روش در درمان ناباروری متداول نیست.
- اهدا کردن تخمک:زنانی که سن آنها بالای ۴۰ سال است و دارای نارسایی تخمدان هستند و در نتیجه تخمدانهای آنها به درستی کار نمیکند یا تخمکشان کیفیت کافی را ندارد، اما رحم آنها حالت طبیعی دارد، میتوان از طریق اهدا تخمک باردار شوند. در این روش پس از مصرف داروهای باروری و تحریک تخمکگذاری در فرد اهدا کننده، چند تخمک از تخمدان او استخراج میشود، سپس تخمکهای اهدایی با اسپرم همسر دریافت کننده ترکیب میشود و لقاح در آزمایشگاه صورت میگیرد، سپس تخمکهای بارور به رحم مادر دریافت کننده منتقل میشوند.
- رحم جایگزین:زنانی که دچار مشکل رحمی هستند و امکان باردار شدن ندارند، اما دارای تخمدانها و تخمکهای سالمی هستند، میتوانند از رحم جایگزین استفاده کند. در این روش، تخمک و اسپرم زن و شوهر در خارج از آزمایشگاه با هم ترکیب میشود و تخمک لقاح یافته به درون رحم فرد اهدا کنندۀ رحم جایگزین منتقل میشود و جنین در رحم زن دیگری رشد میکند و متولد میشود.
درمان طب سنتی:
- حجامت در صورت لزوم
- روغن نارگیل در غذا استفاده کنید.
- کرفس و تره فرنگی را همراه با شام بخورید.
- ریشه اسفند نه خود اسفند به رحم دود بدهند.
- ترک یا کاهش جدی سردی ها، مخصوصاً در شب.
- خوردن دوسین، صبح و شب یک قاشق مرباخوری.
- آمله پرورده را تا هفت روز و هر بار چند عدد بخورید.
- جوزبویا را با زعفران بکوبید و از جلو به خود برگیرید.
- بهتر است قبل از نزدیکی خستگی جسمی نداشته باشید.
- روزی ۱ کیلو سیب درختی را با پوست بخورید و تا هفت روز ادامه دهید.
- روغن مالی کمر، زیر شکم و کشاله ران با (روغن کنجد + روغن زیتون بودار).
- بادکش کمر و زیر شکم، یک شب در میان 21 مرحله به غیر از ایام پریودی و حاملگی.
- از مواد لغزنده کننده استفاد نکنید زیرا ممکن است باعث اختلال در حرکت اسپرم شوند.
- کاهو و سبزی تره را همراه با ناهار ظهر بخورید، باعث آمادگی رحم برای باروری می شود.
- نرگس تازه را بکوبید بعد پنبه ای را به آب آن تر کنید و موقع نزدیکی آن را به خود بگیرید.
- خوردن شبی یک لیوان عرق رازیانه همراه با یک قاشق مرباخوری عسل به غیر زمان پریودی.
- خرما 3 عدد، انجیر 7 عدد شبانگاه، زیتون 7 عدد صبحها، کشمش 21 عدد و بادام درختی 14 عدد.
- شبی یک لیوان عرق بهار نارنج همراه با یک قاشق مرباخوری فرنجمشک با کمی عسل میل کنید.
- مصرف شیره چغندر باروری را افزایش می دهد (هر هشت ساعت، یک قاشق غذاخوری مصرف شود).
- نسبت به رفع مشکلتان دید مثبت داشته باشید، نگرانی و استرس، خود به ناباروری کمک می کنند.
- توجه داشته باشید که داروهای مورد استفاده برای باروی ممکن است باعث زایمان چند قلو شوند.
- خایه و ناف خرگوش نر را کوبیده و از جلو شیاف کنید و دنبلان گوسفند را هم بریان کنید و بخورید.
- مخلوط پودر ریشه گیاه ثعلب و زعفران و مشک ناف آهو را به مقدار یک نخود قبل از جماع در مهبل قرار دهید.
- از مخلوط شیره خرما و شیره انگور و مغز گردو، زن نازای کم خون، هر صبح ناشتا یک قاشق غذاخوری بخورد.
- هر روز 10 برگ کاسنی، یا یک قاشق مرباخوری پودر کاسنی خشک یا یک استکان عرق طبیعی کاسنی بخورید.
- روزی 7 عدد نطفه تخم مرغ محلی را با عسل ترکیب کرده و میل می کنید (بعد از ایام پاکی) این عمل را تا 7 روز انجام دهید.
- لقاح داخل آزمایشگاهی؛ تخمک های زن در آزمایشگاه توسط اسپرم لقاح می یابند و تخم های حاصله در رحم کاشته می شوند.
- گلنار، کندر، جاوشیر، سرمه، اقاقیا و کمی زاج سفید را بکوبید و با آب برگ مورد خمیر کرده، شیاف بسازید و از جلو استعمال کنید.
- برای آشنا شدن با زمان تخمک گذاری، درجه حرارت روزانه خود را ثبت کنید (به هنگام تخمک گذاری درجه حرات مقداری بالا می رود).
- پس از انزال، نزدیکی باید سریعتر خاتمه یابد، در غیر این صورت، تعداد اسپرم هایی که می تواند به سمت تخمک حرکت کنند کاهش می یابد.
- به مدت 5 روز گیاه آبنوس را دم کنید و بخورید و بعد از پنج روز اقدام به همبستری کنید به احتمال 100% بارداری صورت خواهد پذیرفت.
- هر ماه در دوران قاعدگی، مربای میوه آمله را هر روز بخورد (اگر پیدا نکردید، آمله خشک را از عطاری ها تهیه کنید و با آن مربا درست کنید).
- باقلای هندی سائید شده را با شیر انسان (شیر زن بچه شیرده) مخلوط کنید و قبل از جماع، به مقدار یک قاشق چایخوری در مهبل قرار دهید.
- درمان کیست رحم و تخمدان: صبح ها یک قاشق چایخوری پودر گل اسطوخدوس هندی را در یک لیوان آب جوش ولرم مخلوط کنید و بخورید.
- مالیدن روغن نارگیل روی سطح ناف رحم زنان را گرم می کند و نه تنها مشکلات ناباروری را رفع می کند بلکه عفونت بانوان را هم از بین می برد.
- مصرف غذاهای سرشار از سلینیوم مانند کنجد، ارده، کلم بروکلی، مغز بادام درختی، فندق، پسته، بادام هندی، جوانه گندم، سیر، سیر سیاه، سبوس برنج.
- درمان پرولاکتین بالا: صبح ها یک قاشق چایخوری زنیان با عسل بخورد و عصرها یک استکان جوشانده کوبیده برگ گردو را با عسل بخورید.
- سنبل الطیب، بسفایج، خولان مکی، انزروت، صبر زرد و هلیله سیاه را به میزان مساوی بسایید و همراه با عسل، حب بسازید و روزی سه حب به ترتیب میل کنید.
- کاسنی را به مقدار زیاد در باغچه منزل خود بکارید و زیاد پهلوی آنها بنشینید هم اینکه تخم یا ریشه آنها را هر روز کمی جوشانده و بخورید و یا عرق کاسنی بنوشید.
- اگر زن هر روز یک عدد انار ترش بخورد، خون و سایر مایعات بدنش قلیایی می شود و کروموزم های پسر زا باقی می مانند، لذا احتمال پسر دار شدن در او بالا می رود.
- اگر زن عقیم بعد از پاک شدن از حیض، ساییده شده آبنوس را به مدت هفت روز، روزی یک قاشق چایخوری با آب و عسل بخورد و بعد از آن جماع کند حامله می شود.
- زنی که به علتی حامله نمی شود اگر مرد مشکل بچه دار شدن را ندارد و مشکل از طرف زن است، زن باید هر روز از رازیانه و لوبیا چیتی و روغن های نباتی استفاده کند.
- شوره قلمی، باروت، صبر زرد، باریجه خشک و پوست نارنج را به میزان مساوی کوبیده و با پیه بز خمیر کرده و شیاف بسازید و پنچ شب، شبی یک عدد از جلو به خود برگیرید.
- جند بیداستر، تربد، معیه سایله، جاوشیر خشک و حب بلیسان را به مقدار مساوی نرم بسایید بعد با گلاب خمیر کرده و به صورت شیاف شب ها هنگام خواب از جلو استعمال کنید.
- اگر بخواهیم زنی بارور شود و پریودش هم تنظیم بشود و سیستم هورمونی اش هم تقویت بشود و اخلاطش هم برطرفش شود سرکنگبین رازیانه ای می دهیم (بجای نعناع، رازیانه).
- 50 گرم تخم رازیانه + 25 گرم شکر طبیعی (اگر شکر طبیعی نبود از عسل استفاده شود)، آسیاب شود و یک قاشق چای خوری بعد از صبحانه و شام به غیر از ایام پریودی خورده شود.
- نوشابه کامبوچا، عرق کاسنی و عرق رازیانه از هر کدام یک استکان را با هم مخلوط کنید و بدون شیرین کردن، هر روز صبح، ظهر و شب حدود نیم تا یک ساعت پس از صرف غذا، بنوشید.
- پانزده گرم دانه اسفند را نرم بسایید و با عسل ترکیب کنید و در رحم قرار دهید سه روز اینکار را انجام دهید و هر روز آن را عوض کنید بعد از سه روز همبستر شوید به احتمال 80% باردار خواهید شد.
- جاوشیر خشک و مقل ازرق را در سرکه حل کنید. بعد ریشه کرفس و ریشه نرگس را بسایید و با کمی سرکه مخلوط کنید و کمی عسل هم اضافه کرده و به صورت شیاف شب ها از جلو استعمال کنید.
- مقل ازرق، خضض، باروت، نبات لاهوری، گز خونساری و بزرالبنج را به مقدار مساوی نرم کرده و با کمی روغن کوهان شتر و کمی کره خمیر کرده، پنج شب هنگام خواب مقداری از آن را داخل رحم قرار دهید و بخوابید.
- گز علفی، هواچوبه، باریجه خشک، انزروت، مقل ازرق و مرمکی را به میزان مساوی کوبیده و با کمی روغن کرچک شیاف درست کنید و روزی دو شیاف، صبح زود و شب از جلو استعمال کنید، احتمال باردار شدن زیاد می شود.
- نزدیکی بهتر است درست پیش از تخمک گذاری انجام شود. بهترین زمان همبستری برای زوجین 1 هفته بعد از پاک شدن زن از عادت ماهیانه است. یا به عبارت دیگر 12 روز بعد از پاک شدن زن اقدام به همبستری کنید زیرا تخمک دقیقاً دو روز زنده است.
- جند بیداستر و ماهی سمنقول از هر کدام هشت مثقال و مرمکی چهار مثقال را بسیار نرم ساییده و با نیم کیلو عسل مرغوب مخلوط کنید، روزی یک قاشق شربت خوری از آن را میل فرمایید. همچنین هر روز یک استکان عرق کاسنی و یک استکان عرق رازیانه را مخلوط کرده و بنوشید.
- بعضی از خانم ها به خاطر نوع مجرای واژن ممکن است بعد از انزال، همه آن اسپرم ها دفع شوند، برای این دسته از خانم ها توصیه می شود که هنگام همبستری یک بالش زیر باسن خود قرار دهند و بعد از انزال، خانم به همان وضع مانده و استراحت کنند تا اسپرم ها بتوانند راحت تر به سمت تخمک حرکت کنند.
- بعد از قاعدگی روغن زیتون اصل + عسل طبیعی + روغن زرد حیوانی + زرده تخم مرغ محلی را با هم مخلوط کنید و یک پنبه را آغشته به این محلول کنید تا خیس خیس شود و در پارچه تنظیف بپیچانید و داخل واژن قرار دهید و نیم ساعت دراز بکشید بعد از نیم ساعت یک آبی از واژن جاری خواهد شد اون پنبه و تنظیف را در بیارند و اقدام به نزدیکی کنند احتمال 100% باردار خواهند شد.
- از آنجا که زمان رسیدن به ارگاسم (اوج لذت جنسی) در زنان طولانی تر از مردان است هماهنگ کردن زمان های انزال ضروری است. زمان انجام تماس جنسی وقتی است که زن و مرد هر دو آماده باشند و شهوت زن نیز همانند مرد، به هیجان آمده باشد که علامت آن تغییراتی در چشم به شکل سرخی و تغییرات تنفس می باشد. چنین آمیزشی با درصد بیشتری منجر به بارداری خواهد شد. بسیاری از ناباروری ها با آموزش صحیح آمیزش، درمان شده و نیازی به درمان های داروئی و غیر داروئی ندارند.
- اگر به علت چاقی حامله نمی شوید؛ زعفران، تخم شوید، تخم خرفه، انزروت، شهم حنظل، سماق و عود را به مقدار مساوی نرم بسایید بعد با کمی عسل خمیر کرده و به صورت شیاف هایی درست کنید و شب ها از جلو استعمال نمایید. پودر عصاره شیرین بیان و پودر بادیان را به نسبت مساوی مخلوط کرده و به مدت ۳۰ روز، صبح، ظهر و شب و قبل از هر غذا یک قاشق چایخوری از آن را با آب میل فرمایید. ضمناً لازم است به وسیله ورزش مداوم یا پیاده روی که همراه با عرق ریزی باشد، وزن خود را کم کنید. از داروهایی که وزن را کاهش می دهند و چربی سوز هستند، استفاده کنید.
تقویت رحم:
- اگر می خواهید رحم را تقویت کنید، مصرف لوبیا در غذاهای مختلف بهترین دارو است.
تمیز نگه داشتن رحم:
- برای زیبا، شاداب، شیک و قشنگ نگهداری موضع مخصوص لازم است بانوان همان قسم که در اوایل ازدواج به منظور نظافت ظاهر و جلب توجه همسر خود احتیاج به توالت و مشاطه و منظم ساختن سر و صورت خود دارند و یا برای زیبایی اندام و خوش تیپی و ژست گرفتن و زیبا راه رفتن محتاج به کرست (پستان بند) و لباس های کمرباریک یا دل بند (گن) می باشند، باید چندین برابر آن برای حفظ نظافت، زیبایی، شادابی و پاکیزگی موضع مخصوص، دقت کامل و بیشتری را مبذول داشته باشند و برای به دست آوردن نتیجه مطلوب، بانوان باید دستورات زیر را به کار بندند: هفته ای سه روز مرتباً با آب خطمی موضع را بشویند و هر موقع که حمام می روند قدری کتیرا را با آب گرم خیس کرده و با آن آب چند دقیقه موضع را ماساژ دهند. خوب است لااقل هفته ای یک بار به درب موضع حناء ببندند. اگر می خواهند همیشه تمیز و معطر باشند، باید در طول شبانه روز، یک بار با ادوکلن و پنبه هیدروفیل موضع را تمیز کنند. از استعمال (وتو) ماشین برقی، تیغ ژیلت برای برطرف کردن مو خودداری کنند، زیرا موضع را زبر و خشک و خشن می کند. بهترین وسیله برای ازاله و برطرف کردن مو واجبی (نوره) می باشد که از بروز اقسام میکروب جلوگیری کرده و موضع را نرم و نواحی آن را لطیف و موهای بعدی را نرم می کند. واجبی همان آهک مخلوط با زرنیخ می باشد و به قدری نافع و مؤثر است که اگر مبتلایان به سل چندین بار از گلو تا سر قصبه الریه را واجبی بکشند، مرض سل آنها از داخل خوب خواهد شد. استفاده از واجبی برای از بین بردن شش پا هم مفید است. شش پاها جانوران ریزی هستند که در پشت ظهار مسکن کرده و خارش و ناراحتی ایجاد می کنند. برای رفع این مشکل نیز می توانید گل بابونه را بجوشانید و آب آن را صاف کرده و در حمام به موضع بمالید و کاملاً ماساژ دهید. در تابستان، شب ها موقع خواب با پودر تالک قدری ماساژ دهید و مختصری عطر را به پنبه آغشته کرده و به اطراف موضع بمالید، نرم و معطر خواهد شد و به طراوت آن می افزاید و نیز برای تمیر کردن رحم باید تره کوبیده را شب ها در رحم بگذارید و بخوابید و روزها به را قطعه قطعه کرده و بجوشانید و آب آن را به مرور بنوشید.
بهترین راه گرفتن نطفه از مرد:
- اگر دیر باردار می شوید، برای آنکه زودتر نطفه مرد را به خود بگیرید و احتمال باردارشدن بیشتر شود، به یکی از سه طریق زیر عمل کنید:
- طاق باز بخوابید و یک بالش زیر لگن خود قرار دهید تا رحم بالاتر از سطح بدن قرار گیرد و پس از دریافت نطفه مدتی در همان حالت بمانید.
- به صورت دو زانو روی زمین بنشینید، بعدوارونه به صورت سجده سر را روی زمین قرار داده و نشیمنگاه را بالا بگیرید و مرد از عقب نطفه را در رحم بریزد. بعد مدتی به همان حالت بمانید.
- در حال ایستادن خم شده و دست ها را روی زمین بگذارید و مرد از عقب نطفه را در رحم بریزد و پس از دریافت نطفه مدتی به همان حالت بمانید. ضمناً بهتر است که به ماما ( پزشک زنان) مراجعه کنید و هنگام تخمک گذاری خود را در هر ماه سؤال کنید تا بدانید چه روزهایی از هر ماه برای دریافت نطفه و بچه دار شدن آمادگی دارید تا در همان شب های تعیین شد، دستورات فوق را عمل کنید.
آزمایش بچه دار نشدن:
- برای اینکه زن و مرد خود را در منزل آزمایش کنند و بدانند که ناتوانی از کدام یک بوده و کدامشان بچه دار نمی شوند، دو عدد کوزه هم جنس و هم قد، یکی زن و دیگری را مرد بردارند و نام خود را روی آن بنویسند تا کوزه هایشان اشتباه نشود و در هر دو کوزه در به یک زمان و یک اندازه جو بکارند و از اول تا آخر به جای آب دادن هر کدام روی کوزه خود ادرار کنند، تا سبز شود. کوزه هر کدام که سبز نشد و یا زرد گردید یا ضعیف تر ماند، مشخص می شود که عیب از او است و او باید به مداوا بپردازد.
تشخیص حامله بودن یا نبودن:
- از طریق آزمایش های تشخیص بیولوژیکی، کلینیکی جست و جوی پرولان در خون، وجود فولیکولین در ادرار و عمل بورن ها، سیمونه و تشخیص تئولوتیک در ادرار یا به سه طریق زیر می توان تشخیص داد:
- سه قاشق غذاخوری عسل را در مقداری آب حل کنید و شب، هنگام خواب آن را بخورید. اگر دچار پیچش دل و درد ناف شدید، حامله هستید و اگر دردی احساس نکردید، حامله نیستید.
- یک قطعه پنبه را به عطر آغشته کرده و داخل رحم قرار دهید و لباس زیر را بپوشید، بعد دست های خود را خوب بشویید. پس از ساعتی اگر بوی آن را در بینی احساس کردید حامله هستید. در غیر این صورت حامله نخواهید بود.
- دو حبه سیر پوست کنده را از جلو به خود بگیرید و دست های خود را بشویید. اگر پس از ساعتی بوی آن را در بینی استشمام کردید، حامله هستید و در غیر این صورت حامله نیستید. پس از آزمایش، سیر را از رحم خارج کنید تا به رحم آزاری نرساند.
داروها:
- تاموکسیفن
- اف اس اچ
- گانیرلیکس
- سترورلیکس
- دیدروژسترون
- هاش سی جی
- فولیتروپین آلفا
- کلومیفن سیترات
- منوتروپین (هاش ام جی)
- هورمون درمانی در صورت اختلالات هورمونی، داروهای محرک تخمدان مثل کلومین، منوتروپین ها، یا اوروفولی تروپین.
فعالیت:
- کار و ورزش در حد متوسط انجام دهید. ورزش بیش از حد ممکن است در ناباروری تأثیر داشته باشد.
رژیم غذایی:
- یک رژیم غذایی طبیعی و متعادل داشته باشید و از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: خوراک لوبیا سفید با قارچ، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا و عدس، خوراک سویا با رب انار، خوراک سویا با نخود، تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، خوراک لوبیا با قارچ، خوراک لوبیا لعاب دار، لوبیا با سویا، خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی با رب انار، خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک عدسی با کشمش، خوراک عدسی ساده، خوراک عدسی با قارچ، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک کدو بادمجان، خوراک کدو حلوایی، لقمه قارچ و سویا، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ و ذرت، خوراک قارچ و بامیه، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک صیفی جات، خوراک کلم برگ با عدس، خوراک کلم قمری، خوراک گل کلم، خوراک کلم بروکلی، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، یتیمچه، خوراک بادمجان و عدس، بورانی گوجه بادمجان، بورانی بادمجان و ماست سویا، خوراک بادمجان و غوره، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با جعفری، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک لوبیا ساده، خوراک بامیه با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک تند بامیه، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک کشمشی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک لوبیای سویا، خوراک مخلوط، خوراک مطبل، آش گندم با حبوبات، آش گندم با کرفس، آش گندم با سبزیجات، آش گندم با شلغم، آش گندم با تره، آش گندم با سویا، آش باقلا، آش ماش، آش لپه ۱، آش لپه ۲، آش کدو حلوایی، آش کدو خورشتی، آش شله قلمکار، آش صیفی، آش غلات، آش خرفه ۱، آش خرفه ۲، آش زردآلو، آش سماق، آش عدس ۱، آش عدس ۲، آش برنج، آش حبوبات و غله ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش شوید باقلی، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۱، آش جو با حبوبات ۲، آش کلم برگ، آش گل کلم ۱، آش گل کلم ۲، آش کلم قمری با ماش، آش کلم قمری با گندم، آش کلم قمری با عدس، آش کلم بروکلی ۱، آش کلم بروکلی ۲، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش انار، آش اسفناج ۱، آش اسفناج ۲، آش برگ چغندر، آش حبوبات ۱، آش حبوبات ۲، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۱، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، آش شولی ۱، آش شولی ۲، آش رب، آش زرشک، حلیم عدسی با سویا ۱، حلیم عدسی با سویا ۲، حلیم حبوبات و غلات، حلیم گندم با شیر سویا، حلیم گندم با سویا، حلیم گندم با عدس، حلیم گندم و بادمجان، حلیم گندم با مغزیجات، حلیم جو، حلیم دال عدس، مرصع پلو، صیفی پلو، آلبالو پلو، ساطری پلو، شوید باقالی پلو، شوید پلو با لوبیا چشم بلبلی، دم پخت گوجه ۱، دم پخت گوجه ۲، هویج پلو، سبزی پلو، ماش پلو، پلو مخلوط، لپه پلو، قیمه پلو، کلم قمری پلو، کلم پلو، کلم پلو با قارچ، کلم پلو با سویا، دمی شیرازی، عدس پلو ساده، عدس پلو با سویا، عدس پلو با کدو حلوایی، عدس پلو با قارچ، لوبیا قرمز پلو، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۲، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، نخود فرنگی پلو ۲، پلوی آلو اسفناج، انار پلو، گشنیز پلو با سویا، لبو پلو، بادمجان پلو ۱، بادمجان پلو ۲، رب پلو، بلغور پلو، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش شهد فسنجان، خورش فسنجان با اسفناج، خورش قیمه، خورش قورمه سبزی با سویا، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش کرفس ۱، خورش کرفس ۲، خورش آلو اسفناج، خورش به و آلو، خورش به، خورش آلو و قیسی، خورش تره سویا، خورش قیمه بادمجان، خورش قیمه آلو، خورش بادمجان، خورش کدو بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با سویا ۲، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش بامیه بادمجان، خورش دال عدس با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش قارچ و آلو، خورش قارچ و لوبیا سفید، خورش لوبیا سبز، خورش کدو حلوایی، خورش کدو خورشتی، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش کلم بروکلی با قارچ، خورش هویج و به، خورش گوجه سبز، خورشت قیمه قارچ، خورش قیمه بادمجان، خورشت کنگر، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ کلم برگ، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ کاهو سبز، سوپ جو و اسفناج، کباب تابه گیاهی، کتلت عدس ۱، کتلت عدس ۲، کتلت اسفناج، کتلت هویج و سیب زمینی، کتلت ذرت، کتلت سیب زمینی و حبوبات، کتلت سویا با گندم جوانه زده، برگر کدو خورشتی، برگر لوبیا سفید، برگر لوبیا چشم بلبلی، پن کیک سیب زمینی، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، دلمه کلم، دلمه فلفل دلمه ای، دلمه کدو خورشتی، دلمه سیب زمینی، دلمه برگ انگور، کوفته سبزیجات، کماچ ساده، کماچ گندم و جو، کماچ سویا، کماچ قارچ، کماچ مخلوط، شیر سویا، ماست سویا، پنیر سویا، فرنی سویا، کشک سویا، خامه سویا، سس گل کلم، سس مایونز گیاهی، سس گندم جوانه زده، سس نخود جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۱، سس گوجه فرنگی ۲، سس معطر، سس مخصوص ۱، سس مخصوص ۲، سس زیتون، سس جعفری، سمنو با گندم و جو، سمنو با رب انار.
نکته:
- نعناع تمایلات جنسی را آنقدر پایین می آورد که استمرار آن می تواند ناباروری ایجاد کند خصوصاً واژینال آن.
- گونه افتاده یعنی سینه افتاده و سینه افتاده یعنی اندام جنسی افتاده. سردی وقتی بروز کند سینه شل می شود و این هم یعنی سردی اندام جنسی و موجب ارگاسم دیررس می شود و در زنان باعث سردی رحم می شود و هرچه سردی بیشتر شود از کاهش توان جنسی شروع می شود و در نهایت به ناباروری می انجامد.
- ناباروری اگر در اندام جنسی سوداوی پدید آید اول باید سردی آن قسمت را برطرف کرد.
- نازایی و باردار نشدن بانوان: نازایی و باردار نشدن بانوان ممکن است در نتیجه ترشی ترشحات مهبل، یا در اثر مسدود بودن گلوی زهدان و تخمدان، یا سد خرطوم، یا عدم وجود سلول ماده یا عدم توافق حاصله بین دو شهوت (مرد و زن) باشد، یا گاهی ممکن است در نطفه مرد امراض کهنه یا مرض ارثی و یا میکروب سفلیس و یا عوامل دیگری وجود داشته باشد که سبب نازایی شود.
- بیماری دستگاه تناسلی خانم ها: بانوان و دوشیزگان (زن ها، دخترها) آگاه باشید و بدانید که فرج محل حساسی است و حتی از چشم هم نازک تر می باشد که برای قبول هر نوع میکروب، مرض و بیماری های گوناگون آماده است، لذا باید از گزند هر آفتی آن را محفوظ داشت، مخصوصاً سرماخوردگی. گاهی می شود که در اثر شورت (تنکه) یا شلوار و لباس زیر نپوشیدن یا ورزش های خطرناک به اسم زیبایی اندام یا اسب سواری و دوچرخه سواری، دوشیزگان معصوم و بیگناه، بدون اطلاع به خود صدمه وارد کنند که این صدمات ممکن است رحم را عفونی کند. در اثر بی مبالاتی از بارداری، زایمان، تولید مثل و بچه آوردن محروم می مانند و بالنتیجه مقطوع النسل می شوند. خلاصه بسیار موضع حساسی است و مستعد و آماده امراض گوناگون از قبیل: نازایی، ترشح، سرطان، خونریزی، خارش داخلی، سفلیس و … می باشد. لذا با در نظر گرفتن توضیحات فوق الذكر، بانوان و دوشیزگان کاملاً رعایت دقیق کنند و چند روز اوایل قاعدگی را استراحت کرده و از کارهای سنگین و خسته کننده به کلی اجتناب کنند. به هیچ وجه دست خود را به خون حیض مخصوصاً خون های روز اول آغشته نکنند، دستمال یا پنبه های آلوده شده یا ابرهای داخل شورت و شورتکس را بسوزانند یا در زیرزمین دفن کرده و آب آهک روی آنها بریزند و خلاصه آنها را نابود کنند. بعد از ختم قاعدگی و اتمام رگل با محلول پرمنگنات فرج خود را تمیز بشویند و به پنبه (هیدروفیل) استریل شده خشک کنند که از تمامی میکروب های احتمالی جلوگیری شود و هیچگاه به امراض گوناگون دچار نشوند.
- تخمک گذاری در زن و زمان آن: تخمک گذاری علامت مشخصی ندارد که خانم ها از روی آن به طور مطمئن بدانند چه موقع تخمک گذاری در آنها انجام شده و یا انجام خواهد شد، ولی معمولاً خانم هایی که عادت ماهیانه آنها مرتب است حدوداً در بین روزهای ۱۲ تا ۱۶، بعد از روز اول قاعدگی تخمک گذاری در آنها انجام می شود. گاهی اوقات بعضی از خانم ها در موقع تخمک گذاری احساس درد مختصری در ناحیه پایین شکم کرده و یا دچار خونریزی اندکی به صورت لک دیدن می شوند. البته این علامت به هیچ وجه حتمی و ثابت نیست که به اتکاء آن بتوان از وقوع تخمک گذاری مطمئن بود. لازم به ذکر است که بیشتر دختران جوان و تازه بالغ، نشانه های عادت ماهیانه و قاعدگی را ظاهر می سازند ولی تا مدت چند سال تخمک گذاری نمی کنند. به این جهت اینگونه دختران در صورت ازدواج تا چند سال حامله نمی شوند. ولی با بالا رفتن نسبی سن و پس از شروع تخمک گذاری، مستعد برای باردار شدن می شوند. همچنین بسیاری از زنان که در مرحله نزدیک به یائسگی هستند با وجود این که هنوز قاعدگی یا عادت ماهیانه آنها برقرار می شود ولی تخمک گذاری نمی کنند. به همین جهت احتمال و شانس حامله شدن در این مرحله از زندگی بسیار کم است. بنابراین و با توجه به مطالب بالا نتیجه گرفته می شود که مهم ترین شرط برای حامله شدن تخمک گذاری است و بدون تخمک گذاری به هیچ وجه، هیچ خانمی باردار نمی شود. عمل تخمک گذاری تقریباً هر ماه یک بار و در حدود روز چهاردهم از اولین روز قاعدگی توسط یکی از دو تخمدان انجام می شود. اما اگر به دلایلی یکی از تخمدان ها را به وسیله عمل جراحی از بدن خارج کنند، در این صورت تولید تخمک و تخمک گذاری فقط به وسیله یک تخمدان انجام خواهد شد.
- یک روش ساده برای تشخیص تخمک گذاری: چون در موقع تخمک گذاری درجه حرارت بدن به میزان مختصری بالا می رود، لذا با توجه به این موضوع می توان زمان صحیح تخمک گذاری را معلوم کرد. برای این کار بیشتر خانم ها با استفاده از یک روش ساده و بدون نیاز به مراجعه به پزشک می توانند خودشان زمان تخمک گذاری را به طور صحیح تعیین کنند. برای این کار خانم ها می توانند بعد از خاتمه تظاهرات قاعدگی، هر روز صبح قبل از بلند شدن از رختخواب و قبل از نوشیدن مایعات درجه حرارت بدن خود را با استفاده از یک گرماسنج به مدت ۳ دقیقه اندازه گیری کرده و عدد آن را با تاریخ همان روز یادداشت کنند. و در روزهای بعد نیز هر روز تا شروع قاعدگی دوره بعدی همین کار را تکرار کنند. نتیجه این که با بررسی و مقایسه حرارت بدن در روزهای مربوط به فاصله بین دو دوره قاعدگی، تاریخ تخمک گذاری معلوم می شود. به این معنی که در موقع تخمک گذاری حرارت بدن نسبت به روزهای دیگر در حدود نیم درجه سانتی گراد بیشتر نشان داده می شود. با استفاده از بعضی روش های آزمایشگاهی نیز می توان تاریخ صحیح تخمک گذاری را تعیین کرد و این روش در بیشتر موارد برای خانم هایی که دچار نازایی هستند و یا این که قاعدگی های نامرتب دارند مورد استفاده قرار می گیرد.