لکه های قهوه ای پوست صورت و بدن (کک و مک یا ملاسما): عبارت است از همانطور که سن افراد بالا میرود، لکههای ناخوشایندی که معمولاً به آنها لکههای قهوهای میگویند، روی صورت و در پشت دستها ظاهر میشوند. لکههای قهوهای زمانی بروز میکنند که در لایهی بالایی سطح پوست رنگدانههای زیادی بسط پیدا کند، رشد کند و مانند یک خال بزرگ به نظر برسد. ممکن است یک لکه به تنهایی ظاهر شود و یا اینکه چند لکه به صورت دستهای و با هم بروز کنند. برخی افراد زمینههای ارثی مبتلا شدن به لکههای قهوهای روی پوست را دارند. لکههای قهوهای در افراد مسنتر شایعتر هستند، به خصوص در آنهایی که زمان زیادی را در زیر نور خورشید سپری میکنند. لکههای قهوهای سرطانی نیستند و منجر به سرطان هم نمیشوند. با این حال در پوستهایی که در معرض نور خورشید هستند، ممکن است این لکهها با زبری پوست که در مرحله قبل از سرطان اتفاق میافتد و ورمهای قرمزرنگ پوست که به آن کراتوز اکتینیک میگویند همراه شود.
علائم:
- بدون درد هستند.
- بافتی شبیه به بافت دیگر مناطق پوست دارند.
- رنگ آنها طیف وسیعی از قهوهای روشن تا سیاه دارد.
- معمولاً در مناطقی از پوست که در معرض نور خورشید است، به وجود میآیند.
علت:
- غلبه سودا
- عوارض مصرف بعضی از داروها
- لکههای قهوهای ناشی از تولید بیش از حد ملانین یا رنگدانههای پوستی هستند. پزشکان همیشه دلیل ایجاد و رشد لکههای قهوهای را نمیدانند. پیری پوست، قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا دیگر اشکال ماوراء بنفش (UV) مانند حمام آفتابگیری یا برنزه کردن پوست بدن، همهعلت لک صورت هستند. احتمال ایجاد و رشد لکههای قهوهای در مناطقی از پوست که بیشتر در معرض نور خورشید قرار دارند، بیشتر است. از جمله در نواحی زیر: صورت، پشت دستها، شانهها، قسمت فوقانی کمر، ساعد یا بازو.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- مردم در هر سن، جنس و نژادی که باشند، پوست آنها مستعد ایجاد و رشد لکههای قهوهای است. با این حال لکههای قهوهای در افرادی که برخی از عوامل خطر خاص را دارند، شایعتر است. این عوامل عبارتند از:
- داشتن پوست روشن
- داشتن سن بیش از ۴۰ سال
- به صورت مکرر در معرض نور خورشید قرار گرفتن
- استفادهی مکرر از حمام آفتاب یا برنزه کردن پوست
پیشگیری:
- در پزشکی کلاسیک، پیلینگ مکانیکی از کریستالهای درجهی پزشکی استفاده میکند. این کریستالها با استفاده از یک سیستم قوی مداربسته و کمک دست، در سرتاسر سطح بیرونی پوست با یک سرعت اولیهی زیادی خالی میشوند. شما میتوانید آن را برای صورت، گردن و سینه به عنوان یک انفجار شن و ماسه که کمی کنترل شده است در نظر گیرید.
- کریستالها بیرونیترین لایهی پوست را پوسته پوسته میکنند که این کار باعث میشود سلولهای پوستی که نرم، صاف و پذیرای مواد مغذی هستند در معرض زیست قرار گیرند. پیلینگ مکانیکی منجر به یک تجدید پوست اساسی میشود. ترویج تولید کلاژنهای جدید پوست را ضخیم میکند و مقاومت آن را نسبت به اثرات پیری بهبود میبخشد.
- کک و مک را می توان با رعایت بعضی از نکات بهداشتی از بین برد یا آن که نگذاشت اصلاً ظاهر شود. باید دانست که این بیماری در نزد بعضی افراد ارثی است و تمام افراد خانواده به آن دچار هستند، ولی در نزد بعضی افراد نیز ارثی نبوده و اکتسابی می باشد، راجع به پیشگیری از بروز آن به طوری که آزمایش شده، چنان چه اشخاص سفید پوست در ایام بلوغ مواد حیوانی کمتر بخورند و از صرف غذاهای محرک پرهیز کنند کمتر ممکن است به کک و مک دچار شوند. خوردن چربی زیاد در سنین بلوغ باعث پیدایش کک و مک می شود، با اینکه این عقیده هنوز به صورت قطعی در نیامده است ولی باز هم می توان راجع به صحت آن تحقیق بیشتری کرد، اما آن چه که مسلم است کسانی که غذاهای گیاهی و نباتی می خورند کمتر به کک و مک دچار می شوند. اما برای جلوگیری از کک و مک پرهیز از آفتاب مؤثر است زیرا اشعه ماوراءبنفش باعث می شود که سلول های ملانوبلاست رنگدانه های بیشتری بسازند و در نتیجه طی مدت کوتاهی لکه های کک و مک سراسر بدن را فرا گیرند.
تشخیص:
- معاینه چشمی:پزشک متخصص پوست و مو معمولاً می تواند لکه های پیری پوست را با معاینه چشمی تشخیص دهد.
- بیوپسی پوست: در صورتی که پزشک از وجود لکه های پیری مطمئن نباشد، آزمایشاتی مانند بیوپسی پوست را انجام می دهد. در طی بیوپسی پوست، پزشک نمونه کوچکی از پوست را (بیوپسی) برای بررسی های میکروسکوپی بر می دارد. بیوپسی پوست معمولاً در مطب پزشک، با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود.
درمان طب نوین:
- کرم ها: شمار زیادی از کرمهای بدون نسخه وجود دارند که میتواند دردرمان لکه های قهوه ای صورت موثر باشند و لکههای قهوهای را محو یا حذف کنند. هزینه این کرمها برای رفع لک میتواند در هر جایی بسته به شرکت سازنده و اندازهی جعبهی آنها متفاوت باشد. برخی از مارکهای ارزانتر ادعا میکنند که لکههای قهوهای را کمرنگ میکنند و به تدریج میزان قابل توجه بودن آنها را کم میکنند؛ در حالی که برخی از مارکهای خیلی گران تا زمانی که لکههای قهوهای را از روی دستها، بازوها و گردن از بین ببرند، کار میکنند. به خاطر داشته باشید که وجود لکههای قهوهای مشکلی نیست که به راحتی بشود با آن برخورد کرد و عوامل زیادی در نتایج نهایی نقش دارند. با این حال یک برنامه خوب برای مراقبت از پوست میتواند یک راه طولانی را به سمت حذف این لکههای ناخوشایند ارائه دهد. افرادی که در نظر دارند از این کرمها استفاده کنند باید نظرات مصرفکنندهها را بخوانند و نظرات مثبت و منفی را با دقت با هم مقایسه کنند، به خصوص اگر قصد داشته باشند پول زیادی برای گرانترین محصولات از بین برنده لکههای قهوهای پوست هزینه کنند.
- لیزر درمانی: یک روشغیر موضعی برای درمان لکه های قهوه ای روی پوست، استفاده از لیزر است، لیزر درمانی یک روش سرپایی است که معمولاً در مطب انجام میشود. در طول درمان، لیزر بر روی لکههای قهوهای متمرکز میشود و گروههای رنگدانههایی که باعث این لکهها شده است را از بین میبرد. برای کسانی که میخواهند لکههای قهوهای روی پوست خود را در یک روشی برتر از روشهای معمول و بدون نسخه درمان کنند، روشهای سرپایی در دسترسی وجود دارد. یک نمونه از این روشها از بین بردن لکههای قهوهای با لیزر است. در طول درمان، لکههای قهوهای با تعدادی از لیزرهای مختلف مانند لیزر پالسی نور و لیزر سوئیچ شدهی Q درمان میشوند. این لیزرها در درست هدف قرار دادن درجه دقت بالایی دارند و بسیار مؤثر هستند.
- تکنولوژی IPL: تکنولوژی IPL، به عکسبرداری صورت نیز اشاره دارد، ظاهر پوست پیر شده، لکههای قهوهای (کک و مک ناشی از نور خورشید)، خوشخیمترین رنگدانههای قهوهای و قرمزی ناشی از پاره شده مویرگها را بهبود میبخشد. این کار از طریق یک فرآیند به نام عکسبرداری جوانسازی برای صورت و بدن انجام میشود.
- کرایوتراپی (سرمادرمانی): کرایوتراپی لکههای قهوهای را با استفاده از منجمد کردن آنها با یک محلول نیتروژن مایع از بین میبرد. این کار باعث میشود پوست تیره با پوست انداختن از بدن دور شود. کرایوتراپی توسطمتخصص یک روش درمانی سریع و ایمن برای حذف لکههای قهوهای است.
- لایه برداری شیمیایی: لایه برداری شیمیایی با استفاده از یک محلول شیمیایی که لایهی بیرونی پوست را برمیدارد،کک و مک و ظاهر لکههای قهوهای را بهبود میبخشد. معمولاً پوست جدیدی که جایگزین پوست قدیمی میشود، نرمتر است و چین و چروک کمتری دارد. لایه برداری شیمیایی برای افرادی که پوستشان لطیف و بور است، یک انتخاب خوب است.
- پیلینگ مکانیکی (میکرودرم): در پزشکی کلاسیک، پیلینگ مکانیکی از کریستالهای درجهی پزشکی استفاده میکند. این کریستالها با استفاده از یک سیستم قوی مداربسته و کمک دست، در سرتاسر سطح بیرونی پوست با یک سرعت اولیهی زیادی خالی میشوند. شما میتوانید آن را برای صورت، گردن و سینه به عنوان یک انفجار شن و ماسه که کمی کنترل شده است در نظر گیرید. کریستالها بیرونیترین لایهی پوست را پوسته پوسته میکنند که این کار باعث میشود سلولهای پوستی که نرم، صاف و پذیرای مواد مغذی هستند در معرض زیست قرار گیرند. پیلینگ مکانیکی منجر به یک تجدید پوست اساسی میشود. ترویج تولید کلاژنهای جدید پوست را ضخیم میکند و مقاومت آن را نسبت به اثرات پیری بهبود میبخشد.
درمان طب سنتی:
- مالیدن روغن اسفند.
- خوردن سرکنگبین، شب ها
- هر شب آب پیاز روی آن بمالید.
- کم خوردن غذاهای سرخ کردنی.
- روغن کرچک به دست ها بمالید.
- ضماد آرد باقالا و آرد جو روی پوست.
- هر شب آرد نخود را برآن ضماد کنید.
- خوردن نخود آب و انجیر در طول روز
- هر شب لک ها را با آب بارهنگ بشویید.
- 2 مرحله حجامت در بهار و 1 بار در پاییز.
- حجامت عام، ماهی یکبار (2 الی 3 مرتبه)
- شستشوی موضع با سرکه. (10 الی 14 مرحله).
- هر شب زعفران را با نشاسته بر آن ضماد کنید.
- ریشه سوسن را بجوشانید و با آب آن صورت را بشویید.
- روزی دو مرتبه با روغن لیمو روی نافتان را چرب کنید.
- هر روز مخلوط خولنجان کوبیده را با روغن زیتون بمالید.
- بعد از 40 روز هر ماه یکبار حجامت عام کنند تا مرتفع شود.
- هر شب گل ارمنی ساییده را با سرکه مخلوط کرده و بمالید.
- آبلیمو را نمک بزنید و روزی سه مرتبه با پنبه روی آن بمالید.
- تخم خربزه را با لردهایش کوبیده و شب ها بر آن ضماد کنید.
- شب ها ماش کوبیده و موم را مخلوط کرده و بر آن ضماد کنید.
- هر شب مامیران را با سرکه و عسل مخلوط کنید و بر آن بمالید.
- استفاده از حنای سدر + سرکه (هر شب 2 ساعت پانسمان کنند).
- مغز بادام تلخ را با سرکه مخلوط کرده و شب ها برآن ضماد کنید.
- هر روز آب لیمو بخورید و هر شب گل زردچوبه را روی آن بمالید.
- خوردن گس مزه ها (آب گوجه فرنگی و آب انار و آب زرشک و …)
- خوردن سرکنگبین گرم، شب ها قبل از خواب یک لیوان میل کنید.
- هر روز مامیران را با عسل یا سرکه مخلوط کرده و به صورت بمالید.
- ریشه سوسن را بجوشانید و با آب آن روزی دو بار صورت را بشویید.
- هر شب آب ترب را با سرکه و کندر مخلوط کنید و به صورت بمالید.
- شش مثقال کندش ساییده را با آب لیمو مخلوط کنید و هر شب بمالید.
- هر شب مغز تخم خربزه کوبیده را با موز مخلوط کنید و روی آن بمالید.
- هر شب بوره ارمنی را با گوشت خربزه مخلوط کرده و بر آن ضماد کنید.
- گل کوشه را نرم کرده و با سرکه مخلوط کنید و شب ها روی آن بمالید.
- برات دوسود، عرق نارنج و گلاب را با هم مخلوط کرده و هر شب بمالید.
- ضماد بادام تلخ + سرکه برای رفع لکه های تیره پوست بسیار مفید است.
- عصاره تخم تره را روی آن ضماد گذارید و این کار را هر شب تکرار کنید.
- گل ارمنی را در روغن بادام شیرین حل کنید و شب ها روی پوست بمالید.
- شاخ و برگ سماق را بجوشانید و هر شب به صورت مرهم بر آن ضماد کنید.
- هر روز پوست گرمک را به صورت بمالید و یک ربع صبر کنید تا خشک شود.
- محلول اسیدبوریک ۱۰% را به پنبه آغشته و پوست صورت را با آن ماساژ دهید.
- زرده تخم مرغ را با روغن زیتون روزی سه بار به صورت بمالید، بهبود می یابد.
- زرده تخم مرغ را با روغن زیتون روزی سه بار به صورت بمالید، بهبود می یابد.
- سفیدآب روح، اسید سالسیلیک و رزسین را با گلاب حل کنید و روزی یک بار بمالید.
- هر شب پوست تازه پر تقال یا نارنگی یا نارنج یا اینکه آب ماست را به صورت بمالید.
- پوست گرمک را به صورت بمالید و ۱ ربع صبر کنید تا خشک شود، بعد آن را بشویید.
- هر شب سیاهدانه کوبیده را بر آن ضماد کنید و روزی چند بار خود سیاهدانه را بو کنید.
- کف دریای ساییده را با نشادر در سرکه و آب لیمو حل کنید و هر شب به صورت بمالید.
- باقلای پخته را مانند خمیر درست کنید و هر شب به صورت بمالید و صبح آن را بشویید.
- ترتیزک را نرم بکوبید و با عسل مخلوط کنید و شب ها هنگام خواب بر آن ضماد گذارید.
- فلفل، آرد نخود و آرد باقلا را در هم با پیه مرغ مخلوط کنید و شب ها بر آن ضماد گذارید.
- اگر امکان دارد هر شب کمی آب منی را بر آن مالش دهید و بخوابید و صبح آن را بشویید.
- هر شب اسفناج کوبیده را با روغن زیتون مخلوط کرده، روی صورت اندازید و صبح بشویید.
- نخود الوند یا نخود مصری، تخم ترب و خردل را نرم و با سرکه مخلوط کنید و هر شب بمالید.
- هر شب ریشه درخت بادام تلخ ساییده شده را با روغن گل سرخ و سرکه مخلوط کنید و بر آن بمالید.
- مشک ترامشیع و برگ درخت بادام تلخ را بجوشانید و روزی سه مرتبه آب آن را روی لک ها بمالید.
- اقاقیا و صندل از هر کدام ۱ مثقال را با یک استکان آب گل همیشه بهار مخلوط کنید و هر شب بمالید.
- یک برابر کتیرا را با ۵ برابر نشاسته نرم بسایید و هر شب کمی از آن را با کمی شیر مخلوط کنید و بمالید.
- بوره ارمنی را با مغز بادامی که نرم کوبیده شده باشد، مخلوط کنید، بعد با کمی شیر ترکیب کرده و بمالید.
- هر شب تخم شاهی کوبیده را با زرده تخم مرغ نیم بند مخلوط کرده و بر آن ضماد کنید و صبح بشویید.
- برنج پخته را ۱ تا ۴ روز، همه روزه، صبح و شب به صورت بمالید و پوست صورت را کاملاً ماساژ دهید.
- شب ها پس از شستن صورت با صابون و خشک کردن آن، آب تمشک تازه را بگیرید و به صورت بمالید.
- برگ درخت بادام تلخ و مشک ترامشیع را به میزان مساوی با هم بجوشانید و آب آن را روزی چند مرتبه بمالید.
- شیطرج، عاقرقرها، تخم ترب، کندش و خردل را نرم کوبیده، بعد با سرکه مخلوط کنید و هر شب بر آن بمالید.
- خوردن سرکنگبین گرم، (شب ها قبل از خواب یک لیوان) منظور از سرکنگبین گرم یعنی سرکه آن یک چهار باشد.
- برای درمان کک و مک باید مشک طرامشیع را نرم بسایید و در کمی سرکه مخلوط کنید و روزی سه مرتبه بمالید.
- کمی زرنیخ سرخ، گل ارمنی و تخم کلم، همه را نرم کوبیده، بعد با لعاب شنبلیله مخلوط کنید و هر روز روی آنها بمالید.
- کف دریا را نرم بسایید و در سرکه یا آب لیمو خمیر کنید و باقلا تا ۴۰ روز، روزی یک تا سه بار به صورت بمالید، نافع است.
- چند قطره روغن کپسول ویتامین E را در مقداری روغن زیتون مخلوط کنید و به صورت موضعی به پوست خود بمالید.
- گلنار فارسی و کف دریا را بسیار نرم بسایید و با مقداری آب لیمو مخلوط کنید و صبح، ظهر و شب بر کک و مک ها بمالید.
- کف دریا، گوگرد زرد، زاج سبز و نشادر از هر کدام ۱ مثقال، همه را نرم کنید، بعد با آب لیمو مخلوط کرده و روی آن بمالید.
- شب ها سرکه را ضماد کنید و یا ترب کوبیده را با عسل مخلوط کنید و روی آن بگذارید و یا آب ترب را با عسل روی آن بمالید.
- مالیدن سرکه صنعتی (سرکه کارخانه ای) با لیف یا کیسه روی موضع به مدت 3 تا 5 دقیقه و استفاده از کیسه و سفید آب در حمام.
- هر بار ۱۰ گرم ریوند چینی ساییده شده را با یک فنجان سرکه مخلوط کنید و روزی چند مرتبه، کمی از آن را روی لک ها مالش دهید.
- هر مرتبه ۱۰ گرم ریوند چینی ساییده شده را در یک فنجان سرکه مخلوط کنید و به طور مرتب، روزی چند مرتبه روی آن مالش دهید.
- پوست کدو را بخشکانید و بعد بسوزانید و خاکسترش را با کمی سرکه مخلوط کنید و به صورت مرحم، روزی سه مرتبه روی لک ها بمالید.
- کف دریا 30 گرم + اشنان یا چوبک 45 گرم + سیاهدانه 30 گرم همه را نرم بکوبید و در آب میوه کاج حل کنید به محل بیماری بمالید.
- کندر، شیطرج، تخم ترب، شحم حنظل، خردل سیاه و سفید، مویزج و سقمونیا، همه را نرم کرده، بعد با سرکه مخلوط کنید و شب ها بر آن بمالید.
- شب ها پنیر را با آب ژلاتین یا آب پاچه گوسفند مخلوط کنید، بعد کمی نشادر برآن بپاشید و روی صورت بمالید، کک و مک را از بین می برد.
- هر روز آب خیار و آب پیاز از هر کدام یک قاشق برداشته و کمی عسل اضافه کنید، بعد به محل بیماری بمالید و ۳ الی ۴ ساعت بعد با آب گرم بشویید.
- انجیر تازه را که از درخت بکنید، یک شیره سفیدی از دم آن بیرون می زند که به شیره انجیر مشهور است، آن را هر روز به صورت بمالید، نافع است.
- شب ها انزروت و مغز بادام تلخ را بکوبید بعد با آب اشنان مخلوط کرده و محل را بشویید، سپس اوشق را در سرکه حل کنید و روی آنها بمالید و بخوابید.
- رفع لكههاي قهوهاي صورت آب پياز يك قاشق + آب خيار يك قاشق + كمي عسل، مواد بالا را مخلوط كرده به مدت ۳ تا ۴ ساعت روي پوست بگذاريد.
- پوست حلزون و نشادر از هرکدام ۱ مثقال را نرم کوبیده و با دو استکان آب لیمو ترش مخلوط کنید و بمالید و پس از ۴ ساعت با آب گرم صورت را بشویید.
- کسانی که کک و مک دارند یک قاشق مرباخوری سیاهدانه را در روغن حیوانی دو سه دقیقه تفت بدهند و چهل روز ناشتا بخورند چهره را روشن تر می کند.
- گل شقایق، سقمونیا، شیطرج، خردل و تخم ترب را نرم بسایید، بعد صمغ آلو را در سرکه حل کنید، سپس داروها را با آن مخلوط کرده و شب ها روی آن بمالید.
- روزی سه بار گل خطمی ساییده شده را با ماست ترش آن قدر به صورت بمالید که خودش خشک شود و پس از آن با آب لیمو بشویید تا ماست ها تمیز شوند.
- اگر پوست دچار لک های قهوه ای شده است، هر روزه مربای پوست هندوانه یا آب ترب با سکنجبین با خاکشیر با سکنجبین و یا روغن زيتون با آب لیمو بخورید.
- سیاهدانه 2 واحد + زاج یک واحد آسیاب کنید و با روغن زرد گاوی مخلوط کنید و روی پوست صورت خوب ماساژ دهید و بعد از گذشت نیم ساعت صورت خود را بشویید.
- چیزهایی که در بهبودی آن مؤثر هستند و باید زیاد مصرف شوند، عبارتند از: آب لیمو، آش تمره هندی، آش زرشک، آش جو، آش عدس، آش چغندر، آش آبغوره، ریحان و خیار.
- ماسک لیموترش برای لک صورت: آب لیموترش تازه را با پنبه به قسمت های تیره پوستتان بمالید و بگذارید 15 دقیقه بماند، پس از 15 دقیقه صورت را با آب سرد بشویید.
- روزی سه مرتبه روی آن را روغن بادام تلخ بمالید و پس از ۳ ساعت با آب جوشانده سبوس یا آب جوشانده بابونه یا آب جوشانده مریم گلی و یا آب جوشانده گل بنفشه بشویید.
- اگر می خواهید پوستی با طراوت و درخشان داشته باشید هر روز صبح ناشتا مخلوط آب لیمو ترش طبیعی و عسل را بنوشید تا به سم زدایی بدن و پوست صورت کمک کند.
- شب ها هنگام خواب روغن بادام تلخ روی آن بمالید و صبح با آب جوشانده سبوس يا آب جوشانده بابونه یا آب جوشانده مریم گلی و یا آب جوشانده گل بنفشه صورت را بشویید.
- آرد جو، تخم ترب، مغز بادام تلخ، مغز تخم خربزه، نشاسته، کتیرا و بوره را نرم و مخلوط کنید و با شیر بیامیزید، صبح و شب به صورت بمالید و مدتی صبر کنید، بعد با آب گرم بشویید.
- پودر زردچوبه را با آبلیمو مخلوط کنید تا خمیری به دست بیاید. هر روز آن را روی صورتتان بگذارید. استفاده مداوم از این خمیر به طور موثر در مبارزه با کک و مک، مفید خواهد بود.
- آرد نخود، آرد گرسنه، آرد باقلا، تخم ترب، تخم خربزه، مغز بادام تلخ، نشاسته، ریشه اریسا، کتیرا و گل ارمنی، همه را نرم بسایید و با شیر مخلوط کنید، شب بمالید و صبح با آب گرم بشویید.
- داروی «صاف کننده خون» استفاده کنید. اگر فردی، بخصوص خانم ها، این دارو را یک تا یک و نیم ماه مصرف کنند، کک و مک صورتشان برطرف می شود و صورتشان صاف و شفاف می شود.
- نوشيدن خاكشير و ترنجبين: افرادي كه از اين تركيب به صورت روزانه و مستمر به مدت 3 هفته استفاده كنند با روشني پوست و از بين رفتن لكهاي صورت و پوستشان روبه رو ميشوند.
- اول صورت را با صابون بشویید و خشک کنید و بعد گوجه فرنگی را ورقه ورقه کرده و روی صورت بچسبانید و پس از یک ساعت استراحت، با آب صورت را بشویید و چند روز این کار را انجام دهید.
- سه قسمت آب شاهی را با یک قسمت عسل مخلوط کنید و خوب بهم بزنید تا به شکل مایع درآید و صبح و شب به کمک پنبه به صورت بمالید و بگذارید تا خودش خشک شود و مدتی بعد با آب بشویید.
- کندر، پوست ریشه نی و مغز تخم خربزه از هر کدام ۱ برابر و تخم ترب و تخم شاهی از هر کدام ۴ برابر، همه را نرم بسایید و هر شب کمی از آن را با آب ترب سیاه مخلوط کنید و بمالید و صبح بشویید.
- تخم خربزه، آرد جو، آرد باقلا، آرد نخود، پوست لیمو ترش و سدر از هر کدام ۵ مثقال، همه را نرم کوبیده و هر شب ۲ قاشق غذاخوری از آن را با یک استکان شیر بجوشانید و به صورت بمالید و صبح با آب بشویید.
- زرنیخ قرمز ۵ گرم، گل ارمنی ۲۰ گرم، تخم شلغم و تخم کلم از هر کدام ۳۰ گرم، همه را نرم بسایید و هر مرتبه یک قاشق چایخوری از آن را با نیم فنجان آب شنبلیله تازه مخلوط کنید و بمالید و پس از ۱ ساعت بشویید.
- نخود، باقلا، جو، تخم خربزه و مغز تخم خیار، همه را نرم کوبیده و الک کنید و هر شب هنگام خواب یک قاشق مرباخوری از آن را در چهار قاشق غذاخوری شیر تازه حل کنید و به محل بیماری بمالید و صبح با آب گرم بشویید.
- اکسید دو زنگ ۲ گرم، رزرسین ۲ گرم، اسید سالسیلیک ۴ گرم، پرپستی پلان ۲ گرم، گلاب ۱۰ گرم و روغن بادام شیرین ۵۰ گرم، همه را مخلوط کرده، روزی سه بار به صورت بمالید تا تمام شود، آنگاه کک و مک مرتفع خواهد شد.
- زرنیخ قرمز ۵ گرم، گل ارمنی ۲۰ گرم و تخم کلم و تخم شلغم از هرکدام ۳۰ گرم، همه را بسیار نرم بسایید و هر روز حدود یک قاشق شربت خوری از آن را با مقداری آب شنبلیله تازه مخلوط کنید و بمالید و پس از یک ساعت بشویید.
- برای درمان آن نیز اوشق ۱۰ گرم، ریشه اریسا ۵۰ گرم و نشاسته، نخود خام، باقلای مقشر، گل ارمنی و مغز تخم خربزه از هر کدام ۲۰ گرم، همه را نرم بسایید و هر شب کمی از آن را با مقداری آب شنبلیله تازه مخلوط کنید و بمالید.
- اگیر ترکی، زرآوند، کندر، دارفلفل و حب القار از هر کدام ۱۰ گرم و مصطکی رومی ۲۰ گرم، همه را نرم بسایید، بعد با ۵۰۰ گرم عسل مخلوط کنید و هر روز صبح، ظهر و شب، هر مرتبه یک قاشق شربت خوری از آن را میل فرمایید.
- گل خطمی را نرم بسایید و با ماست ترش خمیر کنید و روزی سه مرتبه بر آن بمالید و آن قدر مالش دهید تا خودش خشک شده و از صورت جدا شود، سپس با مقداری آبلیمو صورت را بشویید و این کار را تا نتیجه کامل ادامه دهید.
- تخم نیلوفر، تخم شبدر، تخم شلغم و تخم ترب از هر کدام ۱۰ گرم و کف دریا، سیاهدانه، اشنان، نشاسته، مغز تخم خربزه و مغز تخم خیار از هر کدام ۲۰ گرم، همه را نرم بسایید و هر شب کمی از آن را با مقدار کمی شیر مخلوط کنید و بمالید.
- برای شستشوی صورت نیز باید هر روز از آب دریا و آب جوشانده سبوس گندم یا آب جوشانده سبوس برنج و یا آب جوشانده گل زوفا یا آب جوشانده شنبلیله یا آب جوشانده افسنطین یا آب گرم ساده استفاده کنید و هر روز هل یا چکیده خنک بخورید.
- پوست، شهم و تخم خربزه (خربزه کامل) را خوب چرخ کنید یا بکوبید تا به صورت خمیری یکنواخت درآید، بعد مقداری بوره (اسید بوریک) با آن مخلوط کنید و بمالید و پس از ۳ یا ۴ ساعت بشویید و این عمل را روزی یک تا سه مرتبه تکرار کنید.
- پوست خیار تازه یا پوست هندوانه تازه را بر روی صورت بیندازید، نافع است. جوهر لیمو (اسیدسیتریک) را نرم ساییده، بعد در آب جوش بریزید و به صورت بمالید. این عمل را روزی پنج بار، صبح، قبل از ظهر، ظهر و عصر و موقع خواب تکرار کنید.
- زعفران ۲ گرم، کتیرا ۱۰ گرم، مغز تخم خربزه و مغز تخم خیار از هر کدام ۲۰ گرم و نخود خام، عدس، باقلای مقشر و نشاسته از هر کدام ۳۰ گرم، همه را بسیار نرم بسایید و هر بار کمی از آن را با کمی شیر مخلوط کنید و روزی چند مرتبه روی لک ها مالش دهید.
- آرد باقلا، آرد جو، آرد نخود خام، تخم خربزه و مغز تخم خیار از هرکدام ۱۰ مثقال، کف دریا و گل ارمنی از هرکدام ۳ مثقال، همه را نرم کرده و هر شب یک قاشق مرباخوری از آن را با چهار قاشق غذاخوری شیر مخلوط کنید، به صورت بمالید و صبح با آب گرم بشویید.
- قرار دادن قسمت داخلی پوست خربزه یا طالبی روی موضع کک و مک یا لکههای صورت به مدت ۳۰ دقیقه در درمان این لکهها خصوصاً لکههای بارداری بسیار مجرب بوده است (بشرط مداومت). ضمن اینکه در تسکین درد ناشی از ورم زانو نیز به تجربه رسیده است.
- زعفران ۲ گرم، کتیرا ۱۰ گرم، مغز تخم خربزه و مغز تخم خیار از هر کدام ۲۰ گرم و نخود خام، عدس، باقلا و نشاسته از هر کدام ۳۰ گرم، همه را نرم بسایید و کمی از آن را با مقداری شیر مخلوط کنید و روی لک ماساژ دهید و چند مرتبه در طول هر روز این کار را تکرار کنید.
- روغن کرچک درمان عالی برای لکههای تیرهی پوست و ملاسما (لک) به شمار میرود. رنگ پوستتان را روشنتر میکند و به ظاهر آن بهبود میبخشد. کافی است روزی دو مرتبه روغن را با فشار ملایم بر روی پوستتان بمالید تا به شکلی چشمگیر شاهد بهبود زیبایی آن باشید.
- تخم نیلوفر، تخم شلغم و تخم ترب از هر کدام ۱۰ گرم و تخم شبدر، سیاهدانه، کف دریا، مغز تخم خربزه، مغز تخم خیار و نشاسته از هر کدام ۲۰ گرم، همه را مخلوط کرده و نرم بسایید و هر شب هنگام خواب کمی از آن را با کمی شیر ترکیب کنید و روی لک ها مالش دهید.
- اوشق ۱۰ گرم، ریشه اریسا ۵۰ گرم و گل ارمنی، نشاسته و مغز تخم خربزه از هرکدام ۲۰ گرم، همه را مخلوط کنید و نرم بسایید، بعد با آرد نخود خام و آرد باقلا از هرکدام ۲۰ گرم ترکیب کرده و هر شب مقداری از آن را با آب شنبلیله تازه مخلوط کنید و هنگام خواب بمالید و صبح بشویید.
- به حمام بروید و آهک و زرنیخ (واجبی، داروی نظافت) را با هم مخلوط کنید و روی آن بمالید و کمی صبر کنید، بعد بشویید و هنگامی که از حمام خارج شدید، مقداری آب ترب خام را با مقداری سکنجبین مخلوط کنید و بخورید و اگر پس از مصرف آن استفراغ کردید کمی آبلیمو میل کنید.
- قسط، بوره (اسید بوریک) و فلفل سیاه از هر کدام ۱۰ گرم، تخم ترب ۳۰ گرم و ریشه اریسا ۵۰ گرم، همه را نرم بسایید و هر روز یک یا دو مرتبه و هر بار کمی از آن را با سرکه مخلوط کنید و بمالید و پس از سه ساعت با آب جوشانده پرسیاوش بشویید و پس از خشک شدن با روغن بادام تلخ آن را چرب کنید.
- کمپرس پوست صورت با محلول گرم اکسیژنه و یا محلول کلرات دو پطاس ۱۰% اثر خوبی دارد. البته باید در درمان کک و مک استقامت داشت و مدت بسیار زیادی به معالجه و درمان آن ادامه داد، زیرا درمان این بیماری حداقلاً ۸ تا ۹ ماه ادامه دارد و نیز به دستورات زیر باید عمل کرد تا نتیجه مطلوبی عاید شود.
- کف دریا 10 گرم + گلنار فارسی 10 گرم ترکیب و آسیاب کنید و به اندازه یک قاشق چایخوری با آبلیمو ترکیب کنید و اجازه دهید 3 الی 5 دقیقه روی صورت بماند و بلافاصله بعد از استفاده از این ترکیب از روغن بنفشه پایه بادام شیرین به صورت موضعی استفاده کنید این عمل را هفته ای یک تا سه مرتبه انجام دهید.
- چیزهایی که باعث زیاد شدن و پر رنگ تر شدن آنها می شوند، عبارتند از: تابش نور خورشید و خوردن غذاهای محرک، مانند: فلفل، بادمجان، گوجه فرنگی، مغز گاو و گوسفند، غذاهای سرخ کرده، خوراکی های رنگ دار (جوهردار)، چربی جات، غذاهای حیوانی، جویدن آدامس، سرکه، تخم مرغ، پسته، کشمش، خرما.
- این رنگ دانه های نقطه ای شکل که در سطح بدن کمتر و در صورت یا دست ها بیشتر مشاهده می شوند، ملانین یا رنگدانه پوست هستند که آن را نمله نیز می گویند، آنها که سطحی هستند و تازه شروع شده باشند به درمان جواب مثبت می دهند، اما آنها که کهنه و در عمق پوست نشسته اند مقاوم تر هستند.
- فلفل سیاه، بوره (اسید بوریک) و قسط از هر کدام ۱۰ گرم، تخم ترب ۳۰ گرم و ریشه اریسا ۵۰ گرم، همه را مخلوط کنید و بسیار نرم بسایید و هر روز مقداری از آنها را با مقداری سرکه حل کنید و بمالید و پس از ۳ ساعت با آب جوشانده سبوس يا آب جوشانده پرسیاوشان بشویید و پس از خشک شدن با روغن بادام تلخ چرب کنید.
- آرد جو 5 گرم + آرد نخود 5 گرم + آرد باقلا 5 گرم + تخم خربزه 10 گرم + نشاسته 5 گرم + کتیرا 2 گرم، ابتدا تمام مواد را نرم آسیاب کنید و یک قاشق غذاخوری از آن را در یک استکان بزرگ شیر یا آب خیار بخیسانید. سپس از پایین صورت به طرف بالا ماساژ دهد. این عمل را چندین بار انجام دهید و دو ساعت بعد صورت را بشوئید.
- برای درمان لک و شفاف کردن پوست صورت لازم است بدن را از جرم های اضافی و خلط های بیماری زا پاک و تصفیه کنید تا خون صاف و روشن و رقیق و طبیعی شود که بدین منظور می توانید از شربت افتیمون یا ایارج فقیرا یا ماءلجبین یا شربت تمرهندی و یا شربت انار و عناب استفاده کنید و پس از آن خلط غالب را باید از بدن پاکسازی کرد.
- راجع به درمان کک و مک راه های گوناگونی وجود دارند. درمان مهم تر و اساسی تر با هورمون هایی است که به تازگی به کار بسته شده، عصاره غدد مترشحه داخلی نیز در درمان کک و مک اثر خوبی دارند. بعضی مواد مانند: اسیدسیتریک و محلول آب اکسیژنه، سولفات دو زنگ، آب آلبالوی وحشی، املاح کنین، املاح روی و املاح منگنز در درمان لکه ها اثر خوبی دارند.
- اوشق، افسنطین، ریشه اریسا، باقلا، نخود، شنبلیله، کف دریا، تخم نیلوفر، مصطکی، کندر، تخم کلم، سیاهدانه، تخم شبدر، تخم کتان، گل ارمنی و گوگرد زرد، همه این داروها را با هم بسایید و با سرکه مخلوط کنید و هر شب به صورت بمالید و یا تعدادی از آنها را با آب کرفس یا آب شنبلیله یا آب گل بنفشه مخلوط کنید و بمالید و صبح ها صورت را با آب گرم شستشو دهید.
- گل بنفشه + هلیله سیاه + اسطوخدوس هندی + بادرنجبویه + گل نیلوفر + به لیمو + گل گاوزبان + زنیان + پوست نارنج (قسمت سفیده اش را بگیرید) + سنبل الطیب + گل سرخ همه را به یک نسبت ترکیب و پودر کنید و یک قاشق غذاخوری از این ترکیب را با دو لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان باقی بماند سپس با عسل شیرین کنید و روزی یک تا دو سه لیوان میل کنید.
- اوشق و تخم شبدر از هر کدام ۱۰ گرم، تخم کلم، تخم کتان، تخم کرفس، تخم شنبلیله و سیاه دانه از هر کدام ۲۰ گرم و نخود خام، باقلای مقشر، مغز تخم خیار و مغز تخم خربزه از هرکدام ۳۰ گرم، همه را مخلوط کرده و بسیار نرم بسایید و هر شب کمی از آن را با مقداری سرکه ترکیب کنید و هنگام خواب بمالید و صبح با آب جوشانده گل بنفشه و یا آب کرفس خام بشویید.
- افراد کک و مک دار لازم است همیشه قبل از خروج از منزل، صورت خود را با یک پماد کنیندار چرب کنند. زیرا هرچه از آفتاب بگریزند باز امکان دارد که نور خورشید به صورت آنها بتابد. ولی چنان چه صورتشان با املاح گنه گنه آغشته شده باشد اثر سوء روی پوست نخواهد گذاشت، شستشوی صورت با آب لیموی تازه که خودتان گرفته باشید، در کم رنگ کردن کک و مک اثر خوبی دارد.
- ژل آلوئه ورا + عسل به یک نسبت ترکیب کنید و روی موضع به مدت 3 دقیقه ماساژ دهید و اجازه دهید خوب جذب شود سپس با بادکش های پیاپی (سرد) اگر افتادگی پوست دارید از پایین به بالا و اگر منافذ باز پوست دارید از قسمت بینی به سمت خارج و اگر لک صورت داشتید موافق عقربه های ساعت بادکش گذاری کنید تا موضع خوب قرمز شود (ترجیحاً 10 دقیقه) سپس با آب ولرم بشویید.
- ماسکی ضد لک بسازید.: مواد لازم: شیرخشک: ۲ قاشق غذاخوری + آبلیمو: ۲ قاشق غذاخوری + عسل: ۴ قاشق غذاخوری، روش تهیه: همه این مواد را با هم مخلوط کنید تا ماده حالت خمیری پیدا کند. آن را به صورت بمالید و اجازه دهید حدود ۲۰ دقیقه روی پوست باقی بماند، بعد صورت را بشویید و سپس روی صورت مقداری ماست ساده بمالید. حالا حدود ۱۰ دقیقه صبر کنید و بعد صورت تان را بشویید.
- اوشق و تخم شبدر از هر کدام ۱۰ گرم و تخم کلم، تخم کرفس، تخم کتان، تخم شنبلیله و سیاهدانه از هر کدام ۲۰ گرم، همه را بسیار نرم بسایید، بعد آنها را با آرد مغز تخم خربزه، آرد مغز تخم خیار، آرد باقلا و آرد نخود از هر کدام ۳۰ گرم مخلوط کنید و روزی یک تا سه مرتبه و هر بار مقداری از آنها را با مقداری سرکه ترکیب کرده و بمالید و بعد از ۱ یا ۲ ساعت صورت را با آب جوشانده گل بنفشه یا آب کرفس تازه بشویید.
- برای درمان آن باید مغز تخم خیار، مغز تخم خربزه، تخم شاهی، تخم ترب و عدس از هر کدام ۱۰ گرم، همه را نرم بسایید، بعد با آرد جو، آرد باقلا، آرد نخود، آرد برنج و پودر کف دریا از هرکدام ۲۰ گرم مخلوط کنید و روزی یک تا سه مرتبه و هر بار یک قاشق از آن را برای صورت به کار ببرید، برای پوست خشک با کمی شیر و برای پوست چرب با کمی آب لیمو مخلوط کنید و به صورت ماسک بمالید و پس از چهار ساعت بشویید.
- یک پیاز قرمز را به صورت خلالی درشت برش دهید، برشهای پیاز را روی لکهها بمالید و ده دقیقه بگذارید بماند تا آب پیاز روی پوست خشک شود و پوست را با آب ولرم بشویید، این ماسک را دو بار در روز روی پوست بمالید (میتوانید از آب پیاز استفاده کنید)، چرا این درمان اثربخش است؟ از پیاز قرمز در ساخت کرمهای روشنکننده اسکار بدن استفاده میشود. این ماده خاصیت سفیدکنندگی دارد و میتوان برای درمان لکههای پوستی از آن استفاده کرد.
- پودر زرچوبه 1 تا 3 قاشق چایخوری + ماست 1 قاشق چایخوری + عسل خام 1 قاشق چایخوری + روغن نارگیل طبیعی 1 قاشق چایخوری، اول ماست بعد عسل و سپس روغن نارگیل را داخل یک کاسه بریزید، و در آخر هم زردچوبه را اضافه کنید، همه مواد را با هم مخلوط کنید. صورتتان را بشویید و به کمک انگشتان تمیز و یا فرچه آرایشی، ماسک را روی صورت بمالید و اجازه دهید تا به مدت 15 دقیقه روی پوست بماند، بعد ماسک را با آب ولرم بشویید.
- رفع لکه های پوست با پیاز، یک پیاز قرمز را به صورت خلالی درشت برش دهید، برشهای پیاز را روی لکهها بمالید، ده قیقه بگذارید بماند تا آب پیاز روی پوست خشک شود، پوست را با آب ولرم بشویید، این ماسک را دو بار در روز روی پوست بمالید، (میتوانید از آب پیاز استفاده کنید) چرا این درمان اثربخش است؟ از پیاز قرمز در ساخت کرمهای روشنکننده اسکار بدن استفاده میشود. این ماده خاصیت سفیدکنندگی دارد و میتوان برای درمان لکههای پوستی از آن استفاده کرد.
- کرم عسل استفاده کنید، طرز تهیه کرم عسل عبارت است از (موم عسل 400 گرم + گرده گل 100 گرم + روغن بادام شیرین + روغن نارگیل + ژل آلوئه ورا، موم عسل و روغن ها را حرارت دهید تا موم کاملاً آب شود سپس به صورت جداگانه ژل آلوئه ورا و گرده گل را آسیاب کنید، بعد از آب شدن موم عسل ظرف را درون یک بنماری آب خنک قرار داده و با همزن ترکیب را خوب هم میزنیم در ادامه ژل آلوئه ورا و گرده گل را به ترکیب اضافه کرده و مجدداً هم میزنیم این ترکیب را درون یخچال نگهداری کنید تا خوب بسته شود).
- کرم جلبک اسپرولینا روزی یک تا دو مرتبه در روز به موضع بمالید، طرز تهیه (موم زنبور عسل + پودر جلبک اسپرولینا + روغن گل رز + روغن گل سرخ + روغن کلاژن ساز (روغن ماهی + روغن میگو + روغن جوانه گندم + روغن حلزون) + کره شی باتر، موم زنبور عسل را به روش بنماری کردن آب کنید و به ترکیب کره شی باتر اضافه کرده و با همزن خوب مخلوط می کنیم و بعد محلول را در بن ماری آب سرد قرار داده تا خنک شود و روغن ها را یکی یکی به ترکیب اضافه کرده و در نهایت پودر جلبک اسپرولینا اضافه می کنیم و خوب با همزن هم میزنیم تا یکنواخت شود).
- زردچوبه + کندر + چای سبز + تخم کتان + روغن زیتون + روغن نارگیل + روغن کرچک + روغن بادام شیرین، ترکیبات را پودر و سپس روغن ها را به ترکیب اضافه کنید و درون شیشه ای بریزید و درون قابلمه پر از آب قرار دهید تا به روش بنماری کردن حرارت بیند به مدت 3 ساعت سپس زیر شعله را کم کرده و مجدداً به مدت 2 ساعت حرارت دهید و در ادامه محلول را از صافی مانند پارچه ای رد کرده و درون یخچال نگهداری کنید. روش مصرف می توانید روزی یک تا سه مرتبه به موضع مورد نظر خوب ماساژ دهید و اگر دچار زردی پوست شدید از ترکیب شیر و آبلیمو به صورت موضعی استفاده کنید.
درمان لکه های پوستی در بارداری:
- برای برطرف کردن لک های آبستنی یعنی لک هایی که در طول بارداری ایجاد می شوند، باید مردار سنگ ۱۰ گرم، پوست تخم مرغ و تخم ترب از هر کدام ۲۰ گرم و باقلای مقشر، نشاسته، مغز بادام تلخ، مغز تخم خیار و مغز تخم خربزه از هر کدام ۳۰ گرم، همه را نرم بسایید و هر شب هنگام خواب کمی از آن را با کمی شیر مخلوط کنید و روی لک ضماد گذارید و صبح به وسیله پنبه و گلاب یا آب بشویید.
درمان لکه های بزرگ روی صورت:
- در طول دوره درمان غذاهای سودازا را مصرف نکنید.
- تشخیص نوع مزاج کمک قابل توجه ای در درمان میکند.
- کرم رازیانه برای از بین بردن لک ها و مشکلات پوست زنان مفید است.
- در طول این مدت در حمام روی موضع را باسرکه صنعتی به مدت 7 الی 10 دقیقه ماساژ دهید.
- چند قطره روغن کپسول ویتامین E را در مقداری روغن زیتون مخلوط کنید و به صورت موضعی به پوست خود بمالید.
- سپس بعد از انجام تمام موارد فوق، یک الی دو زالوی کوچک بر روی موضع قرار دهید. این کار را هر 2 هفته یک بار تکرار کنید تا از بین برود. (3 مرحله)
- ترکیبی از (5 واحد روغن سیاهدانه + 3 واحد سرکه صنعتی) را آرام بجوشانید تا سرکه تبخیر شود. از این ترکیب شب ها موقع خواب روی موضع بمالید. (به مدت 40 شب)
- ماسک ضد لک: هویج + سیب + عسل، هویج و سیب را رنده کرده و یک قاشق مرباخوری عسل به آن اضافه کرده و روى لکه صورت بگذارید و پس از ۲۰ دقیقه با آب ولرم آن را بشویید.
- یخی که 3 روزه لک صورت را محو می کند: مواد اولیه برای تهیه یخ ضد لک صورت: 2/1 لیمو + 1 عدد سیب زمینی + 2/1 کاسه انار + کیسه یخ، ابتدا سیب زمینی را پوست کنید و رنده کنید و سپس آن را با انار و یک قاشق آب داخل مخلوط کن ترکیب کنید و 2/1 لیمو را به آن بیفزاید و دوباره ترکیب کنید. این مواد را داخل کیسه ی یخ بریزید. 6 الی 5 ساعت داخل فریز قرار دهید، نحوه استفاده از یخ صورت برای از بین بردن لک و مک: دقایقی کیسه یخ را روی موضع بمالید چند بار این کار را تکرار کنید و بعد با آب سرد بشوید برای بدست آمدن بهترین نتیجه 2 الی 1 تکه یخ را هر روز استفاده کنید.
- یک پیاز قرمز را به صورت خلالی درشت برش دهید، برشهای پیاز را روی لکهها بمالید، ده دقیقه بگذارید بماند تا آب پیاز روی پوست خشک شود، پوست را با آب ولرم بشویید، این ماسک را دو بار در روز روی پوست بمالید (می توانید از آب پیاز استفاده کنید)، چرا این درمان اثر بخش است؟ از پیاز قرمز در ساخت کرمهای روشنکننده اسکار بدن استفاده میشود. این ماده خاصیت سفیدکنندگی دارد و میتوان برای درمان لکههای پوستی از آن استفاده کرد.
درمان لک صورت توأم با غرور:
- برای برطرف کردن لک هایی که با غرور (جوش های صورت) همراه باشند باید مقداری انجیر خشک را خوب بجوشانید، بعد آب آن را صاف کرده و در یخچال نگه دارید، بعد نشاسته و اشنان را از هرکدام ۲۰ گرم و سفید آب قلع، مردار سنگ، مقل ازرق، کندر، انزروت، مصطکی، بوره (اسید بوریک) یا به جای بوره برگ خشک شنبلیله و یا افسنطین از هر کدام ۱۰ گرم، همه را مخلوط کرده و بسیار نرم بسایید و هر شب کمی از داروها را با مقداری آب انجیر ترکیب کنید و هنگام خواب بماليد و صبح با آب لیمویی که کمی نمک به آن زده شده باشد بشویید.
- طول درمان 40 تا 120 روز می باشد.
داروها:
- هیدروکینون
فعالیت:
- روزانه نیم ساعت فعالیت بدنی مناسب در حد تعریق کردن داشته باشید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی با رب انار، خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک عدسی ساده، خوراک عدسی با قارچ، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک کدو بادمجان، خوراک کدو حلوایی، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، خوراک قارچ و سیب زمینی، لقمه قارچ و سویا، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و ذرت، خوراک قارچ و بامیه، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک گل کلم، خوراک کلم بروکلی، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با جعفری، خوراک لوبیا سفید با قارچ، خوراک سویا و عدس، خوراک سویا با نخود، تاس کباب سویا، خوراک لوبیا با قارچ، خوراک لوبیا لعاب دار، لوبیا با سویا، خوراک لوبیا ساده، خوراک بامیه با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک تند بامیه، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک لوبیای سویا، خوراک مخلوط، آش گندم با تره، آش گندم با سویا، آش باقلا، آش ماش، آش لپه ۱، آش لپه ۲، آش کدو حلوایی، آش کدو خورشتی، آش صیفی، آش غلات، آش خرفه ۱، آش خرفه ۲، آش سماق، آش عدس ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش جو با حبوبات ۱، آش جو با حبوبات ۲، آش کلم برگ، آش کلم قمری با گندم، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش انار، آش اسفناج ۱، آش اسفناج ۲، آش برگ چغندر، آش حبوبات ۲، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۱، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، آش شولی ۱، آش شولی ۲، آش رب، آش زرشک، حلیم گندم با مغزیجات، مرصع پلو، شوید باقالی پلو، دم پخت گوجه ۲، هویج پلو، ماش پلو، پلو مخلوط، قیمه پلو، کلم پلو با قارچ، دمی شیرازی، عدس پلو ساده، عدس پلو با کدو حلوایی، عدس پلو با قارچ، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، نخود فرنگی پلو ۲، پلوی آلو اسفناج، لبو پلو، بادمجان پلو ۱، بادمجان پلو ۲، رب پلو، بلغور پلو، خورش شهد فسنجان، خورش فسنجان با اسفناج، خورش قیمه، خورش قورمه سبزی با سویا، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش آلو اسفناج، خورش به و آلو، خورش آلو و قیسی، خورش قیمه بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش بامیه بادمجان، خورش دال عدس با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش قارچ و آلو، خورش قارچ و لوبیا سفید، خورش کدو حلوایی، خورش کدو خورشتی، خورشت قیمه قارچ، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ کاهو سبز، سوپ جو و اسفناج، کباب تابه گیاهی، کتلت اسفناج، دلمه کدو خورشتی، دلمه برگ انگور، کماچ ساده، کماچ سویا، کماچ مخلوط، پنیر سویا، سس مایونز گیاهی، سس گندم جوانه زده، سس نخود جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۱، سس گوجه فرنگی ۲، سس معطر، سس مخصوص ۱، سس زیتون، سمنو با گندم و جو، سمنو با رب انار.
نکته:
- اول یک نقطه ریز قهوه ای، کوچک تر از عدس در صورت پدید می آید و بعد یک هاله در دور چشم به وجود می آید و رفته رفته زیاد می شود و حاشیه صورت را می گیرد و بعد در دست پدیدی می آید، اول قهوه ای روشن و بعد پر رنگ می شود؛ پس فردی که دور چشم هایش هاله دارد و گیر می دهد، این حالت تظاهر غلظت گردش خون در تن اوست چون عروقی که چشم را تغذیه می کنند این سودا در آن جا رسوب کرده و در پوست، خودش را نشان می دهد و این ها مستعدترین کسانی هستد که بیماری پیر چشمی پیدا می کنند پیر چشمی در حقیقت رسوب سودا در چشم است.
- لکه هایی که در پوست ایجاد می شود یا ناشی از سوداست که درمانش خوردن سرکنگبین است یا چروک دارد که این چروک یا ناشی از خشکی است و یا ناشی از رطوبت بیش از حد است، اگر از خشکی باشد سرکنگبین و اگر از رطوبت زیاد باشد عسلش را زیاد می کنیم چون این چروک ناشی از به هم ریختگی هورمون هاست و درمانش سرکنگبین رازیانه ای است که در زن ها افتادگی گونه را نیز درمان می کند و به بدن زن فرم می دهد، اما رازیانه در هنگام پریودی باید قطع شود و معادل رازیانه که به بدن فرم می دهد هم برای مردان و هم برای زنان انگور است؛ اگر انگور یافت نشود شیره و اگر شیره یافت نشود کشمش مفید است.
- لک های قهوه ای رنگی که روی پوست صورت خودنمایی می کنند بیشتر در زمان آبستنی یا در بانوان یا دخترانی که دچار اختلال سیکل قاعدگی هستند یا بر اثر اختلالات هورمون های جنسی و یا کم کاری و ضعیف بودن کبد و ضعف دستگاه گوارش به خصوص تأثیر هورمون ملانوترب هیپوفیز به وجود می آیند، یبوست و جذب سموم بیش از حد معمول روده ها نیز عامل تشدید کننده لک ها خواهند بود، همچنین آفتاب و تابش مستقیم خورشید تأثیر بسیار مهمی در ازدیاد آنها به عهده دارد و نیز خوردن مواد رنگدانه ای، گوجه فرنگی، بادمجان و همین طور سرخ کردنی ها عامل زیاد کننده لک ها می باشند.
- کک ومک عبارت است از اختلاف در عمل رنگسازی سلول ها برای اینکه این موضوع كاملاً روشن شود، توضیح می دهم که پوست ما از دو طبقه ساخته شده: طبقه زنده به نام (درم) و طبقه نیمه زنده و مرده به نام (اپیدرم) که طبقه اپیدرم خود از دو طبقه ساخته شده: یکی طبقه شاخی سطحی که از سلول های پهن و مرده ساخته شده و زیر آن طبقه ای است به نام طبقه (مالپیقی) که تعداد زیادی سلول های رنگساز در آن وجود دارند، این سلول های رنگ ساز که (ملانوبلاست) نام دارند، کارشان ساختن رنگدانه یعنی ملانین است و ملانین یک ماده رنگی است که با رنگبرهای عادی رنگ خود را از دست نمی دهد، فقط بر اثر اکسیداسیون های شدید بی رنگ می شود. رنگ، دانه های ملانین تیره است. دانه های ملانینی خیلی کم و در اشخاص سبزه بسیار زیاد هستند و در حال حاضر سلول های رنگساز پس از ساختن دانه های ملانین آن را به سلول های بالاتر می دهند و درون این سلول ها مملو از رنگدانه می شود. تعداد ملانین های سلول های پوست تیره زیادتر و در اشخاصی که پوست گندمگون دارند به طور متوسط و در سفید پوست ها این رنگدانه ها خیلی کمتر وجود دارد. بنابراین تفاوت سفید پوست با سیاه پوست در همین رنگدانه ها و زیادی و کمی آنها و سلول های پوست است و چنانچه دارویی ساخته شود که بتواند رنگ دانه های ملانین را از بین ببرد به آسانی می توان سیاه پوست را سفید پوست کرد، (آمریکایی ها اخيراً چنین دارویی را کشف کرده اند که فعلاً در مرحله آزمایش است)، اما چنانچه تعداد این رنگ دانه ها در سلول ها به یک اندازه نباشند و در یک سلولی زیادتر و در سلول دیگر کمتر باشند، باعث می شود که رنگ پوست یکنواخت نبوده، بعضی نقاط تیره تر و بعضی نقاط روشن تر شود و در نتیجه کک و مک ظاهر می شود. بنابراین کک ومک عبارت است از تجمع دانه های رنگی ملانین در یک نقطه.
- هرچیزی که خون و روح را به سمت پوست بیاورد موجب شفافیت پوست خواهد شد.