قارچ آلت تناسلی مردان: عبارت است از قارچ آلت تناسلی مردان، عبارت است از عفونتی که نواحی تناسلی و بیضه ها را درگیر کند. علت این عفونت رشد بیش از حد قارچ معمولیست که همه ما روی پوست خود داریم. احتمالاً تا به امروز مطالب زیادی را در مورد عفونت قارچی زنان، که در اصطلاح پزشکی کاندیدیازیس نامیده می شود، شنیده اید. جالب است بدانید مردان هم به این عفونت مبتلا می شوند. عفونت قارچی آلت تناسلی مردان، به نام های قارچ آلت تناسلی (penile yeast infection)، کاندیدا بالانیت (candida balanitis) یا برفک بالانیت (balanitis thrush) شناخته می شود.
علائم:
- اشکال در ادرار کردن
- ورم نواحی اطراف آلت تناسلی
- سختی برای رسیدن یا حفظ نعوظ
- احساس مرطوب بودن نوک آلت تناسلی
- اشکال در عقب کشیدن پوست ختنه گاه
- قرمزی، خارش یا سوزش نوک آلت تناسلی
- ترشحات پنیری شکل همراه با بوی نامطبوع
- ظاهر شدن زخم یا وصله های سفید روی پوست
- در موارد شدید ممکن است اشکال در ادرار یا بی اختیاری ادرار هم ایجاد شود.
علت:
- همانند بسیاری از عفونت های برفکی، رایج ترین دلیل آن، این است که میکروب هایی که به طور معمول درون یا روی بدن ما بی ضرر زندگی می کنند، تا حدی تکثیر می شوند که سبب ایجاد علائم می گردد. برفک نوعی قارچ است، بنابراین مانند سایر قارچ ها، در شرایط گرم و مرطوب رشد می کند. بنابراین در برخی موارد، میکروب برفک به صورت بی ضرر روی پوست اطراف آلت تناسلی زندگی می کند، اما اگر شرایط گرم و عرق کرده وجود داشته باشد، میزان آن چند برابر شده و سبب بروز علائم می گردد. به عنوان مثال، در صورتی که هوا گرم باشد، یا لباس های نایلونی تنگکه به پوست اجازه «نفس کشیدن» نمی دهد پوشیده باشید، یا اگر بعد از دوش گرفتن یا ورزش خود را با دقت خشک نکنید. برفک به طور رسمی به عنوان “عفونت مقاربتی” طبقه بندی نمی شود، اما گاهی اوقات می تواند در حین رابطه جنسی منتقل شود یا در اثر رابطه جنسی تحریک گردد. اکثر زنان در برهه ای از زندگی دچار برفک می شوند، اما بندرت آن را به شریک جنسی مرد خود منتقل می کنند. با این حال، گاهی اوقات این اتفاق می افتد. گاهی اوقات مردان یا زنان می توانند بدون داشتن علامت دارای قارچ باشند و سپس آن را از طریق رابطه جنسی منتقل کنند. عوامل ایجاد کننده قارچ:
- دیابت
- مصرف یک دوره آنتی بیوتیک
- شرایط پوستی که باعث ترک خوردگی یا شکسته شدن پوست آن ناحیه می شود.
- در صورتی که سیستم ایمنی بدن به خوبی عمل نکند، به دلیل شرایطی مانند ایدز یا داروهایی مانند استروئیدها یا شیمی درمانی.
- پوست ختنه گاه تنگ، این مورد می تواند تمیز و خشک کردن سطح زیر پوست ختنه گاه را دشوار کند که باعث افزایش تجمع میکروب قارچ می شود. مردانی که ختنه شده اند کمتر در معرض برفک هستند.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- اضافه وزن
- ابتلا به دیابت
- مصرف استروئید
- عدم رعایت نظافت نواحی تناسلی
- مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک
- حساسیت به صابون، عطر و مواد شیمیایی
- سیستم ایمنی ضعیف مثلا در صورت ابتلا به HIV
- ممکن است عفونت مخمری در طول رابطه جنسی هم منتقل شود. بنابراین اگر همسر شما مبتلا به عفونت قارچی است، احتمال ابتلا شما به این نوع عفونت بالاتر است.
پیشگیری:
- از پوشیدن لباس های Lycra خودداری کنید.
- بعد از ورزش دوش بگیرید و کاملاً خود را خشک کنید.
- از پوشیدن لباس زیر، شلوار و شلوارک تنگ خودداری کنید.
- آلت تناسلی خود را تمیز نگه دارید، مرتباً بشویید و کاملاً خشک کنید.
- از پوشیدن لباس زیر های غیر نخی خودداری کنید، بهترین گزینه پنبه است.
- صابون های معطر یا ژل های حمام ممکن است باعث تحریک شوند. همچنین اگر شما یا شریک جنسی تان به قارچ مبتلا شده اید، بهتر است تا زمانی که درمان نشده اید از برقراری رابطه جنسی خودداری کنید. استفاده از کاندوم نیز به شما کمک می کند تا آن را بین خود انتقال ندهید، اما به یاد داشته باشید که کاندوم ها ممکن است تحت تأثیر کرم های مورد استفاده در درمان قارچ قرار گیرند. (خاصیت ضد بارداری، دیر انزالی یا … خود را از دست دهند).
عوارض احتمالی:
- قارچ عوارض خاصی ندارد. قارچ در بیشتر افراد، یک وضعیت خفیف می باشد که به راحتی قابل درمان است. ممکن است در بدن افرادی که سیستم ایمنی آنها به درستی عمل نمی کند، پخش شود و مشکلات شدیدتری ایجاد کند.
تشخیص:
- پزشک علاوه بر معاینه آلت تناسلی، سوالاتی را در مورد علائم با شما مطرح می کند. در صورت لزوم، با استفاده از سواب از نوک آلت تناسلی نمونه برداری می شود. از آنجائی که بسیاری از بیماری های مقاربتی علائمی مشابه با عفونت قارچی (علائم قارچ آلت تناسلی) ایجاد می کنند، مراجعه به پزشک برای تشخیص دقیق ضروری است.
درمان طب نوین:
- احتمال دارد پزشک یکی از روش های زیر را برای درمان تجویز کند: داروی خوراکی به نام فلوکونازول، کرم استروئید موضعی مثل هیدروکورتیزون، کرم ضد قارچ بدون نیاز به نسخه یا نوع نسخه ای آن برای رها شدن از عفونت، اگر عفونت قارچی ادامه داشته باشد و ختنه نشده باشید، احتمال دارد پزشک ختنه کردن را هم پیشنهاد کند. بخصوص اگر پوست ختنه گاه خیلی سفت باشد. (به این وضعیت فیموزیس گویند).
- روش های زیر هم در برطرف شدن عفونت موثر است: آلت تناسلی خود را به خوبی پاک و خشک کنید. از مصرف هرگونه صابون یا مواد شیمیایی تحریک کننده خودداری کنید. همچنین اگر دیابت دارید، به دنبال روشی برای کنترل موثر آن باشید. اگر چاق هستید، به دنبال کاهش وزن باشید.
درمان طب سنتی:
- برای درمان عفونت های داخل آلت تناسلی باید تخم گرمک، تخم هندوانه، تخم خیار و تخم کدو را بکوبید و شیره کش کنید. بعد با شیره تخم خرفه، شربت بنفشه و لعاب اسپرزه مخلوط کرده و هر روز صبح، قبل از صبحانه میل کنید و هر روز، قبل از ناهار ظهر، ۱ مثقال شوره قلمی را کوبیده و با کمی ماست مخلوط کنید و بخورید.
داروها:
- نیستاتین
- میکونازول
- فلوکونازول
- کتوکونازول
- ایتراکونازول
- کلوتریمازول
- اکونازول 1%
- میکونازول 2%
- آمفوتریسین بی
- کلوتریمازول 1%
- گزینه دیگر یک قرص ضد قارچ مانند فلوکونازول است. این، یک قرص تک دوز است که خورده می شود.
فعالیت:
- از انجام هرگونه فعالیت شدید بدنی تا زمان بهبودی کامل پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه همچنین غذاهای گرم و سرد بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.