فکر و خیال زیاد: عبارت است از اساساً فکر کردن کار خوبی است و با این که بعضی از مردم به اندازه کافی این کار را نمی کنند، برخی در این زمینه واقعاً زیاده روی می کنند. بعضی ها آنقدر فکر می کنند که خود را خسته، مضطرب و بیمار می کنند. این افراد گرایش دارند که هر مسئله ساده ای را پیچیده، هر چیز آسانی را سخت و هر مشکل کوچکی را بزرگ جلوه دهند. آنها عادت دارند بیشتر وقتشان را برای آنالیز هر چیز و هر کس هدر دهند.
علت:
- عدم اعتماد به نفس.
- سودای روان زیاد شده است.
- نداشتن حامی و کوچ مناسب.
- فکر و خیال از خشکی مغز است.
- اختلالات هورمونی و کاهش توانایی و تمرکز مغز به دلیل تجمع سودا (وقتی انسان نتواند تمرکز کند، افکار او به سمت مسائل انحرافی متمایل می گردد).
عوارض احتمالی:
- افسردگی: با بیش از اندازه فکر کردن روی اتفاقات منفی ممکن است مضطرب شوید. ادامه یافتن این اضطراب سبب می شود به افسردگی دچار گردید.
- خستگی ذهنی و فیزیکی: اگر درباره یک مسئله بیش از حد فکر کنید، این کار شما سبب خسته شدن ذهنتان و کاهش کارایی ذهن شما شده و موجب ایجادسردرد در شما می شود.
- از دست دادن اعتماد به نفس: در صورتی که بیش از اندازه بر روی اتفاقات منفی فکر کنید، تمرکز روی این افکار سبب می شود اعتماد به نفس شما کم شود و نسبت به توانایی های خود شک کنید.
- ضعیف شدن حافظه: بیش از حد فکر کردن و تحلیل تجارب روزانه و تعاملات خود با دیگران سبب کاهش کارایی شما و ضعیف شدن حافظه و کاهشاعتماد به نفس شما خواهد شد و شما دچار خشم و افسردگی می شوید.
- خوردن بیش از حد غذا: اگر بیش از حد فکر کنید، به جز عوارض روحی و روانی دچار چاقی نیز خواهید شد، زیرا در چنین حالت هایی تمایل به خوردن غذا افزایش می یابد و شما نمی توانید بر زندگی خود کنترلی داشته باشید.
- ترس از اقدام کردن: اگر درباره یک مسئله بیش از حد فکر کنید، از انجام دادن آن می ترسید و دیگر دوست ندارید آن کار را انجام دهید و دائما در حال به تأخیر انداختن کارتان هستید و گاهی ممکن است آن کار را آنقدر به تأخیر اندازید تا از انجام آن پشیمان شوید.
تشخیص:
- آزمایش خون
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- فکر و خیال بیهوده نکنید و برحسب واقعیات عمل کنید.
- سعی کنید کارهایی که توان انجام آن را ندارید را توجیه نکنید. تلاش صادقانه تأثیر بیشتری دارد پس تلاش صادقانه کنید.
- برای تبدیل شدن از سطح متوسط به عالی باید برنامه ریزی کرده و کاملاً به آن پایببند شوید. بهترین رفتارهای خویش را پیدا کرده و به آنها متعهد بمانید.
- جاه طلبی خوب است، اما خواستن ایده آل، غیرواقع بینانه و غیرعملی است. از صبور بودن برای خواستن ایده آل هر چیز خودداری کنید. باید با تلاش مثبت به دنبال پیشرفت مداوم باشید.
- اجازه ندهید ترس بر توانایی هایت شما غلبه کند. فعال تر باشید و به جای فکر کردن وارد عمل شوید. از همین الان! برای نزدیکی به هدف هر روز حداقل یک کار انجام دهید حتی اگر از آن واهمه دارید.
- مناسب ترین پرسش ها را ابتدا از خود بپرسید. پرسش هایی که می تواند شما را از نظر ذهنی در وضعیتی مثبت، عملی، کاربردی و متمرکز بر راه حل قرار دهد. با درک مشکل می توانید راه حل را درک کنید.
- گاهی اوقات لازم است تا بعضی از افکاری که در ذهنتان می چرخد بیرون ریخته شوند، بعضی از آنها گیر کرده اند و می ترسند بیرون بیایند. برخی از آنها می تواند میل و انگیزه شما را با احساس گناه و اضطراب از بین ببرند.
- شناخت این افکار کاری بسیار ساده است، مانند ساکنینی که خیلی وقت است اجاره خانه شان را نپرداخته اند و هیچ منفعتی برای شما ندارند و برای بقیه ساکنین خوب آپارتمان هم ایجاد مشکل می کنند و باید سریعاً آنها را بیرون بیندازید.
- داشتن دفترچه برای ثبت موفقیت بسیار مفید است. ثبت افکار، تصمیمات، رفتارها و نتایج بدست آمده، راهی عالی برای ایجاد تمرکز، انگیزه و حفظ نگرش است. همچنین می تواند راه حل بسیار خوبی برای دانستن اینکه چه چیزی برای شما موثرتر است باشد.
- داشتن یک مدیر، یک مربی، دوست یا یکی از آشنایان و … می تواند بازخورد خاص، معقول، مرتبط و غیراحساسی به شما بدهد. شما نمی توانید نسبت به خود بی طرف باشید. شخص مورد نظر باید حرف هایی که باید بشنوید را به شما بگوید نه صحبت هایی که دوست دارید بشنوید.
- گاهی لازم است تا کمی از افکارتان خارج شده و در جایی آرام و زیبا فرای افکارتان قرار بگیرید. جایی که آرامش، امنیت، لذت و آزادی وجود داشته باشد. دست یافتن به این نیاز به تلاش و تمرین دارد، می توانید تقریباً در هر مکانی و هر زمانی اینکار را انجام دهید. ذهن جای خسته کننده ای است و بعضی وقت ها لازم است که از آن به تعطیلات برویم و از هرج و مرج ذهنمان دور باشیم. گوش دادن به موزیک مورد علاقه و غرق شدن در آن می تواند بسیار تأثیرگذار باشد.
درمان طب سنتی:
- سر شب غذا بخورید.
- دفع سودا از طریق رعایت برنامه غذایی مربوط به غلبه سودا.
- مصرف مواد غذایی با در نظر گرفتن طبع و مزاج سرشتی خود.
- مصرف مایعات، میوه جات، سبزیجات بیشتر و از بین بردن یبوست.
- شناسایی افکار و باورهای غلط و جایگزین کردن اندیشه های منطقی.
- از ترکیب عرق بهارنارنج و عسل، شبی یک لیوان قبل از خواب بخورید.
- اگر خیلی بی خوابی دارید از غذاهای تر استفاده کنید مثلاً شب ها یک بوته کاهو با عسل بخورید.
- مصرف دمنوش (چای کوهی + گل گاوزبان + اسطوخدوس + بابونه + بهارنارنج) با عسل روزانه ۲ تا ۳ لیوان.
- سعی کنید در روز خود را خسته کنید و اگر با حرکت باشد بهتر است،چون شتاب گردش خون در مغز بیشتر می شود.
- هدف بلند مدت انتخاب کنید، آن هدف را به هدف های کوچک تقسیم کنید، و در جهت رسیدن به هدفتان اقدام کنید.
- ورزش: فعالیت بدنی مانند ورزش، باعث تقویت قلب، ریه، کلیه ها و… شده و سبب دفع سریع سموم ترشح شده هنگام عصبانیت می گردد.
- مصرف داروهای گیاهی که باعث بالا رفتن تمرکز می شوند عبارت اند از: (زنجبیل، بادرنجبویه، بابونه، به لیمو، زعفران، بالنگو، اسطوخدوس) البته با در نظر گرفتن طبع و مزاج سرشتی خودتان.
- چون این بیماری به مسائل روحی هم مربوط می شود بنابراین انجام مسائل زیر نیز مؤثر می باشد: ا. مسافرت ۲. گوش دادن موسیقی دلنشین ۳. برنامه ریزی و انجام دادن آنها ۴. دسته بندی تفکرات ۵. مطالعه ۶. در حال زندگی کردن ۷. انجام صله رحم ۸. پیوستن به یک گروه ۹. مشورت با دیگران ۱۰. تماشای مناظر دلپذیر و…
فعالیت:
- روزی نیم ساعت فعالیت مناسب بدنی داشته باشید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین لبنیات بدون مصلح پرهیز کنید.
نکته:
- انسان هایی که گرمی ها را می خورند مغزشان گرم و مثبت اندیش می شوند و برعکس، انسانهایی که سردی ها را می خورند مغزشان سرد می شود و منفی می اندیشند.