کاربر

درمان فشار خون بالا

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

فشار خون بالا: عبارت است از خون یک مایع لزج متشکل از گویچه ها و پلاسما است. بیش از 99 درصد گویچه ها را گویچه های سرخ تشکیل می دهند و این بدان معنی است که از نظر علمی گویجه های سفید تقریباً هیچگونه نقشی در تعیین مشخصات فیزیکی خون ندارند. پلاسما بخشی از مایع خارجی سلول را تشکیل می دهد و مایع موجود در گویچه ها، مایع داخل سلول است. میزان جریان خون از یک رگ خونی به طور کامل به وسیله دو عامل تعیین می شود: 1) اختلاف فشار که تمایل دارد خون را در رگ به جلو براند. 2) ممانعت از جریان خون در رگ که مقاومت رگی نامیده می شود. فشارخون به معنی فشاری است که از طرف خون بر هر واحد سطح از جدار رگ وارد می شود. هنگامی که گفته می شود که فشار در رگی 50 میلی متر جیوه است، منظور آن است که نیروی وارد شده برای راندن یک ستون جیوه تا ارتفاع 50 میلی متر کافی است. چون قلب خون را به طور مداوم به داخل آئورت تلمبه می زند بدیهی است که فشار در آئورت بالا و به طور متوسط 100 میلی متر جیوه است. چون عمل تلمبه زدن قلب به طور منقطع انجام می شود، فشار شریانی بین یک فشار سیستولیک120 میلی متر جیوه و یک فشار دیاستولیک 80 میلی متر جیوه نوسان می کند. این دو نوع فشار همان فشار ماکزیزموم و فشار مینیمم هستند که در حالت نرمال یا طبیعی 12 روی 8 است. فشار بالا به برون ده قلبی و فشار پایین به برون ده کلیوی مربوط است. پس دو اندام قلب و کلیه ها اثر مهمی بر روی فشارخون دارند، از این دو اندام باید به نحو احسن مراقبت نمود تا سلامت بدن حفظ شود.

نحوه اندازه گیری فشارخون:

  1. قبل از اندازه گیری فشارخون خود، در وضعیتی راحت و آرام قرار بگیرید.
  2. در خانم های باردار، فشارخون باید در حالت نشسته اندازه گیری شود، در دوران بارداری، استفاده از فشارسنج دیجیتالی مناسب تر است.
  3. در سالمندان، فشارخون باید در هر دو دست اندازه گیری شود و اگر فشارخون در دو بازو متفاوت بود، فشارخون بالاتر باید مد نظر قرار بگیرد.
  4. معمولاً در اولین اندازه گیری، به علت اضطراب فرد معاینه شونده، فشارخون بالا است و دومین اندازه گیری به فشارخون واقعی فرد نزدیک تر است.
  5. فشارخون طبیعی در طول شبانه روز متغیر است. گاهی لازم است فشارخون در زمان های مختلف شبانه روز اندازه گیری شود، خصوصاً وقتی فشارخون بالا تشخیص داده می شود یا وقتی که فرد تحت پایش است.
  6. در بیمارانی که داروهای پایین آورنده فشارخون مصرف می کنند، زمان مطلوب برای اندازه گیری و کنترل فشارخون بستگی به زمان بندی مصرف داروها دارد وقتی اثر این داروها را ارزیابی می کنید، باید به زمان مصرف دارو در ارتباط با زمان اندازه گیری هم اشاره شود.
  7. از باد کردن مکرر بازوبند خودداری کنید، زیرا این کار موجب احتقان وریدهای بازویی شده و بر روی مقدار فشارخون تأثیر می گذارد و به طور کاذب، فشارخون دیاستولی را بالاتر و فشار سیستولی را پایین تر نشان می دهد.
  8. برای تأیید فشارخون بالا در فرد، لازم است اندازه گیری فشارخون در طول چند هفته یا چند ماه در موقعیت های جداگانه و شرایط مختلف، چندین بار (حداقل سه بار) تکرار شود و اگر همچنان بالاتر از حد طبیعی بود، در مورد تأیین بیماری فشارخون بالا و مدیریت بیماری تصمیم گیری شود.
  9. افرادی که ضربان قلب نامنظم دارند، به علت احتمال برآورد نادرست فشارخون نباید در منزل فشارخونشان را اندازه گیری و پایش کنند.
  10. در اندازه گیری فشار خون دو عدد ثبت می شود: فشار سیستولیک: این عدد، اولین عدد یا عدد بالایی است و نشان دهنده فشار شریان ها در زمان تپش قلب و پمپاژ خون است. فشار دیاستولیک: این عدد، عدد دوم یا عدد پایینی است و میزان فشار شریان ها بین ضربان های قلب است. پنج دسته خوانش فشار خون برای بزرگسالان تعریف می کنند:
  11. سالم: فشار خون سالم کمتر از ۸۰/۱۲۰ میلی متر جیوه (mm Hg) است.
  12. افزایش یافته: مقدار سیستولیک بین ۱۲۰ تا ۱۲۹ میلی متر جیوه و مقدار دیاستولیک کمتر از ۸۰ میلی متر جیوه است. پزشکان معمولاً فشار خون بالا را با دارو درمان نمی کنند، در عوض ممکن است تغییر سبک زندگی را برای کمک به کاهش فشار خون پیشنهاد کنند.
  13. پرفشاری مرحله یک: مقدار سیستولیک بین ۱۳۰ تا ۱۳۹ میلی متر جیوه، یا مقدار دیاستولیک بین ۸۰ تا ۸۹ میلی متر جیوه است.
  14. پرفشاری مرحله دوم: مقدار سیستولیک ۱۴۰ میلی متر جیوه یا بالاتر از آن است و یا میزان دیاستولیک ۹۰ میلی متر جیوه یا بیشتر از آن است.
  15. پرفشاری بحرانی: مقدار سیستولیک بیش از ۱۸۰ میلی متر جیوه است، و یا میزان دیاستولیک بیش از ۱۲۰ میلی متر جیوه است. فشار خون واقع در این محدوده نیازمند مراقبت فوری پزشکی است. در صورتی که در زمان بالا بودن فشار خون علائمی مانند درد قفسه سینه، سردرد، تنگی نفس یا تغییرات بینایی روی دهد، مراقبت های پزشکی اورژانسی لازم است. اندازه گیری فشارخون بوسیله دستگاه (بازوبند) فشارسنج صورت می گیرد. درست بستن بازوبند برای خوانش دقیق بسیار حائز اهمیت است. قرارگیری نامناسب بازوبند ممکن است به اندازه گیری نادرست منجر شود. اندازه گیری فشار خون در کودکان و نوجوانان متفاوت است. اگر می‌خواهید فشار خون آن‌ها را بررسی کنید، از پزشک بخواهید از بازوبندهای مناسب برای کودک شما استفاده کند.

علائم:

فشار خون بالا گاهی (کشنده بی سر و صدا) نامیده می شود، زیرا تا مراحل انتهایی اکثراً هیچ علامتی ندارد. توجه داشته باشید که فشارخون به طور طبیعی در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا می رود، اما فردی که دچار بیماری فشارخون بالا است، هنگام استراحت نیز فشار خونش بالاتر از حد طبیعی قرار دارد. علائم زیر مربوط به بالا رفتن فشار خون به طور بحرانی هستند:

  1. گیجی
  2. استفراغ
  3. سرگیجه
  4. تاری دید
  5. حالت تهوع
  6. سرفه خونی
  7. ضعف حافظه
  8. قرمزی چشم
  9. خواب آلودگی
  10. کاهش حافظه
  11. اضطراب شدید
  12. خونریزی بینی
  13. احساس خفگی
  14. درد قفسه سینه
  15. خونریزی از بینی
  16. احساس سبکی سر
  17. تاری دید یا دوربینی
  18. درد و کرختی ساق پا
  19. مشکلاتی در خوابیدن
  20. سرخ شدن رنگ پوست
  21. وجود لکه خون در ادرار
  22. تعریق بیش از حد معمول
  23. سردردهای مداوم و پردرد
  24. تپش قلب یا ضربان نامنظم
  25. بد حالی با مصرف شیرینی جات.
  26. بی حسی لب ها خصوصاً در شب
  27. بالا رفتن دمای بدن (گر گرفتگی)
  28. خونریزی از بینی بدون داشتن جراحت
  29. بی حس شدن لب ها مخصوصاً در شب
  30. بی قراری عمومی در اثر نارسایی کلیوی
  31. کرختی و مور مور شدن در دست ها و پاها
  32. وزوز گوش (به صورت هم همه یا سوت کشیدن).
  33. تنگی نفس شدید یا به شماره در آمدن تنفس با کوچک ترین فعالیت.
  34. سردرد (به ویژه در پس سر و سردرد هنگام صبح و ناحیه پشت و ناحیه دور سر و کف سر)
  35. پف آلوده شدن صورت (در بعضی افراد علائمی از صورت پف آلود نیست ولی چهره آنها بر افروخته می شود).
  36. پرفشاری خون در کودکان و نوجوانان می تواند باعث بیماری های زیر گردد: سردرد، عصبانیت و پرخاشگری بی دلیل، خستگی زودهنگام، اختلال در رشد، تاری دید، خون دماغ، فلج عصب صورت.
  37. پرفشاری خون در نوزادان نادر بوده و علائم و عوارضی دارد که عبارت اند از: اختلال رشد نوزاد، تشج، تحریک پذیری (با کوچک ترین مسئله شروع به گریه می کند)، کم تحرکی به دلیل فقدان انرژی، مشکلات تنفسی.

علائم کاهش صفرا:

  1. پر خوابی
  2. بی قراری
  3. زود رنجی
  4. کم حوصلگی
  5. واکنش سریع
  6. چهره سفید می شود.
  7. اشتها بیشتر می شود.
  8. فرد زود خسته می شوند.
  9. فرد بی حسی موضعی دارد.
  10. افسردگی و منفی بافی و خواب های منفی
  11. نبض کم میزند و ارتفاع نبض هم کم می شود.
  12. موقعی که هوا سرد شد فرد تکرر ادرار و ادرارهای شبانگاهی دارد.

علائم فشار خون گرم:

  1. چهره گلگون می شود
  2. چشم ها قرمز می شود
  3. رگ گردن آشکار می شود
  4. ماگزیموم (سیستولیک) فشار بالا می رود
  5. لب قرمز می شود و حتی ترک بر می دارد
  6. لثه خونی می شود حتی موقع مسواک زدن هم خون جاری می شود
  7. سنگینی شدید در سر پدید می آید و گاهی پارگی عروق داخلی می دهد و فرد غش می کند.

علائم فشار خون سرد:

  1. سنگینی
  2. امکان پرخوابی
  3. کند بودن ضربان
  4. زیاد بودن فاصله ضربان ها
  5. خستگی بدن خصوصاً خستی مغزی
  6. افزایش مینیموم (دیاستولیک) فشار خون

علائم افت فشار خون:

  1. وقتی خون کافی به کلیه‌ها نرسد، کلیه‌ها توانایی خود را در دفع مواد زائد بدن مثل اوره و کراتینین از دست خواهند داد.
  2. وقتی فشارخون، برای رساندن خون به ماهیچه‌های قلبی کافی نباشد، علائمی نظیر درد قفسه سینه (آنژین صدری) یا حتی حمله قلبی بروز می‌کند.
  3. اگر خون کافی به مغزمان نرسد، سلول‌های مغزی اکسیژن و مواد مغذی کافی دریافت نمی‌کنند و احساس گیجی، منگی و یا حتی غش کردن به فرد دست می‌دهد.
  4. به طور کلی علائم افت فشارخون عبارتند از: سرگیجه، رنگ‌پریدگی شدید، خشک شدن آب دهان، سیاهی رفتن چشم‌ها، ضعف، استفراغ، خونریزی دستگاه گوارش، بی‌حالی وکسلی

علت:

  • چاقی
  • یبوست
  • حاملگی
  • بی خوابی
  • بی تحرکی
  • بیماری دیابت
  • تصلب شرایین
  • پرکاری تیروئید
  • کمبود آب بدن
  • اضطراب و استرس
  • کمبود ویتامین A و B
  • مصرف داروهای ضد التهابی
  • تنگ شدگی سرخرگ آئورت
  • استفاده از غذاهای شور و تند.
  • ضعف کلیه و بیماری های کلیه
  • مصرف بیش از حد قهوه و چایی
  • بعضی بیماری های کلیوی و قلبی
  • اختلال در بعضی از غدد درون ریز
  • استفاده از روغن های بازاری و صنعتی
  • نداشتن خواب و استراحت کافی و به موقع
  • نداشتن یک برنامه مدوم و منظم برای استفاده از غذاهای روزانه.
  • عوارض بعضی از داروها که موجب افزایش بیماری فشارخون می شود.
  • رنج بردن از فشار مینیمم، عموماً به دلیل ناراحتی روده بزرگ یا کولون است.
  • ناراحتی های گوارشی (مانند یبوست) که می تواند عامل اصلی این بیماری باشد.
  • استفاده از غذاهای چرب و پر حجم و پر خوری که موجب افزایش کلسترول بالا می شود.
  • علت فشارخون سده و گرفتگی است که در کلیه یا در عروق یا در اعصاب و عصب می باشد.
  • وقفه تنفسی حین خواب و برخی عوامل دیگر نیز می تواند احتمال بروز فشارخون را بیشتر کنند.
  • استفاده از غذاهای بی محتوا که موجب بی نظمی در سیستم گوارش و به هم خوردن قانون هموستاز می شود.
  • مشکلات ریوی: آپنه در خواب یا همان قطع و وصل شدن تنفس هنگام خواب یکی از عوامل افزایش فشارخون است.
  • اضافه وزن: هرچه وزنتان بیشتر باشد، به این بیماری نزدیک ترید، پس اگر اضافه وزن دارید، حتماً به فکر کاهش وزن باشید.
  • نژاد: فشار خون در سیاه پوستان شایع تر است و معمولاً در سن پایین تری هم بروز می کند و عوارضش هم بیشتر و شدیدتر است.
  • دیابت: در بیماری دیابت، بدن قدرت جذب مواد غذایی خصوصاً گلوکز را نداشته، بنابراین در عروق رسوب کرده و باعث افزایش فشارخون می گردد.
  • سابقه خانوادگی: افرادی که یک یا چند نفر از اعضای خانواده شان به فشارخون دچار باشند، احتمال ابتلای خودشان هم به فشارخون بیشتر خواهد بود.
  • سن: با افزایش سن، خطر بروز فشارخون بیشتر می شود. افزایش فشارخون در اوایل میان سالی در بین مردان بیشتر است، اما زنان بعد از یائسگی بیشتر در معرض این بیماری اند.
  • استرس: استرس های روزانه، عصبی شدن و حرص خوردن و حساس و زودرنج بودن، باعث افزایش موقت اما شدید فشارخون می شود. پس تا می توانید، از عوامل استرس زا دوری کنید و آرامش تان را حفظ کنید.
  • یائسگی: این مورد هم مانند افزایش سن، باعث تحرک کم و کاهش متابولیسم بدن می گردد و تغییرات هورمونی هم به آن اضافه شده که درصورت عدم رعایت مسائل تغذیه ای فرد به افزایش فشارخون مبتلا خواهد شد.
  • استعمال دخانیات و الکل: مواد شیمیایی داخل تنباکو به دیواره شریان ها آسیب می زند و آنها را تنگ می کند و هرچه قطر رگ کم تر شود، فشارخون بیشتر می شود. الکل نیز می تواند به قلب آسیب برساند و باعث افزایش فشارخون شود.
  • مصرف کمتر از اندازه پتاسیم: در بدن ما تعادلی بین سدیم و پتاسیم برقرار است که اگر یکی بالا برود، دیگری پایین می آید. یعنی اگر میزان پتاسیم بدن شما پایین بیاید، میزان سدیم خونتان دچار افزایش می شود و این، یعنی شما در خطر فشارخون هستید.
  • کم تحرکی: هرچه کم تحرک تر باشید، تعداد ضربان های قلب تان بیشتر خواهد بود و هرچه تعداد ضربان های قلب تان بیشتر باشد، انقباضات قلبی تان شدید تر می شود و این، نیروی وارد بر رگ هایتان را افزایش می دهد و طبیعتاً فشارخون تان را بالا می برد.
  • غلظت خون: مسائلی که در بالا بیان شدن عامل غلظت خون نیز می باشند؛ در این مواقع بدن به صورت هوشمندانه برای جلوگیری از لخته شدن خون، به قلب دستور پمپاژ بیشتر و سریع تر را می دهد که این امر باعث افزایش فشار به دیواره رگ ها و فشارخون می گردد.
  • افزایش رسوب کلسترول بد (LDL) داخل رگ ها: پرخوری، زیاده روی در مصرف غذاهای چرب و شیرین، عدم تحرک، عدم رعایت آداب غذا خوردن و… همگی عامل ته نشین شدن کلسترول و مواد زائد در عروق می باشند که این مسئله باعث تنگ شدن عروق و افزایش فشارخون می گردد.
  • مصرف بیش از اندازه سدیم: وقتی از سدیم حرف می زنیم، در واقع از نمک طعام (نمک کارخانه ای) صحبت می کنیم که باعث می شود کلیه ها آب کمتری دفع کنند و به این ترتیب مایع زیادی در بدن محبوس شود. این احتباس آب باعث افزایش حجم خون و در نتیجه، افزایش فشارخون خواهد شد البته توجه داشته باشید مصرف نمک دریا (اصل) باعث کاهش فشار خون خواهد شد.
  • بارداری: پرخوری در بارداری، تحرک کمتر، استرس بارداری و مسائل دیگر همگی دست به دست هم داده تا خانم باردار دچار افزایش فشار خون گردد؛ اگر خانم باردار مسائل تغذیه را رعایت کند و تحرک کافی نیز داشته باشد و از آرامش خوبی برخوردار باشد به هیچ وجه دچار افزایش فشار خون بارداری نخواهد شد؛ این مسئله هم به خانم باردار آسیب جدی وارد می کند هم به فرزندش.
  • اختلالات هورمونی: زمانی که کلیه ها آسیب ببینند، قدرت دفع مواد زائد از بدن را به خوبی انجام نمی دهند، لذا این مواد دوباره وارد جریان خون شده و به اندام های حیاتی بدن، خصوصاً غدد درون ریز مانند غده تیروئید، غدد فوق کلیوی و… آسیب وارد کرده و هورمون ها که مسئول کنترل تمام عملکرد بدن هستند، کارایی مفید خود را از دست داده که یکی از این اختلالات، افزایش فشار خون است.
  • افزایش سن: هرچه سن انسان بالاتر می رود، تحرک بدنی و متابولیسم (سوخت و ساز بدن) کاهش پیدا می کند؛ بنابراین با کوچک ترین بدخوراکی، بدن قدرت کافی برای هضم و جذب مواد غذایی را نداشته و فرد دچار افزایش فشارخون می گردد؛ لذا افراد مسن باید مواظب برنامه غذایی روزانه خود باشند و حتماً یک فعالیت ورزشی سبک برای افزایش متابولیسم خود داشته باشند تا دچار فشارخون و مشکلات مربوط به آن نگردند.
  • تنگی عروق به صورت مداوم: بدن انسان به صورت هوشمندانه در مواقعی که نیاز به انجام کارها با انرژی مضاعف داشته باشد با ترشح هورمون آدرنالین باعث تنگ شدن عروق شده تا اکسیژن و مواد غذایی با سرعت بیشتر به بافت ها و عضلات بدن ارسال گردد؛ ترشح هورمون آدرنالین بیشتر در مواقع خطر، استرس، عصبانیت و… تولید می شود که اگر این مسائل ادامه داشته باشد فرد به نوعی با فشارخون عصبی روبرو می گردد؛ بنابراین بهترین راه درمان برای این نوع افراد دوری از استرس و عصبانیت و… می باشد.
  • کاهش قدرت ارتجاعی عروق: بعضی مواقع در کنار افزایش کلسترول بد (LDL) بدن با کاهش کلسترول خوب (HDL) می گردد؛ این مسئله عاملی است برای تنگ و منقبض شدن عروق و ابتلا به پرفشاری خون یکی از مسائلی که این مسئله را تشدید می کند مصرف مکمل های آهن و اسید فولیک و مصرف زیاد مواد غذایی حاوی آهن خصوصاً گوشت ها می باشند. (نکته: پیامبر بزرگ اسلام شغل قصابی را مکروه اعلام می دارند تا مردم هر روز دسترسی به گوشت نداشته باشند این حکم نشان دهنده عوارض مصرف گوشت به صورت روزانه می باشد).
  • فشارخون در طب سنتی ناشی از امتلای خون است که می تواند هم از بلغم باشد و هم از دم، وقتی صفرا در تن کاهش پیدا می کند خونرسانی در بدن دچار اشکال می شود، لذا جهت پیشگیری از بیماری فشارخون، باید همواره صفرا در تن به اندازه باشد. اگر صفرا کم شود خون غلیظ می شود و غذا به خوبی به مویرگ ها نمی رسد و لذا دست ها، پاها و یا نوگ انگشتان سرد می شود و در نتیجه، امتلاء و پری ایجاد می شود و فشار خون به وجود می آید، اگر بیشترین ماده این پری از دم باشد فشار خون گرم نام دارد که (سیستولیک) افزایش پیدا می کند، و اگر از بلغم باشد فشارخون سرد نام دارد که (دیاستولیک) افزایش پیدا می کند. پس جهت پیشگیری از بیماری فشارخون باید همواره صفرا در تن به اندازه باشد.
  • افزایش حجم مایعات داخل عروق بیش از حد طبیعی: کلیه ها مسئول دفع مایعات اضافه از بدن و رگ ها می باشند؛ زمانی که این عضو حیاتی آسیب ببیند، قدرت دفع مواد زائد و اضافه داخل خون از کلیه ها سلب شده بنابراین مایعات باز جذب بدن می شوند که این امر فشار زیادی را به دیواره داخلی عروق وارد می نماید و یک نمونه پرفشاری خون ایجاد می گردد؛ این نوع فشارخون بیشتر به دلیل مصرف نمک و ادویه جات زیاد، ترشی جات ليته، لبنیات پاستوریزه، کنسرویجات و هر ماده ای که دارای مواد نگهدارنده باشند، کلیه غذاهای پرادویه، فست فودها و غذاهای ساندویچی مثل: سوسیس، کالباس، پیتزا و… انواع سس ها و هر چیزی که باعث اسیدی شدن معده گردد از استرس و عصبانیت گرفته تا مواد غذایی اسیدی و عدم رعایت آداب غذا خوردن همه باعث تخریب سلول های کلیه شده و فشار خون را به وجود می آورند.

عوامل افزایش دهنده خطر:

  1. عوامل ژنتیکی
  2. پشت میز نشینی
  3. وابستگی به الکل
  4. سن بالای 60 سال
  5. چاقی؛ سیگار کشیدن استرس
  6. رژیم غذایی حاوی نمک یا چربی اشباع شده زیاد
  7. سابقه خانوادگی فشار خون بالا، سکته مزی، حمله قلبی یا نارسایی کلیه
  8. مصرف قرص های تنظیم خانواده، استروییدها و بعضی از انواع داروهای مهار کننده اشتها یا دکونژستان ها

پیشگیری:

  • لازم است بدانید مصرف: زردآلو، خرما، هویج فرنگی، زردک، کدو، گوجه فرنگی، کاهو، جعفری، دم کرده تمرکجرات، آب زرشک، قرقات، کاسنی زرد، نخود و همچنین آب دم کرده برگ زیتون از فشار خون پیشگیری می کنند.
  • در حال حاضر راه خاصی برای پیشگیری از فشار خون بدون علت مشخص وجود ندارد. اگر سابقه خانوادگی فشار خون بالا وجود داشته باشد، فشار خون باید مرتباً کنترل شود. اگر فشار خون بالا زود تشخیص داده شود، زمان با تغییر رژیم غذایی، ورزش، کنترل استرس، ترک دخانیات، ننوشیدن الکل و دارو معمولاً باعث پیشگیری از بروز عوارض می شود.

عواقب مورد انتظار:

  • با درمان می توان از عوارض پیشگیری نمود (البته به غیر از اثرات جانبی احتمالی داروها) امید به زندگی تقریباً در حد طبیعی است. بدون درمان، امید به زندگی کاهش می یابد زیرا احتمال حمله قلبی یا سکته مغزی زیاد می شود.

عوارض احتمالی:

  1. افزایش فشار خون باعث افزایش مقاومت بدن در برابر جریان خون می شود و این مقاومت عوارضی را در پی دارد که عبارت اند از:
  2. حمله قلبی
  3. سکته مغزی
  4. نارسایی کلیه
  5. تخریب نفرون های کلیه
  6. کمبود تنفس و عرق ریختن.
  7. نارسایی احتقانی قلب و ورم ریه
  8. ایجاد انواع انفارکتوس (قلبی و مغزی).
  9. ایجاد سردردهای مزمن و کلافه کننده.
  10. بر افروختگی چهره، عصبی و کلافه بودن.
  11. بالا رفتن فشار چشم که باعث بیماری گلوکوم (آب سیاه) می شود.
  12. آترواسکلروز دیواره عروق قلبی و مغزی که باعث پیری زودرس می شود.
  13. بالا بودن فشار خون می تواند باعث ایجاد پلاک هایی شبیه چربی در دیواره داخلی سرخ رگ ها گردد.
  14. خستگی، خشکی دهان، ورم صورت، تغییر ذائقه، نازایی، سرگیجه، بی حواسی و عدم تمرکز، ناراحتی های روانی، لطمه خوردن جگر و کلیه و مغز استخوان از عوارض فشارخون بالا است.
  15. ایست یا سکته قلبی: به واسطه فشار اضافه ای که به عضلات قلب وارد می شود، بافت قلب دچار آسیب دیدگی شده و به مرور زمان به دلیل ضعف، عدم کارایی صحیح یا پارگی دیواره آئورت از کار می افتد.
  16. سکته و خون ریزی های مغزی: افرایش بی رویه مایعات داخل عروق، مغز را تحت فشار مضاعف قرار داده تا جایی که عروق مغز تحمل چنین فشاری را نداشته، بنابراین پاره شده و فرد را دچار خونریزی مغزی یا سکته می کند.
  17. زوال عقل و اختلالات شناختی: سلول های مغزی برای عملکرد صحیح نیاز به محیطی با فشار طبیعی دارند در حالی که فشار مغز زیاد گردد سیگنال های مغزی قدرت رد و بدل کردن اطلاعات را نداشته بنابراین فرد با مشکلات ذهنی و حافظه روبرو خواهد شد.
  18. آسیب به کلیه ها: خون داخل عروق با هر بار چرخش، از کلیه ها عبور کرده و تصفیه می گردد اما زمانی که فشارخون زیاد می شود، سلول های کلیه به اجبار باید با سرعت بیشتری خون را تصفیه کنند که این امر به مرور زمان باعث آسیب کلیه ها و تخریب بافت های آن می گردد.
  19. آسیب به ریه ها: قلب، خون سرشار از اکسیژن را به سمت بافت های بدن پمپاژ کرده و دی اکسیدکربن را از بافت ها گرفته و به سمت ریه ها منتقل می کند تا ریه ها این مواد زائد را به صورت بازدم از بدن خارج کنند و با عمل دم (نفس کشیدن) اکسیژن را گرفته و به جریان خون تزریق کنند تا قلب دوباره این خون سرشار از اکسیژن را به کل بدن پمپاژ کند؛ این چرخه به صورت منظم و شبانه روزی ادامه دارد ولی زمانی که سرعت حرکت خون به دلیل افزایش فشار خون در بدن زیاد شود، سلول های ریوی مجبور به کار مضاعف شده و آرام آرام، فرسوده می شوند و از توانایی های آنها برای امور دیگر ریه ها کاسته خواهد شد و عوارضی را در پی خواهد داشت که عبارت اند از: (تنگی نفس، سرفه و رگه های خونی در خلط به واسطه ورم و التهاب ریه ها).
  20. آسیب به چشم: چشم انسان از رشته های عصبی به نام آکسون تشکیل شده است؛ این آکسون ها از طریق مویرگ های داخل چشم تغذیه می شوند و نوری که از اجسام به سمت چشم منعکس می شود به مغز ارسال شده تا تفسیر گردد؛ همین چرخه عاملی است برای دیدن زمانی که فشار داخل این مویرگ ها زیاد شود، پاره شده و باعث خونریزی داخلی چشم، تورم ملتحمه، ترشحات عفونی، تاری دید به دلیل عدم رسیدن مواد غذایی لازم به آکسون ها می شود.
  21. کاهش امید به زندگی: زمانی که اندام های حیاتی انسان به خوبی نتوانند فعالیت مناسبی داشته باشند فرد آرام آرام احساس یأس و ناامیدی خواهد کرد؛ یکی از این اندام ها کلیه ها هستند که امام رضا (ع) می فرمایند «کلیه ها مرکز شادی هستند» که در فشارخون بالا آسیب دیده و شادی از انسان سلب شده و به ناامیدی مبدل می گردد.

تشخیص:

  1. تشخیص فشارخون بالا به سادگی اندازه گرفتن فشارخون است. بیشتر مطب ها فشار خون را به عنوان بخشی از ویزیت معمول چک می کنند. اگر در مراجعه بعدی فشار خون شما اندازه گیری نشد، درخواست اندازه گیری آن را مطرح کنید. در صورتی که فشار خون شما بالا باشد، ممکن است پزشک بخواهد برای چند روز یا چند هفته، چندین بار آن را اندازه گیری کنید. به ندرت اتفاق می افتد که دکتر پس از تنها یک خوانش تشخیص را بر فشارخون بالا بگذارد. پزشک نیازمند مشاهده شواهدی حاکی از یک مشکل پایدار است. فشارخون بالا در آن زمان می تواند ناشی از محیط باشد، مثلا استرس حضور در مطب پزشک می تواند در افزایش فشارخون نقش داشته باشد. همچنین سطح فشارخون در طول روز تغییر می کند. در صورت بالا بودن فشار خون، احتمالاً پزشک آزمایشات بیشتری را برای رد بیماری های زمینه ای انجام خواهد داد. این آزمایشات می تواند شامل موارد زیر باشد:
  2. آزمایش ادرار
  3. سونوگرافی قلب یا کلیه ها
  4. غربالگری کلسترول و سایر آزمایش های خو
  5. تست فعالیت الکتریکی قلب باالکتروکاردیوگرام EKG ، (که گاهی به آن ECG گفته می شود).
  6. این آزمایشات می تواند به پزشک در تشخیص مشکلات ثانویه ناشی از فشار خون بالا کمک کند. علاوه بر این آن ها می توانند اثرات ناشی از افزایش فشار خون بر اندام ها را بررسی کنند. در این مدت ممکن است پزشک درمان پرفشاری را شروع کند. درمان زود هنگام ممکن است خطر آسیب پایدار را کاهش دهد.

درمان طب نوین:

  • اهداف درمان با توجه به ویژگی های هر فرد تعیین خواهد شد و ممکن است شامل کم کردن وزن؛ ترک دخانیات؛ برنامه ورزشی مناسب؛ و تغییر شیوه زندگی برای کاهش استرس باشند. گرفتن فشار خون خودتان را فرا بگیرید و روزانه فشار خون را اندازه گیری کنید.
  • برای درمان بیماری فشارخون عموماً پزشکان عزیز از انواع داروهای مختلف استفاده می کنند، در بعضی افراد این داروها باعث بهبودی بیماری می شوند، اما در اندکی از بیماران جواب نمی دهند، در این بیماران، دز و نوع دارو و رژیم غذایی بیمار کنترل می شود. این بیماران مدام باید تحت نظر پزشک باشند و مرتب از دارو استفاده می کنند. عموماً مصرف مداوم داروهای کنترل فشارخون، در مردان موجب تضعیف میل جنسی می گردد.

درمان طب سنتی:

  • از آنجایی که بسیاری از افراد مبتلا به فشارخون، از بیماری خود آگاه نیستند، توصیه بر کنترل منظم آن وجود دارد، زیرا این بیماری مانند چربی خون بالا، می تواند برای سال ها بی سر و صدا وجود داشته باشد، بدون آن که هیچگونه علائمی را در شخص مبتلا بروز دهد؛ از این رو مواردی به شکل توصیه وار در زیر مطرح می گردد و امید است با به کارگیری این موارد، به حل مشکل بالا بودن فشارخون بپردازید:
  • سیرابی پخته را بکوبید و با ماست بخورید.
  • عصبی شدن و حرص خوردن را کنار بگذارید.
  • سبوس برنج در برنامه غذایی خود داشته باشید.
  • روغن نارگیل در برنامه غذایی خود استفاد کنید.
  • هر روز ۳۰۰ تا ۵۰۰ گرم توت فرنگی را بخورید.
  • برگ کلم پیچ را با آب لیمو مخلوط کنید و بخورید.
  • روزی سه استکان کومبوجا چهل گیاه استفاده کنید.
  • از دم کرده برگ زیتون روزی دوفنجان استفاده کنید.
  • مصرف اصولی نمک دریا، فشار خون را پایین می آورد.
  • صبر زرد را با حنا خمیر کنید و شب ها کف پاها بگذارید.
  • دخانیات را به طور کامل از برنامه زندگی خود حذف کنید.
  • از داروی قرص خون (مرکب 6) تا زمان بهبودی استفاده کنید.
  • روزانه 3 لیوان نکتار سیب میل کنید (دو نیم ساعت بعد از غذا).
  • ریشه خشخاش را بجوشانید، بعد آب آن را صاف کرده و بنوشید.
  • سعی کنید در هر وعده غذا، از یک نوع غذای ساده استفاده کنید.
  • روزانه مقداری نرمش و ورزش و فعالیت های فیزیکی انجام دهید.
  • استرس های روزانه و عصبی شدن و حرص خوردن را کنار بگذارید.
  • سی گرم برگ و شاخه خشک توت فرنگی را دم کرده و آبش را بنوشید.
  • روزانه 3 لیوان شیر فندق را، نیم ساعت قبل از غذاف به آرامی میل کنید.
  • یک ساعت قبل از شام، یک قاشق چایخوری از داروی «تبیغ» میل کنید.
  • پنجاه گرم سرخ و لیک را در یک لیتر آب جوش دم کنید و آبش را بنوشید.
  • روزی سه بار و هر مرتبه ۱ مثقال تخم شنبلیله را دم کنید و آبش را بنوشید.
  • ۱۲۵ گرم توت فرنگی را در نیم لیتر شیر با کمی شکر مخلوط کنید و بخورید.
  • از ابتلاء به یبوست مزاج بپرهیزید (داشتن روزانه دو بار اجابت مزاج ضروری است).
  • روزانه 2 تا 3 لیوان شربت عسل و لیموترش تازه و چند تکه یخ را به آرامی میل کنید.
  • امتناع از مصرف مواد غذایی کافئین دار مثل: (چای، قهوه، نسکافه، نوشابه و شکلات).
  • یکصد و پنجاه گرم توت فرنگی را در نیم لیتر شیر و کمی شکر مخلوط کنید و بخورید.
  • بیست و چهار روز، روزی ۱ مثقال برگ شنبلیله را صبح ناشتا دم کنید و آب آن را بنوشید.
  • اگر در کنار فشارخون، مبتلا به یبوست هم هستید از ترکیب (فلوس + خاکشیر) بهره ببرید.
  • روزی یک تا دو مرتبه دمنوش سماق بخورید و روی غذاهای گوشتی از سماق استفاده کنید.
  • بذرشنبلیله را تمیز نموده و آسیاب کنید، یک قاشق ظهر و یک قاشق به‌ وقت شام‌ میل کنید.
  • ماه اول قبل از هر وعده غذا دو عدد سیر سیاه استفاده کنید و از ماه دوم یک عدد استفاده کنید.
  • خودداری از مصرف غذاهای سرخ شده یا غذاهایی که در درجه حرارت بسیار بالا تهیه می شوند.
  • ابتدا آبغوره رو بگيريد و بجوشانيد تا رب شود و روزی يك قاشق مرباخوری بعد از ناهار میل کنید.
  • اگر با وجود فشار خون، از ضعف بینایی می رنجید از ترکیب (قره قات + چای مکی) مصرف کنید.
  • اگر در کنار فشار خون دچار گرگرفتگی ناگهانی می شوید ترکیب (کاکنج + گل گاوزبان) مصرف کنید.
  • روزانه سعی کنید 3 عدد سیب درختی را با پوست و دانه میل کنید و خوب بجوید (صبح، ظهر و شب).
  • برگ درخت زیتون را دم کنید و آب آن را صبح و عصر همراه با توت خشک به جای چای بنوشید.
  • هر روز عصر برگ زیتون و قرقات را با هم به اندازه مساوی به جای چای دم کنید و آب آن را بنوشید.
  • روزانه شش لیوان آب خنک را نیم ساعت قبل و دو نیم ساعت بعد از غذا به آرامی در سه جرعه بنوشید.
  • شنبلیله خشک را هنگام پختن نان روی نان بپاشید و بخورید و یا با شنبلیله سوپ یا آش بپزید و میل فرمایید.
  • روزانه 2 تا 3 حبه سیر را ریز خرد کنید و دو نیم ساعت بعد از غذا با یک لیوان آب یا شربت عسل میل کنید.
  • برای مدتی کوتاه غذاهای حیوانی را از رژیم غذایی خود حذف کنید و از غذاهای گیاهی به صورت خام استفاده کنید.
  • از استرس بپرهیزید، زیرا یکی از عوامل بالا رفتن فشارخون که بسیار سریع هم عمل می کند، استرس و عصبانیت است.
  • دویست تا سیصد گرم گلابی را در هر وعده غذایی میل کنید و هیچ چیز دیگری نخورید و ۵ روز این کار را ادامه دهید.
  • اگر طبع سردی دارید و از ناراحتی های اعصاب و روان رنج می برید از ترکیب (چای کوهی + سنبل الطیب) استفاده کنید.
  • زیتون: زیتون از نظر طب سنتی طبع گرمی داشته و خاصیت ترمیمی و ضدالتهاب دارد که عروق آسیب دیده را بهبود می بخشد.
  • در غذاهای روزانه به جای نمک، ترخون بریزید (هم طعم نمک را احساس می کنید و هم از اثـر شفابخش آن نتیجه می گیرید).
  • اگر فشارخون بالایی دارید ناشتا، یک لیوان آب کرفس میل کنید که بسیار مفید است و شدیداً احساس سبکی و راحتی می کنید.
  • اگر با وجود طبع گرم، از مشکلات روحی روانی هم شاکی هستید از ترکیب (گل گاوزبان + گل ختمی + دم گیلاس) استفاده کنید.
  • از میوه و سبزیجات تازه به صورت خام استفاده کنید و سالاد را همراه با لیموترش تازه و روغن زیتون فراوان، قبل از غذا میل کنید.
  • عصرها ۳ مثقال قرقات را دم کنید و مثل چای بنوشید. یا ۱ مثقال از آن را نرم بکوبید و صبح ناشتا در دهان ریخته و با آب بخورید.
  • تخم کاهو، تخم گشنیز، تخم کاسنی و تخم خرفه را به میزان مساوی نرم کنید و هر روز صبح ناشتا یک قاشق مرباخوری از آن بخورید.
  • آداب غذا خوردن را دقیقاً رعایت کنید، غذا را خوب بجوید (هر لقمه 64 بار باید جویده شود) و دو لقمه قبل از سیر شدن دست از غذا بکشید.
  • نمک دریا را از مراکز تأیید تهیه و میل کنید و در غذاهایتان هم استفاده کنید. به هیچ عنوان از نمک های صنعتی موجود در بازار استفاده نکنید.
  • اگر همراه با فشارخون به دیابت و چربی خون هم مبتلا هستید از ترکیب (برگ زیتون + چای مکی + تخم شوید + تخم شنبلیله) استفاده کنید.
  • مصرف سالاد: مصرف سالاد قبل غذا هم جلوی پرخوری را می گیرد و هم به دلیل پتاسیم بالایی که دارد از پرفشاری خون جلوگیری می کند.
  • مصرف مایعات کافی: این کار موجب بهبود عملکرد دستگاه گردش خون و سیستم دفاعی بدن، ترمیم سرخرگ ها و در نتیجه تنظیم فشارخون می شود.
  • صد گرم ریشه خشک سنبل الطیب را در یک لیتر آب گرم بریزید تا ۱۲ ساعت بماند، بعد صاف کرده و قبل از هر سه غذای روزانه، هربار یک فنجان بنوشید.
  • در بین انواع گوشت ها، ماهی بهترین انتخاب است، چربی ماهی نه تنها موجب عوارض قلبی عروقی نمی شود، بلکه به سلامت قلب و عروق کمک می کند.
  • محصولات لبنی (شیر، ماست، پنیر) کلسیم فراوانی دارند. ویتامین های متنوعی هم در آنها وجود دارد، اما باید سراغ انواع محصولات لبنی گیاهی و کم چرب آنها بروید.
  • حبوبات و جوانه ها سرشار از فیبرهای محلول در آب هستند و استفاده از آنها می تواند به کاهش فشارخون کمک کند و همچنین تأمین کننده پروتئین مورد نیاز بدن باشد.
  • بهبود اعمال هضمی: سعی کنید غذا را کامل بجوید و حتماً غذای خود را در محیطی آرام و به دور از استرس و تشنج میل کنید که بر جریان خون تأثیر مثبتی می گذارد.
  • آلبالو: آلبالو از نظر طب سنتی آلبالو طبع سرد و خشک دارد و برای کسانی که طبع گرم دارند و در عین حال دچار فشارخون بالا هستند، میوه خوب و مفیدی به شمار می آید.
  • وزن کم کنید: اگر اضافه وزن داشته باشید، حتماً باید وزن کم کنید. حتی کاهش وزن به اندازه 2 کیلوگرم هم اثر فوق العاده ای بر فشارخون تان خواهد داشت. ورزش هم یادتان نرود.
  • مصرف نان سبوس دار: مصرف نان ها و مواد کربوهیدراتی تهیه شده از آردهای سفید و بدون سبوس (تصفیه شده) را به حداقل برسانید و از نان های سبوس دار گندم و جو استفاده کنید.
  • ماست را کیسه بیاندازید، بعد آبش را بگیرید و هر شب یک استکان از آب آن را بخورید و صبح ناشتا هم ۲ مثقال برگ زیتون را دم کنید و آبش را بنوشید و این کار را تا یک هفته ادامه دهید.
  • هر شب بیست عدد عناب را زخمی کنید و در آب گرم بخیسانید و صبح له کنید و شیره بکشید و آب آن را بنوشید. یا هر روز صبح یک مشت عناب را زخمی کرده، بجوشانید و آبش را بنوشید.
  • ورزش: نرمش صبحگاهی، پیاده روی با قدم های بلند، شنا و دوچرخه سواری، ورزش های مناسبی برای کنترل فشارخون به شمار می آیند؛ بنابراین حداقل سه بار در هفته و هر بار حداقل ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
  • پرهیز از مصرف مواد حاوی افزودنی ها و غذاهای فرآیند شده که حاوی مقدار زیادی نمک و ادویه هستند، مثل انواع سوسیس و کالباس، غذاهای کنسروی، انوع شورها، ترشی جات و چاشنی های کارخانه ای.
  • لیمو عمانی 15 گرم + ریشه توت سفید 250 گرم + تخم شنبلیله 50 گرم + زرشک 50 گرم + ریشه ها را کوبیده، سه قاشق غذاخوری در سه لیوان آب جوشانده قبل از هر غذا دو استکان میل نمایید. (بسیار مجرب).
  • نسخه برای فشارخون بالا: زرشک 30 گرم + عناب 30 گرم + تخم خرفه 10 گرم + تخم کاهو 10 گرم، روزانه یک قاشق غذاخوری از این مواد را در دو لیوان آب دم کنید. سپس قبل از هر غذا دو استکان از آن را میل کنید.
  • مواد غذایی ترش: مصرف این نوع مواد را به افرادی که فشار عصبی دارند و از ناراحتی های روحی و روانی رنج می برند یا از طبع سردی برخوردارند زیاد توصیه نمی کنیم، اما برای پایین آوردن فشارخون خیلی مؤثر هستند.
  • کاهش مصرف قند و شکر: مصرف قند و شکر و سایر فرآورده های تهیه شده از آنها مثل نوشابه ها، مربا، ژله، شکلات، کیک ها و شیرینی ها را محدود یا حذف کنید و به جای آنها از میوه جات و خشک بار شیرین استفاده نمایید.
  • نصف خیار + دو عدد پرتقال + یک عدد هویج + 5 تا 10 برگ نعناع + 2 گرم زنجبیل تازه همه مواد خرد، داخل مخلوط کن و میکس، سپس برگ نعناع اضافه و دوباره میکس شود و هر روز قبل از مصرف صبحانه یا شکم خالی میل کنید.
  • هل سبز 15 گرم + دارفلفل 15 گرم + صندل سفید 15 گرم + طباشیر سفید 5 گرم + اسرول 10 گرم + ورق نقره 50 عدد همه را آسیاب و با عسل مخلوط کنید تا به حالت نخود درآید و هر شب به اندازه نصف نخود قبل از خواب میل کنند.
  • استفاده از روغن های گیاهی: مواد غذایی چرب مثل کره، خامه، مارگارین بازاری، دنبه، انواع سس ها و روغن های جامد را از برنامه غذایی خود حذف کرده و به جای آنها از روغن های گیاهی مانند روغن زیتون، روغن کنجد و… استفاده کنید.
  • چای کوهی، برگ زیتون، تخم کرفس، سنبل الطیب، فلوس، گل گاوزبان، چای مکی، شاهتره، کاکل ذرت، قره قات و… برای کاهش فشار خون مفید می باشند البته با در نظر گرفتن نوع فشار خون و طبع و مزاج خودتان از این داروها استفاده نمایید.
  • اجتناب از مصرف غذاهای شور و پرادویه: به جای نمک زیاد و ادویه جات تیز و تند، می توان از سبزی جات تازه یا خشک و مواد دیگر مانند: ترخون، سماق، آبغوره، پودر سیر و پیاز، آب لیموی تازه، زردچوبه، آویشن، نعناع خشک، گلپر و… استفاده کرد.
  • نوشیدنی های حاوی کافئین از قبیل قهوه، چای و نوشابه های کولادار سبب افزایش فشارخون می شوند و باید از مصرف آنها به شدت پرهیز شود، می توانید به جای آنها از دمنوش های گیاهی و دم کردنی های گیاهی یا دوغ کم نمک گیاهی استفاده کنید.
  • برای درمان فشار خون که مرضی موذی بوده و هر روز به نوعی مزاحمت ایجاد می کند باید به مدت ۴۰ روز، روزی ۱۰ گرم گل تاج خروس را شب در مقداری آب گرم بخیسانید و صبح در پارچه ای تمیز ریخته و با فشار آب آن را صاف کنید و قبل از صبحانه بنوشید.
  • خواب و استراحت: هر روز زمانی را برای استراحت در نظر بگیرید و به خاطر داشته باشید، کار کردن بی وقفه بیشترین فشار را بر سلامتی شما وارد خواهد آورد؛ حتی اگر عادت به خوابیدن در میانه روز ندارید، برای دقایقی چشم ها را روی هم گذاشته و به استراحت بپردازید.
  • زرشک + قره قاط + تخم شنبلیله + لیموعمانی + گل تاج خروس از هر کدام 30 الی 40 گرم تهیه نموده و مخلوط کنید و به صورت جوشانده یا دم کرده به مدت 40 روز صبح و شب میل کنید، برای درمان فشار خون بالا هم از نوع سرد و هم از نوع گرم بسیار مفید می باشد.
  • دور الکل و سیگار را خط بکشید: مصرف الکل بر قلب اثر می گذارد و باعث افزایش فشارخون می شود. سیگار نیز با صدمه شدیدی که به دیوار شریان ها می زند، روند سفت شدن (تصلب) آنها را تسریع می کند. قطع مصرف این دو، برای کنترل بهتر فشار خون، ضروری است.
  • زمانی که برنج را برای دم کشیدن می گذارید، یک عدد کدوی سبز را کنار برنج بگذارید تا همراه با برنج مغز پخت شود و بعد از صرف غذا، کدو را مانند دسر ورق ورق کنید و مقداری سرکه سیب یا آبلیمو رویش بریزید و بعد میل کنید چون فشارخون، را سریع پایین می آورد.
  • انجیر: انجیر ملین است و به درمان نوع به خصوصی از فشار خون که بر اثر یبوست ایجاد می شود، کمک فراوانی می کند؛ بهتر است از انجیرخشک به عنوان شیرین کننده همراه با دمنوش های گیاهی به صورت ناشتا استفاده گردد و ۳۰ دقیقه بعد از آن هیچ نوع ماده غذایی مصرف نشود.
  • به: طبیعت «به» معتدل متمایل به گرم است و مقوی عضلات قلب و معده بوده و فشارخون را کاهش می دهد؛ فقط باید دانست که مصرف زیاد آن یبوست ایجاد می کند پس در مصرف آن اعتدال را رعایت کنید و برای جلوگیری از یبوست می توانید از پخته آن یا به صورت دمنوش استفاده نمود.
  • فندق: مغزهایی که آجیل را تشکیل می دهند غالباً باعث سیری میشوند و در نهایت به کاهش وزن کمک می کنند؛ این مغزها هضم آسانی دارند و معده را تقویت می کنند؛ طبیعت فندق از بادام گرم تر بوده، بنابراین برای افرادی که از طبع گرمی برخوردارند باید با مواد غذایی سردی بخش مورد استفاده قرار گیرد.
  • تنش زدایی کنید: بیش از اندازه کار نکیند. فکرهای منفی و مزاحم را دور بریزید. سعی کنید روابط دوساته خود را با دیگران گسترش بدهید و صبور و خوش بین باشید. خواب کافی را هم فراموش کنید و تا آنجا که می توانید، استرس و اضطراب را از خود دور کنید و تمرین کنید که همیشه آرام و عمیق نفس بکشید.
  • افزایش مصرف فرآورده های گیاهی: تجربیات طب سنتی اذعان دارد، افرادی که هر روز از میوه جات و سبزیجات تازه به صورت متنوع و متناسب با طبع و مزاج خود استفاده می کنند فشار خون پایین تری نسبت به سایر افراد دارند و در اصل احتمال ابتلا به حمله قلبی، سکته و سایر بیماری های ناتوان کننده در آنها کمتر است.
  • ده روز عصرها ۱ مثقال تخم خیار را خرد کرده، دم کنید و آب آن را بدون شیرینی بنوشید. یا مغز خیارهای بزرگ را بتراشید و بخورید و یا تخم خیار را بکوبید و در یک لیوان آب جوشیده سرد شده، آن را شیره کش کنید و بدون شیرینی بنوشید. و یا روزی ۳ عدد خیار تازه را بدون نمک به نوبت بخورید (صبح، ظهر و شب و هر بار ۱ عدد).
  • گوشت سفید: به جای مصرف گوشت قرمز از گوشت سفید مانند: ماهی دریا، کبوتر، خروس و مرغ محلی استفاده کنید و به هیچ وجه از گوشت (بوقلمون، بلدرچین، مرغ، شتر مرغ) پرورشی با هر نام و نشانی استفاده نکنید؛ کافی است یک بار به طور مثال از مرغ محلی استفاده کنید و آن را با گوشت های سفید بازاری مقایسه کنید تا متوجه تفاوت آن شوید.
  • فشار خون بالا رابطه ای تنگاتنک با چربی خون بالا دارد؛ اما این معلول است نه علت بیماری، فشار خون نیز با نخوردن مواد چسبناک و خلط ساز (نان و غلات خیلی سریع پایین می آید). کسانی که فشار خون بالا و پایین دارند می بایست از خوردن موادی که خون را چسبناک می کند خودداری کنند و به جای آن میوه و سبزی مصرف کنند تا غلظت خون کم شود.
  • زرشک: زرشک به دلیل ترشی که دارد محرک اعصاب بوده و برای افرادی که فشار عصبی دارند زیاد مناسب نیست؛ همچنین زرشک یبوست ایجاد کرده و در صورت تمایل به مصرف، با بذرهای ملین مانند خاکشیر، اسفرزه، بالنگو میل کنید؛ زرشک تقویت کننده کبد و معده هم می باشد و با سرعت هر چه تمام مایعات اضافی را از بدن دفع نموده و فشار را تنظیم می کند.
  • گل بنفشه + هلیله سیاه + اسطوخدوس هندی + بادرنجبویه + گل نیلوفر + به لیمو + گل گاوزبان + زنیان + پوست نارنج (قسمت سفیده اش را بگیرید) + سنبل الطیب + گل سرخ همه را به یک نسبت ترکیب و پودر کنید و یک قاشق غذاخوری از این ترکیب را با دو لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان باقی بماند سپس با عسل شیرین کنید و روزی یک تا دو سه لیوان میل کنید.
  • بادام درختی: بادام این ماده غذایی سرشار از پتاسیم بوده و مایعات اضافه خون را به راحتی از بدن دفع می کند و همچنین باعث تنظیم الکترولیت های بدن شده و آرامش خوبی را ایجاد می کند و برای افرادی که فشار عصبی دارند مفید می باشد؛ اما زیاده روی در مصرف آن برای افرادی که دچار چربی خون بالا هستند می تواند مشکل ساز باشد؛ بنابراین در مصرف آن اعتدال را رعایت کنید.
  • آبغوره + سرکه سیب خانگی + شکر قرمز + عسل + شیره انگور + شیره توت + شیره خرما + شیره انجیر + جوز هندی + فوفل + میخک + تخم گشنیز + هل سبز + هل باد + هل قراب، آبغوره و سرکه را بجوشانید سپس ولرم که شد شیره ها و شکر و عسل اضافه کنید و بعد از اینکه خنک شد عرق نعناع عرق بیدمشک و گلاب اضافه کنید، یک ساعت بعد از ناهار و شام، شربت کنید و میل کنید.
  • لیمو، کاکنج و پرسیاوشان از هر کدام ۵ گرم، گل بنفشه ۱۰ گرم، قرقات ۲۰ گرم، عناب نیمکوب شده و زرشک از هر کدام ۱۰۰ گرم و آلوچه براقانی ۲۵۰ گرم، همه را مخلوط کرده و بیست قسمت کنید و هر قسمت را شب در یک ونیم لیوان آب جوش بخیسانید و صبح در همان آب بجوشانید، بعد آب آن را صاف کرده و بنوشید. تفاله های آن را نیز مجدداً خیسانده و عصر همان روز باز بجوشانید و آبش را مصرف کنید.
  • پرهیز کنید از: نمک، غذاهای ادویه دار، غذاهای سرخ کرده، آجیل های شور، سبزی های خشک، اسفناج، بادمجان، ترشک، قارچ، فلفل قرمز، جوانه گندم،گوشت قرمز، دل و قلوه، خاویار، خرما، پیاز، سرکه، ماهی شور، کنسرو، خامه تازه، کره شور، چربی جات، دنبه، پی، مغز، پنیر، تخم مرغ، الکل، قهوه، چای، بیسکویت، زیتون شور، گیاه دنبلان، شیرینی جات قنادی و همچنین ناراحتی، عصبانیت، جماع، بی خوابی شب و فکر زیاد.
  • در طب کلاسیک فشارخون را درمان نمی کنند، بلکه رگ ها را گشاد می کنند، بعضی ها که عالمانه عمل می کنند یک داروی گشاد کننده و یک داروی رقیق کننده می دهند. و لذا برای هر دو فشاری ها اثر می کند، اما درمانگر نیستند و حتی عوارض هم می دهند مثل: سستی در کل اندام؛ کسی که یک ماه قرص فشار می خورد سست می شود و ضربانش تغییر می کند و کاهش توانایی و خواب زیاد و ضعف اراده هم پیدا می کند.
  • مصرف مواد غذایی کاهنده فشار خون: جو، ماش، سرکه، آبغوره، نارنج، لیموترش، گریپ فروت، نارنگی، کیوی، پرتقال، لیموشیرین، سیب درختی، انجیر، موز، آلو، توت فرنگی، آلبالو، خیارچنبر، خیارسبز، شاه توت، انار، آلوبخارا، لوبیاسبز، زرشک، تمشک، ریواس، لیموعمانی، سیر، پیاز، اسفناج، کاهو، گوجه سبز (آلوچه)، گوجه، قارچ، تمرهندی، کرفس، سبزیجات تازه، روغن زیتون، بادام، فندق، شنبلیله، موسیر، ترخون، کنگر فرنگی، انواع کلم ها و…
  • جو: جو این ماده غذایی، برای افرادی که از طبع گرم برخوردار هستند مفید بوده و در کنار تنظیم فشارخون، ناراحتی های دستگاه گوارش را نیز درمان می کند و از بروز یبوست، که خود یکی از دلایل افزایش فشارخون است جلوگیری می کند. جو را می توان به صورت (سوپ جو، آش جو، نان جو، جو جوانه زده، دمنوش جو نیم کوب) استفاده کرد البته همان طور که می دانید جو نفاخ بوده و توصیه داریم با زیره یا آویشن طبخ نموده و میل نمایید که هم نفاخیت و هم سردی آن را برطرف می کند.
  • حذف نمک های کارخانه ای و فست فودها: از آنجا که در حین طبخ از نمک استفاده می شود، دیگر لزومی ندارد هنگام صرف غذا دست به نمکدان ببرید، می توانید از گلپر، آویشن، نعناع خشک، ترخون یا کنجد به عنوان جانشین های نمک استفاده کنید. در تهیه غذاهای آماده و نوشابه ها نیز سدیم فراوانی به کار می رود. سوسیس، کالباس، فرآورده های گوشتی، چیپس و سایر تنقلات شور، ماهی دودی یا کنسرو شده، انواع سس ها و سوپ ها حاوی نمک فراوان هستند و باید مصرفشان را محدود کنید.
  • در طب اسلامی، گیاهی برای گشاد کردن عروق وجود دارد، مثل سیاه دانه؛ اما این درمان فشار خون نیست و بهترین روش مصرف سیاه دانه (یک واحد سیاه دانه کوبیده + سه واحد عسل) هر شب یک قاشق مرباخوری می باشد. اگر خود سیاه دانه را بجوید همان لحظه فشار را پایین می آورد (12 الی 19 عدد به آرامی جویده شود) و اگر نجوید علاوه بر اینکه فشار را پایین    نمی آورد بلکه بالا هم می برد چون سیاه دانه گرم است و در بدن گرمای آن عمل می کند و ماده داخل آن چون پخش نشده است، لذا فشار پایین نمی آید.
  • تغذیه تان را اصلاح کنید: باید به یک برنامه غذایی هدفدار و مخصوص بیماران فشارخونی رو بیاورید. بهترین رویکرد غذایی برای شما مصرف میوه، سبزی، حبوبات و موادغذایی سبوس دار و لبنیات گیاهی کم چرب است. مصرف پتاسیم را هم باید بیشتر کنید. در مقابل، مصرف نمک های کارخانه ای (همان سدیم) را باید به حداقل برسانید؛ و همینطور مصرف چربی، مخصوصاً چربی اشباع شده را، اگرچه در حال حاضر، میزان مجاز دریافت سدیم به طور روزانه 2400 میلی گرم عنوان می شود، تحقیقات نشان داده که کم کردن این میزان تا حد 1500 میلی گرم تأثیر مثبتی بر کنترل فشارخون دارد.
  • علت فشار خون سده در اندام هایی نظیر کلیه، عروق، اعصاب، عصب است که بهترین دارو برای درمان فشار خون صبر زرد + سنا + گل سرخ + روغن بادام شیرین + دارچین است که این دارو مفتح و باز کننده سده می باشد. (توجه داشته باشید کبد شیرینی دوست است و به هیچ عنوان به داروهای مسهل عسل اضافه نکنید چرا که قدرت جذب دارو به کبد بسیار زیاد می شود و تاثیر دارو برای دفع فضولات بدن از راه روده کم می شود و نکته دیگر اینکه بعد از خوردن مسهل به هیچ عنوان نباید بخوابید و حداقل سه ساعت بعد از غذا ترجیحاً بعد از ناهار و به طبق هیچ شرایطی بعد از خوردن مسهل غذا نخورید).
  • بادنجان: بادنجان جزء غذاهایی است که به آنها مزوره یا شکم پرکن می گویند و یبوست را از بین می برد و دارای طبع گرم و خشک است؛ بادنجان باعث کاهش فشارخون نیز می شود؛ قدما بادنجان را با کشک استفاده می کردند تا دچار افت فشارخون نگردند. (توصیه در مصرف بادنجان: از سرخ کردن آن برای درمان فشارخون جداً پرهیز نمایید و فقط به صورت آب پز میل کنید. افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند بادنجان را همراه با مواد غذایی دیگر متناسب با طبع و مزاج خودشان طبخ کنند تا دچار مشکل نگردند. اگر از ناراحتی های روحی روانی رنج می برید از مصرف بادنجان بیش از یک بار در هفته پرهیز کنید.
  • انار: انار به سه قسمت تقسیم می شود؛ آثار ترش: اگر طبع گرم دارید و فشار عصبی ندارید از این نوع انار استفاده کنید که خیلی مؤثر است. انار شیرین: اگر طبیعت سرد دارید و فشار شما ناشی از ناراحتی های روحی روانی است از این نوع انار استفاده کنید که باعث تقویت معده هم می شود. ملس (ترش و شیرین): این نوع انار تقریباً مزاج معتدل داشته و همه افراد با هر طبع و مزاجی می توانند از آن استفاده کنند. توصیه در مصرف انار: اگر بعد از مصرف انار دچار نفخ معده می شوید حتماً آن را با گلپر استفاده کنید و بیش از یک انار در روز استفاده نکنید که باعث یبوست شده و خود یبوست یکی از دلایل افزایش فشارخون است.
  • برای درمان فشار خون می بایست فرد بیمار کاملاً به طرف خام خواری و خوردن مواد خام (به خصوص میوه و سبزیجات تازه به صورت خام) برود. میوه و سبزیجات خام مانند جارویی سریع رگ ها را پاکیزه می کنند و رگ هایی که بر اثر سال ها استفاده از چربی ها به آرامی مسدود شده اند، دوباره باز می شوند، میوه های خام به علت داشتن کالیم این مایعات غلیظ شده را به بیرون می فرستند و باعث می شوند وزن بدن خیلی سریع متعادل و فشار خون طببعی شود. و اثری از فشار خون بر جا نمی ماند. و کسانی که فشار خون بالا دارند، باید از مصرف مواد نشاسته ای اسید ساز مانند نان و غلات و سیب زمینی خودداری کنند و به هیچ عنوان شکر نخورند. و سیگاری ها هم بدانند که نیکوتین فشار خونشان را بالا می برد.
  • خوردنی های مفید: ویتامین A، زردآلو، آب عناب، آب زرشک، آب لیمو، گیلاس، تمشک، گلابی، گرمک، چغندر، انگور زرد و رسیده، آب انار، آب آلو، مغز خیار، آب هویج، آب کاسنی، آب گشنیز، عرق گشنیز، انگور فرنگی، آب پرتقال، زردک، آب سیب درختی تمرهندی، کنگر، آب دم کرده نعناع، قلقاسی (سیب زمینی ترشی)، موسیر، سیر، پیاز، آب هندوانه، شنبلیله، شاهی، جعفری، والک، سبزیجات خام تازه، گل سرخ پاک کرده، آب جوشانده کاکل ذرت، نخود، نخود فرنگی، ذغال اخته، تخم کاسنی، تخم کاهو، تخم گشنیز، آب رقیق شاه تره، مامیران، آب جوشانده باکس گیلاس، گرد شکوفه خرمای نر، آب جوشانده ریشه باباآدم، آب ماست، برنج، سکنجبین، ماست تازه، دوغ، آبدوغ خیار، آش تمر و آش آلو، در ضمن هوای دریاچه هم مفید است.
  • گیاهان دارویی موثر بر قلب و عروق (کاهش چربی، کاهش کلسترول، کاهش فشارخون و موارد دیگر): آواکادو، آویشن، اسفرزه، اکلیل کوهی، انگور، بابونه، بادام زمینی، بارهنگ، پیاز جعفری، جو، جین سینگ، جینکو، چای، زنجبیل، زیتون، سرخ ولیک، سویا، سیب، سیر، شنبلیله، فلفل، قره قاط، علف چای، کتان، کدو تنبل، گزنه، کنگر فرنگی، گردو، گشنیز، گل رنگ، گل گاوزبان، لیموترش، ماست، نارنج، همیشه بهار، هویج، آنغوزه، پنیرباد، تاجریزی، خشخاش، چای کوهی، ریش بز، زنیان، سیاهدانه، سیب زمینی، شاهدانه، کاکائو، گل مغربی، مارچوبه، بابا آدم، کاسنی، گریپ فروت، هلیله، یونجه، افدرا، سرخدار، گل محمدی، هل، آناناس، آلبالو، انار، انجیر، بادمجان، باقالا، برگ بو، برنج، به، به لیمو، پسته، توت سفید، توت سیاه، خاکشیر، خرفه، خیار سبز، درمنه، دم اسب، شلغم، شوید، علف چشمه، عناب، کنجد، گل آفتاب گردان، گوجه فرنگی، گیلاس، لوبیا، مریم نخودی، مصطکی، بنفشه، انار، بادمجان، سداب، کلم، گوجه فرنگی، نخود.

درمان فشار خون گرم:

  • روزه گرفتن
  • عدم پرخوری
  • حجامت عام 2 تا 3 مرحله،
  • روزانه زردآلو خشک بخورید.
  • حجامت ناحیه ساکرال انجام دهید.
  • این نوع فشار خون برای دموی ها است.
  • 5 قطره روغن سیاه دانه زیر زبان صبح ها
  • خوردن شام سرشب حدد 5/3 ساعت قبل از خواب
  • اگر فشار خون خیلی بالا رفت به نوک انگشت سوزن بزند.
  • خوردن سرکنگبین یک لیوان هر شب یک ساعت بعد از غذا یا سرکه با غذا
  • استفاده از داروهای رقیق کنند خون؛ مانند: سرکه طبیعی، آبلیموی طبیعی، آبغوره طبیعی، آب زرشک، آب توت فرنگی و …
  • ضمناً در دموی ها ترک ناهار بسیار موثر است و شتاب درمان را بیشتر می کند ولی بلغمی ها باید گرمی ها را بیشتر و سردی ها را کمتر مصرف کنند.
  • خوردن دوسین (سه واحد عسل + یک واحد سیاهدانه نیم کوب + نیم واحد سرکه انگور طبیعی) از این ترکیب روزی دو قاشق مرباخوری صبح و ناشتا و شب موقع خواب میل کنید.
  • حجامت های مکرر؛ 3 بار حجامت اگر زن باشد با فاصله یک ماه و اگر مرد باشد با فاصله دو هفته (در طب اسلامی آمده است: که حجامت کنید قبل از آن که غلیان خون شما را بکشد.)
  • در فشار خونی که علتش از کلیه ها باشد برای درمان از بادکش روی کلیه استفاده می کنیم و از حجامت روی هر دو کلیه هم بهره می بریم (با فاصله یک هفته) و بعضی از فشار خون ها با حجامت پایین نمی آید پس باید از حجامت کلیه و ساقین هم استفاده کنیم. خوردن سیر، ناشتا در پایین آمدن مینیموم فشار، خیلی کمک می کند و یکی از درمان های اساسی فشار خون، فصد دست است.

درمان فشار خون سرد:

  • گرمی ها را بخورید
  • خوردن اسفند شبانگاه
  • این نوع فشار برای بلغمی هاست
  • اعصاب را هم باید با خوردن شربت زعفران، عرق بهارنارنج یا عرق فرنجمشک درمان کنید.
  • خوردن سیاه دانه با عسل (هر 8 ساعت)
  • در فشار خونی که علتش از کلیه ها باشد برای درمان از بادکش روی کلیه استفاده می کنیم و از حجامت روی هر دو کلیه هم بهره می بریم (با فاصله یک هفته) و بعضی از فشار خون ها با حجامت پایین نمی آید پس باید از حجامت کلیه و ساقین هم استفاده کنیم. خوردن سیر، ناشتا در پایین آمدن مینیموم فشار، خیلی کمک می کند و یکی از درمان های اساسی فشار خون، فصد دست است.

درمان فشار خون اورژانسی:

  • قطره نازیل 5 قطره به صورت خوراکی.
  • روغن سیاهدانه زیر زبان بچکانید و نگه دارید.
  • نوک انگشتان را سوزن بزنید تا چند قطره خون بیاید.
  • بین انگشت شصت و سبابه را 3 الی 4 دقیقه فشار دهید.
  • 12 الی 20 عدد سیاهدانه را با دندان بجوید تا فشار سریع کاهش یابد.
  • یکی از درمان های اورژانسی را انجام دهید و اگر به تنیجه نریزید راه بعدی را امتحان کنید.
  • مصرف ترشی ها هم مثل سرکه، آبلیمو، آبغوره، آب نارنج و … در مواقع اورژانسی کمک کننده هستند.
  • یک لیوان آب + ۶ عدد عناب کوبیده شده + ۲۰ عدد برگ زیتون مواد بالا را بجوشانید و صاف کنید و در یخچال نگهداری نمایید و هر وقت که نیاز شد، یک استکان آن را به بیمار دهید، خواهید دید که بدون هیچ عوارضی فشار را تنظیم می کند.

درمان فشار خون ناشی از جراحی، خونریزی پس از جراحت، خونگیری، حجامت:

  • لیسیدن یک قاشق مرباخوری عسل
  • در صورت افت فشار از مقداری نمک استفاده کنید.
  • خوردن یک لیوان عسل آب هر 4 ساعت تا 7 مرحله

درمان افت فشار خون ناشی از عصبانیت:

  • خوردن عسل آب با آب سرد یک لیوان

درمان افت فشار خون عصبی:

  • حجامت عام 2 مرحله
  • استشمام گلاب در حال خواب
  • پرهیز از خوردن غذاهای سرد مزاج
  • لیسیدن یک قاشق مرباخوری عسل
  • خوردن عسل، ناشتا و شبانگاه یک قاشق مرباخوری تا 40 روز
  • خوردن بادام روزی 21 عدد به صورت آدامس جویده شود تا 40 روز

درمان افت فشار خون مقطعی:

  • یک قاشق مرباخوری عسل به صورت لیسیدن و سپس یک لیوان عسل آب
  • درمان بنیادی: حجامت عام 2 مرحله به همراه خوردن عسل، ناشتا و شبانگاه یک قاشق مرباخوری تا 40 روز

درمان افت فشار خون در اثر مسمومیت گزنده:

  • لیسیدن یک قاشق مرباخوری عسل
  • هر روز 21 عدد بادام را بصورت آدامس، آرام آرام بجوید تا 7 روز
  • خوردن عسل آب + عرق نعناع هر 4 ساعت یک لیوان تا 7 مرحله
  • اول بالای موضع را می بندیم و حجامت موضعی می کنیم و بعد حجامت عام انجام می دهیم.

درمان فشار خون متغیر:

  • حجامت عام 2 مرحله
  • خوردن دوسین هر 12 ساعت یک قاشق مرباخوری.
  • خوردن عسل ناشتا و شبانگاه یک قاشق مرباخوری تا 40 روز
  • 20عدد برگ درخت زیتون را همراه 6 عدد عناب در 1 لیوان آب روی شعله ملایم قرار داده تا آرام بجوشد، بعد از 10 الی 15 دقیقه صاف کرده و درون ظرفی دربسته، درون یخچال نگهداری شود و درصورت نیاز فوری، میل شود. خواهید دید که بدون هیچ عوارضی فشارخون را تنظیم می کند.

داروها:

  • گارلت
  • متورال
  • گوانابنز
  • نادولول
  • لابتالول
  • نبیوولول
  • پیندولول
  • کیناپریل
  • توراسماید
  • بنازپریل
  • نیفدیپین
  • گارسین
  • دیلتیازم
  • کراتاگل
  • لوزارتان
  • آمیلوراید
  • انالاپریل
  • ترازوسین
  • پرازوسین
  • آلیوم اس
  • فوروزماید
  • آملودیپین
  • کلونیدین
  • کارودیلول
  • کاپتوپریل
  • دیازوگساید
  • آلیکوم سی
  • پروپرانولول
  • فلودیپین
  • آنتولول
  • وراپامیل
  • نیفدیپین
  • اینداپامید
  • متیل دوپا
  • ایربزارتان
  • متوپرولول
  • لیزینوپریل
  • آسبوتولول
  • هیدرالازین
  • اپروسارتان
  • بیزوپرولول
  • ایسرادیپین
  • فوزینوپریل
  • فنول دوپام
  • موکسونیدین
  • موکسی پریل
  • رامی پریل
  • نیکاردیپین
  • پریندوپریل
  • تریامترون اچ
  • دوکسازوسین
  • ماینوکسیدیل
  • نیتروگلیسیرین
  • هیدروکلروتیازید
  • اسپیرونولاکتون
  • متولازون رامیپریل
  • نیتروپروساید سدیم
  • والزارتان (والسارتان)
  • تلمیزارتان یا تلمیسارتان
  • آگونیست های آلفا -۲ : این نوع دارو پالس های عصبی که موجب انقباض عروق خونی می شوند را تغییر می دهد. این امر به شل شدن عروق خونی کمک می کند و متعاقباً فشارخون را کاهش می دهد.
  • در صورتی که اقدامات محافظه کارانه اثر نداشته باشد، با استفاده از داروهای ضد فشار خون می توان فشار خون را پایین آورد. از مصرف داروهای سرماخوردگی و سینوزیت خودداری کنید. این داروها حاوی افدرین و پسوافدرین هستد که باعث افزایش فشار خون می شوند.
  • مهار کننده های ACE: آنژیوتانسین ماده شیمیایی است که باعث انقباض و باریک شدن عروق خونی و دیواره شریان ها می شود. مهارکننده های  ACE(آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین) مانع تولید بیشتر این ماده شیمیایی در بدن می شوند. این امر به شل شدن عروق خونی و کاهش فشار خون کمک می کند.
  • مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین ۲ ARB-ها: در حالی که مهار کننده های ACE موجب مهار شدن سنتز آنژیوتانسین می شوند، ARB ها مانع از اتصال آنژیوتانسین به گیرنده خود می شوند. بدون این ماده شیمیایی، عروق خونی منقبض نمی شوند. این امر در شل شدن عروق و کاهش فشار خون مؤثر است.
  • مسدود کننده های کانال کلسیم: این داروها مانع از ورود مقداری از کلسیم به داخل سلول های عضلانی قلب می شوند. این فرآیند منجر به کاهش نیروی ضربان قلب، و کاهش فشارخون می شود. این داروها عروق خونی را نیز تحت تأثیر قرار می دهند و موجب شل شدن آن ها و کاهش بشتر فشار خون می شوند.
  • دیورتیک ها: سطح بالای سدیم و مایع اضافی در بدن می تواند موجب افزایش فشارخون شود. دیورتیک ها، که به آن ها قرص آب نیز گفته می شود، به کلیه ها کمک می کنند تا سدیم اضافی را از بدن دفع کنند. با دفع سدیم، مایع اضافی جریان خون به ادرار منتقل شده و این امر به پایین آمدن فشار خون کمک می کند.
  • مسدود کننده های بتا: مسدود کننده های بتا باعث می شوند قلب کندتر و با نیروی کمتری کار کند. این امر با کاهش میزان خونی که در هر تپش از طریق شریان ها پمپ می شود، فشار خون را کاهش می دهد. علاوه بر این، این داروها برخی از هورمون های بدن را که می تواند موجب افزایش فشار خون شوند را مسدود می کنند.

فعالیت:

  • فعالیت طبیعی همراه با برنامه ورزشی حداقل 3 بار در هفته، ورزش باعث کم شد استرس و حفظ وزن بدن در حد ایده آل می شود. ورزش حتی ممکن است فشار خون را نیز پایین آورد. در مورد نوع و مقدار ورزش با پزشک خود یا فیزیولوژیست ورزشی مشورت کنید.

رژیم غذایی:

  • رژیم غذایی کم نمک، در صورت اضافه وزن، رژیم لاغری مناسب.
  • خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی با رب انار، خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک کدو بادمجان، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، خوراک قارچ و سیب زمینی، لقمه قارچ و سویا، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و ذرت، خوراک قارچ و بامیه، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک صیفی جات، خوراک کلم قمری، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، خوراک بادمجان و عدس، بورانی گوجه بادمجان، خوراک بادمجان و غوره، خوراک لوبیا سفید با قارچ، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا با رب انار، تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، لوبیا با سویا، خوراک بامیه با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک تند بامیه، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک لوبیای سویا، خوراک مخلوط، آش گندم با سویا، آش ماش، آش کدو حلوایی، آش صیفی، آش غلات، آش سماق، آش عدس ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۲، آش گل کلم ۲، آش کلم قمری با ماش، آش کلم بروکلی ۱، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، آش زرشک، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، خورش فسنجان با اسفناج، خورش قورمه سبزی با سویا، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش کرفس ۲، خورش آلو اسفناج، خورش به و آلو، خورش به، خورش آلو و قیسی، خورش قیمه بادمجان، خورش بادمجان، خورش کدو بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با سویا ۲، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش بامیه بادمجان، خورش دال عدس با قارچ، خورش قارچ و آلو، خورش لوبیا سبز، خورش کدو خورشتی، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش کلم بروکلی با قارچ، خورش هویج و به، خورش گوجه سبز، خورش قیمه بادمجان، خورشت کنگر، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ کلم برگ، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ کاهو سبز، سوپ جو و اسفناج، کتلت اسفناج، برگر کدو خورشتی، دلمه کدو خورشتی، دلمه برگ انگور، پنیر سویا، سس گل کلم، سس گندم جوانه زده، سس نخود جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۱، سس گوجه فرنگی ۲، سس معطر، سس مخصوص ۱، سس مخصوص ۲، سس زیتون، سس جعفری.
  • خوردنی های مضر: عدس پلو ساده.

نکته:

  • سیر برای فشار خون سرد، مفیداست نه برای فشار خون گرم.
  • در درمان فشار خون سرد (دیاستولیک) دادن مواد ترش از قبیل گریپ فروت فشارخون را نه تنها درمان نمی کند بلکه بالا هم می برد، برای درمان فشار خون سرد باید از خوراکی های گرم استفاده کنید، این فشار خون بیشتر در خانم ها اتفاق می افتد.
  • اگر سیر را با غذای سرد (از لحاظ دما) استفاده کنیم، بهترین داروی فشارخون خواهد بود و اگر آن را با غذای گرم یا داغ استفاده کنیم، فشارخون را فوق العاده افزایش می دهد و انسان را دچار عطش می کند.
  • کسی که در اثر پرخوری و بدخوری دچار فشار، چربی، قند و غیره باشد باید روزه کامل بگیرد یعنی هیچ نخورد و فقط تا هفت روز نوشیدنی بخورد؛ بهترین نوشیدنی شربت عسل (شب ها) است و نباید هشت روز باشد و اگر عسل نبود از آب و نمک استفاده کند که در این صورت تمام بیاری هایش درمان می شود.
  • در کسانی که فشار خون بالا دارند، حجامت، فشار خون را پایین نمی آورد ولی پایین نگه میدارد؛ لذا اول باید فشار را با سیاهدانه پایین بیاورید و بعد حجامت کنید که اگر حجامت کردید دیگر بالا نمی رود.
  • بسیاری از بیماری ها به خاطر خوردن ناهار است مثل: بزرگی شکم، فشار خون، چربی خون، دیابت.
  • اسفند برای تمام دردهای سرد نفوذ کننده درد معده، گوارش، عضلات و مفاصل خوب است و بلغم و سودا را ذوب می کند و شتاب درمانش خیلی بالا است (40 شب) و هر شب یک قاشق غذاخوری با آب بلعیده شود و هیچ وقت نباید جویده شود.
  • کسانی که فشارخون پایین دارند، اول شربت عسل بخورند و بعد حجامت بکنند.
  • در جراحی های بزرگ باید 3 تا 6 ماه از آن گذشته باشد تا حجامت بکنند.
  • برای کسی که جراحی کرده، سرکه سرکنگبین ضرر دارد چون محل جراحی با آمپول های بیهوشی سرد شده است و سرکه هم سرد است.
  • فشارخون یعنی فشاری که از طرف خون بر سطح داخلی رگ های بدن وارد می شود. اما وقتی میگوییم کسی فشار خون دارد یا به بیماری فشار خون مبتلا است، منظورمان چیز دیگری است. در این حالت، منظورمان این است که شخص مزبور دچار افزایش فشار خون شریانی شده، به همین دلیل، پزشکان می گویند استفاده از عبارت (پر فشاری خون) یا فشار خون بالا مناسب تر از (فشار خون) است.
  • متاسفانه بیماری فشار خون، هیچ علامت خاصی ندارد و این همان چیزی است که فشارخون را به یک قاتل خاموش و بی سر و صدا تبدیل می کند. تنها تعداد اندکی از مبتلایان ممکن است در همان مراحل اولیه بیماری دچار سردردهای گنگ، سرگیجه یا خون دماغ شوند. اما در بیشتر موارد، این علائم وقتی ایجاد می شوند که فشارخون حسابی بالا رفته و کار به جاهای باریک کشیده باشد.
  • فشارخون معمولاً در قالب دو عدد بیان می شود که عدد اول یا بالاتر، فشار سیستولیک است که فشار وارد بر شریان ها را در حالت انقباض قلب نشان می دهد و عدد دوم یا پایین تر، فشار دیاستولیک است که همین فشار را در فاصله بین دو انقباض قلب نشان می دهد. در متون پزشکی، میزان فشارخون را با واحد میلی متر جیوه بیان می کنند، اما استفاده از واحد سانتی متر جیوه در بین مردم رایج تر است؛ یعنی وقتی می گوییم فشارخون کسی 12 روی 8 است، در واقع فشار سیستولیک او 120 میلی متر جیوه و فشار دیاستولیک او 80 میلی متر جیوه است. این میزان، همان میزانی است که بیشتر پزشکان به عنوان مرز فشارخون طبیعی از آن یاد می کنند. البته باید بر این نکته نیز تأکید کرد که تنها با یک بار اندازه گیری فشار خون نمی شود به کسی برچسب این بیماری را زد. فشارخون را باید در چند نوبت و در موقعیت ها و زمان های مختلف اندازه گرفت.
  • اگر فشار وارد بر دیواره داخلی شریان ها زیاد شود، شریان ها دچار آسیب می شوند و به دنبال آن، عضو مربوطه آسیب می بیند. افزایش فشار وارد بر شریان ها باعث سفت و سخت شدن دیواره آنها می شود و این، همان چیزی است که در زبان عامیانه از آن به (تصلب شرایین) یاد می شود. تصلب شرایین به مرور زمینه ساز حمله قلبی و دیگر مشکلات عروقی خواهد بود. همچنین ممکن است رگ، متسع شود و باد کند که به این حالت. آنوریسم می گویند درگیری رگ های مغز در اثر افزایش فشارخون نیز می تواند باعث بروز سکته مغزی شود. ضعیف و باریک شدن عروق کلیوی، نارسایی کلوی را در پی خواهد داشت و ضخامت، باریکی و پارگی عروق در شبکیه چشم هم باعث کاهش یا فقدان بینایی می شود. نارسایی قلبی نیز یکی دیگر از عوارض بلند مدت افزایش فشار خون است. وقتی قلب مجبور باشد عمل تلمبه کردن خون را در برابر فشار بالاتری انجام بدهد، به تدریج ضخیم می شود و در دراز مدت توانایی تلمبه کردن خون را از دست می دهد و دچار نارسایی می شود. فشارخون بالا می تواند سوخت و ساز بدن را دچار مشکل کند و بر فرآیندهای تفکر، حافظه و یادگیری هم تأثیر بگذارد و اختلال شناختی و زوال عقل را به دنبال داشته باشد.
  • لازم به ذکر است وقتی خون غلیظ می شود قلب آرام آرام سرعت تپش خود را افزایش می دهد تا از لخته شدن خون جلوگیری کند؛ این کار باعث فشار بیشتر مایعات داخل عروق به دیواره داخلی رگ ها شده که باعث افزایش فشارخون می گردد؛ مصرف داروهای کاهنده فشارخون چند کار را برای کاهش فشارخون انجام می دهند: ۱. مایعات اضافه داخل عروق را تخلیه می کنند. ۲. با شل کردن رگ های بدن قطر آن را افزایش می دهند. ۳. خون را رقیق تر می کنند. حال اگر شما بدون تغییر رژیم غذایی، فعالیت بدنی، استرس های روزانه و مسائل دیگر) بخواهید مصرف قرص خود را یک دفعه قطع کنید احتمال این که دچار سکته قلبی شوید بسیار زیاد است؛ پس به هیچ وجه مصرف این قرص ها را بدون مشورت پزشک تان قطع یا کاهش ندهید.
  • قلب انسان در هر بار تپش ۲ صدا از خود ساطع می کند. صدای اولی همان انقباض اولیه عضله قلب است که به آن ماکزیموم یا فشار سیستولی می گویند که در حالت طبیعی ۱۲۰ میلی متر جیوه می باشد. صدای دومی که زمان استراحت قلب محسوب می شود به آن مینیموم یا فشار دیاستولی می گویند که در حالت طبیعی ۸۰ میلی متر جیوه است. هر چه فشار از این حالت طبیعی بالاتر باشد به آن پرفشاری خون اطلاق می شود. پرفشاری خون در اکثر مواقع علامتی ندارد و به همین دلیل بسیاری از مردم برای سال ها به فشارخون بالا مبتلا هستند بدون این که مطلع باشند. اگر فشارخون بالا تحت درمان قرار نگیرد، می تواند به اندام های حیاتی بدن (قلب، کلیه، کبد، ریه و …) آسیب برساند به همین دلیل است که از آن به عنوان قاتل خاموش نام می برند. لازم به ذکر است که در طول روز، میزان فشارخون متغیر است به طوری که در زمان فعالیت، فشارخون افزایش می یابد و در هنگام استراحت أفت پیدا می کند (حتی اندازه گیری میزان فشار خون نزد پزشک با خانه تفاوت چشم گیری دارد چون در خانه آرامش بیشتری وجود دارد)؛ اما در افراد بیمار حتی در زمان استراحت نیز فشار خون از حد طبیعی بالاتر است.
  • طبقه بندی فشار خون: طب رایج پرفشاری خون را به دو گروه طبقه بندی می کند؛ 1. پرفشاری اولیه (اصلی): آنها معتقدند تقریباً ۹۰ درصد بیماران به این نوع فشار خون مبتلا هستند؛ که علت آن می تواند عوامل محیطی، سبک زندگی بد، چاقی، خوردن غذاهای پرنمک طی سالیان دراز، استعمال دخانیات، مصرف الکل، کم تحرکی و… می باشد. پرفشاری ثانویه (فرعی): طب جدید اذعان دارد که این نوع بالا رفتن فشار خون ربطی به مسائل ذکر شده ندارد؛ بلکه نشانه وجود بیماری های دیگری در بدن هستند مانند نارسایی های کلیوی، کم کاری تیروئید، بیماری های غدد، بیماری های قلبی ریوی، بعضی داروهای شیمیایی و… در حالی که طب سنتی هیچ تفاوتی بین علت به وجود آمدن فشار خون اولیه و ثانویه قائل نمی باشد و باور دارد که تمام دلایل ابتلا به پرفشاری ثانویه (مانند: مشکلات کلیوی، ریوی، قلبی و…)، همان مسائل ذکر شده در پرفشاری اولیه (مانند چاقی، غذای شور، دخانیات و..) است که این عوارض را به وجود می آورد. و جالب اینجا است که طب سنتی با راه حل ساده و بدون خطر و بدون عوارض جانبی، فشار بالا را کنترل و درمان می کند در حالی که طب جدید معتقد است که این نوع بیماران باید تا آخر عمر از داروهای کاهنده فشار خون استفاده نمایند.
  • فشارخون از این ناشی می شود که بعضی از شریان ها که از قلب می گذرند یا یکی از آنها را جرم می گیرد. جرمی که درون لوله شریان را می گیرد شبیه به جرمی است که در سماور و کتری بر اثر جوشش آب و ته نشین شدن املاح و مواد داخل آن به وجود می آید که به بدنه کتری یا سماور سفت و سخت می چسبد، این جرم در درون شریان قلب سرخ رنگ می باشد، اما سفت است و چون لوله شریان را تنگ می کند به ناچار خون باید با فشار قوی تر از شریان بگذرد و در نتیجه بر روی قلب که تلمبه ای برای عبور دادن خون از بدن است فشار می آید، وقتی بدن ما مبتلا به این عوارض شد عمل کلیه هم دچار اختلالات شدید می شود و در آن قسمت یک دور و تسلسل به وجود می آورد. بدین ترتیب که عمل نامنظم کلیه، فشار خون را زیاد می کند و فشار خون نیز عمل نامرتب کلیه را بیشتر می نماید، این دور و تسلسل اگر قطع نشود و بیمار درصدد علاج برنیاید ممکن است قطع نظر از خطر سکته که با فشارخون قرین است کلیه هم به تدریج از کار بیفتد. توضیح این اثری که در کلیه و شریان به وجود می آید آسان است، زیرا اولاً به مناسبت تنگ شدن شریان و فشارخون، بین فشار خارجی و فشار داخلی، کلیه از بین می رود و از خارج فشار بیشتری بر کلیه وارد می شود، ثانیاً همان طور که در طول لوله شریان رسوب به وجود می آید، به واسطه موادی که در خون است، آن مواد نیز باعث تنگ شدن شریان و فشارخون می شوند. صافی های کلیه هم به اصطلاح کور شده و جلوی سوراخ های آن را رسوب می گیرد و نمی گذارد صافی ها درست وظیفه خود را انجام دهند، در نتیجه خون در کلیه خوب تصفیه نمی شود و اوره خون درست از خون جدا نمی گردد، خون با مقدار زیادی اوره به رگ ها بازگشته و به نوبه خود مزید بر علت در جهت ازدیاد تنگ شدن مجرای شریان و در نتیجه فشار خون می شود. فشارخون خود نیز یکی از امراض است که به قلب آسیب زیادی می رساند و این جاست که ناراحتی را برای انسان فراهم می کند.
error: محتوا محافظت شده می باشد.