غلظت خون (پلی سیتمی): عبارت است از غلظت خون با نام علمی پلیسیتمی (Polycythemia) و اریتروسیتوز (Erythrocytosis)، نوعی بیماری است که در آن تعداد گلبولهای قرمز خون زیاد میشوند. این افزایش به نفع بافتها و ارگانهای بدن نیست و میتواند باعث بروز علائم و عوارض خطرناکی در فرد شوند. بسیاری از افراد، به اشتباه، غلظت خون را به روشن بودن یا تیره بودن رنگ خون نسبت میدهند؛ اما این تصور اشتباه است و منظور از غلظت خون، بالا بودن میزان هموگلوبین خون است. به عبارت دیگر به میزان درصد گلبولهای قرمز در واحد حجم، هماتوکریت یا غلظت خون میگویند. با زیاد شدن تعداد گلبولهای قرمز در واحد حجم خون، فرد دچار غلظت خون میگردد. مقدار غلظت خون طبیعی در میان مردان و زنان متفاوت است. غلظت خون نرمال برای آقایان از ۴۲ تا ۵۲ درصد، و در خانمها از ۳۸ تا ۴۶ درصد طبیعی به حساب میآید و جای نگرانی را ایجاد نمیکند.
انواع غلظت خون (پلی سیتمی):
- پلی سیتمی اولیه: پلیسیتمی اولیه به علت عاملهای ذاتی سلولهای قرمز رخ میدهد و زمانی اتفاق میافتد که به دلیل وجود اختلالات در مغز استخوان، سلولهای قرمز اضافی در خون تولید میشود.
- پلی سیتمی ثانویه: پلیسیتمی ثانویه، به علت افزایش طبیعی و یا ساختگی سطح رشد اریتروپویتینها رخ میدهد و منجر به افزایش تولید اریتروسیکلها در بدن میشود. در این شرایط، تعداد اریتروسیکلها میتواند از ۶ تا ۸ میلیون شروع شود و گاهی حتی به ۹ میلیون عدد هم برسد.
- پلی سیتمی مطلق: اگر تولید گلبولهای قرمز، به علت فرآیندهای صورت گرفته در مغز استخوان و یا فرآیندهای دیگری که باعث تولید گلبولهای قرمز اضافی میشود، متوقف نشده و ادامه یابد، به این حالت پلیسیتمی مطلق گفته میشود.
علائم:
- نقرس
- دوبینی
- کمردرد
- بی حالی
- سرگیجه
- ریزش مو
- کم خونی
- سبکی سر
- زخم معده
- سنگ کلیه
- تنگی نفس
- بی اشتهایی
- خشکی دهان
- خارش پوست
- تیرگی پوست
- فشار خون بالا
- درد عادت ماهانه
- دردهای استخوانی
- انواع جوش و دمل
- بزرگی کبد و طحال
- فشار در پشت چشم
- تیرگی دور لب و چشم
- برجستگی وریدهای چشم
- مشکلات کلیه (کیست کلیه)
- سردرد (مخصوصاً اطراف سر)
- لاغری مفرط (درگیری طحال)
- اختلالات بینایی مثل تاری دید
- سرد شدن بعضی از اعضای بدن
- ضعف، بی حالی و خستگی در بیمار
- سنگینی بدن و کرختگی و کوفتگی
- خارش های پوستی بعد از حمام رفتن
- چرب شدن دهان خصوصاً هنگام غذاخوردن
- اگر از زیادی دم است، از علایمش خواب آلودگی در روز است.
- احساس گز گز در دست و پا (علائم غلظت خون در پاها می باشد)
- بنفش شدن قسمت هایی از بدن مثل لب، زیر ناخن ها و انگشتان دست و پا
- مورمور شدن دست و پا و خواب رفتن دست و پا از نشانه های غلظت خون است.
- اگر از سودا باشد، علامت آن درد ماهیچه است، مخصوصاً از زانو به پایین و هنگام خوابیدن یا عدم فعالیت.
- سکته های ناگهانی تا اختلال در خونرسانی کامل به تمام اعضا و بافتهای بدن را باعث میشه که خودش شروع مشکلات فراوانی را درپی داره از جمله ریزش مو، پیری زودرس، اختلال یادگیری و ضعف حافظه، ازدست رفتن شادابی پوست، خستگی مزمن و …
علت:
- یبوست
- مشکلات خونی
- بیماریهای زمینهای
- کیستهای متعدد کلیه
- دفع زیاد مایعات از بدن
- بیماریهای قلبی و ریوی
- استرس و فشارهای روانی
- کاهش سوخت و ساز بدن
- تعریق و اسهالهای شدید
- فیبرومهای رحمی در زنان
- مسمومیت با مونوکسیدکربن
- کاهش تمایل به مصرف مایعات
- استعمال دخانیات و کشیدن سیگار
- ضعف معده و عدم هضم مناسب مواد غذایی.
- تورمهای بدخیم کلیوی و کبدی در بزرگسالان
- خشکی دستگاه گوارش على الخصوص روده ها
- غلظت خون، یا از زیادی دم است یا از زیادی سودا است.
- زندگی در ارتفاعات و مناطق کوهستانی (بهخاطر کمبود اکسیژن در آنجا)
- یبوست: عدم رعایت آداب غذا خوردن از عمده دلایل یبوست می باشد پس رعایت کنید تا دچار غلظت خون نشوید.
- فرآورده های حیوانی: مصرف زیاد گوشت، لبنیات، تخم پرندگان به دلیل وجود چربی های اشباع عاملی هستند برای افزایش چربی خون و غلظت آن.
- غلبه سودا: ناشی از استرس و فشارهای روانی سبب افزایش ترشح آدرنالین و در نتیجه بروز انقباضات عروقی می گردد، بدین ترتیب پلاسمای خون به خارج عروق نشت کرده و نسبت آن به گلبول های خون کاهش می یابد.
- مصرف غذاهای ممنوعه: چیپس، پفک، سوسیس، کالباس، پیتزا، فست فودها، سایر غذاهای ساندویچی، سس های بازاری، ماکارونی، کنسروی جات، روغن نباتی، روغن پالم اضافه شده به لبنیات پاستوریزه و غذاهای شور عامل غلظت خون و میگرن می باشند.
- استرس: استرس و فشارهای روانی سبب افزایش ترشح آدرنالین و در نتیجه بروز انقباضات عروقی می گردد، بدین ترتیب پلاسمای خون به خارج عروق نشت کرده و نسبت آن به گلبول های خون کاهش می یابد که یکی از دلایل غلظت خون محسوب می گردد.
- مشکلات دستگاه گوارش: نفخ معده و دیر هضم شدن غذا، ضعف معده و عدم هضم مناسب مواد غذایی، سوزش، ریفلاکس، درد، زخم معده، زخم اثنی عشره از بین رفتن پرزهای روده (به دلیل استرس، مصرف چای زیاد، لبنیات زیاد، گوشت زیاد، ترشی جات سرکه و…)، یبوست، اسهال و… همگی عامل غلظت خون می باشند.
- کم تحرکی: نداشتن فعالیت بدنی و ورزش و عدم رعایت مسائل تغذیه ای، فرد را دچار انواع بیماری ها می کند که یکی از آنها غلظت خون است. با ورزش نه تنها غلظت خون از بین می رود بلکه سموم اضافه نیز از بدن دفع شده و اکسیژن بیشتری به سلول های بدن ارسال می گردد که موجب نشاط و افزایش توانایی می گردد.
- کافئین ها: آهن، مسئول انتقال مواد غذایی به سایر نقاط بدن می باشد؛ زیاده روی در مصرف موادی مانند چای، قهوه، نسکافه، نوشابه، شکلات که سرشار از کافئین می باشند باعث می شود که مولکول های آهن مواد غذایی، نتوانند جذب بدن گردند، لذا اکثر مواد غذایی در عروق رسوب کرده و عروق را تنگ می کنند؛ با تنگ شدن عروق مایعات زیادی از بدن دفع می گردد که خود عاملی است برای ایجاد غلظت خون.
- قند و شکر: زیاده روی در مصرف این محصول و سایر فرآورده هایی که با قند وشکر تهیه می شوند، فشار زیادی را به سلول های لوزالمعده وارد کرده در نتیجه انسولین که مسئول انتقال مواد قندی به سلول های بدن است کمتر ترشح می شود و این مواد داخل خون قرار می گیرند که بدن به صورت هوشمندانه برای جلوگیری از تخریب سایر سلول های بدن آن را همراه با مایعات زیاد از طریق کلیه ها دفع می کند که نه تنها غلظت خون، ایجاد می کند بلکه می تواند به مرور زمان نارسایی کلیه هم ایجاد شود؛ نارسایی کلیه هم یکی از دلایل غلظت خون محسوب می گردد؛ شما می توانید از خرما، کشمش، توت خشک، عسل و… جای قند شکر استفاده کنید.
- دیر وقت شام خوردن: سلول های بدن از اول صبح تا آخر شب به طرق مختلف (جسمی، ذهنی و …) فعالیت می کنند و شب زمانی است که سلول های بدن برای ترمیم خود شروع به استراحت می کنند؛ اما زمانی که شما دیروقت شام می خورید خصوصاً اگر از غذاهای پخته، چرب و سنگین استفاده کنید، سلول های بدن مجبورند تا خود صبح فعالیت کنند تا این که غذاها را هضم و جذب نموده و آماده دفع نمایند؛ این کار باعث فرسودگی سلول های بدن شده تا جایی که متابولیسم (سوخت ساز) بدن به شدت کاهش می یابد؛ این عارضه عاملی برای غلظت خون می باشد. پرخوری، باعجله غذا خوردن، با استرس غذا خوردن، هنگام سیری غذا خوردن، چند نوع غذا را با هم مصرف کردن، مصرف غذاهای با هم ناسازگار ، مصرف مایعات زیاد همراه غذا و مسائل دیگر، همگی دلایل غلظت خون بوده و می توانند سردردهای میگرنی را ایجاد کند یبوست: عدم رعایت آداب غذا خوردن از عمده دلایل یبوست می باشد پس رعایت کنید تا دچار غلظت خون نشوید.
- عارضه غلظت خون علل مختلف و فراوانی داره که از عوامل اصلی آن میشه به نان های بدون سبوس، مصرف مایعات همراه یا بعد غذا، خوابیدن بلافاصله بعداز غذا، خوردن مرغ، فست فود، ماکارونی، سیب زمینی، قارچ، ذرت، پنیر، ماست، دوغ، گوشت گوساله، روغن ها و محصولات کارخانه ای، چای، قند و شکر صنعتی، خواب صبح و روز، تحرک بدنی پایین و … اشاره کرد.
پیشگیری:
- پرخوری و در هم خوری نکنید.
- از استعمال دخانیات دوری کنید.
- حجامت، فصد و زالو درمانی انجام دهید.
- در برنامه غذایی خود از سیر و زنجبیل بیشتر استفاده کنید.
- در صورت کمبود ویتامین E از مکمل های حاوی ویتامین E استفاده کنید.
- از مصرف روغن های بازاری پرهیز کنید و در عوض از روغن های نظیر زیتون، کنجد استفاده کنید.
عوارض احتمالی:
- غلظت خون عوارض بسیار زیادی دارد که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- باعث خونریزی از بینی میشود.
- باعث میشود که کبد و طحال بزرگ شوند.
- افزایش غلظت خون، میتواند باعث آمبولی ریوی شود.
- افزایش غلظت خون در بدن باعث کندشدن حرکت خون در قلب و رگها میشود که باعث گرفتگی اندامهایی مانند دست و پا یا سکته مغزی خواهد شد.
تشخیص:
- اگر پزشکان به داشتن پلی سیتمی در فرد مشکوک باشند، چندین آزمایش را برای کمک به شناسایی و تشخیص اساسی بیماری تجویز میکنند.
- آزمایش خون: آزمایش خون، مانند شمارش کامل خون هرگونه افزایش گلبول قرمز در جریان خون و همچنین سطح غیرطبیعی پلاکتها و گلبولهای سفید خون را نشان میدهد.
- آزمایشات ژنتیکی: اگرچه دلایل ژنتیکی PV بسیار نادر است، اما ممکن است پزشکان بخواهند مغز استخوان فرد را از نظر جهشهای ژنتیکی که با PV ارتباط دارند تجزیه و تحلیل کنند.
- آزمایش خون اریتروپویتین (EPO) : سطح اریتروپویتین خون در افرادی که از اریتورسیتوز اولیه رنج میبرند پایین است، اما برعکس، در بیمارانی که دچار اریتروسیتوز ثانویه هستند شاهد این هستیم که سطح EPO بالایی دارند.
- نمونه برداری از مغز استخوان: در صورت لزوم، پزشک ممکن است بخواهد مقداری از مغز استخوان را برای آزمایش در آزمایشگاه، را به عنوان نمونه خارج کند. نمونه برداری از مغز استخوان شامل گرفتن نمونه کوچکی از مغز استخوان با استفاده از سوزنی مخصوص است.
- همانطور که در بالا گفتیم غلظت خون بر اساس چند فاکتور در آزمایش خون مشخص میشود. زمانی که تعداد گلبولهای قرمز زیاد میشود و خون غلیظ میشود، تعدادی از پارامترهای آزمایش خون مانند تعداد RBCها، مقدار هموگلوبین، هماتوکریت و غیره افزایش پیدا میکند. مقادیر نرمال این فاکتورها به صورت زیر است، بدیهی است که اگر نتیجه آزمایش خون شما از این مقدار بالاتر باشد مشکوک به پلی سیتمی خواهید بود:
- گلبول سفید ۳۵۰۰ تا ۱۰۵۰۰
- تعداد پلاکت ۱۵۰۰۰۰ تا ۴۵۰۰۰
- میزان هموگلوبین در مردان ۱۷۵ الی ۱۳۵ و در زنان ۱۵۵ الی ۱۲۰
- میزان هماتوکریت در مردان ۵۰.۰ الی ۳۸.۸ و در زنان ۴۴.۵ الی ۳۴.۹
- تعداد گلبول قرمز در مردان ۵.۷۲ الی ۴.۳۲ و در زنان ۵.۰۳ الی ۳.۹۰ میلیون گلبول.
- اگر میزان هموگلوبین خون در زنان از ۵۲، و در آقایان از ۵۶ بیشتر شود، در این صورت بیمار دچار پرفشاری و غلظت خون شده است.
درمان طب نوین:
- مراحل درمانی بر اساس وضعیت هر بیمار متفاوت بوده و به سن بیمار، مدت بیماری، نوع پلی سیتمی، عوارض و فعالیت بیماری بستگی دارد.
- پرتو درمانی:پرتودرمانی باعث کاهش تولید گلبولهای قرمز در مغز استخوان میشود. البته این روش درمانی عوارض جدی مانند لوسمی دارد.
- مراحل درمانی احتمالی برای حفظ هماتوکریت در نزدیک محدوده طبیعی و جلوگیری از تشکیل لخته یا خونریزی عباتند از: فصد (گرفتن خون اضافی بدن از طریق ورید)؛ درمان رادیوایزوتوپ؛ و دارو درمانی، و انجام حجامت های مکرر. درمان انتخاب شده بستگی به علائم و پاسخ به درمان دارد، در مواردی ممکن است به بیش از یک نوع درمان نیاز باشد.
- درمان دارویی غلطت خون:برای درمان این بیماری، داروهای بسیار متفاوتی وجود دارد. آسپرین یکی از داروهای اصلی برای دمان این بیماری است که خون را رقیق میکند و از لخته شدن آن جلوگیری میکند. در این میان، داروهای ضد پلاکت نیز با جلوگیری از چسبیدن سلولهای خونی به درمان این بیماری کمک میکنند که از میان آنها میتوان به کلوگیدوگرل، تیکلوپدین اشاره کرد. از میان داروهای انعقاد خون که از تشکیل لختههای خونی جلوگیری میکنند هم میتوان به وارفارین، انوکساپارین، دابیگاتران، آپیکسابان، ریواروکسابان اشاره کرد. نکتهای باید به آن اشاره کرد این است که مصرف این داروها، صرفاً و اکیداً بعد از تجویز پزشک متخصص، امکانپذیر خواهد بود.
درمان طب سنتی:
- پیاده روی کردن
- رفع یبوست کنید.
- خوردن ارده و شیره.
- نوشیدن مایعات کافی.
- مصرف نان سبوس دار.
- حفظ آرامش و کاهش استرس.
- رعایت کامل آداب غذا خوردن.
- آب انار را طبدون هسته بخورید.
- خوردن دوسین روزی یک قاشق.
- خوردن غذاها طبق طبع و مزاج خود.
- پرهیز از دخانیات، الکل و هوای آلوده.
- برگ چغندر، انار و عناب مصرف کنید.
- داروی صاف کننده خون استفاده کنید.
- دمنوش آلبالو در طی روز استفاده کنید.
- کاهش استرس و رفع یبوست احتمالی.
- استفاده از غذاهای گیاهی سبک و زود هضم.
- غلظت خون از سودا را با سرکه انگبین و نوره.
- کاکل ذرت روزی دو بار بجوشانید و میل کنید.
- هر روز نعناع را مانند چای دم کنید و آبش را بنوشید.
- غلظت خون از دم را با حجامت و آب زرشک برطرف کنید.
- پرهیز از غذاهای مانده و بیات، دخانیات، الکل و هوای آلوده.
- گل بنفشه را در طی روز بعنوان دمنوش با عصل مصرف کنید.
- مصرف کمی آویشن و زنجبیل همراه با وعده های غذایی روزانه.
- تنفس عمیق و یا ورزش های هوازی (در حد اعتدال) انجام دهید.
- مقداری زرشک را چند ساعتی بخیسانید و هر روز آب آن را بنوشید.
- هفته ای یک تا دو بار بدن را با روغن بادام شیرین خوب ماساژ دهید.
- ورزش و تحرک بدنی با در نظر گرفتن سن، جنسیت، توانایی و علاقه.
- در غلظت خون از بادکش کل بدن بخصوص از کتف استفاده می کنیم.
- حذف مواد حاوی کافئین دار مانند: نوشیدنی های گازدار، چای، قهوه و…
- خوردن گس مزه ها مثل انار، خوردن سرکنگبین، آب زرشک، آب کیوی.
- اضافه کردن دارچین، زنجبیل و زیره به غذاهای سنگین، نفاخ و دیرهضم.
- یک ساعت قبل از شام، یک قاشق چایخوری از داروی «تبیغ» میل کنید.
- افتیمون را آسیاب کنید و یک تا دو قاشق چایخوری، صبح ناشتا مصرف کنید.
- حدف مواد حاوی کافئین مانند: نوشیدنی های گازدار، چای، قهوه، نسکافه، شکلات و …
- خواب خود را تنظیم کنید و از شب بیدار ماندن یا بیداری کشیدن از خود خودداری کنید.
- استفاده از دمنوش (شاهتره + ناخنک + چای سرخ + افتیمون) با عسل روزانه چند لیوان.
- مصرف دمنوش (افسنطین + بابونه + گل همیشه بهار + کیالک) با عسل روزانه ۱ تا ۲ لیوان.
- آویشن + عناب در دو لیوان آب بجوشانید تا یک چهارم شود با عسل شیرین کنید و در طول روز میل کنید.
- انجام ورزش های هوازی مانند (دو، دوچرخه سواری و کلیه ورزش هایی که نفس را به شماره وا می دارند).
- خوردن آب و مایعات به اندازه نیاز در طول روز (زیاد آب و مایعات نخورید که به کلیه ها فشار وارد شود).
- انجام ورزش های هوازی مانند: (دو، دوچرخه سواری و کلیه ورزش هایی که نفس را به شماره وا می دارند).
- افزایش مصرف فرآورده های گیاهی خصوصاً میوه جات آبدار، سبزیجات تازه به دلیل داشتن ویتامین C بالا.
- رفع یبوست احتمالی (رعایت آداب غذا خوردن و مصرف غذاهای ملین همراه غذا مانند: آلوبخارا، بامیه، اسفناج و…).
- در صورت سرد شدن پاها و بی حسی اندام پایینی بدن، اندازه یک حبه از جامع امام رضا (ع) را با آب آنغوزه بخورید.
- عناب و زرشک را از شب تا صبح بگذارید تا خوب خیس بخورد سپس بجوشانید و صاف کنید و در طی روز مصرف کنید.
- انجام حجامت عام (حتماً برای انجام حجامت از بادکش لغزان و بادکش خورشیدی استفاده کنید) 2 الی 3 مرحله، هر ماه یک بار
- افزایش مصرف مایعات کافی و فرآورده های گیاهی خصوصاً میوه جات آبدار، سبزی جات تازه به دلیل داشتن ویتامین C بالا.
- لبنیات کم چرب، ماهی، گوشت پرندگان غیر پرورشی، حبوبات، غلات سبوس داره روغن کنجد، روغن زیتون و جایگزین موارد قبل.
- ریشه بابا آدم + ناخنک + آویشن + عناب + زرشک به یک نسبت ترکیب و بجوشانید و روزی سه لیوان با عسل شیرین کنید و میل کنید.
- یک قاشق غذاخوری خاکشیر را صبح ناشتا در یک لیوان آب جوش نیم قرار دهید سپس نیم ساعت قبل از صبحانه جرعه جرعه میل کنید.
- عرق کاسنی + عرق شاطره + عرق شوید + عرق زیره + عرق بابا آدم به یک نسبت ترکیب کنید و روزی سه استکان از این ترکیب میل کنید.
- سنجد پودر شده + عناب پودر شده به یک نسبت ترکیب کنید و از شب تا صبح بگذارید خوب خیس بخورد سپس عصاره آن را در طی روز بخورید.
- افزایش مصرف مواد غذایی مانند (ارده، کنجد، گردو، سیر و پیاز خام، زعفران، جعفری، سیاهدانه، فلفل قرمز، زنجبیل، لوبیا، مرکبات، نان سبوس دار و…)
- افزایش مصرف مواد غذایی مانند: (ارده، کنجد، گردو، سیر و پیاز خام، زعفران، جعفری، سیاه دانه، فلفل قرمز، لوبیا، سایر مرکبات، نان سبوس دار و…)
- یک قاشق غذاخوری پودر پوست پیاز قرمز را با دو لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان باقی بماند با عسل شیرین کنید و یک روز در میان یک لیوان میل کنید.
- مصرف سبزیجات تازه همراه غذا و پرهیز از مصرف ماست همراه غذا (کمبود منیزیوم یکی از دلایل میگرن است که سبزیجات تازه مملو از منیزیوم می باشند).
- گیاهان دارویی ضد چسبندگی پلاکت ها (رقیق کننده خون): آنغوزه، پای خر، پونه، زیره سبز، گریپ فروت، آناناس، پسته، زیره سبز، عناب، لوبیا، هندوانه ابوجهل.
- از رقیق کننده ها خون نظیر سرکه سیب، آب نارنج، آبغوره، آب زرشک حتماً این موارد را با مقداری عسل و کمی آب مخلوط کنید تا به دستگاه گوارش آسیب وارد نکند.
- آسپرین طبیعی: عناب صاف شده را با مرزه داخل مقداری آب آنقدر بجوشانند تا یک مربای بسیار خوشمزه بشود مصرف روزی دو سه قاشق چای خوری کفایت می کند.
- روزی یک تا سه استکان قهوه هسته خرما میل کنید. (هسته خرما را خوب بشویید و خشک کنید و درون مایتابه بدون روغن تفت دهید تا تغییر رنگ دهد سپس آسیاب کنید)
- استفاده از دمنوش هایی مانند: (اسطوخدوس، به لیمو، چای کوهی، آویشن، گل گاوزبان، شاهتره، ناخنک، چای سرخ، کیالک، افتیمون، افسنطین، بابونه، گل همیشه بهار).
- بنفشه (۱۰ گرم) + عناب (۱۰ گرم) + تخم کاسنی (۱۰ گرم) + تخم نیلوفر (۱۰ گرم) همه این ها را دم کرده عرق کاسنی به آنها افزوده سپس سه قسمت کرده و طی سه روز میل کنید.
- کاهش مصرف غذاهای پرکالری از نوع حیوانی مانند: (تخم مرغ، گوشت قرمز، چربی های حیوانی، دل، قلوه، مغز، لبنیات پرچرب)، غذاهای سرخ شده، روغن نباتی، روغن نارگیل، نان بدون سبوس و کلیه غذاهای ممنوعه.
- برای رفع این مشکل ضمن اصلاح موارد فوق در سرد مزاجان روزانه از دمنوش آویشن و در گرم مزاجان از مخلوط “آویشن + عـناب” استفاده کنند تا در مدت 40 روز، به نتایج درمانی فوق العاده در تصفیه خون دست یابند.
- کاهش مصرف غذاهای پرپروتئین از نوع حیوانی مانند: (تخم مرغ، گوشت قرمز، چربی های حیوانی، کله پاچه، جگر، دل، قلوه، مغز، لبنیات پرچرب)، غذاهای سرخ شده، روغن جامد. روغن نارگیل، نان بدون سبوس و کلیه غذاهای ممنوعه.
- مصرف لبنیات کم چرب، ماهی (البته بعضی افراد با خوردن ماهی سردرد می شوند)، گوشت پرندگان غیر پرورشی، حبوبات (همراه با ادویه جات ضد نفخ مانند زیره، دارچین و زنجبیل) غلات سبوس دار، روغن کنجد، روغن زیتون و.. جایگزین موارد قبل.
- رقیق کننده خون، مفید در درد مفاصل سودای، خارش، و بیماری های پوستی: تخم شاه تره 1 واحد + تخم کاسنی 2 واحد + ترنجبین 2 واحد + پره های فلوس 2 واحد، شیوه ساخت دارو: اجزا را کوبیده از الک رد کرده و در کپسول کنند هر 8 ساعت 2 عدد کسپول میل شود. (بسیار مجرب).
- افراد به محض شنیدن غلظت خون توصیه به حجامت یا اهداء خون می کنند این کار ممکن است غلظت خون را تاحدی تعدیل کند، اما در مدت یک تا دو هفته، غلظت خون دوباره سرجای خود برخواهد گشت. پس بهترین راه کار این است که در برنامه غذایی خود و مسائل دیگر تجدید نظر کنید.
- آلوچه + زغال اخته + عناب + میوه نسترن + زرشک + گیلاس خشک شده + مویز انگور سیاه + گل محمدی + گلابی خشک شده + سیب خشک شده + کاکوتی + چای ترش را به یک نسبت ترکیب کنید و مخلوط کنید با دو لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان باقی بماند با عسل شیرین کرده و میل کنید.
- اگر خون غلیظ است و می خواهید آن را رقیق کنید ضمن پرهیز از خوردن: قند، نمک، چربی جات، شاهی، لوبیاسبز، خرما، مغز گردو، پیاز، ادویه جات، شیرینی جات و مصرف دخانیات؛ باید از خوراکی هایی که خون را رقیق می کنند زیاد استفاده کنید، مانند: آب لیمو، آب پرتقال، هندوانه و نیز بهتر است هر روز مقداری برگ درخت زرشک را دم کنید و به مرور آب آن را بنوشید.
- آبغوره + سرکه سیب خانگی + شکر قرمز + عسل + شیره انگور + شیره توت + شیره خرما + شیره انجیر + جوز هندی + فوفل + میخک + تخم گشنیز + هل سبز + هل باد + هل قراب، آبغوره و سرکه را بجوشانید سپس ولرم که شد شیره ها و شکر و عسل اضافه کنید و بعد از اینکه خنک شد عرق نعناع عرق بیدمشک و گلاب اضافه کنید، یک ساعت بعد از ناهار و شام، شربت کنید و میل کنید.
- شاهتره یک قاشق مرباخوری + عناب پنج عدد نیم کوب کرده + سماق دو قاشق چایخوری + زرشک دو قاشق مرباخوری + خاکشیر یک قاشق غذاخوری + آب یک لیوان، تمامی را ابتدای شب خیس کرده، خاکشیر یک قاشق در یک استکان به صورت جداگانه آن را خیس کرده صبح قبل از آفتاب عناب شاهتره و بقیه را صاف کرده خاکشیر را اضافه کنید قبل از طلوع آفتاب ناشتا بنوشید، به مدت ده روز صبح اجرا شود.
- شاهتره یک پاک کننده ای عالی برای کبد وخون و جوش های چرکی صورت، این گیاه به دلیل وجود آنتی اکسیدان های عالی، پاک کننده ای فوق العاده برای پاکسازی کبد و خون می باشد اگر صورتتان جوش های چرکی و قرمز می زند بر اثر کبد است، برای پاکسازی کبد و جوش های چرکی صورت دم کرده شاتره بسیار مفید است استفاده پشت هم از آن به مدت 20 روز تا یک ماه صورت و کبد و خون را پاکسازی می کند.
- دو لیتر سرکه را حرارت دهید + یک لیتر آبغوره را به ترکیب اضافه کنید و اجازه دهید مجدداً حرارت ببیند سپس ترکیب ادویه (جز هندی + فوفل + هل قراب + هل سبز + سورنجان) به اندازه یک قاشق چایخوری اضافه کرده و مجدداً اجازه میدهیم حرارت ببیند سپس یک کیلو عسل و یک کیلو چهار شیره (خرما، توت، انگور، انجیر) + یک لیتر عرق نعناع + یک لیتر گلاب به ترکیب اضافه کرده و اجازه می دهیم خنک شود سپس روزی سه مرتبه هر بار یک لیوان شربت درست میکنیم و یک ساعت بعد از هر وعده غذا میل کنید.
داروها:
- پزشک برای کاهش غلظت خون، داروهای رقیقکننده خون را به شما پیشنهاد میکند که این داروها را باید درست طبق دستورالعمل و تجویز پزشک متخصص مصرف کنید. مصرف بیاندازه این داروها، باعث خونریزی شدید میشود. این داروها معمولاً عبارتاند از:
- آسپرین
- پروکاربازین
- تیکلوپدین (تیکلید)
- دیپیریدامول (پرزانتین)
- کلوپیدوگول (پلاویکس)
فعالیت:
- روزی نیم ساعت فعالیت مناسب بدنی داشته باشید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه و همچنین غذاهای گوشتی پرهیز کنید.
نکته:
- بهترین جایگزین آسپرین سیاهدانه است. آسپرین زیاد زخم معده می آورد و رقیق کننده و بعضی وقت ها انبساط دهنده هم هست اما سیاهدانه هم رقیق کننده و هم انبساط دهنده و هم قوت بخش است وبه شرط اینکه کاملاً جویده شود.
- کسانی که غلظت خون دارند یک هفته یا ده روز سیاهدانه یا انار بخورند بعد حجامت بکنند.
- در سفره ای که سرکه و نمک وجود داشته باشد غلظت خون پدید نمی آید و به دنبالش بیماری دیگر به وجود نمی آید.