کاربر

درمان عفونت غدد بزاقی

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

عفونت غدد بزاقی: ناشی از میکروب های عفونت زا به غیر از ویروس عامل اوریون. این بیماری در کودکان شایع تر است. عفونت غدد بزاقی هنگامی رخ می دهد که یک عفونت باکتری یا ویروسی بر غده بزاقی یا مجرای افراد اثر گذاشته باشد. عفونت ممکن است از کاهش جریان بزاق ناشی شود که می تواند به دلیل انسداد یا التهاب مجاری بزاق اتفاق افتاده باشد. به این عارضه، سیالادنیت می گویند.
افراد سه جفت غده در اطراف صورت خود دارند. دارند. یکی از این غدد، غدد پاروتید که بزرگترین آن ها به شمار می آید، مابقی غده ها ممکن است که در جلوی گوش و یا بالای فک قرار گرفته باشند. زمانی که یکی یا بیشتر از این غدد آلوده شود، به این عارضه پارانیتیس خواهند گفت.

علائم:

  1. تب و یا لرز
  2. خشک شدن دهان
  3. تورم چهره یا گردن
  4. داشتن درد در صورت
  5. ناتوانی در باز کردن دهان
  6. وجود یک مایع ثابت یا غلیظ در دهان
  7. قرمزی یا تورم بیش از حد فک یا زیر فک
  8. درد و تورم غدد لنفاوی گردن (تحت فکی)
  9. ناراحتی یا درد هنگام باز کردن دهان یا خوردن غذا
  10. درد و تورم غدد بزاقی پاروتید (بناگوشی) یا زیر زبانی
  11. احساس طعم ناخوشایند در دهان به دلیل وجود عفونت غدد بزاقی

علت:

  • عفونت باکتریایی ناشی از استافیلوکوک یا گونه دیگری از باکتری ها، شایع ترین علت عفونت غدد بزاقی است. سایر علل عفونت غدد بزاقی عبارتند از: استرپتوکوک ویدین ها،  هموفیلوس آنفلوانزا، استرپتوکک پیوژن، اشرشیا کولی، این عفونت ها ناشی از کاهش تولید بزاق و یا اغلب ناشی از انسداد یا التهاب مجاری غدد می باشد. ویروس ها و یا سایر شرایط پزشکی می توانند تولید بزاق را کاهش دهند، از جمله:
  • تومور
  • هرپس
  • کمبود آب
  • سوء تغذیه
  • اچ آی وی
  • وجود یک سنگ بزاق
  • آنفلوانزای A و انواع پارا آنفلوانزا
  • عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
  • مجرای بزاق که توسط موکوس مسدود شده است.
  • انواع درمان ها از جمله: سرطان پستان و سرطان سر و گردن
  • سارکوئیدوز، وضعیتی که در آن تکه های التهاب در تمام نقاط بدن رخ می دهد.
  • سندرم Sjogren، یک بیماری خود ایمنی است که باعث خشکی دهان می شود.
  • اوریون، یک عفونت ویروسی مسری است که در میان کودکانی که سیستم بدنی ایمنی ندارند، رایج تر است.
  • عواملی که در ازدیاد این عارضه موثرند. عوامل زیر می توانند باعث افزایش حساسیت به عفونت غدد بزاقی شوند، از جمله: داشتن بیش از ۶۵ سال سن، عدم ایمنی بدن در برابر بیماری اوریون
    شرایط مزمن زیر نیز می تواند خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد، از جمله:
  • ایدز
  • دیابت
  • بولیمیا
  • سوء تغذیه
  • اچ آی وی
  • سندرم Sjogren
  • نوشیدن مشروبات الکلی
  • xerostomiaیا سندرم خشک شدن دهان

عوامل افزایش دهنده خطر:

  1. بی آبی بدن
  2. استعمال دخانیات
  3. سن بالای60 سال
  4. بهداشت دهانی نامناسب
  5. تغذیه نامطلوب، به خصوص کمبود ویتامین ها
  6. مصرف داروهایی که باعث خشکی دهان می گردند.
  7. سنگ مجاری غدد بزاقی بیماری مزمن یا اخیر که باعث کاهش مقاومت بدن شده باشد، به خصوص عفونت های دهان

پیشگیری:

  • دندان ها را به طور مکرر مسواک زده و پاک نمایید و به خصوص هنگامی که بیماری دهان وجود دارد. از دهان شویه های ضد عفونی کننده استفاده نمایید. به راحتی منظم جهت ارزیابی وضعیت دندان ها به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.

عواقب مورد انتظار:

  • با درمان معمولاً در عرض دو هفته بهبود می یابد. اگر غده بزاقی در اثر وجود سنگ یا بافت جوشگاهی مسدود گردد، قبل از اقدام به درمان طبی، جراحی لازم است.

عوارض احتمالی:

  • انسداد دائمی و کامل مجاری غدد بزاقی که نیازمند جراحی است.

تشخیص:

  1. متخصص گوش و حلق و بینی می تواند یک عفونت غدد بزاقی را با یک آزمایش بصری تشخیص دهد. پوس یا درد در غدد آسیب دیده می تواند یک عفونت باکتریایی را ظاهر نماید. چنانچه متخصص مشکوک به عفونت غدد بزاقی باشد، ممکن است تست های بیشتری برای تأیید تشخیص و تعیین علت زمینه ای در بیمار انجام دهد. برای بررسی بیشتر عفونت غدد بزاق ناشی از آبسه، سنگ بزاق یا تومور، می توان از تست های تصویربرداری زیر استفاده کرد:
  2. سونوگرافی
  3. سی تی اسکن
  4. اسکن ام آر آی
  5. همچنین ممکن است که بیوپسی از غدد بزاقی آسیب دیده و مجاری برای آزمایش بافت یا مایع برای باکتری یا ویروس انجام دهد.

درمان طب نوین:

  • درمان به شدت عفونت، علت اصلی، و هر گونه نشانه های اضافی مانند تورم و درد بستگی دارد. آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت باکتریایی، درد یا تب استفاده می شوند. برای تخلیه آبسه، از آسپیراسیون سوزنی استفاده می شود. اکثر موارد عفونت های غدد بزاقی نیازی به جراحی ندارند. با این حال، جراحی ممکن است در موارد عفونت مزمن یا تکراری ضروری باشد.

درمان طب سنتی:

  • دود عنبر نساء را در دهان و موضع عفونت نگه دارید.
  • از سرکه و آب نمک برای شستشوی دهان استفاده کنید.
  • از آنتی بیوتیک های خانگی مانند دارچین، شلغم، عسل، سیر، پیاز، تره فرنگی، لیمو، میخک، سرکه، زنجبیل، زردچوبه، آویشن، سیاهدانه استفاده کنید.
  • داخل شلغم را خالی کنید و در فضای خالی شده عسل بریزید 3 ساعت بعد، شلغم آب انداخته و معجون حاصل يكي از بهترین و قوی ترین داروهای سرماخوردگی ست.
  • برسی های تشخیصی ممکن است شامل آزمایش هایی نظیر کشت چرک گرفته شده از غده عفونی باشد. استفاده از کمپرس آب گرم یا بالشتک گرم کننده تنظیم شده بر روی درجه کم برای تخفیف درد و تسریع بهبودی کمک کننده است.
  • روش تهیه آنتی بیوتیک طبیعی پنج میوه: برای درمان بیماریهای عفونی می توان در منزل یک آنتی بیوتیک طبیعی تهیه کرد: دو لیوان از مخلوطِ رنده شدهِ: “سیب، به، شلغم، زردک یا هویج، کدو حلوایی ” را با یک استکان آب ۲۵ دقیقه بجوشانید سپس یک قاشق شیره انگور طبیعی اضافه و مخلوط کنید، و این خوراکی را بجای وعده ناهار و شام بخورید. چون در این خوراک هویج وجود دارد بعد از ۲۴ ساعت قابل استفاده نیست.
  • هنگام داشتن عفونت از مصرف فرآورده های حیوانی (لبنیات، انواع گوشت، تخم مرغ و مرغ)، قند و شکر و هرچیزی که از این فرآورده داخل آن باشد، سوسیس و کالباس، فست فود، آب یخ، نوشابه، انواع کنسرو، شکلات، کاکائو، پرتقال، نارنگی، خیار، نسکافه، قهوه، شیرینی های قنادی، غذاهای سرخ کرده، غذاهای گوشتی و لبنی (چون این مواد در آزمایشگاه برای کشت میکروب استفاده می شود) پرهیز کنید.

داروها:

  • آمپی سیلین
  • آموکسی سیلین
  • آنتی بیوتیک ها برای مقابله با عفونت، برای درد خفیف، استفاده از داروهای بدون نسخه نظیر استامینوفن ممکن است کافی باشد.

فعالیت:

  • محدودیتی وجود ندارد، پس از برطرف شدن تب، فعالیت های طبیعی خود را از سر بگیرید.

رژیم غذایی:

  • از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات و غذاهای سرخ کردنی پرهیز کنید.
  • خوردنی های مفید: خوراک باقلا، خوراک گل کلم، خوراک بورانی، نخود فرنگی پلو ۱، خورش قیمه بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، سوپ جو ۲، سوپ کدو قلیانی، دلمه برگ انگور
  • خوردنی های مضر: خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک باقلا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و بامیه، خوراک گل کلم، خوراک مخلوط، آش ماش، آش سماق، آش حبوبات و غله ۲، آش جو با لوبیا سبز، آش شلغم ۲، آش اسفناج ۲، آش مرزه، عدس پلو ساده، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، خورش فسنجان با اسفناج، خورش قیمه بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، خورشت کنگر، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ گل کلم، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ زرشک با جعفری، سوپ کاهو سبز، سوپ جو و اسفناج، کتلت اسفناج، دلمه کدو خورشتی، دلمه برگ انگور، سمنو با گندم و جو.
error: محتوا محافظت شده می باشد.