عدم نعوظ (سستی آلت): عبارت است از به بزرگ و سفت شدن آلت تناسلی در مردان نعوظ یا ارکشن (erection) گفته میشود. در نعوظ بافتهای اسفنجی در آلت مردانه پر از خون میگردد و این اندام حالت سفت به خود میگیرد تا برقراری رابطه جنسی میسر باشد. برای این که نعوظ آلت تناسلی ایجاد شود، باید قسمتهای مختلف بدن با یکدیگر هماهنگ شوند. جهت ایجاد نعوظ و حفظ آن، هماهنگی بین روان، مغز و دستگاه اعصاب مرکزی و محیطی، هورمونهای خونی، عروق خونی شامل شریان و ورید جهت ورود خون به داخل آلت و عدم خروج آن از این بافت ضروری است. وقتی تمام این دستگاهها با هم کار کنند دو جسم غاری بزرگ شبیه اسفنج موجود در داخل آلت با خون پر شده و بزرگی و سفتی آلت ایجاد میگردد و نعوظ با موفقیت انجام میشود. در طول مدت نعوظ و رابطه جنسی تا زمان خروج مایع منی و انزال، دریچههای وریدی بسته هستند بنابراین نعوظ تداوم مییابد. پس از انزال دریچههای وریدی باز شده و با خروج خون از آلت تناسلی نعوظ خاتمه میابد و آلت تناسلی به حالت اولیه بر میگردد. لازم به ذکر است که در افراد بطور طبیعی چندین بار به هنگام خواب و در صبحگاه نعوظ اتفاق میافتد که به آن نعوظ صبحگاهی یا NPT می گویند.
علائم:
- کاهش میل جنسی
- مشکل در رسیدن به نعوظ
- مشکل در نگهداشتن نعوظ
علت:
- سردی مزاج
- ضعف عصب
- ضعف جنسی
- عدم قوت تن
- عدم قوت روح
- پرولاکتین بالا
- عدم قوت اندام
- اختلال عصب:قطع نخاع و درجاتی از آسیب نخاعی هم از علل ناتوانی جنسی محسوب میشود.
- اختلال هورمونی: کمبود هورمون تستوسترون، هورمون های هیپوفیز یا تیروئید و افزایش پرولاکتین هم از مواردی هستند که میتوانند ناتوانی جنسی در پی داشته باشند.
- داروها: برخی از داروها مانند داروهای ضد فشارخون، داروهای مخدر مانند متادون و داروهای دیگری مثل کتوکونازول، اسپیرونولاکتون، الکل، سایمتیدین، ضد افسردگی و … از جمله داروهایی هستند که درجات خفیف تا شدید اختلال نعوظ را در بیماران ایجاد میکنند.
- دلایل روحی روانی:گاهی مشکلات با منشاء روحی و روانی یا عاطفی میتوانند مرد را دچار ناتوانی جنسی و اختلال نعوظ نمایند. استرس و اضطراب به هر دلیلی مانند ترس از عدم توانایی برقراری رابطه جنسی، ترس از امکان بارداری شریک جنسی، هراس از عدم رضایت شریک جنسی، احساس گناه، سابقه زود انزالیهای مکرر، تمایلات همجنس گرایانه، انحرافات جنسی و بسیاری از دلایل روانی دیگر، میتواند توانایی جنسی فرد را کاهش دهد.
- علل عروقی و شریانی: نقش شریانهای آلت در پمپاژ خون و ایجاد نعوظ بسیار مهم است؛ متأسفانه برخی از بیماریها مانند دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، فشارخون بالا و … میتوانند در پمپاژ خون مشکل ایجاد کنند و فرد را دچار ناتوانی جنسی نمایند. افزایش سن، چاقی، مصرف بیش از حد الکل، کشیدن سیگار،جراحی پروستات، ضربه و تروما به لگن، جراحی لگن، اشعه درمانی لگن و شیمی درمانی نیز از مواردی هستند که میتوانند اختلالات در شریانها به وجود آورند و نعوظ را با مشکل مواجه کنند.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- چاقی
- دیابت
- فشار خون
- افزایش سن
- بیماریهای قلبی
- سرطان پروستات
- اختلال کار تیروئید
- نارسایی مزمن کلیه
- مصرف بیش از حد الکل
- عفونت یا ژنتیک میباشد.
- اختلال هورمون جنسی خون
- هیپوتالاموس در مغز و بیضهها
- اختلال در عملکرد غده هیپوفیز
- بعد از عمل پروستات خوش خیم
- افزایش پرولاکتین خون، نارسایی اولیه بیضهها به علت سرطان
- ضربه و تروما به لگن، جراحی لگن، اشعه درمانی لگن و شیمی درمانی
- بیماریهای عصبی (نروژنیک)، ام.اس (S)، پارکینسون، ضایعه و تومور نخاع
پیشگیری:
- آگاهی و دانش از روابط جنسی، بهترین راه جلوگیری و کنترل مشکلات جنسی میباشد.توسط پزشک معالج، درمان اختلال نعوظ یا ناتوانی جنسی، پس از بررسی فرد به صورت گرفتن شرح حال دقیق و امتحان بالینی بیمار باید صورت گیرد تا ضمن تشخیص علت ناتوانی جنسی درمان مناسب را تجویز کند.
تشخیص:
- بسته به علائمی که دچار آن هستید، علت احتمالی اختلال نعوظ (ناتوانی جنسی)، سن و غیره، ممکن است پزشک برخی از آزمایشها را توصیه کند. این آزمایشها عمدتاً به منظور بررسی هر گونه عوامل خطر ذکر شده در بالا که خطر تنگ شدن شریانها را افزایش میدهند، انجام میشوند. این آزمایشها عبارتند از:
- آزمایش ادرار
- سطح قند خون
- کنترل فشار خون
- نوار قلب (الکتروکاردیوگرام)
- آزمایشهای خون برای کنترل بیماری کلیه و کبد
- آزمایش خون برای کنترل سطح کلسترول و سایر چربیها (لیپیدها)
- سایر تستهای قلب که گاهی اوقات برای بیماران مشکوک به بیماری قلبی انجام میشوند.
درمان طب نوین:
- اختلال نعوظ و ناتوانی جنسی از مشکلاتی است که میتواند قابل درمان باشد. مواردی که در زیر به آنها اشاره مینماییم، میتوانند به رفع این عارضه کمک کنند و حتی درمان قطعی آن باشند. این عوامل عبارتند از:
- درمان علت زمینهای: برای مثال، درمان افسردگی، اضطراب، تغییر دارو، کاهش مصرف الکل، یا درمان برخی شرایط هورمونی ممکن است باعث درمان اختلال نعوظ شود.
- پروتز آلت تناسلی: در جراحیپروتز آلت تناسلی، جراح میتواند یک پروتز را به طور دائم وارد آلت تناسلی کند. پیچیدهترین نوع میتواند با یک پمپ داخلی متورم شود تا باعث نعوظ گردد. نوع سادهتر آن باید دست صاف شود.
- استفاده از کرم بر روی آلت تناسلی: ممکن است آلپروستادیل موضعی تجویز شود. این کرم همراه با یک پیستون است. کرم به نوک آلت تناسلی و پوست اطراف مالیده میشود. کرم باید 5 تا 30 دقیقه قبل از رابطه جنسی استفاده شود.
- دستگاههای خلاء: چندین دستگاه مختلف وجود دارند. در واقع آلت تناسلی خود را وارد یک محفظه پلاستیکی میکنید. سپس این محفظه پلاستیکی از روی آلت برداشته شده و آلت تا زمانی که نوار لاستیکی برداشته شود شق میماند (که باید ظرف 30 دقیقه برداشته شود).
- تزریق درمانی: قبل از در دسترس قرار گرفتن درمان با قرص، این درمان متداولترین روش بود. این روش معمولاً بسیار خوب عمل میکند. نحوه تزریق دارو به پایه آلت تناسلی آموزش داده خواهد شد. این کار باعث افزایش جریان خون میشود که به دنبال آن نعوظ معمولاً ظرف 15 دقیقه رخ میدهد (بر خلاف قرص، در این روش حتی اگر تحریک جنسی صورت نگرفته باشد نعوظ رخ میدهد).
- داروی مجرای ادراری: میتوانید یک پلت کوچک را در انتهای لولهای که ادرار را حمل میکند و در انتهای آلت باز میشود (مجرای ادرار) قرار دهید. این پلت شامل داروی مشابهی است که برای درمان تزریقی استفاده میشود. این دارو به سرعت در داخل آلت جذب شده و معمولاً ظرف 10 تا 15 دقیقه باعث نعوظ میشود.
- دارو: قرص برای درمان تأثیر زیادی بر درمان اختلال نعوظ دارد. برای درمان ناتوانی جنسی در حال حاضر چهار قرص مختلف وجود دارد، این داروها شامل سیلدنافیل (ویاگرا)، تادالافیل (سیالیس)، واردنافیل (لویترا) و آوانافیل (اسپدرا) هستند. این قرصها جریان خون در آلت تناسلی را افزایش میدهند. این کار با اثر گذاشتن بر گوانوزین مونوفسفات حلقوی که ماده شیمیایی است که رگهای خونی را هنگام تحریک جنسی گشاد میکنند، انجام میشود. قبل از تصمیم برای رابطه جنسی یک دوز از این داروها باید مصرف شود. بنابراین حتی اگر اعصاب یا رگهای خونی آلت تناسلی چندان خوب کار نمیکنند، قرص میتواند باعث افزایش جریان خون در آلت تناسلی و نعوظ شود. قرصها میتوانند اختلال نعوظ ناشی از بیماریهای زمینهای مختلف را درمان کند. به خاطر داشته باشید که هیچ یک از این قرصها باعث نعوظ نمیشوند مگر اینکه از نظر جنسی تحریک صورت گیرد.
درمان طب سنتی:
- مصرف عرق میخک
- ضماد پماد تقویت کمر
- کاهش جدی سردی ها
- حتماً آبگوشت استفاده شود.
- استشمام عطر محمدی در حال خواب
- خوردن ارده با شیره انگور (4 وعده در هفته)
- از پوشیدن کفش سیاه و غم و اندوه بپرهیزید.
- مصرف یک قاشق شربت اسطوخدوس + آب ولرم
- بادکش کمر و زیر شکم (یک شب در میان 21 مرحله)
- از عطرهای گرم نظیر یاس، نرگس، گل محمدی و … استفاده شود.
- نزدیکی در زمانی که آرامش تن و آرامش افکار وجود ندارد انجام ندهید.
- اگر قوت تن، قوت اندام، قوت روح با هم پدید بیاید نعوظ انجام خواهد شد.
- برای تقویت قوت تن باید از غذاهایی با طبع گرم استفاده کنید مانند: خرما، زیتون، سیاهدانه، عسل و …
- مصرف مخلوط (3 قاشق غذاخوری آرد نخود خام + یک عدد زرده تخم مرغ + 2 قاشق غذاخوری عسل مصفا).
- مصرف زردک (هویج قمی)، جزر، سعتر، مرکب۴، أملج، پوشیدن کفش زرد و رفع غم و اندوه باعث تفویت نیروی جنسی می شود.
- مصرف سرکنگبین زنجبیلی، از ترکیب (2 واحد عسل + 2 واحد عرق زنجبیل + یک واحد سرکه انگور طبیعی) یک سوم (ثلث) لیوان را شربت سرکنگبین و باقی آن را آب بریزید، قبل از خواب میل کنید.
- برای تقویت باد بیضه که منجر به نعوظ خواهد شد حتماً می بایست در جیره غذایی بچه ها و بزرگسالان نخود باشد، نخود باد بیضه را تقویت می کند و سعی کنید به جای تنقلات از نخودچی استفاده کنید.
داروها:
- پاپاورین
- تادالافیل
- یوهمبین
- واردنافیل
- ویاگرا (سیلدنافیل)
فعالیت:
- روزی نیم ساعت فعالیت مناسب بدنی داشته باشید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخان های، لبنیات پاستوریزه و همچنین غذاهای گرم و سرد دون مصلح غذایی پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی با رب انار، خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک عدسی با کشمش، خوراک عدسی ساده، خوراک عدسی با قارچ، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک کدو بادمجان، خوراک کدو حلوایی، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، خوراک قارچ و سیب زمینی، لقمه قارچ و سویا، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و ذرت، خوراک قارچ و بامیه، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک صیفی جات، خوراک کلم برگ با عدس، خوراک کلم قمری، خوراک گل کلم، خوراک کلم بروکلی، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، یتیمچه، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با جعفری، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک لوبیا سفید با قارچ، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا و عدس، خوراک سویا با رب انار، خوراک سویا با نخود، تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، خوراک لوبیا با قارچ، خوراک لوبیا لعاب دار، لوبیا با سویا، خوراک لوبیا ساده، خوراک بامیه با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک تند بامیه، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک کشمشی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک لوبیای سویا، خوراک مخلوط، آش گندم با حبوبات، آش گندم با کرفس، آش گندم با سبزیجات، ، آش گندم با شلغم، آش گندم با تره، آش گندم با سویا، آش باقلا، آش ماش، آش لپه ۱، آش لپه ۲، آش کدو حلوایی، آش کدو خورشتی، آش شله قلمکار، آش صیفی، آش غلات، آش خرفه ۱، آش خرفه ۲، آش زردآلو، آش سماق، آش عدس ۱، آش عدس ۲، آش برنج، آش حبوبات و غله ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش شوید باقلی، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۱، آش جو با حبوبات ۲، آش کلم برگ، آش گل کلم ۱، آش گل کلم ۲، آش کلم قمری با ماش، آش کلم قمری با گندم، آش کلم قمری با عدس، آش کلم بروکلی ۱، آش کلم بروکلی ۲، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش انار، آش اسفناج ۱، آش اسفناج ۲، آش برگ چغندر، آش حبوبات ۱، آش حبوبات ۲، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۱، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، آش شولی ۱، آش شولی ۲، آش رب، آش زرشک، حلیم عدسی با سویا ۲، حلیم حبوبات و غلات، حلیم گندم با شیر سویا، حلیم گندم با سویا، حلیم گندم با عدس، حلیم گندم و بادمجان، حلیم گندم با مغزیجات، حلیم جو، حلیم دال عدس، مرصع پلو، صیفی پلو، آلبالو پلو، ساطری پلو، شوید باقالی پلو، شوید پلو با لوبیا چشم بلبلی، دم پخت گوجه ۱، دم پخت گوجه ۲، هویج پلو، سبزی پلو، ماش پلو، پلو مخلوط، لپه پلو، قیمه پلو، کلم قمری پلو، کلم پلو، کلم پلو با قارچ، کلم پلو با سویا، دمی شیرازی، عدس پلو ساده، عدس پلو با سویا، عدس پلو با کدو حلوایی، عدس پلو با قارچ، لوبیا قرمز پلو، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۲، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، نخود فرنگی پلو ۲، پلوی آلو اسفناج، انار پلو، گشنیز پلو با سویا، لبو پلو، بادمجان پلو ۱، بادمجان پلو ۲، رب پلو، بلغور پلو، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش شهد فسنجان، خورش فسنجان با اسفناج، خورش قیمه، خورش قورمه سبزی با سویا، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش کرفس ۱، خورش کرفس ۲، خورش آلو اسفناج، خورش به و آلو، خورش به، خورش آلو و قیسی، خورش تره سویا، خورش قیمه بادمجان، خورش قیمه آلو، خورش کدو بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با سویا ۲، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش بامیه بادمجان، خورش دال عدس با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش قارچ و آلو، خورش قارچ و وبیا سفید، خورش لوبیا سبز، خورش کدو حلوایی، خورش کدو خورشتی، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش کلم بروکلی با قارچ، خورش هویج و به، خورش گوجه سبز، خورشت قیمه قارچ، خورش قیمه بادمجان، خورشت کنگر، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ کلم برگ، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ کاهو سبز، سوپ جو و اسفناج، کباب تابه گیاهی، کتلت عدس ۱، کتلت عدس ۲، کتلت اسفناج، کتلت هویج و سیب زمینی، کتلت ذرت، کتلت سیب زمینی و حبوبات، کتلت سویا با گندم جوانه زده، برگر کدو خورشتی، برگر لوبیا سفید، برگر لوبیا چشم بلبلی، پن کیک سیب زمینی، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، دلمه کلم، دلمه فلفل دلمه ای، دلمه کدو خورشتی، دلمه سیب زمینی، دلمه برگ انگور، کوفته سبزیجات، کماچ ساده، کماچ گندم و جو، کماچ سویا، کماچ قارچ، کماچ مخلوط، شیر سویا، ماست سویا، فرنی سویا، کشک سویا، خامه سویا، سس گل کلم، سس مایونز گیاهی، سس نخود جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۲، سس جعفری، سمنو با گندم و جو، سمنو با رب انار.
نکته:
- نعوظ صبحگاهی: اغلب مردان جوان در طی خواب شب به فاصله هر چند ساعت یکبار و بصورت غیر ارادی دچار نعوظ یا ارکشن میشوند که وجود این ارکشنها نشانه میزان کافی هورمونهای جنسی است.