ضعف عضله قلب (نارسایی احتقانی قلب کاردیومیوپاتی اتساعی): عبارت است از عارضه ای از بسیاری از بیماری های جدی که طی آن قلب مقداری از ظرفیت پمپ کردن کامل خود را از دست می دهد. بنابراین خون به داخل دیگر اعضاء، خصوصاً ریه ها و کبد، پس زده می شود.
علائم:
- بزرگ شدن کبد
- کاهش فشار خون
- خستگی، ضعف یا غش
- سرفه (معمولاً خلط دار)
- تند یا نامنظم شدن ضربان قلب
- برجسته شدن سیاهرگ های گردن
- نفخ و تورم شکم، پا و مچ پا به دلیل تجمع مایعات
- تنگی نفس، به خصوص هنگام فعالیت یا موقع صاف دراز کشیدن روی تخت
علت:
- فشار خون بالا
- پرکاری تیروئید
- ندرتاً تومور قلب
- کم خونی شدید
- بیماری مادرزادی قلب
- بیماری دریچه های قلب
- نامنظمی های ضربان قلب
- بیماری شدید ریه ها، مثل آمفیزم
- کاردیومیوپاتی (بیماری عضله قلب)
- حمله قلبی؛ بیماری سرخرگ های قلب
- عفونت هایی که به عنوان عارضه یک بیماری زمینه ای قلب رخ می دهند.
- قلب ضعیف، یعنی سردی قلب که نبض آن کم و فرد بی حال است، در قلب قوی، فرد وقتی که عصبانی شد حالت تهاجم دارد و از عصبانیت خودش دچار ضعف نمی شود ولی در قلب ضعیف فرد وقتی که عصبانی شد بی حال شده و می افتد.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- چاقی
- سیگار کشیدن
- رژیم پر چرب و پر نمک
- عفونت هایی که با تب بالا همراه هستند
- مصرف الکل، الکل باعث کاهش کار قلب می شود.
- مصرف بعضی از داروها، از جمله داروهای مسدود کننده بتا آدرنرژیک
پیشگیری:
- اگر دچار بیماری هستید که منجر به نارسایی قلب می شود، به پزشک مراجعه کنید و برنامه درمانی مربوطه را به دقت اجرا کرده و بدان پایبند باشید. دستورات تغذه ای را نیز رعایت کرده، کشیدن سیگار و نوشیدن الکل را متوقف کنید.
عواقب مورد انتظار:
- امید به زندگی کاهش می یابد، اما بسیاری از موارد را می توان تا مدتی با دارو و گاهی جراحی، به خوبی کنترل کرد. در بعضی از موارد مزمن می شود. توجه داشته باشید که هرگونه عفونتی باعث بدتر شدن بیماری می شود.
عوارض احتمالی:
- جمع شدن مایع در ریه ها، نامنظمی های ضربان قلب.
تشخیص:
- برای تأیید ابتلای بیمار به به بیماری عضله قلب (ضعف ماهیچهی قلب) و شناسایی نوع آن، متخصصان قلب علاوه بر بررسی علائم، سوابق پزشکی و سابقهی خانوادگی از تعدادی تکنیک پیشرفته تصویربرداری از جمله موارد زیر استفاده میکنند:
- الکتروکاردیوگرام (ECG) : فعالیت الکتریکی قلب شما را در طی یک دوره زمانی ثبت میکند.
- اشعه ایکس قفسه سینه: تصاویری از قلب، ریهها، مجاری هوایی و رگهای خونی شما میباشد.
- اکوکاردیوگرام (اکو):از امواج اولتراسونیک برای ارزیابی ساختار قلب و عملکرد شما استفاده میکند.
- تست ورزشیا استرس: نحوه عملکرد قلب شما را هنگامی که بدن تحت استرس جسمی است تعیین میکند.
- آزمایش خون: تست خون، گلبولهای قرمز، سفید و همچنین سطح هموگلوبین و سایر اجزای خون شما را میشمارد.
- کاتتریزاسیون قلب:یک لوله نازک به نام کاتتر در یک رگ خونی بزرگ قرار داده میشود که به قلب شما منتهی میشود تا مشخص شود قلب شما چقدر خوب کار میکند.
درمان طب نوین:
- بستری شدن در موارد شدید.
- پیوند قلب در موارد شدیدی که به درمان دارویی پاسخ نمی دهند.
- دستبند یا گردن آویزی همراه خود داشته باشید که نوع بیماری و داروهایی که دریافت می کنید روی آن نوشته شده باشد.
- هدف از درمان عبارت است از بهبود کار پمپ کردن قلب، که معمولاً به کمک دارو، استراحت، و سایر اقدامات حمایتی انجام می گیرد.
- گاهی بر حسب علت بیماری، ممکن است جراحی روی دریچه های قلب، سرخرگ های قلب، یا آنوریسم (شکم آوردن) دیواره بطن چب انجام شود.
درمان طب سنتی:
- خوردن سویق
- خوردن عسل رقیق شده
- شیره خرمای تازه یا خرمای تازه
- در غذا از پوست نارنج استفاده کنید.
- فشارخون خود را روزانه اندازه بگیرید.
- شربت عسل با زعفران (هر 8 ساعت یک لیوان).
- بلعیدن اسفند، شب ها یک قاشق غذاخوری با یک لیوان آب.
- جگر سیاه گوسفند را بکوبید و با ریحان تازه طبخ و میل کنید.
- ترکیب شیره انگور + شیر گاو تازه + مغز بادام در طول روز بخورید.
- ترکیب شیره انگور + شیر گاو تازه + مغز بادام در طول روز بخورید.
- خوردن گلابی رسیده، انگور سیاه رسیده ارگانیک، مربای آمله، دمنوش گل بومادران
- سیب درختی را ریز رنده کنید و با عرق بیدمشک و مقداری تخم شربتی مخلوط کنید و بخورید.
- ده گرم دارچین ساییده شده را در یک لیتر آب، ۵ دقیقه بجوشانید، بعد با شکر شیرین کنید و روزی یک فنجان بنوشید.
- گل محمدی، خلال نارنج و بهارنارنج، از هر کدام ۱ مثقال را با کمی نبات بجوشانید و صبح ناشتا بنوشید و هر روز تکرار کنید.
- تباشیر صدفی، تباشیر قلمی و گل تباشیر از هر کدام ۱۰ گرم، نبات لاهور ۳۰ گرم، ۳ عدد هل سفيد همه را با هم مخلوط کنید و نرم بسایید و هر صبح ناشتا ۱۰ گرم از آن را میل کنید.
- هر روز قبل از صبحانه وزن خود را اندازه بگیرید و آن را ثبت کنید. هرگونه تغییر وزن قابل توجه را به پزشک خود اطلاع دهید. اضافه شدن وزن ممکن است نشان دهنده تجمع زیادی مایع باشد.
- تخم شربتی، تخم ریحان کوهی، فرنجمشک و تخم بالنگو از هر کدام ۱ مثقال را با یک سیر گلاب و یک سیر عرق بیدمشک و ۱ مثقال تباشیر صدفی نرم شده مخلوط کنید و قدری شکر (اگر مزاج مرطوب است به جای شکر عسل) به آن اضافه کنید. صبح، ظهر و شب و هر بار نیمی از آن ترکیب را میل کنید.
- صندل سرخ و صندل سفید از هر کدام ۴۰ گرم را در یک لیتر گلاب به مدت سه روز بخیسانید. به اندازه دو نخود مشک و شش نخود زعفران و به اندازه یک گندم عنبر اشهب را بسایید و در گلاب خیسانده و مخلوط کنید. صندل های خیسانده شده را بفشارید و آب آن را روزی یک مرتبه و هر بار نیم فنجان بنوشید.
- برای درمان ضعف قلب، روی دندان ها به خصوص دندان های آسیاب طرفین دهان را روکش طلا بگذارید و یا یک قطعه شمش طلای ۲۴ عیار را در ظرف آب بیندازید و دائم آب آن را بنوشید یا همیشه در ظرفی از طلا آب بنوشید و روی سینه نیز طلا بیاویزید. هر روز صبح، ظهر و شب یک لیوان عرق بیدمشک بنوشید، یا سنبل الطیب و گل گاوزبان از هر کدام ۱ مثقال را دم کنید و آب آن را با نبات، شیرین کرده و هر شب، قبل از خواب بنوشید و این کار را تا ۴۰ شب تکرار کنید.
- گاهی ضعف قلب در اثر خبرهای ناگهانی یا هول و هراس یا صداهای وحشتناک، و گاهی نیز در اثر مصرف زیاد ترشیجات به وجود می آید. مخصوصاً بانوان باردار که در هنگام حاملگی و زمان ویار بیشتر میل به خوردن ترشیجات پیدا می کنند و در خوردن ترشی افراط می کنند، غافل از اینکه پس از زایمان به ضعف شدید قلب مبتلا خواهند شد و عارضه ضعف قلب و ناتوانی تا مدت ها از بدن آنان دفع و رفع نخواهد شد. این نوع ضعف قلب ها در عموم مردم فراوان است و همه به نوعی از آن گرفتار می باشند. لذا خوراکی هایی که ضعف قلب را برطرف می سازند باید بیشتر استفاده شوند. مانند آب انگور زرد و رسیده، ریحان تازه، آب جوشانده اکلیل کوهی، مقدار کمی چای دارچین، عسل، مربای بالنگ، مربای شقایق، شربت به لیمو، کمپوت بهارنارنج، عرق بهارنارنج و مربای شقاقل.
داروها:
- کراتاگل
- میلرینون
- نیفدیپین
- وارفارین
- کیناپریل
- رامیپریل
- نیفدیپین
- ایوابرادین
- رامی پریل
- انالاپریل
- کاپتوپریل
- اپروسارتان
- دوپوتامین
- کارودیلول
- لیزینوپریل
- فوزینوپریل
- استازولامید
- دیگوکسین
- تراندولاپریل
- تریامترون اچ
- اسپیرونولاکتون
- اتاکرینیک اسید
- نیتروپروساید سدیم
- والزارتان (والسارتان)
- تلمیزارتان یا تلمیسارتان
- دیژیتال برای تقویت و تنظیم ضربان قلب
- داروهای ضد نامنظمی ضربان قلب برای منظم کردن ضربان قلب
- داروهای ادرار آور (دیورتیک ها) برای کاهش تجمع مایع در بدن و ورم
- اگر از داروها ادرار آور یا دیژیتال استفاده می کنید؛ باید پتاسیم بیشتری دریافت بکنید.
- داروهای گشاد کننده عروق برای کاهش فشارخون، حتی اگر فشار خون طبیعی باشد. این کار برای برداشتن بار از دوش قلبی که باید خون را به درون این رگ ها پمپ کند انجام می گیرد.
فعالیت:
- در مراحل اولیه، استراحت در تخت به حالتی که قسمت بالایی بدن بالاتر از سایر نقاط بدن قرار گیرد اهمیتی به حد دارو دارد. از فعالیت بدنی غیر ضروری (مثل بالا رفتن از راه پله) تا زمانی که بیماری تحت کنترل در نیامده است خودداری کنید. برای کاهش علائم ممکن است لازم شود نوع زندگی خود را تغییر دهید.
رژیم غذایی:
- سعی کنید وزن خود به حد ایده آل برسانید تا از فشار روی قلب کاسته شود. رژیم غذایی باید کم نمک، کم چرب و دارای مقادیر زیادی فیبر غذایی باشد. به هیچ عنوان الکل ننوشید.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک کدو خورشتی با کرفس، لقمه قارچ و سویا، خوراک صیفی جات، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک سویا با رب انار، خوراک پنیر سویا، خوراک لوبیا قرم، آش گندم با کرفس، آش گندم با شلغم، آش گندم با تره، آش شله قلمکار، آش غلات، آش حبوبات و غله ۲، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۲، آش کلم برگ، آش کلم قمری با ماش، آش کلم بروکلی ۱، حلیم گندم با شیر سویا، حلیم گندم با سویا، حلیم جو، حلیم دال عدس، کلم پلو با سویا، نخود فرنگی پلو ۱، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش قورمه سبزی با سویا، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش کرفس ۲، خورش به، خورش قیمه بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، خورش دال عدس با قارچ، خورش لوبیا سبز، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش کلم بروکلی با قارچ، خورش گوجه سبز، سوپ کدو خورشتی، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ کلسیم، سوپ زرشک با جعفری، برگر کدو خورشتی، سوسیس فانتزی، دلمه فلفل دلمه ای، کماچ ساده، کماچ گندم و جو، کماچ قارچ، کشک سویا، سس مایونز گیاهی، سس گندم جوانه زده، سس زیتون، سس جعفری.
- خوردنی های مضر: عدس پلو ساده.
نکته:
- خستگی قلب در اثر تغذیه غلط، ناراحتی های گوناگون، استعمال دخانیات، شب نشینی های طولانی، گرفتاری های مختلف، عدم بهداشت، طرز غلط کارکردن روزانه، استراحت بی موقع، فشار کاری، فشار روحی، فشار عصبی، غم و غصه، مبارزه های خسته کننده ایجاد می شود. بدین طریق عروق زودتر از حد معمول ضعیف گردیده و قلب به امراض گوناگون دچار خواهد شد. به یقین و چنانچه به رای العین می دانیم که نسل امروز جوان و تحصیل کرده، بیش از سایرین دچار عوارض قلبی می باشند. اینجاست که باید گفت، جوانان به فکر خود باشید و وضع تغذیه و تفریحات اشتباهانه خود را تغییر دهید. از شب نشینی ها و از تماشای فیلم های هیجانی و استرس آور و بازی هایی که استرس ایجاد می کنند و مصرف خورا کی های مسموم کافه ها و رستوران ها خودداری کنید و به دست خود به زودی خود را به آغوش مرگ نسپارید. ای معتادین به چای، قند و شکر، یادآور می شوم که از این دشمنان سرسخت اجتناب کنید. زیرا اغلب سکته های قلبی در درجه اول و خستگی قلب و تپش قلب در درجه دوم، همانا به علت خوردن قند و چای می باشد. دیر زمانی است که دشمنان دوست نمای ما، به خاطر سودجویی و استفاده طلبی خود، ملت ما را به خوردن چای و مصرف قند و شکر مبتلا و معتاد کرده اند.
- سیر ترشی به اندازه آب طلا ارزش دارد، اگر کسی 40 روز یک قاشق از آن بخورد دیگر لازم نیست قلبش را جراحی کند، سیر، گرمی است و سرکه، سردی است و لذا با هم جمع می شوند و معتدل می شوند.
- در بیماری های قلبی باید 3 یا 4 ساعت از مصرف دارویش گذشته باشد بعد حجامت کنند، چون اگر نگذشته باشد دچار فنت های شدید (بیحالی) می شود.