کاربر

درمان سیاتیک

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

سیاتیک: عبارت است از عصب سیاتیک از جمله بزرگترین و طولانی ترین عصب ها در بین اعصاب  بدن می باشد  که در عین حال درگیری آن می تواند برای بیمار بسیار درد سرساز هم باشد. درد سیاتک به دلیل محدودیت حرکتی یکی از شایع ترین علل ناتوانی و درد در دنیا می باشد. عصب سیاتیک که از ناحیه تحتانی ستون مهره ها و از مجاورت دیسک های پایینی کمر منشأ گرفته و به سمت استخوان لگن و با سن امتداد می یابد و سپس از پشت ران وارد ساق پا می شود. عصب سیاتیک وقتی درگیر می شود ممکن است هر نقطه ای از عصب درد را نشان دهد در شرایطی که بقیه قسمت ها فاقد درد باشد. با توجه به اینکه رگ سیاتیک در پشت ساق پا به دو شاخه تقسیم می شود، یکی از پشت ساق پا به کف پا می رود و دیگری از کناره خارجی ساق و روی مچ پا می گذرد، بنابراین ممکن است فردی دارای درد تنها در قسمت خارجی ساق پا و بدون کمردرد باشد اما علت، درد سیاتیکی است.

علائم:

  1. عدم توانایی در پایین و بالا آوردن مچ پا و خم کردن انگشتان پا.
  2. سوزن سوزن شدن همراه با درد مبهم در ناحیه باسن: در برخی افراد دردهای سیاتیک ممکن است همانند سوزن سوزن شدن همراه با درد مبهم در ناحیه باسن باشد. در افراد دیگر نیز درد ممکن است شدت درد به حدی باشد که فرد توان حرکت نداشته باشد.
  3. درد در ناحیه کف پا یا ساق پا: درد پا ممکن است در ناحیه ساق پا و یا کف پا حس شود. در این حالت پای دردناک ممکن است با ضعف نیز همراه باشد. درد سیاتیک افزایش یابنده و تدریجی است.
  4. ضعف، بی حسی و خواب رفتگی پاها: فشار روی اعصاب سیاتیک موجب درد آزار دهنده معمولاً در کپل ها می شود که تا ران و ساق پا و حتی کف پا کشیده می شود. درگیری عصب سیاتیک غالباً با ضعف و بی حسی و خواب رفتگی همراه است. تحریک دیسک کمر و التهاب مفصل کمر و مهره ها می تواند موجب التهاب عصب سیاتیک شوند. کاهش حس یا از بین رفتن حس پشت پا، کف پا و انگشتان پا.
  5. درد شدید از ناحیه کمر به ساق پا امتداد پیدا می کند: سياتيك در شما ممکن است دردهای شدیدی ایجاد کند که  از ناحیه کمر شروع می شود و به پایین و به سمت ساق پا تیر می کشد. درد ها دارای یک طیف می باشد و از دردهای گاهگاهی یا احساس یک بی حسی و یا کرختی در پاها دردهای شدید ناتوان کننده ای که اجازه راه رفتن را از فرد می گیرد متفاوت باشد. از طرفی درد سیاتیک می تواند به تدریج یا ناگهانی ایجاد بشود. درد سياتيك شبیه به گرفتگی و سنگینی در پاها هم توصیف می شود و اغلب می تواند با سوزش و مورمور همراه باشد و یا حتی ضعف را در پی داشته باشد. یکی از مواردی کهدرد رگ سیاتیک را از دردهای دیگر در ناحیه کمر متمایز می سازد این است که بسیاری از موارد دردهای سیاتیکی به زیر  زانو  انتشار دارد. درد سیاتیک که در اثر درگیری دیسک کمر ممکن است با انجام بعضی فعالیت ها مانند عطسه، سرفه، و راه رفتن شدیدتر بشود. درد و علائم درد سیاتیک اغلب در مراحل اولیه بیشتر است چون در این مرحله التهاب و فشار عصب سیاتیک بیشتر می باشد. این درد ها اغلب بعد از درمان گرفتگی عصب سیاتیک به صورت صحیح کاهش می یابد. زمان  تقریبی بهبودی بین ۴ تا ۸ هفته است. زمانی که بیمار خوابیده یا راه می رود درد کاهش می یابد و هنگام ایستادن و نشستن این درد شدیدتر می شود. دردهایی که با وجود سیاتیک حس می شوند معمولاً سوزن سوزن شدن، کرختی، ضعف و احساس گزگز کردن در ساق پا است (احساس ضعف و بی حسی بیشتر در زمان حرکت پا ایجاد می گردد). معمولاً درد سیاتیک یک طرفه بوده و تنها در یک سمت باسن احساس شود. در برخی دیگر از افراد نیز ممکن است احساس درد شدیدی در ناحیه ای از پا و یا لگن احساس شود و بی حسی در ناحیه ای دیگر از پا احساس شود.
  6. لاغری عضلات پا، اختلال در عملکرد روده و بی اختیاری ادرار و مدفوع: چنانچه فشار بر روی عصب سیاتیک کمر زیاد باشد ضعف شدیدی در ساق پا که حتی در اثر عدم توجه می تواند به لاغری عضلات پاها بیانجامد و اختلال در عملکرد روده و بی اختیاری ادرار و مدفوع ایجاد می شود، این علایم به نوعی اورژانس پزشکی محسوب می شوند و در این موارد است که نیاز به جراحی می باشد. بنابرابن حتی شدید ترین دردهای سیاتیکی ممکن است توسط متخصص طب فیزیکی و بدون جراحی درمان شود.
  7. سوزش کف پا، درد زانو، لگن، ران: سیاتیک منجر به درد زانو، درد لگن و درد ران نیز می شود و فرد گاهی اوقات احساس سوزش کف پا هم دارد.

علت:

  • التهاب عضله پریفورمیس
  • گرفتگی عضلانی: غلبه سودا منجر به غلظت خون و عدم انتقال اکسیژن به عضلات و گرفتگی ماهیچه های اطراف کمر شده که در نتیجه، فشرده شدن عصب ها و درد را در پی خواهد داشت.
  • فتق دیسک: مرکز دیسک ستون مهره ها که مانند ژله می باشد در غلبه سودا دچار برآمدگی شده و لغزندگی خود را از دست داده و دچار پارگی می گردد این پارگی بسیار دردناک بوده و باعث تحریک استخوان ها، مفاصل و ضخیم تر شدن لیگامنت ها می شود که می تواند یکی از علت های درد سیاتیک به شمار آید.
  • باریک شدن کانال بین مهره ای: باریک شدن کانال های ستون مهره ها در غلبه سودا باعث فشرده شدن تارهای ستون مهره ها و عصب ها شده و سیاتیک را موجب می گردد.
  • جابه جایی مهره های کمر: کاهش تراکم استخوان ها در غلبه سودای دائم، باعث شکستگی مفصل مهره های کمر شده، و این شکستگی یکی از دلایل جابه جایی مهره ها و فشار به عصب آن است. مشکلات مفصلی در نواحی لگن و غضروف می تواند یکی از علت های درد سیاتیک باشد.

عوامل افزایش دهنده خطر:

  1. سن
  2. ارث
  3. بی تحرکی
  4. استعمال دخانیات
  5. انجام ورزش های سنگین
  6. داشتن اضطراب و استرس
  7. خوابیدن در مکان های رطوبتی
  8. مصرف بیش از حد چای و قهوه
  9. مصرف بیش از حد لبنیات بدون مصلح
  10. مصرف فرآورده های کارخانه ای نظیر سوسیس و کالباس

پیشگیری:

  • در صورت داشتن اضافه وزن، وزن خود را کاهش دهید: اضافه ‌وزن و چاقی باعث افزایش احتمال بروز سیاتیک می‌شوند. همچنین روند بهبود در افراد مبتلا به سیاتیک که اضافه ‌وزن دارند، آهسته‌تر صورت می‌گیرد؛ چرا که وزن اضافه باعث وارد آمدن فشار بر ستون مهره شده و می‌تواند منجر به فتق دیسک کمر شود. کاهش وزن حتی به مقدار کم نیز باعث کاهش التهاب و فشار وارد بر ستون مهره می‌شود. داشتن اندامی ایده‌آل خطر ابتلا به سیاتیک را کاهش می‌دهد؛ در نتیجه انجام فعالیت‌های ورزشی اقدام مهمی در جهت جلوگیری از بروز درد سیاتیک محسوب می‌شود. ورزش‌های کم‌ برخورد و حرکات کششی برای جلوگیری از سیاتیک بسیار مفید هستند. خصوصاً حرکات کششی که عضلات قسمت پایین کمر و باسن را درگیر می‌سازند برای جلوگیری از درد سیاتیک سودمند می‌باشند.
  • به صورت صحیح بنشینید: چنانچه مدت زمان زیادی را در روز در حالت نشسته هستید و احساس می‌کنید که عصب سیاتیک دردناک شده است، بایستی نحوه صحیح نشستن را رعایت کنید. در حالت نشسته، شانه‌ها باید عقب قرار بگیرند ستون مهره باید در حالت صاف قرار بگیرد و باسن بایستی در قسمت عقب صندلی قرار بگیرد، حفظ انحنای قسمت پشت بدن، در قسمت پشت بدن سه انحنا وجود دارد. برای حفظ این سه انحنا می‌توان از حوله‌ی تا شده یا یک بالش استفاده کرد. توزیع وزن به صورت یکسان، وزن بدن بایستی به صورت یکسان روی لگن توزیع شود و نباید روی یک سمت از بدن متمایل شود. خم کردن زانوها، زانوها باید در زاویه 90 درجه و کمی بالاتر از لگن قرار بگیرند. کف پاها بایستی روی زمین باشد. حرکت دادن به بدن، هر سی دقیقه یک‌ بار بایستی برخاسته و کمی حرکات کششی انجام دهید. تنظیم ارتفاع صندلی، آرنج‌ها باید روی میز یا صندلی قرار داده شوند تا شانه‌ها در حالت ریلکس قرار بگیرند. در غیر این صورت ارتفاع صندلی باید تنظیم شود. اجتناب از نشستن طولانی‌مدت، نشستن برای مدت زمان زیاد، بر دیسک‌ها و رباط‌های کمر فشار وارد می‌کند. بین ساعت‌های کاری حتماً استراحت کنید و یا از میز کار ایستاده استفاده کنید.
  • اجسام را به صورت صحیح بلند کنید: هنگام بلند کردن اجسام، جهت محافظت از عصب سیاتیک موارد زیر را رعایت کنید: بلند نکردن اجسام سنگین، در صورت سنگین بودن اجسام، حتماً از کمک افراد دیگر استفاده کنید، قرار دادن پا به شکل صحیح،هنگام بلند کردن اشیاء، اطمینان حاصل کنید که پا روی زمین مسطح قرار داده شود، ایستادن به صورت مستقیم، هنگام بلند کردن اجسام، پشت بدن نباید خم شود و بایستی صاف نگه داشته شود، نزدیک بودن به جسم مورد نظر، همیشه باید به جسمی که می‌خواهید بلند کنید نزدیک باشید و پاها به شکل صاف روی زمین قرار بگیرند. از قدرت پاها و لگن خود (و نه کمر) برای بلند کردن اجسام استفاده کنید. اجتناب از چرخش بدن، هنگام حمل اشیاء هرگز کمر خود را نچرخانید.

عواقب مورد انتظار:

  • یکی از مهمترین خطرات سیاتیک در صورت عدم درمان کاهش تدریجی و غیر قابل بازگشت قدرت پا از باسن به پایین می باشد که گاهی خود را با لاغری پا نشان می دهد. درد مقاوم به درمان هم از خطرات سیاتیک در شرایطی است که خیلی طول می کشد.

عوارض احتمالی:

  1. یکی از مهمترین خطرات سیاتیک در صورت عدم درمان کاهش تدریجی و غیر قابل بازگشت قدرت پا از باسن به پایین می باشد که گاهی خود را با لاغری پا نشان می دهد. درد مقاوم به درمان هم از خطرات سیاتیک در شرایطی است که خیلی طول می کشد.

تشخیص:

  1. انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار: از بیمار بخواهید پاهایش را بدون اینکه زانو خم شود تا زاویه 30 الی 60 درجه بالا بیاورد اگر درد در ناحیه کمر یا باسن یا کمر و باسن مشاهده شد این درد از دیسک کمر می باشد برای اطمینان بهتر پای بیمار را تا زاویه 90 درجه بالا بیاورید اگر درد در ناحیه لگن باشد این درد از عضله پریفورمیس است که موجب بروز ناراحتی در سیاتیک شده است. از بیمار بخواهید روی پاشنه پا راه برود در صورت داشتن درد نشان از وجود دیسک کمر می باشد. همچنین از بیمار بخواهید روی پنجه پا راه برود.
  2. نوار عصب، عضله و MRI: بعد از معاینه بالینی مهمترین راه تشخیص تست نوار عصب و عضله می باشد. در صورتی که شک به درگیری عصب سیاتیک به خاطر دیسک کمر باشد MRI  کمری کمک کننده خواهد بود.

درمان طب نوین:

  • بسیار مهم است که درمان سياتيک از ابتدا توسط یک متخصص طب فیزیکی درمان شود چون طولانی شدن و درمان ناقص آن درد را بسیار شدید، طولانی و برگشت پذیر می کند.
  • استراحت مطلق: استراحت مطلق 3 روزه، البته دوره استراحت نباید خیلی  طولانی شود، زیرا استراحت مطلق مانع از ریکاوری و برگشت سریع بیمار به زندگی روزمره می شود و دردممکن است روند درمان دیسک کمر و سیاتیک را هم به تأخیر بیاندازد. ولی با این حال افراد مبتلا به سیاتیک باید برای یک دوره طولانی از انجام فعالیت های شدید و سنگین و یا طولانی خودداری کنند و فقط فعالیت های سبک را انجام دهند، انجام فعالیت های ملایم روند بهبودی بیمار را کم کرده و التهابات را کم می کند.
  • فیزیوتراپی و لیزر درمانی: درمان های فیزیوتراپیمانند درمان های دستی ستون فقرات و مانیپولاسیون، به کار بردن متناوب یخ و گرما و لیزر درمانی کمر، آموزش تمرینات تخصصی برای درمان درد عصب سیاتیک اشاره کرد. درمان دستی ستون فقرات ممکن است به آزاد سازی عصب سیاتیک و کاهش معجزه آسای درد سیاتیک منجر شود. بهترین درمان سیاتیک از بین مدالیتی های فیزیوتراپی لیزر پرتوان می باشد.
  • طب سوزنی: درمان سیاتیک بدون جراحی و با کمک طب سوزنی از دیر باز و از چندین هزار سال پیش انجام می شده است. امروزه با کمک جدیدترین تکنیک های غربیطب سوزنی وارد عرصه نوینی شده است. تقریباً 90 درصد بیماران سیاتیک و حتی در موارد مزمن می توانند درد خود را با کمک طب سوزنی الکتریکی و بدون عارضه درمان کنند. در جدیدترین تحقیقات سازمان بهداشت جهانی ترکیب طب سوزنی الکتریکی و لیزر پرتوان و ورزش به عنوان بهترین درمان غیر جراحی دیسک و سیاتیک مطرح شده است.
  • ورزش درمانی: تمرینات ورزشی از مهمترین اقدامات برای کاهش درد عصب سیاتیک می باشد. ورزش برای درد سیاتیک مانند دارو می باشد و بر اساس معاینه بیمار  طراحی می شود. تمرینات کششی حساب شده  توسط متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی و مراقبت های خاص مفصل کمر و لگن به بهبود تحرک و خارج شدن از گیر افتادگی عصب سیاتیک و افزایش انعطاف  مفصل کمر و لگن کمک می کند. به شما توصیه می شود درد خط قرمز انجام هر نوع ورزش در سیاتیک و دیسک کمر می باشد و با هرگونه درد باید انجام تمرینات ورزشی را را متوقف کنید.
  • مانیپولاسیون: دردرمان سیاتیک تکنیک های دستی و انجام مانورهای خاصی که توسط متخصص طب فیزیکی و یا کایروپراکیتیک هم انجام می شود بسیار کمک کننده است. این همان چیزی است که مردم از آن به جا اندازی سیاتیک یاد می کنند و به صورت حاد کمک می کند تا درد سیاتیک سریعاً کاهش یابد. این تکنیک های دستی رهاسازی سیاتیک و جا اندازی عصب باید چند بار انجام شود تا موثر باشد.
  • رادیوفرکوانسی و تکارتراپی: رادیو فرکوانسی کمک می کند که چسبندگی ها که در عمق قرار دارد باز شود. تقریباً هیچ دستگاهی نمی تواند مانند رادیوفرکوانسی از روی پوست و بدون اینکه برای بیمار دردی ایجاد کند چسبندگی ها را باز کند. شاید به صورت قطعی گفت که موثرترین درمان سیاتیک که به صورت دایمی درد را خاموش نگه دارد ورزش است. هرچند شاید در مرحله حاد سیاتیک بهترین درمان سیایتک طب سوزنی به همراه استفاده از لیزر پرتوان و اوزن درمانی می باشد.
  • ماساژ: در ماساژ سیاتیک باید دقت کرد که اولاً در مرحله حاد درد رگ سیاتک نباشد و دوم اینکه خیلی عمقی و شدید نباشد و سوم عمدتاً از نقاط دور انجام شود، مثلاً ابتدا ساق پا، توجه کنید که ماساژ سیاتیک درمان نیست و فقط تسکین است.
  • طول درمان: طول درمان سیاتیک بسته به اینکه حاد یا مزمن باشد متفاوت است ولی اغلب برای درمان سیاتیک نیاز به چند هفته زمان می باشد. کمترین دوه درمان سیاتیک دو هفته و بیشترین دوره درمان سیاتیک 8 تا 12 هفته می باشد.

درمان طب سنتی:

  • مویز هر روز 21 عدد.
  • خوردن 7 عدد انجیر شبانگاه
  • زیتون همراه غذا حتماً میل شود.
  • خوردن ارده و شیره انگور 4 وعده در هفته
  • مرزه کوبیده را با عسل مخلوط کرده و ضماد کنید.
  • هر 12 ساعت یک قاشق چایخوری دوسین بخورید.
  • آب جوشانده ریشه خشخاش سیاه را مصرف کنید.
  • پرهیز از استعامل دخانیات و استنشاق هوای آلوده.
  • چرب کردن کمر با روغن کوهان شتر (به مدت 40 روز)
  • مصرف سرکنگبین گرم؛ یک لیوان قبل از خواب میل کنید.
  • هر روز صبح ناشتا یک حبه سیر را در دهان خوب بجوید و بخورید.
  • انزروت را در روغن کرچک مخلوط کنید و هر روز به موضع درد بمالید.
  • پرتقال را با توت فرنگی و خامه شیرین و عسل مخلوط کنید و بخورید.
  • ترب سیاه را بکوبید و آب آن را بخورید و تفاله آن را بر موضع درد ببندید.
  • بذرالبنج را نرم بسایید و با روغن کرچک مخلوط کرده و به موضع بمالید.
  • بابونه و شوید خشک را با نبات نرم بسایید و مثل قائوت هر روز بخورید.
  • ساقه و گل و ریشه آفتاب گردان تازه را بکوبید و بر محل درد ضماد کنید.
  • برای رفع درد فوری سیاتیک انتهای پا بین آشیل و قوزک را ماساژ دهید.
  • شیر بادام درختی روزی یک لیوان شب ها موقع خواب میل شود. (4 ماه)
  • بابونه و شوید را دم کنید و روزی سه استکان از آب آن را به نوبت بنوشید.
  • اگر شخص دچار بلغم شده باید با رعایت پرهیزات غذایی بلغم را برطرف کنید.
  • استفاده از دمنوش (زنجبيل + هل + زعفران + زرشک) با عسل روزانه ۱ تا ۲ لیوان.
  • چهار مثقال گل سرنگون را بسایید و در ۴۰ مثقال گلاب مخلوط کرده و به موضع بمالید.
  • مصرف دمنوش (زیرفون + اکلیل کوهی + آویشن + زرشک) با عسل روزانه ۱ تا ۲ لیوان.
  • شصت گرم گل باقلا را در یک لیتر آب بجوشانید و آب آن را در فاصله سه غذای روزانه مصرف کنید.
  • چهل روز، هر روز سیاهدانه را بجوشانید و روزی دوبار و هر مرتبه نصف استکان از آب آن را بنوشید.
  • برگ کلم را خرد کرده، سپس بپزید و تا گرم است روی پارچه ای پشمی بمالید و بر موضع ضماد گذارید.
  • اگر شخص دچار استرس و اضطراب است ابتدا باید رفع استرس کنید و اگر شخص دچار یبوست شده است باید یبوستش را درمان کنید.
  • مقداری گل یاسمن را در شیشه ای که پر از روغن زیتون است مخلوط کنید و ۱۵ روز در مقابل آفتاب بگذارید، سپس روی محل درد ضماد کنید.
  • در حمام خود را بشویید و مدتی در وان بنشینید، پس از بیرون آمدن از وان تفاله های انگور را به بدن بمالید و مدتی بنشینید، بعد دوباره خود را بشویید.
  • مقداری عسل را روی یک قطعه تنظیف بماليد و هر ۲ ساعت به ۲ ساعت روی آن بگذارید و هر روز صبح ناشتا دو قاشق سوپ خوری عسل هم بخورید.
  • افرایش مصرف مایعات اعم از آب یا میوه جات آب دار: این کار باعث رقیق شدن خون و در نتیجه از بین رفتن سیاتیک ناشی از غلبه سودا می گردد.
  • مصرف شونیسل؛ از تریکب (4 واحد روغن زیتون بودار و تصفیه نشده + 2 واحد عسل + یک واحد سرکه طبیعی) روزی 3 قاشقغذاخوری میل کنید. (4 ماه)
  • سورنجان + فلفل سیاه + زنجبیل به یک نسبت مساوی با هم ترکیب کنید و نیم ساعت قبل از صبحانه و شام یک قاشق مرباخوری از این ترکیب را با آب ببلعید.
  • خوردن سرکنگبین سیر، کسانی که دردهای سیاتیک دارند اگر سیر را خورد کرده و در سرکه دو، سه روز بخوابانند و عسل و نعناع اضافه کنند و بخورند، مفید است.
  • گل اقاقی، گل شقایق، شقاقل، اسطوخدوس هندی و گل بابونه از هر کدام ۱ مثقال را بجوشانید و آب آن را روزی سه استکان به نوبت بخورید و ۱۰ روز تکرار کنید.
  • ۳ قاشق غذاخوری روغن خردل و ۳ حبه سیر خرد شده را با کمی تخم زنیان حرارت دهید اجازه دهید روغن خنک شود و بعد از آن روی قسمت های درد ماساژ دهید.
  • هر روز دو، سه بار برگ های سفت خارجی کلم را به وسیله ته بطری یا نبرد له کنید و روی آتش کمی بپزید و آن را روی جای دردناک گذارده و با پارچه ای پشمی روی موضع را ببندید.
  • اسفند 15 گرم + پودینه 20 گرم + تخم شوید 20 گرم + مرزنجوش 20 گرم + ناخنک 25 گرم، همه را نرم کوبیده در 400 گرم روغن زیتون جوشانده از محلول حاصل به محل بیماری بمالند. (بسیار مجرب)
  • این درد اغلب با استراحت، تمرین و مراقبت های دیگر بهبود می یابد. البته قبل از درمان باید محل درد و تفاوت آن با علائم دیسک کمر را بدانید تا مطمئن شوید علت درد چیست. با یک برنامه صحیح و مدون می توان جریان خون به اندام ها، ترمیم مرکز سلول ها، بازسازی بافت ها، گرفتگی ماهیچه ها و التهابات را به حالت اولیه بازگرداند. بعد از آن بدن برای انجام تمرینات استقامتی آماده است تا بتواند درد کمر را کاملاً ریشه کن کند.
  • اگر درد در ناحیه کمر بود و به پاها انتشار پیدا میکرد ابتدا باید به مدت چند روز موضع کمر را با روغن های گرم نظیر سیاهدانه + اسطوخدوس هندی + بابونه شیرازی + اسفند + بادام تلخ و یا ترکیب (14 قطره اسانس نعناع + 60 سی سی روغن بادام تلخ) خوب ماساژ دهید و چرب کنید و ناحیه را حوله و اتو قرار دهید و دو طرف ستون فقرات را بادکش گرم و خشک بگذارید و شب تا صبح نیز دنبه و خرما روی موضع کمر بگذارید و شخص در این مدت باید به مدت 4 الی 5 روز استراحت مطلق داشته باشد بعد از گذشت 4 الی 5 روز اگر درد شخص بهبود پیدا کرد زالو روی موضع کمر بیاندازید و اگر درد انتشار به پایین پیدا کرد این نشان از ریزش اخلاط به سمت پایین دارد با روغن های گرم از پایین به بالا پاها را ماساژ دهید و رگ عرق النساء را فصد کنید یا زالو بیاندازید تا سودا کامل خارج شود در این مدت اگر مشکل کبد یا خارش های پوستی ندارید از جوشانده سیاهدانه و عسل و اسفند شبانگاه نیز استفاده کنید.
  • در سیاتیک؛ یعنی بیمار قبلاً مشکلی نداشت یک باره دچار مشکل شده، در این نوع بیمار یا فقط کمر درد دارد و یا درد به دو پا یا یک پا منتشر می شود، اگر این بیماری مزمن باشد در درمان باید از حجامت عام شروع بکنیم چون درد از رسوب خلط سودا به وجود آمده و لذا باید این خلط را اول بپزیم و بعد از بدن خارج بکنیم، چند هفته بعد از حجامت، حجامت ساکرال (گودی کمر) و بعد حجامت ساقین انجام می دهیم، اما همزمان با حجامت ها، بادکش ها شروع می شود، اگر هر دو پا درگیر هست هر دو پا را بادکش می کنیم و اگر یک پا درگیر هست یک پا را بادکش می کنیم. برای این بیماران باید منضج بدهیم و معمولاً اسفند برای این ها خوب است و از پایین پا تا کمر را با روغن بادام تلخ ماساژ می دهیم.
  • دو مثقال اسفند تازه، ۱ مثقال سعد کوفی، ۳ نخود زعفران و ۴ مثقال عصاره شیرین بیان را نرم بسایید و با کمی عسل مخلوط کرده و حب بسازید، به قدر ۱ عدد نخود و روزی سه حب به نوبت بخورید.
  • از ترکیب (شیر جوشیده ولرم یک لیوان + یک قاشق مرباخوری عسل + یک قاشق مرباخوری بارهنگ + یک قاشق مرباخوری گرده گل زنبور عسل + یک قاشق غذاخوری پودر سنجد + یک قاشق غذاخوری آب زعفران) هر روز ناشتا تا 40 روز بخورید.
  • اسطوخدوس، مریم نخودی، گل بابونه، گل بومادران، آویشن شیرازی، بسبایج و بادرنجبویه از هر کدام نیم مثقال را در پنج لیوان آب بجوشانید تا سه لیوان از آب آن باقی بماند، بعد صاف کرده و در سه نوبت در روز بخورید، و شب تفاله آن را بر موضع ببندید و این کار را هفت مرتبه تکرار کنید.
  • دنبه + خرما را به یک نسبت ترکیب و چرخ کنید حرارت بدید و به مدت 12 ساعت روی موضع ضماد کنید سپس با پلاستیک و بانداژ عضو را ببندید و هر 12 ساعت یک بار ضماد را عوض کنید این کار را تا بهبودی کامل ادامه دهید.
  • صد گرم جوانه خشک درخت شالک را در ۳۰۰ گرم آب سرد بریزید و ۲۰ دقیقه بجوشانید، بعد ۱۵۰ گرم روغن زیتون را به آن اضافه کنید و باز هم ملایم بجوشانید تا آب آن تمام شود و تنها روغن بماند، سپس در پارچه توری بریزید و روی جاهای دردناک گذارید.
  • سورنجان، خولنجان، زیره کرمانی، پوست هلیله زرد، هلیله سیاه، آمله مقشر، ریوند چینی، کندر، مصطکی، سنامکی و انیسون از هر کدام ۲ مثقال و چدروا ۱ مثقال، همه را نرم کرده و با سه استکان عسل مخلوط کنید و روزی سه قاشق چایخوری از آن را در سه وعده روز بخورید.
  • زیاد به حمام رفته و پانزده هفته این کار را انجام دهید. هفته اول هر روز صبح ناشتا، آب یک لیموی تازه را بگیرید و با کمی آب مخلوط کرده، بخورید و تا ظهر هیچ چیز دیگری نخورید و هفته دوم دو لیمو، تا هفته هشتم به هشت لیمو برسد و از هفته نهم برعکس رفتار کنید تا به یک لیمو برسید و در طول این مدت سبزیجات و میوه جات بخورید و از خوردن گوشت و چربی بپرهیزید.
  • بادیان، زنیان، زیره سبز، صبر زرد، جوهر آهن، کف دریا، دارفلفل، سورنجان مصری، قولنجان، زنجبیل، دارچین، زیره سیاه، جوزبویا، جوز هندی، هلیله زرد، هلیله سیاه، میخک، عودالصليب، دل دل، مقل ازرق، مرمکی، زعفران، نبات لاهوری، نبات مصری، چوب عود، عنبر، گل محمدی، گل زرد، کندر، مرزنجوش، مصطکی، دانه گندم بوداده و سنبل الطیب از هر کدام ۱ مثقال را نرم بسایید، بعد با کمی گلاب مخلوط کنید تا خمیر شود، سپس هموزن همه آنها عسل مخلوط کرده و حب بسازید، به اندازه مغز فندق و شبی یک عدد بخورید.
  • سورنجان 1 واحد + زنجبیل 2.5 واحد + زیره 2.5 واحد صبر زرد 2.5 واحد عسل کف نگرفته 5.5 واحد، شیوه ساخت دارو: اجزاء داروها را کوبیده از کلک رد کنند، سپس، باعسل ترکیب کنند تا خمیر شود. خمیر را به صورت حب در آورده و در نشاسته غلتانده و در جای خشک و خنک نگهداری کنند. مصرف این دارو برای زنان باردار و افرادی که سابقه فشارخون دارند ممنوع است. در طول مدت درمان نیز، باید هر روز فشارخون بیمار کنترل شود و در صورت رسیدن آن به بالای 14 مصرف دارو قطع شود. در ابتدای درمان ممکن است کمی درد بیشتر شود. (بسیار مجرب)
  • کسی که به سیاتیک مبتلا است، ناخن هایش را بگیرد و روی درد قرار دهد و ببندد. توجه ۱: ناخن ها باید مستقیم با پوست تماس داشته باشد، برای این منظور یک پارچه روی ناخن ها ببندید یا رویش یک تکه چسب بزنید. توجه۲: ناخن ها باید پخش و نامنظم روی پوست گذاشته شود، حتماً نباید ناخن ها را روی رگ سیاتیک در پاها ببندید می توان ناخن ها را روی رگ پا قرار داد یا روی محل درد که کمر باشد، ببندید. تجربه شده است کسانی که گردن درد داشتند، ناخن های خود را روی محل درد بستند و خوب شدند و کسانی هم که کمردرد داشتند. ناخن ها را روی کمر بستند و آنها هم خوب شدند. اگر سیاتیک خیلی شدید باشد و به روش ناخن گذاشتن روی موضع درد درمان نشود، برای درمانش به روش زیر عمل کنید؛ یک پارچه ۵ الی 6 متری یا دو پارچه می گیری و به هم گره می زنی، سپس پارچه را به شخصی میدهی که قدرت و قوت زیادی دارد. آن شخص پارچه را از بالای باسن می بندد و همان طور به دور پایی که سیاتیک دارد، می پیچد، به طوری که تا مچ پا برسد. البته باید خیلی محکم ببندد، به طوری که شخص بخواهد غش کند. سپس می توان به دو روش عمل کرد: روش اول: زیر انگشت کوچک، یک خراش عمقی ایجاد کند و به پایی که سیاتیک دارد و درد می کند، فشار وارد کند تا از محل خراش، خون سیاهی خارج شود، سپس محل خراش را با نمک و روغن زیتون پر کند. روش دوم: در محل خمیدگی کف پا که نرم است، تیغی بزند و وقتی خون سیاهی از آنجا خارج شد، محل تیغ را با نمک و روغن زیتون پر کند. (پارچه را باید به پایی بست که سیاتیک دارد و باید در هر دو روش شخص در حال ایستاده باشد).
  • سیاهدانه + زنیان به یک نسبت مساوی ترکیب و آسیاب کنید سپس با عسل مخلوط کنید و به موضع درد بمالید و اجازه دهید 2 ساعت باقی بماند سپس با پماد (موم عسل 25 گرم + میخک 50 گرم + روغن زیتون 500 گرم + آب 250 گرم با هم مخلوط کنید و میجوشانید تا آب کاملاً تبخیر شود و سپس صاف کنید و مومیایی به ترکیب اضافه کنید و در ظرف بریزید تا خنک شود) اول موضع را با حوله و اتو گرم کنید بعد پماد را به قسمت خارجی قوزک پا ماساژ دهید.
  • 15 دقیقه پاها را در جوشانده رزماری قرار داده و سپس به مدت 5 دقیقه کف پا را سنگ پا بزنید.
  • حذف تمام موارد ممنوعه: چای (سیاه و سبز) – قهوه – نسکافه – سوسیس – کالباس – پیتزا – تمام غذاهای ساندویجی – غداهای سرخ شده – انواع کنسروی جات – انواع کمپوتها – مرغ و تخم مرغ بازاری – گوشت تمام حیوانات پرورشی – برنج خارجی – انواع سس های بازاری – سایر نوشیدنیهای گازدار – غذای رستوران ها – شیرینی جات بازاری – هله هولههای بازاری – چیپس – پفک – شکلات (على الخصوص شکلاتهای نرم) – کیک – بیسکوئیت – آدامس – یخمک – ماکارونی – لازانیا – لبنیات پاستوریزه – غذاهای زودپز شده – هر روز گوشت(قرمز یا سفید) خوردن – ترشی جات سرکه (لیته) – ریزه خواری(مدام چیزی خوردن) – با استرس غذا خوردن – عداهای مانده و بیات – غذاهای نمک سود(مانند: خیارشور – ماهی دودی – ماهی شور و…) – نمک زیاد – فلفل زیاد – آب تگری و یخ – تمام فست فودها و غذاهای آمادهی بازاری- غذاهای فریز شده(بیش از ده روز) – غذاهای پخته شده در ماکروفر (MICRO WAVE) – کلیهی مواد غذایی بسته بندی شدهی بازاری که دارای نگه دارنده هستند – میوه جات کال و نارس – شیر گاو به مقدار زیاد – کشک و پنیر کهنه – قره قوروت – ماءالجبن(آب پنیر) – استفادهی چند نوع غذا با هم – قند و شکر به مقدار زیاد – مصرف ماست به مقدار زیاد و هر روز خصوصاً همراه غذاهای دیگر – رنگ های مجاز اضافه شده به مواد غذایی – جوش شیرین – استفاده از سموم حشره کش(اسپری، بودر و..) – استفادهی زیاد از موبایل – پرخوری – پرخوابی – کم خوابی – نداشتن نظم در خواب و خوراک – عدم رعایت بهداشت فردی – گرم و سرد شدن – استفاده از رنگ مو – زیاده روی در مصرف مواد آرایشی – استعمال دخانیات(سیگار، قلیان، تریاک و…) – زیاده روی در مصرف داروهای شیمیایی – مصرف میوه جات بعد از غذاهای گوشتی – مصرف غذاهای با هم ناسازگار(مثل شیرموز، فرآوردههای کنجدی با لبنیات و…) – مصرف همزمان لبنیات و غذاهای گیاهی سرشار از آهن مانند:(زرشک، آلو، عدس، پسته، اسفناج، آلوبخارا، آلبالو و…) – دیروقت غذا خوردن(خصوصاً غذاهای پخته، چرب و پرحجم) – دیروقت خوابیدن – زندگی در مکانهای با آلودگی صوتی زیاد – زندگی در شهرهای شلوغ با هوای آلوده – هر روز برنج خوردن(حتی ایرانی) – نان بدون سبوس – نان فتیر و ور نیامده – خوردن یک نوع غذا در دو وعده ی متوالی مثلاً خوردن غذای مانده از ظهر در شب.

داروها:

  • بروفن
  • باکلفن
  • پتیدین
  • مورفین
  • ناپروکسن
  • استامینوفن
  • سکلوکسیب
  • متوکاربامول
  • منتول سالیسیلات

فعالیت های بدنی:

  • کشش عضله پریفورمیس: مهمترین ورزش برای درد سیاتیک کشش عضله پریفورمیس با دست مقابل و به سمت شانه مقابل می باشد. کشش باید 5 بار و هر بار 15 تا 30 ثانیه نگه داشته شود. بهتر است ورزش سیاتیک سه بار در روز تکرار شود. ابتدا دراز کشیده سپس بالا تنه و پایین تنه را همزمان کمی بالاتر از سطح زمین بیاورید سپس با دست راست زانوی چپ را در شکم جمع کنید، سپس برای دست و پای مخالف این عمل را انجام دهید.
  • کشش زانو تا سینه: به پشت روی تشک یا فرش دراز بکشید.یک بالشتک یا کتاب کوچک و صاف زیر سر خود قرار دهید. زانوها را خم کنید و پاها را مستقیم و به اندازه باسن از هم باز کنید. بالاتنه را آرام نگه دارید و چانه را به آرامی بر روی قفسه سینه قرار دهید. یک زانو را به سمت سینه خود خم کنید و آن را با دو دست بگیرید. با نفس های عمیق کنترل شده 20 تا 30 ثانیه در این حالت بمانید. سپس همین کار را با زانوی مقابل انجام دهید. هر دو زانو را بگیرید و به سینه فشار دهید. (این ورزش را 3 بار تکرار کنید). نکات: سعی کنید 2 تا 4 تکرار در هر طرف انجام دهید. برای اینکه تمرین کمی سخت تر شود، یک پا را صاف روی زمین نگه دارید و پای دیگر را به سمت قفسه سینه بلند کنید. همچنین می توانید هر دو زانو را به سینه بیاورید. به  گردن، سینه یا شانه ها فشار شدید وارد نکنید، فقط تا جایی که راحت هستید کشش داشته باشید.
  • کشش آزاد کردن عصب سیاتیک: به پشت دراز بکشید. یک بالشتک یا کتاب کوچک و صاف زیر سر خود قرار دهید. زانوها را خم کنید و پاها را مستقیم و به اندازه باسن از هم باز کنید. بالاتنه را آرام نگه دارید و چانه را به آرامی در آن فرو کنید. یک زانو را به سمت سینه خود خم کنید. پشت ساق پای خود را با دو دست بگیرید و سپس زانو را به آرامی صاف کنید 20 تا30 ثانیه در این حالت بمانید و نفس های عمیق بکشید. زانو را خم کرده و به حالت اولیه برگردید. سپس همین کار را با زانوی طرف مقابل انجام دهید. این ورزش را سه بار تکرار کنید. نکات: هنگام کشش کمرتان را به سمت پایین فشار ندهید. فقط تا جایی که راحت است کشش داشته باشید.
  • خم شدن به پشت: به روی شکم دراز بکشید و در حالی که آرنج ها به پهلو خم شده اند، روی بازوها قرار بگیرید.  به سمت زمین نگاه کنید و گردن خود را صاف نگه دارید. گردن خود را صاف نگه دارید، تنه خود را به عقب بکشید و به پشت خود قوس دهید.  نفس بکشید و 5 تا 10 ثانیه نگه دارید. به موقعیت شروع بازگردید. این کار را8 تا 10 بار تکرار کنید. نکات: گردن خود را به عقب خم نکنید. لگن خود را روی زمین قرار دهید.
  • کشش همسترینگ ایستاده: به حالت ایستاده بایستید و یک پا را به سمت یک جسم ثابت مانند یک پله بلند کنید.آن پا را صاف و انگشتان پا را به سمت بالا نگه دارید. در حالی که کمرتان را صاف نگه داشته اید به جلو خم شوید. در حالی که نفس های عمیق می کشید 20 تا 30 ثانیه در این حالت بمانید. با هر پا 2 یا 3 بار این کار را تکرار کنید. نکات: هنگام انجام این تمرین مراقب باشید. در صورت لزوم چیزی را نگه دارید و بیش از حد کشش ندهید. فقط تا جایی که راحت است کشش داشته باشید. هنگام کشش کمرتان نباید هیچ گاه قوس داشته باشد.
  • کشش عضلات باسن در حالت دراز کشیده: به پشت دراز بکشید.یک بالشتک یا کتاب کوچک و صاف زیر سر خود قرار دهید.  پای چپ خود را خم کرده و پای راست خود را روی ران چپ قرار دهید. ران چپ خود را بگیرید و آن را به سمت خود بکشید. ستون فقرات و لگن خود را از زمین بلند نکنید. شما باید کشیدگی را در باسن راست خود احساس کنید. در حالی که نفس های عمیق می کشید 20 تا 30 ثانیه در این حالت بمانید. همین کار را با توجه به طرف مقابل انجام دهید. با هر طرف 3 بار این کار را تکرار کنید. نکته: اگر نمی توانید ران خود را با دست نگه دارید از حوله ای در اطراف ران خود استفاده کنید.
  • ورزش شیب لگن: این یکی دیگر از تمرینات ساده است که برای سیاتیک مفید است، به پشت دراز بکشید و زانوهای خود را خم کرده و دست ها را در کنار خود قرار دهید، ماهیچه های شکم خود را سفت کنید، پشت خود را به زمین فشار دهید و باسن و لگن را کمی به سمت بالا تکان دهید. چند ثانیه در این حالت بمانید برای این که عضلات شکم شما سفت شود سعی کنید ناف خود را به ستون فقرات خود بچسبانید یعنی شکم خود را تو بدهید در این مرحله نفس گیری نمایید. بعد از چند ثانیه رها کنید، سپس تکرار کنید، سعی کنید 8 تا 12 بار تکرار کنید.
  • ورزش عضلات باسن عضلات گلوتئال یا پل زدن: به پشت روی زمین دراز بکشید و زانوها را خم کنید. پاها باید به اندازه عرض شانه از هم فاصله داشته باشند. بازوهای خود را در کنار خود قرار دهید، با فشار دادن پاشنه پا، باسن خود را بلند کنید تا بدن شما از زانو تا شانه یک خط مستقیم ایجاد کند. این حرکت را پل زدن می گویند، موقعیت را برای چند ثانیه نگه دارید و به آرامی باسن را به زمین بیاورید.سپس تکرار کنید، خوب قرار گرفتن کمر برای این تمرین مهم است. از قوس دادن زیاد کمرخودداری کنید، 2 یا 3 ست 10 تایی تکراری را انجام دهید.
  • دراز کشیدن و کشش عمقی عضلات گلوتئال: اگر انعطاف پذیری کافی ندارید، ممکن است لازم باشد این تمرین را کمی آهسته تر انجام دهید. به پشت دراز بکشید و پاها را خم کنید. مچ پای راست خود را بالا بیاورید و روی زانوی چپ قرار دهید. با استفاده از هر دو دست، انگشتان خود را پشت ران چپ قفل کنید و به هم بچسبانید و حال به آرامی زانو به سمت بدن خود بکشید. سعی کنید سر وشانه و کمر خود را روی زمین نگه دارید. 20 تا 30 ثانیه نگه دارید. با پای دیگر این کار را تکرار کنید، ممکن است لازم باشد کمی سر خود را با یک کتاب یا کوسن محکم بالا بیاورید. اگر نمی توانید به راحتی به ران خود برسید، می توانید یک دستمال را دور ران حلقه کرده و با استفاده از آن ران خود را به سمت خود بکشید. با هر پا 2 تا 3 بار تکرار کنید.
  • وضعیت سجده که نام عمومی آن وضعیت بچه childs pose است: اصولاً در ورزش هرگاه کلمه Pose به کار برده می شود منظور Position یعنی وضعیت است.از بهترین کشش های سیاتیک، ژست کودک شاید ساده ترین و ملایم ترین راه برای تسکین درد باشد. روی زمین بر روی زانو بنشینید و سپس تنه خود را به جلو خم کنید سر خود را روی زمین بگذارید. دست های خود را در کنار خود بگذارید به طوری که کف دست ها رو به سقف باشد و کاملاً آزاد باشید. سعی کنید انگشتان پای خود را لمس کنید. دوباره به حالت نشسته برگردید و این حرکت را چند بار تکرار کنید. در صورتی که گذاشتن سر بر روی زمین برای بیمار مشکل باشد، می‌تواند از یک چهارپایه یا کتاب استفاده کند و سر خود را بر روی آن قرار دهد.
  • چرخش به راست و چپ با یک زانو: به پشت دراز بکشید و بازوها کاملاً باز کنید، در واقع به شکل”T” دراز بکشید، در حالی که کف دست ها رو به پایین است. هنگام بازدم، زانوی راست خود را به قفسه سینه بچسبانید. در حالیکه زانوی خود را خم نگه داشته اید، پای راست خود را روی زانوی چپ قرار دهید. شبیه حرف 4 انگلیسی شوید. با دم، سپس زانوی راست و کل بدن خود را  به چپ بچرخانید. می توانید دست چپ را در بالای زانوی راست قرار دهید تا آن را راحت تر به سمت زمین حرکت دهید.در اینجا پنج تا ده نفس بکشید. هنگام بازدم، بدن و زانو را به حالت اولیه برگردانید. این حرکت را در طرف دیگر تکرار کنید.
  • چرخش به راست و چپ بدن با هر دو زانو در حالت خوابیده به پشت: وقتی احساس می کنید کمر شما ثبات بیشتری دارد، می توانید با هر دو زانو به راست و چپ بچرخید. به پشت دراز بکشید، بازوها را به شکل “T” دراز کنید، کف دست ها رو به بالا باشد (برخلاف ورزش قبلی)هنگام بازدم، هر دو زانو را بالا بیاورید و بغل کنید به طوری که زانوها مستقیماً بالای باسن شما قرار گرفته و ساق پا به موازات زمین قرار گیرد. با بازدم، هر دو زانو و بدن را به سمت راست بچرخانید. در اینجا پنج تا ده نفس بکشید، هنگام بازدم، زانوها را به مرکز برگردانید و حرکت را در طرف دیگر تکرار کنید.
  • چرخیدن به راست و چپ در حالت نشسته: چرخش به راست و چپ در حالتنشسته یک راه عالی برای شل شدن و رهایی تنش در ناحیه کمر و فشار بر عصب سیاتیک است. می توانید این کار را روی زمین یا حتی روی تخت خود انجام دهید. در روی زمین  بنشینید. این حالت را در فارسی چهار زانو نشستن می‌گویند. سعی کنید ناف خود را به ستون فقرات خود بچسبانید تا  عضلات شکم و کمر محکم شوند. به سمت چپ بپیچید، به طوری که دست چپ خود را پشت خود بر روی زمین و دست راست خود را روی ران چپ قرار دهید. به مدت ۵ ثانیه در این وضعیت بمانید، سپس به سمت مقابل به بچرخید.
  • چرخیدن به چپ و راست در حالت ایستاده: چرخش ایستاده با صندلی، این یک تمرین عالی برای درد سیاتیک است، در حالت ایستاده شانه های خود را به دیوار بچسبانید و کاملاً صاف بایستید، یک صندلی در مقابل پای خود قرار دهید. پای چپ خود را بر روی صندلی بگذارید در حالی که پای راست شما بر روی زمین است و صاف قرار گرفته است. به سمت راست و چپ بچرخید. این حرکت را تا ۲۰ بار تکرار کنید. با گذشت زمان که درد سیاتیک شما بهتر شد می توانید بدون استفاده از صندلی در حالت ایستاده دست ها را به کمر بزنید و ستون فقرات را به راست و چپ بچرخانید.
  • حرکت گربه و شتر: در حالتچهار دست و پا روی زمین قرار بگیرید. خود را در وضعیت گربه قرار دهید، گردن خود را خم تا حد امکان قوز کنید. باسن خود را به سمت زمین بیاورید. در وضعیت شتر، گودی کمر خود را زیاد کنید و سر خود را بالا بیاورید.
  • چرخیدن به راست و چپ در حالت خوابیده: این ورزش در دو مرحله انجام می گیرد که در مرحله اول زانوها باز و در مرحله دوم یکی از زانوها خمیده است. مرحله اول:در حالت دراز کشیده روی زمین قرار بگیرید و برای ۱۰ بار به راست و چپ بچرخید. مرحله دوم: یکی از زانوهای خود مثلاً زانوی چپ را خم کنید، این کار را انجام دهید و سپس زانوی راست را خم کنید.
  • ژست یا وضعیت پینه دوز: این حرکت رامی توانید صبح پس از بلند شدن از رختخواب انجام دهید. روی زمین (یا تخت خواب) بنشینید و زانوها را خم کرده و کف پاها را بهم بچسباند. سعی کنید زانوها را به زمین بچسبانید. نکته: اگر قادر به این کار نیستی دو بالش در مقابل خود قرار دهید پاها به زمین نچسبند. در حالی که کف پاها به هم چسبیده است سعی کنید زانوهای خود را به سمت بالا و پایین حرکت دهید.
  • قرار دادن پا به شکل عدد 4 انگلیسی در حالت نشسته روی صندلی: این حرکت باعث کم شدنانقباض و اسپاسم عضله پیریفورمیس می شود. تا فشار از روی عصب سیاتیک شما آزاد شود. از میان ورزش های سیاتیک برای افراد مسن، این ورزش آسان‌تر است، زیرا می توان آن را روی صندلی انجام داد. مرحله اول: روی صندلی بنشینید، مرحله دوم: مچ پای راست خود را روی زانوی چپ خود قرار دهید. به نیروی جاذبه اجازه دهید تا زانوی راست شما را به زمین نزدیک کند. اگر درد ندارید، می توانید به تدریج روی زانوی خم شده خود با دست فشار وارد کنید. این حرکت را برای مدت ۲۰ ثانیه انجام دهید سپس به حالت اولیه برگردید و با پای مقابل همین ورزش را تکرار کنید.
  • حرکت حالت کمان: این حرکت معمولاً موقع انجام می گیرد که بیمار از درد سیاتیک خوب شده است و معمولاً برای پیشگیری ازحملات آینده صورت می‌گیرد.در حالت ایستاده شروع کنید. با پای چپ یک قدم بزرگ به جلو بردارید و زانوی چپ را خم کنید. زانوی راست خود را روی زمین بگذارید یعنی زانو بزنید، دستان خود را در سینه خود به هم نزدیک کنید. بدن را به سمت چپ بکشید و آرنج راست خود را به ران چپ خود وصل کنید. ۵ ثانیه در این حالت بمانید. سپس حرکت را در طرف دیگر تکرار کنید. اگر نمی توانید زانو بزنید می توانید یک بالش در زیر زمین خود قرار دهید.
  • کشش قیچی ایستاده: این کشش سیاتیک نیاز به کمی تعادل دارد. معمولاً هنگامی انجام می گیرد که بیمار از درد سیاتیک خوب شده است و برای پیشگیری از دردهای بعدی آن را انجام می دهد.همچنین می توانید این کار را با تکیه دادن به دیوار یا صندلی انجام دهید. برای شروع، پای راست را روی پای چپ قرار دهید و روی زمین بایستید. می توانید پاهای خود را در کنار هم نگه دارید، یا می توانید پای راست خود را کمی جلوتر از چپ قرار دهید. یک نفس عمیق بکشید، سپس باسن خود را به طرف بالا بیاورید. اگر در حالت ایستاده این کار برای شما مشکل است می توانید پشتی یک صندلی را بگیرید. برای این کار می توانید زانوهای خود را به اندازه مورد نیاز خم کنید تا بتوانید پشتی صندلی را بگیرید. ۱۰ ثانیه در این حالت بمانید و سپس پس به حالت اولیه برگردید و همین حرکت را با پای مقابل انجام دهید. این ورزش باعث کشیده شدن عضلات همسترینگ (یعنی عضلات پشت ران) می شود و فشار بر عصب سیاتیک را کاهش دهد.
  • کشش همسترینگ (نشته یا ایستاده): یک پا را در حالی که زانو خم نشده است دست به طرف جلو دراز کنید به طوری که پاشنه پا روی زمین قرار بگیرد و انگشتان پا بالاتر باشد. پاشنه پای دراز شده کمی فشار وارد کنید.تنه خود را کمی به جلو بیاورید در حالی که به پاشنه خود فشار وارد می کنید یک نفس عمیق بکشید. ۱۰ ثانیه در این حالت بمانید و سپس به حالت نرمال بایستید و همین کار را با پای مقابل انجام دهید.
  • آرام آرام دوچرخه خوابیده زدن در هنگام شب (بین 14 الی 40 عدد)
  • از آنجا که سیاتیک علل مختلفی دارد، یک برنامه ورزشی برای همه ممکن است موثر نباشد. بنابراین قبل از انجام حرکات ورزشی با پزشک خود مشورت کنید. هرگز تمریناتیکه موجب افزایش درد شما می شوند خارج از توانایی شما هستند را انجام ندهید. در عوض روی ورزش هایی که می توانید انجام دهید و برای شما مناسب هستند تمرکز کنید. با پیشرفت در ورزش، ممکن است بتوانید حرکاتی را انجام دهید که در ابتدا قادر به انجام آنها نبوده اید. اصولاً ورزش ها باید با مربی انجام گیرد که در مورد بیمارانی که درد سیاتیک دارند. بهترین‌ مربی فیزیوتراپ کارآزموده و باتجربه است. اگر بیماری های دیگری دارید، باید قبل از انجام این تمرینات برای سیاتیک با پزشک خود مشورت کنید. در صورت افزایش درد پس از ورزش آنها را متوقف کنید و دیگر انجام ندهید و به پزشک خود مراجعه کنید.

رژیم غذایی:

  • خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک باقلا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، لقمه قارچ و سویا، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و ذرت، خوراک قارچ و بامیه، خوراک صیفی جات، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سبز ۱، تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، خوراک بامیه با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک تند بامیه، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک مخلوط، آش گندم با کرفس، آش سماق، آش حبوبات و غله ۲، آش جو با حبوبات ۱، آش جو با حبوبات ۲، آش گل کلم ۲، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۲، لوبیا سبز پلو ۳، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش فسنجان با اسفناج، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش قیمه بادمجان، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با سویا ۲، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش دال عدس با قارچ، خورش لوبیا سبز، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش گوجه سبز، سوپ صیفی جات ۱، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ زرشک با جعفری، برگر کدو خورشتی، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، کشک سویا، سس گل کلم، سس مایونز گیاهی، سس نخود جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۱، سس گوجه فرنگی ۲، سس معطر، سس مخصوص ۱، سس مخصوص ۲، سس زیتون، سس جعفری، خرما، لیمو، پرتقال، توت فرنگی، والک، ترب سیاه، کرفس، سیر، شوید، بابونه، تخم خطمی، تخم ترب، انگور، رب غوره، ترشی غوره و خامه تازه با عسل.
  • خوردنی های مضر: از خوردن عدس پلو ساده، خورش شوید باقالی، نخود فرنگی پلو ۱، بادام، فندق، گردو، نخود، لوبیا، عدس، باقلا، جو، ارزن، ذرت، بلوط، خردل، چاودار، قارچ، پنیر، چای، قهوه، زعفران، فلفل، دارچین، شکلات، گوشت های سرخ کرده، گوشت مرغابی یا غاز یا بوقلمون یا قرقاول یا مرغ و خروس، انواع سوسیس و کالباس، دل و قلوه و جگر، چربی جات و مشروبات الکلی پرهیز کنید.

نکته:

  • سیاتیک پای چپ: سیاتیک پای چپ هر چند به دلایل نامعلومی از پای راست بیشتر است ولی سیاتیک پای راست هم کم نیست. تئوری هایی از جمله ضعیف تر بودن پای چپ نسبت به راست عنوان شده که هنوز ثابت نشده است. به هر حال درمان سیاتیک در هر دو پا به یک شکل می باشد.
  • درد سیاتیک چیست و رگ سیاتیک کجا قرار دارد: بیماری سیاتیک به صورت کلاسیک به دردی گفته می شود که در قسمت تحتانی کمری یا باسن ایجاد می شود و در پا انتشار می یابد و با سوزن سوزن شدن پا و ضعف پا همراه است. علائم سیاتیک ممکن است دارای طیفی از علایم از کمردرد تا ناله پاها باشد. دردسیاتیک ممکن است به علت فشار دیسک کمر روی این عصب ایجاد شود و یا ناشی از تحریک مهره های جابجا شده در کمر باشد یا حتی اسپاسم یک عضله در لگن به نام پریفورمیس می تواند موجب تحریک عصب سیاتیک شود. باید بدانیم سیاتیک و دیسک کمر به نوعی تعاریف مختلف یک واژه می باشند. ما امروزه با بیمارانی برخورد می کنیم که مثلا با درد زانو مراجعه می کنند و قصد تعویض مفصل را دارند درحالی که علت اصلی مشکل آنها یک درد نامعمول سیاتیک می باشد و وقتی بیمار درمان دقیق و پیشرفته سیاتیک را دریافت می کند کلاً تعویض مفصل را فراموش می کند. و با درمان غیرجراحی سیاتیک دردش فراموش می شود. این درد در مردان بیشتر شیوع دارد گرچه در زنان و خصوصاً بعد از بارداری هم کم دیده نمی شود. این درد معمولاً در افراد با سن و سال بین30 تا 50 سال شایع تر است، اما امروزه و با شیوع زندگی پشت میز نشینی و بر عکس گاهی حرکات غلط در باشگاه های ورزشی این بیماری را در هر سنی حتی نوجوانان می بینیم. بسیاری از بیماران سیاتیک صرفاً به عنوان یک درد انتشاری از لگن به پشت ران و ساق پا می دانند در حالی که ممکن است درد به صورت کلاسیک نباشد و مثلاً بیمار گاهی فقط در یک قسمت از مسیر عصب سیاتیک یا حتی فقط انگشت پا درد را احساس کند.
  • علت درد سیاتیک و ارتباط آن با دیسک کمر: علت ایجاد درد سياتيك به دلیل ایجاد فشار به عصب سیاتیک و یا وارد آمدن ضربه به ناحیه کمر می باشد. در حقیقت سیاتیک نشانه ای از مشکلی دیگر است که در ناحیه آسیب دیده ایجاد شده است. در حقیقت حرکت دیسک بین مهره ای که بسیار دردناک می باشد عضله باسن را درگیر می کند. دردعصب سیاتیک هنگامی ایجاد می شود که فشار بروی عصب سیاتیک وارد شود. یکی از رایجترین دلایل درگیری عصب سیاتیک و درد آن اختلالات دیسکی مانند بیرون زدگی یا لغزندگی دیسک کمر می باشد دیسک کمر زمانی ایجاد می شود که مواد داخل دیسک بر اثر فشار های که در طول زمان به صورت تدریجی و یا به صورت ناگهانی به دیسک وارد می شود دیسک را پاره و یا حتی بدون پارگی تحریک کند و به عصب سیاتیک فشار وارد کند، البته هرچند شایعترین علت گرفتگی عصب سیاتیک دیسک کمر می باشد ولی گرفتگی ماهیچه های لگنی و خصوصاً عضله پریفورمیس هم می تواند با فشار بر روی عصب سیاتیک باعث بروزعلایم سیاتیک شود (سندروم پریفورمیس). سایر علل درد سیاتیک که شبوع کمتری دارند عبارتند از عفونت و یا، تومورهای ستون فقرات یا حتی تومور عصب سیاتیک، هر عاملی که موجب کشیدگی و فشار بر روی شکم شود می تواند موجب استعداد ابتلا و درگیری بیشتر سیاتیک شود از جمله درد عصب سیاتیک در بارداری و چاقی، بنابراین هرچند چاقی شکمی و دردسیاتیک با هم بدون ارتباط نمی باشند، اما این واژه که بیماران تصور می کنند تنها به علت چاق شدن دچار درد سیاتیک شده اند اشتباه می باشد.
  • درمان قطعی سیاتیک چیست: درمان قطعی سیاتیک برداشته شدن فشار از روی عصب سیاتیک است. اگر پاتولوژی موجب درد سیاتیک گرفتگی عضله پریفورمیس و یا چرخش لگن باشد قابل برطرف شدن است اما اگر پاتولوژی زیر آن دیسک کمر باشد و دیسک کمر دچار پارگی باشد، درمان سیاتیک یک درمان کنترلی منطبق بر برداشتن فشار از عصب سیاتیک از روی دیسک کمر می باشد.
  • آیا پیاده روی برای بیماران مبتلا به درد سیاتیک خوب است: برای اکثر بیماران، پیاده روی به مدت محدود مثلاً نیم ساعت برای درد سیاتیک یک راه عالی برای تسکین درد و افزایش تناسب اندام کلی است. هنگامی که پیاده روی و ورزش ها با فیزیوتراپی ترکیب می شوند، یک برنامه جامع برای تقویت و کشش ماهیچه ها برای تسکین درد و فشار بر عصب سیاتیک ارائه می دهند.
  • سیاتیک یا عرق النساء نوعی بیماری است که دامنگیر اکثر مردم است، این بیماری که فراوان ترین دردهای کمر و پشت پاها را تشکیل می دهد، دامنگیر بیشتر افراد چاق می باشد. دردهای منتشره از عصب سیاتیک بستگی به محل آزردگی عصب دارد. دو نوع درد سیاتیک وجود دارد: یکی مربوط به تنه عصب و دیگری مربوط به شاخه های آن است. دردهای تنهای بیشتر در اثر فشار مهره ها و تومورها و دیسک ها و دردهای شاخه ای اکثراً مربوط به عوامل خارجی از قبیل: ضربه، ورم، فشار و تغییر شکل مهره های ستون فقرات می باشد.
error: محتوا محافظت شده می باشد.