حمله قلبی: عبارت است از مرگ سلول های عضلانی قلب در اثر کاهش یا توقف جریان خون سرخرگ های قلب، غالبا ًدر افراد بالای40 سال رخ می دهد. این بیماری در مردان شایع تر است، اما میزان بروز آن در خانم ها نیز رو به افزایش گذاشته است.
علائم:
- خر و پف
- احساس خفگی
- احساس نزدیکی مرگ
- درد قفسه سینه یا احساس (سنگینی، فشردگی یا له شدگی) در قفسه سینه
- تنگی نفس، کمبود اکسیژن باعث می شه که احساس کنید در قله هیمالیا هستید و اکسیژن به شما نمیرسه.
- تغییر رنگ پوست، اگر متوجه تغییر رنگ پوست مخصوصاً به رنگ زرد یا خاکستری به ویژه در اطراف چشمتان شدید این نشانه می تواند هشدار سکته قلبی باشد.
- ضعف و خستگی زودرس، خستگی زیاد و ضعف بدنی بی دلیل که گاهی به صورت چند روزه و تکراری رخ می دهد می تواند نشانه حمله قلبی به خصوص در زنان باشد.
- عرق کردن شدید، زمانی که سکته قلبی در حال شکل گیری است بدن انبوهی از هورمون های شبیه به دوپامین ترشه می کند که این امر منجر به تعریف فرد می شود.
- دردی که از میان قفسه سینه (در آقایان به سمت چپ و در خانم ها در دو طرف) به جناغ و گاهی به آرواره، گردن، بازوها، بین دو کتف یا بالای شکم نیز تیر می کشد.
- تورم اندام (کف، مچ یا ساق پا)، میتونه نشانه اختلال قلب در پمپاژ کردن خون باشد زمانی که قلب قادر به پمپاژ کردن خون متناسب با سرعت مورد نیاز بدن نباشه خون در رگ های ما انباشته می شود و ایجاد تورم می کند.
- تهوع و استفراغ بی دلیل، این علائم در زنان بیش از مردان رواج دارد و مشکلات شکمی مانند تهوع و استفراغ می تواند نشانه وقوع سکته قلبی باشد البته بیشتر مواقع ربطی به سکته قلبی نداره و زمانی نگران کننده است که ناگهان و بی دلیل ظاهر شود.
- احساس منگی یا سرگیجه در ناحیه سر، موارد فراوانی می تواند موجب شود که شخص تعادل خود را از دست بدهد، اما چنانچه به صورت کاملاً ناگهانی تعادل خود را از دست دادید و همزمان در قفسه سینه احساس درد و ناراحتی می کنید و یا دچار تنگی نفس هستید و احساس سبگی و سرگیجه در ناحیه سر می تواند ناشی از افت فشار خون باشد، زیرا قلب نمی تواند اونطور که لازمه خون را پمپاژ کند.
- سرفه ای که متوقف نمی شود، سرفه های ممتد که بدون هیچ دلیلی صورت می پذیرد می توانند نشانه سکته قلبی یا عارضه قلبی باشد و اگر سرفه های ادامه دار شما همراه با خلط سفید و صورتی رنگ باشد ممکن است نشانه عارضه قلبی باشد، چرا که وقتی قلب نتواند نیازهای قلب را برآورده کند خون به درون ریه ها نشت می کند.
- از شخص بخواهید تا لبخند بزند. از شخص بخواهید که حرف بزند یا یک جمله ساده را به درستی ادا کند. (مثلا: امروز هوا آفتابی است)، از وی بخواهید هر دو دستش را بلند کند. از وی بخواهید زبان خود را بیرون بیاورد. اگر زبان وی به راست یا چپ متمایل شده بود، بدانید که شخص دچار حمله شده است. اگر فرد در انجام هر کدام از موارد فوق مشکل داشت، شخص دچار حمله قلبی شده است.
علت:
- فشار خون بالا
- رژیم غذایی نامناسب
- رنج بردن از یبوست مزاج
- گرفتگی یا انقباض عروقی
- بیماری های سیستم گوارش
- اختلال شدید در ضرباهنگ قلب.
- مصرف زیاد غذاهای حیوانی و چرب
- مصرف اندک میوه جات و سبزیجات
- عادت به نوشیدن چای زیاد به جای آب
- کم خوابی و بی برنامگی در خواب و استراحت
- استرس داشتن، عصبی شدن و حرص خوردن مداوم.
- بسته شدن نسبی یا کامل سرخرگ های قلب توسط لخته خون
- انسداد و به هم پیوستگی را سکته سرد می گوییم و اگر این سکته سرد در دست باشد دست بی حس می شود و اگر در سر باشد گیچ، خول و بی فهمی و بی درکی به وجود می آید و اگر در قلب باشد قلب از کار می افتد، در هر کجا از بدن باشد بی حسی و بی واکنشی می شود.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- چاقی
- استرس
- سیگار کشیدن
- بالا بودن فشار خون یا دیابت
- ورزش در گرمای زیاد یا سرما و باد
- رژیم غذایی پر از چربی های اشباع شده
- سابقه خانوادگی بیماری سرخرگ های قلب
- اکثراً انجام کارهای نشستنی و نداشتن فعالیت بدنی کافی
- بالا بودن سطح کلسترول بد خون، یا پایین بودن سطح کلسترول خوب خون
پیشگیری:
- حتی المقدور اجتناب یا کنترل عوامل خطر
عواقب مورد انتظار:
- با درمان اورژانسی و بستری کردن بیمار در بخش مراقبت های ویژه قلب (سی سی یو)، اکثر بیمارانی که دچار اولین حمله قلبی خود شده اند بهبود می یابند. تأخیر در درمان غالباً مرگ بار خواهد بود، پس از رفع خطر باید 8 الی 4 هفته فرصت داد تا بهبودی حاصل شود، تکرار حمله قلبی امری شایع است.
عوارض احتمالی:
- آمبولی ریوی
- نارسایی احتقانی قلب
- خطر حمله قلبی در آینده
- آنوریسم (بیرون زدگی) دیواره بطن
- جمع شدن مایع در فضای دور ریه ها
- لخته شدن خون در سیاهرگ های عمقی
- پاره شدن دیواره بین بطنی یا دیواره خارجی قلب
- نامنظم بودن ضرباهنگ قلب شوک؛ التهاب پرده های دور قلب
تشخیص:
- یک آنژیوگرافی با کاتتریزاسیون کرونر برای بررسی مسائل مربوط به انسداد در شریانها.
- یک آزمایش استرس برای دیدن اینکه چگونه قلب شما به شرایط خاصی مانند ورزش پاسخ میدهد.
- یک اکوکاردیوگرام echocardiogram برای کمک به شناسایی مناطق قلب شما که به درستی کار نمیکنند.
- برای تعیین اینکه آیا شما دچار انفارکتوس حاد میوکارد شدهاید، پزشک به قلب شما گوش میدهد تا نارساییهای ضربان قلب را بررسی کند. آنها ممکن است فشارخون شما را اندازه گیری کنند. پزشک شما همچنین تعدادی از تستهای مختلف (تست اکو قلب، الکتروکاردیوگرام و هولتر و …) را اجرا خواهد کرد تا مطمئن شود که دچار سکته قلبی شدهاید. ممکن است الکتروکاردیوگرام (EKG) برای اندازه گیری فعالیت الکتریکی قلب شما انجام شود. آزمایش خون همچنین میتواند برای بررسی پروتئینهایی که با بیماریهای قلبی مرتبط هستند، مانند تروپونین باشد.
درمان طب نوین:
- بلافاصله 3 عدد قرص آسپرین 80 را به بیمار بدهید تا بجود و سپس قرص نیتروگلیسیرین زیر زبانی به بیمار بدهید تا زیر زبان نگه دارد و بلافاصله بیمار را به بیمارستان انتقال دهید.
- پزشک شما همچنین میتواند در بعضی موارد از پیوند عروق کرونر قلب (CABG) استفاده کند. در این روش، جراح شما رگها و شریانهای خون را دوباره مرتب میکند تا خون در ناحیه انسداد دوباره جریان یابد. یک CABG گاهی اوقات پس از سکته قلبی انجام میشود. در اغلب موارد، ممکن است چند روز بعد از سکته قلبی انجام شود، در هر صورت قلب شما بهبود پیدا میکند.
- سکته قلبی نیاز به درمان فوری دارد، بنابراین بیشتر درمانها در اتاق اورژانس آغاز میشود. از آنژیوپلاستی ممکن است برای رفع حالت گرفتگی عروق استفاده شود. در طول یک آنژیوپلاستی، جراح شما یک لوله طولانی و نازک به نام کاتتر را از طریق شریان خون وارد میکند تا به قسمت گرفتگی رگ برسد. سپس یک بالون کوچک متصل به کاتتر به منظور باز کردن شریان، وارد رگ شده و از قسمت گرفتگی عبور داده میشود. جراح شما همچنین ممکن است یک لوله کوچک مش را به نام یک استنت در محل انسداد قرار دهد. استنت میتواند مانع از بستن مجدد شریان شود.
درمان طب سنتی:
- قرص خون استفاده کنید.
- داروی مقل ازرق مصرف شود.
- به و سرکه طبیعی مصرف کنید.
- حجامت عام 3 مرتبه انجام شود.
- بادکش کتف، یک روز در میان، 21 مرحله.
- خواب و استراحت به موقع و غذای مناسب.
- شربت سرکنگبین شب ها یک لیوان میل شود.
- خوردن ارده با شیره، هفته ای 5 وعده صبحانه.
- 15 روز بعد پشت هر دست، 5 عدد زالو بیندازید.
- 15 روز بعد پشت هر گوش، 3 الی 4 عدد زالو بیندازید.
- حجامت قلب سه مرحله در لابلای حجامت عام انجام شود.
- دوسین هر 4 ساعت یک بار یک قاشق چایخوری میل شود.
- داشتن آرامش و افکار مثبت و عصبی نشدن و حرص نخوردن.
- پیاده روی و ورزش مناسب، به خصوص پیاده روی، ماساژ و شنا.
- رژیم غدایی 15 روزه به مدت یک تا دو ماه، به دقت انجام شود.
- روغن مصرفی بیمار، زیتون و کنجد باید باشد تا خون رقیق شود.
- اصلاح تغذیه و ترک جدی سردیجات و مواد کارخانه ای انجام شود.
- 15 روز بعد پشت، مابین دو کتف به طور پراکنده 10 عدد زالو بیندازید.
- نداشتن یبوست مزاج و خوب جویدن غذا (هر لقمه 64 بار باید جویده شود).
- هر شب، دو قطره روغن بنفشه پایه کنجد (یا پایه زیتون) در هر بینی بریزید.
- 15 روز بعد روی سینه، اطراف قلب، به طور پراکنده 8 تا 10 عدد زالو بیندازید.
- هر شب، به جای شام، یک نعلبکی کنجد با پوست، با 3 عدد خرمای رطب میل شود.
- پیشنهاد می شود بیمار مدتی از غذاهای خام گیاهی و میوه جات به صورت خام استفاده کند.
- هفته ای دو مرتبه، اندازه یک دانه گندم از داروی سعوط (انفیه)، داخل هر سوراخ بینی بریزید.
- از داروی تقویت قلب، اندازه یک قاشق چایخوری در صبح ناشتا و یک قاشق چایخوری، موقع خواب، به مدت دو هفته میل کنید.
- روزانه 6 لیوان آب (نیم ساعت قبل و دو نیم ساعت بعد از غذا) میل شود و قبل از نوشیدن در هر لیوان آب یک قاشق غذاخوری سرکه سیب اضافه شود.
- برای درمان تکمیلی باز کردن گرفتگی شریان ها، روغن های جامد، غذاهای چرب، تخم مرغ، نمک و شیرینی های قنادی را از مصرف روزانه خود حذف کنید.
- انبساط دهنده هم باید بدهیم که همان ترکیب (شونیسل) است: 4 واحد روغن سیاه دانه یا روغن زیتون بودار تصفیه نشده + 2 واحد عسل + یک واحد سرکه انگور طبیعی (هر 8 ساعت یک قاشق غذاخوری به مدت 120 روز).
- به منظور تسریع در امر باز شدن عروق می توانید علاوه بر معجون فوق هر صبح ناشتا نیز نصف اسکان روغن زیتون، یک قاشق چایخوری سرخالی زردچوبه را با هم مخلوط کرده و به طور یک جا سر بکشید. مصرف ترکیبات سیر، لیموترش، روغن زیتون و زردچوبه با هم در یک روز به روش توصیه شده می توانند علاوه بر داشتن خاصیت بازکنندگی عروق، سنگ های مخلتف و رسوبات کلسیمی بدن شما را نیز از بین ببرند.
- اگر هرگونه علامتی از حمله قلبی دارید، فورلاً کمک پزکشی بخواهید، توجه داشته باشید که داروهای حل کننده لخته تنها در ساعات اولیه حمله موثر خواهند بود، اگر فردی که دچار حمله قلبی شده است بی هوش است و نفس نمی کشد، با فریاد کمک بخواهید و وی را ترک نکنید، از یک نفر بخواهید اورژانس را خبر کند، فوراً تنفس دهان به دهان را شروع کنید، اگر ضربان قلب وجود ندارد، ماساژ قلبی بدهید، تا زمانی که کمک نرسیده باشد عملیات احیاء را ادامه دهید.
- خوردن شربت فومیسل (پوست 30 حبه سیر را بگیرید سپس سیرهای پوست کنده را با 5 عدد لیموترش متوسط همراه با پوست که قبلاً هسته های آن را در آورده اید، در همزن برقی بریزید. پس از آن که همه ی محتویات در میکسر له شد، آن ها را با 1 لیتر آب و یک لیوان عرق نعنای مخلوط و کمی بجوشانید و در آخر 4 قاشق عسل به آن اضافه و دم کنید. پس از سرد شدن، آن را از صافی رد کنید و عصاره صاف شده را با نیم قاشق چایخوری زعفران حل شده در آب گرم مخلوط و در شیشه ای تیره بریزید و در داخل یخچال نگهداری کنید. ضمناً کسانی که رماتیسم، یا ام اس یا طبع سرد دارند و یا این که از خوردن ترشی جات مثل لیموترش، افت فشارخون پیدا می کنند یا دچار زخم معده هستند باید به تناسب حال خود از تعداد لیموترش کمتری استفاده کنند). همانطور که قبلاً نیز گفته شد، روزانه فقط نصف استکان متوسط (معادل 30 سی سی) از این مایع را بعد از ناهار یا شام میل کنید. پس از سه هفته از مصرف مداوم این عصاره طبیعی، احساس جوانی و شادابی در سراسر وجودتان تقویت خواهد شد و به این ترتیب تعداد زیادی از گرفتگی های عروق بدن و سایر عوارض آنها همچون، دیدکم، سنگینی گوش و عروق واریسی ریز به حالت عادی باز خواهند گشت. به یاد داشته باشید که پس از مصرف یک دوره ی سه هفته ای از عصاره ی پیشنهادی فوق باید هفت روز از خوردن آن امتناع و سپس دومین دوره مصرف سه هفته ای را به همان شکل قبلی اجرا کنید. این دوره درمان سه هفته ای را در اواخر هر فصل مجدداً باید تکرار کرد.
داروها:
- رتپلاز
- گارلت
- وارفارین
- آلتپلاس
- تیکاگرلور
- متوپرولول
- آسبوتولول
- لیزینوپریل
- انوکساپارین
- استرپتوکیناز
- نیتروگلیسیرین
- داروهای ضد درد
- والزارتان (والسارتان)
- داروهای ضد انعقادی برای جلوگیری از تشکیل لخته خون
- نیتروگلیسیرین برای گشاد کردن سرخرگ ها و افزایش خونرسانی قلب
- یا مسدود کننده های کانال کلسمیی، برای پایدار کردن نامنظی ضربان قلب.
- داروهای دیژیتال برای تقویت انقباضات عضله قلب و پایدار کردن ضربان قلب
- داروهای ضد بی نظمی قلب و داروهای ضد آنژین صدری، مثل مسدود کننده های بتا آدرنژیک
- داروهایی ک به سرعت لخته های خون را حل می کنند (باید در عرض 3 الی 1 ساعت از زمان بروز حمله داده شوند).
فعالیت:
- به هنگام بهبودی، کارهای روزمره خود را تریجاً از سر گیرید، قبل از آغاز مجدد فعالیت جنسی یا رانندگی با پزشک خود مشورت نمایید، در صورت در دسترس بودن، در یک برنامه بازتوانی قلبی شرکت کنید.
رژیم غذایی:
- رژیم غذایی کم چرب (چربی باید کمتر از 20% کل کالری دریافتی را تأمین کند) و پر فیبر، وزن خود را در حد مطلوب نگاه دارید، اگر اضافه وزن دارید، یک رژیم لاغری مناسب و تأیید شده توسط پزشک بگیرید.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک باقلا، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک سویا با سبزیجات، لوبیا با سویا، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با سویا، خوراک دال عدس، خوراک لوبیا قرمز، آش گندم با شلغم، آش شله قلمکار، آش جو با حبوبات ۲، آش کلم قمری با ماش، آش شلغم ۱، آش حبوبات ۱، حلیم جو، کلم پلو با سویا، نخود فرنگی پلو ۱، خورش فسنجان با سویا، خورش کرفس ۱، خورش قیمه بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با سویا ۲، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش دال عدس با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش لوبیا سبز، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش گوجه سبز، سوپ صیفی جات ۱، سوپ جو ۲، سوپ شلغم، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، دلمه فلفل دلمه ای، کشک سویا، سس مایونز گیاهی، سس گندم جوانه زده، سس نخود جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۱، سس گوجه فرنگی ۲، سس معطر، سس مخصوص ۱، سس مخصوص ۲، سس زیتون، سس جعفری.
- خوردنی های مضر: عدس پلو ساده.
نکته:
- خواص معجون سیر و لیموترش، خیلی سریع آشکار می شود. پس از مصرف افرادی که مبتلا به کلسترول بد(LDL بالا) هستند و دچار گرفتگی عروق نیز هستند یا از مشکل فشار خون و چربی خون رنج می برند، می توانند از این به بعد شب ها بدون پریشانی خاطر خواب راحت و آسوده ای داشته باشند و به فعالیت های بدنی و ورزش بپردازند؛ زیرا مشکل انسداد رگ های آنها، دیگر از بین رفته است.
- برای مدت های بالای یک سال، به جای آبلیمو، سرکه طبیعی بهتر است و برای کمتر از یک سال لیمو بهتر است.
- ترکیب (سیر + آبلیمو + عسل + زعفران) را به سکته های مغزی هم می دهیم.
- اگر سیر را بپزید تأثیر آن سریعتر می شود و اگر هم نپزید مشکلی ندارد.
- در بیماری های قلبی، این نوع بیمارها بیشترین اثر را از حجامت می برند و به شرط اینکه اصلاح مزاج هم بکنیم و حتماً منضج بدهیم تا مواد رسوب کرده در اطراف قلب دفع شود؛ اگر بیمار، گرم مزاج باشد از سرکنگبین و اگر سرد مزاج باشد از اسفند استفاده می کنیم.
- در بیماری های قلبی باید 3 یا 4 ساعت از مصرف دارویش گذشته باشد بعد حجامت کنند، چون اگر نگذشته باشد دچار فنت های شدید (بیحالی) می شود.
- سیر ترشی به اندازه آب طلا ارزش دارد، اگر کسی 40 روز یک قاشق از آن بخورد دیگر لازم نیست قلبش را جراحی کند، سیر، گرمی است و سرکه، سردی است و لذا با هم جمع می شوند و معتدل می شوند.
- بهتر است بیمار بعد از حجامت، دوسین بخورد؛ چون بعضی ها را داشتیم که دو، سه روز بعد از حجامت سکته قلبی یا مغزی کردند و حجامت باعث انقباض عروق شده، بیمار هم گرفتگی عروق داشته و در نتیجه باعث سکته می شود و دوسین هم باعث انبساط عروق می شود و از سکته جلوگیری می کند.
- ماهی یک بار از نوره کشیدن استفاده کنید تا بلغم زائد بدن به وسیله نوره کشیدن خارج شود و در صورت خارج نشدن و رسوب بلغم زائد در مغز سکته ی مغزی و در قلب سکته ی قلبی و در شریان ها موجب ایجاد گرفتگی می کند.
- بهترین جایگزین آسپرین سیاهدانه است. آسپرین زیاد زخم معده می آورد و رقیق کننده و بعضی وقت ها انبساط دهنده هم هست اما سیاهدانه هم رقیق کننده و هم انبساط دهنده و هم قوت بخش است وبه شرط اینکه کاملاً جویده شود.