سلولیت (چاقی موضعی): عبارت است از سلولیت(cellulite) به حالتی گفته میشود که در آن روی سطح پوست برآمدگیها و گودیهایی ظاهر میشوند که با نامهای پوست پرتقالی یا حفرههای پنیری نیز شناخته میشود. به عبارت دیگر سلولیت به تجمع بد شکل چربی هایی گفته می شود که در سوخت و ساز آنها اختلال به وجود آمده است. این چربی ها به همراه برخی مواد سمی در زیر پوست رسوب می کنند که در خانم ها رایجتر است.
علائم:
- سلولیت پوست شما را ناهموار میکند. در صورتی که سلولیت خفیف داشته باشید، میتوانید ناهمواریهای پوستی خود را با فشار دادن و گرفتن ناحیه مبتلا به سلولیت (مانند رانها) در دست، مشاهده کنید. اگر سلولیت به صورت شدید در پوست شما اتفاق بیفتد، سطح پوستتان به صورت گره خورده با گودیها و ناهمواریهای واضح در خواهد آمد. سلولیت بیشتر در دور رانها و باسن دیده میشود، اما میتواند در نواحی دیگری مانند سینه، زیر شکم و بالای بازوها نیز ایجاد شود.
علت:
- متابولیسم آهسته
- تغییرات هورمونی
- رژیم غذایی ناسالم
- رژیم غذایی ضعیف
- تجمع چربی در بدن
- از دست دادن آب بدن
- ضخامت و رنگ پوست
- سطح ناکافی فعالیت فیزیکی
- در مورد علل ایجاد سلولیت، اطلاعات زیادی در دسترس نیست. این پدیده مربوط به رشتههایی است که بافت همبند پوست را به عضلات زیرین متصل میکنند؛ بین بافت همبند و عضلات، تودههای چربی قرار داشته و هنگامی که این تودهها بزرگ میشوند، پوست را به سمت بالا میکشند، اما رشتههای متصل کننده پوست را سر جای خود نگه میدارند و در نتیجه، ناهمواریهایی تحت عنوان سلولیت روی پوست پدیدار میشوند. علاوه بر موارد ذکر شده، عوامل هورمونی نقش بسیار بزرگی را در ایجاد و پیشرفت سلولیت ایفا میکنند و در کنار آن، ژنتیک فرد که ساختار و بافت پوست و شکل بدن او را مشخص میکند عاملی تأثیرگذار در این زمینه است. فاکتورهای دیگری مانند وزن و تون عضلانی (میزان سفتی عضله هنگام استراحت) میتوانند در ایجاد سلولیت تأثیر بگذارند؛ هرچند حتی افرادی که اندام متناسبی دارند نیز ممکن است به این عارضه دچار شوند.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- همانطور که اشاره شد، سلولیت در زنان بسیار شایعتر از مردان بوده و میتوان گفت در بیشتر زنان پس از دوران بلوغ ایجاد خواهد شد. دلیل اینکه این معضل بیشتر در زنان اتفاق میافتد این است که در زنان، چربی بدن بیشتر در نواحی ران، لگن و باسن جمع شده که مستعدترین نقاط برای ایجاد سلولیت هستند. اضافه وزن سلولیت را افزایش داده و باعث بیشتر به چشم آمدن آن میشود، اما سلولیت ممکن است در افراد لاغر نیز دیده شود؛ در واقع در این افراد، عوامل ژنتیکی باعث ایجاد سلولیت شده و احتمالاً این مشکل ممکن است در سایر افراد خانواده او نیز مشاهده شود. بنابراین ژنتیک یکی از تأثیرگذارترین عوامل در ایجاد سلولیت است. یکی دیگر از مواردی که موجب افزایش احتمال ایجاد سلولیت در بدن شما شود، عدم فعالیت و کم تحرکی است، در نتیجه دوران بارداری نیز میتواند بستر مناسبی برای ایجاد سلولیت در بدن باشد.
تشخیص:
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار.
درمان طب نوین:
- درمان سلولیت با ورزش صحیح: یکی از بهترین روشهای درمان سلولیت، ورزش کردن است. این کار باعث از بین رفتن سلولیت و ناپدید شدن آن نمیشود، اما قوی شدن عضلات زیر پوست باعث یکنواخت و صاف شدن پوستتان خواهد شد. برای انجام این روش، سه کار اصلی را در برنامه خود اضافه کنید: رژیم غذایی سالم، ورزش هوازی و حرکاتی که تون عضلانی شما را افزایش میدهند.
- درمان سلولیت با خوردن غذاهای خام: سعی کنید در رژیم غذایی خود به جای غذاهای پرکالری و غیر مفید، فیبر (موجود در غلات، میوه و سبزیجات) بیشتری قرار دهید. کربوهیدراتی که در بیشتر انواع نان، شکلات و نوشیدنیهای بدون الکل وجود دارد کالری زیادی وارد بدن میکنند که این امر موجب افزایش چربی، مخصوصاً در نواحی مستعد سلولیت میشود.
- درمان سلولیت با کاهش وزن: همانطور که اشاره شد، بدن شما چه چاق باشد چه لاغر میتواند سلولیت داشته باشد، اما اضافه وزن باعث دیده شدن بیشتر سلولیت و به چشم آمدن آن خواهد شد. در صورتی که اضافه وزن دارید، بهترین درمان خانگی برای شما این است که مقداری از وزن خود بکاهید. البته کاهش وزن شما باید به آرامی صورت گیرد. دقت داشته باشید که رژیم گرفتن میتواند باعث بدتر شدن وضعیت شود؛ همچنین در صورتی که وزن زیادی از بدنتان کم شود، سلولیت میتواند در قسمتهایی که پوست بدن افتاده شده است نمایان شده و ظاهر بدی به خود بگیرد. با توجه به موارد ذکر شده، روند کاهش وزن شما باید به صورت کاملاً صحیحی انجام شود، بنابراین پیش از اقدام حتماً با پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید.
- از بین بردن سلولیت با ترک سیگار: هر پکی که به سیگار زده میشود، روی خونی که به پوستتان میرسد تأثیرگذار است. سیگار کشیدن باعث نازک شدن پوست بدن و افتادگی آن میشود. مصرف سیگار، سلولیت ناحیه بازو، ران و باسن را بیشتر نمایان خواهد کرد. پیش از اقدام برای ترک سیگار، با پزشک متخصص برای انتخاب روش مناسب مشورت کنید.
- درمان سلولیت با ماساژ: یکی از راهکارهایی که میتوانید برای بهبود سلولیت خود در نظر بگیرید، این است که روزی چند دقیقه منطقه مورد نظر را به صورت محکم مالش دهید؛ بهتر است این کار را زیر دوش یا پس از استفاده از لوسیون انجام دهید. ماساژ دادن باعث بهبود جریان خون شده و مایعات اضافی آن را از بین میبرد که همین امر باعث میشود تا ناهمواری های پوست شما برای مدتی کمتر دیده شود.
- امتحان کردن محصولات مختلف:کرمهای گیاهی میتوانند در ظاهر پوست شما تأثیر مثبتی بگذارند. به عنوان مثال، محصولاتی که دارای کافئین هستند، باعث کشیده شدن پوست بدن و ظاهر بهتر آن میشوند. آیا از ماساژ دادن یا مرطوب کنندهای که در حال استفاده از آنید، راضی هستید؟ شما میتوانید محصولات مختلف را تست کرده و بهترین گزینه برای پوستتان از میان آنها انتخاب نمایید؛ اما در این زمینه دقت داشته باشید که پیش از شروع استفاده منظم و زیاد از یک محصول، مقدار کمی از آن را استفاده کرده و واکنش پوستتان در برابر داشتن حساسیت به آن را بررسی نمایید.
- درمان سلولیت با استفاده از کرم رتینول: هنگامی که قصد خرید کرم سفت کننده برای پوست خود را دارید، دنبال کلمه رتینول باشید. استفاده از این محصول مانند سایر محصولات نمیتواند سلولیت شما را درمان کند، اما به بهبود پوست و بافت آن کمک میکند. بهترین گزینه برای انجام این کار، تهیه یک محصول حاوی ۰.۳ درصد رتینول است. برای مشاهده تأثیر این محصول، باید آن را به مدت شش ماه مصرف کنید. این محصول، لایه رویی پوست شما را کلفت میکند و باعث میشود که ناهمواری موجود در زیر آن پوشش داده شود.
- برنزه کردن پوست: در صورتی که پوستتان روشن است، برنزه کردن پوست میتواند در بهبود ظاهر سلولیت به شما کمک کند زیرا ناهمواریهای پوست روشن، نسبت به پوستهای تیره بسیار واضحتر دیده میشود. برای انجام این کار، ابتدا از اسکراب بدن استفاده کنید، سپس در منطقه دارای سلولیت، لوسیون برنزه کننده بمالید. در مرحله آخر، اسپری برنزه کننده خود را روی تمام بدنتان اسپری کنید. از برنزه کردن پوست به صورت طبیعی خودداری کنید، زیرا انجام این کار باعث آسیب دیدن پوست و بدتر شدن وضعیت ظاهری سلولیت میشود.
- استفاده از جورابهای ساق بلند: جورابهای ساق بلند و جوراب شلواریهای امروزی، با جورابهای ضخیم و افتادهای که نسل قدیم میپوشیدند متفاوت است. در صورتی که از جورابهای ساق بلند استفاده کنید، پوست صافتری خواهید داشت، زیرا این جورابها از تجمع مایعات در سلولیت جلوگیری میکنند. در انتخاب جوراب مناسب، حتماً از یک پزشک یا شخص متخصص در این زمینه مشورت بگیرید.
- پیچیدن ناحیه سلولیت: پیچیدن ناحیه سلولیت با نوار، باند و … باعث میشود پوست شما کشیدهتر و صافتر به نظر برسد. تأثیر این کار میتواند حدود یک روز روی بدن بماند و بسته به نواری که مورد استفاده قرار میدهید، میتواند هزینههای متفاوتی برایتان داشته باشد. این کار میتواند با کمترین هزینه، نتایج خوبی برایتان داشته باشد.
- درمان سلولیت با لیپوماساژ: روش لیپوماساژ که در آن از یک دستگاه برای مکش و ماساژ پوست استفاده میشود، یک روش تأیید شده برای درمان سلولیت است، اما مقداری هزینه بر خواهد بود. این روش ممکن است در جلسات متعددی انجام شود. لیپوماساژ قابلیت بازگشت دارد، مگر اینکه به صورت مداوم آن را انجام دهید.
- درمان سلولیت با لیزر و RF: در روش لیزر و RF، که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مورد تایی قرار گرفته است، پوست شما در معرض حرارت بالای قرار گرفته و در کنار آن مکش و ماساژ نیز وجود دارد. این روش درمان در بعضی موارد میتواند ناهمواریهای پوست شما را به مدت شش ماه یا بیشتر از بین ببرد. این روش با هیچ گونه دردی همراه نیست، اما هزینه بر بوده و ممکن است به چندین جلسه نیاز داشته باشد.
- درمان سلولیت با عمل سلولاز: دراین عمل جراحی که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا نیز تأیید شده است، سلولیت را از ریشه از بین میبرند. در این عمل، دکتر لیزر را به زیر پوست شما میبرد و به وسیله آن، تودههای چربی را آب کرده، رشتههای متصل به بافت پوست، که موجب گود شدن آن شدهاند را قطع کرده و پوست شما را ضخیمتر میکند. نتیجه این عمل، تا یک سال یا بیشتر میماند، اما در بازه بلند مدت، هنوز اطلاعاتی در دسترس نیست. دقت داشته باشید که برای انجام این روش، حتماً به یک جراح زیبایی معتبر و تایید شده مراجعه نمایید. در صورتی که وزن بالایی داشته یا به سلولیت بسیار شدید مبتلا باشید، ممکن است نتیجه چندان کاملی از این روش نگیرید؛ بنابراین پیش از انجام هر کاری با یک پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید.
- درمان سلولیت با سلفینا: سلفینا یکی دیگر از روشهای درمان سلولیت بوده که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تأیید شده و با وعده درمان سلولیت در یک جلسه وارد شده است. در این روش، پزشک ناحیه مورد نظر را بیحس کرده و دستگاهی به شکل سوزن را در آن فرو میبرد. در سلفینا، رشتههای متصل به بافت پوست که عامل ایجاد گودی و ظاهر ناخوشایند پوست هستند قطع میشود. نتیجه این عمل حدود دو سال در بدن شما خواهد ماند. در صورتی که پوست شما شل باشد یا اینکه مبتلا به سلولیت از نوع پوست پرتقالی باشید، روش سلفینا برایتان جواب نمیدهد.
درمان طب سنتی:
- روغن مالی با روغن سیاهدانه هر شب. (80 شب)
- روزی یک عدد سیر سیاه بعد از صبحانه میل کنید.
- خوردن ارده با شیره انگور هفته ای 3 الی 4 وعده، صبحانه. (4 ماه)
- بادکش وسیع در محل درگیری سلولیت یک شب در میان. (40 مرحله)
- مالیدن روغن فلفل، روغن زیره به پهلو ها و شکم در کم کردن سایز بسیار موثر است.
- نیم ساعت قبل از ناهار و شام یک قاشق غذاخوری سبوس لایه دوم برنج با آب ببلعید.
- برای خانم ها خوردن عرق رازیانه شبی یک لیوان به همراه کمی عسل به غیر ایام پریود. (120 شب)
- اگه روغن مصرفی را به روغن کنجد، زیتون، دنبه و حیوانی (گاوی) تغییر دهید سریعتر به نتیجه می رسید.
- شوید + کتان + زیره + کرفس + زنیان به یک نسبت مساوی مخلوط و آسیاب کنید و یک قاشق مرباخوری قبل از ناهار و شام با آب میل کنید.
- کندر را پودر کنید و با روغن های گرم نظیر (سیاهدانه + اسفند + رازیانه + اسطوخدوس + بادام تلخ و …) ترکیب کنید و به مدت چهار الی پنج ساعت روی موضع ضماد کنید و سلفن ببندید این کار را به مدت 2 الی 4 ماه انجام دهید.
- سیر + عسل به نسبت مساوی مخلوط کنید، ابتدا سیر را خرد کنید و در ظرف درب دار شیشه ای بریزید و سپس روی آن عسل بریزید و اجازه دهید 2 هفته در جای تاریک بماند سپس هر روز صبح ناشتا یک قاشق مرباخوری از این ترکیب را با آب میل کنید.
- زنیان 100 گرم + چای سبز 100 گرم + دارچین 100 گرم + یک قاشق غذاخوری پودر کتیرا + سرکه دولیتر، سرکه را گرم کنید مواد را اضافه کنید و بجوشاند تا سرکه یک لیوان شود صاف کنید و وقتی گرم است پودر کتیرا را اضافه کنید و اجازه دهید سرد شود، صبح و شب به مدت سه الی پنج دقیقه موضع را ماساژ دهید و بعد از یک ساعت بشویید.
- گیاه اسپیره + پیچک + پوست شاه بلوط همه را به یک نسبت ترکیب و آسیاب کنید و در آب سرد بریزید و بجوشانید، سپس در ظرف را بگذارید و اجازه دهید با شعله کم به مدت 15 دقیقه بجوشد، محلول را از صافی رد کنید و هر روز روی ران ها، کپل ها، شکم، بازوها و نقاط دیگر بدن بمالید. مدت زمان نگهداری این محلول حداکثر 24 ساعت و داخل یخچال می باشد.
- کف دریا 100 گرم + سرکه سیب یک لیوان، به مدت 10 دقیقه روی شعله حرارت دهید (از ماسک و هواکش هنگام تهیه این محصول استفاده کنید) سپس صاف کرده و درون اسپری ریخته و موضع را به این محلول آغشته کرده و به صورت جداگانه پارچه ای را به این محلول آغشته کرده و روی موضع ضماد کنید و هر 12 ساعت یک بار پارچه را تعویض کنید.
- یک دسته جعفری + یک عدد لیمو + یک قاشق غذاخوری سرکه سیب خانگی + یک قاشق چایخوری عسل و زنجبیل + یک قاشق چایخوری دارچین + دو فنجان آب، اگر این نوشیدنی را زمان رفتن به رختخواب بنوشید بدن تحریک می شود و در طول شب به صورت بی سابقهای چربی می سوزاند. تمام این موارد را با هم در مخلوط کن بریزید و پیش از خوابیدن آن را مصرف کنید.
فعالیت:
- روزی نیم ساعت فعالیت مناسب بدنی داشته باشید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه، غذاهای سرد بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.
نکته:
- خوردن سرکه و هر ترشی دیگر، ناشتا خوب نیست. درست است که موجب کاهش وزن گرم مزاج ها می شود، اما به اعصاب ضربه می زند و افزایش وزن سرد مزاج ها را به دنبال دارد.
- اگر سردی در آب اضافه شود آب منبسط می شود و از این جهت است آدم هایی که سردی آنها زیاد باشد چاق تر می شوند، لذا یک باریک اندام وقتی مقداری سنش بالا رفت کمی بدنش روی فرم می آید.