سرخوردگی ستون فقرات: عبارت است از سرخوردگی ستون فقرات یا spondylolisthesis ، وضعیتی است که در آن ستون فقرات دچار بی ثباتی می شود، به این صورت که مهره های ستون فقرات بیش از حد معمول و نرمال حرکت می کنند. ممکن است مهره ای از جایگاه خود لغزیده و به زیر مهره دیگری برود و عصبی را تحت فشار قرار دهد و باعث بروز کمر درد و یا پا درد در بیمار شود. کلمه سرخوردگی ستون فقرات (طرز صحیح تلفظ این کلمه به این صورت است: اِسپُن- دی- لُ- لیس- تِ- زیس) ریشه یونانی دارد و از کلمه یونانی اسپندیلوس spondylos گرفته شده و به معنای ستون فقرات یا مهره است و لیستزیس listhesis نیز به معنی لغزش یا حرکت است.
انواع سرخوردگی ستون فقرات:
- سرخوردگی مهره کمر مادرزادی: سرخوردگی مهره کمر مادرزادی زمانی اتفاق می افتد که ستون فقرات کودک به شکلی که مناسب است قبل از تولد شکل نگرفته است.همچنین به دلیل نامرتب بودن مهره های ستون فقرات، ممکن است فرد در آینده دچار لغزندگی مهره کمر شود.
- سرخوردگی مهره کمر به دلیل بروز لقی ستون مهره: سرخوردگی ستون فقرات استخوانی ای که در نتیجه لقی اتفاق می افتد. ترک یا شکستگی باعث ضعیف شدن استخوان می شود و عارضه سرخوردگی ستون مهره رخ می دهد.
- سرخوردگی دژنراتیو: سرخوردگی ستون فقرات دژنراتیو که یکی از رایج ترین انواع سرخوردگی ها است، به دلیل افزایش سن اتفاق می افتد. با گذشت زمان، استخوان ها تحلیل می روند و همچنین دیسک هایی که از مهره های زیرین به عنوان نقطه اتکای خود استفاده می کنند، آب خود را از دست می دهند و نازک می شوند. با نازک شدن دیسک ها، احتمال این که مهره ها از جای خود بلغزند و حرکت کنند افزایش خواهد یافت.
- سرخوردگی ضربه ای: سرخوردگی مهره کمر ضربه ای زمانی اتفاق می افتد که یک آسیب باعث بروز لغزش مهره ها شود و عارضه سرخوردگی رخ دهد.
- سرخوردگی پاتولوژیک: سرخوردگی ستون فقرات پاتولوژیک هنگامی اتفاق می افتد که یک بیماری مانند پوکی استخوان یا تومور باعث ایجاد این عارضه شود.
- سرخوردگی پس از جراحی: سرخوردگی ستون فقرات پس از جراحی زمانی رخ می دهد که به دلیل جراحی ستون فقرات، مهره ای دچار لغزش می شود.
علائم:
- سرخوردگی مهره کمری ممکن است هیچ علائمی نداشته باشد. برخی از افراد به این بیماری مبتلا هستند ولی چون هیچ علائمی را تجربه نمی کنند، از وجود آن آگاه نیستند. اگر علائمی مانند احساس درد در بخش پایینی کمر دارید؛ این می تواند نشانه اصلی ابتلا به این بیماری باشد. این درد ممکن است تا باسن و پایین ران ها گسترش یابد. همچنین ممکن است موارد ذکر شده در زیر را نیز تجربه کنید:
- احساس سفتی در کمر
- احساس درد هنگام خم شدن
- مشکل در راه رفتن یا ایستادن به مدت طولانی
- احساس بی حسی، ضعف یا سوزن سوزن شدن پاها
- اسپاسم عضلانی در ناحیه همسترینگ (عضلات پشت ران)
علت:
- مصرف زیاد غذاهایی با طبع سرد و غلبه بلغم
- وجود نارسایی مفصل از زمان تولد به صورت مادرزادی
- آسیب دیدگی یک مفصل به خاطر عفونت یا ابتلا به آرتروز
- آسیب دیدگی مفصل در نتیجه تصادف یا سایر ضربه های وارد شده
- ترک خوردگی یک مهره در نتیجه فشار وارد شده به خاطر استفاده زیاد از مفصل
- فعالیت ورزشی سنگین: سرخوردن مهره کمرمی تواند کودکان و نوجوانان را در فعالیت های ورزشی تهدید کند. بعضی از انواع ورزش ها، مثل ژیمیناستیک یا وزنه برداری، می توانند فشار بیش از حد به استخوان های کمر وارد کرده و باعث شکستگی مهره ها در ستون فقرات و سر خوردگی آنها شود. افراد در سنین بالا نیز ممکن است به خاطر فرسایش مهره های کمر به این مشکل دچار شوند. علاوه بر این سر خوردگی مهره ها می تواند بدون ایجاد شکستگی و فقط در نتیجه فرسایش دیسک کمر و مفصل در افراد مسن مشاهده گردد.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- سن
- ارث
- بی تحرکی
- استعمال دخانیات
- مصرف لبنیات بدون مصلح
پیشگیری:
- از بی تحرکی پرهیز کنید.
- از مصرف دخانیات پرهیز کنید.
- از فعالیت بدنی شدید پرهیز کنید.
- از مصرف لبنیات بدون مصلح پرهیز کنید.
- از مصرف فرآروده های کارخانه ای نظیر سوسیس و کالباس به شدت پرهیز کنید.
تشخیص:
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار: متخصص ستون فقرات یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و از شما در مورد علائمی که احساس می کنید سوال می پرسد. سپس برای تأیید تشخیص به احتمال زیاد به اسکن تصویربرداری نیاز خواهید داشت.
- MRI، سی تی اسکن: تصویر اشعه ایکس از نخاع به پزشک کمک می کند تا ببینند که مهره در جای خود قرار دارد یا خیر، ممکن است به سی تی اسکن یا اسکن ام آر آی برای مشاهده جزئیات بیشتر ستون فقرات یا دیدن بافت نرم مانند دیسک و اعصاب نیاز باشد.
درمان طب نوین:
- درمان غیر جراحی برای بیماران بزرگسال مبتلا به سرخوردگی مهره کمر ایسمیک مشابه با درمان بیماران مبتلا به کمردرد و یا درد پا در سایر بیماری ها است و ممکن است شامل یک یا ترکیبی از موارد ذکر شده در زیر باشد:
- اعمال گرما و یا یخ: به طور کلی، استفاده کردن از یخ برای تسکین درد یا ناراحتی ای که بلافصله پس از فعالیتی ایجاد شده است، توصیه می شود. استفاده کردن از گرما برای شل کردن ماهیچه ها، تقویت جریان خون و ایجاد یک محیط بهبودی توصیه می شود.
- فیزیوتراپی: اجرای حرکات کششی برای شما توصیه خواهد شد. با کشش همسترینگ شروع خواهد شد و حرکات کششی به مرور زمان پیشرفته تر و طولانی تر خواهند شد. علاوه بر این، به منظور کاهش فشار و تنش در ناحیه کمر، حداقل دو بار در روز برای انجام حرکات کششی همسترینگ باید وقت بگذارید. برنامه تمرینی باید کنترل شود، مرتب و به صورت مداوم انجام شود و با گذشت زمان به تدریج افزایش یابد. همچنین استفاده از دستگاه تراکشن کمر هفته ای سه الی چهار مرتبه برای بیمار الزامی است.
- جراحی: در اکثر موارد به کار گیری درمان غیر جراحی در تسکین درد موفقیت آمیز است، اما در صورتی که درمان تأثیری در شرایط بهبودی بیمار نداشته باشد، ممکن است گزینه جراحی در نظر گرفته شود. جراحی فیوژن ستون فقرات برای سرخوردگی ستون فقرات به طور کلی بسیار موثر است، اما از آنجا که این یک رویه بسیار بزرگ است و نیازمند استراحت زیاد است و دوران نقاهت طولانی ای دارد، معمولاً تا زمانی که بیمار بتواند به کمک روش های درمانی غیر جراحی درد را کنترل کند از روش جراحی استفاده نمی شود. معمولاً برای انجام جراحی سرخوردگی ستون فقرات، پزشک حداقل به مدت شش ماه بر روی طیف وسیعی از روش های درمانی دیگر برای تسکین درد بیمار استفاده می کند، پس از آن اگر بیمار قادر به کنترل درد نباشد و یا درد به این نوع روش های درمانی پاسخ ندهد، از گزینه جراحی استفاده می شود. یک فیوژن خلفی با ابزار دقیق پدیکل به طور کلی به عنوان فرم طلایی استاندارد فیوژن ستون فقرات کمری در نظر گرفته می شود. جراح همچنین ممکن است به طور همزمان از فیوژن ستون فقرات در جلوی ستون فقرات استفاده کند. نوع فیوژن ستون فقراتی که توسط جراح توصیه می شود، عمدتاً بر اساس اولویت و تجربه جراح و همچنین وضعیت بالینی بیمار است.
- تزریق استروئید: رایجترین نوع تزریق که برای سرخوردگی مهره انجام میشود، تزریق استروئید به ناحیه اپیدورال است. نوع دیگری از تزریق که برای این عارضه انجام میشود، تزریق در مفصل فاست میباشد.
- کایروپرکتیک: هدف متخصصانکایروپرکتیک بازگرداندن ستون فقرات به وضعیت طبیعی خود و هم ردیف کردن مهرهها از طریق حرکات دستی است. بسیاری از افرادی که از درد کمر و گردن رنج میبرند، این روش را در تسکین درد خود مؤثر ارزیابی کردهاند، اما اثرات مثبت آن معمولاً موقتی میباشد، زیرا این روش درمانی نمیتواند درجه سرخوردگی مهره را کاهش دهد.
- طب سوزنی: روشطب سوزنی شامل فرو کردن سوزنهای بسیار ریز در نقاط بسیار مهمی از بدن برای تحریک عصبها و عضلات خاصی میباشد. تعداد زیادی از بیمارانی که از این روش استفاده کردهاند، آن را در تسکین درد ناشی از سرخوردگی مهره مؤثر میدانند، هرچند که نتایج این روش معمولاً به صورت موقتی میباشد.
- طب فشاری: این روش مبتنی بر همان اصول و مبانی طب سوزنی است، با این تفاوت که به جای سوزن از نیروی فشار در نقاط مهم بدن استفاده میکند.
- یوگا: تنفس منظم و اصولی همراه با حرکات آرام بدن که در ورزش یوگا انجام میشود، میتواند به آرامش شما کمک کند. همچنین حرکات کششی که با دقت زیادی در ورزش یوگا انجام میشود، میتواند به حفظ انعطاف پذیری ستون مهرهها و تقویت عضلات اطراف آن کمک کند.
- بریس کمر: در موارد خاصی، استفاده از یک بریس کمر برای محدود کردن حرکت ستون مهرهها و کمک به جلوگیری از تشدید علائم سرخوردگی مهره، به بیمار توصیه میشود. اما این کار میتواند اثرات منفی هم داشته باشد. در واقع استفاده از بریس ممکن است منجر به تحلیل رفتن ماهیچهها و افزایش خطر تشدید علائم این عارضه بعد از برداشتن بریس شود. بنابراین این روش معمولاً برای بیمارانی استفاده میشود که علائم سرخوردگی مهره در آنها حتی بعد از استراحت فیزیکی هم تسکین پیدا نمیکند.
درمان طب سنتی:
- ترک سردیجات مخصوصاً شبانگاه و در عوض از غذاهای گرم و تر استفاده کنید.
- ضماد دنبه و خرما به مدت 14 شب، از شب تا صبح و سپس استفاده از دستگاه تراکشن کمر برای جا اندازی مهره.
- با روغن های گرم نظیر بادام تلخ و سیاهدانه موضع را روزی سه مرتبه خوب ماساژ دهید و با حوله و اتو موضع را گرم نگه دارید.
داروها:
- مورفین
- ناپروکسن
- دیکلوفناک
- سلکوکسیب
- مولتی ویتامین فارماتون
فعالیت های بدنی:
- هر یک از ورزش های زیر باید یک تا دو ست ۱۵ تا ۳۰ تایی در روز انجام شود و این کار به صورت یک روز در میان تکرار شود تا بهترین نتیجه حاصل شود.
- حرکت خم کردن لگن: به پشت دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید به طوری که کف پاهایتان، صاف بر روی زمین قرار داشته باشد. سپس عضلات شکم را منقبض کنید و لگن را به سمت سقف بکشید، طوری که انگار ستون فقرات خود را به کف زمین فشار می دهید. این حالت را چند ثانیه حفظ کنید و سپس به حالت استراحت برگردید کنید. این حرکت را ۵ تا ۱۰ بار تکرار کنید.
- پلانگ: در حالت شنای سوئدی قرار بگیرید. کف دست ها باید زیر شانه ها قرار داشته باشد. از پنجه دست برای متعادل نگه داشتن بدن استفاده کنید در حالی که شکم و ران ها را منقبض می کنید. بدنتان باید صاف باشد و سرتان همراستا با کمر قرار بگیرد. زانوها باید سفت باشند، اما نباید زانو را قفل کنید. صورت باید رو به کف زمین باشد. این حالت را ۳۰ ثانیه نگه دارید.
- حشره مرده: در حالی که به پشت روی زمین دراز کشیده اید، دستان خود را روبروی خود آورده و بالا به سمت سقف، دراز کنید. در حالی که سعی می کنید کمر خود را به کف زمین فشار بدهید نفس را تو بدهید. پاهایتان را در حالی که زانوها زاویه ۹۰ درجه دارند بالا بیاورید. به آرامی نفس خود را بیرون بدهید و پای چپ و بازوی راست را همزمان پایین بیاورید تا جایی که کمر شروع به خم شدن و بلند شدن از زمین کند. در اینجا متوقف شوید و به حالت اولیه برگردید. این کار را با سمت دیگر تکرار کنید. این حرکت را هشت تا دوازده مرتبه تکرار کنید.
- تو کشیدن زانو: به پشت بخوابید، زانوهایتان را خم کنید و کف پاهایتان را روی زمین بگذارید. یک زانو را بالا بیاورید و به سمت سینه بکشید در حالی که هنوز کمر و پای دیگر روی زمین قرار دارند. این حالت را ۱۵ تا ۳۰ ثانیه حفظ کنید. سپس این حرکت را با پای دیگر تکرار کنید. این ورزش را دو تا چهار مرتبه باید انجام بدهید.
- بالا بردن دست و پا در حالت چهارپا: در این ورزش، به حالت چهار دست و پا قرار می گیرید، عضلات شکم را سفت می کنید و سپس یک دست را از روی برمی دارید و صاف می کنید. همزمان پای مخالف را نیز بالا بیاورید و سعی کنید صاف نگه دارید. این حالت را ۵ ثانیه حفظ کنید و به آهستگی دست و پای خود را به حالت اول برگردانید. سپس این حرکت را با دست و پای دیگر تکرار کنید. ده مرتبه این ورزش را (برای هر طرف تکرار کنید).
- چرخش تنه: ابتدا به پشت روی زمین دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید به طوری که کف پاهایتان روی زمین قرار بگیرد. سپس دستان خود را در دو طرف بدن قرار دهید. به آرامی زانوهای خود را به سمت راست بچرخانید و تا جایی که میتوانید ببرید. سپس به سمت چپ بچرخانید. این چرخش را باید آرام و کاملاً کنترل شده انجام بدهید. برای هر طرف ده بار این حرکت را تکرار کنید.
رژیم غذایی:
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی با رب انار، خوراک باقلا، خوراک عدسی با کشمش، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک کدو حلوایی، لقمه قارچ و سویا، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ و ذرت، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک صیفی جات، خوراک کلم برگ با عدس، خوراک کلم قمری، خوراک گل کلم، خوراک کلم بروکلی، خوراک بادمجان و عدس، بورانی بادمجان و ماست سویا، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا با رب انار، خوراک سویا با نخود، تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، خوراک لوبیا لعاب دار، لوبیا با سویا، خوراک لوبیا ساده، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک کشمشی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک لوبیای سویا، خوراک مخلوط، خوراک مطبل، آش گندم با حبوبات، آش گندم با کرفس، آش گندم با سبزیجات، آش گندم با شلغم، آش گندم با تره، آش گندم با سویا، آش ماش، آش لپه ۲، آش کدو حلوایی، آش کدو خورشتی، آش شله قلمکار، آش غلات، آش خرفه ۲، آش عدس ۱، آش عدس ۲، آش برنج، آش حبوبات و غله ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش جو با حبوبات ۱، آش جو با حبوبات ۲، آش کلم برگ، آش گل کلم ۱، آش گل کلم ۲، آش کلم قمری با ماش، آش کلم قمری با گندم، آش کلم قمری با عدس، آش کلم بروکلی ۱، آش کلم بروکلی ۲، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش اسفناج ۱، آش اسفناج ۲، آش حبوبات ۱، حلیم عدسی با سویا ۱، حلیم عدسی با سویا ۲، حلیم حبوبات و غلات، حلیم گندم با شیر سویا، حلیم گندم با سویا، حلیم گندم با عدس، حلیم گندم و بادمجان، حلیم گندم با مغزیجات، حلیم جو، حلیم دال عدس، مرصع پلو، صیفی پلو، آلبالو پلو، ساطری پلو، شوید باقالی پلو، شوید پلو با لوبیا چشم بلبلی، هویج پلو، قیمه پلو، کلم قمری پلو، کلم پلو، کلم پلو با قارچ، کلم پلو با سویا، دمی شیرازی، عدس پلو ساده، عدس پلو با سویا، عدس پلو با کدو حلوایی، لوبیا قرمز پلو، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، نخود فرنگی پلو ۲، گشنیز پلو با سویا، لبو پلو، بادمجان پلو ۱، بادمجان پلو ۲، رب پلو، بلغور پلو، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش شهد فسنجان، خورش فسنجان با اسفناج، خورش قیمه، خورش قورمه سبزی با سویا، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش کرفس ۱، خورش کرفس ۲، خورش آلو اسفناج، خورش به و آلو، خورش به، خورش آلو و قیسی، خورش تره سویا، خورش قیمه بادمجان، خورش قیمه آلو، خورش بادمجان، خورش کدو بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش بامیه بادمجان، خورش دال عدس با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش قارچ و آلو، خورش لوبیا سبز، خورش کدو حلوایی، خورش کدو خورشتی، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش کلم بروکلی با قارچ، خورش هویج و به، خورش گوجه سبز، خورشت قیمه قارچ، خورش قیمه بادمجان، خورشت کنگر، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ کلم برگ، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، کباب تابه گیاهی، کتلت عدس ۱، کتلت عدس ۲، کتلت اسفناج، کتلت هویج و سیب زمینی، کتلت ذرت، کتلت سیب زمینی و حبوبات، کتلت سویا با گندم جوانه زده، برگر کدو خورشتی، برگر لوبیا سفید، برگر لوبیا چشم بلبلی، پن کیک سیب زمینی، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، دلمه کلم، دلمه فلفل دلمه ای، دلمه کدو خورشتی، کوفته سبزیجات، کماچ ساده، کماچ گندم و جو، کماچ سویا، کماچ قارچ، کماچ مخلوط، شیر سویا، ماست سویا، پنیر سویا، فرنی سویا، کشک سویا، خامه سویا، سس گل کلم، سس مایونز گیاهی، سس گندم جوانه زده، سس نخود جوانه زده، سس زیتون، سس جعفری.
نکته:
- سرخوردگی ستون فقرات چقدر شایع است: در حدود ۴ درصد الی ۶ درصد از جمعیت بزرگسالان به عارضه سرخوردگی ستون فقرات مبتلا هستند. ممکن است سال ها با سرخوردگی مهره کمری زندگی کنید و از آن آگاهی نداشته باشید، چرا که ممکن است هیچ گونه علائمی نداشته باشید. سرخوردگی دژنراتیو (که به دلیل افزایش سن، تحلیل رفتن استخوان ها و ساییدگی ستون فقرات رخ می دهد)، بعد از ۵۰ سالگی شیوع بیشتری دارد و در زنان بیشتر از مردان است. هنگامی که کمر درد در نوجوانان رخ می دهد، سرخوردگی ایسمیک (معمولاً در اثر لقی ایجاد می شود) به طور معمول یکی از علل شایع آن است.
- سرخوردگی ستون فقرات در چه افرادی بیشتر اتفاق می افتد: ورزشکاران: ورزشکاران جوانی (کودکان و نوجوانان) که در ورزش هایی که باعث کشش ستون فقرات کمر می شوند (مانند ژیمناستیک و فوتبال) شرکت می کنند، به احتمال زیاد دچار سرخوردگی ستون فقرات می شوند. لغزش مهره ها در طول دوره ی جهش رشد (قد کشیدن) کودکان رخ می دهد. سرخوردگی مهره کمری یکی از مهمترین و شایع ترین دلایل بروز کمر درد در کودکان و نوجوانان است. ژنتیک: برخی از افراد مبتلا به سرخوردگی ستون مهره ایسمیک با بخش نازک تری از مهره به نام پارس اینتر آرتیکولاریس (مهره کاف) متولد می شوند. این قطعه نازک استخوانی، مفاصل فاست که مهره ها را مستقیماً از بالا و پایین به هم متصل می کند، و واحدی را ایجاد می کند که به صورت یکپارچه کار کنند، و ستون فقرات به حرکت در آید را به هم متصل می کند. احتمال شکستگی و لغزش در این گونه نواحی نازک تر در مهره ها بیشتر است. همچنین سرخوردگی ستون فقرات دژنراتیو دارای یک جز ژنتیکی بزرگ است. سن: با افزایش سن، ممکن است شرایط دژنراتیو در ستون فقرات ایجاد شود، این زمانی است که ساییدگی و شکستگی در ستون فقرات باعث ضعیف شدن مهره ها شده است. افراد مسن با شرایط دژنراتیو فقرات ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرخوردگی ستون فقرات باشند. بعد از ۵۰ سالگی شیوع این عارضه بیشتر است.
- برای تعیین شدت سرخوردگی ستون فقرات،جراح ستون فقرات آن را به صورتی که در زیر توضیح داده شده است درجه بندی (گرید بندی) می کند: سرخوردگی خفیف: معمولا نیازی به جراحی ندارند، مواردی از این عارضه که درجه پایینی دارند، معمولاً مربوط به نوجوانان مبتلا به سرخوردگی ستون فقرات ایسمیک است و تقریباً در همه موارد سرخوردگی ستون فقرات دژنراتیو دیده می شود. سرخوردگی حاد: اگر درد زیادی داشته باشید ممکن است به سرخوردگی حاد مهره کمر مبتلا شده باشید و ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید.
- سرخوردگی مهره چگونه درجه بندی می شود: سرخوردگی به میزان کمتر از 25 درجه، سرخوردگی بین 25 تا 50 درجه، سرخوردگی بین 50 تا 75 درجه، سرخوردگی بیشتر از 75 درجه در این حالت، کل جسم مهره بالایی به طور کامل به سمت جلو سرخورده و در مقابل جسم مهره پایینی قرار میگیرد. این حالت خاصی از سرخوردگی مهره است که تحت عنوان اسپوندیلوپتوز نامیده میشود و بسیار نادر است.