زود بسته شدن ملاج نوزاد (کرانیو سین استوز): عبارت است از به رشد زودهنگام دو یا چند استخوان جمجمه باهم کرانیوسیناستوز، استوزکرانیال یا یا بطور مختصر سیناستوز (Craniostenosis, Craniosynostosis, synodtosis) میگویند. جمجمه یک نوزاد تازه به دنیا آمده از استخوانهای جدا و زیادی تشکیل شده است که هنوز با همدیگر درآمیخته نشدهاند. از آنجاییکه در دو سال اولیه زندگی نوزاد سرعت رشد مغز بسیار زیاد است، لذا بازماندن درزهای استخوانهای جمجمه از اهمیت خاصی برخوردار است. در واقع ترکیب شدن کامل استخوانها معمولاً در اواخر سالهای نوجوانی رخ میدهد. سیناستوز در رشد طبیعی مغز و جمجمه دخالت میکند.
علائم:
- کرانیوسیناستوز باعث بروز تغییر در شکل طبیعی سر نوزاد میشود. اگر یک درز یا شکف بین دو استخوان جمجمه جوش بخورد قادر رشد کردن نخواهد بود و در نتیجه استخوان های دارای درزهای باز بیش از حد طبیعی رشد پیدا کرده و باعث فراهم شدن فضای کافی برای رشد مغز میشوند. در بسیاری از کودکان تنها علامت این بیماری همان بد شکل بودن سر وی میباشد.
- برخی از کودکان از فشار فوقالعاده زیادی بر روی مغز رنج میبرند که عمدتاً باعث بروز سردرد در آنها میشود. در صورتی این بدشکلی سر به موقع درمان نشود ممکن است باعث به وجود آمدن ناتوانیهایی در یادگیری یا مشکلات مربوط به بینایی در کودک شود. در سال های اولیه زندگی مغز بخاطر این فشار وارد آمده از طرف رشد سایر استخوان هایی که سعی بر باز کردن فضا برای رشد مغز دارند دچار آسیبهایی میشود. هرچند که پزشکان قادر پیشبینی این قضیه نیستند که کدام کودک از این فشار رنج میبرد، اما درصورتیکه بیش از یک درز بسته شود احتمال افزایش این فشار نیز افزایش مییابد.
- كودكانی كه مبتلا به كرانیوسینآستوز پانك هستند در معرض خطر بسیار زیاد ناشی از این فشار زیاد وارد شده هستند که منجر به سردرد، از دست دادن بینایی و تأخیر در رشد میشود. در کرانیوسیناستوز پانک درزهای بزرگ در قسمت سر بسته می شوند.
علت:
- تقریباً از هر 2500 کودک زنده به دنیا آمده حدوداً یکی از آنها به کرانیوسیناستوز مبتلا میشود و در بین مردان دو برابر زنان شایع است. هرچند این نوع بدشکلی جمجمه غالباً به طور نامشخص (به طور تصادفی و بدون دلایل ژنتیکی) رخ میدهد، اما این بیماری در برخی از خانوادهها ارثی است و از طریق انتقال ژنهای خاصی به وجود میآید. کرانیوسیناستوز یکی از ویژگیهای بسیاری از سندرومهای مختلف ژنتیکی است که دارای انواع مختلفی از الگوهای ارثی بوده احتمال انتقال آن به نسل بعد بسته به حضور سندرومهای خاصی میباشد. معاینه شدن با دقت کودک و همچنین اعضای خانواده برای یافتن سندروهای عامل (اختلال ژنتیکی ارثی) کرانیوسیناستوز از جمله نقص دست یا پا، وضعیت غیرعادی چشم یا گوش و یا مشکلات قلبی بسیار حائز اهمیت است.
عوارض احتمالی:
- سردرد
- مشکلات بینایی
- عقب ماندگی ذهنی
تشخیص:
- هرچند ممکن است که کرانیوسیناستوز مادرزادی باشد، اما تشخیص آن در هفتههای اول دشوار است. شاید بتوان بعدها آن را طی معاینات فیزیکی کودک مشاهده کرد. غالباً از طریق معاینه کامل جسمانی کودک میتوان به تشخیصهایی دست یافت، اما به کمک عکسبرداری و سیتیاسکن میتوان این تشخیصها را تأیید کرد. در طی معاینه، پزشک به سوابق کامل والدین و تولد نوزاد دسترسی پیدا خواهد کرد. ممکن است که وی در مورد سابقه خانوادگی ابتلا به کرانیوسیناستوز یا سایر نامتعارفیهای مربوط به شکل سر و صورت از شما سوال هایی بپرسد. شاید حتی پزشک در مورد نقاط عطف رشد کودک نیز سوال هایی بپرسد. ممکن است که تأخیرهای رشدی نیاز به تحقیقات پزشکی بیشتری راجع به مشکلات اساسی داشته باشد.
درمان طب نوین:
- تمامی کرانیوسیناستوزها از طریق جراحی قابل معالجه نیستند و رویکردهای جراحی زیادی برای حل این مشکل وجود دارد. پیشنهادات خاصی که جهت درمان این مشکل توسط جراح مربوطه و بر مبنای شماری از عوامل داده میشود. برخی از این عوامل عبارتند از:
- سن بیمار
- درزهای درگیر در این مشکل
- سایر مشکلات پزشکی که ممکن است فرد به آنها مبتلا باشد.
- انتظارات مربوط به در صورت عدم درمان چه اتفاقی روی خواهد داد.
- شدت وخامت (مثلا آیا درز بصورت کامل بسته شده است و یا جزئی)
- خفیفترین نوع کرانیوسیناستوز نیازی به معالجه شدن ندارد، چرا که در آنها سر دچار برآمدگی خفیفی است که بدشکلی قابل توجهی بدنبال ندارد. با این حال، در بسیاری از موارد نیاز به مدیریت جراحی احساس میشود. هدف از درمان عبارتست از: الف) فراهم آوردن حجم کافی از جمجمه برای مغز تا از تأثیرات زیانآور ناشی از کم حجمی و افزایش فشار بین جمجمهای جلوگیری شود و ب) زیبا کردن ظاهر برای پیشگیری از مسائل روانشناختی اجتماعی که با بزرگ شدن کودک پیش میآیند.
درمان طب سنتی:
- درمان این بیماری به روش جراحی است.
درمان دیر بسته شدن ملاج سر کودک:
- مالیدن روغن زیتون وکنجد بر روی ملاج سر.
- مادر سوپ گندم با گوشت، استخوان و پاچه گوسفند بخورد.
- شیر مادر را با خوردن گرمی ها قوی بکنند، مثل عرق رازیانه + عسل و خرما
- حمام روغن زیتون برای بچه (7 تا 14 روز به کل بدن بچه روغن زیتون بمالند) و بعد از 24 ساعت بشویند.
- به کودک حریره بادام بدهید (طرز تهیه حریره بادام: 2 قاشق آرد برنج، نصف قاشق شکر طبیعی، 120 سی سی شیر به مدت یک دقیقه بجوشد. از شب قبل 4 عدد بادام خام که خوب خیس خورده و پوست کنده ایم را می کوبیم تا نرم شود و داخل فرنی آرد برنج می ریزیم).
فعالیت:
- محدودیتی وجود ندارد.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین لبنیات و غذاهای گرم و سرد بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.