زرد شدن رنگ زبان: عبارت است از زبان ماهیچه ای است که به تشخیص طعم ها، جویدن، هضم غذا، صحبت کردن و تغییر صدا کمک شایانی می کند؛ مهم تر این که اگر در آینه به زبان نگاهی بیاندازید، می توانید از روی حالت ظاهری به وضعیت سلامت خود پی ببرید. رنگ زبان در حالت عادی و سلامت باید قرمز کم رنگ و صورتی، مرطوب و کمی زیر باشد و هر نوع تغییری در آن می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد پس رنگ، بافت و رطوبت زبان از آن چه در درون بدن اتفاق می افتد حکایت می کند. وقتی سطح مخاط زبان به جای این که به رنگ صورتی مایل به قرمز باشد توسط غشایی سفید و در برخی مواقع رنگ های دیگر پوشیده می شود، می گویند زبان باردار شده است. وجود این لایه روی زبان نشان دهنده وضعیت سیستم گوارشی است که اگر نازک و موقت باشد، یعنی در کار آنزیم های معده که باعث تجزیه مواد غذایی در سیستم گوارشی می شوند. خللی ایجاد شده است. بار زبان در طب سنتی طبقه بندی های مختلفی دارد؛ طبقه بندی بر این اساس انجام می شود که بار، کدام قسمت از زبان را گرفته باشد، چه رنگی باشد، میزانش چقدر باشد و همراه با آب دهان یا مواد لزج و چسبنده باشد یا خیر؛ نوع درمان نیز با توجه به این موضوعات متفاوت است. اما در غلبه صفرا، باری که روی سطح زبان قرار می گیرد زرد متمایل به سبز است نشان دهنده مصرف بیش از حد غذاهای گرمی بخش، شیرینی، چربی و … می باشد. البته عكس العمل بدن هر کس نسبت به مصرف این نوع غذاها به طبع و مزاج سرشتی او بستگی دارد ولی به هر حال هر کس به واسطه چنین مواد غذایی دچار غلبه صفرا شود، روی زبانش چنین رنگی ایجاد می گردد.
علت:
- هپاتیت
- استرس
- سینوزیت
- سوء تغذیه
- سیروز کبدی
- بیماری یرقان
- عفونت ادراری
- مشکلات گوارشی
- سنگ کیسه صفرا
- مصرف آنتی بیوتیک
- کم خونی داسی شکل
- رشد باکتری روی زبان
- اختلال در عملکرد روده
- اختلال در سیستم ایمنی
- بیماری های کیسه صفرا
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
- پرتو درمانی در ناحیه ی سر و گردن
- مشکلات گلو و بینی برگشت اسید معده به مری یا ریفلاکس
- خمیری شدن سطح زبان و تغییر رنگ آن به سفید یا زرد ممکن است نشانه وجود عفونت باکتریایی یا برفک و عفونت قارچی باشد.
- اگر زرد شدن زبان با برفک دهان، خشکی دهان، پوسیدگی دندان ها، زخم های دهانی و بیماری های لثه همراه باشد، می تواند نشانه ی ویروس HIV باشد.
- زرد شدن زبان در برخی مواقع مانند وقتی از خواب برمی خیزیم، تا اندازه ای طبیعی است؛ ولی اگر این اختلال به صورت مداوم تکرار شود و با بوی بد دهان و طعم نامطلوبی همراه باشد غیر طبیعی است.
- اگر زردی زبان با خون ریزی بی دلیل دهان، مشکل در بلع غذا و صحبت کردن، مشکل در حرکت زبان و مشکل در جویدن غذا و کاهش ناگهانی وزن همراه باشد، می تواند از علائم اولیه سرطان دهان باشد.
- زمانی که غذا از معده به سمت اثنی عشر حرکت می کند، برای هضم بهتر، کیسه صفرا منقبض شده و مقداری صفرا به داخل اثنی عشر هدایت می شود؛ میزان این صفرا به کیفیت و کمیت غذا بستگی دارد؛ یعنی اگر پرخوری کرده باشید و یا از غذاهای گرمی بخش، شیرین یا پر چرب به میزان زیاد استفاده کرده باشید، صفرای بیشتری وارد اثنی عشر شده و از این طریق وارد جریان خون نیز می گردد. رنگ خون به دلیل ورود صفرای اضافه به داخل عروق، به زردی متمایل می شود؛ این خون در تمام بدن در حال جریان است و زبان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و خون زیادی در این عضله در حال رفت و آمد می باشد. مایعات بزاق زبان از همین خون تأمین می گردد؛ لذا بزاق دهان، همراه با مقدار زیادی صفرا وارد دهان شده و بین پرزها و جوانه های چشایی زبان قرار می گیرند؛ رنگ صفرا نیز سبز بوده و زمانی که با اکسیژن هوا ترکیب می شود به رنگ زرد تغییر پیدا می کند و این مسئله عامل زردی رنگ زبان است.
تشخیص:
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب سنتی:
- انجام حجامت عام و حجامت ساقین.
- رعایت کلیه مواد غذایی توصیه شده هنگام غلبه صفرا.
- مسواک زدن و تمیز کردن سطح زبان با سرکه، آبغوره، آب زرشک یا آب لیموترش.
- دهان شویه با فلوس و تخم گشنیز: جوشانده این ترکیب می تواند اثر مناسبی در درمان برفک نوزادان داشته باشد؛ راه مناسب، آن است که عصاره آنها را به طور مرتب با چیزی مثل گوش پاک کن، روی نقاط مورد نظر دهان نوزاد بمالیم؛ بزرگ ترها نیز می توانند از این دهان شویه استفاده کنند؛ در عین حال که این دو دارو روی آفت هم اثر مناسبی می گذارد.
فعالیت:
- روزی نیم ساعت فعالیت مناسب بدنی داشته باشید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین غذاهای گرم بدون مصلح پرهیز کنید.