روماتیسم قلبی: عبارت است از یک گروه از اختلالات قلبی کوتاه مدت حاد و بلند مدت مزمن که به علت تب حاد روماتیسمی رخ می دهد، آسیب به دریچه های قلب یک نتیجه معمول از تب روماتیسم است، این آسیب منجر به نقص در عملکرد قلب می شود. معمولاً کودکان 5 تا 15 ساله در خطر این بیماری هستند. و اغلب دریچه میترال تحت تأثیر قرار می گیرد و منجر به تنگی میترال می شود. در حدود 50% موارد بیماری های روماتیسمی قلب، بیمار سابقه داشتن تب روماتیسمی را دارد.
علائم:
علائم بیماری روماتیسمی قلب متفاوت است و آسیب به قلب اغلب قابل توجه نیست، وقتی علائم ظاهر می شوند، ممکن است به میزان و مکان آسیب های قلبی بستگی داشته باشد. به طور معمول علائم تب روماتیسمی حدود دو هفته پس از شروع عفونت استرپتوکوکی بدون درمان آشکار می شود. جدا از گلودرد ناشی از عفونت باکتریای تب بالا نشانه آن است. معمولاً، بعد از عفونت یک فصل بسیار متورم و قرمز ایجاد می شود که بسیار دردناک است (معمولاً یک مفصل بزرگ مانند زانو، مچ پا، آرنج یا شانه) که بعد از یک یا دو روز با مشکل مشابه در نقاط دیگر بدن جایگزین می شود. قرمزی پوست کوتاه مدت ممکن است رخ دهد، اما شایع نیست، علائم این بیماری در طول زمان تغییر می کند، این تب معمولاً در مجموع در مورد چند هفته پس از عفونت استرپتوکوکی گلو رخ می دهد. علائمی که ممکن است به دلیل بیماری های روماتیسم قلبی ایجاد شود عبارتند از:
- تپش قلب
- تنگی نفس
- تورم مچ پا، مچ دست و معده
- احساس درد و سنگینی در قفسه سینه
- خستگی بیش از حد احساس تپش در قفسه سینه
- درد قفسه سینه که با تنفس عمیق شدت پیدا می کند.
علت:
- علت اصلی تب روماتیسمی عفونت باکتریایی به نام استرپتوکوک ها است. این باکتری باعث یک اختلال التهابی می شود. این باکتری باعث گلو درد یا در درصد معدودی از بیماران موجب تب مخملک می شود. تب روماتیسمی باعث می شود بدن به بافت های خود که به وسیله باکتری ها عفونی شده اند حمله کرده و درد گلو به وجود آید. این واکنش باعث ایجاد التهاب وسیع در بدن شده و پایه و اساس تب روماتیسمی را شکل می دهد.
- روماتیسم بر اثر اسیدی شدن سیستم بدن به وجود می آید.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- کودکان
- جمعیت بیش از حد
- بهداشت نامناسب فردی
- افراد دارای سابقه خانوادگی بیماری
- کودکان مبتلا به عفونت های شدید گلو
- زندگی در شرایط محیطی بد و کمبود امکانات بهداشتی مانند آب های آلوده
پیشگیری:
- بهترین راه جلوگیری از روماتیسم قلبی جلوگیری از آلوده شدن به عفونت باکتریایی است. ابتلا به این گلو درد، یکی از مهمترین دلایل بروز روماتسیم قلبی در افراد است. البته به این معنا نیست که هر فردی با ابتلا به چنین عارضه ای مبتلا به این بیماری می شود. بنابراین گلو درد را جدی بگیرید.
عواقب مورد انتظار:
- بیماری های قلبی عروقی ناشی از تب روماتیسمی، بیماری التهابی است که می تواند بر بسیاری از بافت های همبند، به خصوص در قلب، مفاصل، پوست یا مغز تأثیر بگذارد. دریچه های قلب می تواند در طول زمان دچار التهاب و زخم شوند. این می تواند در نشت دریچه قلب تأثیر بگذارد و در نتیجه قلب عملکرد طبیعی خود را از دست می دهد. ممکن است این اتفاق، سال ها طول بکشد و به نارسایی قلبی منجر شود. تب روماتیسمی در هر سنی ممکن است رخ دهد، اما معمولاً در کودکان 5 تا 15 ساله رخ می دهد.
تشخیص:
- یک آزمایش مشخص برای تشخیص تب رماتیسمی وجود ندارد و تشخیص برمبنای شرح حال بیمار، نتایج معاینه بالینی و آزمایشهای خاص انجام میشود. همچنین چنانچه کودک به تازگی دچار گلودرد چرکی شده باشد، این موضوع باید به متخصص اطفال اطلاع داده شود. پزشک در معاینه بالینی به موارد زیر توجه میکند: بررسی وجود راش یا ندول پوستی که برآمدگیهای سختی زیر پوست هستند، گوش دادن به صدای قلب به منظور تشخیص ناهنجاریها، انجام آزمایشهای حرکتی به منظور تعیین اختلال سیستم عصبی، معاینه مفاصل به منظور تشخیص التهاب، اگر گلودرد چرکی تشخیص داده شده باشد، پزشک برای اطمینان از وجود باکتری دستور آزمایش خون میدهد.
- آزمایش خون: آزمایش معمولی که برای تشخیص تب رماتیسمی انجام میشود، آزمایش خون است. در این آزمایش وجود پادتنهای باکتری استرپتوکوک در خون بررسی میشود، چون ممکن است خود باکتری دیگر در خون یا بافتهای گلو مشخص نشود. همچنین پزشک از طریق اندازهگیری پروتئین واکنشگر سی و سرعت رسوب گلبولهای قرمز وجود التهاب را در خون کودک بررسی میکند.
- نوار قلب: در نوار قلب سیگنالهای الکتریکی عبور کننده از قلب کودک ثبت میشود. پزشک وجود الگوهای نشان دهنده التهاب قلب یا عملکرد ضعیف قلب را در بین این سیگنالها بررسی میکند.
- اکوی قلب: با استفاده از امواج صوتی تصاویری زنده از قلب به دست میآید. اکوی قلب در تشخیص ناهنجاریهای قلب به پزشک کمک میکند.
درمان طب نوین:
- درمان تب روماتیسمی حاد شامل آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت باکتریای و داروهای اضافی برای کاهش التهاب قلب و سایر علائم است. معمولاً آسپیرین در دوزهای بالا داده می شود تا التهاب مفصلی را از بین رود. اگر آسیب دریچه ای به اندازه کافی قوی باشد تا فشار و قلب را بزرگ کند، برای از بین بردن آسیب دریچه ای ممکن است جراحی انجام شود. این عمل ممکن است شامل تعمیر دریچه قلبی آسیب دیده باشد. اگر در دوران کودکی یا نوجوانی عوارض قلبی در اثر تب روماتیسمی مشخص شود، ممکن است مصرف روزانه آنتی بیوتیک تا سن 25 الی 30 سالگی برای جلوگیری از عود مجدد تب روماتیسمی و اجتناب از توسعه عفونت باکتریای توصیه شود. درمان اضافی بستگی به نوع آسیب قلبی دارد.
درمان طب سنتی:
- گلابی و سیب درختی میل کنید.
- بلغم زدا و مقل ازرق مصرف شود.
- 21 عدد مویز صبح ناشتا میل شود.
- قرص خون (مرکب 6) استفاده کنید.
- شربت سرکنگبین و شونیسل تجویز شود.
- هر 12 ساعت یک قاشق دوسین بخورید.
- اصلاح تغذیه و ترک جدی سردیجات و مواد کارخانه ای انجام شود.
- هر روز آب جوشانده ریشه باباآدم یا آب دم کرده برگ باباآدم را بنوشید.
- بیست و پنج گرم کاکوتی را در یک لیتر آب جوش دم کنید و آب آن را بنوشید.
- هر روز صبح ناشتا یک حبه سیر را بجوید و فرو برید و تا بهبودی کامل ادامه دهید.
- تره فرنگی تازه را دوبار بجوشانید و هربار آبش را دور بریزید، بعد خود آن را بخورید.
- نیم مشت جعفری خشک را در نیم لیتر آب 2 بجوشانید و تا گرم است آب آن را بخورید.
- هر روز دو لیوان آب انگور بخورید، یک لیوان بین صبحانه و ناهار و یک لیوان بین ناهار و شام.
- سی گرم برگ و گل سیب زمینی را در یک لیتر آب بجوشانید و آب صاف کرده آن را بنوشید.
- چهل گرم شاه پسند طبی را در یک لیتر آب، ۱۰ دقیقه بجوشانید، بعد آب آن را صاف کنید و بنوشید.
- شصت گرم گل باقلا را در یک لیتر آب بجوشانید و در فاصله هر دو غذا یک فنجان از آب آن را بنوشید.
- اگر دچار روماتیسم قلبی شده اید، هر روز مقداری آب لیمو را با نبات یا عسل شیرین سازید و بنوشید.
- سی گرم ریشه و برگ خشک توت فرنگی و یا دم گیلاس را در یک لیتر آب بجوشانید و آب آن را بنوشید.
- هر روز ۲۰ تا ۶۰ گرم بادآورد را در یک لیتر آب بجوشانید سپس آب صاف کرده آن را شیرین کرده و بنوشید.
- پنجاه گرم برگ انگور فرنگی را در یک لیتر آب جوش دم کنید و هر روز سه فنجان از آب آن را به نوبت بنوشید.
- شصت گرم ریشه شنگ را در یک لیتر آب، نیم ساعت بجوشانید و آب آن را صبح ناشتا و بین غذاهای اصلی بخورید.
- سی گرم مغز تخم زبان گنجشک را در یک لیتر آب جوش دم کنید و آب آن را روزی سه استکان، قبل از هر غذا بنوشید.
- از داروی تقویت قلب، اندازه یک قاشق چایخوری در صبح ناشتا و یک قاشق چایخوری، موقع خواب، به مدت دو هفته میل کنید.
- مدت ۲۱ روزه هر روز کرفس را قطعه قطعه کرده، بجوشانید و آب جوشانده آن را بنوشید تا روماتیسم را به کلی ریشه کن کنید.
- ناشتا، اندازه یک قاشق چایخوری، طریفل میل کنید. طریفل چون خشک کننده است، در درمان رماتیسم های قلبی و مفصلی مفید است.
- فقط یک روز یک قاشق چایخوری گل طاووسی را در یک لیوان آب جوش دم کنید و در یک روز سه بار و هر مرتبه یک سوم از آب آن را بنوشید.
- بابونه شیرازی، بابونه گاو چشم، مرزنجوش، برنجاسف و مغز ناخنک را به نسبت مساوی بجوشانید و آب غلیظ آن را بر موضع درد مالش دهید.
- سی گرم، برگ یا پوست سبز گردو را در یک لیتر آب جوش بریزید و ۱۲ دقیقه دم کنید و قبل از هر غذا یک فنجان از آب صاف کرده آن را بنوشید.
- در حمام پس از شستشو، کمی در وان بنشینید و بعد از بیرون آمدن از وان تفاله های انگور را به بدن بمالید و دوباره مدتی بنشینید، بعد خود را بشویید.
- هر ۲ ساعت به ۲ ساعت مقداری عسل روی یک قطعه تنظیف بمالید و روی آن موضع بگذارید و صبح ها ناشتا هم دو قاشق سوپ خوری عسل بخورید.
- یک قاشق شربت خوری مریم نخودی خشک را در یک لیتر آب جوش دم کنید و روزی چهار فنجان از آب آن را صاف کرده و با عسل شیرین و مصرف کنید.
- پنجاه گرم پوست شاخه بیدمشک را در آب جوش ۲ دقیقه بجوشانید، بعد ۱۲ دقیقه دم کرده، سپس صاف کنید و قبل از هر غذا یک فنجان از آب آن را بخورید.
- سی گرم گل های خشک تیول را در یک لیتر آب جوش ۱۰ دقیقه دم کنید، بعد آب صاف کرده آن را با عسل شیرین سازید و روزی سه تا پنج فنجان به نوبت بنوشید.
- برگ های تازه آرتیشو را بکوبید و آبش را بگیرید و هم وزن آن نوشابه کومبوچا اضافه کنید و هر روز پنج تا شش قاشق غذاخوری از آن را در فاصله غذاهای روزانه بخورید.
- پنجاه گرم گل ریش بز را در یک لیتر آب جوش دم کنید و روزی سه فنجان از آب آن را به نوبت بنوشید. هر روز صبح ناشتا یک استکان آب پوست لوبیا سبز را بگیرید و بخورید.
- بیست گرم بنفشه فرنگی را در نیم لیتر آب سرد، ۲ ساعت بخیسانید، بعد ۲ دقیقه هم بجوشانید و بعد ۱۰ دقیقه دم کنید و روزی سه فنجان از آب آن را در فاصله غذاهای اصلی میل کنید.
- دو یا سه عدد سیب درختی را با پوست چهار قسمت کنید و در یک لیتر آب ۱۵ دقیقه بجوشانید، بعد کمی عصاره شیرین بیان کوبیده را به آن اضافه کنید، سپس آب آن را صاف کرده و بخورید.
- برگ خشک درخت فندق و برگ خشک درخت گردو را به میزان مساوی با کمی خاکستر سیگار و نمک نرم بسایید و همه را در روغن زیتون بپزید، سپس جاهای دردناک را با آن ماساژ دهید.
- روزی دو تا سه بار، هر مرتبه برگ کلم را به وسیله ته بطری یا وسیله دیگری بکوبید، سپس روی آتش بگذارید تا پخته شود، بعد روی عضو دردناک قرار دهید و آن را با پارچه پشمی ببندید.
- صد گرم برگ سوسنبر را در دو لیتر آب جوش بخیسانید، بعد تفاله ها را در پارچه ای بپیچید و اول محل درد را با آب آن کمپرس کنید، بعد آن پارچه را با محتویاتش روی موضع ناراحت بگذارید.
- سی گرم سیر رنده شده را در یک ربع لیتر الکل ۹۰ درجه به مدت یک و نیم ماه بخیسانید و مدت شش ماه هر روز قبل از ناهار و شام، هر بار شش قطره از این مخلوط را با مقدار کمی آب مخلوط کنید و بنوشید.
- کمی سیر کوبیده را با روغن زیتون مخلوط کرده و به موضع درد مالیده و ماساژ دهید و پس از یک ساعت بشویید، روزی دو یا سه مرتبه این کار را تکرار کرده و هر روز تخم کرفس را مثل چای دم کنید و آبش را بنوشید.
- برای درمان آن می توانید پوست ریشه کبر، رازیانه، تخم کرفس، پوست ریشه رازیانه، انیسون، نانخواه، سورنجان و ریشه کرفس، همه را به نسبت مساوی مخلوط کنید و نیم کوب کرده، هر روز یک مشت از آن را بجوشانید و آب آن را صاف و با عسل یا نبات شیرین کرده، آن مقدار را در طول روز به مرور بنوشید.
- سی گرم ریشه علف هفت بند را بجوشانید و آب آن را دور بریزید و دوباره در یک لیتر آب بجوشانید و پس از ۱۲ دقيقه جوشیدن، ۴ گرم عصاره شیرین بیان کوبیده را با یک عدد پوست لیمو در آن بیندازید و ۲ دقیقه بعد بردارید و بگذارید تا خوب سرد شود، بعد روزی سه بار و هر مرتبه نیم فنجان از آب آن را بنوشید و چند ماه ادامه دهید.
- جند بیداستر، قاریقون، سکبینج، انقوزه، جاوشیر، اوشق، مرمکی، چدروا، پوست هلیله زرد، پوست هلیله کابلی، هلیله سیاه، ریوند چینی، آمله مقشر، سنامکی و گل محمدی از هر کدام ۱ مثقال را بکوبید، بعد با کمی گلاب به صورت خمیر سفتی درآورید، سپس قرص هایی به اندازه ۱ عدد نخود درست کرده و صبح، ظهر و شب، هر مرتبه ۳ عدد از آن را میل کنید.
- پانصد گرم آویشن را در کیسه ای بریزید، بعد آن را در مقداری آب انداخته و ۱۵ دقیقه بجوشانید، سپس آب آن را با خود کیسه در آب وان حمام که ۳۵ تا ۴۰ درجه گرم است بریزید و ۲۰ دقیقه در آن آب استراحت کنید، و بلافاصله بعد از آن خود را خشک کرده و لباس های گرم بپوشید و از حمام خارج شوید و در رختخواب بخوابید و روی خود را هم بپوشانید تا خوب عرق کنید.
- روزه گرفتن مطمعن ترین، راحت ترین و بهترین روش رهایی سریع از دست این بیماری است، زیرا فقط در موقع روزه است که سموم به سرعت از بدن دفع می شوند. استراحت و خواب سیستم عصبی، دفعی و فکری را تقویت می کند و در این مدت مقدار زیادی سم به بیرون رانده می شود. و بعد از روزه گرفتن فقط از میوه جات و سبزیجات به صورت خام مصرف کنید و به هیچ عنوان از غذای پخته استفاده نکنید.
- اولا زیاد به حمام بروید، ثانیاً ۱۵ هفته، هر روز صبح ناشتا آب لیموشپرین تازه را با کمی آب مخلوط کرده و میل فرمایید و تا ظهر هیچ چیز دیگری نخورید. بدین ترتیب: هفته اول یک لیمو، هفته دوم دو عدد و تا هفته هفتم که به هفت عدد برسد و از هفته هشتم برعکس مصرف کنید تا به یک عدد برسد. در ضمن ممکن است پایین شکم درد بگیرد، اعتنا نکنید، چون علامت بهبودی است و مداوا را تکرار کنید و هر روز سبزی و میوه زیاد بخورید.
- اگر دچار روماتیسم و درد مفاصل شده اید باید پرهیز کنید از خوردن گردو، فندق، بادام درختی، بادام زمینی، نخود، لپه، باقلا، لوبیا، لوبیاسبز، عدس، جو، ارزن، ذرت، قارچ، دارچین، زیره، فلفل، خردل، مارچوبه، زعفران، ادویه جات، بلوط، نان گرم، کشک، شکلات، چای، قهوه، نوشابه های الکلی، سرکه، ترشی جات، ترشک، مرغ، خروس،کبوتر، مرغابی، غاز، قرقاول، دل و قلوه، گوشت گوسفند و گاو، تخم مرغ سفت، دنبلان، آبگوشت چرب، غذاهای سرخ کرده، سوسیس، کالباس، کنسرو و سس غلیظ. در مقابل از غذاهـایی که ضد روماتیسم هستند باید بیشتر استفاده کنید، مانند: تمشک، موز، خرما، گیلاس، آلبالو، انگور فرنگی، گرمک، طالبی، هلو، زردآلو، گلابی، آلو، توت فرنگی، سیب سرخ، آب خربزه با آب انار، انگور زرد و رسیده، آب لیمو، آب پرتقال با آب خربزه، آب پرتقال با خرما، آب هویج (صبح ناشتا)، آب انگورفرنگی سبز با عسل، گوجه فرنگی، آب غوره، رب غوره، سیب زمینی، قلقاسی (سیب زمینی ترشی)، گل کلم، تره فرنگی، پیاز، سیر، ترخون، کرفس، ترب سیاه، عسل، انجیر، شیر، ماست، ماهی، میخک، رازیانه، سوپ سبزی رقیق، گل قند با سکنجبین، آش آب غورهی زیاد، نان با دوغ و گل محمدی، مربای به، مربای بالنگ و آب دمکرده برگ بابا آدم.
درمان روماتیسم کهنه و مزمن:
- سیر را بکوبید و سفل آن را به موضع درد بمالید و ۱ ساعت بعد بشویید و هر روز تکرار کنید. روماتیسم مزمن را از بین می برد.
- چند عدد زنبور زرد رنگ را بر سر مفاصل روماتیسمی قرار دهید تا آن موضع را نیش بزنند. روماتیسم مفصلی کهنه مرتفع خواهد شد.
- مرغ سیاه پیری را بکشید و داخل شكم آن زیره سیاه و زیره سبز بریزید و بپزید، روغن و چربی آن را گرفته و به موضع درد چندین بار بمالید و گوشت آن را نیز بخورید.
- سالسیلات دوسود و بی کربنات دوسود از هر کدام ۱ گرم و اور تروپین ۳۰ سانتی برای یک بسته، از این قرار ۲۱ بسته تهیه کرده و روزی ۳ بسته در ۷ روز میل کنید.
- در روماتیسم کهنه باید از خوردن کشک، سرکه و ترشیجات اجتناب کرد، اما برای درمان روماتیسم خوردن مربای به، مربای شقاقل، مربای بالنگ و عسل مصفی بسیار مفید است.
- اگر مبتلا به روماتیسم کهنه و مزمن هستید، باید در مکان های گرمسیر زندگی کنید و خود را گرم نگه دارید و از خوراکی هایی مانند: لیمو، پرتقال، سیب درختی با پوست، انجیر، انگور زرد و رسیده، سبزیجات تازه، گوجه فرنگی، عسل، مربای به و مربای بالنگ بیشتر استفاده کنید.
- عصاره ژانسیان (حسن لبه) ۳ گرم، عصاره بلادن ۳ گرم، عصاره ژوسکیام ۳ گرم و روغن بم ترانکیل ۶۰ گرم، همه را مخلوط کرده و به موضع درد بمالید. برای درد مفاصل و روماتیسم کهنه و نقرس و عرق النساء بسیار نافع است. در هر موقع که می خواهید مالش دهید باید شیشه را تکان دهید که اگر ته نشین شده و رسوب کرده مجدداً مخلوط شود.
- برای درمان آن نیز می توانید مرک باد، سورنجان، مقل ازرق، قولنجان، تخم ترب، سنبل الطیب، پوست نارنج، پوست هلیله زرد، هلیله سیاه، سنامکی، انقوزه، هل و پرهای گل محمدی از هر کدام ۱۰ گرم را نرم بسایید، بعد با کمی عسل به صورت خمیر سفتی درآورده و قرص هایی به اندازه ۱ عدد نخود درست کنید و صبح، ظهر و شب و هر مرتبه دو عدد از آنها را میل کنید.
- فلفل سیاه، فلفل قرمز، میخک، جوزبویا، نارگیل، زنجبیل، دارچین، هل رسمی، هل قراب، بسبایج و مغز گردوی کهنه از هر کدام به مقدار مساوی را نرم بسایید، بعد نصف آن را با کمی گلاب و زرده تخم مرغ ممزوج کرده، بر بدن مالش دهید و سر تا پا لباس کهنه ای بپوشید و بخوابید، صبح در داخل حمام گرمی بروید، ابتدا توسط شخص دیگری چهاربند (مهره های پشت) را به وسیله انگشتان و شصت، محکم مالش داده شود، سپس یک ساعت صبر کنید تا عرق ریزی شروع شود هرچه عرق ریزی زیادتر شد، حوصله کنید و او مشغول مالش و ماساژ باشد، پس از ۱ ساعت خود را شستشو دهید، سپس كاملاً بدن را خشک کرده، لباس های کرکی و پشمی بپوشید و از حمام خارج شوید، تا ۱۵ روز بعد باز بقیه داروها را به همان قسم عمل کنید. روماتیسم مزمن و کهنه به کلی مرتفع خواهد شد.
درمان نبودن قدرت حرکت در اثر روماتیسم:
- پوست درخت چنار را بسوزانید، بعد سوخته آن را با آب مخلوط کنید و بر بدن بمالید و پس از ۳۰ دقیقه بشویید و پس از خشک کردن، بدن را با روغن زیتون چرب کنید.
- برای درمان آن باید مغز گردوی کهنه را با دانه های اسفند روی آتش گذاشته و سرخ کنید، بعد نرم بسایید و با برگ مورد ساییده شده و روغن زیتون مخلوط کنید و در محل گرمی رفته و آن را بر بدن بمالید و بگذارید تا مدت ۳ روز روی بدن بماند و بعد بشویید و حداقل هفت مرتبه این عمل را انجام دهید.
درمان درد روماتیسم از رطوبت:
- اگر درد روماتیسم در اثر رطوبت باشد، برای تسکین درد باید از عسل، مربای بالنگ، زنجبیل پرورده، روغن زیتون، کمپوت توت سوپ هویج و جعفری، شوید پلو، آش گل سرخ و خورشت کرفس استفاده کنید.
درمان درد روماتیسم از حرارت خون:
- اگر درد روماتیسم در اثر حرارت خون باشد، برای برطرف کردن حرارت خون و برقراری تعادل خون کم کنید، اگر طرف چپ درد می کند، از طرف راست و اگر طرف راست درد می کند از طرف چپ خون گیری کنید، همچنین شربت آبلیمو یا سکنجبین را با آب انار مخلوط کرده و بنوشید.
درمان درد روماتیسم از تنبلی کبد یا کلیه:
- اگر درد روماتیسم به علت تنبلی کبد یا کلیه باشد، باید از بعضی خوراکی ها بیشتر استفاده کنید، مانند: پرتقال، نارنگی، آب انار، سیب درختی با پوست، انجیر، موز، هویج فرنگی، زردک، چغندر، برگ چغندر، آب ترب سیاه، آش شلغم، آش آب غوره، برنج با گشنیز، برنج با زرشک، برنج با سبزی، آش عدس، گشنیز، ترخان کوهی و تره کوهی.
فعالیت:
- تا زمان بهبودی کامل از انجام هرگونه فعالیت بدنی زیاد پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین لبنیات بدون مصلح پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: عسل گون، خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک باقلا، خوراک کدو، خورشتی با کرفس، لقمه قارچ و سویا، خوراک قارچ با سس، خوراک صیفی جات، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک سویا با رب انار، لوبیا با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک لوبیا قرمز، آش گندم با کرفس، آش گندم با شلغم، آش شله قلمکار، آش حبوبات و غله ۲، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۲، آش کلم قمری با ماش، آش کلم بروکلی ۱، آش کلم بروکلی ۲، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش حبوبات ۱، حلیم جو، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، خورش فسنجان با سویا، خورش قورمه سبزی با سویا، خورش کرفس ۱، خورش کرفس ۲، خورش قیمه بادمجان، خورش بامیه با قارچ، خورش لوبیا سبز، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش گوجه سبز، سوپ صیفی جات ۱، سوپ کدو خورشتی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ شلغم، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، سوپ زرشک با جعفری، برگر کدو خورشتی، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، کشک سویا، سس مایونز گیاهی، سس زیتون، سس جعفری.
- خوردنی های مضر: عدس پلو ساده، خورش شوید باقالی.
نکته:
- اکثر مردم تصور می کنند که نشانی و آثار بیماری روماتیسم فقط بر روی مفاصل ظاهر می شود، در صورتی که واقعیت امر این است که اولاً درد و ناراحتی در مفاصل دست و پا منحصر به بیماری روماتیسم نیست و در اثر بسیاری از بیماری های دیگر از جمله نقرس، سل، اسهال خونی، سرخجه، اوریون و … نیز ممکن است درد و ضایعه در مفاصل ایجاد شود. ثانیاً در روماتیسم واقعی، ضایعه محدود به مفاصل نبوده بلکه همواره به قلب و عروق و همچنین به سلسله اعصاب و بعضی اوقات به سایر اعضای بدن نیز شاید صدمه رساند. نتیجه اینکه اغلب اوقات در مفاصل افراد مبتلا به روماتیسم هیچگونه تغییری دیده نمی شود، در صورتی که این بیماری به قلب آنها صدمه وارد می سازد.
- دوام و بقای جراحات روماتیسمی: به طور کلی حملات روماتیسمی باعث پیدایش تغییرات دایمی در مفاصل نمی شوند به این معنی که پس از خاتمه حمله روماتیسم، مفاصل هم به حالت اولیه و سلامتی برمی گردند، در حالی که تغییرات و ضایعات مهمی را برای مدت های خیلی طولانی و یا حتی برای تمام مدت عمر در قلب باقی می گذارند. در شوروی گروه از محققین ثابت کرده اند که در اثر حمله روماتیسمی به طور حتم و بدون استثنا بر عضلات قلب صدمه وارد می شود، به این ترتیب که بین دستجات سلول های عضلانی قلب، گره های روماتیسمی پیدا می شود. علاوه بر آن بافت های همبند و بین سلولی قلب متورم می شوند و رگ های اکلیلی یعنی رگ هایی که قلب به وسیله آن ها تغذیه علاوه بر ملتهب شدن عضلات قلب، درون شامه قلب و همچنین دریچه های قلب که هم جنس درون شامه و ادامه آن هستند ملتهب می شوند. در بعضی موارد نیز در اثر حمله روماتیسمی برون شامه یا پرده خارجی قلب و یا گاهی تمام قسمت های قلب دچار التهاب و بیماری می شوند.
- آثار و علایم حملات روماتیسمی: موقعی که در اثر حمله روماتیسمی ماهیچه قلب و یا اینکه درون شامه قلب ملتهب می شود، شخص مبتلا حتی اگر در حال استراحت باشد دچار تپش سریع قلب و همچنین دچار دردهای زقزق و تیر کشیدن درد در ناحیه قلب می شود و این بیمار در اثر کوچک ترین کار بدنی دچار تنگی نفس شده و به علت ضعف عمومی خیلی زود خسته می شود و غالباً از سردرد و سرگیجه نیز رنج می برد. هم زمان با پیدایش نشانی های فوق که شامل ضعف و کسالت، تپش سریع قلب و درد در ناحیه قلب است، حرارت بدن در شب و هم چنین در روز اندکی افزایش می یابد و به 2/37 تا 5/37 درجه می رسد. گاهی اوقات در اثر حمله روماتیسم علاوه بر التهاب قلب، مفاصل نیز دچار درد و التهاب می شوند، ولی غالباً این بیماری بدون وارد ساختن صدمه به مفاصل به سیر خود ادامه می دهد. ناگفته نماند که همواره وجود التهاب در قسمت های مختلف قلب را پزشک می تواند تشخیص دهد و این در حالی است که بیمار ممکن است متوجه بروز این خطر نشده باشد.
- حملات مخفی یا حملات نامحسوس روماتیسم بروز التهاب روماتیسمی قلب در عده زیادی از افراد ممکن است بدون وجود نشانی های مشخص یعنی به صورت مخفی و به صورت نامحسوس روی دهد. در این گونه موارد بیمار در اواخر روز احساس خستگی بیش از حد معمول می کند و یا بعضی اوقات در ناحیه قلب احساس درد خفیف و یا احساس تپش سریع می کند. علاوه بر آن حرارت بدن این بیماران اندکی بیشتر از حرارت عادی و معمولی می باشد. متأسفانه در این حالت عده زیادی از بیماران متوجه روماتیسم نمی شوند و غالباً این نشانی ها را به کوفتگی یا گریپ و سرماخوردگی نسبت می دهند. به همین جهت حتی ممکن است که به استراحت در بستر نپردازند و به پزشک نیز مراجعه نکنند، در صورتی که این نوع نشانی های مختصر و خفیف ممکن است عواقب وخیم و خطرناکی داشته باشند، به خصوص ممکن است به بروز نارسایی و نقص قلبی منجر شوند. باید دانست که در زمان های گذشته به علت عدم داروهایی مؤثر بدون استثنا صد در صد افرادی که مبتلا به بیماری روماتیسم می شدند گرفتار ضایعه و نقص قلب می گردیدند، اما در حال حاضر به علت اكتشاف داروهای ضدروماتیسم و استفاده به موقع و صحیح آنها از تعداد افرادی که در اثر روماتیسم مبتلا به نقص قلب و نارسایی آن می شوند خیلی کاسته شده است، به طوری که مثلاً آمار یکی از بیمارستان ها در کشور شوروی نشان می دهد که در حال حاضر نسبت این گونه مبتلایان فقط ۱۰% می باشد، یعنی از هر ۱۰۰ نفر که به روماتیسم مبتلا می شوند تنها ۱۰ نفر از آنها دچار نارسایی یا نقص قلبی می گردند. بدیهی است که این نتیجه موفقیت آمیز و درخشان فقط در پرتو درمان به موقع و صحیح به دست می آید.