کاربر

درمان دیسک کمر

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

دیسک کمر: عبارت است از در ستون فقرات بدن انسان بين مهره های کمری بالشتک هایی ژلاتینی يا صفحاتی از جنس غضروف قرار دارند كه به آنها ديسک گفته مي‌شود و واضحاً در کمر به آنها دیسک کمر  گفته می شود. دیسک کمر یا به عبارت صحیح تر فتق دیسک کمر به انگلیسی lumbar disc hernistion  گفته می شود. كمر انسان دارای 5 مهره کمر است، كه در پايين آنها نیز استخوان مثلثي‌ شكلي به نام استخوان خاجي و پایین تر از استخوان خاجی، استخوان دنبالچه قرار گرفته است. بنابراین در ناحيه كمر تعداد دیسک های بین مهره ای 5 عدد می باشد. وظيفه اصلي دیسک ها در ستون فقرات بدن انسان ضربه‌گير بودن آن است. به عبارتی دیسک ها، فشارهايی را كه به ستون فقرات وارد مي‌شود را جذب مي‌كند و همچنين کمک در بهبود حركت بين مهره‌ها می نماید. بنابراین همه افرادی که دیسک کمر دارند و منظور این است که فتق  دیسک کمر یا بیرون زدگی دیسک کمر دارند. البته دیسک کمر یکی از صعب العلاج ترین بیماری های ستون فقرات می باشد که در عین حال قابل درمان است.

انواع دیسک کمر:

  1. دیسک کم آب یا دهیدره یا دیسک دژنره: دیسک کمر یک کلمه عام است بیماری دیسک کمر شامل یک طیف از انواع متفاوتی از بیماری ها می تواند باشد. به هر حال هر دیسکی که از لحاظ ساختمانی و از لحاظ عملکرد با دیسک طبیعی انسان متفاوت باشد بیماری دیسک نامیده می شود. یکی از بیماری های دیسک، دیسک کم آب است که در MRI به عنوان دیسک سیاه (black fisc) نامیده می شود. در این نوع بیماری، دیسک خاصیت اسفنجی خود را از دست می دهد. همانطور که قبلا گفته شد، در واقع کمک فنر بودن دیسک به واسطه جذب یا دفع آب است درست مانند اسفنج، هنگامی که بار سنگینی بلند می کنیم دیسک مقدار کمی آب جذب می کند و سفت تر می شود و فشار داخل آن بالا می رود و هنگامی که جسم را به زمین می گذاریم دیسک آب جذب شده را از دست می دهد. وقتی این خاصیت را دیسک از دست بدهد دیسک دیگر آب به مقدار کافی جذب نمی کند و اصطلاحاً دیسک کم آب نامیده می شود. این نوع بیماری دیسک را دیسک دژنره (Degenerated disc) یا دیسک دهیدراته (Dehydrated disc) یا دیسک سیاه (Black disc) نیز می نامند.
  2. ترک های دیسک کمر: در بعضی از افراد با افزایش سن بتدریج ترک های در داخل دیسک پیدا می شود. اصولاً ترک در داخل دیسک مرتب بوجود می آید و جوش می خورد به همین جهت دیسک خاصیت خود ترمیمی دارد. در بعضی از افراد میزان ایجاد ترک بیشتر از میزان جوش خورد آنهاست به همین جهت دیسک همیشه ترک دارد. قاعدتاً وقتی دیسک آب خود را از دست بدهد باعث ترک می شود. این ترک ها هم در جهت طولی و هم در جهت عرضی و جهت شعاعی است. دیسکی که آب خود را از دست می دهد مانند چرخ اتومبیل پنچر است، فشار داخل آن کم است، همانطور که اتومبیل اگر با چرخ پنچر به حرکت خود ادامه دهد لاستیک پاره می شود و چرخ کج و معوج می شود. فردی که دیسک کم آب دارد با حرکات بتدریج دچار ترک خوردگی و پارگی دیسک می شود علت از دست دادن آب و میزان کم شدن فشار دیسک به علت تغییر هدرمولکول های پرو تئو گلیگان و کلاژن است. میزان از دست دادن آب مانند میزان ریزش مو در افراد مختلف متفاوت است و علل ژنتیکی دارد.
  3. برجستگی دیسک کمر: با ادامه حرکات شکاف ها گشاد می شوند و هسته دیسک می تواند از حامل حلقه بیرون بیاید ولی چند لایه از حلقه دیسک هنوز پاره نشده در این حالت برجستگی دیسک بوجود می آید. در این حالت مثلا از ۱۰ لایه حلقه دیسک ۸ لایه آن پاره شده است مانند برجستگی تایر اتومبیل، این حالت دیسک برجسته (bolped) نامیده می شود، لازم به توضیع است که هسته دیسک مانند ژلاتین است، از میان ترک های کوچک نمی تواند عبور کند. ترک باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا هسته بتواند از آن عبور کند.
  4. پارگی دیسک کمر (فتق دیسک کمر): دیسک پاره شده در این حالت تمام ۱۶ لایه حلقه پاره می شود و هسته دیسک از داخل هسته نمایان می شود. این حالت را پارگی دیسک با حق دیسک protnudoed dise نیز می گویند. دیسک ممکن است در قسمت های مختلف پاره شود و معمولاً یک طرفه (مثلاً در طرف چپ یا راست) پاره می شود، اما می تواند هم در راست و هم در طرف چپ و یا در خط وسط پاره شود، در این حالت قاعده دیسک بیرون زده از ارتفاع آن بیشتر است.
  5. دیسک بیرون زده: EXTRUDED در این حالت دیسک بیشتر از حالت قبلی بیرون می زند و قاعده دیسک، باریک تر و کمتر از ارتفاع قسمت بیرون زده است تفاوت بینExtrusion protrusion به عبارت دیگر وقتی بیرون زدگی دیسک متوسط باشد می گویم دیسک پروترود و اگر بیرون زدگی دیسک شدید باشد و بیش از نصف کانال نخاعی را پر کرده باشد دیسک پروترود نامیده می شود.
  6. دیسک جدا شده: دیسک جدا شده هنگامی است که قطعه ای از هسته که از داخل حلقه بیرون آمده است، کاملاً جدا شده باشد، یعنی دیسک به صورت یک قطعه آزاد است. در این حالت آن را sequestored یا free Iragrnent می گویند.
  7. دیسک مهاجر: دیسک مهاجر قطعه بیرون آمده یا جدا شده دیسک پس از بیرون آمدن به طرف بالا و یا پایین مهاجرت می کند. دیسک بجای اینکه به داخل کانال بیاید به طورعمودی پاره می شود و لایه غضروفی بالا و پایین را سوراخ می کند و به داخل تنه مهره فتق پیدا می کند. این حالت را فتق دیسک در داخل تنه مهره یا ندول اشمورل (sehmori nodule) می گویند.

علائم دیسک کمر:

  1. سوزش و درد کف پا
  2. احساس سوزش عضلانی
  3. بی حسی و ضعف عضلانی.
  4. احساس گزگز و مور مور و خواب رفتگی در پاها.
  5. احساس ناتوانی یا گرفتگی در پاها و خصوصاً درد پشت زانوها.
  6. درد موضعي در ناحيه كمر که در بسیاری از بیماران ممکن است وجود نداشته باشد.
  7. درد انتشاری در پاها به عنوان یکی از مهمترین  علائم دیسک کمر مطرح می باشد. علایم دیسک کمر در پاها بسیار متغیر و در حدود ۵۰ نوع علامت مختلف است.
  8. شایان ذکر است علائم اولیه دیسک کمر در اغلب افراد ضعف عضلات ناحیه کمر و شکم است. به دنبال آن دیسک ضعیف شده و بدنبال یک حادثه جابجا شده و با فشار به اعصاب موجب بروز کمر درد و درد ساق پا، ران و … شوند.
  9. بسیاری از بیمارانی که دچار گزگز و مور مور در پاها می باشند، ابتدا به بیماری MS شک می کنند. در حالی که خواب رفتگی پا بیشتر به دلیل تحریک ریشه عصب توسط دیسک کمر می باشد تا بیماریMS در بیماری MS بسیاری از علایم از جمله ضعف و دو بینی و… بسیار بارز تر از بی حسی و گزگز پاها می باشد.
  10. دیسک کمر ممکن است موجب کمردرد بسیار شدید شود ولی خصوصاً در موارد مزمن ممکن است اصلاً کمردرد هم نداشته باشد و فقط علائم درد باسن و درد ساق و کناره پا ایجاد کند. بسیاری از بیماران سابقه کمردرد را دارند ولی ممکن است این درد مربوط به گذشته هایی باشد که راحتی آن را نتوانند به دیسک کمر و درد ساق  و کف پا خود ارتباط دهند.
  11. علایم بیمار با دیسک کمر شدید و پیشرفته ممکن است از درد شدید کمر و با انتشار به باسن و پاشنه شکایت داشه باشد و بی حسی پاها و بی قوتی پاها و کاهش تمایل جنسی و اختلالات ادراری مانند کاهش یا تند شدن ادرار ممکن است از علائم دیسک کمر شدید باشد. دیسک کمر خفیف و یا دیسک کمر متوسط هم اگر درگیری زیادی روی عصب ایجاد کنند می توانند علائم فوق را ایجاد کنند.

علائم فتق دیسک کمر:

  1. درد پا (به عنوان سیاتیک نیز شناخته می‌شود) شایع‌ترین علامت همراه با فتق دیسک در ستون فقرات کمری است. تقریباً 90% بیرون زدگی‌های دیسک در L4-L5 و L5-S1 اتفاق می‌افتد و باعث درد در عصب L5 یا S1 می‌شود که به عصب سیاتیک تابیده می‌َشود. علائم فتق دیسک در این مکان‌ها در زیر شرح داده شده است:
  2. فتق دیسک در بخش کمری 4 و 5 (L4-L5) معمولاً باعث ضعف عصب L5 می‌شود. این نوع فتق دیسک علاوه بر درد سیاتیک می‌تواند منجر به ضعف در هنگام بالا بردن انگشت بزرگ و احتمالاً در مچ پا شود که به افتادگی پا نیز معروف است. همچنین بی‌حسی و درد را نیز می‌توان در بالای پا احساس کرد.
  3. فتق دیسک در بخش کمری 5 و قطعه ساکرال 1 (L5-S1) معمولاً باعث ضعف عصب S1 می‌شود. علاوه بر سیاتیک، این نوع فتق دیسک می‌تواند هنگام ایستادن منجر به ضعف در انگشتان پا شود. بی‌حسی و درد می‌تواند به سمت کف پا و قسمت بیرونی پا تابیده شود.
  4. فتق دیسک در قسمت فوقانی کمر به ندرت علامت ‌دار هستند و به ندرت درد ایجاد می‌کنند، اما اگر علامت‌دار باشند، درد معمولاً در ناحیه پشت و یا قفسه سینه احساس می‌شود.

علت:

  • فشار و استرس
  • عدم صحیح نشتن
  • شرایط عادی رخ داده باشد.
  • بغل کردن نوزاد تازه متولد به صورت اشتباه.
  • ممکن است دیسک برآمده یا پاره شده باشد.
  • عدم تعادل عضلات در سایر قسمت های بدن.
  • استفاده مداوم از ابزارهای فناوری مثل موبایل و کامپیوتر.
  • دیسک گاهی به یکباره در نتیجه وارد شدن فشار بیش از اندازه و ناگهانی پاره می شود؛ برای مثال افتادن از نردبان و به زمین خوردن در حالت نشسته نیروی بسیار زیادی را به ستون فقرات وارد می کند، اگر این نیرو به اندازه کافی قوی باشد، یا به شکستگی مهره یا به پارگی دیسک می انجامد. خم شدن فشار فراوانی را به دیسک های بین مهره ای وارد می کند؛ بنابراین چنانچه سعی کنید در حالت خم شده جسم بسیار سنگینی را بلند کنید، نیروی وارده به احتمال قریب به یقین باعث پارگی دیسک کمر خواهید شد. از این گذشته دیسک در نتیجه وارد شدن نیروی اندک نیز، معمولاً به دلیل ضعیف شدن قسمت محیطی در اثر برآیند آسیب های مکرر در گذر زمان، پاره می شود. همان طور که قسمت محیطی ضعیف و ضعیف تر می شود، سرانجام زمانی می رسد، سرانجام زمانی می رسد که خم شدن یا بلند کردن جسمی فشار بیش از اندازه ای را به دیسک وارد می کند. دیسک ضعیف شده در اثر عاملی پاره می شود که پنج سال پیش هیچ مشکلی ایجاد نمی کرد. این روند در تأثیر بالا رفتن سن بر ستون فقرات ریشه دارد و رایج ترین دلیل بیرون زدگی دیسک کمر در مهره های سینه ای است. ماده برجسته شده و راه یافته دیسک به درون مجرای نخاع می تواند به اعصاب مجرای نخاع فشار وارد کند. به علاوه شواهدی مبنی بر تحریک شیمیایی ریشه های عصبی توسط این ماده در دست است. هم تحت فشار قرار گرفتن ریشه عصب و هم تحریک شیمیایی بروز مشکلاتی را در زمینه چگونگی عملکرد اعصاب به دنبال دارند. تلفیق این دو عامل باعث درد، ضعف و کرختی در آن ناحیه ای از بدن می شود که این اعصاب مسئول منتقل کردن پیام ها و حس هایش هستند.

عوامل افزایش دهنده خطر:

  1. چاقی
  2. افراد مسن
  3. وزنه برداری
  4. عدم آمادگی جسمانی
  5. عوامل خطر بیومکانیک
  6. شغل های مستلزم پشت میز نشینی
  7. پیچش ناگهانی و شدید بدن با پرش از ارتفاع زیاد
  8. باغبانی و سایر کارهای مشابه (مزرعه داری و غیره)
  9. شرکت در فعالیت های ورزشی و نرمشی، به خصوص اگر به طور نامنظم باشد.

پیشگیری:

  • شيوع زیاد كمردرد  و به خصوص دیسک کمر به علت آن است كه امروزه به دلیل زندگی شهری و پشت میز نشینی و مشغله های فکری و ذهنی زیاد مردم کمتر به فعالیت فیزیکی اهمیت می دهند، اما  براي نگهداری قدرت عضلات اطراف ستون فقرات که عامل اصلی جلوگیری کننده از فتق ديسك كمر و درد سیاتیک می باشد دایماً باید آنها را تقويت كرد.
  • درست نشستن
  • کفش مناسب بپوشید
  • اگر چاق هستید، وزن خود را کم کنید
  • یادگیری طریقه صحیح بلند کردن اشیاء سنگین
  • ورزش برای قوی کردن عضلات قسمت پایینی کمر
  • حمایت مناسب از کمر به هنگام دراز کشیدن در رختخواب
  • در صورت لزوم از وسیال مخصوص حمایت از کمر استفاده کنید.

عواقب مورد انتظار:

  • بهبود تدریجی، اما کمردرد معمولاً عود می کند.

عوارض احتمالی:

  1. کمردرد مزمن

تشخیص:

  1. ابتدا پزشک سابقه پزشکی فرد را بررسی خواهد کرد و بعد از معاینه فیزیکی می تواند به وجود فتق دیسک کمر پی ببرد. برای تشخیص دیسک کمر علاوه بر معاینه فیزیکی و بررسی سابقه پزشکی موارد زیر می‌شوند:
  2. انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار: تشخیص دیسک کمر از سایر مشکلات ستون فقرات دشوارتر است. اعصاب و ساختارهای آناتومیکی مانند دیسک‌ها، ماهیچه‌ها و رباط‌ها در ستون فقرات همپوشانی زیادی دارند. این امر باعث می‌شود که مغز در تشخیص تفاوت بین مشکلات یک ساختار کمری در مقابل مشکلات ساختارهای دیگر دچار مشکل شود. به عنوان مثال، یک فتق دیسک می‌تواند حسی مانند کوفتگی یک ماهیچه یا آسیب رباط در فرد ایجاد کند. در تشخیص پزشک معالج از بیمار مبتلا بهكمر درد می خواهد که دراز کشیده و پای خود را به صورت عمودی بالا ببرد. تست SLR و معاینه انگشت شست و توانایی راه رفتن روی پنجه و پاشنه از مهمترین معاینات در تشخیص دیسک کمر می باشد.
  3. اشعه ایکس: از پرتونگاری یا اشعه ایکس برای به دست آوردن تصاویری از استخوان ها، اندام ها و بافت های داخلی استفاده می کند.
  4. ام آر آی: از تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا MRI برای به دست آوردن تصاویری از اندام ها و ساختارهای درونی بدن استفاده می کند. در این روش از آهن‌رباهای بزرگ، رادیوفرکانس‌ها و رایانه جهت ایجاد تصاویر استفاده میشود.
  5. میلوگرام: در این روش رنگ درون مجرای نخاع تزریق شده و تصاویر واضح و آشکاری را از ساختار درونی بدن نشان خواهد داد.
  6. سی تی اسکن: این روش تشخیصی نیز ترکیبی از فناوری رایانه ای پرتونگاری برای تهیه تصاویر محوری یا افقی از بدن مورد استفاده قرار خواهد گرفت. CT اسکن میتواند تصاویر جامعی از بخش های مختلف بدن مانند استخوان‌ها، عضله‌ها، چربی و اندام‌ها به دست می‌دهد.
  7. الکترومیوگرافی یا عضله‌ نگاری برقی:این آزمایش واکنش عضله یا فعالیت الکتریکی در پاسخ به تحریک عصب عضله، اندازه‌گیری میشود.

درمان طب نوین:

  • بیشتر از 45 دقیقه ننشینید.
  • عضلات کمر و لگن را تقویت کنید.
  • تکیه گاه مناسب برای کمر داشته باشید.
  • استرس و فشارهای روحی را کاهش دهید.
  • به پشت یا پهلو بخوابید و به شکم نخوابید.
  • از پوشیدن کفش های پاشنه بلند به صورت مداوم اجتناب کنید.
  • در طول درمان دیسک کمر و 8 هفته بعد از آن سعی کنید تا حد امکان از مسافرت زمینی بپرهیزید.
  • استفاده از دستشویی فرنگی به جای دستشویی ایرانی در پیشگیری و درمان دیسک کمر یک اصل است.
  • پله یکی از تحریک کننده ترین مسایل برای شعله ور شدن و عود دیسک کمر است. تا حد امکان از پله دوری کنید.
  • سعی کنید برای مدت 6 تا 8 هفته از جارو کردن بپرهیزید این حالت به دلیل خم شدن های مکرر شدت دیسک کمر را تحریک می کند.
  • طولانی نشستن به شدت دیسک کمر را تحریک می کند. برای افراد تحت درمان حداکثر مدت مجاز برای نشستن 20 تا 30 دقیقه و برای افراد سالم 60 دقیقه می باشد.
  • اسفند 15 گرم + پودینه 20 گرم + تخم شوید 20 گرم + مرزنجوش 20 گرم + ناخنک 25 گرم، همه را نرم کوبیده در 400 گرم روغن زیتون جوشانده از محلول حاصل به محل بیماری بمالند. (بسیار مجرب)
  • مهم ترین عامل تحریک دیسک کمر خم شدن و چرخش از کمر می باشد که ما در طول روز زیاد آن را انجام می دهیم، از این حرکت اجتناب کنید و سعی کنید از زانو خم شوید تا دیسک کمر مشکل دار مجدداً تحریک نشود.
  • پیاده روی بیش از 150 متر برای بیماران مبتلا به دیسک کمر ممنوع می باشد. به تدریج با پایش درمان و بعد از کاهش التهاب دیسک کمر پیادو روی در آب شروع می شود، و بعد آن پیاده روی در خشکی شروع و به تدریج در طی چند ماه افرایش می یابد.
  • نشستن روی زمین برای دیسک کمر خوب نیست و آن را تحریک می کند. بهتر است برروی صندلی (نه مبل خیلی نرم) بنشینید. زاویه پشتی صندلی و نشیمنگاه آن بیشتر از 110 درجه و کمتر از 95 درجه نشود.
  • توجه کنید تنها حالتی که فشار دیسک کمر پایین می آید خوابیدن می باشد. نشستن راه رفتن و ایستادن فشار دیسک را بالا می برند، بنابراین هرگاه داخل منزل هستید و می توانید خصوصاً در 4 هفته اول تحریک دیسک کمر سعی کنید در منزل دراز بکشید.
  • در بسیاری از موارد، خود به خود بهبود می یابد، پیش از تصمیم به شروع درمان های دیگر، حداقل 2 هفته باید در رختخواب استراحت کنید، مگر اینکه در موارد شدید عوارض مانند (فلج، تحلیل رفتن و ضعف عضلات، از دست دادن اختیار ادرار و مدفوع) رخ دهد، در صورت لزوم، می توان بیرون زدگی دیسک بین مهره ای را با عمل جراحی معالجه کرد. هیچ روش درمانی واحدی وجود ندارد که برای همه بیماران مناسب باشد. گزینه‌های مختلف درمانی برای دیسک گردن یا دیسک کمر وجود دارد. برخی از بیماران ممکن است به این نتیجه برسند که ترکیبی از گزینه‌های درمانی غیر جراحی برای آن‌ها مناسب و موثر است (مانند داروها، تزریقات و یا فیزیوتراپی)، در حالی که ممکن است برای سایر بیماران مداخله جراحی اولیه برای تسکین درد و علائم ناشی از بیماری ضروری باشد. بیمارانی که برای درمان فتق دیسک خود با یک متخصص مراقبت از ستون فقرات همکاری می‌کنند، نیاز به تهیه یک برنامه درمانی اختصاصی دارند تا درد آن‌ها را تسکین داده و بهبودی طولانی مدتی را برای آن‌ها فراهم کند.
  • استراحت در رختخواب برای 24 ساعت اول: استراحت در رختخواب به مدت طولانی تر بستگی به شدت بیماری دارد، تحقیقات اخیر نشان داده اند که برای مشکلات کمر، فعال ماندن بهتر از استراحت طولانی مدت در رختخواب است.
  • ماساژ: ماساژ نیز می تواند کمک کننده باشد، فرد ماساژ دهنده باید آموزش دیده باشد وگرنه ماساژ به جای این که کمک کننده باشد، وضع را بدتر خواهد کرد.
  • درمان غیر جراحی: در معالجه علائم پارگی دیسک در بیش از 90% بیماران مؤثر است. بیشتر موارد درد گردن یا کمر با تدابیر درمانی ساده به تدریج برطرف می‌شوند. استراحت و استفاده از داروهای ضد درد باعث کاهش درد می‌شوند. شل کننده‌های عضلانی، مسکن‌ها و داروهای ضد التهاب نیز برای تسکین درد شما مفید هستند. کمپرس سرد یا یخ نیز می‌تواند چندین بار در روز و حداکثر به مدت 20 دقیقه به طور مداوم استفاده شود. پس از برطرف شدن اسپاسم، ممکن است از کمپرس گرم نیز استفاده شود. هرگونه فعالیت بدنی باید کند و کنترل شود، به خصوص خم شدن به جلو و بلند کردن اجسام. از نشستن برای مدت طولانی خودداری کنید و پیاده‌روی های کوتاه را در برنامه روزانه خود بگنجانید. این موارد می‌توانند به جلوگیری از بازگشت علائم کمک کنند. برای تقویت عضلات کمر و شکم ممکن است یک برنامه تقویت ستون فقرات یا تمرینات کمر نیز توصیه شود. ضروری است که نحوه درست نشستن، ایستادن، و بلند شدن را یاد بگیرید تا از بروز دوباره درد جلوگیری کنید. در صورت عدم موفقیت این اقدامات درمانی، تزریق اپیدورال یک داروی شبه کورتیزون ممکن است طی یک هفته به صورت سرپایی انجام شود تا تحریک عصب کمتر شود و بیمار بتواند مشارکت موثرتری در فیزیوتراپی داشته باشد.
  • جراحی دیسک کمر: اگر قسمت برآمده دیسک وارد کانال نخاعی شده و بر روی عصب فشار وارد کند و باعث از دست رفتن میزان قابل توجهی از عملکرد بیمار شود، ممکن است برای رفع مشکل به جراحی نیاز باشد. بسته به اندازه و موقعیت فتق دیسک گزینه‌های جراحی برای قسمت تحتانی کمر شامل میکرودیسکتکتومی یا لامینکتومی است. برای برخی از بیماران، جایگزینی دیسک مصنوعی (ADR) نیز ممکن است در نظر گرفته شود. برای دیسک گردن معمولاً دیسککتومی قدامی گردن و فیوژن توصیه می‌شود. این روش شامل از بین بردن کل دیسک برای برداشتن فشار از روی نخاع و ریشه‌های عصبی است. استخوان در فضای دیسک قرار می‌گیرد و ممکن است یک صفحه فلزی برای تثبیت ستون فقرات درج شود. برای بعضی از بیماران ممکن است یک عمل جراحی کوچکتر که نیازی به فیوژن استخوان‌ها نداشته باشد در پشت گردن انجام شود. بیمار برای هر یک از این روش‌های جراحی تحت بیهوشی عمومی قرار می‌گیرد. پس از عمل ممکن است بیمار مرخص شود یا نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشد. شما باید بتوانید طی 2 تا 6 هفته بعد از عمل به محل کار خود برگردید.
  • استراحت مطلق: در مرحله اول درمان دیسک کمر فرد باید استراحت کند البته منظور چند ماه استراحت نیست بلکه ابتدا استراحت مطلق 3 روزه بعد استراحت نسبی و انجام فعالیت های روزانه به گونه ای که متخصص طب فیزیکی و توانبخشی به بیمار آموزش می دهد.
  • اصلاح طرز خوابیدن: طرز خوابیدن بیماران دیسک کمر در مرحله حاد بسته به شرایط بیمار دارد ولی بهترین روش صحیح خوابیدن بیماران کمردرد و دیسک کمر، خوابیدن طاق باز با یک بالش زیر زانو و دومین حالت مناسب حالت جنینی با یک بالش بین زانو هاست.
  • درمان دیسک کمر با طب سوزنی: امروزه طب سوزنی و در دنیای مدرن طب سوزنی الکترونیک یکی از موثرترین و بهترین درمان ها در درمان دیسک کمر می باشد. در این روش با استفاده از منافع طب سوزنی در کنار پولاریتی درمانی و کمک از تئوری های قطبیت موجب درمان بسیاری از بیماران دیسک کمر می باشد. جالب است بدانید در بسیاری از نقاط دنیا از جمله در چین و آمریکا طب سوزنی الکترونیکی انتخاب اول مردم برای درمان دیسک کمر می باشد.
  • درمان دیسک به وسیله تراکسن و کشش ستون فقرات: رفع فشار در ستون فقرات (دکمپرشن) روشی غیر تهاجمی است که موجب رفع فشار از روی دیسک‌های بین مهره ای ‌می‌شود. در ابتدا شما روی میز مخصوص دکمپرشن قرار ‌می‌گیرید و کاملاً به میز بسته ‌می‌شوید و بنابراین با حرکت کردن قسمت‌های مختلف میز فشار کششی معکوس به ناحیه مورد نظر از ستون فقرات وارد ‌می‌شود. یک سیستم کامپیوتری، میزان فشار معکوسی که به ستون فقرات وارد ‌می‌شود را کنترل ‌می‌کند. این روش موجب کشیده شدن ستون فقرات و جدا کردن مهره‌ها از هم ‌می‌شود و حالت مکش خفیفی بین مهره‌ها ایجاد ‌می‌کند که این مکش باعث ‌می‌شود دیسک به حالت اولیه خود بازگردد و همچنین مواد مغذی لازم با سرعت بیشتری به دیسک برسند و روند ریکاوری سریع‌تر شود. بیماران معمولاً 20 تا 24 جلسه‌ی درمانی را پشت سر ‌می‌گذارند. هر جلسه‌ی درمانی بین 15 تا 30 دقیقه طول ‌می‌کشد. شرایط هر بیمار کاملاً متفاوت است و لازم است که هر مورد توسط پزشک متخصص مورد ارزیابی قرار گیرد. روش تراکشن به عنوان درمان مکمل، همراه با درمان دستی و جا اندازی ستون فقرات و ورزش درمانی برای بهبود عملکرد بیومکانیکال و ثبات ستون فقرات انجام ‌می‌شود. افردی که این شرایط را دارند نباید این درمان را دریافت کنند: شکستگی، تومور، آنوریسم آئورت شکمی، پوکی استخوان پیشرفته، داشتن ایمپلنت فلزی در ستون فقرات، بارداری.

درمان طب سنتی:

  • خوردن سویق نخود و سویق کامل.
  • انجام حجامت ساکرال و زالو درمانی.
  • تقویت کلیه ها و گرم نگه داشتن کلیه و کمر.
  • خوردن سویق سنجد یا پودر سنجد به صورت روزانه.
  • نداشتن یبوست مزاج می تواند از دردهای بیمار بکاهد.
  • یک قاشق اسفند را با یک لیوان آب قبل از خواب ببلعید.
  • روغن بادام تلخ به کمر، ساق و زانو بمالند. (40 تا 120 روز)
  • بیمار عصبی نشود و از حرص خوردن و عصبی شدن پرهیز کند.
  • پای مرغ بخورید بهترین تسکین دهنده کمردرد یا دیسک کمر است.
  • ناشتا سیاهدانه و عسل بخورید (3 قاشق عسل + 1 قاشق غذاخوری سیاهدانه).
  • برای درمان تکمیلی دیسکوپاتی (دیسک کمر) بعد از 14 روز بادکش دیسک بکنند.
  • كساني كه كمردرد دارند به مدت 7 روز، روزي 10 دانه عناب ابتدا مكيده سپس ميل كنند.
  • خوب جویدن غذا (هر لقمه 32 بار بجوید) و دو لقمه قبل از سیر شدن از غذا دست بکشید.
  • به پشت بخوابید روزی 14 الی 40 بار دوچرخه خوابیده بزنید. (یک هفته بعد از روغن مالی)
  • یک قاشق مرباخوری سیاهدانه + دو لیوان آب بوشانید تا یک استکان باقی بماند با عسل شیرین کنید و میل کنید.
  • از نظر تأثیرات غذایی در درمان دیسک کمر سعی کنید خصوصاً در شب از غذاهای سرد مانند ماست و خیار و … کمتر استفاده کنید و بر عکس غذاهای گرم را در وعده های غذایی خود بگنجانید مانند خرما.
  • به این بیماران پیشنهاد می شود که هفته ای 2 تا 3 بار از گوشت راسته گوسفند و یا گوشت زیر کوهان شتر به صورت کباب استفاده کنند.
  • بیماران بهتر است که هفته ای حداقل 2 بار از سوپ جو همراه با یک عدد پاچه گوسفند، 10 عدد آلو بخارا، هویج و سبزیجات ملین مانند گشنیز و جعفری و اسفناج و یک قاشق چایخوری زنجبیل استفاده کنند.
  • بیماران می توانند هر شب یک عدد کشک بی نمک، 2 عدد مغز گردو و 3 عدد خرمای رطب استفاده کنند، یا هفته ای 1 تا 2 بار کله جوش مخصوص را با خرما به مقدار کم میل کنند، یا می توانند هر شب به جای شام یک نعلبکی کنجد با پوست همراه با 7 عدد خرمای رطب میل کنند.
  • به این بیماران پیشنهاد می شود که روزانه یک قاشق مرباخوری دارچین ساییده را با نصف قاشق چایخوری زنجبیل ساییده و دو لیوان آب جوش، به مدت 30 دقیقه دم کنند و آن را گرم گرم با عسل یا خرما میل نمایند.
  • کم آبی واقعاً می تواند شدت درد کمر را افزایش دهد، بنابراین نوشیدن روزانه آب (تصفیه شده) به اندازه نیاز، نیم ساعت قبل و دو نیم ساعت بعد از غذا توصیه می شود.
  • ۱۰ گرم دنبه گوسفندی + ۲ قاشق مرباخوری زردچوبه + ۴ عدد خرما + ۲۰ گرم آرد گندم + ۲۰ گرم قرص ضد درد کمر را با هم مخلوط کنید، به پارچه‌ای آغشته و تا صبح بر روی کمر قرار دهید.
  • ده تا رطب تازه بدون هسته را با یک قاشق چایخوری زنجبیل سائیده مخلوط کرده به صورت خمیر در آورده و این خمیر را روی یک عدد دنبه به پهنای کف دست و قطر نیم سانت مالیده و آن را درست روی گودی کمر گذاشته و می گذاریم به مدت ۴۸ ساعت بماند. این کار را هفته ای دوبار انجام می دهیم بعد از یک الی دو ماه ان شالله دیسک درمان می شود.
  • برای کسانی که از دیسک کمر و دردهای آن رنج می برند این نسخه اثر بسیار قوی داشته است روزی سه مرتبه پماد ضد درد روی موضع بمالید (وازلین نساخته + روغن شترمرغ + زنجفیل + دارچین + میخک + قورنجان + سورنجان + سیاهدانه + آویشن + روغن زیتون + فلفل عنابی بابونه یا شاتره برای ضد حساسیت، وازلین و روغن شترمرغ را به یک نسبت در ظرف شیشه ای بریزید و یک قاشق غذاخوری از هر کدام از گیاهان اضافه کرده و می توانید برای قوام بهتر پماد، از پارافین جامد استفاده کنید بعد از مخلوط کردن، ظرف شیشه ای را در قابلمه آب گرم قرار داده و به مدت 4 ساعت حرارتش می دهیم تا خوب روغن گیری شود و سپس صاف کرده و در یخچال قرار می دهیم.(
  • جهت كمردردهاي بعد از زايمان: روغن زرد محلی و کاچی که با روغن زرد درست شده باشد برای رفع کمر درد بعد از زایمان خیلی مفید است. ضمناً بعد از زایمان شکم را ببندند.

درمان تورم دیسک ها:

  • برای درمان تورم دیسک های بین مهره های ستون فقرات باید مردارسنگ را بسایید و با زفت، سغز، موم و روغن زیتون مخلوط کنید و بر موضع بمالید.
  • مرمکی، مقل ازرق، کندر، اوشق، سكبينج، انقوزه، صبر زرد، سورنجان و عاقرقرها، همه را نرم بکوبید و با مقداری سرکه و مقداری گلاب مخلوط کنید و بر موضع بمالید.
  • جوزبویا، سورنجان مصری، خولنجان، زنجبیل، دارچین، قرنفل، فلفل سیاه و شوید خشک را به نسبت مساوی مخلوط کرده و نرم بسایید، بعد با روغن گل محمدی یا روغن کنجد مخلوط کنید و بر موضع بمالید.
  • مقل ازرق، مصطکی رومی، کندر، صبر سقوطری، مرمکی، زاج سبز، قردمانا، نشادر، را تیانج، گل ارمنی، سغز، فرفیون، اوشق، ابهل، انجره، شهم حنظل، اذخرمکی، کشمش کولیان، حب السلاطين، سورنجان مصری، تخم شنبلیله، زرآوند مدهرج، عود بلیسان، سعد کوفی، افسنطین رومی، عاقرقرها، فلفل سیاه، دارفلفل و بوزیدان، همه را بسیار نرم بسایید، بعد با موم زرد و روغن زیتون یا روغن کنجد حل کنید و بر محل ضماد گذارید. (کشمش کولیان باید جداگانه کوبیده شود و سغز نیز کوبیده نمی شود که باید با گرم کردن مخلوط کنید).

داروها:

  • مورفین
  • ناپروکسن
  • دیکلوفناک
  • استامینوفن
  • سلکوکسیب
  • سلرکس فورت
  • مولتی ویتامین فارماتون

فعالیت:

  • تا حد امکان سعی کنید به کارهای روزانه یا مدرسه برسید، البته باید در بازگشت به فعالیت های عادی کاملاً با احتیاط عمل کنید، از انجام فعالیت های سنگین تا 6 هفته خودداری کنید، پس از التیام ضایع، در پیش گرفتن یک برنامه ورزشی منظم می تواند در پیشگیری از آسیب مجدد کمک کننده باشد.
  • لطفا برای شروع ورزش های دیسک کمر و همچنین آب درمانی برای دیسک کمر از متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی راهنمایی بگیرید. توجه کنید که به عنوان قانون کلی ورزش های تقویتی کمر در مرحله درد ممنوع هستند.
  • قدم اول برای درمان دیسک کمر با ورزش تقویت عضله ورزش استاتیک می باشد که همه می توانند انجام دهند، اما افرادی که کمردرد و خصوصاً دیسک کمر دارند و یا دردهای سیاتیک با انتشار به پا دارند باید ورزش را زیر نظر پزشک متخصص آموزش ببینند چه بسا بعضی از ورزش ها مشکل سیاتیک و فتق را تشدید می کنند.
  • ورزش باید در مرحله کاهش درد شروع شود. ورزش در زمانی که درد زیاد دارید موجب تشدید علایم دیسک کمر می شود.
  • ورزش اول: بعد از کاهش درد یکی از مهمترین ورزش های ایزومتریک در بیماران مبتلا به دیسک کمر ورزش تیلتینگ می باشد. شاید ساده ترین ورزش برای دیسک کمر خفیف هم همین تیلتینگ می باشد‌. شاید این ورزش را بتوان ورزش کلیدی در درمان و پیشگیری از دیسک کمر عنوان کرد. در این ورزش بیمار دراز می کشد و پاهای خود را جمع می کند و کمر خود را به پایین فشار می دهد و برای 10 ثانیه این ورزش را انجام می دهد.
  • ورزش دوم: ورزش کشش عضله پریفورمیس می باشد. در این ورزش در شرایطی که دراز کشیده اید، پای خود را روی پای دیگر بیاندازید و در جهتی از لبه خارجی زانو لگن را بکشید که عضله پریفورمیس و محل خروج سیاتیک شما کشیده شود. این کشش را 15 ثانیه نگه دارید و 5 بار تکرار کنید. انجام صحیح این ورزش از مهمترین ورزش های کنترل علایم دیسک کمر در پاها می باشد. اگر این ورزش کلیدی دیسک کمر را اشتباه انجام دهید درد شما تشدید می شود.
  • ورزش سوم: از جمله ورزش های سری مک کنزی می باشد. در شرایطی که روی شکم خوابیده اید و زیر آن بالش گذاشته اید، سر و گردن را مطابق شکل بالا بیاورید و 10 ثانیه نگه دارید. کمی صبر کنید اگر با این ورزش احساس آرامش در کمر یا پای خود داشتید 10 مرتبه دیگر این ورزش دیسک کمر را ادامه دهید. لطفا در این ورزش دقت کنید فقط باسن بچرخد ولی کمر از روی زمین بلند نشود.
  • ورزش چهارم: پای خود را در شکم خود جمع کنید و هر طرف را 10 ثانیه بکشید و 10 مرتبه تکرار کنید. در این کشش محل اتصال کمر به لگن باید کشیده شود.
  • قدم بعد در ورزش های دیسک کمر، ورزش‌های دینامیک و حرکتی می باشد که بیشترین تأثیر را در تقویت عضلات و اطراف آن دارد و به این شیوه مانع کمردرد می شوند شامل شنا، راهپيمايي در سطوح غیر شیب دار و غیر ناهموار و دوچرخه ثابت دارای پشتی کمر می باشد. متذکر می شوم این ورزش‌ها باید بعد از ورزش های استاتیک که در بالا توضیح دادیم انجام شود و به این طریق عضلات اطراف دیسک کمر دوباره بازسازي شده و قوي باقی ‌بمانند.
  • آب درمانی و راه رفتن در آب برای درمان دیسک کمردارای قوانینی است که اگر اجرا نشود ممکن است مشکل شما را تشدید کند. به طور مختصر تا زمانی که متخصص طب فیزیکی به شما اجازه نداده است شنا نکنید و بیش از 1 ساعت در استخر نباشید.

رژیم غذایی:

  • از غذاهایی با طبع سرد و تر پرهیز کنید و در عوض از غذاهایی با طبع گرم و تر استفاده کنید. همچنین از مصرف فرآورده های کارخانه ای نظیر سوسیس و کالباس پرهیز کنید.
  • استفاده نکردن از مواد غذایی ممنوع و مضر و نیز مصرف نکردن چای، لبنیات، ترشیجات، سرکه، مرغ ماشینی و …
  • بیماران بهتر است به عنوان صبحانه از ارده و شیره یا میوه جات تازه با عسل استفاده کنند و از غذاهای سردی بخش پرهیز نمایند.
  • بیماران به جای شام از ارده با پوست و شیره خرما (یا عسل)، یا کنجد با پوست و خرما استفاده کنند.
  • غذاهایی که باید به صورت منظم بخورید آناناس، زنجبیل و زردچوبه هستند. این سه ماده غذایی اصلی ضد التهاب هستد و بسیار موثر می باشند.
  • غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا3 می توانند به کاهش تورم و مدیریت درد کمک کنند که عبارتند از چیزهایی مثل گردو، بذر کتان، بذر کنف و دانه های چیا.
  • روی بسیاری از میوه ها و سبزیجات هیدراته تمرکز داشته باشید. این غذها حاوی مقادیر زیادی فیتوناتریشن، ویتامین و مواد معدنی برای حفظ عملکرد عضلانی و عصبی هستند. هیدراته مناسب برای کمک به جلوگیری از اسپاسم و کمر درد مهم می باشد.
  • خوردن غذاهای سرشار از ویتامین D نظیر خرما.
  • خوردنی های مفید: شیر خرما، دمنوش هل و دارچین و زعفران، دمنوش دارچین و زنجبیل، خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک باقلا، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک کدو حلوایی، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ و ذرت، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک صیفی جات، خوراک کلم قمری، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، خوراک بادمجان و عدس، بورانی گوجه بادمجان، بورانی بادمجان و ماست سویا، خوراک بادمجان و غوره، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا با رب انار، تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، لوبیا با سویا، خوراک لوبیا ساده، خوراک بامیه با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک تند بامیه، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک مطبل، آش گندم با حبوبات، آش گندم با کرفس، آش گندم با سبزیجات، آش گندم با شلغم، آش گندم با تره، آش گندم با سویا، آش ماش، آش لپه ۱، آش لپه ۲، آش کدو حلوایی، آش کدو خورشتی، آش شله قلمکار، آش صیفی، آش غلات، آش خرفه ۱، آش سماق، آش عدس ۱، آش عدس ۲، آش حبوبات و غله ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۱، آش جو با حبوبات ۲، آش کلم برگ، آش گل کلم ۱، آش گل کلم ۲، آش کلم قمری با ماش، آش کلم قمری با گندم، آش کلم قمری با عدس، آش کلم بروکلی ۱، آش کلم بروکلی ۲، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش انار، آش اسفناج ۱، آش اسفناج ۲، آش حبوبات ۱، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۱، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، آش زرشک، حلیم عدسی با سویا ۱، حلیم گندم با شیر سویا، حلیم گندم با سویا، حلیم گندم با عدس، حلیم گندم و بادمجان، حلیم گندم با مغزیجات، حلیم جو، حلیم دال عدس، صیفی پلو، آلبالو پلو، ساطری پلو، قیمه پلو، کلم پلو با سویا، دمی شیرازی، عدس پلو با سویا، لوبیا قرمز پلو، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، گشنیز پلو با سویا، بادمجان پلو ۱، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش شهد فسنجان، خورش فسنجان با اسفناج، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش کرفس ۱، خورش کرفس ۲، خورش آلو اسفناج، خورش به و آلو، خورش به، خورش آلو و قیسی، خورش تره سویا، خورش قیمه بادمجان، خورش قیمه آلو، خورش بادمجان، خورش کدو بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با سویا ۲، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش لوبیا سبز، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش کلم بروکلی با قارچ، خورش هویج و به، خورش گوجه سبز، خورش قیمه بادمجان، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ کلم برگ، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ جو و اسفناج، کتلت اسفناج، کتلت هویج و سیب زمینی، کتلت ذرت، کتلت سویا با گندم جوانه زده، برگر کدو خورشتی، برگر لوبیا سفید، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، دلمه کلم، دلمه فلفل دلمه ای، دلمه کدو خورشتی، کماچ گندم و جو، کماچ قارچ، شیر سویا، کشک سویا، خامه سویا، سس گل کلم، سس مایونز گیاهی، سس گندم جوانه زده، سس نخود جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۱، سس گوجه فرنگی ۲، سس معطر، سس مخصوص ۱، سس مخصوص ۲، سس زیتون، سس جعفری، سمنو با گندم و جو، سمنو با رب انار.
  • خوردنی های مضر: عدس پلو ساده.

نکته:

  • دیسک کمر از چه جنسی ساخته شده است: در کمر افراد ساختار ژله ای شکلی وجود دارد که عمدتاً از آب و کمی پروتئین و دیسک کمر را تشکیل می دهد. معمولاً تصور افراد از دیسک کمر، کمردرد هایی است که بسیار دردناک بوده و مانع فعالیت های روزانه می شود ولی در واقع دیسک کمر بیماری هزار چهره است و از درد شدید تا یک بی حسی کوچک در پا ممکن است به صورت متغیر علایم خود را نشان دهد. بنابراین همانطور که عنوان شد بیماری دیسک کمر در حقیقت به طور رایج به فتق دیسک کمر با پارگی لایه احاطه کننده آن یا بدون پارگی و صرفاً برآمدگی این لایه اطلاق می شود.
  • توجه کنید که هر چند یکی از معیارهای شدت دیسک کمر در ام ار ای می باشد ولی صرفاً شدت درد بیمار با شدت ام ار ای یا  نوار عصب بیمار ممکن است در ارتباط نباشد.‌ یعنی دیسک خفیف کمر مثلا درد شدید بدهد.
  • ارتباط دیسک با درد پاها و علائم دیسک کمر در پاها:گاهی به دلیل فشاری ناگهانی که به ستون فقرات وارد می شود، دیسک نیز از جای خود خارج شده و باعث اعمال فشار بر ریشه های عصبی که از آن خارج می شود. فشار دیسک با احساس کمردرد و سوزش در پاها ممکن است همراه باشد. علاوه بر آن  ممکن است آن احساس درد دیسک کمر با  احساس گزگز و بی حسی در پاها و درد پا و ساق پا را نیز همراه باشد.
  • درد دیسک کمر به کجا می زند: تأکید می کنم در برخی مواقع فتق دیسک کمر دردی در کمر ایجاد نمی کند ولی دیسک باعث ایجاد درد پا و درد در ناحیه ساق پا و یا ران فرد شود. بنابراین ممکن است دیسک عامل ایجاد درد پا و درد در ران و ساق پا و باسن و حتی کشاله ران باشد ولی منشأ اولیه درد، در کمر باشد.
  • شدت مشکل دیسک یا فتق دیسک لزوماً با میزان درد بیمار ارتباط ندارد. اگرچه ممکن است عاقلانه به نظر نرسد اما شدت درد ناشی از فتق دیسک همیشه ارتباطی با میزان آسیب جسمی دیسک ندارد. علاوه بر این، مشکلات جدی تر کمر ممکن است باعث ایجاد درد بیشتری نسبت به فتق دیسک شود. به عنوان مثال، یک فتق دیسک بزرگ می‌تواند کاملاً بدون درد باشد، اما اسپاسم عضلانی ناشی از یک فشار ساده به کمر ممکن است باعث درد تحریک کننده شود. این بدان معنی است که شدت درد عاملی تعیین کننده در تشخیص دیسک کمر نیست.
  • بسیاری از بیرون زدگی‌های دیسک هیچ دردی ایجاد نمی‌کنند. یافته‌های رادیو گرافیک دیسک کمر رایج است مانند (MRI) اما اغلب اوقات دیسک کمر با هیچ درد و علائمی همراه نیست. در حالی که ممکن است بین ترومایی که باعث فتق دیسک شده و شروع علائم بیمار ارتباطی وجود داشته باشد، اما ممکن است یک فتق دیسک بدون حادثه خاصی رخ دهد.
  • بیماری دیسک کمر بیشتر در چه افرادی دیده می شود: بیماری دیسک کمر معمولاً از دهه سوم به بعد ایجاد می شود البته در زمان جوان دیسک جوانی هم دیده می شود ولی بسیار نادر است. قابل ذکر است که دیسک جوانی در مهره های کمر ایجاد نمی شود و در مهره های پشتی (قسمت بالای مهر، حتی کمری) در اثر ضربه اتفاق می افتد و با توجه به اینکه در حدود سن ۲۰ سالگی پدیده پیر شدن برای دیسک وجود ندارد و به اصطلاح دژنره نشده است و از سن ۲۰ سالگی به بعد کم کم آب دیسک ها کم می شود و امکان شکننده شدن آنها و ترک های موجود بیشتر می شود. هرچه سن بالاتر رود احتمال پیدا شدن دیسک زیادتر می شود.
  • پارگی دیسک کمر (فتق دیسک) چیست: همه افراد دارای غضروفی به نام دیسک در بین ستون فقرات خود می باشند و بیماری دیسک کمر در واقع عمدتاً به فتق به همراه پارگی دیسک کمر در لایه خارجی آن اطلاق می شود. گاهی فتق دیسک کمر بدون پارگی لایه خارجی به عصب  فشار می آورد و در واقع دیسک کمر است حتی با علایم شدید، ولی با ام ار ای نرمال.
  • دیسک کمر بدون رعایت نکات آموزش داده شده به بیمار و انجام ورزش صحیح به شیوه درستی کنترل نمی شود و اگر هم کنترل شود مجدد عود خواهد کرد.
  • خطرناکترین دیسک کمر، دیسک کمری است که در ناحیه بالایی کمر و دیسک L1 و L2 می باشد که نزدیک نخاع می باشد و در صورت عدم درمان ممکن است منجر به صدمه به سیستم ادراری و دفعی و جنسی شود.
  • اگر لایه روی دیسک کمر حفظ شود درمان قطعی دارد، اما اگر لایه محافظ آن پاره شود، درمان جراحی یا غیر جراحی دیسک کمر کنترلی و جهت کاهش فشار بر روی عصب و کاهش التهاب در منطقه می باشد. ‌به همین دلیل توصیه به انجام درمان های ترکیبیطب فیزیکی ستون فقرات می شود.‌
  • ستون مهره ها بخش بسیار مهم و منحصر به فرد ساختار اسکلتی انسان است. این ستون تقربياً دو پنجم ارتفاع كل بدن را تشکیل می دهد، به طوری که در یک مرد بالغ متوسط حدود ۷۰ سانتی متر و در یک زن بالغ متوسط حدود ۶۰ سانتیمتر طول دارد. ستون مهره ها شامل ۷ مهره گردنی، ۱۲ مهره سینه ای، ۵ مهره کمری، ۵ مهره خاجی، استخوان ساکروم و ۴ مهره دنبالچه ای است. از اتصال ۵ مهره خاجی، استخوان خاجی و اتصال ۴ مهره دنبالچه ای ۱ یا ۲ استخوان دنبالچه به وجود آمده است. ستون فرات را می توان به صورت میله ای قابل انعطاف و قوی توصیف کرد که به جلو و عقب حرکت داشته و قابلیت چرخش دارد. ستون مهره ها حاوی طناب نخاعی بوده که از آن محافظت می کند، سر را در جای خود نگه می دارد و محوری است که دنده ها و عضلات پشت به آن اتصال می یابند. بین هر دو مهره، سوراخ های بین مهره ای وجود دارند که رشته اعصابی از آنها عبور می کنند که طناب نخاعی را به قسمت های مختلف بدن ارتباط می دهند. با شروع از نخستین مهره گردنی به طرف استخوان خاجی، بین هر دو مهره مجاور، دیسک های بین مهره ای از جنس فیبروکاتیلاژ (یک ساختمان داخلی نرم و خمیر مانند لاستیک) تشکیل شده است. این دیسک ها از نوع مفاصل قوی به شمار آمده و حرکات مختلف ستون مهره ها را ممکن می سازند و از طرفی ضربات آنی را به خود جذب می کنند. این دیسک ها در زیر فشار زیاد، صاف و پهن شده و از فضای بین مهره ای بیرون می زنند. ۳۱ جفت عصب نخاعی از طناب نخاع بیرون می آیند که عبارتند از: ۸ جفت اعصاب گردنی، ۱۲ جفت اعصاب سینه ای، ۵ جفت اعصاب کمری، ۵ جفت اعصاب خاجی و ۱ جفت عصب دنبالچه ای. اعصاب منفرد بیرون آمده از طناب نخاعی در بعضی نواحی به هم اتصال یافته، شبکه ای تشکیل می دهند. یکی از اعصاب منفرد محیطی از این شبکه به سمت قسمت های مختلف بدن انشعاب می یابند. در صورت وجود مشکل در بخش خاصی از بدن باید بر روی آن قسمت از رفلکس نخاعی کار کرد که به اعصاب خاص ناحیه محل درگیر مربوط است. یکی از مشکلات در میان مردم، ناهنجاری های ستون مهره ها است که می تواند مادرزادی، متعاقب ضربه یا ناشی از بالا رفتن سن باشد. انحراف ستون مهره ها می تواند به جلو یا عقب یا طرفین باشد. اگر ستون مهره ها به طرف جلو خم شود، باعث ایجاد یک برآمدگی در پشت می شود که اصطلاحاً به آن قوز می گویند. اگر انحراف ستون مهره ها به طرفین باشد، اصطلاحاً در علوم پزشکی به آن اسکولیوز می گویند که می تواند افراد را در سنین مختلف مبتلا سازد.چند نوع اسکولیوز شناخته شده است: ۱. اسکولیوز شیرخواران ۲. اسکولیوز ساختمانی اولیه ۳. اسکولیوز ساختمانی ثانویه ۴. اسکولیوز جبرانی ۵. اسکولیوز سیاتیکی.
  • کشش ستون فقرات (تراکشن ستون فقرات) و رفع فشار (دکمپرشن) دو مفهوم اصلی در درمان‌های کایروپراکتیک هستند که هر دو برای درمان مشکلات کمر و گردن به کار ‌می‌روند. هدف از انجام این درمان‌ها، تسکین درد با کم کردن فشار است. رفع فشار نیز نوعی تراکشن است. رفع فشار در ستون فقرات یک روش غیر جراحی و غیر کایروپراکتیک برای تسکین درد کمر و دیگر مشکلات ناشی از آسیب دیسک‌های بین مهره‌ای است.
  • تراکشن چیست: ترکشن یکی از تکنیک‌های ویژه‌ی ماساژ است که به کشش ستون فقرات کمک ‌می‌کند و فشار وارد شده بر روی دیسک‌ها و شاخه‌های عصبی را کاهش ‌می‌دهد. در این روش سعی ‌می‌شود که انحرافات یا نیمه در رفتگی‌های موجود در ستون فقرات با ایجاد کشش باز شوند و به‌ آرامی به راستای صحیح خود بازگردند و جا اندازی شوند. معمولاً در این روش، بیماران بر روی تختی با فوم‌های غلتکی ‌می‌خوابند و در حالی که ستون فقرات در حال کشیده شدن است، روی این غلتک‌ها حرکت ‌می‌کنند و عضلات کمر آن‌ها ماساژ داده ‌می‌شود.
  • تراکشن چگونه عمل می کند: انجام تراکشن در حدود 15 دقیقه زمان ‌می‌برد و معمولاً باعث تسکین درد فوری بیمار ‌می‌شود. با کمک این روش ‌می‌توان  گیر افتادگی عصب‌ها، گرفتگی عضلات کمر و گردن و سردرد را درمان نمود. در روش تراکشن، گردن یا ناحیه پایین کمر کشیده ‌می‌شوند تا فشار از روی عصب‌ها و عضلات برداشته شود.
  • انواع تکنیک های تراکشن: تراکشن به روش کایروپراکتیک دارای دو نوع اصلی است: تراکشن دستی و تراکشن مکانیکی. نوع تراکشنی که پزشک شما برایتان انتخاب ‌می‌کند باتوجه به شرایط و نیازمندی‌های خاص شما متفاوت است. انواع تراکشن عبارتند از: تراکشن مکانیکی: در این روش از قرقره‌هایی که با نیروی موتور کار ‌می‌کنند و میزان کشش آن‌ها قابل تنظیم است، برای کشش دادن بیمار استفاده ‌می‌شود. تراکشن دستی: ممکن است پزشک از دستان خود و یا یک دستگاه تراکشن دستی برای کشش ستون فقرات استفاده کند. دستگاه تراکشن دستی ممکن است همراه با اشتفاده از وزنه باشد یا نباشد. تراکشن ضد گرانشی: در این روش از یک میز وارونه استفاده ‌می‌شود که موجب ‌می‌شود وزن بدن خود بیمار، کششی به سمت پایین به ستون فقرات وارد کند.
  • چیزهایی که بلغم را زیاد می کند عبارت انداز: محیط سرد، غذای سرد، فضای شرم ناک، ترس، غم، کینه، حسد، حرص، بوی تعفن، تنهایی، بی تحرکی، دوست منفی و …
  • دیسک کمر چیست: به حالتی که دیسک های بین مهره ای ستون فقرات به علت ضربه یا فشار زیاد ناشی از کار، رانندگی یا نشستن پشت میز دچار تورم و آسیب شوند، فتق، هرنی، پارگی یا بیرون زدگی دیسک کمر گفته می شود. این بیماری، بسته به علت یا علل ایجاد کننده، می تواند شدید (حاد) و یا اینکه خفیف باشد که با استفاده از علائم و نشانه های آن مانند کمردرد، پا درد و همچنین بی حسی و گزگز پاها می توان به تشخیص این ضایعه پرداخت و برای درمان دیسک کمر و تسکین به بهترین شکل اقدام کرد و از بازگشت مجدد آن پیشگیری کرد. درد سیاتیک عموماً زمانی بروز می‌یابد که بخشی از عصب سیاتیکدر اثر فتق دیسک، خار (زائده) استخوانی ستون فقرات یا تنگ شدن کانال نخاعی تحت فشار قرار بگیرد. پی‌آمد این امر التهاب، درد و غالباً بی‌حسی تقریبی پای مربوط به آن بخش از عصب است. راه های درمانی فتق دیسک کمر شامل درمان های بدون جراحی و درمان های جراحی شامل جراحی باز و جراحی بسته دیسک کمر می باشد. از جمله روش های بدون جراحی می توان به اوزون درمانی (اوزون تراپی)، تزریق کورتون، تزریق دیسکوژل و دارو درمانی (مانند داروهای مسکن، ضد التهاب و ضد افسردگی) اشاره کرد. فیزیوتراپی دیسک کمر (ورزش درمانی) نیز یک روش بدون جراحی است که فیزیوتراپ یا پزشک متخصص طب فیزیکی با استفاده از نرمش های مخصوص و حرکات اصلاحی و کششی و تمرینات ورزشی مختلف مانند آب درمانی (هیدروتراپی)، یوگا و … و همچنین کایروپراکتیک، ماساژ درمانی، طب سوزنی و … به بهبود و کاهش درد و التهاب بیمار، به خصوص بعد از عمل جراحی کمک می کند. عمل جراحی بسته دیسک کمر با لیزر انجام می شود و جراحی لیزری (لیزر تراپی) نامیده می شود. روش درمانی مناسب و قطعی برای دیسک پاره شده، بسته به شدت بیماری، توسط دکتر دیسک کمر و پزشک متخصص یا فوق تخصص انتخاب می شود و با توجه به روش انتخابی، قیمت و هزینه درمان متفاوت است. یکی از مواردی که قابل توجه می باشد، علت دیسک کمر در دوران بارداری (حاملگی) می باشد که البته می توان با مراجعه به پزشک جراح ستون فقرات و رعایت نکاتی مانند کنترل وزن و طرز خوابیدن و نشستن آن را کنترل کرد و از چگونگی درمان آن در زنان حامله آگاه شد.
error: محتوا محافظت شده می باشد.