دیسپلازی گردن رحم: عبارت است از رشد و نموی غیر طبیعی سلول های پوشاننده جداره داخل گردن رحم. این وضعیت بر حسب این که سلول های غیر طبیعی چقدر گسترش یافته باشند، به درجات خفیف، متوسط، یا شدید تقسیم می شود. این یک ضایعه پیش سرطانی است، اما سرطان گردن رحم به حساب نمی آید. ضایعه ممکن است به درجات II ، I، III؛ یا درجه بالا و درجه پایین، تقسیم شود، این تقسیمات برای نشان دادن گسترش سلول های غیر طبیعی و تعیین درمان مناسب انجام می گیرند. دیسپلازی گردن رحم در زنان 15 سال به بالا، و اغلب در سنین 25 تا 35 سالگی رخ می دهد.
علائم:
- معمولاٌ علامتی وجود درد و شک به این تشخیص با انجام پاپ اسمیر روتین برانگیخته می شود.
علت:
- این وضعیت با ویروس های پاپیلومای انسانی (زگیل ها ناحیه تناسلی) یا ویروس های مشابه ارتباط دارد.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- سیگار کشیدن
- سرکوب ایمنی
- عفونت های مکرر
- داشتن چند شریک جنسی
- حاملگی های متعدد و حاملگی قبل از 20 سالگی
- مصرف طولانی مدت قرص های ضد حاملگی خوراکی
پیشگیری:
- ترک سیگار
- داشتن فقط یک شریک جنسی (هر دوطرف)
- استفاده از دیافراگم برای زن یا کاندوم برای مرد به هنگام نزدیکی
- انجام سالانه پاپ اسمیر (این کار از بروز دیسپلازی جلوگیری نمی کند، اما به تشخیص زود هنگام کمک می کند).
عواقب مورد انتظار:
- با تشخیص و درمان زود هنگام (در صورت لزوم) نتیجه عالی است. در تعداد زیادی از بیماران دیسپلازی، خود به خود پیشرفت می کند.
عوارض احتمالی:
- بعضی از موارد دیسپلازی شدید ممکن است به سرطان گردن رحم تبدیل شوند. عود دیسپلازی امکان پذیر است، به خصوص و در 2 سال، اول پس از درمان اگر بیمار دیگر نخواهد بچه دار شود، دیسلازی مکرر را می توان با هیسترکتومی (برداشتن رحم) درمان کرد. ندرتاً، درمان با عوارضی مثل خونریزی زیاد یا عفونت همراه خواهد بود.
تشخیص:
- دیسپلازی گردن رحم معمولاً نشانه ای ندارد. گاهی اوقات خونریزی های غیرطبیعی ممکن است، رخ دهد. با این حال، در تغییرات سلولی با چشم غیر مسلح قابل شناسایی نبوده و معمولاً در طول یک آزمایش پاپ اسمیر تشخیص داده می شوند.
درمان طب نوین:
- درمان دیسپلازی سرویکسبستگی به شدت بیماری دارد. همچنین ممکن است در موارد خفیف دیسپلازی نیازی به انجام درمان نباشد و خود به خودی درمان شود. البته در این مورد تکرار پاپ اسمیر هر سه تا شش ماه الزامی است. برای CIN 2 و CIN 3 درمان می تواند شامل موارد زیر باشد:
- لیزر درمانی: این درمان معمولاً زمانی که سرطان مهاجم شده و ضایعه قابل مشاهده است، استفاده می شود.
- Cryosurgery (کرایوسرجری): استفاده از سرما شدید برای از بین بردن بافت ها این سرما معمولاً از طریق نیتروژن مایع تأمین می شود.
- مخروط برداری از سرویکس: این روش هم در رابطه با درمان و هم در رابطه با تشخیص کاربرد دارد. در این روش قسمتی از بافت رحم به منظور رد کردن احتمال سرطان مهاجم برداشته می شود.
- حلقه الکتریکی جراحی برش (LEEP): در این روش ناحیه ای که دچار تغییر شکل شده به همراه بخشی از بافت مجرای سرویکس برداشته می شود. ممکن است بعد از این درمان امکان باروری وجود نداشته باشد.
- دیسپلازی معمولاً از طریق آزمایشاتپاپ اسمیر شناسایی می شود. انجام روش های ذکر شده به طور معمول دیسپلازی سرویکس را درمان می کند، اما امکان عود مجدد بیماری وجود دارد. اگر درمان های لازم صورت نگیرد، دیسپلازی ممکن است پیشرفت کرده، به طور بالقوه تبدیل به سرطان شود.
داروها:
- مصرف داروهای ضد درد معمولاً تا حدود 7 الی 2 روز پس از درمان مورد نیاز است. البته برای درد خفیف می توان از استامینوفتن استفاده کرد.
فعالیت:
- برای کمک به بهبودی و سلامت خود، در زودترین زمان ممکن فعالیت های روزانه خود، از جمله کار، را مجدداً آغاز کنید، تا زمانی که معاینه مجدد نشان دهد که ضایعه بهبود یافته است، از روابط جنسی پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.
نکته:
- یکی از راه های خروجی فضولات رحم و مواد زائد یعنی احتباس کردن فضولات رحمی که می بایست از رحم خارج شوند و در نهایت ایجاد اختلال در کارکرد رحم است. لیزر کردن موهای زیر بغل تأثیر بر قلب و پستان دارد و موجب سرطان رحم، فیبرم، میوم و کیست می شود. رحم در زمان عادت ماهیانه پاک می شود و در غیر عادت ماهیانه پاک می ماند، طبیعت مزاج رحم سرد است و به همین دلیل بر خلاف آقایان، بیضه ها در داخل شکم قرار دارد و باید همیشه گرم نگه داشته شود، اگر مزاج رحم تغییر کند مثلاً گرم یا سرد یا مرطوب و یا خشک شود علامتی دارد که با تشخیص این علامت ها می توان از بروز مشکلات بعدی و بیماری ها جلوگیری کرد.
- وظیفه رحم آبستنی و حمل جنین، تصفیه خون از فضولات بدن، تغذیه جنین در دوران بارداری است، لذا کسانی که اقدام به خارج کردن رحم می کنند، به معنی احتباس نمودن فضولات در بدن و ایجاد اختلال در نظم بدن است.
- قاعدگی به موقع و بدون اشکال، زن را از تمایل جنسی افراطی باز می دارد و باعث پیشگری از عفت می شود.
- آمدن خون قبل از وقت عادت دلالت بر رقت خون و رطوبت است و دیر آمدن و تأخیر دلالت بر غلظت.
- رویش موهای زائد بر روی گوش زنان و نوک سینه ها نشان از عدم کارایی مناسب رحم یا یائسگی است و با این کار بدن فضولات خو را از این طریق خارج می کند.
- اگر خون عادت ماهیانه رقیق و رنگ ملایم و آبکی بود رحم بلغمی و سرد است، و اگر خون سیاه است رحم سودایی است که این سودا می تواند انجمادی باشد و یا از گرمی و سوختگی به وجود آمده است، اگر خون قرمز گلگون باشد نشانه رحم گرم است، اگر به قرمز تیره باشد نشانه خون سوخته است و در حال خارج شدن است، اگر خون گرم بود این علامت رطوبت است و اگر گرم و زیاد است نشانه گرم و مرطوب بودن است، اگر خون گرم و کم باشد نشانه گرمی و خشکی است، هرچه خون عادت رقیق تر باشد علامت رطوبت و سردی بیشتر است، اگر خون غلیظ تر است نشان دهنده سودا و خشکی بیشتر است.
- رطوبت زیاد رحم باعث سقط جنین ماه های آخر بارداری می شود و در اصطلاح می گویند رحم لیز شده است که باید رفع رطوبت کرد، اگر رحم خشک باشد باعث سقط جنین در اوایل بارداری می شود و باید خوراکی های رطوبتی مصرف شود و علت رطوبت زیاد خوردن لبنیات، ترشیجات، آب سرد، یخ ، ماهی و موجودات دریایی، مرغ کارخانه ای، نوشابه، چای معمولی و … است.
- لمس کردن با پشت دست، زیر ناف، سردی و گرمی رحم را نشان می دهد، بودن درد و نفخ زیر ناف یا نوعی ورم بر آمدگی و یا شنیدن صدای پیچش باد به دلیل سردی رحم است.
- اگر مرد هنگام نزدیکی احساس سوزش کند نشانه رحم گرم است و اگر خنکی احساس کند نشانه سردی است.
- اگر در قسمت آنه یا محل شرمگاهی مویی نباشد نشانه عقیم بودن رحم است و اگر مو زیاد باشد و کلفت و زخیم و سیاه باشد رحم گرم است، موی کم و بور و نازک علامت سردی است.