دیالیز و آتروفی کلیه: عبارت است از کلیه های عادی به اندازه یک مشت هستند. آتروفی کلیه زمانی است که کلیه به اندازه ای غیر عادی کوچک شده و عملکردی غیرطبیعی دارد. شاید برخی افراد آتروفی کلیه را با هیپوپلازی کلیه اشتباه بگیرند اما کوچک شدن کلیه با هیپوپلازی کلیوی یکسان نیست. هیپوپلازی کلیوی بیماری است که در آن کلیه از زمان تشکیل شدن در رحم و در زمان تولد کوچک تر از معمول می باشد. کلیه ها در دو طرف قسمت پایینی ستون فقرات و پایین قفسه سینه قرار گرفته اند. کلیه چپ معمولاً اندکی از کلیه راست بزرگ تر، اندکی بالاتر و به قلب نزدیک تر می باشد. یک یا هر دو کلیه می توانند به آتروفی مبتلا شوند اما این بیماری اغلب در کلیه چپ بروز می دهد.
علائم:
- کلیه ها محصولات زائد را از خون تصفیه کرده و آب اضافی در بدن را دفع می کنند. همچنین، آن ها در تنظیم فشارخون نقش مهمی ایفا می کنند. در سطوح اولیه بیماری کلیوی، ممکن است فرد هیچ مشکلی را احساس نکند. ممکن است تا از دست رفتن 30 تا 40 درصد عملکرد کلیوی، هیچ علائمی ظاهر نشود. از آنجایی که توانایی کلیه ها در تصفیه خون کمتر می شود، فرد ممکن است متوجه موارد زیر شود:
- خارش
- اسیدوز
- سو تغذیه
- بی اشتهایی
- خواب آلودگی
- تورم دست و پا
- تیره شدن پوست
- درد های عضلانی
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع و استفراغ
- بالا رفتن غلظت کراتینین
- ناهنجاری های الکترولیتی
- تغییر در تعداد دفعات دفع ادرار
علت:
- آسیب کلیوی می تواند مانند زمانی که کلیه به شدت آسیب دیده و یا در معرض سموم قرار می گیرد، به صورت ناگهانی شروع شود. آتروفی کلیه می تواند ناشی از دیگر بیماری ها بوده و یا با آن ها مرتبط باشد. از جمله این بیماری ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دیابت
- سرطان
- سندروم متابولیک
- عفونت های کلیوی
- عفونت های ادراری
- باریک شدن رگ ها
- باریک شدن رگ رنال
- سندروم آنتی فسفولیپید
- بیماری سلول داسی شکل
- سنگ کلیه: سنگ کلیه درمان نشده می تواند عاملی برای کوچک شدن کلیه باشد.
- عدم سلامت کبد و دستگاه گوارش مانند: معده و روده و … تأثیر مستقیم در بروز بیماری های کلیوی دارد.
- اصولاً سرماخوردگی، مصرف جنتامایسین، که به مغز استخوان ضربه میزند، غذاهاي ناجور و … باعث دیالیزي شدن افراد می گردند.
- مسدودیت مجرای ادرار: این اتفاق باعث می شود که جریان طبیعی ادرار مسدود شود که عاملی برای فشار به کلیه ها و آسیب دیدگی نفرون ها است.
- عفونت های بلند مدت در کلیه مثل پایلونفریتیس، بیماری پلی کیستیک کلیه و دیگر بیماری های مزمن عاملی برای آسیب دیدگی نفرون ها هستند.
- مسدودیت رگ موجود در کلیه: زمانی که شاهرگ اصلی مسدود می شود، خون زیاد و کافی به کلیه نمی رسد. در نتیجه دیواره رگ ها سفت و سخت می شود و علت آن هم پر شدن با چربی و لخته های خون است.
- بیماری ژنتیکی: بیماری های ژنتیک در کلیه ها معمولاً در سه ماهه اولبارداری منجر به سقط جنین می شود، اما نوعی سندرم خاص وجود دارد که از نشانه های آن، نارسایی کلیه است. در چنین شرایطی فرد با اختلال کلیه روبه رو شده و در جریان سیر بیماری، کلیه هایش را کاملاً از دست می دهد. در برخی بیماری های ژنتیک هم، کلیه کودک یا نوزاد به طور غیرعادی ایجاد سنگ می کند و این روند نیز به تخریب بافت کلیه و از دست رفتن آن منجر می شود.
- فشار خون بالا: فشارخون و کلیه بر روی هم اثر دارند. فشارخون از طریق آسیب به عروق داخلی کلیه منجر به آسیب به کلیه می شود. اختلال عملکرد کلیه روی فشارخون اثر می گذارد. تومور های کلیه، عفونت های کلیوی و ریفلاکس های کلیوی منجر به تغییرات فشارخون در افراد می شوند.
- کلیه عضوی است که به طور مداوم رطوبت بدن از آن گذر می کند. کلیه را به مانند یک گلوله نخ فرض می کنیم و نخ هایی را که به دور آن پیچیده شده اند، نفرون در نظر می گیریم و علت آسیب دیدن نفرون کلیه در اثر سردی و گرمی مقطعی، سردی یا گرمی غذا، سردی یا گرمی محیطی، ضربه دیدن، خواب به یک پهلو که عرق کند و برگشتن به پهلوی دیگر که پهلوی عرق کرده را در معرض باد و کولر و … قرار دهد. کلیه را در معرض مداوم باد کولر ماشین و کولرهای دیگر قرار دادن و سپس در معرض گرما قرار دادن. اگر یک قطعه از نفرون های کلیه به یکی از این علل به صورت موقت (مثلاً یک ساعت) مسدود شود، مجموعه آب های نوشیدنی و یا محلول های موجود در غذاها که از این نفرون مسدود در حال عبور است، رسوب می کند و اگر این رسوب مثلاً در طی دو سال تکرار شود، انباشته می شود و سبب ایجاد یک انسداد و توقفی در جریان این محلول های جاری در نفرون می شود. حال اگر این انسداد در ناحیه ای باشد که توام با زمینه سردی باشد سبب بروز عفونت می شود و اگر فقط انسداد باشد، انباشته و بلور می شود در نتیجه تبدیل به سنگ کلیه می شود. شرایط زندگی امروزی به گونه ای است که زمینه بروز بیماری های انسدادی کلیوی که تمام کلیه را درگیر می کند، فراوان شده است.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- دیابت
- بیماری قلبی
- فشار خون بالا
- سابقه خانوادگی ابتلا به مشکلات کلیه
پیشگیری:
- ادرار خود را نگه ندارید.
- به طور منظم ورزش کنید.
- کلیه ها را همیشه گرم نگه دارید.
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین لبنیات بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.
- پیشگیری بیماری های کلیوی بر اساس فهرست پیدایش این بیماری ها است. چون کلیه یک آسیاب آبی است که تمام آب هایی که به صورت مستقیم و غیر مستقیم وارد بدن شده است، باید از این عضو و آسیاب عبور کند. و به علت ساختمان خاصی که دارد باید هر یک از این آب ها را لمس، تصفیه، جذب و دفع کند. لذا هر آبی با هر کیفیتی روی آن اثر می گذارد.
- رعایت تمام آنچه موجب پیشگیری و درمان کبد چرب می شود در پیشگیری و درمان بیماری های کلیوی، مثانه و مجاری ادرار موثر و مفید است. از قبیل: رعایت اصول ششگانه برای افزایش بزاق دهان و … زیرا هرگاه کبد چرب نبود و کبد کارش را به درستی انجام داد خون پاک و سالم در کبد تولید می شود و یکی از ارگان های اصلی، که خون از کبد به آنجا می رود کلیه ها هستند. لذا سلامت کبد تأثیر بسیار زیاد و غیر قابل انکار در سلامت کلیه ها دارد.
تشخیص:
- آزمایش های مخصوص آتروفی کلیه شامل آزمایش های عکسبرداری مثل سونوگرافی، توموگرافی یا همان سی تی اسکن یا ام آر آی است.
درمان طب نوین:
- مصرف آنتی بیوتیک: در موارد عفونت باکتریایی که با آزمایش خون یا ادرار تأیید شده باشد، پزشک نسخه ده روزه آنتی بیوتیک تجویز میکند. گاهی اوقات اگر عفونت شدید باشد، فرد مبتلا باید در بیمارستان بستری شود تا دارو را از طریق ورید دریافت کند، در حالی که ادرار بیمار در فواصل منظم آزمایش میشود. این اجازه میدهد تا پزشک بتواند پیشرفت عفونت را بررسی کند و در صورت نیاز داروها را تغییر دهد. لازم به ذکر است که به ندرت پیدا میشود که دورهی ده روز آنتی بیوتیک برای رهایی بدن از این نوع عفونت کافی باشد. بیشتر اوقات، فرد مجبور است دوره درمان خود را حداقل برای دو هفته یا بیشتر از این ادامه دهد. این فقط به قدرت سیستم ایمنی بدن بیمار قبل از وقوع عفونت بستگی دارد.
- از بین بردن لخته خون: لختههای خونی که باعث کاهش جریان خون در کلیه ها میشوند باید با دقت زیادی کنترل شوند زیرا در صورت جابجایی آنها ممکن است مستقیماً به سمت قلب، ریهها یا مغز هدایت شوند که باعث سکته یا حمله قلبی میشود. بنابراین پزشک ابتدا محل دقیق لخته را که جریان خون را در شریان کلیه محدود کرده است، شناسایی میکند. سپس سعی میکند آن را از طریق جراحی برطرف کند. این خود خطرناک است، اما غالباً راهی دیگر برای رفع انسداد وجود ندارد.
- دیالیز: برای آزمایش عملکرد کلیه کوچک شده، پزشک سطح کراتین بدن را بررسی میکند. اگر میزان کراتین خیلی بالا باشد، دیالیز باید شروع شود. در غیر این صورت، سموم به سرعت بدن را پر میکنند. با این حال، دیالیز فقط در صورتی انجام میشود که کلیه هنوز فرصتی برای نجات داشته باشد. اگر جریان خون برای مدت طولانی مسدود شده باشد، ممکن است برای درمان خیلی دیر شده باشد.
- جراحی: درمان بعدی جراحی است. در حالی که عملکرد دو کلیه ایده آل است، اما شخص فقط با یک کلیه زنده میماند. بنابراین پس از برداشتن کلیه آتروفیک یا کوچک شده، بدن می تواند دوباره به حالت سلامتی برگردد. با این حال اگر به هر دلیلی کلیه دیگر نیز کوچک شود، بنابراین فرد باید در لیست اهداء کنندگان عضو قرار گیرد. یا میتوانند انتخاب کنند که تا آخر عمر به دستگاه دیالیز متصل شوند.
درمان طب سنتی:
- مرکب ۴ استفاده کنید.
- قرص خون استفاده کنید.
- داروی هاضوم استفاده کنید.
- داروی صاف کننده خون استفاده کنید.
- حجامت از هر دو طرف ساق با انجام دهید.
- از تکیه دادن به دیوار حمام و خوابیدن در حمام بپرهیزید.
- زردک، انار، تره، آب تره، برگ چغندر، نمک دریا، آب ولرم و ناشتا آب عناب استفاده کنید.
- ۱۰۰ گرم گردو + ۱۰۰ گرم زنیان را جداگانه آسیاب و سپس مخلوط کنید و هر روز صبح ناشتا، یک قاشق غذاخوری میل نمایید.
- بهترین آب برای غذای بیماران کلیوی آب مقطر، خربزه، عرق زول می باشد. برای کسانی که به بیماری کلیوی دچار نشدند، پیشگیری می کنند و کسانی را که درگیری بیماری های کلیوی شدند، درمان می کنند.
- با شال و کمربند ناحیه کمر و پهلوها را گرم نگه دارید: تا حدود نیمه قرن نوزدهم مردم از کودکی تا کهنسالی اعم از زن و مرد، کمر و کلیه های خود را با کمربند و شال می بستند. چون اندام میانی مرطوب هستند و در معرض سرما و رطوبت قرار دارند باید همیشه گرم نگاه داشته شوند. بستن کمر باعث می شود که هم از کلیه ها محافظت و نگهداری شود و هم کبد را گرم نگاه داشته و مانع آسیب رساندن به آن شود.
- شبی یک لیوان سرکه انگبین خوراکی بخورید: هرگاه خلط به صورت عمقی و با حجم زیاد به کلیه نفوذ می کند باید یک زداینده محلول بیاید تا به روند رسوب زدایی و درمانگری کلیه کمک کند و این زداینده، شربت سرکنگبین می باشد. این شربت علاه بر قدرت نفوذ کنندگی و زدایندگی رسوبات، خلط ساز، خونساز، پاک کننده، تصفیه کننده، ساده و در دسترس است. علاوه بر سرکنگبین می توان از سرکه شیره هم استفاده نمود.
- حجامت گرم کلیه یا بادکش گرم و خشک: گاهی آنقدر انسداد در نفرون های کلیه زیاد است که باید از طریق فیزیکی این نفرون ها را گشاد کنیم. بادکش گرم بر روی کلیه راه حل درمان خوبی است. هرگاه بر روی ناحیه ای بادکش گذاشته می شود رد گنبدی عضلات آن ناحیه که بالا می آید چیزی تا حدود 2 الی 5/2 سانتی متر می باشد. که خود این حجامت گرم کلیه، سبب انبساط نفرون ها می شود، لذا این حجامت را شیخ الرئیس ابو علی سینا هم تجویز می کند.
- حجامت تر بر روی کلیه: حجامت تر هم مانند حجامت گرم عملکرد مثبتی بر روی کلیه دارد. زیرا وقتی با حجامت تر و خونگیری، خون سطح پوست گرفته می شود و هرگاه خون سطح پوست تمام شود از عضلات کلیه خون می گیرد و سپس از خود کلیه خون گرفته می شود در نتیجه یک جابجایی خلط در این حجامت صورت می گیرد که برای باز شدن انسداد نفرون ها مفید می باشد. باید توجه داشت که حجامت تر کلیه باید پس از تمهیدات غذایی و دارویی صورت بگیرد. چنانچه اگر بیمار زودتر از موعد اقدام به حجامت تر کند، به نتیجه درمانی مورد نظر نخواهد رسید.
- در غذاها به طور مرتب از سیاهدانه استفاده کنید: در قدیم برای این که به صورت مداوم یک لایروبی و رسوب گیری در درون نفرون های کلیه صورت بگیرد از دانه های گشاد کننده و انبساط دهنده عروق و نفرون های کلیه استفاده می کردند. که مهمترین آنها سیاهدانه می باشد. سیاهدانه را به طریق گوناگون در قدیم استفاده می کردند. از جمله: در ترشی، ماست، پنیر، نان، کلوچه، شیرمال، شیرینی، نمکدان سرسفره، در غذا و … چون سیاهدانه هم انبساط دهنده عروق و کاهنده غلظت خون است و هم افزایش دهنده ایمنی، توان، قدرت و قوت بدن است. در سیاهدانه 54 فاکتور بسیار مهم پیشیگری و درمان وجود دارد.
- مالیدن روغن های گرم نظیر سیاهدانه روی کلیه ها: اگر از کمر با کمربند یا شال محافظت نکردید و به صورت های گوناگون کمر و کلیه هایتان را در معرض سرما قرار دادید و کلیه سرما خورد، باید از روغن های گرم و نفوذ کننده برای ماساژ کمر، کلیه ها و کبد استفاده کنید. از قبیل: روغن افسنتین، روغن عقرب، روغن سیاهدانه، روغن نمک، روغن کنجد و … سپس با مشمایی بسته شود و یا با اتو و حوله کمر را گرم نگه دارید تا کمر و کلیه را شناور در روغن نگاه دارد. این روغن مالی خود سبب انبساط در نفرون های کلیه می گردد. چون انسداد کلیوی یک انسداد عمقی است. اگر انسداد سرد پدید آمد که علائم آن ادرار شیری رنگ، تکرر ادرار، عفونت ادراری و … است، برای معالجه آن از روغن های خیلی گرم استاده کنید مانند: روغن کبوتر، روغن پیاز عنصلی و …
- از آب آشامیدنی تصفیه شده استفاده کنیم: اولین کاری که باید انجام دهیم اصلاح آب نوشیدنی می باشد. از حیث میزان املاح و نوع املاح آن، جنس آن از جهت گرمی و سردی آن و … آب نوشیدنی ما در ظرف لوله ها قراردارد که انباشته از املاح مختلف موجود در خود آب و لوله های آب می باشد. ولی اگر آب نوشیدنی در کوزه های گلی و سفالی نگهداری شود در مدت چند ساعتی که آب در این کوزه ها نگهداری می شود سبب می شود که این کوزه به خاطر منافذ و جنسی که دارد املاح مضر داخل آب را به سوی خود جذب نماید و آب سالمی را برای نوشیدن به ما تحویل دهد. لذا در قدیم از لوله های سفالی برای آب استفاده می نمودند مانند: لوله های آب انوشیروان و همچنین تخت جمشید اکنون و کاخ باغ فین کاشان و … اگر این لوله کشی سفالی میسر نیست پس یا آب نوشیدنی را در کوزه های گلی و سفالی نگهداری کنیم یا آب را بجوشانیم و یا در هر لیتر آب نوشیدنی حدود 2 قاشق غذاخوری سرکه بریزیم که بعد از حدود 2 ساعت مجموعه املاح معدنی مضر آن ته نشین میشود. چنانچه می توانید، تمام این موارد را با هم انجام دهید. به هیچ وجه آب سرد ننشوید. در طب سنتی و در طب نوین آب سرد را یکی از عوامل بروز بیماری های کبدی و کلیوی می دانند. به خصوص آب سرد پس از حمام کردن، پس از ورزش، پس از مجامعت، پس از برخاستن از بستر گرم، پس از غذای خیلی گرم و تند و …
- برای اینکه مجاری و نفرون های کلیه را شستشو دهیم و تربیت، تقویت و پاک کنیم باید مجاری کلیه را نرم، گرم و گشاد کنیم. آتروفی به معنای لاغری است و لاغری از خشکی می آید. گرم کننده، نرم کننده، زداینده و باز کننده مواد زائدی که در درون مجاری و نفرون های کلیه است، خربزه است. علت آتروفی یا کوچک شدن کلیه این است که برخی از عروق کلیه و نفرون ها مسدود شده است، لذا خون رسانی به پیکره کلیه صورت نگرفته است و در نتیجه کل کلیه لاغر شده است. پس باید در ابتدا این نفرون ها باز شود و برای باز کردنش باید آن را نرم کرد و سپس آن را گرم نمود و بعد از آن باید ماده ای در آن جاری کرد که آن را بشوید و تخلیه کند. با باز شدن مجاری و نفرون های کلیه، خون رسانی به پیکره کلیه صورت می پذیرد و کلیه را از حالت لاغری در می آورد و چاقش می کند. ولی این فرآیند درمانی احتیاج به زمان دارد پس یک گشاد کننده دیگر به بیمار می دهیم و آن دوسین خوراکی می باشد. و علاوه بر آن یک انبساط دهنده فیزیکی هم به آن اضافه می کنیم که حجامت گرم روی کلیه می باشد. این حجامت گرم کلیه بهتر است بعد از 14 روز روغن مالی کلیه با سیاهدانه، اتفاق بیافتد. و بعد از رعایت این موارد با تشخیص طبیب طب سنتی حجامت تر هم می تواند در پیشبرد راه درمان، کمک کننده و موثر باشد. به طور کلی به بیمار در صورتی که دیابت نداشته باشد خربزه و سوپ خربزه میدهیم، سیاهدانه و عسل (دوسین خوراکی می دهیم)، به مدت 14 روز با روغن سیاهدانه موضع کلیه را روغن مالی و با حوله و اتو گرم نگه می داریم و بعد از 14 روز بادکش گرم و خشک انجام می دهیم و در آخر حجامت کلیه و مجاری ادراری انجام میدهیم.
فعالیت:
- روزی نیم ساعت فعالیت بدنی مناسب داشته باشید.
رژیم غذایی:
- مصرف پروتئین را محدود کنید.
- از غذاهای شور خودداری کنید.
- از اسید چرب اشباع خودداری کنید.
- از مصرف غذاهای پتاسیم بالا خودداری کنید.
- از غذاهای غنی از پورین که شامل گوشت بره و گوشت گوساله است پرهیز کنید.
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین لبنیات و غذاهای گرم و سرد بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: مانند روغن کنجد، روغن زیتون، روغن دنبه، بادام درختی، کنجد و سیر، اسفناج، برگ کاسنی، بادمجان، شنگ، …
نکته:
- درمان کوچک شدن کلیه بستگی به علت آن دارد. مثلاً بیماری که به دلیل مسدودیت مجرای ادراری و عفونت دچار آتروفی شده، باید تحت درمان توسط آنتی بیوتیک ها قرار بگیرد. با اعمال سریع و به موقع روش های درمانی که می توانند معطوف به کنترل دیابت یا فشار خون باشند یا بهره گیری از روش های جراحی آندوسکوپیک برای از بین بردن سنگ کلیه یا از بین بردن منشاء عفونی یا تومور کلیه، می توان کلیه را حفظ نمود. درمان احتمالی کلیه در چنین مرحله ای، به دو مساله بستگی دارد، یکی درمان بیماری های زمینه ای اولیه و دیگری درمان عوارضی که بر اثر این بیماری ها به وجود آمده اند.
- چرا به دیالیز نیاز داریم؟ اگر کلیهها از کار بیفتند مانند کسی که به بیماری مزمن کلیه (نارسایی کلیه) مبتلاست، دیگر کلیهها نمیتوانند خون را به درستی تصفیه کنند و ممکن است سطح مواد مضر و مایعات اضافی در بدن به حد خطرناکی برسد. در این وضعیت ناخوشایند، اگر کاری نکنیم، ممکن است علائم بسیار نامطلوب و حتی کشنده پدیدار شود. با انجام دیالیز مواد ناخواسته و مایعات مازاد از خون خارج میگردد و از بروز این وضعیت ناخوشایند جلوگیری میشود.
- چه مدت به دیالیز نیاز خواهیم داشت؟ بستگی دارد. در برخی موارد، نارسایی کلیه به صورت یک مشکل موقت پیش میآید. طبیعی است وقتی کلیهها خوب شدند، دیگر به دیالیز احتیاج نداریم. اما در برخی موارد، نارسایی کلیه طوری است که فرد به پیوند کلیه نیاز پیدا میکند. همیشه این امکان وجود ندارد که پیوند کلیه بلافاصله و زود انجام شود؛ بنابراین لازم است بیمار مرتب دیالیز انجام دهد تا زمانی که اهداء کننده مناسب برای پیوند کلیه پیدا شود. پیوند کلیه یک عمل جراحی بزرگ به شمار میآید. اگر امکان انجام عمل جراحی پیوند کلیه برای کسی وجود نداشته باشد، آن وقت شاید لازم باشد برای بقیهی عمر، دیالیز انجام دهد.
- در فرآیند دیالیز چه اتفاقی میافتد؟ در ابتدا دو نوع اصلی دیالیز را با هم مرور می کنیم: همودیالیز (دیالیز با دستگاه)، دیالیز صفاقی، همودیالیز یا همان دیالیز با دستگاه، پرکاربردترین نوع دیالیز است و اطلاعات مردم دربارهی آن بیشتر است. در روند همودیالیز، یک سوزن در محدوده بازو یا گاهی ران وارد بدن میشود که به یک لوله متصل است. خون از راه این لوله به دستگاه دیالیز در بیرون از بدن انتقال مییابد. دستگاه دیالیز خون را تصفیه میکند و خون تصفیه شده را از راه یک لولهی دیگر به بدن وارد میکند. این کار به طور معمول هفتهای سه روز باید انجام شود و هر نوبت آن حدود ۴ ساعت طول میکشد. این کار بیشتر اوقات در بیمارستان یا در یک مرکز دیالیز بیرون بیمارستان انجام میشود، اگرچه در منزل هم قابل اجراست. پیش از آنکه دربارهی دیالیز صفاقی توضیح دهیم، باید بدانید که اعضای درون شکم مانند معده و روده توسط یک لایه لیفی شکل پوشیده شدهاند که «صفاق» نامیده میشود. صفاق این اعضاء را از دیوارهی داخلی شکم جدا میسازد. در دیالیز صفاقی به جای دستگاه از این لایه به عنوان صافی (فیلتر) برای تصفیه خون استفاده میشود. همانند کلیه، صفاق دارای هزاران رگ خونی ریز است که آن را به یک دستگاه صافی کارآمد تبدیل میکند. پیش از شروع این درمان یک جراحی کوچک در ناحیهی نزدیک ناف انجام میشود و از راه یک برش، لوله باریکی به نام کاتتر (catheter) در این برش قرار داده میشود که به داخل شکم (فضای صفاقی) راه مییابد. این لوله برای همیشه در اینجا باقی میماند. یک مایع مخصوص از راه کاتتر به فضای صفاقی پمپ میشود. همینطور که خون در رگهای صفاقی از مجاورت این مایع میگذرند، مواد مضر و مایعات اضافی از خون به مایع دیالیز صفاقی جذب میشوند. پس از چند ساعت که این مایع در شکم ماند، به بیرون تخلیه میشود و توسط مایع دیالیز تازه جایگزین میشود. به طور معمول هر روز به ۴ بار تعویض مایع نیاز داریم و این کار هر بار حدود ۳۰ تا ۴۰ دقیقه زمان میبرد. دیالیز صفاقی چند نوع دارد که دو نوع آن بیشتر به کار گرفته میشوند. دیالیز صفاقی سیار مداوم به دستگاه نیازی ندارد، اما دیالیز صفاقی خودکار با کمک یک دستگاه خانگی در منزل صورت میپذیرد. انتخاب نوع دیالیز بهطور معمول بیشتر به ترجیح ما بستگی دارد. بهتر است از تیم معالج دربارهی مزایا و معایب هر کدام بپرسیم.
- عوارض دیالیز چه هستند؟ خارش پوست و گرفتگی عضلات از شایعترین عوارض جانبی دیالیز به شمار میآیند. کسانی که تحت دیالیز هستند، به طور معمول بیشتر از دیگران احساس خستگی میکنند. در دیالیز صفاقی احتمال عفونت صفاق وجود دارد و باید در رعایت بهداشت اطراف ناف و اصول مربوطه دقت کرد.
- طرز تهیه روغن کبوتر: یک واحد فضله کبوتر را در 10 واحد روغن زیتون بجوشانید تا حل شود. سپس صاف کنید. حال برای مصرف آماده است. چون فضله کبوتر خیلی گرم و سوزناک است وقتی این روغن را بر روی کلیه می مالید آن را گرم و داغ می کند و در نتیجه انسداد را باز می کند.
- طرز تهیه روغن پیاز عنصلی: پیاز عنصلی را با دستکش پوست بکنید (چون به خاطر شدت گرمایش به پوست آسیب می زند) سپس به اضافه مقداری آب داخل روغن بادام تلخ بریزید و آنقدر به صورت ملایم بجوشانید تا آب آن تبخیر شود روغنی که در ته ظرف باقی می ماند روغن پیاز عنصلی می باشد.
- مصرف خربزه درمان خارق العاده بیماری های کلیوی: در کشور ایران الحمدالله خربزه فراوان است. سوپ خربزه برای سنگ کلیه، انسداد کلیوی، عفونت مجاری ادراری و تمام بیماری های کلیوی خارق العاده است. اگر در کاشتن خربزه از کودهای شیمیایی استفاده نشود، مصرف خربزه ارگانیک و بدون کود شیمیایی با پوست اثر بخشی اش در درمان بیماری های کلیوی 3 الی 10 برابر است.
- طرز تهیه سوپ یا آبگوشت خربزه: تمامی مواد سوپ و آبگوشت همان مواد است فقط به جای آب در آن از خربزه استفاده می شود. در فصلی که خربزه وجود ندارد می توان به جای خربزه از تخم خربزه استفاده کرد. تخم خربزه را بکوبید و پودر کنید و 3 قاشق غذاخوری در سوپ گندم بریزید و سپس مصرف کنید. در زمان قدیم تخم خربزه را دور نمی ریختند باور کنید هر دانه تخم خربزه ارزش زیادی دارد. تخم خربزه، تخم خیار، بذر کتان، خرفه و سیاهدانه داروهای بسیار مهم در رفع انسداد کلیوی هستند.
- امام رضا(ع) میفرماید: کلیه مرکز شادي و کبد مرکز غم است.
- چاي کلیه را از کار می اندازد، زیرا چاي به کلیه زیاد کار می دهد، ضمناً هر چه دارو مصرف کنیم کبد و کلیه زودتر از کار می افتد.
- اگر خون سالم وارد کلیه ها شد خود کلیه ها عفونت درون خود را از بین می برند و خودشان را درمان می کنند. کلیه و کبد قویترین عضو بدن هستند و به گفته بو علی سینا خودشان خود را ترمیم می کنند.
- باید به این نکته توجه شود که باید بدن را گرم و یا سرد کرد نه آن که هوا را گرم یا سرد کنیم. در قدیم به این نکته توجه می شده است ولی در حال حاضر ما هوای خانه را در تابستان با کولر سرد و در زمستان با بخاری و رادیاتور و … گرم می کنیم. لذا بدن های ما ضعیف شده است در حالی که بدن های مردم قدیم چون این نکته را رعایت می کردند، قوی بوده است و به سختی مریض می شدند. توصیه می شود هوای درون خانه را حدود 20 الی 25 درجه نگاه دارید و گرم تر یا سردتر نکنید. ما خودمان را عادت داده ایم که حتماً به سمت ضد برویم در تابستان سرمای نسبی در همان حدی که در زیر زمین های کاشان و قم بود، خوب و کافی بود. خنکی هایی که از کولرها می گیریم، مضر است. نارحاتی های کلیوی اکثراً به خاطر همین است. وقتی داخل ماشین می شویم این کولر مصنوعی و باد مصنوعی باعث می شود که خلط کلیه مسدود شود و کلیه از کار بیفتد. و منجر به قطع کلیه شود.
- اگر سردی و رطوبت در اندامی زیاد شود موجب لاغری عضلانی (افت عضلات) یا (آتروفی) میشود.