دوربینی یا هیپرمتروپی: عبارت است از دوربینی یا هیپرمتروپی موقعی به وجود می آید که یا کره چشم کوچک باشد یا سیستم عدسی چشم در هنگام شل بودن کامل عضله مژگانی، ضعیف باشد. در این حالت پرتوهای موازی نور به اندازه کافی به وسیله سیستم عدسی منکسر نمی شوند تا در هنگام رسیدن به شبکیه، دقیقاً بر روی آن متقارب گردند. دوربینی (هایپروپی یا هایپرمتروپی)، یک عیب انکساری است، به این معنی که اجزای انکساری چشم (قرنیه و عدسی) نمی توانند نور را با اندازه کافی خم کنند تا تصویر بر روی پرده شبکیه متمرکز شود. بنابراین تصاویر اشیاء در عقب شبکیه متمرکز شده و فرد نمی تواند تصاویر را به وضوح ببیند. در دوربینی، اجسام دور تا حدودی واضح به نظر می رسند، اما اجسام نزدیک تارتر به نظر می رسند. دور بینی، یک مشکل شایع بینایی است که در درجه اول کودکان را درگیر می کند. تجزیه و تحلیل اخیر بر روی 40 مطالعه بین المللی نشان داد که شیوع دور بینی در بین کودکان 6 ساله 8/4 درصد، در کودکان 9 تا 14 سال 2 تا 3 درصد، و در بین جوانان 15 ساله تقریباً 1 درصد است. فردی با دور بینی به طور کلی می تواند اشیاء دور را به وضوح ببیند، اما در تمرکز بر روی اشیاء نزدیک مشکل دارد. به این بیماری هیپرمتروپی یا هایپروپی نیز گفته می شود.
علائم:
- افرادی که دچار بیماری های چشمی می شوند، از دو حالت خارج نیستند، این افراد اغلب دچار اسهال یا یبوست مزاج اند و گاه هر دو را با هم دارند.
- افراد دوربین گاهی اوقات سردرد یا خستگی چشم دارند و هنگام انجام کار از فاصله نزدیک ممکن است چشمشان را جمع کنند و یا احساس خستگی داشته باشد. اکثر کودکان دور بین هستند، اما علائم تاری دید را تجربه نمی کنند، زیرا چشم آنها قادر است با تطابق تصویر را مستقیماً بر روی شبکیه بیندازد.
علت:
- نداشتن ورزش و نرمش و تحرک لازم در زندگی
- عصبی شدن و حرص خوردن و استرس و اضطراب
- ناراحتی های گوارشی به خصوص ناراحتی روده بزرگ.
- داشتن یبوست مزاج و همچنین داشتن اسهال های مکرر و مداوم
- نداشتن برنامه منظم در زندگی و کار و استراحت و خواب و خوراک
- استفاده زیاد از غذاهای گوشتی و نوشیدن بیش از حد چای و قهوه و نسکافه
- استفاده از غذاهای ممنوع و مضر، نوشیدن مایعات و خوردن ماست همراه با غذای اصلی
- استفاده از داروهای مختلف برای بیماری های چشمی می تواند عامل دیگر برای این بیماری باشد.
- استفاده نکردن از چشم (مطالعه و …) و انجام ندادن کارهای دقیق چشمی موجب ضعیف چشم خواهد شد.
- عدم رعایت بهداشت و نظافت شخصی و استفاده از انواع داروهایی که عوارض جانبی آنها باعث بروز بیماری می شوند.
- برای اینکه چشم ما قادر به دیدن باشد، باید اشعه های نور توسط لایه اشک، قرنیه و لنز خم شوند یا شکسته شوند تا بتوانند بر روی شبکیه تمرکز کنند. شبکیه تصویر ایجاد شده توسط این اشعه های نور را دریافت می کند و تصویر را از طریق عصب بینایی که در واقع بخشی از مغز است به مغز می فرستد. دوربینی در صورتی اتفاق می افتد که طول چشم کوتاه تر از حد معمول باشد یا قرنیه و عدسی قدرت انکساری کافی نداشته باشند. در نتیجه، پرتوهای نور به جای اینکه بر روی شبکیه بیفتند، عقب تر از شبکیه متمرکز می شوند. به طور کلی، این وضعیت باعث می شود تا شما اشیاء دور را تا حدودی واضح ببینید، اما اشیاء نزدیک تارتر به نظر می رسند.
تشخیص:
- یک چشم پزشک میتواند دور بینی چشم را در معاینه چشم اولیه تشخیص دهد.
- ابتدا چشم پزشک دید شما را در فواصل مختلف با نمودار چشمی مورد بررسی قرار میدهد.
- پزشک شما از یک لنز بزرگنمایی استفاده میکند تا دقیق و نزدیکتر در چشم شما نگاه کند.
- پزشک همچنین به منظور اصلاح بینایی از شما میخواهد تا از طریق لنزهای مختلفی که باعث واضح شدن اجسام میشوند، نگاه کنید.
- بسته به نتایج ممکن است معاینه چشم متسع انجام شود. برای این منظور، چشم پزشک قطرههایی را داخل چشمها میریزد تا مردمک چشم (دایره سیاه در مرکز هر چشم) باز شود. چشمهای متسع به پزشک اجازه میدهد تا بطور واضحتری پشت چشم را ببیند.
- تستهای بینایی در مدرسه اغلب متوجه دوربینی در کودکان نمیشوند. بطور معمول در مدارس تنها دید دور تست میشود و از کودک خواسته میشود تا با فاصله گرفتن از یک تخته حرف یا علامتهای روی آن را بخوانند. اگر کودک نتواند چیزها را از فاصله دور ببیند ممکن است به دلیل نزدیک بینی باشد. بچههایی که تست بینایی را در مدرسه انجام نمیدهند باید به متخصص چشم مراجعه کنند که دید کودک را از فاصلهی نزدیک نیز بررسی کند، دانستن دلیل مشکل بینایی در فزندتان موضوع بسیار مهمی است. اگر فرزندتان اغلب دچار دوبینی است یا از سردرد شکایت دارد و در مدرسه دچار مشکلات بینایی است و دید تار دارد باید به چشم پزشک مراجعه کنید.
درمان طب نوین:
- اگر دچار دوربینی خفیف باشید، ممکن است چشم پزشک درمان اصلاحی را توصیه نکند زیرا ماهیچههای مژگانی میتوانند با اصلاح شکل عدسی و متمرکز کردن دید نزدیک این مشکل را جبران کنند. با این حال اگر دچار دور بینی یا پیر چشمی متوسط تا شدید هستید، چندین گزینه برای درمان دارید:
- تجویز عینک: عینک گزینهی دیگری برای اصلاح دور بینی چشم است. انتخاب بین لنز و عینک بستگی به شیوه زندگی دارد. خصوصیات هر دو گزینه را در نظر بگیرید.
- استفاده از لنزهای تماسی: لنزهای تماسی کروی تاربینی و دوربینی را اصلاح میکنند. تمام گزینههای خود را در نظر بگیرید برای مثال تعداد دفعات تغییر لنزها یا مدت زمان استفاده از آنها در طول روز.
- جراحی لیزر چشم: جراحیهای لیزر چشم برای اصلاح خطاهای انکساری استفاده میشود (برای مثال چشم چگونه نور را متمرکز میکند).شایعترین انواع جراحی لیزر چشم عبارتند از: لیزیک، پی آر کی و لازک هر یک از این جراحیهای لیزر چشم از یک لیزر خاص مشابه به نام لیزر اکسایمر برای تغییر شکل قرنیه استفاده میکنند. این همان چیزی است که باعث اصلاح دید. دوربینی چشم میشود. اما جراحی لیزر چشم در جزئیات روش، زمان لازم برای بهبودی، ابزار جراحی، مورد استفاده و تقاضای شما متفاوت است. ممکن است شما برای انجام عمل لیزیک نسبت به عمل لازک مناسبتر باشید.
درمان طب سنتی:
- نداشتن یبوست مزاج (روزانه دو بار اجابت مزاج)
- استفاده از شربت عسل و لیموترش تازه و یخ، 3 تا 4 لیوان در روز
- استفاده از میوه انبه در تابستان به صورت نکتار، روزانه حدود 4 لیوان در روز
- رعایت مسائل بهداشتی فردی بسیار مهم است که می تواند به سرعت کسالت ها را برطرف نماید.
- مصرف روزانه 6 لیوان از مایعات، به خصوص آب تصفیه شده (نیم ساعت قبل و دو نیم ساعت بعد از غذا).
- استفاده از شربت عسل به صورت قطره چشمی (روزانه سه بار و هر بار 3 قطره در هر چشم چکانده شود).
- استفاده از کدو حلوایی یا کدو تننبل، پس از بخارپز کردن، با عسل و لیموترش تازه و روغن زیتون میل شود.
- برای تسریع در بهبودی، بهترین روش استفاده از غذاهای گیاهی و میوه جات به صورت خام و ورزش روزانه است.
- استفاده از میوه جات و سبزیجات تازه فصل که موجب رسیدن انواع ویتامن ها و املاح لازم به بدن بیمار می شود.
- روزانه 2 تا 3 حبه سیر خام را ریز خرد کنید و دو نیم ساعت بعد از هر وعده غذایی با یک لیوان شربت عسل قورت دهید.
- استفاده از روغن زیتون و روغن کنجد در غذاهای روزانه که خون را رقیق می کند و چربی های موجود در خون را از بین می برد.
- در موارد دور بینی شدید، معمولاً لنزهای تماسی نسبیت به عینک ارجحیت دارند. زیرا لنزهای تماسی نسبت به عینک دید طبیعی تر و دید محیطی بهتری برای اصلاح دوربینی ایجاد می کنند.
- در موارد دیگر، افراد ممکن است دوربینی را با لیزیک یا عمل های جراحی انکساری مشابه اصلاح کنند. با استفاده از این روش های جراحی شکل قرنیه برای اصلاح یا بهبود بینایی تغییر داده می شود تا قدرت تمرکز چشم اصلاح شود.
- عینک یا لنزهای تماسی رایج ترین روش های اصلاح علائم دوربینی است. اگر نسخه عینک یا لنز تماسی شما با اعداد مثبت مانند 80/2+ شروع شود، دوربین هستید. ممکن است فرد دوربین همیشه نیاز به عینک داشته باشد و یا اینکه فقط هنگام مطالعه، کار با رایانه یا سایر کارهای نزدیک نیاز به عینک داشته باشد.
- همچنین، در کودکان دوربین برای راحتی بیشتر و مقاومت در برابر ضربه لنزهای عینک باید از مواد لنز پلی کربنات سبک ساخته شوند. لنزهای فتوکرومیک که در پاسخ به نور خورشید به طور خودکار تیره می شوند، برای بچه ها و هر کسی که زمان قابل توجهی را در خارج از منزل سپری می کند، اکیداً توصیه می شود.
- هنگام انتخاب عینک برای اصلاح دوربینی، لنزهای با ضریب انکساری بالا را انتخاب کنید. این لنزها نازک تر، سبک تر و دارای نمای صاف و جذاب تری هستند. لنزهای آسفریک همچنین باعث کاهش بزرگنمایی ناشی از لنزهای متبت قوی می شود که برای عینک های دوربینی استفاده می شوند. توجه داشته باشید که عدسی های کروی با ضریب انکساری بالا نسبت به لنزهای پلاستیکی استاندارد نور بیشتری را منعکس می کنند. برای راحتی بیشتر و ظاهر بهتر، از عینک های با عدسی دارای پوشش ضد انعکاس استفاده کنید تا بازتاب های نورهای پراکنده و مزاحم از بین ببرد.
- از روش های ورزشی چشم نیز استفاه شود؛ بدین ترتیب که روزانه 3 بار و هر بار بین 3 تا 5 دقیقه چشم ها را مرتب باز و بسته نمایید و روزانه 3 بار چشم ها را در جهت بالاو پایین و چپ و راست به گردش در آورید. این ورزش موجب تقویت ماهیچه های چشم می شود، بعد از ورزش، چشم ها را به مدت 3 تا 5 دقیقه بسته نگهدارید و کف دست ها را روی چشم بگذارید.
- با رعایت این روش ها شکل ظاهری و یا فیزیکی چشم به مرور تغییر می کند و به حالت عادی بر می گردد. البته کمی صبر و حوصله لازم است و گذشت زمان.
داروها:
- معمولاً دارویی نیاز نیست.
فعالیت:
- محدودیتی وجود ندارد.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین لبنیات بدون مصلح پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی با رب انار، خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک عدسی با کشمش، خوراک عدسی ساده، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو بادمجان، خوراک کدو حلوایی، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ با سس، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک صیفی جات، خوراک کلم قمری، خوراک گل کلم، خوراک کلم بروکلی، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، یتیمچه، خوراک بادمجان و عدس، بورانی گوجه بادمجان، خوراک بادمجان و غوره، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با جعفری، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک لوبیا سفید با قارچ، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا و عدس، خوراک سویا با نخود، تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، خوراک لوبیا با قارچ، خوراک لوبیا لعاب دار، لوبیا با سویا، خوراک لوبیا ساده، خوراک بامیه با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک تند بامیه، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک کشمشی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک لوبیای سویا، خوراک مخلوط، آش گندم با تره، آش گندم با سویا، آش ماش، آش لپه ۱، آش لپه ۲، آش کدو حلوایی، آش سماق، آش عدس ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش کلم برگ، آش گل کلم ۱، آش گل کلم ۲، آش کلم قمری با گندم، آش کلم بروکلی ۲، آش شلغم ۲، آش انار، آش اسفناج ۱، آش اسفناج ۲، آش حبوبات ۱، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۱، آش گوجه فرنگی ۲، آش شولی ۱، آش رب، آش زرشک، حلیم عدسی با سویا ۱، حلیم دال عدس، مرصع پلو، صیفی پلو، دم پخت گوجه ۲، هویج پلو، پلو مخلوط، قیمه پلو، کلم قمری پلو، کلم پلو با قارچ، عدس پلو ساده، عدس پلو با قارچ، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۲، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، نخود فرنگی پلو ۲، پلوی آلو اسفناج، لبو پلو، بادمجان پلو ۱، بادمجان پلو ۲، رب پلو، بلغور پلو، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش شهد فسنجان، خورش فسنجان با اسفناج، خورش قیمه، خورش قورمه سبزی با سویا، خورش آلو اسفناج، خورش به، خورش آلو و قیسی، خورش تره سویا، خورش قیمه بادمجان، خورش قیمه آلو، خورش بادمجان، خورش کدو بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با سویا ۲، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش بامیه بادمجان، خورش دال عدس با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش قارچ و لوبیا سفید، خورش کدو حلوایی، خورش کدو خورشتی، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش هویج و به، خورشت قیمه قارچ، خورش قیمه بادمجان، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ کلم برگ، سوپ کدو قلیانی، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ کاهو سبز، سوپ جو و اسفناج، کتلت اسفناج، کتلت هویج و سیب زمینی، دلمه کلم، دلمه کدو خورشتی، دلمه سیب زمینی، دلمه برگ انگور، کوفته سبزیجات، کماچ سویا، کماچ مخلوط، کشک سویا.
- خوردنی های مضر: غذاهایی که یبوست مزاج ایجاد می کند، مانند ماست، چای، آب یخ، نوشیدن مایعات همراه غذا یا بلافاصله بعد از غذا، پرخوری، خوردن غذاهای خمیر مانند: ماکارونی و آش رشته، تخم مرغ زیاد، سرخ کردنی، غذاهای چرب و پرحجم، دوغ، نوشابه، نان زیاد، تمام فست فودها، شیرین جات قنادی و مصنوعی، خوردن پنیر در صبحانه، تنقلات مصنوعی از قبیل پفک، شکلات، کاکائو، یخمک، بیسکویت، چیپس، غذاهای شور، مانند: کلم شور، خیارشور، نمک زیاد، استفاده نکردن از، آب نوشیدنی به طور منظم؛ یعنی نیم ساعت قبل از غذا و دو ساعت و نیم بعد از آن، خیره شدن به نور زیاد، مطالعه در محیطی که دارای نور کافی نیست، کم خوابی، شب بیداری، مطالعه در حال حرکت یا در اتوبوس، عمده ترین عامل است که چشم را بسیار ضعیف می کند و دیگری فشارهای عصبی است.
نکته:
- راه های پیشگیری از بیماری های چشمی: اگر مایلید همیشه سلامت چشم خود را حفظ کنید به نکات زیر با دقت توجه فرمایید. ۱. به هرچه که بسیار سفید یا شفاف است نگاه نکنید. ۲. به نورهای شدید مانند نور خورشید یا نور پراژکتور و لامپ های گازی و نورهای متصاعد شده از جوشکاری ها نگاه نکنید. ۳. به برف هایی که روی آن را نور آفتاب فراگرفته است نگاه نکنید. ۴. از نگاه کردن به خطوط ریز نقشه های خیلی دقیق یا خط های بسیار ریز که احتیاج به نوردهی بیشتری دارد خودداری کنید. ۵. تلویزیون را از فاصله خیلی کم تماشا نکنید. ۶. عینک دیگران را به چشم نزنید. ۷. با دست آلوده یا دستمال و اشیاء آلوده چشم را پاک نکنید. 8. از گرد و غبار پرهیز کنید. ۹. زیاد از حد گریه نکنید. ۱۰. مقابل آتش خیلی شدید و گرم ننشینید. ۱۱. هنگام موتورسواری یا سوار شدن بر اتومبیل های بدون سقف و … مواظب باشید که سوز و باد قوی، میکروب ها و گرد و غبار با چشم برخورد نکند. ۱۲. به هیچ جسمی به مدت زیاد و به طور قائم نظر نیفکنید. ۱۳. از ورود دود به چشم دوری گزینید. ۱۴. از هوای بسیار گرم یا بسیار سرد دوری کنید. 15. از دیدن اشیاء خیلی روشن و درخشان که به چشم آزار می رساند مانند آینه ای که مقابل آفتاب گرفته شده و نور آفتاب را به چشم منتقل می کند پرهیز کنید. ۱۶. از زیاد بر پشت خوابیدن پرهیز شود. ۱۷. مواظب باشید که از خوابیدن با شکم پر یعنی فورا پس از صرف غذا و همچنین پس از خوردن غذاهای غلیظ و دیر هضم و پس از مصرف خوراکی هایی که طبیعت آن خیلی گرم است مانند سیر و پیاز و … پرهیز کنید. چون موجب زیان رساندن به چشم می گردد. ۱۸. بیش از اندازه نمک یا غذاهای شور مصرف نکنید. ۱۹. از پرخوری در شب یا هنگام بیدار شدن در نیمه شب پرهیز کنید. ۲۰. از بی خوابی های زیاد و بیدار ماندن بیش از حد بپرهیزید. ۲۱. اگر شکم هر روز کار نمی کند یا یبوست و خشکی مزاج دارید آن را برطرف سازید. ۲۲. به اشیایی که به سرعت می چرخند یا به سرعت از جلوی چشم عبور می کنند نگاه نکنید.
- اعمالی که برای سلامت چشم مفید است: ۱. هرچند روز یک بار صورت را در آب صاف و پاک فرو برید و چشم را در آن باز نگه دارید. ۲. گاهی سرمه و توتیا را با آب بادیان و آب مرزنجوش مخلوط کنید و در چشم بکشید. ۳. به علت اینکه چشم از اعضای مرطوب است و اکثراً رطوبت و سردی باعث ضعف آن مى شود، لذا بایستی گاهی از سرمه خشک و جلا دهنده چشم استفاده کرد تا چشم سالم بماند. ۴. در هر ماه دو تا سه مرتبه چشم را با آب خضض بشویید. ۵. رعایت حفظ محیط چشم، یعنی مزاج چشم را به حالت طبیعی نگهداشتن. برای این کار اگر مزاج چشم خشک باشد گاهی روغن بادام شیرین یا روغن بنفشه یا روغن بنفشه بادام یا روغن کدو در بینی بچکانید. همچنین می توانید در چشم سرمه مناسبی نیز به کار برید.
- انواع جراحی لیزر چشم: فوتورفراکتیو کراتکتومي (پی آر کی) شامل استفاده از لیزر برای از بین بردن مقادیر کوچک بافت زیر سطح قرنیه به منظور تغییر شکل قرنیه (سطح جلویی چشم) است. این تغییر شکل به شما کمک میکند تا بهتر ببینید. لیزر در ضخامت قرنیه (لیزیک) شامل ایجاد یک برش کوچک (بریدن) از طریق سطح قرنیه (ایجاد فلپ) است، به طوری که جراحان میتوانند به بافت زیری آن دست یابند. مقدار کمی بافت با استفاده از لیزر برداشته میشود تا بافت را از بین ببرند. فلاپ پشت قرنیه قرار گرفته و قرنیه بلافاصله پس از آن بهبود مییابد. (لازک) یک تنوع در روش پی آر کی و لیزیک است که شامل برش دادن به لایه بیرونی قرنیه است تا لیزر بتواند مقادیر کمی از بافت را در زیر سطح قرنیه از بین ببرد.