کاربر

درمان درد کف پا

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

درد کف پا: عبارت است از درد کف پا می تواند در نتیجه عوامل مختلف ایجاد شود. انحنای کف پا کنترل نحوه توزیع فشار در ناحیه پا را در هنگام انجام فعالیت هایی مثل راه رفتن بر عهده دارد. در صورتی که انحنای کف پا یا بافت های نرم اطراف آن دچار مشکل شوند، امکان احساس درد در همه نقاط پا، زانو، یا پایین کمر وجود دارد. درد کف پا همچنین هنگام ایستادن یا راه رفتن برای دوره های طولانی ایجاد می گردد. این شرایط اغلب به خاطر ضعف و سفتی عضلات و تاندون هایی که انحنای کف پا را حفظ می کنند، ایجاد می شوند. در ناحیه پای انسان 26 استخوان وجود دارد. استخوان های قوزک و کف پا در ناحیه میان پا به یکدیگر متصل شده و با رباط ها، مفاصل و تاندون ها برای ایجاد انحنا در کف پا، حمایت می شوند. دو انحنای اصلی در ناحیه پا وجود دارد که عبارت از انحنای طولی کف پا که در طول پا امتداد پیدا کرده و انحنای عرضی کف پا که در عرض پا کشیده شده، می باشد، انحنای طولی را می توان به دو بخش تفکیک کرده که عبارت از انحنای طولی میانی که در ناحیه داخلی پا وجود دارد و انحنای طولی طرفی است که در سمت خارجی پا قرار گرفته است. توجه داشته باشید همه شرایطی که بر وضعیت انحنای کف پا تأثیر می گذارند، می توانند باعث درد کف پا شوند.

انواع درد کف پا:

  1. درد پاشنه
  2. درد انگشت پا
  3. درد قوس کف پا
  4. درد کناری بیرونی کف پا
  5. درد برجستگی (زیر پنجه) کف پا

علائم:

  1. داغ شدن و گزگز و مورمور پا
  2. تورم یا حساسیت به لمس در پا
  3. حساسیت به لمس در صورت فشار دادن پا
  4. درد شدید هنگام چرخش و یا دست‌کاری پا
  5. قرمزی و یا کبودی در صورت آسیب جدی‌تر
  6. احساس ناراحتی هنگام قرار دادن وزن بر روی پا
  7. یک درد تیر کشیدن مبهم و مداوم (اگر رباط کشیده شده باشد)

علت:

  • مشکلات فاسیای کف پا: فاسیای کف پا یک نوار فیبری ضخیم است که در امتداد کف پا امتداد دارد. فاسیا به حفظ انحنای کف پا و انتقال نیرو در هنگام حرکت کردن در ناحیه پا کمک موثر می نماید. رایج ترین مشکل ایجاد شده در این رابطه فاسئیت کف پا است. در صورتی که کشیدگی بیش از حد برای فاسیای کف پا ایجاد شود (برای مثال به دلیل ایستادن طولانی مدت بر روی پاها، افزایش یکباره سطح فعالیت یا تغییر در وضعیت قرار گرفتن پا بر روی زمین)، فاسیای کف پا ملتهب شده و متورم می شود. این شرایط اغلب با ایجادخار پاشنه پا همراه است. در واقع، خار پاشنه به معنی رشد بیش از حد استخوان به خاطر کشیدگی مکرر در ناحیه اتصال فاشیای کف پا به استخوان می باشد. اگر با گذشت زمان، نوار فاسیت ‌پلانتار در کف پا به طور مداوم به استخوان پاشنه فشار بیاورد، نهایتاً یک زائده‌ی استخوانی در محل اتصال این دو به‌ یکدیگر تشکیل می‌شود. وارد شدن فشار به استخوان پاشنه توسط نوار فاسیت‌ پلانتار عمدتاً به خاطر عملکرد غیرطبیعی پا و یا به خاطر وضعیت بد قرارگیری پا (در هنگام ایستادن یا راه رفتن و …) است. در واقع همان دلایلی که موجب التهاب فاسیت پلانتار و درد خار پاشنه می‌شوند، نهایتاً به شکل گیری خار پاشنه و پاشنه درد نیز منجر می‌شوند. فاسئیت کف پا یکی از رایج ترین علت های درد کف پا است. این شرایط معمولاً پس از انجام فعالیت یا استراحت طولانی همچون هنگام بیدار شدن از خواب مشاهده شده و باعث ایجاد درد کف پا می شود.  یک مشکل کمتر معمول در ارتباط با فاسیای کف پا که باعث درد می شود، فیبروماتوز کف پا است. این شرایط زمانی ایجاد می شود که یک برآمدگی در ناحیه فاسیای کف پا ایجاد شود. این برآمدگی معمولاً در قسمت میانی انحنای کف پا ایجاد می شود. این شرایط اغلب باعث ایجاد درد در هنگام راه رفتن می شود که علت آن وارد شدن فشار به کف پا به خاطر برآمدگی      می باشد.
  • شکستگی ناشی از فشار: یکی از علت های معمول دیگر برایدرد انگشتان پا وکف پا، ایجاد شکستگی ناشی از فشار است. این شکستگی ها معمولاً به خاطر وارد کردن فشار بیش از حد به یکی از استخوان های پا در نتیجه فعالیت هایی همچون پریدن و دویدن ایجاد شده و بطور خاص در فعالیت های تکراری و نیز زمانی مشاهده می شود که فرد به صورت یکباره سطح فعالیت خود را افزایش می دهد. با وجودی که در این حالت شکستگی استخوان ممکن است بسیار کوچک باشد، اما درد ناشی از آن بسیار زیاد است. شکستگی ناشی از فشار استخوان های کف پا یا استخوان ناوی می تواند باعث ایجاد درد خفیف تا شدید در ناحیه کف پا شود.
  • تاندونیت تیبیال خلفی: عضله ساقی خلفی نقش بسیار مهم در حمایت از انحنای میانی کف پا دارد. مشکل تاندونیت تیبیال خلفی معمولاً به خاطر استفاده زیاد از این عضله در هنگام انجام فعالیت هایی مثل ورزش های دارای سطح تماس بالا همچون فوتبال یا تنیس یا در نتیجه آسیب دیدگی هایی مثل زمین خوردن ایجاد می شود. این شرایط باعث التهاب تاندون یا حتی پارگی آن می شود و می تواند باعث درد در ناحیه کف پا شود. این درد معمولاً با انجام فعالیت یا در هنگام ایستادن به مدت طولانی تشدید می شود. در صورتی که این مشکل ادامه داشته باشد، بخش داخلی پا (انحنا یا قوس میانی کف پا) به تدریج انحنای خود را از دست می دهد و این شرایط در نهایت باعث صاف شدن کف پا خواهد شد. یک آزمایش ساده برای تشخیص این شرایط ایستادن بر روی یک پا و بلند کردن بدن بر روی سر انگشتان است. در صورتی که فرد نتواند این کار را انجام دهد، احتمالاً به مشکل تاندونیت تیبیال خلفی دچار شده است. روش های درمان قابل استفاده در این حالت معمولاً شامل استراحت، یخ درمانی، تمرین های حرکتی، استفاده از کفش وکفی طبی  و فیزیوتراپی است.
  • سندرم تونل تارسال: سندرم تونل تارسال زمانی ایجاد می شود که به عصب تیبیال در هنگام عبور از تونل تارسال در بخش میانی استخوان قوزک فشار وارد شود. این شرایط می تواند باعث ایجاد درد در ناحیه کف پا و نیز ایجاد احساس گز گز شود. در این حالت بی حسی ایجاد شده در پاشنه پا اغلب به سمت انگشت شست و سه انگشت مجاور آن کشیده می شود. علاوه بر این، ممکن است این شرایط باعث ایجاد احساس گرما و سرما در امتداد ناحیه کف پا شود. سندرم تونل تارسال در نتیجه همه مسائلی ایجاد می شود که باعث محدود شدن فضا در ناحیه تونل تارسال می شود. برای مثال در این رابطه می توان از تشکیل کیست، برآمدگی، زائده های استخوانی، و ورم در ناحیه قوزک به خاطر آسیب دیدگی یا تومور نام برد. هدف اصلی روش های درمان مورد استفاده برای درد کف پا، کاهش درد در ناحیه کف پا است. برای مثال به منظوردرمان درد کف پا می توان از تمرین های تقویتی و کششی، بانداژ محکم و تزریق استروئید در این رابطه استفاده کرد. در صورتی که درد در ناحیه کف پا با وجود استفاده از این روش های درمانی ادامه داشته باشد، ممکن است انجام عمل جراحی بر روی بیمار الزامی گردد.
  • گرفتگی عضلات کف پا: گرفتگی پا در نتیجه اسپاسم غیر قابل کنترل و یکباره عضلات پا ایجاد می شود. این شرایط معمول ترین علت های درد کف پا است، اما می تواند در هر نقطه از کف پا یا پایین زانو احساس شود. معمولاً، این درد فقط برای چند ثانیه ادامه دارد، اما در مواردی که مشکل جدی تر باشد، درد ممکن است به مدت طولانی ادامه داشته باشد. گاهی اوقات، هیچ دلیل مشخصی برای گرفتگی پا وجود ندارد، اما دلایل احتمالی می تواند شامل رژیم غذایی، سفت و ضعیف شدن عضلات، از دست دادن آب، کاهش چرخش خون و خستگی باشد. گاهی اوقات، این شرایط می تواند نشانه ای از ابتلا به بیماری های جدی تر باشد. به همین خاطر در صورتی که بطور مکرر با این مشکل مواجه شدید، با پزشک درباره آن ملاقات نمایید. بعضی از بهترین روش ها برای کاهش دفعات وقوع درد کف پای ناشی از گرفتگی انجام تمرین های ورزشی، گرما درمانی، نوشیدن مقدار زیاد آب، استفاده از استرچر انگشتان پا و اطمینان از پوشیدن کفش های مناسب است.
  • پای ورزشکار: مشکل پای ورزشکار در نتیجه یک عفونت قارچی ایجاد می شود که در اکثر مواقع علت آن عدم رعایت بهداشت مناسب پا یا قرار دادن طولانی مدت آن در شرایط مرطوب می باشد. این شرایط می تواند در بخش های مختلف پا باعث ایجاد خشکی، پوسته شدن و خارش شده و درد  کف پا را به همراه داشته باشد. مشکل پای ورزشکار را معمولاً می توان با راه رفتن با پای برهنه برای چند روز و نیز رعایت مناسب بهداشت پا درمان کرد. گاهی اوقات، پزشک ممکن است برای بیمار داروهای ضد قارچ نیز تجویز نماید.
  • کف پای صاف: کف پای صاف که به آن صافی کف پا نیز گرفته می شود، زمانی مشاهده می گردد که انحنای کف پا بطور کامل از بین رفته و کل ناحیه کف پا بر روی زمین قرار گیرد. کودکان با کف پای صاف متولد می شوند، اما با رشد کردن آنها، انحنای کف پا به تدریج شکل می گیرد. به هر حال، انحنا یاقوس کف پا در حدود 30 درصد افراد هیچگاه ایجاد نمی شود. این مشکل همچنین می تواند در سنین بالاتر به خاطر بیماری، بارداری، آسیب دیدگی، وارد شدن فشار بیش از حد به پا یا به عنوان بخشی از فرآیند افزایش سن نیز ایجاد گردد. بسیاری از افرادی که کف پای صاف دارند، علائم و ناراحتی خاص در این رابطه احساس نمی کنند، اما بعضی افراد به خاطر این مشکل با درد کف پا و مشکلاتی همچون درد زانو یا درد کمر مواجه می شوند. این افراد ممکن است با خستگی سریع پای خود در هنگام ایستادن یا راه رفتن مواجه شوند و بلند شدن بر روی سر انگشتان برای آنها دشوار است. افرادی که به خاطر کف پای صاف با مشکل درد کف پا مواجه می شوند، معمولاً می توانند با انجام تمرین های حرکتی یا استفاده از کفش های طبی (که دارای کفی های مخصوص برای اصلاح وضعیت پا است) و نیز راه رفتن با پای برهنه به جای پوشیدن کفش، مشکل خود را بر طرف نمایند. یک آزمایش سریع برای تشخیص صافی کف پا، قرار دادن پا در یک سینه آب و سپس قرار دادن آن بر روی یک سطح هموار همچون کاغذ ضخیم است. به این ترتیب فرد می تواند یک تصویر از جای پای خود داشته باشد. در این حالت هر چه بخش بزرگتری از کف پا در تصویر قابل مشاهده باشد، صافی کف پای فرد نیز بیشتر است.
  • بیماری های خاص: تعدادی از بیماری ها می توانند باعث ایجاد درد در ناحیه کف پا شوند. برای مثال در این زمینه می توان از دیابت، آرتروز و چاقی نام برد. این شرایط می تواند بر وضعیت و قدرت استخوان ها، عضلات، رباط ها و تاندون ها تأثیر گذاشته و باعث ایجاد درد در ناحیه کف پا شوند.
  • پوشیدن کفش های نامناسب: مشخص است که کفش نقش مهمی در احساس ایجاد شده در پاها دارد. معمولاًعلت درد کف پا می تواند به خاطر پوشیدن کفش های نامناسب و به خصوص کفش هایی که سطح حمایت کمتر از انحنای کف پا دارند یا پوشیدن کفش هایی که بسیار تنگ هستند، باشد. کفش زمانی اهمیت پیدا می کند که فرد مدت زمان طولانی بر روی پاهای خود ایستاده یا فعالیت های ورزشی مثل پریدن انجام دهد. کفش هایی که استفاده می کنیم، باید از پا حفاظت کرده، راحت و نرم باشند. همچنین کفش می بایست دارای سطح مناسب قوس به منظور حمایت از انحنای کف پا بوده و عرض مناسب داشته باشد.
  • رگ به رگ شدن یا پیچ خوردگی رباط: در هر پا 26 استخوان وجود دارد، که همه آن‌ها توسط یک شبکه‌ای پیچیده از رباط‌ها، به هم متصل شده‌اند. این رباط‌ها می‌توانند در اثر چرخش ناگهانی پا و یا فرود نامناسب پا بر زمین هنگام راه رفتن و یا دویدن، آسیب ببینند. آسیب‌دیدگی لیگامنت‌ها معمولاً در اثر حرکت‌های غیرمعمول پا ایجاد می‌شوند و بلافاصله باعث درد می‌شوند. تورم نیز ممکن است رخ دهد. اغلب رگ به رگ شدن رباط‌ها پس از استراحت بهبود می‌یابد. گاهی اوقات بی‌حرکت نگه‌داشتن مچ پا می‌تواند به درمان کمک کند. در برخی از موارد نادر، ممکن است برای درمان جراحی نیاز باشد. یکی از این آسیب‌دیدگی‌های رباطی، تحت عنوان (آسیب لیسفرانک میانه پا) شناخته می‌شود.
  • ورود اشیاء به داخل پا: گاهی اوقات درد پا می‌تواند در اثر ورود شیئی به داخل پا ایجاد شده باشد.بنابراین بهتر است بررسی نمایید که آیا با پای ‌برهنه بر روی شیئی نوک‌تیز راه‌رفته‌اید و یا نه، همچنین کف پا را برای ارزیابی وجود زخم بررسی نمایید. اگر یک جسم کوچک، مانند تراشه یا خار، در پای شما فرورفته باشد، اشکالی ندارد که خودتان آن را برطرف نمایید. دست‌های خود را بشویید و ناحیه موردنظر در پا را تمیز کنید، اگر کمک می‌کند می‌توانید از یک موچین استفاده نمایید. پس از حذف جسم خارجی درد شما بهبود خواهد یافت. اگر جسم خارجی به عمق پای شما نفوذ کرده است، سعی نکنید خودتان آن را حذف کنید، در اولین فرصت به پزشک مراجعه نمایید.
  • تغییرات ناگهانی وزن: تغییرات شدید در وزن که معمولاً در یک دوره کوتاه اتفاق می‌افتد، می‌تواند بر قوس پا فشار وارد کرده و موجب درد کف پا شود. به‌طور خاص، افرادی که چاق هستند، مبتلایان به دیابت نوع 2، و یا زنان باردار، در اثر فشار وارده بر قوس پا، بیشتر در معرض درد کف پا قرار می‌گیرند.زنان باردار می توانند برای جلوگیری یا درمان درد کف پا اقداماتی همچون کشیدن عضلات ماهیچه ساق پا، انتخاب کفش مناسب و … انجام دهند.
  • مشکلات ستون فقرات: علت درد کف پا و انگشتانممکن است در بسیاری از موارد مشکلات ستون فقرات و کمر می باشد. هرچند درد کف پا و کمر بسیار شایع می باشد، اما بسیاری از بیماران درد کف پا، کمردرد ندارند و یا یک کمردرد قدیمی دارند که اصلاً نمی توانند  قبول کنند که درد کف پا و قوزک پا مرتبط با مشکل کمر آنها می باشد.
  • پریود: علت درد پا هنگام پریود مرتبط با تشدید علت اصلی درد کف پا مثلا در کمر و یا متاتارسالژی و تغییرات هورمون های زنانه می باشد. یعنی این تغییرات موجب انداختن یک ذره بین بر روی درد می شود و عامل اصلی درد نمی باشد. توجه کنید که درد کف پا با کبد چرب در ارتباط نیست.
  • علت درد پا در شب: علت درد کف پا در شب عمدتاً مرتبط با مسایل نوروپاتی مانند ارتباط با کمر مانند دیسک کمر می باشد. ایجاد نوروپاتی مانند نوروپاتی دیابتی هم می تواند موجب درد کف پا شود که خصوصاً در تست نوار عصب و عضله مشخص می شود.
  • فیبروماتوز کف پا: یکی از علل نادرتر برای درد قوس کف پا، عارضه فیبروماتوز کف پا می‌باشد که در اثر آن یک زائده کوچک گره مانند بر روی پلانتار فاسیا تشکیل می‌شود. این زائده معمولاً در قسمت میانی قوس کف پا به وجود می‌آید و اغلب به خاطر فشاری که در هنگام راه رفتن بر روی آن وارد می‌شود، باعث دردناک شدن کف پا خواهد شد.
  • پای سنگر مانده: اگر پاهای شما به مدت طولانی در معرض ناهمواری و شرایط سخت قرار داشته باشد، ممکن است به عارضه پای سنگر مانده دچار شوید. این عارضه بیشتر در کارگران ساختمانی، بازیکنان فوتبال آمریکایی و افرادی که در راهپیمایی‌های طولانی شرکت می‌کنند، دیده می‌شود. در اثر این عارضه، رنگ کف پا به حالت سفید تا خاکستری در می‌آید و دچار بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن می‌شود. سایر علائم این عارضه شامل درد و ورم در قسمت کف پا می‌باشد. اگر این عارضه به موقع درمان نشود، می‌تواند باعث تاول زدن در کف پا و آسیب‌دیدگی دائم اعصاب در این ناحیه شود.

پیشگیری:

  • نرمش‌های کششی ساده را هر روز انجام دهید.
  • وزن خود را در صورت امکان کاهش دهید تا به وزن ایده‌آل برسید.
  • توصیه‌ها و دستورات درمانی پزشک معالج خود را به دقت انجام دهید.
  • کفش‌های مناسبی بپوشید که کاملاً اندازه‌ی پا و مناسب فعالیت‌های خاص‌تان باشد.
  • استقامت خود را به تدریج، به ویژه با انجام نرمش‌ها و تمرین‌های جدید، افزایش دهید.
  • در هر فرصت ممکن استراحت کنید و قوزک پا را حداقل تا دوازده اینچ از سطح قلب بالا ببرید.
  • هر روز یک فعالیت متفاوت انجام دهید، برای مثال یک روز دوچرخه سواری و فردای آن روز شنا کنید.

تشخیص:

  1. انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار: به منظور تشخیص درد کف پا، پزشک سوابق و شرح حال شما را به طور کامل بررسی می‌کند و سؤالاتی در مورد علائم این عارضه از شما می‌پرسد. همچنین با معاینه کامل کف پا و قوزک، نشانه‌ها و علائم موجود در آن را بررسی می‌کند.
  2. عکسبرداری اشعه ایکس:این آزمایش برای تهیه عکس‌هایی حاوی جزئیات مربوط به ساختارهای متراکم موجود در بدن از قبیل استخوان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  3. تصویربرداری رزونانس مغناطیسی(MRI) : این آزمایش برای تهیه تصاویری از بافت‌های نرم مانند تاندون‌ها و ماهیچه‌ها استفاده می‌شود.
  4. سی تی اسکن:این اسکن‌ها حاوی جزئیات بیشتری در مقایسه با عکس‌های اشعه ایکس می‌باشد و تصاویری از مقطع عرضی کف پا و قوزک پا تولید می‌کند.
  5. سونوگرافی:در آزمایش سونوگرافی از امواج صوتی دارای فرکانس بالا و بازتاب آن توسط اندام‌های داخلی بدن برای تهیه تصاویری از استخوان‌ها و بافت‌های نرم، استفاده می‌شود.

درمان طب نوین:

  • درمان این بیماری در اکثر قریب به اتفاق بیماران نیاز به جراحی ندارد. از بین کسانی که درمان می شوند از هر ده نفر حدود هشت نفر در عرض یک سال خوب می شوند و از هر صد نفری که به این مشکل مبتلا می شوند ۹۵ نفر بدون نیاز به عمل جراحی بهبود میابند. هر چه درمان زودتر شروع شود موثرتر و مفیدتر است. قدم اول در درمان یافتن علت زمینه ایست که موجب مساعد شدن شرایط بروز این بیماری شده است. پزشک معالج آنها را یافته و تا حد امکان رفع می کند. با این حال اقدامات عمومی وجود دارند که می توان آنها را در درمان تمامی انواع درد ناشی از فاسئیت پلانتار بکار برد. مهمترین این  اقدامات عبارتند از:
  • استفاده از کفی کفش مناسب: یکی از اصول درمان فاسئیت پلانتار استفاده از کفی است. کفی ها قطعاتی از جنس پد یا نمد یا پنبه کوبیده شده هستند که در مناطق مختلف کف پا گذاشته می شوند و هدف از استفاده از آنها باز توزیع مناسب نیروهای وارده به قسمت های مختلف کف پا است تا فشار بطور مناسبی به فاشیای پلانتار وارد شود. از دو نوع کفی برای درمان فاسئیت پلانتار استفاده می شود (کفی در زیر قوس کف پا و کفی در زیر پاشنه پا). این کفی ها یا در کفش قرا می گیرند و یا اگر از جنس سبکی ساخته شده باشند می توان آنها را با چسب به زیر کف پا چسباند. در صورتی که امکان چسباندن آنها در زیر پا باشد موثرترند. البته قرار دادن آنها در کفش راحت تر است ولی این کفی ها معمولاً در بازار بصورت آماده هستند و ممکن است اندازه آنها طوری باشد که در داخل کفش شما فیت نشوند. در این موارد کفی باید به توسط فرد صلاحیت داری به اندازه پا و کفش شما درآید.
  • پوشیدن کفش مناسب: استفاده از کفش هایی که کفی آنها در ناحیه پاشنه نرم و راحت است و کل کفی آن قوسی دارد که زیر کف پا را حمایت می کند. کفش های ورزشی مرغوب اغلب این خواص را دارند.
  • استراحت کردن: مهمترین اقدام درمانی استراحت است. باید به پا استراحت داد به این معنی که تا مدتی باید کمتر سر پا ایستاد و راه رفت. با هر قدمی که برداشته می شود فاشیای کف پا دچار کشش می شود و التهاب و درد بیشتر می شود. فاشیای پلانتار آزرده شده باید مدتی استراحت کند تا بتواند بتدریج خود را بازسازی کرده به حالت اول برگردد. اگر بیمار راه رفتن را ادامه دهد این فاشیا را بطور مکرر تحت کشش قرار داده و اجازه بهبودی به آن را نمی دهد. پس سعی کنید فعالیت های روزانه ای را که موجب افزایش درد شما می شود را کاهش دهید. روی زمین سخت راه نرفته و ندوید. اگر درگیر فعالیت وزشی خاصی هستید که در آن پاشنه پا تحت ضربات و فشار مداوم است باید این فعالیت ورزشی را کم و یا حتی موقتاً قطع کنید.
  • سرما درمانی: پاشنه پا را به مدن ۲۰ الی ۱۵ دقیقه روی یک بطری یخ زده یا کیسه پلاستیکی حاوی تکه های یخ بگذارید. اگر می خواهید اینکار را روزی یکبار انجام دهید بهترین وقت آن قبل از خوابیدن است ولی توصیه می شود سرد کردن پاشنه را روزی ۴ الی ۳ بار انجام دهید. گرم کردن پا به تنهایی مفید نیست و ممکن است درد را بدتر کند. می توانید از گرم کردن و سرد کردن متناوب پا استفاده کنید. در این حال سعی کنید مراحل را با سرد کردن پایان دهید.
  • کاهش وزن: وزن زیاد فشار زیادی را به فاشیای پلانتار وارد می کند. در این بیماری هر کیلوگرم کاهش وزن با ارزش است.
  • اسپیلینت شبانه: معمولاً وقتی فرد در شب می خوابد کف پایش به پایین خم شده و این موجب می شود تا فاشیای پلانتار ریلاکس شده و در صبح که فرد از خواب بلند می شود طول آن قدری کوتاه تر شده است و همین امر موجب شدت درد صبحگاهی است. با استفاده از یک آتل یا اسپلینت در هنگام خواب که به پا و ساق بسته می شود مچ پا در حالت ۹۰ درجه نگه داشته شده تا کشش فاشیای پلانتار در حین خواب حفظ شود. این روش گرچه کمی ناراحت کننده است ولی موثر است.
  • شوک ویوتراپی: در این روش که به توسط متخصص فیزیوتراپی انجام می شود با تاباندن اشعه اولتراسونیک به ناحیه پاشنه روند ترمیم آسیب های فاشیای پلانتار تسریع می شود. اثر این روش در همه بیماران یکسان نبوده و ثابت شده نیست.
  • ماساژ درمانی: گاهی اوقات انجام ماساژهای مناسب برای کاهش کشش و سفتی در کف پا و عضلات پشت ساق موثر واقع می شوند.
  • تیپینگ: گاهی اوقات تپینگ Taping کف پا به توسط فرد خبره می تواند موجب کاهش استرس به فاشیای پلانتار شود.
  • تزریق کورتون این روش درمانی از موثرترین روش های از بین بردن درد و التهاب پاشنه است. تزریق داروهای کورتیکواستروئیدی در پاشنه در صورتی که به توسط پزشک جراح متبحر انجام شود می تواند به کاهش تورم و درد کمک شایانی کند ولی در انجام آن نباید افراط کرد. توجه داشت باشیم که تزریق های مکرر می تواند موجب پاره شدن فاشیای کف پا شده و فرد دچار صافی کف پا و درد مزمن شده یا حجم چربی زیر پاشنه که مانند یک بالشتک و ضربه گیر عمل می کند کم شود.
  • گچ کوتاه پا: در صورت جواب ندادن به روش های قبلی معمولاً آخرین اقدام غیر جراحی، گچ گیری پا به توسط یک گچ کوتاه به مدت سه هفته است.
  • جراحی: اگر بعد از ۱۲ الی ۶ ماه درمان فعال، درد همچنان باقی ماند پزشک معالج ممکن است تصمیم به انجام عمل جراحی بگیرد. توجه به این نکته ضروری است که برای درمان این بیماری ندرتاً نیاز به عمل جراحی پیدا می شود و اگر درمان به درستی انجام شود اکثر قریب به اتفاق بیماران بعد از چند ماه خوب می شوند. معمول ترین درمان جراحی این بیماری آزاد کردن فاشیای پلانتار است. در این عمل جراحی قسمتی از فاشیای پلانتار بریده می شود تا کشش زیادی که روی این رباط قرار دارد مرتفع شود. این عمل جراحی را می توان به روش باز یا با آندوسکوپ انجام داد.
  • لیزر درمانی: لیزر یکی از روش هایدرمان درد کف پا می باشد که برای تسکین درد، کاهش التهاب و تسریع دوران بهبود محسوب می‌شود. این فن‌آوری پیشرفته و تأیید شده عملی ایمن، بدون درد، غیرتهاجمی و غیرجراحی و بدون اثر جانبی است که تنها چند دقیقه طول می‌کشد. نتایج حاصل از لیزر درمانی غالباً آنی است و تأثیر آن بر تسریع فرآیندهای التیام به اثبات رسیده است.
  • درمان با اوزون: اوزون ترانس درمال کارآمدترین و پرطرفدارترین روش غرق کردن بدن در اوزون است. اوزون با به کارگیری این روش از راه پوست در حالی وارد بدن می‌شود که بیمار در اتاقک بخار گرم یا اتاقک گرمای مادون قرمز دور می‌نشیند. پس از باز شدن منافذ پوست در اثر گرم شدن ملایم، بخار اوزون از راه پوست وارد بدن می‌شود. فواید اوزون عبارت است از: شل کردن عضله‌ها با کاهش میزان اسید لاکتیک، غیرفعال کردن باکتری‌ها، ویروس‌ها، قارچ‌ها و تک یاختگان، تحریک کاهش وزن و سوزاندن کالری‌ها، نرم و جوان کردن پوست، برطرف کردن خستگی مزمن و بیماری محیطی، تحریک سیستم ایمنی و تسریع التیام، به علاوه افزایش اکسیژن فرآیند سم زدایی طبیعی بدن را تسهیل می‌کند.

درمان طب سنتی:

  • زالو درمانی کف پا نیز موثر است.
  • هر شب قبل از خواب با روغن های نظیر بادام تلخ، سیاهدانه کف پا را چرب کنید و گرم نگه دارید، همچنین می توانید از ضماد دنبه و خرما نیز بهره ببرید.
  • ابتدا پای بیمار را در آب گرم به مدت نیم ساعت قرار دهید تا خوب گرم شود سپس با روغن های نظیر شتر، شترمرغ و … خوب پا را ماساژ دهید تا نرم شود و سپس بیمار باید بنشیند و پای خود را به زانوی شما فشار دهد به طوری که پاشنه پای بیمار روی زمین و کف پا روی زانوی شما باشد و طبیب با یک پارچه یا با دست قسمت یک سوم انتهایی روی پا نزدیک به مچ پا را به سمت داخل فشار میدهد. و یا ببیمار پای خود را روی زمین قرار دهد و طبیب یک پارچه را بپیچد تا حالت طناب پیدا کند و طبیب پارچه را به صورت برعکس گرفته و روی ناحیه روی پا فشار بدهد تا صدا کند.

داروها:

  • ناپروکسن
  • ایبوپروفن
  • دیکلوفناک
  • سلکوکسیب

فعالیت های بدنی:

  • تمرین قوس کف پا: کف پای برهنه را رو به جلو و عقب، از پاشنه در امتداد قوس کف پا روی استوانه بغلتانید. این حرکت را دو بار در روز، هر بار به مدت 3 تا 5 دقیقه انجام دهید.
  • گرفتن اجسام با انگشتان پا: استوانه را زیر انگشتان پا قرار دهید، سپس انگشت‌ها را رو به پایین خم کنید و با آنها استوانه را بگیرید و 5 تا 10 ثانیه نگه دارید. 10 بار این حرکت را تکرار کنید. صبح‌ها بهترین زمان برای انجام دادن این تمرین است.
  • بالا رفتن روی نوک پنجه: بایستید، کف پاها را به موازات یکدیگر بگذارید و به آهستگی روی پنجه بالا و پایین بروید. این حرکت را 10 بار تکرار کنید تا عضله‌های ساق پا و قوس کف پا کشیده شود.
  • کشش تاندون آشیل: برجستگی کف پا را روی نخستین پله پلکان بگذارید و بایستید. سپس بگذارید پاشنه‌ها رو به پایین و کف زمین بیاید. 15 تا 30 ثانیه در این حالت بمانید و سپس استراحت کنید. این حرکت را 3 بار تکرار کنید.
  • کشش آرنگ کف پا: بنشینید، کف یک پا را روی زانوی دیگر بگذارید، پایه انگشتان را بگیرید و تا جایی که کشش ملایمی را حس می‌کنید به سمت پا بکشید. 15 ثانیه در این حالت بمانید. این حرکت را 3 بار تکرار کنید.
  • کشش با استفاده از حوله: روی زمین بنشینید و یک پا را مقابل خود دراز کنید. حوله را دور پنجه بیاندازید و آن را بدون خم کردن زانو به سمت بدن بکشید. 10 ثانیه در این حالت بمانید. این حرکت را 3 بار تکرار کنید.
  • چرخش و کشش کف پا: کف پا را رو به داخل به گونه‌ای بکشید که تا حد امکان کف پا در راستای پا قرار گیرد و خط صافی تشکیل شود، 5 تا 10 ثانیه در این حالت بمانید. این حرکت را 10 بار تکرار کنید.

رژیم غذایی:

  • از غذاهایی با طبیعت سرد و تر و سرد و خشک پرهیز کنید و سعی کنید از غذاهایی با طبیعت گرم و تر بیشتر استفاده کنید.
error: محتوا محافظت شده می باشد.