دردهای گذرا در نواحی مختلف بدن: عبارت است از به گفته پزشکان، درد علامتي است که به انسان درباره بروز بيماري ها هشدار مي دهد. اين درد در نقاط مختلف بدن متفاوت است و علائم خاص خود را دارد، علائمي که به ما مي فهماند سلامتمان به خطر افتاده است، هشداري که بايد جدي گرفته شود؛ از اين رو توجه به درد در نقاط مختلف بدن مي تواند به حفظ سلامت و رفع مشکلات به وجود آمده کمک کند.
علائم:
- غالباً يك داستان طولانی از درد شديد اندام ها که به درمان هاي مختلف پاسخ نداده و با طي زمان افزايش يافته است وجود دارد. شدت درد در حدي بيان مي شود که خيلي از اوقات مانع از بكار بردن عضو دردناك مي شده است. مواردی که در بیشتر مردم بدون احساس درد است مثل لمس سطحي، در اين بيماران می تواند باعث درد شديد شود. به اين پديده غیر عادی (allodynia) گفته مي شود، مجموعه اين مسائل بر فعاليت روز مره کودکان مبتلا اثر گذاشته و غالباً باعث غيبت زياد از مدرسه خواهد شد. پس از مدتي در عده اي از اين بيماران تغييراتي در پوست بصورت رنگ پريدگي و منقوط شدن پوست و نيز تغييرات درجه حرارت (غالباً بصورت کاهش) و يا نمناك شدن پوست ديده مي شود. تورم اندام نیز ممکن است دیده شود. گاهي از اوقات کودك پايش را دريك حالت غير عادي نگه مي دارد و از انجام هرگونه حرکتی امتناع مي كند.
علت:
- ترک اعتیاد
- درد های ریحی و باد در بدن (قولنج) که منشاء آن غلبه بلغم در بدن می باشد.
- اختلال در جریان خون: یکعلت درد تمام استخوان های بدن مانند بازوها و پاها، عدم دریافت خون کافی در آنهاست که با عنوان مشکلی به نام لخته شدن خون شناخته می شود. در ابتدا، ممکن است فقط هنگام ورزش کردن متوجه آن شوید، اما با گذشت زمان، ممکن است هنگام نشستن یا راه رفتن آن را احساس کنید. این شرایط معمولاً به دلیل وضعیتی به نام تصلب شرایین ایجاد می شود که در صورت انسداد رگ های خون رسان به عضلات شما ایجاد می شوند.
- کم کاری تیروئید: کم کاری تیروئید شرایطی است که غده تیروئید شما به اندازه کافی از هورمون های کلیدی مربوط به این غده استفاده نمی کند. در نتیجه این شرایط می تواند باعثبدن درد و بی حالی، درد در تمام نقاط بدن و مفاصل و همچنین تورم و حساسیت شوند. این حالت می تواند شما را با خستگی مواجه ساخته و منجر به مشکلات حافظه، کم پشتی مو، خشکی پوست، کلسترول بالا، کاهش ضربان قلب و سایر موارد شود. پزشک شما با درخواست یک آزمایش خون ساده، قادر به تشخیص این بیماری و یا عدم وجود آن در شما خواهد بود. داروها نیز می توانند جایگزین کمبود هورمونی شما شوند.
- آنفولانزا یا سایر عفونت ها: زمانی که ویروس آنفولانزا وارد بدن می شود، تب و گرفتگی ایجاد می کند که این حالت می تواند باعث درد عضلات و یا حتی درد تمام بدن خصوصاً در پشت، پاها و بازوها شود. این شرایط معمولاً ظرف مدت یک هفته به خودی خود بهتر می شود، اما در صورت عدم درمان می توانید با یک پزشک در این باره مشورت نمایید. در صورت داشتن سایر مشکلات سلامتی، آنفلوانزا یا سرفه مداومی که از بین نمی رود، بهتر است هر چه سریعتر زیر نظر یک پزشک ویزیت شوید. سایر عفونت ها نیز می توانند باعثدردهای چرخشی در بدن شما شوند، از جمله COVID-19 و HIV.
- مصرف بعضی از داروها: از داروهایی به نام استاتین برای کنترل کلسترول بالا استفاده می شود و حدود 30% افرادی که تحت مصرف چنین داروهایی قرار دارند از درد تمام بدن خود شکایت دارند. اگر این اتفاق برای شما هم می افتد، بهتر است در این باره با پزشک خود صحبت کنید. آنها ممکن است داروی متفاوت دیگری را به شما تجویز کنند.
- لوپوس: لوپوس نوعی بیماری خود ایمنی است که باعث می شود سیستم ایمنی بدن شما، که به طور معمول وظیفه محافظت از بدن برعهده دارد، به بافت ها و اندام های شما حمله کند. زمانی که لوپوس بر روی مفاصل یا عضلات شما تأثیر می گذارد، می تواند باعث سفت و خشک شدن بدن شده و حرکت باعث آسیب دیدن بیشتر می شود. هیچ درمان قطعی برای این وضعیت وجود ندارد، اما داروها و تمرینات خاص می توانند به کنترل علائم شما کمک کنند.
- روماتیسم مفصلی: آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی نیز یک بیماری خود ایمنی است که عمدتاً بر روی مفاصل شما تأثیر گذاشته و می تواند منجر به از دست دادن استخوان شود. این وضعیت می تواند علت درد تمام بدن، همچنین باعث درد و التهاب در سراسر بدن شما شود. از طرفی مفاصل شما ممکن است به اشکال عجیبی متورم شوند. دارو و فیزیوتراپی می توانند به بهبود علائم شما کمک کنند، اما هیچ درمان قطعی برای آن وجود ندارد. البته در برخی موارد، ممکن است برای ترمیم مفاصل آسیب دیده نیاز به جراحی داشته باشید.
- درماتومیوزیت: این بیماری خود ایمنی باعث درد عضلات و مفاصل می شود و از طرفی بثورات دردناک، خارش دار، قرمز یا بنفش روی پلک های شما ایجاد می کند. این بیماری همچنین باعث ایجاد لکه هایی در زانوها، آرنج ها و انگشتان پا شده و قادر است پوست شما را خشک، موهای تان را نازک و باعث تورم و تحریک پوست اطراف ناخن های شما شود. درماتومیوزیت می تواند در اثر عفونت، دارو یا سرطان ایجاد شود. هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد، اما پزشک می تواند با استفاده از داروها و فیزیوتراپی به شما در مدیریت علائم کمک کند.
- فیبرومیالژیا: فیبرومیالژیا، وضعیتی است که می تواند باعثدردهای پراکنده در تمام نقاط بدن، در مفاصل و عضلات و همچنین مشکلات خواب، خلق و خو و حافظه شود. دانشمندان تصور می کنند این اتفاق زمانی رخ می دهد که مغز شما سیگنال های طبیعی و خفیف درد را گرفته و به اشتباه آنها را تشدید می کند. این حالت ممکن است در اثر بیماری، جراحی یا فشار روانی شدید ایجاد شود. دارو می تواند علائم را کاهش داده و ورزش و روش های آرامش بخش مانند یوگا نیز می تواند کمک کننده باشند.
- آرتروز پسوریاتیکی: این بیماری ترکیبی از التهاب مفصل و یک اختلال پوستی است. مفاصل دست ها، انگشتان، پاها ، زانوها و مناطق دیگر ممکن است احساس سفتی و ضعف داشته باشند. درد ممکن است فقط در یک طرف بدن ظاهر شده، یا در هر دو طرف متقارن باشد. آرتروز پسوریاتیکی ممکن است دامنه حرکتی شما را محدود کرده و صبح ها شما را خسته تر کند.
- پلی میوزیت: این وضعیت زمانی به وجود می آید که یک عامل خارجی و به احتمال زیاد ویروسی یا مشکلی در سیستم ایمنی بدن شما، باعث التهاب عضلات سراسر بدن شما، به ویژه شکم، شانه ها، بازوها، لگن و قلب شوند. با گذشت زمان، عضلات شما شروع به شکستن کرده و ممکن است فرآیند بلعیدن یا نفس کشیدن با دشواری همراه سازند. پزشک ممکن است داروهایی را برای کاهش التهاب یا فرونشاندن سیستم ایمنی بدن و فیزیوتراپی برای کمک به بازیابی قدرت عضلانی شما پیشنهاد کند.
- سندرم خستگی مزمن: علائم اصلی این بیماری خستگی مفرطی است که با هیچ چیز دیگری قابل توضیح نیست. این وضعیت ممکن است با ورزش یا فشار روحی بدتر شده، اما استراحت کردن نیز به بهبود آن کمکی نمی کند. همچنین ممکن است علاوه بربدن درد و خستگی، مشکلات حافظه، گلو درد، درد مفاصل و سردرد وجود داشته باشد و یک خواب خوب را از شما بگیرد. هیچ درمانی برای این وضعیت وجود نداشته، اما دارو و فیزیوتراپی می توانند به مدیریت علائم شما کمک کنند.
- تب خالدار کوه های راکی: گونه هایی از باکتری ریکتزیا باعث ایجاد این بیماری می شوند و گزش کنه معمولاً نحوه ابتلا به آن است. بیشتر علائم این بیماری مانند تب،لرز، سردرد، حالت تهوع، بی خوابی و دردهای عضلانی شبیه آنفولانزا هستند. بثورات بدون خارش، می تواند پس از چند روز بر روی مچ دست و مچ پا ظاهر شده، سپس گسترش یابند. مصرف هرچه سریعتر آنتی بیوتیک ها، قادر به درمان این بیماری می باشند. در صورت عدم درمان، این شرایط می تواند منجر به التهاب در ریه ها، قلب و مغز و سپس نارسایی کلیه شود.
- بیماری لایم: باکتری های ناشی از گزش کنه باعث بروز بیماری لایم می شوند. این بیماری می تواند باعث ایجاد تب، لرز، خستگی، بدن درد و سردرد شود. علامت دیگر آن بثورات چشم گاویی است که در قسمت میانی آن مشخص بوده و در طی چند روز رشد می کند. این بثورات ممکن است بیش از یک مورد وجود داشته باشد و لزوماً در محل گزش ظاهر نمی شوند. بیماری لایم با آنتی بیوتیک درمان می شود، اما برخی از افراد پس از اتمام داروها نیز همچنان احساس بدن درد و خستگی دارند.
- اسپوندیلیت آنکیلوزان: نوعی آرتروز مزمن که ستون فقرات و گاهی اوقات باسن، زانوها و قفسه سینه را ملتهب می کند. این درد تمام بدن به ویژه در هنگام صبح باعثبدن درد صبحگاهی و سفتی می شود. موارد جدی با درگیر شدن استخوان های ستون فقرات می توانند منجر به از دست دادن حرکت در ناحیه پشت شما شوند. همچنین ممکن است روی گردن تأثیر بگذارد. در صورت مشاهده علائم با پزشک خود صحبت کنید زیرا درمان زود هنگام می تواند به مدیریت بیماری کمک کند.
- پلی میالژیا روماتیکا: پلی میالژیا روماتیکا به سرعت سفتی ودرد در شانه ها، گردن، بالای بازوها، باسن یا ران ها به همراه می آورد که ممکن است صبح بدتر شود. همچنین ممکن است تب، خستگی، کاهش وزن، افسردگی و بی اشتهایی با آن همراه باشد. پزشکان بر این باورند وجود برخی ژن های خاص احتمال ابتلا به این وضعیت را دو چندان می کند. عوامل محیطی، مانند ویروس، نیز ممکن است در این میان نقش داشته باشند. استروئیدها می توانند درد و التهاب را کاهش داده و ممکن است علائم شما را بهبود بخشند، اما این شرایط می تواند دوباره به حالت قبل باز گردد.
- درد ناگهانی قلب: براي بيشتر ما پيش آمده که گاهي اوقات براي چند روز متوالي، دردهاي گذرا و شديد در ناحيه قلب خود حس کرده باشيم. اين درد مي تواند به دليل کشيدگي عضلات نزديک به قلب باشد. البته اگر احساس کرديد که علايم سکته قلبي را داريد، نبايد به سادگي از کنار اين دردهاي گذرا بگذريد و آن را ناديده بگيريد. درد در اين ناحيه مي تواند با معده نيز ارتباط داشته باشد، به همين دليل دفعات اين درد و شدت آن را با پزشک معالج خود در ميان بگذاريد.
- درد پشت گوش: گاهي دردي شديد را پشت گوش خود احساس مي کنيم. اين درد نشانه دهنده داشتن ميگرن، فشرده شدن يک عصب يا التهاب در غده لنفاوي است. دردي که بيشتر مواقع در زمان خم کردن گردن بروز مي کند، اما اگر درد پشت گوش در اين مورد خلاصه نشود، بايد سريعاً به پزشک مراجعه کنيم، چراکه اين درد ممکن است نشانه عفونت، بيماري هاي عروقي يا لختگي خون باشد.
- گرفتگی پهلوها و عضلات بدن: گاهي پيش آمده که برخي افراد زمان غذا خوردن يا بلافاصله بعد از يک تمرين فيزيکي شديد، دچار گرفتگي و درد در ناحيه پهلوها مي شوند که دليل آن مي تواند درست کار نکردن سيستم گوارشي يا هضم نشدن کامل غذا باشد. اگر دائم دچار گرفتگي در اعضاي مختلف بدن مي شويد، بايد بدانيد که بدنتان يک مشکل دروني دارد. گرفتن رژيم غذايي بدون پتاسيم، کلسيم و منيزيم تأثير زيادي در گرفتگي عضلات بدن دارد. علاوه بر اين گردش خون نامناسب هم مي تواند دليل ديگري باشد که نبايد به راحتي از کنار آن گذشت. از اين رو در دريافت آهن مورد نياز بدن دقت کنيد و مطمئن شويد که عروق شما دچار گرفتگي و انسداد نشده باشند.
- کمردرد ناگهانی: تعداد افرادي که تاکنون کمردرد را تجربه نکرده اند، بسيار کم است. بيشتر اوقات، احساس درد و ناراحتي در کمر به دليل نشستن زياد يا تغيير ناگهاني در نحوه نشستن يا ايستادن است، مسأله اي که باعث کشيدگي عضلات کمر و ايجاد درد در اين ناحيه مي شود. اين دردها معمولاً زود از بين مي روند، اما دوام آنها مي تواند نشانه ديسک کمر، درد عصب سياتيک يا سنگ کليه باشد.
- درد و التهاب گلو: اين مشکل در بيشتر مواقع به دليل سرماخوردگي و عوامل مرتبط با آن ايجاد مي شود و همه افراد تجربه ابتلا به آن را دارند. اما اگر کاملاً سالم باشيد و درد و التهاب گلو آزارتان بدهد، بايد به دنبال دليل آن بگرديد. يکي از عوامل ايجاد اين درد مي تواند حساسيت غذايي باشد. دليل ديگر مصرف بيش از حد قند است؛ اتفاقي که باعث انباشته شدن اسيد در گلو مي شود و به التهاب و درد در گلو مي انجامد.
- درد در پاها: بعضي وقت ها بعد از مدت زيادي بي تحرکي اين احساس را داريد که پاهايتان سنگين شده است که اين مشکل مي تواند نتيجه بي تحرکي شما باشد، اما درد مستمر در پاها نشان دهنده بيماري هاي عروقي است که معمولاً به دليل ديابت، لختگي خون، آسيب هاي فيزيکي يا عفونت ها بروز مي کند. عامل ديگري که مي تواند باعث درد شديد در پاها شود، ابتلا به بيماري هاي خوني است که به باريک شدن رگ ها مي انجامد و ايجاد درد مي کند.
- درد ناگهانی در کف پا: دردهای ناگهانی در کف پا ممکن است به دلایل مختلفی به وجود آید که با توجه به علل ایجاد آن درمان های متفاوتی برای آن تجویز خواهد شد. از جمله عواملی که باعث میشوند کف پا به طور ناگهانی درد بگیرند عبارتند از: بیماری پارکینسون، فشار خون بالا، اضافه وزن، پوکی استخوان، کم تحرکی، وجود خارپاشنه پا، پوشیدن کفش های تخت، راه رفتن روی سطوح مکرر و … بنابراین زمانی که بادردهای ناگهانی در کف پا مواجه شدید و البته مطمئن شدید که این دردها ناشی از راه رفتن زیاد، پوشیدن کفش نامناسب و یا اضافه وزن نیست حتماً آن را جدی بگیرید و با مراجعه به پزشک علت اصلی این دردهای ناگهانی و راه های درمان آن را بیابید.
- دردهای ناگهانی در ناحیه شکم: دردهای ناگهانی در ناحیه شکم انواع مختلفی دارند که برخی از آنها پیش پا افتاده و ساده هستند همچون درد ناشی از اسهال، دل پیچه، نفخ، دردهای ناشی از عادتهای ماهانه در خانمها و … ولی برخی از دردهای شکمی بسیار جدی و خطرناک هستند همچون دردهایی که فرد در آن دولا می شود و قادر نیست راست بایستد، درد همراه با تب که نشان دهنده عفونت، آبسه های شکمی، سنگ های کلیوی، التهاب کیسه صفرا یا لوزالمعده هستند، درد همراه با زردی پوست که البته هر چند به بررسی دقیق تر نیاز دارد، اما می تواند نشان دهنده وجود سنگ در کیسه صفرا باشد و … دردهای شکمی پیش پا افتاده و ساده نیازی به درمان ندارند و خود به خود بهبود مییابند، اما دردهای شکمی خطرناک خود به خود بهبود نمییابند و در صورت ابتلا به آنها فرد باید سریعاً به پزشک مراجعه نماید تا تحت درمان قرار بگیرد.
- خالی کردن زانو: اين مشکل را هم بسياري از ما تجربه کرده ايم. وقتي زانو خالي مي کند، احتمال اينکه آرتروز، بي تحرکي، آسيب به اعصاب زانو يا آسيب هاي ديگر باعث ايجاد چنين مشکلي در اين ناحيه شده باشد، فراوان است، حتي اگر اين اتفاق خيلي کم و محدود پيش آيد. با اين حال براي پيدا کردن مشکل اصلي و جلوگيري از خالي خالي کردن زانو بهترين کار مراجعه به پزشک است. بر اساس تحقيقات انجام شده، کاهش قدرت زانو باعث ضعف ماهيچه هاي بالاي زانو مي شود و داشتن تعادل در حالت ايستاده و يا زمان راه رفتن را دشوار مي کند. در نتيجه وقتي زانوها خالي مي کنند، ممکن است زمين بخوريد و مفاصل شما آسيب بيشتري ببيند، از اين رو نبايد اين نشانه را ناديده گرفت و به حال خود رها کرد. همچنين توصيه شده که در سنين بالا از بي تحرکي بپرهيزيد و تا جايي که مي توانيد ماهيچه هاي بالاي زانو را تقويت کنيد تا دچار مشکلات اين چنيني نشويد.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- بی تحرکی
- مصرف زیاد لبنیات بدون مصلح
- مصرف فرآروده های کارخانه ای نظیر سوسیس و کالباس
پیشگیری:
- از استعمال دخانیات پرهیز کنید.
- از مصرف لبینات بدون مصلح پرهیز کنید.
- از بی تحرکی و سکون بیش از حد پرهیز کنید.
- از غذاهایی با طبیعت گرم و تر بیشتر استفاده کنید.
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای نظیر سوسیس و کالباس به شدت پرهیز کنید.
تشخیص:
- تشخيص اين بيماري باليني است و بر اساس نحوه و میزان درد شديد، طويل المدت، محدود کننده فعاليت، عدم پاسخ به درمان و وجود (آلودينيا) و معاينه باليني مشخص مي شود
مجموعه شكايت ها و يافته هاي باليني کاملاً اختصاصي است. تشخيص اين بيماري نيازمند رد بيماري هاي ديگري است که غالباً قبل از مراجعه بيمار به روماتولوژيست کودکان توسط سایر پزشکان انجام گرفته است. آزمون هاي آزمايشگاهي طبيعي هستند.MRI ممکن است تغییرات غیر اختصاصی در استخوان، مفصل و عضله را نشان دهند.
درمان طب نوین:
- یک موضوع مهم کاهش دادن اظطراب خانواده و بیمار با توضیح دادن این مسئله است که گرچه این دردها واقعی و شدید هستند، اما مفاصل بیمار آنها دچار تخریب نخواهد شد و بیماری جدی در کار نیست، مهمترین و موثرترین بخش درمان، تنطیم یک برنامه ورزشی مناسب بهبود دهنده قلبی، عروقی است شنا کردن بهترین ورزش برای این بیماران است. موضوع دوم شروع یک برنامه درمانی شناختی، رفتاری بصورت فردی و گروهی است. در نهایت برخی از بیماران ممکن است برای بهبود وضعیت خواب نیاز به دارو داشته باشند.
- انجام فعالیت ورزشی مناسب: بهترین روش برخورد با این بیماری، انجام تمرینات ورزشی منظم زیر نظر متخصص کاردرمانی با یا بدون روان درمانی است. سایر روش های درمانی به تنهایی یا همراه هم بکار برده شده است مانند استفاده از داروهای ضد افسردگی، روش های بیوفید بک، تحریک عصب از طریق پوست و رفتار درمانی، بدون اینکه نتیجه قطعی داشته باشد. داروهای ضد درد معمولاً تأثیری ندارند. در مورد درمان تحقیقات در جریان است و این امیدواری وجود دارد که در آینده درمان های بهتری براساس شناخت علت بیماری به دست آورده شود. درمان برای تمام افراد درگیر شامل کودکان، خانواده آنان و تیم درمانی دشوار است. به دلیل استرس ناشی از بیماری مداخلات روانشناختی غالباً ضروری است. بخشی از مشکلات درمانی ناشی از نحوه برخورد خانواده بیمار در پذیرش تشخیص و همراهی با درمان های پیشنهادی است که از علل مهم شکست درمان بشمار می رود.
درمان طب سنتی:
- در زمستان یک آش یا سوپ گرم بخورید و به زیر کرسی بروید تا عرق کنید.
- ماساژ کامل بدن با روغن بادام شیرین و یا زیتون و بادکش گذاری لغزان، در اخر حجامت عام انجام شود.
- دردی که در بدن میپیچد مربوط به باد است؛ مانند پیچیدن درد در کتف و یا رحم و … که میتواند به دلیل سوء مزاج و عدم هضم و ضعف معده و روده و طحال و … باشد، که لازم است معده تقویت و اصلاح تغذیه شود؛ مانند تقویت معده با مصطکی، همچنین صدای باد در سر، صدای گوش مانند سوت و یا وزوز در گوش، نشانهی باد میباشد؛ که مغز باید از سودا و بلغم پاکسازی شود و داروهای ضد باد هم مصرف شود مانند (ترکیب نمک و آویشن نیمکوب)، (زیره نیمکوب با نبات پودر شده، زنیان، انیسون و نبات بعد از غذا و مالیدن روغنهای ضد باد مانند روغن زیره، سداب، زنیان و … و بعد از روغن مالی گذاشتن کیسه نمک گرم و یا بادکش گرم بسیار خوب است.
داروها:
- مورفین
- ناپروکسن
- ایبوپروفن
- استامینفون
- دیکلوفناک
- سلکوکسیب
- مفنامیک اسید
فعالیت های بدنی:
- روزانه 30 دقیقه فعالیت بدنی مناسب در حد تعریق کردن داشته باشید.
رژیم غذایی:
- از غذاهایی که طبیعیت گرم و تر دارند بیشتر استفاده کنید و از مصرف غذاهایی با طبیعت سرد و تر پرهیز کنید.