خونریزی لثه: عبارت است از خون ریزی لثه یکی از مشکلات شایع دهان و دندان می باشد که خیلی از افراد ممکن است که بارها با آن روبرو شده باشند. لثه ها ساختار صورتی و اسفنجی دارند که این ساختار برای نگه داشتن و حفاظت از دندان ها لازم و ضروری است؛ در این رابطه به هم چسبیده بودن بسیار نزدیک دندان ها برای ممانعت از ورود یا پخش باکتری های دهان به ریشه دندان ها یا استخوان فک نقش حیاتی در حفظ سلامت دهان ایفا می کند؛ خونریزی لثه عموماً پس از مسواک زدن با گاز زدن خوراک سفت، پدیده بسیار رایجی است و شاید به همین دلیل است که چندان جدی تلقی نمی شود؛ اکثر افراد آن را بی اهمیت می دانند و به عواقب آن توجه ندارند. خونریزی لثه ها بیشتر در بین افراد بزرگ سال مشاهده می شود (که در بین زنان شیوع بیشتری دارد) و در کودکان می تواند به دلیل آسیب های وارد شده مثل عدم مسواک زدن صحیح مشاهده شود. در اکثر موارد علت آن التهاب لثه است، اما ممکن است مشکل دیگری زمینه ساز خونریزی باشد؛ در هر صورت نباید بی اهمیت فرض شود؛ افراد عموماً فقط به مشکلات دهان و سفیدی دندانها دقت می کنند؛ در حالی که عفونت و التهاب لثه معمولاً مورد توجه قرار نمی گیرد، زیرا در مراحل ابتدایی با درد و مشکلات زیبایی دندان ها همراه نیست؛ با این حال، باید دانست که خونریزی لثه غیر عادی است و لثه سالم با کمترین ضربه خونریزی نمی کند. خونریزی های لثه از نظر مدت، تناوب تکراره شدت و سهولت بروز با هم تفاوت دارد؛ همچنین می توان خون ریزی عود کننده را از خونریزی حاد تشخیص داد.
انواع خونریزی لثه:
- خونریزی مزمن عود کننده: خونریزی مزمن لثه همیشه به خاطر منشأ باکتریایی در لثه ایجاد می شود؛ این عفونت با درجات مختلف تقریباً همه افراد جامعه را درگیر می کند؛ عفونت های باکتریایی، ویروسی با قارچی ایجاد شده در لثه ها و دندان ها می توانند باعث تولید اسیدهایی شوند که باعث خوردگی و التهاب لثه می شود؛ باکتری ها به تدریج ماده ای به نام پلاک دندانی را تشکیل می دهند؛ این پلاک ها اگر به خوبی با مسواک زدن پاک نشوند واکنش التهابی لثه را ایجاد می کنند؛ این التهاب، باعث قرمزی و نرم شدن و تورم لثه می شود؛ در این حالت پایداری دندان ها به خاطر عقب کشیدن لثه ها کاهش پیدا کرده و ضعیف می شوند؛ در نتیجه لئه و بافت های آن نسبت به کوچک ترین ضربه مستعد خونریزی می شوند؛ خونریزی ممکن است پس از مسواک زدن، استفاده از نخ دندان، دندان قروچه و… ایجاد شود؛ اگر این عفونت درمان نشود، به تدریج به التهاب لثه منجر خواهد شد که می تواند باعث جدا شدن لثه از دندان شود.
- خونریزی حاد: گاهی ممکن است به صورت موضعی خونریزی لثه مشاهده شود در حالی که نشانه ای از عفونت وجود ندارد؛ تحریک لثه به دلیل مسواک یا جویدن خوراکی های سفت غالباً علت این حالت هستند که البته التهاب لثه وجود ندارد؛ سوزش لثه ناشی از خوراکی های گرم نیز می تواند عامل خونریزی باشد.
علائم:
- بوی بد دهان.
- لثه های متورم
- تضعیف ساختار لثه.
- رنگ لثه قرمز یا تیره می شود.
- سهولت خونریزی لثه هنگام مسواک زدن دندان ها
علت:
- خونریزی لثه یکی از علائم التهاب لثه در بین مردم است که با علائمی مانند سوزش و قرمزی لثه مشاهده می شود. خونریزی لثه ها از سرخی جزئی لثه تا درد شدید که معمولاً به دندان ها هم کشیده می شود، متغیر است. دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است دچار خونریزی لثه شوید که می توان آنها را به شرح زیر خلاصه کرد:
- التهاب لثه ناشی از بارداری.
- اندازه نبودن دندان مصنوعی.
- نقایص پروتزها یا ترمیم های دندانی.
- مصرف برخی داروها مانند داروهای رقیق کننده خون.
- سفت مسواک زدن یا استفاده از مسواکی با موهای سفت.
- به تازگی شروع به نخ دندان کشیدن (به دلیل عادت نداشتن لثه به آن).
- استعمال دخانیات: سیگار کشیدن، زیرا لثه ها را ضعیف می کند و به آنها اجازه بازسازی یا بهبود نمی دهد.
- داغی و برودت مواد غذایی: مصرف نوشیدنی یا غذای داغ و یا خیلی سرد نیز باعث التهاب و خونریزی از لثه ها می گردد.
- سرطان: خونریزی لثه می تواند به سرطان خون و ناهنجاری در پلاکت ها و فرآیند انعقاد خون ارتباط داشته باشد؛ در این شرایط، خونریزی آسان و کبودی نیز می تواند در سایر نقاط بدن وجود داشته باشد.
- غلبه دم: افزایش جریان خون به لثه ها ناشی از غلبه دم باعث بروز قرمزی، التهاب و تورم می گردد؛ این تورم همانند بادکنی پرباد می ماند که با کوچک ترین تحریک، ترک برداشته و خونریزی ایجاد می کند.
- تغییرات هورمونی: زنان در دوران بارداری و سایر افراد هنگامی که وارد سنین بلوغ می شوند به دلیل تغییرات هورمونی که رخ می دهد، در معرض خونریزی لثه قرار می گیرند، زیرا در این دوران حساسیت لثه ها بیشتر می شود.
- ژنتیک: افرادی که دارای ریشه ژنتیک ابتلا به بیماری لثه هستند (در حدود 35% نوزادان دارای گرایش خاص در ارتباط با ابتلا به بیماریهای لثه هستند) ممکن است نیازمند مراقبت بیشتر از وضعیت خود به منظور حفظ سلامت دندانها و لثهها باشند.
- اسکوروی: در موارد نادر کمبود شدید ویتامین “ث” منجر به اسکوروی می شود. اسکوروی بیماری مربوط به سوء تغذیه است و باعث ضعیف شدن بدن، کم خونی و خونریزی های زیر پوستی می شود. خونریزی لثه یکی از علائم اسکوروی است.
- شیمی درمانی: عوارض جانبی ناشی از شیمی درمانی متنوع است؛ یکی از این عوارض، خونریزی، ورم و دردناکی لثه ها است؛ اغلب افراد سرطانی تحت درمان، از ورم دهان رنج می برند و این مسئله به خاطر زخم های دردناک دهان و لثه است.
- لوسمی:خونریزی لثه یکی از نشانه های لوسمی (لوکمی) نیز می تواند باشد. لوسمی نوعی سرطان است که در آن پلاکت های خون کم است. در حالت عادی پلاکت ها جلوی خونریزی را می گیرند، اما در لوکمی، به دلیل کم بودن پلاکت خونریزی بیشتر اتفاق می افتد.
- هموفیلی:اگر لثه تان خیلی خونریزی می کند یا حتی با بریدگی های کوچک یا کارهای دندانپزشکی خونریزی آن بند نمی آید، امکان ابتلا به هموفیلی یا بیماری فون ویلبراند نیز وجود دارد. در این وضعیت خون به درستی منعقد نمی شود، بنابراین خونریزی ادامه پیدا می کند.
- ترومبوسیتوپنی:اگر لثه تان هنگام مسواک زدن خون می افتد و خونریزی آن، خود متوقف نمی شود یا زیاد است، ممکن است لثه تحریک شده یا شما دچار ترومبوسیتوپنی شده اید. اگر دچار ترومبوسیتوپنی باشید، بدنتان نمی تواند پلاکت کافی برای انعقاد خون تولید نماید. این وضعیت منجر به خونریزی زیادتر از حد نرمال در بخش های مختلف بدن از جمله لثه می شود.
- دیابت: خونریزی یا ورم لثه می تواند یکی از نشانه های دیابت نوع یک یا دیابت نوع دو باشد. هنگامی که دچار دیابت می شوید، دهان قدرت کافی برای مقابله با میکروب های مضر را ندارد در نتیجه احتمال ابتلا به عفونت های دهانی زیاد می شود. بالا بودن قند خون در دیابت باعث می شود التیام بافت ها نیز برای بدن سخت تر شود و همین امر بیماری لثه را بدتر می کند.
- بقایای غذا در بین دندان ها: بقایای غذا در نتیجه عدم تمیز کردن صحیح دندان ها بین دندان ها جمع می شوند که تحت عنوان لایه ای از تجمع بقایای غذا به نام پلاک ایجاد می شود و به همین علت التهاب لثه رخ می دهد، زیرا این ماده چسبنده شفاف یا همان پلاک روی دندان ها و لثه ها ایجاد می شود و روند خلاص شدن از آن فقط از طریق تمیز کردن مداوم دندان ها است. پلاک محیط مناسبی را برای تکثیر باکتری هایی است که روی این مواد غذایی تجمع می یایند، تشکیل می دهد که تولید مواد اسیدی روی لثه می کنند که مشکلات زیادی را ایجاد می کند که مهمترین آنها التهاب و خونریزی لثه است. در صورت تجمع باکتری ها برای طولانی مدت، پلاک به یک ماده زرد جامد تبدیل می شود که روی دندان ها و لثه ها سفت می شود و حذف آن در آینده دشوارتر می شود.
- پریودنتیت: پریودنتیت در نتیجه توسعه و پیشرفت التهاب لثه ایجاد می شود، زیرا به دلیل افزایش رشد عفونت های باکتریایی که بر لثه ها، استخوان های فک و بافت های مختلفی که دندان ها را به لثه متصل می کند، تأثیر می گذارد؛ باعث شل شدن و افتادن دندان ها می شود.
- کمبود ویتامین ها: کمبود برخی از ویتامین ها مانند: ویتامین C و ویتامین K می تواند یکی از علل خونریزی لثه ها در هنگام مسواک زدن باشد که در آن مواقع، تحقیقات نشان می دهد هیچ مشکلی در نحوه تمیز کردن دندان ها و وجود عفونت های لثه وجود ندارد و تنهاعلت خونریزی لثه کمبود ویتامین می باشد. در این موارد باید غذاهای غنی از ویتامین K مانند: سبزیجات، روغن زیتون، سویا و غذاهای غنی از ویتامین C مانند: مرکبات، آب میوه ها و … را بیشتر مصرف کنید.
- آلودگی به برخی بیماری ها: برخی از انواع بیماری ها ممکن است باعث خونریزی لثه شوند، به عنوان مثال کسانی که سرطان خون دارند ممکن است بیشتر دچار خونریزی لثه شوند. همچنین ابتلا به دیابت که بر توانایی بدن در جذب قندها از غذا تأثیر می گذارد، مستعد ابتلا به التهاب لثه و در نتیجه خونریزی لثه ها هنگام مسواک زدن می شود.
- مصرف دارو: مصرف داروهای رقیق کننده خون که به جلوگیری از لخته شدن خون کمک می کند، ممکن است یکی از دلایل خونریزی لثه ها در هنگام مسواک زدن باشد. رقیق کننده های خون شامل موارد زیر است: وارفارین (Warfarin)، آسپرین (Aspirin)، هپارین (Heparin).
- عدم رعایت بهداشت: التهاب لثه و خونریزی در آن بیشتر موارد زمانی اتفاق میافتد که پلاک روی لثه بیش از حد باقی مانده باشد. در این شرایط پلاکها به بقایای غذاها و باکتریهای روی دندان میچسبند. اگر این پلاکها به تازگی ایجاد شده باشند، با مسواک زدن میتوانید آن را برطرف کنید. اما مسواک زدن با فاصله زمانی طولانی و نخ دندان نکشیدن میتواند باعث تثبیت پلاکها روی دندان شود. همچنین اگر به درستی مسواک زدن را انجام ندهید، ممکن است پلاکها روی لثه باقی بمانند و جرم روی لثه و دندان محکم و سخت شود. در این صورت با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، دچار خونریزی لثه میشوید.
- بیماری لثه (جیجیویت): جینجیویت مرحله اول از ابتلا به بیماری لثه است. در این زمان پلاک بر روی دندانها و در خط لثه ایجاد شده و امکان پاک کردن این پلاک از طریق مسواک زدن و نخ دندان کشیدن وجود ندارد. در حقیقت در این شرایط پلاک بر وضعیت دندانها و لثهها تأثیر گذاشته و باعث ایجاد علائم جینجیویت میشود. هنگامی که فرد به این بیماری مبتلا شود، لثههای وی متورم و حساس شده و در هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن دچار خونریزی میگردد. مراحل اولیه این بیماری به خوبی نسبت به مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مناسب و نیز معاینات منظم دندانپزشکی واکنش نشان میدهد.
- استرس و اضطراب: استرس و تشویش میتوانند باعث ایجاد مشکل برای سیستم ایمنی بدن شده و به این ترتیب در فرآیند مبارزه با بیماریهای لثه اختلال ایجاد کنند. در حقیقت استرس میتواند باعث التهاب رگهای خونی و تجزیه بافت نرم داخل دهان شده و ناتوانی بدن در ترمیم آسیب دیدگی را به همراه داشته باشد.
- نامرتبی دندان ها و عدم قرارگیری نامناسب آنها در کنار یکدیگر: در صورت انحراف دندانها،نامرتبی و ازدحام آنها در دهان، و نیز وجود عادت دندان قروچه و سایش دندانها به یکدیگر، فرد ممکن است به مشکلات خاص در ارتباط با نحوه قرار گرفتن دندانها بر روی یکدیگر مواجه شود. بطور خاص، فشار وارد شدن به دندانها، بافت لثه و استخوان نگهدارنده دندان در دهان میتواند باعث وارد شدن آسیب به آنها شود. هنگامی که فرد فشار بیش از حد به یک ناحیه وارد میکند، این شرایط میتواند باعث تحلیل لثه و عقب رفتن آن و از بین رفتن بافت استخوانی دندان شود. علاوه بر این همواره ممکن است در نتیجه این شرایط فرد به بیماری لثه نیز مبتلا گردد.
پیشگیری:
- حداقل روزی دو بار با نمک دریا مسواک بزنید.
- در صورت توصیه دندانپزشک، جرمگیری کنید.
- دست کم روزی یک بار بین دندان ها را نخ بکشید.
- برای معاینه هر شش ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید.
- پیش از بیماری لثه و حتی در موارد خفیف بیماری لثه، با رعایت بهداشت دهان و نخ دندان کشیدن می توان از بدتر شدن آن جلوگیری کرد.
تشخیص:
- عکس رادیولوژی
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- درمان به علت زمینه ای آن بستگی دارد.
- تمیز کردن حرفه ای دندان ها: بهترین روش برای درمان خونریزی لثهها پاک کردن پلاکهایی است که بر روی دندانها تشکیل شده و علت اصلی ابتلا به بیماری لثه هستند. بدون تمیز کردن منظم دندانها، جرم دندان میتواند تشدید شده و به نواحی زیر خط لثه نفوذ کند. به این ترتیب ایجاد عفونت در نتیجه این فرآیند میتواند باعث خونریزی لثهها شود. اکثر دندان پزشکان به بیماران خود توصیه میکنند از تمیز کردن حرفهای دندانها یا روشهای پیشگیرانه هر 6 ماه یک بار استفاده کنند. اصطلاح روشهای پیشگیرانه دندانپزشکی به معنی «پاک کردن پلاک، جرم و لکههای ایجاد شده بر روی دندانها از طریقجرمگیری و صیقل دادن دندانها است که میتواند یک روش مناسب برای کنترل عامل محرک آسیب باشد». در حقیقت این کار فعالیتی است که دندانپزشک یا متخصص بهداشت دهان و دندان در طول جلسات تمیز کردن حرفهای دندانها برای بیمار انجام میدهد. علاوه بر این، در این حالت از عکسبرداری رادیولوژی برای اطمینان از عدم وجود پوسیدگی یا کرمخوردگی در دندانها استفاده میگردد.
- جرمگیری لثه و تمیز کردن عمقی ریشه: سایر روشهای درمان همچون جرمگیری لثه و تمیز کردن عمقی ریشه میتواند فرآیند پیشرفت بیماری لثه را آهسته نماید. در این حالت از یک روش غیر جراحی به نام جرمگیری لثه در اولین مرحله برای درمان بیماری لثه استفاده میشود. به این ترتیب پلاک و جرم ایجاد شده زیر خط لثه پاک میشود. هنگامی که پلاک و جرم از روی دندان پاک شد، ناحیه مورد نظر خراش داده میشود تا به این ترتیب یک ظاهر ناهموار برای آن ایجاد شود. انجام این کار میتواند به فرآیند بهبود لثهها کمک موثر نماید.
- عمل جراحی دندان: در صورتی که فرد به بیماری پیشرفته لثه مبتلا باشد، دندانپزشک احتمالاً از روشهای درمان خاص برای بیمار استفاده میکند. در برخی موارد، ممکن است در این شرایط نیاز به استفاده از روشهای جراحی برای کنترل خونریزی وجود داشته باشد.
درمان طب سنتی:
- زالو درمانی روی لثه ها
- استفاده از خمیردندان نمک + عسل.
- دهان شویه با دم کرده غلیظ گل انار.
- انجام حجامت تحت الذقن (یا زیر چانه)
- مزمزه آبغوره همراه با کمی آب در دهان.
- شستشوی دهان با محلول آب و نمک به صورت روزانه.
- مزمزه دم کرده هلیله کابلی یا مالیدن پودر آن به لثه ها.
- دمنوش ترکیب مساوی (گل گاوزبان + تخم خرفه) با کمی عسل.
- یک عدد هلیله سیاه را پودر کنید و روی موضع از شب تا صبح ضماد کنید.
- دمنوش ترکیب مساوی (بارهنگ + اسفرزه + زرشک کوهی) با کمی گلاب و عسل.
- زردچوبه و خردل را با هم مخلوط کنید و مخلوط را به راحتی بر روی لثه ها ماساژ دهید.
- اسید تانیک ۲ گرم، آنتی پرین ۲ گرم و تنتور بنژوان ۱۰ گرم را با هم مخلوط کنید و بر لثه ها بمالید.
- چکاندن 2 الی 3 قطره از ترکیب: (گلاب 5 واحد + سرکه 2 واحد) به لثه و ماساژ با این ترکیب بعد از مسواک زدن.
- ترکیب یک قاشق عسل با یک قاشق سرکه انگور خانگی برای ماساژ لثه ها جهت محکم نمودن بافت لثه بسیار مفید است.
- اگر لثه خونریزی می کند برای رفع آن نیم فنجان سرکه را در یک لیوان آب جوشیده سرد شده مخلوط کنید و مدام در دهان بگیرید و مزمزه کنید.
- با ترکیب مازو + فوفل + گلنار + تخم مورد + سماق از هر کدام 20 گرم تهیه کرده و نرم بکوبید مسواک را تر کنید و با این ترکیب مسواک بزنید.
- شستشو با دم کرده برگ مورد (یک قاشق مرباخوری برگ ساییده را با یک لیوان آب جوش دم کرده سرد که شد به صورت دهان شویه استفاده نمایید).
- اگر خونریزی از داخل دهان باشد، گل ارمنی و گل قبرسی را نرم بسایید، بعد در آب بارهنگ حل کرده و روزی چند مرتبه در دهان نگه داشته و غرغره کنید.
- سماق 50 گرم، گلنار 15 گرم مازو 15 گرم تخم مورد 5 گرم فوفل 15 گرم همه را نرم کوبیده، مسواک را تر کرده به پودرها آغشته نموده، مسواک نمایند. (بسیار مجرب)
- دهان شویه با چای تازه دم غلیظ به دلیل تانن بالا سبب کاهش خونریزی لثه می گردد (تانن به طور طبیعی نوعی انقباض دهنده محسوب می شود؛ همچنین خاصیت ضد درد هم دارد).
- جوشانده پوست سنجد اگر مزمزه شود! ریشه دندان را محکم می کند! و از خونریزی جلوگیری می کند بدین صورت که پوست سنجد را بجوشانید و صاف کنید سپس آن را مزمزه کنید.
- تعویض دارو: اگر مشکلات لثه شما به دلیل عوارض جانبی مصرف داروهای خاص ایجاد شده باشد، از پزشک خود بخواهید مصرف داروهای شما را قطع کرده یا داروهای جایگزین برای شما تجویز کند.
- خونريزي لثه و دندان دو نوع است از گرمي يا سردي و درمان خونريزي دندان و لثه از نوع سردي مزاج پوست هليله زرد را نرم سائيده و باعسل مخلوط كنيد و روزي سه بار با اين مخلوط لثه را شستشو دهيد.
- آهن: در صورت ابتلا به فقر آهن از مواد غذایی حاوی آهن به ترتیب اولویت برای درمان خون ریزی لثه استفاده نمایید که عبارت اند از: (زرشک، غوره، توت فرنگی، آلو، تمشک، آلبالو، زردآلو، هلو، عدس، اسفناج).
- ده گرم مورد و ۲۵ گرم عدس را بسوزانید. خاکستر آن را با ۵ گرم تباشیر و ۲۵ گرم سماق و ۱۰ گرم مازو که همه را نرم ساییده اید، مخلوط کنید و مرتب به لثه ها بمالید و مقداری از آن را هر شب هنگام خواب روی لثه ها بپاشید و بخوابید.
- ویتامین K: (کاهو، پرپین، هویج، کدوحلوایی، به، یونجه، گل گاوزبان) از بهترین منابع ویتامین K محسوب می شوند که برای انواع خونریزی ها مفید می باشند. گشنیز و ترخون نیز از سبزیجات مفید برای جلوگیری از خونریزی لثه محسوب می شوند.
- ویتامین و املاح معدنی: پیروی از یک رژیم غذایی سرشار از ویتامین C می تواند از بروز بیماری های دهان و دندان و همچنین خونریزی های لثه پیشگیری کند (مرکبات از بهترین منابع ویتامین C برای درمان خونریزی لثه محسوب می گردند).
- دهان شویه با دمنوش (سماق + زرشک + فلوس)؛ همه را به میزان مساوی ترکیب کرده ۲ قاشق غذاخوری با یک لیوان آب جوش دم کرده سرد که شد صاف نموده و به صورت مزمزه کردن استفاده نمایید (این دهان شویه را می توان با هر بار مزمزه فرو داد).
- نمک دریا + مصطکی + کندر + کف دریا + تباشیر از هر کدام یک قاشق غذاخوری، همه را به یک نسبت پودر کنید و با سرکه سیب مخلوط کنید و اجازه دهید به مدت 24 ساعت بماند سپس هفته ای بار بعد از مسواک زدن به اندازه یک قاشق چایخوری از این ترکیب درون دهان نگه داشته و بیرون بریزید.
- ترک دخانیات: اگر سیگار استفاده می کنید و از خونریزی لثه رنج می برید، باید بدانید که اولین گام برای جلوگیری از خونریزی لثه ترک سیگار می باشد؛ دود سیگار لثه ها را تحریک می کند و علاوه بر خونریزی های مکرر از لثه می تواند منجر به بیماری های خطرناکی از جمله سرطان دهان و حنجره و… نیز شود.
- مراجعه به دندان پزشک: در صورتی که از دندان های مصنوعی که به نحو مناسب در دهان قرار نمی گیرند استفاده می کنید، در اسرع وقت این دندان ها را با مراجعه به دندان پزشک اصلاح کرده و تنظیم مجدد کنید؛ در حقیقت این نوع دندان مصنوعی می تواند باعث ایجاد آفت بر روی لثه ها شود که در ادامه، خونریزی لثه را به همراه خواهد داشت.
- اصول مسواک زدن: محکم مسواک زدن و سریع انجام دادن در برخی افراد باعث خونریزی لثه می شود؛ به اینگونه افراد توصیه می شود که از مسواک با برس های نرم استفاده کنند و حتی المقدور ۵ تا ۱۰ دقیقه به آرامی مسواک بزنند و در مسواک زدن هیچگونه عجله ای نداشته باشند؛ در ضمن از اعمال فشار و زور در مسواک زدن اجتناب کنند؛ یادگیری اصول مسواک زدن و استفاده از مسواک های خوب از اصول مهم در حفظ سلامت لثه ها به شمار می رود.
- دهان شویه با آب نمک بعد از هر بار صرف غذا (هنگامی که خونریزی لثه با ورم ایجاد می شود، استفاده از محلول آب و نمک بسیار مفید می باشد؛ برای تهیه این ترکیب تنها کافی است که یک لیوان آب ولرم را با یک قاشق چایخوری نمک مخلوط کرده و پس از حل کردن نمک در آب ولرم آن را برای یک تا دو بار در روز داخل دهان مزمزه کنید. استفاده از این روش، علاوه بر افزایش گردش خون در لثه به کاهش خونریزی و ورم لثه ها نیز کمک زیادی می کند).
- بهداشت دهان: مسواک زدن و خارج کردن مواد غذایی باقی مانده بین دندان، پس از صرف غذا، از تشکیل پلاک لابه لای دندان جلوگیری می کند؛ هنگامی که بر روی دندان پلاک ایجاد می شود، این پلاک، سفت و سخت می گردد و در ادامه به جرم یا رسوب تبدیل می شود و به دندان ها می چسبد؛ در این حالت بدون تمیز کردن مرتب دندان ها، این جرم دندان می تواند باعث ایجاد محیطی مناسب برای تشکیل پلاک بیشتر بر روی دندان شود و در نهایت می تواند با نفوذ به خط لثه و ایجاد عفونت در آن موجب خونریزی لثه شود. استفاده روزانه از نخ دندان یا مسواک های بین دندانی نیز برای از بین بردن ریزه های غذا و باکتری هایی که بین دندان ها جای گرفته اند، بسیار مهم و مفید است.
- پرهیزات غذایی: از مصرف غذاها و نوشیدنی های داغ، ترش، گازدار و سخت اجتناب کنید؛ اینگونه مواد غذایی و نوشیدنی ها سبب تحریک لثه ها شده و منجر به خونریزی آنها می شوند. از مصرف فلفل، سیر، پیاز، دارچین، زنجبیل، زعفران، گردو، کنجد، سیاهدانه و خوردن تنقلات بین وعده های غذایی تا زمان بهبودی اجتناب کنید. به افرادی که از خونریزی لثه رنج می برند توصیه می شود که مصرف قند و مواد شیرین را به حداقل میزان ممکن برسانند و پس از مصرف این دسته از مواد، حتماً دهان خود را مسواک بزنند (مصرف مواد قندی سبب به وجود آمدن پلاک های دندانی می شود که اگر با مسواک و مصرف آب برطرف نشود، کم کم پوسیدگی دندان را به وجود می آورد؛ لثه ها نیز در اثر این پوسیدگی ها، ضعیف می شوند و خون ریزی می کنند).
داروها:
- پرسیکا
فعالیت:
- محدودیتی وجود ندارد.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات بدون مصلح و غذاهای داغ پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی با رب انار، خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک عدسی با کشمش، خوراک عدسی ساده، خوراک عدسی با قارچ، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک کدو بادمجان، خوراک کدو حلوایی، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و سیب زمینی، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک کلم برگ با عدس، خوراک گل کلم، خوراک کلم بروکلی، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، یتیمچه، بورانی گوجه بادمجان، خوراک لوبیا سفید با جعفری، خوراک لوبیا سفید با قارچ، خوراک سویا و عدس، خوراک لوبیا با قارچ، خوراک لوبیا لعاب دار، لوبیا با سویا، خوراک لوبیا ساده، خوراک بامیه با سویا، خوراک تند بامیه، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک بورانی، خوراک کشمشی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک مخلوط، آش گندم با سویا، آش باقلا، آش ماش، آش لپه ۱، آش لپه ۲، آش کدو حلوایی، آش کدو خورشتی، آش صیفی، آش غلات، آش خرفه ۱، آش خرفه ۲، آش زردآلو، آش سماق، آش عدس ۱، آش عدس ۲، آش جو با حبوبات ۱، آش گل کلم ۱، آش کلم قمری با گندم، آش کلم بروکلی ۱، آش کلم بروکلی ۲، آش شلغم ۱، آش انار، آش اسفناج ۱، آش اسفناج ۲، آش برگ چغندر، آش حبوبات ۲، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۱، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، آش شولی ۱، آش شولی ۲، آش رب، آش زرشک، حلیم حبوبات و غلات، ساطری پلو، شوید باقالی پلو، دم پخت گوجه ۲، سبزی پلو، ماش پلو، پلو مخلوط، قیمه پلو، کلم قمری پلو، کلم پلو، دمی شیرازی، عدس پلو ساده، عدس پلو با کدو حلوایی، عدس پلو با قارچ، لوبیا قرمز پلو، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۲، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، نخود فرنگی پلو ۲، پلوی آلو اسفناج، انار پلو، گشنیز پلو با سویا، بادمجان پلو ۱، بلغور پلو، خورش آلو اسفناج، خورش به، خورش آلو و قیسی، خورش تره سویا، خورش قیمه بادمجان، خورش قیمه آلو، خورش کدو بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش دال عدس با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش قارچ و آلو، خورش قارچ و لوبیا سفید، خورش کدو حلوایی، خورش کدو خورشتی، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش کلم بروکلی با قارچ، خورشت قیمه قارچ، خورش قیمه بادمجان، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ کلم برگ، سوپ گشنیز، سوپ بلغور و کرفس، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ کاهو سبز، سوپ جو و اسفناج، کتلت اسفناج، کتلت ذرت، کتلت سیب زمینی و حبوبات، برگر کدو خورشتی، پن کیک سیب زمینی، دلمه فلفل دلمه ای، دلمه کدو خورشتی، دلمه سیب زمینی، کماچ مخلوط، سس گوجه فرنگی ۱، سس معطر، سمنو با گندم و جو، سمنو با رب انار.