خونریزی زیر ملتحمه: عبارت است از ظهور ناگهانی خون در ناحیه سفید چشم، هرچند خونریزی ممکن است هراس انگیز به نظر برسد، دردناک یا خطرناک نیست، خونریزی در زیر ملتحه (غشای شفافی که سفیدی چشم را می پوشاند) اتفاق می افتد.
علائم:
- تجمع کوچک و بدون درد خون قرمز روشن به روی سفیدی چشم، ممکن است در ناحیه آسیب دیده ملتحمه تورم ایجاد گردد، خون قبل از محو شدن تدریجاً قهوه ای یا سبز می شود، این بیماری با بینایی تداخل می کند.
علت:
- معمولاً خونریزی خود به خود بدون علت شناخته شده ممکن است به دنبال سرفه، عطسه، استفراغ یا آسیب مستقیم به چشم ایجاد گردد، عروق خونی ملتحمه شکننده بوده، غالباً نشت می کنند.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- استفاده از داروهای روانگردان، استفاده از داروهای ضد انعقاد
پیشگیری:
- پیشگیری خاصی ندارد
عواقب مورد انتظار:
- خون باید ظرف 3 الی 2 هفته جذب گردد، بسیار بعید است که جوشگاهی باقی بماند.
عوارض احتمالی:
- مورد انتظار نیست.
تشخیص:
- معمولاً در اولین مرحله پزشک متخصص به دنبال سوابق دارویی و درمانی فرد خواهد بود تا ببیند که چه چیزی دقیقاً منجر به بروز خون ریزی ملتحمه فرد شده و سپس در مرحله دوم به سراغ معاینه فرد خواهد رفت. علائم حیاتی مثل فشار خون نیز باید در حین معاینه مورد بررسی قرار بگیرد. اگر علت به وجود آمدن خون ریزی در زیر ملتحمه به علت ضربه باشد، معمولاً نیاز به معاینه دقیق تری است. در نوزادان تازه به دنیا آمده، خون ریزی در زیر ملتحمه ممکن است در حین روند زایمان به وجود آمده باشد. پزشک عمومی یا پزشک متخصص چشم می تواند تشخیص خون ریزی زیر ملتحمه را انجام دهد. همچنین پزشک ممکن است در صورت سابقه کبودی سریع فرد برای او آزمایشاتی را نیز تجویز کند.
درمان طب نوین:
- معمولاً برای درمان این خون ریزی نیاز به هیچ درمانی نخواهید داشت. اما به طور کلی می توانید از قطره های اشک مصنوعی بدون نیاز به نسخه برای چشم دچار خون ریزی شده استفاده کنید. در ضمن نیازی به استفاده از پچ (patch) برای چشم نیست. در طول مدت درمان خون ریزی داخل صلبیه چشم نباید از داروهایی مثل آسپرین و دیگر داروهای جلوگیری کننده از انعقاد خون استفاده کنید. در صورتی که به هر دلیلی از داروهایی مثل آسپرین و داروهای جلوگیری کننده از انعقاد خون استفاده می کنید حتماً با پزشک خود در مورد قطع یا ادامه دارو صحبت کنید. هیچگاه بدون مشورت گرفتن از پزشک داروهای ضد انعقاد خون خود را کنار نگذارید. معمولاً استفاده از این داروها نجات دهنده جان فرد بوده و فقط در موارد بسیار نادری فرد باید به خاطر خون ریزی زیر ملتحمه چشم مصرف آن ها را قطع کند. در صورتی که خون ریزی در داخل صلبیه چشم در نتیجه ضربه ایجاد شده باشد، پزشک برای سرعت بخشیدن به درمان ممکن است از درمان های دیگری نیز استفاده کند.
- اگر خون ریزی در زیر ملتحمه در نتیجه عفونت خارجی به وجود آمده باشد، چشم پزشک ممکن است قطره یا پماد های آنتی بیوتیک برای فرد تجویز کند. با گذشت یک تا هفته خود به خود این عارضه بهبود خواهد یافت. این عارضه شباهت بسیاری به کبودی زیر پوستی داشته و بدون هیچ گونه عوارضی کاملاً درمان خواهد شد. خون ریزی زیر ملتحمه مثل یک کبودی است. حتی همزمان با بهبود یافتن به رنگ زرد یا نارنجی تغییر رنگ می دهد. البته کبودی ممکن است به رنگ های مختلفی مثل آبی، سیاه یا سبز خودش را نشان داده و با درمان دائماً تغییر رنگ بدهد. از آنجایی که ملتحمه بی رنگ است، خون ریزی هیچ گاه به این رنگ ها در نخواهد آمد. در بعضی از موارد بسیار نادر با تکرار خون ریزی در همان مکان قبلی و در همان چشم، ممکن است احتمال شکنندگی غیر طبیعی مویرگی وجود داشته باشد. نازک بودن بیش از حد دیواره با خون ریزی مجدد و خود به خودی شود. چشم پزشک متخصص می تواند چنین عارضه ای را تشخیص داده و با استفاده از لیزر یا گرما این رگ خونی غیر ضروری را مسدود کند.
درمان طب سنتی:
- سرمه کافوری استفاده کنید.
- از داروی لخته خون استفاده کنید.
- برای رفع ناراحتی های چشم آلو را بر چشم بکشید.
- رب غوره را بخشکانید و با آن سرمه تهیه کنید و به چشم بکشید.
- اقدام خاصی لازم نیست، کمپرس کردن باعث کمک و تسریع بهبود نمی گردد.
- سرمه عناب را مانند سایر سرمه ها استفاده کنید. برای تهیه این سرمه، عناب را با هسته اش آسیاب کنید و با آن سرمه بکشید.
- یک تکه آهن تمیز را در آتش سرخ کنید بعد در ظرف شیر بیندازید آنگاه شیر دلمه خواهد شد. سپس آن را بر پشت چشم ضماد کنید.
داروها:
- معمولاً برای این اختلال دارویی لازم نیست.
فعالیت:
- محدودیتی لازم نیست.
رژیم غذایی:
- رژیم غذایی خاصی ندارد.
- خوردنی های مفید: خوراک باقلا، خوراک کدو حلوایی، خوراک قارچ و ذرت، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک گل کلم، آش کدو حلوایی، آش خرفه ۱، آش عدس ۱، عدس پلو ساده، نخود فرنگی پلو ۱، خورش قیمه بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، خورشت کنگر، سوپ جو ۲، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ گشنیز، سوپ بلغور و کرفس، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ کاهو سبز، سمنو با گندم و جو.
نکته:
- راه های پیشگیری از بیماری های چشمی: اگر مایلید همیشه سلامت چشم خود را حفظ کنید به نکات زیر با دقت توجه فرمایید. ۱. به هرچه که بسیار سفید یا شفاف است نگاه نکنید. ۲. به نورهای شدید مانند نور خورشید یا نور پراژکتور و لامپ های گازی و نورهای متصاعد شده از جوشکاری ها نگاه نکنید. ۳. به برف هایی که روی آن را نور آفتاب فراگرفته است نگاه نکنید. ۴. از نگاه کردن به خطوط ریز نقشه های خیلی دقیق یا خط های بسیار ریز که احتیاج به نوردهی بیشتری دارد خودداری کنید. ۵. تلویزیون را از فاصله خیلی کم تماشا نکنید. ۶. عینک دیگران را به چشم نزنید. ۷. با دست آلوده یا دستمال و اشیاء آلوده چشم را پاک نکنید. 8. از گرد و غبار پرهیز کنید. ۹. زیاد از حد گریه نکنید. ۱۰. مقابل آتش خیلی شدید و گرم ننشینید. ۱۱. هنگام موتورسواری یا سوار شدن بر اتومبیل های بدون سقف و … مواظب باشید که سوز و باد قوی، میکروب ها و گرد و غبار با چشم برخورد نکند. ۱۲. به هیچ جسمی به مدت زیاد و به طور قائم نظر نیفکنید. ۱۳. از ورود دود به چشم دوری گزینید. ۱۴. از هوای بسیار گرم یا بسیار سرد دوری کنید. 15. از دیدن اشیاء خیلی روشن و درخشان که به چشم آزار می رساند مانند آینه ای که مقابل آفتاب گرفته شده و نور آفتاب را به چشم منتقل می کند پرهیز کنید. ۱۶. از زیاد بر پشت خوابیدن پرهیز شود. ۱۷. مواظب باشید که از خوابیدن با شکم پر یعنی فورا پس از صرف غذا و همچنین پس از خوردن غذاهای غلیظ و دیر هضم و پس از مصرف خوراکی هایی که طبیعت آن خیلی گرم است مانند سیر و پیاز و … پرهیز کنید. چون موجب زیان رساندن به چشم می گردد. ۱۸. بیش از اندازه نمک یا غذاهای شور مصرف نکنید. ۱۹. از پرخوری در شب یا هنگام بیدار شدن در نیمه شب پرهیز کنید. ۲۰. از بی خوابی های زیاد و بیدار ماندن بیش از حد بپرهیزید. ۲۱. اگر شکم هر روز کار نمی کند یا یبوست و خشکی مزاج دارید آن را برطرف سازید. ۲۲. به اشیایی که به سرعت می چرخند یا به سرعت از جلوی چشم عبور می کنند نگاه نکنید.
- اعمالی که برای سلامت چشم مفید است: ۱. هرچند روز یک بار صورت را در آب صاف و پاک فرو برید و چشم را در آن باز نگه دارید. ۲. گاهی سرمه و توتیا را با آب بادیان و آب مرزنجوش مخلوط کنید و در چشم بکشید. ۳. به علت اینکه چشم از اعضای مرطوب است و اکثراً رطوبت و سردی باعث ضعف آن مى شود، لذا بایستی گاهی از سرمه خشک و جلا دهنده چشم استفاده کرد تا چشم سالم بماند. ۴. در هر ماه دو تا سه مرتبه چشم را با آب خضض بشویید. ۵. رعایت حفظ محیط چشم، یعنی مزاج چشم را به حالت طبیعی نگهداشتن. برای این کار اگر مزاج چشم خشک باشد گاهی روغن بادام شیرین یا روغن بنفشه یا روغن بنفشه بادام یا روغن کدو در بینی بچکانید. همچنین می توانید در چشم سرمه مناسبی نیز به کار برید.