خونریزی در بارداری: عبارت است از خونریزی حین بارداری می تواند ترسناک باشد، با این حال همیشه نشانه ی اختلال نیست. خونریزی در سه ماهه ی اول (هفته های یک تا دوازدهم) ممکن است رخ دهد و بیشتر زنان که خونریزی حین بارداری را تجربه می کنند، نوزادان سالمی به دنیا می آورند. با این حال، باید خونریزی واژینال را در طول بارداری جدی بگیرید. گاهی اوقات خونریزی حین بارداری نشان دهنده ی سقط جنین یا شرایطی است که نیاز به درمان سریع دارد. با درک علل شایع خونریزی واژینال در دوران حاملگی، در صورت وقوع می توانید اقدامات لازم را انجام دهید و بدانید که چه زمانی با دکتر زنان و زایمان و نازایی تماس بگیرید.
علائم:
- اگرچه سقط در اوایل بارداری میتواند با یک دورهی پریودی اشتباه گرفته شود، اما بعد از گذشت ۸ هفته از بارداری این احتمال کم است. اگر در زمان بارداری علائم ذکر شده در زیر را تجربه کردید، بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کنید. علائم سقط جنین شامل موارد زیر است:
- درد شکم
- لکه بینی شدید.
- کمردرد خفیف تا شدید.
- ترشح بافت یا مایعات از واژن
- خونریزی خفیف تا شدید از واژن
علل احتمالی خونریزی واژینال در سه ماهه ی اول:
- حاملگی خارج رحمی
- سقط جنین (از دست دادن خود به خودی قبل از هفته ی بیستم).
- مشکلات مربوط به دهانه ی رحم، مانند عفونت گردن رحم، التهاب دهانه ی رحم.
- خونریزی در زمان لانه گزینی تخمک (که در حدود ۱۰ تا ۱۴ روز پس از لقاح رخ می دهد).
- بارداری مولار یا پوچ (یک اتفاق نادر است که در آن توده ی غیرطبیعی به جای نوزاد در داخل رحم بعد از لقاح شکل می گیرد).
علل احتمالی خونریزی واژینال در سه ماهه ی دوم یا سوم:
- سقط جنین (قبل از هفته ی ۲۰) یا مرگ داخل رحمی جنین.
- مشکلات مربوط به دهانه ی رحم مانند عفونت گردن رحم، التهاب دهانه ی رحم.
- جفت سر راهی (قرارگیری جفت در قسمت تحتانی رحم)(Placenta Previa).
- نارسایی دهانه ی رحم (باز شدن زودرس رحم، که می تواند منجر به زایمان زودرس شود).
- پارگی رحم، یک رخ داد نادر اما تهدید کننده ی زندگی است که در آن رحم در طول خط سزارین قبلی پاره می شود.
- زایمان زودرس که ممکن است به خونریزی خفیف منجر شود. به ویژه هنگامی که همراه با انقباضات، کمر درد یا فشار لگنی است.
- جداشدگی جفت (زمانی که جفت زودتر از زمان زایمان از دیواره ی رحم جدا شود، که این مساله می تواند موجب انسداد راه تغذیه ای و اکسیژن رسانی به جنین شود).
- عروق سرراهی که به ندرت ممکن است رخ دهد (زمانی رخ می دهد که عروق خون رساننده به جنین از کانال ورودی رحم عبور می کنند (vasa previa) و در واقع این عروق بدون حفاظت بند ناف درون لایه ی پوشاننده ی رحم قرار دارند. خطر پارگی عروق وجود دارد و همین امر باعث خونریزی شدید جنین وکاهش اکسیژن رسانی به جنین می شود. سایر علائم عروق سرراهی شامل ضربان غیرطبیعی قلب جنین است).
عوامل افزایش دهنده خطر:
- ترسیدن.
- اضطراب و استرس.
- مصرف مشروبات الکلی.
- انجام فعالیت های شدید بدنی.
تشخیص:
- پزشک برای تشخیص دقیق علت خونریزی، احتمالاً نیاز به معاینۀ واژن یا لگن، انجام سونوگرافی شکمی یا واژینال به همراه آزمایش خون برای بررسی سطح هورمون خواهد داشت.
درمان طب نوین:
- از آنجا که خونریزی واژینال در تمام دوران بارداری میتواند نشانۀ یک مشکل جدی باشد، در صورت خونریزی حتماً به پزشک مراجعه کنید. بهتر است از پد یا نواربهداشتی استفاده کنید تا بتوانید میزان خونریزی را متوجه شوید. همچنین بهتر است نوع خونریزی شامل رنگ خون و وجود لخته را نیز در آن بررسی کنید. بهتر است هر نوع بافتی را که هنگام خونریزی ممکن است از واژن شما خارج شود، همراه داشته باشید تا برای آزمایش در اختیار پزشک قرار دهید.
- اگر هر یک از علائم زیر را در کنار خونریزی داشتید، سریعاً به اورژانس مراجعه کنید:
- سرگیجه یا از حال رفتن
- درد شدید یا گرفتگی در پایین شکم
- ترشحات واژینال حاوی مقداری بافت
- خونریزی شدید، حتی بدون وجود هیچ دردی
- تب بیشتر از ۳۸ درجه همراه با لرز یا بدون آن
- وقتی خونریزی دارید، به هیچ عنوان رابطۀ جنسی نداشته باشید و از تامپون نیز استفاده نکنید.
درمان طب سنتی:
- سریعاً بیمار را به بیمارستان ارجاع دهید.
داروها:
- متناسب با نیاز و شرایط بیمار دارو تجویز می شود.
فعالیت:
- به هیچ عنوان هیچ گونه فعالیت بدنی نداشته باشید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه پرهیز کنید.
نکته:
- خونریزی طبیعی واژینال در پایان بارداری به چه شکل است؟ خونریزی ناگهانی و اغلب مخلوط با مخاط ، در نزدیکی پایان بارداری نشانه ی شروع زایمان است. همچنین ممکن است ترشحات صورتی یا خونی واژن اولین نشانه های خونریزی طبیعی باشد.
- خونریزی واژینال چیست؟ خونریزی واژینال غیرطبیعی بین دورههای قاعدگی به نامهای خونریزی بین قاعدگی، لکه بینی و متروراژی نیز شناخته میشود. هنگامی که خونریزی بین دورههای عادی قاعدگی رخ میدهد، بسیاری از علل احتمالی وجود دارد. در حالی که بعضی از علل ممکن است درمان شوند، برخی علل دیگر میتوانند نشان دهنده یک بیماری زمینهای جدی باشند. اگر متوجه لکه بینی یا خونریزی زیاد بین دورهای شدید، برای انجام آزمایشات لازم، تشخیص، و گزینههای درمان به دکتر خود مراجعه کنید. علل احتمالی خونریزی بین دورهای: رشد توده در رحم یا گردن رحم، استرس، تغییر در داروهای مصرفی، سقط جنین، خشکی واژن، عدم تعادل هورمونی، سرطان.
- تفاوت لکه بینی و خونریزی در بارداری چیست؟ تفاوت در رنگ خونریزی در بارداری و شدت آن است. لکه بینی همان خونریزی خفیف از واژن است و اگر برایتان سوال است که لکه بینی در بارداری چه رنگی است باید بدانید که بهصورت لکههای قهوهای یا صورتی رنگ دیده میشود. اما در مواقعی که خونریزی به رنگ قرمز روشن باشد معمولاً شدیدتر است و علت بروز آن از علت لکه بینی در بارداری متفاوت است.
- چه خونریزی در بارداری خطرناک است؟ ممکن است برای شما هم این سوال پیش بیاید که آیا خونریزی در ماه اول بارداری خطرناک است؟ لکه بینی در ماه اول بارداری چطور؟ در این باید باید بگوییم خونریزی در بارداری با اینکه امری شایع است، اما مادران باردار را بسیار نگران سلامت خود و جنین میکند. خونریزی در بارداری ماه اول و اوایل بارداری بدون درد، خفیف و بهصورت لکه بینی است. این نوع خونریزی معمولاً خطرناک نیست و ناشی از تغییرات بارداری است، اما اگر خونریزی در سه ماههی آخر بارداری بهویژه ماه نهم باشد، ممکن است خطرات جدی در برداشته باشد.
- هنگام مواجهه با خونریزی در بارداری چه اقداماتی انجام دهیم؟ خونریزی در بارداری برای مادر باردار و اطرافیان دلهره ایجاد میکند، به همین جهت سعی میکنند شرایطی را برای کاهش خونریزی در بارداری فراهم کنند. این شرایط شامل مراقبتها و تغییر سبک زندگی جنسی و تغییر در رژیم غذایی خانمهای باردار است. آرامش خود را حفظ کنید و استرس نداشته باشید. استراحت کنید و مطلقاً فعالیتهای سنگین انجام ندهید. در مواقع خونریزی از تامپون استفاده نکنید و پد را جایگزین آن نمایید. در مواقع خونریزی رابطهی جنسی نداشته باشید. با تجویز پزشک دارو مصرف کنید. یکی از داروهایی مورد استفاده هنگام خونریزی در بارداری پاراستامول است.
- چه غذاهایی خونریزی در بارداری را قطع میکند؟ همچنین در پاسخ به کسانی که میپرسند چه بخوریم تا خونریزی در بارداری قطع شود، مواد غذایی زیر را برای درمان خانگی لکه بینی در بارداری معرفی میکنیم. اولین نکته و مهمترین نکته این است که هیچ غذایی نمیتواند خونریزی را به طور کامل قطع کند. با این حال چون مادر ممکن است خون زیادی را از دست بدهد، با مصرف غذاهای مقوی میتوان بدن را تقویت و سلامت را به بدن برگرداند. ویتامینها و مواد مغذی زیر حتماً باید در رژیم غذایی فردی که خونریزی دارد گنجانده شود. خوراکیهای حاوی آهن مانند گوشت قرمز، سبزیهای برگ تیره، آلو خشک، تخم شربتی، جعفری، افزایش مصرف ویتامین c برای جذب بهتر آهن. منابع سرشار از ویتامین c شامل پرتقال، لیمو ترش و سایر مرکبات، میوههای سیب و گلابی و انار ملس و به، مویز یک خشکبار مفید برای تقویت مادر بارداری است که خونریزی دارد.
- چه غذاهایی برای خونریزی در بارداری ضرر دارد؟ استفاده از مواد غذایی زیر باعث خونریزی در بارداری را تشدید میکند. حتی توصیه میشود خانمهای باردار از این خوراکیها استفاده نکنند. بادام تلخ، بهارنارنج، سیر، زعفران، زرشک، گیاهان دارویی مانند آویشن، شبدر، نعناع فلفلی، شیرینبیان، ختمی، زنیان و پونه.