خشکی مو: عبارت است از خشکی مو زمانی ایجاد میشود که موهای شما رطوبت کافی نداشته و یا رطوبت آن حفظ نشوند و باعث کاهش شفافیت موها میشود و میتواند موها را مجعد، مرده و سست کند. خشکی مو در مردان و زنان و در هر سنی ممکن است دیده شود. اما به صورت کلی با افزایش سن احتمال خشکی مو افزایش مییابد. موهای شما دارای سه لایه است. اگر موهایتان سالم باشد، روغن طبیعی در لایهی بیرونی به محافظت لایههای داخلی مو کمک میکنند، همچنین نور را منعکس کرده و موهای شما را براق میکنند. درخشندگی و براق بودن دو نشانهی مهم موهای سالم است. هنگامی که موهای شما خشک است، لایهی بیرونی شکننده شده و باعث میشود که سست و ناسالم شوند. هنگامی که موهای شما در هنگام لمس خشک هستند، ممکن است شکننده بوده و به سختی حالت بگیرند. اما با این وجود داشتن موی خشک، به معنای وجود مشکل بزرگی در سلامتی فرد نیست. توجه داشته باشید قرار گرفتن در معرض نور خورشید، حرارت دادن به موها، رطوبت، سیگار کشیدن و دیگر موارد میتواند موجب آسیب و خشک شدن موهایتان شوند.
علت:
- عوامل مختلفی از جمله شرایط محیطی، عادات مراقبت از مو و بیماریهای جسمی میتوانند موجب خشکی موی شما شوند. برخی از شرایط محیطی که باعث خشکی مو میشوند عبارتاند از:
- غلبه صفرا
- شستن بیش از حد موها
- سشوار کردن مکرر موها
- شنا کردن در آب کلردار یا آب شور
- صرف زمان زیادی در خورشید یا باد
- زندگی در آب و هوای خشک و گرم
- استفاده از شامپوهای نرم کننده و حالت دهنده
- استفاده از دستگاههای صاف کننده یا فر کنندهی مو و بیگودی
- بی اشتهایی عصبی: نوعی اختلال در غذا خوردن است که منجر به سوء تغذیه میشود. این اختلال میتواند باعث خشکی و شکنندگی موهای شما همراه با عوارض جدی تر شود.
- کم کاری تیروئید: اگر دچار کم کاری تیروئید هستید، غده تیروئید شما به اندازه کافی هورمونهای تیروئید تولید نمیکند. موهای خشک و شکننده یکی از علائم اولیه این بیماری است.
- سندروم منکس: نوعی بیماری ژنتیکی نادر است که سلولهای شما مس را به اندازه کافی جذب نمیکند. کاهش جذب مس کم بر سلامت موهای شما تاثیر گذاشته و باعث خشکی موی شما میشود.
- کم کاری غده پاراتیروئید: در این بیماری غده پاراتیروئید که در گردن شما و درست در پشت غده تیروئید قرار گرفته هورمون پاراتیرویید کمی تولید میکند. این هورمون سطح کلسیم را در خون شما افزایش میدهد. کلسیم یک ماده مغذی مهم برای موهای سالم و همچنین استخوانها، دندانها و بافتهای دیگر بدن است.
عوارض احتمالی:
- خشکی مو نشانهی آسیب به موهاست. اگر موهای شما رطوبت نداشته باشد و خشکی موهایتان را برطرف نکنید موهای شما شکننده شده و به راحتی آسیب میبینند. در اکثر موارد خشکی مو میتواند به طور موثر با تغییرات ساده در شیوه زندگی بهبود یافته و برطرف میشود. اگر خشکی موهایتان همچنان ادامه یافت، با پزشک خود مشورت کنید. پزشک میتواند در تعیین علت خشک موهای شما کمک کند و درمانهای لازم را هم توصیه کند. از جمله مهمترین عوارض خشکی مو میتوان به دو مورد ریزش مو و موخوره اشاره کرد.
تشخیص:
- آزمایش خون
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- در بسیاری از موارد، میتوانید خشکی مو را از طریق تغییر سبک زندگی برطرف کنید. به عنوان مثال، انجام این کارها ممکن است به شما کمک کند:
- موهای خود را کوتاه کنید.
- از سشوار کمتر استفاده کنید.
- موی خود را هر بار شستشو دهید.
- از درمانهای شیمیایی اجتناب کنید.
- از محصولات آرایشی مرطوب کننده استفاده کنید.
- از شستن مداوم و هر روز موها با شامپو اجتناب کنید.
- از شامپو و نرم کنندههایی که برای نوع موی شما مناسب است استفاده کنید.
- اگر شما بیماری زمینهای دارید که موجب خشکی مو میشود، دکتر پوست و مو میتواند داروها یا سایر روشهای درمانی را برای از بین بردن خشکی مو به شما توصیه کند. موهای شما ممکن است پس از درمان بیماری زمینهای بهبود یابد. با این وجود برای یافتن بهترین شیوه درمان باید با پزشک خود مشورت کنید.
- محفاظت از موها در برابر گرما و قرار گرفتن در معرض آفتاب نیز بسیار مهم است. اگر در آب و هوای خشک زندگی کنید، زمانی که به خارج از خانه میروید، کلاه به سر بپذارید و از تماس طولانی با هوای خشک یا باد اجتناب کنید. شما همچنین باید با پوشیدن کلاه شنا در هنگام شنا کردن در استخر یا آب دریا از موهای خود در برابر کلر و آب شور محافظت کنید.
درمان طب سنتی:
- شبی یک لیوان سرکه انگبین بخورید.
- حجامت عام و حجامت ساق پا انجام دهید.
- در حمام سر را با سرکه سیب خانگی بشویید.
- موها را هر شب با روغن بادام شیرین، روغن نارگیل، روغن زیتون چرب کنید.
داروها:
- از مولتی ویتامین ها زیر نظر متخصص استفاده کنید.
فعالیت:
- محدودیتی وجود ندارد.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین غذاهای گرم و خشک بدون مصلح پرهیز کنید.
نکته:
- فر دایمی، موی صاف را مواج و فرفری می کند. ماده فر، پیوندهای شیمیای را در موهای صاف می شکند و باعث ایجاد فر در مو می شود. این عمل می تواند مو را تخریب کند، موها نباید بیش از هر 3 ماه یک بار در معرض محلول فر قرار گیرند. اگر مایع فر برای مدت طولانی روی مو بماند؛ بسیار قوی تر عمل می کند و موها را خشک، بد رنگ و شکننده می کند امکان تخریب پوست سر هم وجو دارد.