کاربر

درمان خارش بدن

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

خارش بدن: عبارت است از خارش پوست، یکی از شایع ترین شکایاتی است که افراد را مجبور می کند تا به پزشک مراجعه کنند. گاه خارش آن چنان شدید است که فرد بیشتر قسمت های بدن خود را با خاراندن، زخم می کند. دلایل متعددی برای خارش پوست وجود دارد که برخی از آنها مربوط به بیماری های سیستمیک یا غلبه سودا می باشد. این نوع خارش با استرس، اضطراب و ترس می تواند تشدید یابد. میزان این نوع خارش زمانی که فرد از کار و فعالیت روزانه فارغ می شود، تشدید می شود. خارش زیاد در غلبه سودا، موجب پیدایش پوست ضخیم شبیه به بیماری پسوریازیس. برآمدگی، تاول، بثورات جلدی یا ناهنجاری های پوستی می گردد.

علائم:

  1. شما ممکن است خارش را در ناحیه خاصی از بدن مانند دست‌ها، پاها یا کل بدن احساس کنید. گاهی اوقات خارش به صورت طولانی‌ مدت با فرد همراه است و یا به مرور تشدید می‌شود. همانطور که شما پوست را می‌خارانید یا مالش می‌دهید، خارش ممکن است بدتر شود و توقف خارش ممکن است سخت باشد. همچنین ممکن است خارش بدون هیچ‌گونه تغییری در پوست همراه باشد یا همراه با هر کدام ازعلائم خارش بدن زیر دیده شود:
  2. قرمزی
  3. پوست زبر و چرب
  4. خشکی و ترک‌خوردگی پوست
  5. برجستگی پوست، لکه‌های پوستی یا تاول

علت:

  • ایدز
  • ام اس
  • هپاتیت
  • انگل های روده ای
  • کم خونی از نوع فقر آهن
  • کم کاری یا پرکاری تیروئید
  • کم شدن چربی زیر پوست
  • خارش از صفرا یا سودا است چون هر دو خشک هستند.
  • برخی سرطان های خون شامل لوسمی و لنفوم (به خصوص لنفوم هوچکین)
  • لیکن پلان: در این بیماری بیشتر ضایعات پوستی در اطراف مچ دست ها و مچ پاها بروز می کنند.
  • گال: علامت تشخیص بیماری گال با خارش شدید بین انگشتان دست همراه است ولی در گل بدن نیز خارش وجود دارد.
  • تغییر دما: گاهی تغییر ناگهانی محیط یعنی به سرء گرم شدن یا به سرعت سرد شدن محیط، باعث ایجاد خارش در پوست بدن می شود.
  • بیماری دیابت: بی‌حسی، مور مور و گزگز شدن از علائم بیماری دیابت است. افرادی که دیابتی هستند، اغلب پوست خشکی دارند که موجب خارش بدن آنها می‌شود.
  • درماتیت آتوپیک یا اگزما: اگزما یک بیماری التهابی پوست است که باعث خارش، قرمزی و خشکی پوست می شود و می تواند روی هر منطقه ای از بدن تأثیر بگذارد.
  • غلبه دم: هنگام غلبه دم، نوعی پرخونی در بدن ایجاد می شود که بیش از یک سوم افراد دچار خارش می شوند؛ خارش این افراد بیشتر با تغییرات حرارت و به خصوص دقایقی بعد از استحمام ایجاد می گردد.
  • عفونت های قارچی: عفونت قارچی می تواند یکی دیگر از علل خارش پوست باشد؛ عفونت های پوستی می تواند باعث خارش، راش، پوسته پوسته شدن، و تورم گردد؛ این عفونت ممکن است در اثر سیستم ایمنی ضعیف، استفاده از آنتی بیوتیک ها، اضافه وزن و بارداری ایجاد شوند.
  • آبله مرغان و زونا: یکی دیگر از رایج‌ترین و اصلی‌ترین دلیل خارش بدن آبله ‌مرغان و زونا است. هنگام ابتلا به این بیماری احساس سوزش، خارش و درد موضعی قبل از بروز تاول‌ها به سراغ شما می‌آید. در آبله‌ مرغان یا زونا با جوش‌هایی قرمز رنگ و پر از مایع مواجه هستیم و بسیار خارش دارد و تمام قسمت‌های بدن را در برمی‌گیرد.
  • حشرات: گاهی خارش پوست به دلیل گزش حشرات است. اگر پشه یا عنکبوت شما را نیش بزند، متوجه آن می‌شوید؛ اما تشخیص نیش ساس و کنه سخت‌تر است؛ زیرا جای نیش این حشرات مانند بثورات پوستی به نظر می‌رسد. اگر در پوست سر یا موی ناحیه تناسلی خود احساس خزیدن و خارش دارید، علت آن ممکن است شپش باشد.
  • آلرژی: آلرژی ها دلیل شایعی برای خارش پوست هستند، و قسمت های خارش دار ممکن است روی هر منطقه ای از بدن پدیدار شوند مانند: آلرژی غذایی، واکنش های آلرژیک به حیوانات خانگی، تماس با پشم، عطر، صابون، رنگ و مواد شیمیایی (تمیز نگه داشتن خانه با جارو برقی و عوض کردن روکش ها به طور منظم می تواند از این نوع خارش جلوگیری کند).
  • مشکلات روانی: افسردگی، اضطراب، نگرانی و وسواس هم می‌تواند باعث خارش بدن شود. گاهی اوقات شاهد این هستیم که خارش پوست هیچ نشانه فیزیکی و ظاهری از خود بروز نمی‌دهد. اغلب اوقات این ذهن افراد است که حس خارش را القا می‌کند و فرد را مجبور به خارش قسمتی از بدن می‌کند. خارش‌های بیش‌ از حد ممکن است به پوست آسیب برساند.
  • آفتاب سوختگی: آفتاب سوختگی می تواند خارش غیر قابل کنترلی در سراسر بدن ایجاد کند، علائم آفتاب سوختگی معمولاً چند ساعت بعد از قرار گرفتن در معرض خورشید ظاهر می شود؛ علائم شناخته شده آفتاب سوختگی عبارت اند از: (پوست قرمز که می تواند دردناک و حساس باشد، خاریدن و کنده شدن پوست بعد از چند روز، احساس گرما در پوست زمانی که آن را لمس می کنید، تورم و تاول، سردرد و تب).
  • بیماری های کلیوی: از شایع ترین علل خارش، نارسایی کلیه است که موجب خارش های شدید و غیر قابل کنترل می شود؛ در این بیماری افزایش سطوح اوره، کراتینین، یون هایی مثل کلسیم، منیزیوم و فسفات می تواند نقش مؤثری در بروز این نوع خارش داشته باشد؛ این نوع خارش معمولاً نیمه بالایی بدن را درگیر می کند؛ افرادی که تحت درمان همودیالیز هستند معمولاً خارش اورمیک دارند (خاریدن مزمنی که با بیماری کلیوی در ارتباط است).
  • درماتیت تماسی: این بثورات خارش‌دار ناشی از واکنش به چیزی است که در تماس با پوست شما است. تشخیص علت ایجاد این بثورات گاهی نیازمند بررسی فراوان است. فلزات موجود در جواهرات، لوازم آرایشی و بهداشتی و محصولات پاک‌کننده‌ای که استفاده می‌کنید، ممکن است علت درماتیت تماسی شما باشند. پیچک سمی نیز نوعی درماتیت تماسی را ایجاد می‌کند. برای درمان درماتیت تماسی باید از چیزهایی که فکر می‌کنید علت ایجاد آن است، بپرهیزید.
  • مصرف برخی داروها: خارش پوست ممکن از عوارض مصرف دارو باشد. این علائم می‌تواند همراه با بثورات پوستی هم ایجاد شود. داروهای رایج زیر اغلب می‌توانند باعث پیدایش خارش گسترده در پوست شوند: داروهای ضد قارچ، آنتی بیوتیک‌ها (بویژه آنتی بیوتیک‌های حاوی مشتقات سولفا)، مسکن‌های مخدر، داروهای ضد تصرف، اگر علائم پوستی از حد طبیعی خارج شوند، نشان دهنده حساسیت دارویی هستند. پس سریعاً با پزشک خود صحبت کنید تا داروی دیگری جایگزین کند یا دز مصرفی آن را تغییر دهد.
  • خارش هنگام بارداری: خارش شدید در بدن هنگام بارداری می تواند نشانه ای از یک بیماری کبدی شایع باشد که تنها در دوران بارداری اتفاق می افتد؛ خارش دوران بارداری فقط می تواند روی دست و با تأثیر بگذارد، اما برخی از زنان در تمام بدنشان احساس خارش دارند که معمولاً در سه ماههی سوم، شروع می شود و ممکن است تا موعد زایمان به تدریج بدتر شود؛ خارش باید در مدت چند روز بعد از زایمان تمام شود؛ خارش بارداری ممکن است روی کودک تأثیر منفی ایجاد کند (درمان این نوع خارش مصرف مواد غذایی توصیه شده هنگام غلبه صفرا می باشد).
  • پسوریازیس: پسوریازیس تکه های قرمز و ملتهب روی پوست است که می تواند خارش زیادی داشته و دردناک باشد؛ همچنین ممکن است قسمت هایی از پوست که خارش دارد با پوسته های نقره ای و شل پوشیده شود؛ این بیماری یک واکنش ایمنی است و می تواند در اثر (عفونت، آفتاب سوختگی، استرس، هوای سرد، سیگار کشیدن، مصرف زیاد الکل، برخی از داروها) ایجاد شود؛ برای جلوگیری از شیوع این بیماری باید سعی کنید رطوبت پوست را حفظ کنید تا خشک نشود؛ یکی از راه های طبیعی برای درمان پسوریازیس اضافه کردن روغن نارگیل به رژیم غذایی یا استعمال آن به صورت موضعی است.
  • غلبه سودا: زمانی که بدن نتواند تمام سودای اضافه را از خون دفع کند، برای این که به اندام های حیاتی آسیب وارد نشود بدن آن را از طریق منافذ پوستی دفع می کند و چون همراه سودا، نمک و املاح دیگری هم وجود دارد، هنگام خروج، پوست را خشک کرده و باعث خارش زیاد می گردد. خاراندن پوست باعث هدایت خون به سمت پوست شده و خشکی را برطرف می کند. اگر سودا خیلی زیاد باشد، این خاراندن افاقه نکرده و شخص با خاراندن بیشتر پوست حتی با اشياء باعث زخم کردن پوست خود می شود. زمانی که پوست زخم می شود خارش نیز از بین می رود. این نوع خارش که از غلبه سودا است با مصرف غذاهای سردی بخش بیشتر می شود.
  • خارش عصبی: برخی خارش ها در حیطه بیماری های پوست و مو بسیار مرتبط با مسائل روحی و روانی هستند که به همین علت به آنها خارش عصبی می گویند؛ چرا که استرس، عامل افزایش اسیدوز خون بوده و این اسید هنگام خروج از پوست (به صورت تعریق) خارش را ایجاد می کند؛ در این بیماری، فرد تمایل بسیار زیادی به خاراندن برخی نواحی در دسترس پوست مثل ناحیه پشت گردن، پلک فوقانی، ناحیه تناسلی و پشت پا یا جلوی ساق پا دارد؛ خارش زیاد در این بیماران، موجب پیدایش پوست ضخیم شبیه به بیماری پسوریازیس (داءالصدف) می گردد؛ در درمان این افراد باید به مسائل روحی توجه شود و درمان جسمی کافی نمی باشد.
  • بیماری سلیاک: جای زخم و تاول روی زانوها، آرنج‌ها، کپل‌ها و یا موی سر، بسیار خارشی هستند و نشانه‌هایی از حساسیت پوستی بیماری سلیاک می باشند. هنگامی‌که یک فرد مبتلا به بیماری سلیاک میلوتین مصرف می‌کند، سیستم ایمنی مخاطی در روده با تولید نوعی آنتی‌بادی به نام ایمونوگلوبولین پاسخ می‌دهد. این آنتی بادی IGA به سلول‌های پوستی منتقل می‌شود تا پاسخ خارش را ایجاد کند. تجویز داپسون می‌تواند تسکین دهنده خارش کوتاه‌ مدت برای پوست را فراهم کند؛ اما آسیب روده‌ای جدی است و بیماران باید یک رژیم غذایی بدون گلوتن برای زندگی را بپذیرند. اگر بیماران سلیاک به خوردن گلوتن ادامه دهند، ممکن است دچار سوءتغذیه، کم‌خونی، کاهش تراکم استخوان، ورم معده و حتی سرطان شوند.
  • بیماری های نخاعی: ظاهر شدن خارش مداوم وسط کمر (بدونجوش یا دانه) می‌تواند نشانه‌ی نوروپاتی، نشانه‌ای از عصبانیت باشد. قبل از ارائه درمان، پزشکان ابتدا بیماری نخاعی را به ‌عنوان یک علت، شناسایی می‌کنند. تحقیقات نشان داده است که بیماری ستون فقرات، چه به علت سن یا آسیب، می‌تواند بر عصب فشار وارد کند و آن را خراب کند که باعث احساس خارش در پوست می‌شود. خارش‌های نوروپاتی ممکن است در یک سمت بدن و یا هر دو طرف رخ دهد؛ اما اگر خراش تسکین نداشته باشد، هشداری بزرگ است. هنگامی که بیماری نخاعی یا سایر بیماری ها اتفاق افتاد، ممکن است خارش عصبی با کرم کپسایسین که از فلفل داغ گرفته شده است، درمان شود. این روش برای سوزاندن اعصاب به طور نامنظم بر روی پوست شلیک می‌شود.
  • بیماری کبدی: کبد به طور پیوسته، صفرا ترشح می کند، که برای تمیز شدن کبد و جذب چربی غذا از روده ها بسیار مهم است؛ صفرا در کبد ترشح می شود و از طریق مجاری صفراوی به کیسه صفرا می ریزد و از آنجا به اثنی عشر وارد می شود؛ وجود مانع در هر جایی در طول مسیر حرکت صفرا، حرکت آن را کند یا متوقف می کند و سبب افزایش سطح صفرا در جریان خون می شود که (زردی پوست، زدی چشم ها، تیرگی ادرار و روشنی مدفوع) از علائم آن است؛ نشانه دیگر آن خارش گسترده و شدید پوست است؛ ممانعت از جریان یافتن صفرا ممکن است در اثر بیماری هپاتیت، سیروز کبدی، عوارض دارویی یا در اثر مشکلات کیسه صفرا نیز باشد که عوارض آن (خارش همراه با زردی پوست، خستگی، کاهش وزن، درد شکم و عفونت های مکرر) می باشد.
  • خشکی پوست: خشکی پوست یکی از علل مهم خارش است، لذا در بیمارانی که از خشکی پوست رنج می برند، چرب نگه داشتن پوست برای تخفیف خارش اهمیت بسزایی دارد. با شروع فصل پاییز احتمال بروز خارش در افراد بیشتر می شود زیرا فصل پاییز طبیعت سرد و خشک دارد که می تواند باعث ایجاد و یا تشدید خارش پوستی شود، لذا برای پیشگیری از این مشکل بهتر است پوست را چرب نگه داشته و از صابون های غیر معطر استفاده کنید. فراموش نکنید شستشوی بیش از حد پوست نیز می تواند باعث خشکی بیشتر پوست شود؛ در این عارضه اگر خشکی پوست کنترل شود، بدون شک خارش نیز بهبود پیدا می کند؛ البته خوردن بعضی از غذاها و ادویه جات ممکن است باعث ایجاد و یا تشدید خارش شوند؛ در این صورت بهتر است آن غذاها را از رژیم غذایی حذف و یا کمتر آنها را مصرف نمایید.
  • خارش بدن یک تحریک موضعی یا عمومی است که در اثر تحریک رشته های عصبی، در پوست بدن ایجاد می شود و در اثر این تحریک فرد از روی غریزه وادار به خاراندن به عنوان نوعی واکنش می شود تا از شر این احساس نامطبوع خلاص شود. این حس ناخوش آیند یکی از شایع ترین شکایات پوستی است که می تواند از یک مور مور شدن خفیف تا خارش شدید ناگهانی متفاوت باشد و گاهی آن قدر شدید می شود که خواب و آرامش را از فرد می گیرد؛ شدت خارش گاهی به حدی است که بیمار با خاراندن های مکرر، بدنش را زخم می کند. خارش می تواند محدود به یک ناحیه از بدن و یا در تمامی بدن ایجاد گردد و گاهی اوقات، ممکن است در شب نیز بدتر شود. هرچند همه ما می دانیم در ناراحتی هایی که با خارش همراه هستند، خاراندن چاره کار نیست و پوستی که خود به خود تحریک می شود، با خاراندن آسیب بیشتری می بیند، اما با این وجود چاره ای جز خاراندن نداریم؛ این نوع بیماران اذعان دارند که احساس خارش غیر قابل تحمل تر از احساس درد است؛ خارش ممکن است به صورت موقتی یا مداوم باشد.

تشخیص:

  1. جمله سلامت عمومی (تب، لرز، کاهش وزن) پوست (رنگ، عرق کردن، آستئاتوز/ خشکی و فقدان چربی پوست، پلتورا و یرقان)، مو (رشد، بافت،ریزش)، ناخن (خطوط بیو، اونیکولیز / جدا شدت صفحه ناخن، تغییر رنگ)؛ چشم (اگزوفتالموس / برآمدگی چشم، تغییر رنگ) و غدد درون ریز، سلول‌های خون‌ساز، دستگاه گوارش، دستگاه ادراری تناسلی، وضعیت عصبی و ذهنی، از اهمیت بسیاری برخوردار است.
  2. معاینه فیزیکی: پوست بیمار باید برای یافتن هرگونه شواهدی از یک اختلال قابل تشخیص، مورد بررسی قرار گیرد: خارش (که باعث خراش سطحی شود) و یا مالش (تولید پاپول، ندول و پلاک ضخیم‌شدگی پوست) می‌تواند منجر به تغییرات ثانویه‌ای شود که نباید به عنوان یک اختلال پوستی اولیه شناخته شود، بلکه می‌تواند یک عارضه وابسته و ثانویه باشد. معاینه قسمت فوقانی کمر می‌تواند به این تشخیص کمک کند؛ زیرا این قسمت نسبتاً غیر قابل دسترس برای خاراندن است. جستجوی شواهدی از آلودگی انگلی، به خصوص گال و شپش: معاینه پوست، مو و اندام تناسلی با خراشیدن پوست هم می‌تواند تشخیص دهنده اختلال باشد. بررسی درزهای لباس می‌تواند شپش بدن کثیف را شناسایی کند. یک بررسی کامل فیزیکی برای یافتن سایر علائم پوستی ذکر شده، ضروری است: معاینه لگن و رکتوم و همچنین بررسی غدد لنفاوی، کبد و طحال از اهمیت برخوردار است.

درمان طب نوین:

  • تشخیص و درمان علت زمینه‌ای خارش، مؤثرترین راه درمان آن است. کمپرس سرد و حمام سرد ممکن است به تسکین خارش کمک کند. ایجاد یک محیط سرد در خانه و محل کار نیز مؤثر است. استعمال لوسیون خنک کننده حاوی کالامین، پراموکسین یا منتول و کافور نیز مفید است.
  • روش‌های متفرقه: استفاده از طب سوزنی، کرم کپسایسین، تحریک الکتریکی ترنسکوتنئووس.
  • درمان موضعی: استفاده از بی حس کننده‌ها، ضد خارش‌ها، عوامل خنک کننده، کورتیکواستروئیدها، نرم کننده‌ها.
  • درمان سیستمیک: استفاده از آنتی هیستامین‌ها، کورتیکواستروئیدها، داروهای آنتاگونیست گیرنده‌های مخدر، فتوتراپی، اشعه ماورای بنفش B، باند پهن و یا باند باریک، اشعه ماورای بنفش A1.

درمان طب سنتی:

  • آب کنگر را روزی سه مرتبه به بدن بمالید.
  • مالیدن لعاب ( به دانه + اسفرزه) به پوست.
  • نعنای تازه را بکوبید و بر موضع ضماد کنید.
  • تاجریزی تازه را له کرده و بر آن ضماد کنید.
  • برگ سماق را بجوشانید و بر بدن ضماد کنید.
  • محل خارش را با صابون گوگرد شستشو دهید.
  • در این مدت، بیشتر از لباس نخی استفاده کنید.
  • سماق را با سرکه مخلوط کرده و به بدن بمالید.
  • مازو را نرم بسایید و در سرکه حل کنید و بمالید.
  • مورد و گل ارمنی را با سرکه مخلوط کنید و بمالید.
  • شاه تره کوبیده را با حنا در حمام بر بدن ضماد کنید.
  • نمک را با روغن زیتون مخلوط کرده و بر بدن بمالید.
  • نخود کوبیده را روی آن قسمت خارش دار ضماد کنید.
  • گشنیز تازه را با نان خشک بکوبید و بر بدن ضماد کنید.
  • عدس را بپزید و آب آن را با گلاب مخلوط کرده و بمالید.
  • با جوشانده گل همیشه بهار بدن خود را در حمام بشویید.
  • موز کال را له کرده، با سرکه مخلوط کنید و به بدن بمالید.
  • با نوشیدن مایعات فراوان پوست خود را مرطوب نگه دارید.
  • آرد عدس را با سرکه و کمی روغن گل مخلوط کنید و بمالید.
  • اوشق و زاج سفید را در سرکه یا آب گشنیز حل کنید و بمالید.
  • عدم استفاده از لوازم آرایشی و زیبایی حاوی روغن در این مدت.
  • مصرف مایعات کافی باعث دفع هر چه سریع تر سودا می گردد.
  • در حمام مرزه پخته را به بدن بمالید، مدتی صبر کنید و بعد بشویید.
  • هر روز مقداری گوگرد زرد را در آب حل کنید و با آن شستشو کنید.
  • آب کنگر را با یک سوم آن، موم و روغن مخلوط کنید و به بدن بمالید.
  • پوست و هسته انار را کوبیده، با سدر مخلوط کنید و بر بدن ضماد کنید.
  • فصد و 3 مرتبه حجامت ساقین از درمان های مجرب خارش بدن است.
  • گل مامیثا و اقاقیا را بکوبید، در آب کاسنی و سرکه مخلوط کرده و بمالید.
  • روغن نارگیل هم به صورت موضعی و هم به صورت خوراکی استفاده کنید.
  • شیره کوکنار را بکوبید، بعد با موم روغن مخلوط کرده و بر بدن ضماد کنید.
  • بادام تلخ کوبیده و یا روغن بادام تلخ را با سرکه مخلوط کنید و به بدن بمالید.
  • از پای راست خون بگیرید و چند روز روغن بادام شیرین را با آب گرم بخورید.
  • آب انار را در ظرف مسی سرخ (سفید نشده) ریخته و بجوشانید و به بدن بمالید.
  • روغن مورد + سرکه به یک نسبت ترکیب کنید و به صورت موضعی ماساژ دهید.
  • صندل، ریشه کاسنی، شاه تره و چوب گز را بجوشانید و آب آن را به بدن بمالید.
  • آب برگ عناب، آب چغندر خام، آب کرفس و سرکه را با هم مخلوط کنید و بمالید.
  • آب آلو را با سرکه مخلوط کرده و یا آلو را در سرکه بخیسانید و بر بدن ضماد کنید.
  • گل ارمنی، کافور و زعفران را کوبیده و با آب کرفس و سرکه مخلوط کنید و بمالید.
  • هر شب قبل از خواب برای رفع خشکی پوست روغن بادام شیرین در ناف بچکانید.
  • ضماد گرد غوره بمالید و آش ماش پوست کنده را با اسفناج و کدوی پخته بخورید.
  • قرنفل را بسایید، بعد بجوشانید، سپس با آب خیار مخلوط کرده و به بدن ضماد کنید.
  • نارنج را به طور کامل با پوست و مغز و هسته بپزید و بر آن قسمت خارش دار ضماد کنید.
  • مصرف سالاد فصل همراه با نعناع خشک و کمی سرکه سیب، آبغوره، نارنج یا لیموترش تازه.
  • توتیای سبز، گوگرد زرد، زرنیخ سرخ، مردار سنگ و مرکوروژ را با سرکه مخلوط کنید و بمالید.
  • افزایش مصرف (مرکبات، بادام، سیب درختی، گندم جوانه زده، انجیر، انگور، نعناع، ریحان و …).
  • خارمریم + افتیمون + کاسنی + شاطره پودر کنید نیم ساعت قبل از هر وعده غذایی کفلمه کنید.
  • 500 گرم شیره انگور + 100 سرکه سیب مخلوط کنید و روزی دو استکان میل کنید (خارش سودایی).
  • اجتناب از غذاهایی که خارش را زیاد می کنند حتی مواد غذایی سالم (غذاهای مناسب با مزاج سرشتی).
  • سکنجبین، عرق گل نیلوفر و لعاب اسپرزه را مخلوط کرده و بخورید و گرد غوره را هم بر موضع ضماد کنید.
  • پوشیدن لباس های سبک و نخی و غیر چسبان و قرار گرفتن در محیط خنک در کاهش خارش مؤثر است.
  • برای درمان، هم باید به مسائل روحی و هم به مسائل جسمی توجه شود تا مسئله به خوبی برطرف گردد.
  • گل مامیثا، اقاقیا و حضض را به میزان مساوی کوبیده و با آب کاسنی و آب بارهنگ مخلوط کنید و بمالید.
  • برای حفظ آرامش و دفع سریع سودا دمنوش هایی مانند: (چای کوهی و سنبل الطیب) راه گشای خوبی است.
  • صندل و گل ارمنی را بسایید و با آب کاسنی تازه و تمر هندی مخلوط کنید، بعد به آن سرکه اضافه کرده و بمالید.
  • هر روز صبح ۵ گرم پوست هلیله زرد را بسایید و با ۱ فنجان سکنجبین و مقداری آب مخلوط کنید و میل فرمایید.
  • ورزش: ورزش یکی از مفیدترین راه کارها برای دفع سریع سودا از طریق تعریق بدن می باشد که بسیار مثمرثمر است.
  • هویج را بشویید، بعد ریز رنده کنید و روی پارچه پهن کرده و بر بدن کمپرس کنید، یا آب هویج را بگیرید و بر بدن بمالید.
  • روزی ۳ بار، هر مرتبه یک فنجان آب شاه تره و عناب خیسانده را با یک قاشق غذاخوری خاکشیر مخلوط کنید و بخورید.
  • استحمام با آب ولرم به صورت ۱ الی ۲ بار در روزه این کار باعث باز نگه داشتن منافذ پوست جهت تخلیه هرچه سریع تر سودا می شود.
  • به خارش خال های روی پوست نیز باید توجه کرد؛ اگر این خال ها شروع به خارش کنند حتماً باید بررسی و در صورت لزوم برداشته شوند.
  • پنج گرم گوگرد زرد ساییده شده را در ۴۰ گرم روغن کنجد حل کنید و خوب تکان بدهید که رسوب نکند و هر روز به محل خارش بمالید.
  • مقداری لوبیا سبز را در ظرفی بپزید، بعد آب آن را با کمی قند بجوشانید، سپس آن را در لگن یا وان حمام بریزید و در آن نشسته، خود را بشویید.
  • روزانه سه قاشق غذاخوری خاکشیر در آبجوش حل کرده میل نمایید، همزمان از عرق شاه تره روزی سه استکان نیز استفاده کنند. (بسیار مجرب).
  • گلنار فارسی، پوست انار، آرد جو، تخم ترشک، ریشه مرغ، مریم گلی و آویشن را بجوشانید، بعد کمی بوره و گل ارمنی در آن مخلوط کنید و بمالید.
  • هر روز صبح ۳۰ گرم عناب نیم کوب شده را بجوشانید، بعد آب آن را با نصف استکان سکنجبین و یک لیوان آب مخلوط کنید و بنوشید.
  • مورد، شاه تره، تخم ترشک و برگ کدو را به نسبت مساوی نرم بکوبید، سپس بخیسانید و در حمام به بدن بمالید و مدتی صبر کنید و بعد بشویید.
  • مالیدن مخلوط اسطوخدوس پودر شده همراه با روغن زیتون و یک ماده ترش مانند: (لیموترش، آب نارنج، سرکه سیب یا سرکه انگور بر روی پوست).
  • صبر زرد، گل مامیثا و نشادر از هر کدام ۵ گرم و برابر همه آنها اشنان و ۲ گرم زعفران مخلوط کرده و بسیار نرم بسایید، بعد با روغن گل مخلوط کنید و بمالید.
  • کمپرس آب سرد: حوله کوچکی را در آب سرد و سپس بر محل خارش پوست قرار دهید؛ این درمان مقطعی و بسیار مؤثر است و خارش به سرعت از بین می رود.
  • برای شستن بدن بهتر است از مواد شوینده بدون عطر یا لوسیون ها و محلول های شوینده استفاده شود. هرقدر زمان شستشو کوتاه تر و آب خنک تر باشد بهتر است.
  • حفظ آرامش: اگر آرامش نباشد و استرس زیاد باشد، غلبه سودا در بدن به هیچ طریق متوقف نمی شود. بنابراین تلاش سلول های بدن برای دفع سودا بی نتیجه خواهد ماند.
  • لیموترش: حاوی مواد بی حس کننده و ضدالتهاب است که به کاهش خارش پوست کمک می کند (مقداری آب لیموترش تازه را بر محل خارش بمالید و بگذارید تا خشک شود).
  • خارشی که با ضایعه پوستی همراه نیست، می تواند بیانگر مشکلات داخلی باشد؛ لذا اینگونه خارش ها از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و باید به طور حتم جدی گرفته شوند.
  • برای درمان خارش، اول باید علت آن را فهمید و بدون این مهم، فائق آمدن بر خارش بسیار مشکل است؛ اما برخی اقدامات وجود دارند که می توانند به تخفیف خارش کمک کنند.
  • برای تسکین خارش شدید ممکن است دریابید که استفاده از آنتی هیستامین های خوراکي بدون نسخه، کورتیکواستروئیدهای موضعی و یا پماد کالن دولان و کالامین مفید است.
  • برای درمان آن می توانید ۲۰ گرم گل ارمنی، ۲ گرم کافور، دو استکان سرکه، یک استکان آب زردچوبه و نیم استکان روغن بادام را با هم مخلوط و دم کنید و در حمام به بدن بمالید.
  • مالیدن ضماد ترکیب (سرکه سیب + روغن نارگیل) برای خارش مفید است (این روغن خاصیت ضد ویروسی و ضد قارچی نیز دارد و برای از بین بردن بسیاری از عفونت ها مؤثر است).
  • سماق را در گلاب بخیسانید، بعد کمی پودر کتیرا را با آن مخلوط کرده و بر بدن ضماد کنید. سرکه را روی بدن بمالید یا مغز و گوشت خیار را را چرخ کنید و به صورت ضماد روی آن بمالید
  • اگر خارش در سنین بالای ۶۰ سال رخ دهد می تواند نشانه مسائل و بیماری های داخلی مانند نارسایی های کلیوی، تومورهای داخلی، نارسایی های کبدی و موارد مهم دیگر باشد.
  • چرب نگه داشتن پوست: این کار برای تخفیف خارش اهمیت بسیاری دارد ولی نباید به مدت طولانی روی پوست بماند چرا که منافذ را بسته و از تخلیه مواد زائد و سودا جلوگیری می کند.
  • سی گرم برگ یا پوست شاخه های جوان بیدمشک را در یک لیتر آب سرد به مدت یک ساعت بخیسانید، بعد ۲ دقیقه هم دم کنید، سپس صاف کرده و روزی سه تا پنج بار به نوبت بنوشید.
  • ماساژ: شاید عجیب به نظر برسد، اما ماساژ باعث جریان یافتن خون در سطح پوست بدن می شود و به این ترتیب غلظت مواد سمی و حساسیت زا در پوست کمتر شده و خارش از بین می رود.
  • هلیله زرد، تمرهندی، هلیله کابلی، سنا، بسبایج، شیرین بیان، پرسیاوش، تخم کشوث، آلوچه خشک، عناب، سه پستان، گل بنفشه، شاه تره، ریشه کاسنی و تخم کاسنی را جوشانده و آب آن را بخورید.
  • جو: 2 قاشق غذاخوری جو با پوست نیم کوب شده را با یک عدد لیموعمانی زرد آسیاب شده همراه با یک لیوان آب، جوشانده تا نصف گردد سپس صاف نموده و جهت مالیدن به پوست بدن استفاده نمایید.
  • سماق 20 گرم + تخم گشنیز 5 گرم + گل بنفشه 15 گرم + شاه تره 10 گرم + تخم ترشک 15 گرم، ده گرم در پانصد سی سی آب پس از کمی جوشاندن قبل از هر غذا دو استکان میل نمایید. (بسیار مجرب).
  • تنها خارش در کودکان است که خطرناک نیست و امکان دارد تنها ناشی از بیماری های ویروسی و یا اگزماهای مخصوص کودکان باشد؛ خارش در این سنین به طور معمول خوش خیم بوده و مشکلات جدی را به دنبال ندارد.
  • روش های متعددی وجود دارند که شما می توانید باعث تسکین خارش و توقف خاراندن شوید. نرم کننده ها به مرطوب کردن پوست خشک و خارش دار کمک خواهند کرد، به ویژه اگر آنها را بعد از شستشو و حمام کردن به کار برید.
  • ویتامین C: مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C به طور روزانه می تواند در جلوگیری از خارش و واکنش های آلرژیک کمک کند (مرکبات، غوره، زرشک، تمشک، شاه توت، انار) از میوه های مفید برای درمان خارش محسوب می گردند.
  • سه پستان ۳ مثقال، تمرهندی ۵ مثقال، آلوی بخارا و عناب از هر کدام ۱۰ مثقال، تخم کاسنی و تاجریزی از هر کدام ۲ مثقال و گل نیلوفر ۱ مثقال، همه را جوشانده، بعد مقداری ترنجبین را در آب آن شیره بکشید و هر روز صبح ناشتا میل کنید.
  • مصرف دمنوش خاکشیر با عسل، صبح ناشتا: خاکشیر مدر و ملین بوده و با سرعت بیشتری مواد زائد همچون سودا را از بدن دفع می کند. همچنین خاکشیر برای از بین بردن کهیر و التهابات پوستی بسیار مفید بوده و التیام دهنده زخم و جراحات است.
  • تخم گشنیز 5 گرم + خارخسک 20 گرم + شاه تره 15 گرم + گل بنفشه 15 گرم + سه پستان 5 گرم + عناب 20 گرم + تخم ترشک 20 گرم، دو قاشق غذاخوری با دو لیوان آب کمی جوشانده قبل از هر غذا دو استکان میل شود. (بسیار مجرب).
  • تهیه خوراک ضد خارش: (جو پوست کنده، آلو بخارا، کدو خورشتی، بامیه، قارچ، آلوچه، هویچ، سیب درختی، لیموعمانی زرد، گشنیز، اسفناج، به، زردچوبه، روغن ذرت، کمی نمک سنگ) را به نسبت طبع و مزاج خودتان با هم ترکیب کرده و بعد از پخته شدن میل نمایید.
  • روغن بابونه: این روغن نیز می تواند به خلاص شدن از شر خارشی که ناشی از کهیر است کمک کند چرا که پوست را آرام می کند؛ این روغن مانع آزاد شدن هیستامین می شود (چند قطره از روغن بابونه را با کمی روغن نارگیل مخلوط کنید و به محل خارش بمالید).
  • سرکه سیب: مالیدن سرکه سیبی که گرما ندیده و تصفیه نشده باشد یک ترکیب موضعی مؤثر برای جلوگیری از خارش پوست و از بین بردن عفونت می باشد (برای رسیدن به نتایج بهتر، چای ایرانی بدون اسانس را آسیاب کرده و همراه سرکه روی پوست خارش دار بمالید).
  • زردچوبه: ضماد زردچوبه با کمی آب می تواند به تسکین خارش بدن کمک کند؛ زیرا کورکومین موجود در زردچوبه ضد التهاب است و به سرکوب سلول های ایمنی که باعث پسوریازیس می شود، کمک می کند (شب قبل خواب بهترین موقع برای استفاده از این ضماد می باشد).
  • در خانم ها کاهش ترشح استروژن موجب خارش بدن می شود؛ بنابراین مصرف مواد غذایی جاری استروژن در این مدت توصیه می شود که عبارت اند از: (دمنوش رازیانه، لوبیا سویا، گندم جوانه زده، خرما، گیلاس، آلو، هویج، سیب زمینی، زیتون، خیار، تخمه آفتاب گردان، جوی دو سر، عسل).
  • یک عدد انار را قطعه قطعه کنید و در سرکه بپزید، بعد له کرده و به صورت خمیر درآورید، سپس مغز تخم کدو و مغز تخم گرمک از هر کدام ۲۵ گرم، زاج سفید و گوگرد زرد از هر کدام ۵ گرم و مازو و پوست هلیله زرد ۱۰ گرم، همه همه را نرم بکوبید و با خمیر فوق مخلوط کنید و بر محل خارش بمالید.
  • تا حد امکان باید از مصرف مواد محرک پوست مثل فرآورده های معطر شستشو، شوینده ها یا لباس های پشمی، نایلونی و پلاستیکی اجتناب ورزید. ممکن است پوشیدن لباس های نخی، شل و آزاد که پوست را تحریک نمی کنند و کوتاه نگه داشتن ناخن ها به طوری که هنگام خاراندن به پوست آسیب نرسانند مفید باشد.
  • میخک: دارای ترکیبی به نام اوژنول است که سبب بی حسی پایانه های عصبی پوست و در نتیجه کاهش خارش پوست می شود؛ به این منظور مقداری میخک را آسیاب کرده، مقداری کره بی نمک را در ظرفی گرم کنید و پودر میخک را به آن بیافزایید، پس از سرد شدن این ترکیب را در محل خارش پوست بمالید تا کاملاً جذب پوست شود.
  • آلوئه ورا: اگر خارش در اثر آفتاب سوختگی است شما می توانید با استفاده از ژل آلوئه ورا به متوقف کردن خارش پوست، کاهش التهاب و درمان پوست سوخته و آسیب دیده کمک کنید؛ ساده ترین راه برای استفاده از آلوئه ورا جهت تسکین خارش پوست آفتاب سوخته، استعمال ژل آلوئه ورای ۱۰۰ درصد به طور مستقیم در مناطق دچار خارش است.
  • آبغوره + سرکه سیب خانگی + شکر قرمز + عسل + شیره انگور + شیره توت + شیره خرما + شیره انجیر + جوز هندی + فوفل + میخک + تخم گشنیز + هل سبز + هل باد + هل قراب، آبغوره و سرکه را بجوشانید سپس ولرم که شد شیره ها و شکر و عسل اضافه کنید و بعد از اینکه خنک شد عرق نعناع عرق بیدمشک و گلاب اضافه کنید، یک ساعت بعد از ناهار و شام، شربت کنید و میل کنید.
  • پوست هلیله زرد، پوست هلیله کابلی، هلیله سیاه، پرسیاوش، تخم کشوث، گل نیلوفر، سنامکی، بسبایج و گل گاوزبان از هر کدام ۵ گرم، شاه تره و سه پستان از هر کدام ۱۰ گرم و عناب، تمرهندی، گل بنفشه، تخم کاسنی و ریشهی کاسنی از هر کدام ۲۰ گرم، همه را مخلوط و نیم کوب کرده و به ۳۰ قسمت مساوی تقسیم کنید و هر قسمت را شب در آب جوش بخیسانید، صبح در همان آب بجوشانید و آب صاف کرده آن را ناشتا بنوشید.
  • روغن نارگیل: برای استفاده از روغن نارگیل جهت درمان خارش بدن، تمام کاری که باید انجام بدهید این است که ترکیب مساوی (گشنیز خشک + باقلا + صبر زرد + خارخسک) را آسیاب کرده ۵ قاشق سر پر از ترکیب را با ۳ لیتر آب جوشانده تا آب نصف گردد سپس ۲ قاشق روغن نارگیل را به آب صاف شده اضافه کرده و مجدداً روی اجاق با شعله کم قرار دهید تا کل آب تبخیر گردد، روغن به دست آمده را درون ظرفی در بسته قرار داده و هر ۶ ساعت یک بار بعد از شستشو با لیف و صابون و خشک کردن، آن را بر موضع بمالید.
  • در صورتی که دچار خارش پایدار بوده و هیچ علت مشخصی برای آن نمی یابید. باید با پزشک تماس بگیرید، اما به نظر بنده در کسانی که مدتی به خارش تمامی بدن یا قسمتی از بدن مبتلا هستند که باعث ناراحتی شدید آنان شده است بهترین معالجه و اولین اقدام زالو انداختن به ناحیه خارش دار است، خونگیری و کم کردن خون نیز مؤثر خواهد بود و بهترین درمان، از بین بردن عامل محرک خارش و حساسیت است، به طور کلی غذاها در پیدایش خارش و یا تحریک آن نقش بسیار مهمی را به عهده دارند، مثلا با خوردن غذاهای نمک سود، ماهی کهنه و نمک زده یا دودی شده، پنیر کهنه، غذاهای سرخ کرده، انواع فلفل، ادویه جات، زنجبیل، دارچین، هل، میخک، خرما، انجیر، انگور، خربزه، گوجه فرنگی، رب گوجه، بادمجان، تخم مرغ و سرکه بیماری شدت می یابد و درمان آن نیز به طول می انجامد. همین طور درمان آن با از بین بردن عامل محرک سود بخش بوده، لذا در صوتی که مبتلا شده اید باید مرتب حمام کنید و از خوراکی هایی که طبعیتشان خنک است، مایعات، شیر گاو، آبلیمو، شیر خشت با شربت انار، مخلوط عرق کاسنی و عرق شاه تره، شربت بنفشه، آب انار، آب زرشک و آب عناب بیشتر استفاده کنید.

درمان خارش بدن از حساسیت:

  • شهم حنظل را نرم بسایید و با ماست مخلوط کنید و بمالید.
  • پوست سبز گردو، اوشق، مازو و میعه سایله را به نسبت مساوی نرم بسایید، بعد با سرکه مخلوط کرده و بمالید.
  • اگر خارش بدن در اثر حساسیت باشد، باید سداب، سفیدآب قلع و گوگرد زرد را به نسبت مساوی نرم بسایید، بعد با سرکه مخلوط کنید و بمالید.
  • باقلای تازه یا خشک را همراه با پوست سبز آن بپزید و پس از آنکه پخته و نرم شد، بکوبید و با هم وزن آن سدر مخلوط کرده و با آن خمیر روانی درست کنید و در حمام به تمام بدن بمالید و حدود ۳۰ دقیقه تحمل کرده بعد بشویید.
  • افسنطین، تخم خرفه، تخم کلم، تخم شاهی، گل بنفشه، اذخرمکی، شاه تره، چوب چینی، بادرنجبویه و اوشق را با آب برگ مورد تازه و آب کاسنی برگ تازه بپزید، بعد آب آنها را صاف کنید، سپس با سرکه مخلوط کرده و بمالید.

درمان خارش بدن از اثر بلغم:

  • اگر خارش پوست بدن از اثر غلبه بلغم باشد، ابتدا باید بلغم را برطرف سازید و روزی سه مرتبه، هر بار مقداری تخم ترب بخورید.

درمان خارش پوست نوزادان:

  • اگر می خواهید نوزادتان از خارش پوست بدن نجات یابد، او را قنداق نکنید، لباس های نایلونی و پلاستیکی نپوشانید و به او شربت قند ندهید.

درمان خارش پوست صورت:

  • برای رفع خارش پوست صورت باید برگ و ساقه کاسنی تازه را بکوبید و آب آن را بگیرید سپس با سفیده تخم مرغ مخلوط کرده و به صورت ضماد کنید و پس از ۱۵ تا ۳۰ دقیقه بشویید.

درمان خارش بین انگشتان:

  • گل ارمنی را در سرکه حل کنید و بمالید.
  • پوست خشخاش ساییده شده را با موم مخلوط کنید و بمالید.
  • برای دفع خارش بين انگشتان باید روغن کنجد یا روغن زيتون و يا آب شاه تره بمالید.
  • گوگرد زرد، زرنیخ سرخ، زرآوند، شیطرج، کندش و مازو را نرم بسایید و با روغن كنجد مخلوط کنید و بمالید، کمی صبر کرده و بعد بشویید.
  • هر روز ۲۰ عدد عناب و ۱ قاشق چایخوری شاه تره را خیسانده، بعد ۱ قاشق غذاخوری خاکشیر را با آب آن مخلوط کنید و بخورید و نیز آش ماش پوست کنده و اسفناج و کدو را بپزید و بخورید.

درمان خارش کنج ران:

  • اگر کنج ران پا دچار خارش شده است، ضمن پرهیز از خوردن انگور، انجیر، خرما، خربزه، زنجبیل، ادویه جات، انواع فلفل، بادمجان، ماهی، نمک و سرکه، باید از خوراکی های موافق زیاد استفاده کنید، مانند انند: آلو، زرشک، سماق، آبغوره، آب ليمو، آش تمرهندی، آش آلو، آش زرشک، آش سماق، آش آبغوره، آش ماش پوست کنده با اسفناج و کدو و همچنین می توانید همه روزه ۲۰ عدد عناب و ۱ قاشق چایخوری شاه تره را بخیسانید، بعد ۱ قاشق غذاخوری خاکشیر را با آب صاف کرده آن مخلوط کنید و بخورید.

درمان خارش بیضه و پشت و شکم:

  • اقاقیا و گل مامیثا از هر کدام ۱۰ گرم، صبر زرد و نشادر از هر کدام ۵ گرم و نشاسته ۱۵ گرم، همه را نرم بسایید، بعد در یک لیوان سرکه حل کرده و به صورت مالیدنی از آن استفاده کنید.
  • اول خلط غالب را درمان کنید، بعد پوست هلیله زرد و شاه تره را به میزان مساوی مخلوط بسایید، سپس جوشانده و روزی سه مرتبه بمالید و سماق، آب لیمو، آب غوره، آلوچه و آلو را به غذای روزانه اضافه کنید.
  • اگر خارش در اطراف بیضه، یا پشت یا شکم است، باید به اطراف آن قسمت زالو بیندازید و خونگیری کنید و ضمن پرهیز از خوردن: نمک، ادویه جات، انواع فلفل، زنجبیل، سرکه، ماهی، گوجه فرنگی، بادمجان، خرما، انگور و خربزه، باید از خوراک هایی که خارش را کاهش می دهند نیز بیشتر استفاده کنید، مانند: آلو، زرشک، سماق، آب لیمو، آبغوره، آش تمرهندی، آش آلو، آش زرشک، آب زرشک، آش سماق و آش ماش پوست کنده با اسفناج و کلو هم چنین می توانید به عنوان درمان هر شب ۲۰ عدد عناب نیم کوب و ۱ قاشق چایخوری شاهتره را بخیسانید و صبح آب آن را صاف کرده، بعد ۱ قاشق غذاخوری خاکشیر بر آن افزوده و آن مقدار را صبح و شب میل کنید.

درمان خارش پوست زن حامله:

  • خانم های بارداری که دچار خارش می شوند باید گوشت، سبزیجات تازه، مغز گردو و کله جوش با مغز گردو بخورند، همچنین باید با آب خیسانده یا آب جوشانده نخود لپه خود را شستشو دهند.
  • اگر در دوران بارداری دچار خارش پوست شده اید، ضمن پرهیز از خوردن: تخم مرغ، ماهی، ادویه جات، انواع فلفل، گوجه فرنگی، بادنجان و توت فرنگی. از خوراکی هایی مفیدی مانند: سبزیجات تازه،کاهو، مغز گردو و گوشت بیشتر استفاده کنید و هر بار کمی کات کبود را در آب حل کنید و خود را با آن بشویید.

درمان پوستی که قرمز می شود و می خارد:

  • پنجاه گرم برگ گردو را در یک لیتر آب بجوشانید و بر آن قسمت کمپرس کنید.
  • اگر پوست بدن گاهی دچار خارش شده و قرمز رنگ می شود، باید ضمن پرهیز از شستشو بدن با انواع صابون، شامپو و موادهای شوینده دیگر و نیز پرهیز از پوشیدن لباس های پشمی و نایلونی و ماندن در مکان های بسیار گرم، باید نعنای تازه یا برگ های تازه کاهو را بکوبید و بر آن ضماد کنید.

درمان خارش بدن افراد مسن:

  • اگر در سن کهن سالی پوست بدن دچار خارش شده است که علتی جز سن زياد ندارد، ضمن پرهیز از خوردن: نمک، انواع فلفل، زنجبیل، ادویه جات، سرکه، ماهی، بادمجان، خرما، خربزه و انگور، باید گل و برگ و ساقه بنفشه را ۲۰ تا ۳۰ گرم در نیم لیتر آب سرد به مدت ۲ ساعت خیس کنید، بعد در همان آب بجوشانید، سپس درب آن را بگذارید تا دم بکشد و آب صاف کرده اش را ۴ قسمت کنید و در طول روز چهار مرتبه بنوشید و تا نتیجه کامل این کار را ادامه دهید.

درمان خارش سینه و پشت:

  • گرفتن مواضعی از بدن که دچار خارش است روی دود عنبر نسارا، یکی از روش های بسیار موثر در کاهش انواع خارش ها است.
  • نیم ساعت قبل از حمام رفتن به بدن روغن زیتون مالیده و بعد در حمام کیسه بکشد سپس با لیف آغشته به سرکه شستشو دهید به مدت 7 الی 14 مرحله.
  • با حجامت عام، خارش ها برطرف می شود اگر برطرف نشد با حجامت ساق پا برطرف می شود چون منشاء خارش ها از کبد است و ساق پا در تصفیه کبد بسیار موثر است.
  • از بین بردن خارش پوست: تخم كتان را با مقداری آب جوشانيد و سپس جوشانده آن را در داخل وان حمام ريخت و در آن دراز بكشيد، خارش پوست را فوراً از بين مي برد.
  • درمان خارش پوستی که عاملش گرمی اعضایی بدن می باشد: آب کدو حلوایی بزرگ را می گیریم و در روغن زیتون می جوشانیم تا آب کامل تبخیر شود روغن به دست آمده روغن کدو هست و مناسب برای رفع خارش پوستی می باشد.
  • اگر خارش دست و پا پیدا کردید، درمان اورژانسی رفع این خارش آن است که به مدت یک ساعت دست و پا را داخل آب بسیار گرم حاوی نمک دریا قرار دهید یا این که آب برگ چغندر را گرم کنید و دست و پا را داخل آن بگذارید و بعد از یک ساعت بیرون آورده و روغن بادام یا کره گاو را بر روی دست و پایتان بمالید.

شستشوی محل خارش:

  • برای شستشوی محل انواع خارش می توانید از آب جوشانده برگ گردو یا آب برگ چغندر یا آب برگ شاه تره یا آب جوشانده گل بنفشه و یا آب جوشانده گل خطمی استفاده کنید.
  • حذف تمام موارد ممنوعه: چای (سیاه و سبز) – قهوه – نسکافه – سوسیس – کالباس – پیتزا – تمام غذاهای ساندویجی – غداهای سرخ شده – انواع کنسروی جات – انواع کمپوتها – مرغ و تخم مرغ بازاری – گوشت تمام حیوانات پرورشی – برنج خارجی – انواع سس های بازاری – سایر نوشیدنیهای گازدار – غذای رستوران ها – شیرینی جات بازاری – هله هولههای بازاری – چیپس – پفک – شکلات (على الخصوص شکلاتهای نرم) – کیک – بیسکوئیت – آدامس – یخمک – ماکارونی – لازانیا – لبنیات پاستوریزه – غذاهای زودپز شده – هر روز گوشت(قرمز یا سفید) خوردن – ترشی جات سرکه (لیته) – ریزه خواری(مدام چیزی خوردن) – با استرس غذا خوردن – عداهای مانده و بیات – غذاهای نمک سود(مانند: خیارشور – ماهی دودی – ماهی شور و…) – نمک زیاد – فلفل زیاد – آب تگری و یخ – تمام فست فودها و غذاهای آمادهی بازاری- غذاهای فریز شده(بیش از ده روز) – غذاهای پخته شده در ماکروفر (MICRO WAVE) – کلیهی مواد غذایی بسته بندی شدهی بازاری که دارای نگه دارنده هستند – میوه جات کال و نارس – شیر گاو به مقدار زیاد – کشک و پنیر کهنه – قره قوروت – ماءالجبن(آب پنیر) – استفادهی چند نوع غذا با هم – قند و شکر به مقدار زیاد – مصرف ماست به مقدار زیاد و هر روز خصوصاً همراه غذاهای دیگر – رنگ های مجاز اضافه شده به مواد غذایی – جوش شیرین – استفاده از سموم حشره کش(اسپری، بودر و..) – استفادهی زیاد از موبایل – پرخوری – پرخوابی – کم خوابی – نداشتن نظم در خواب و خوراک – عدم رعایت بهداشت فردی – گرم و سرد شدن – استفاده از رنگ مو – زیاده روی در مصرف مواد آرایشی – استعمال دخانیات(سیگار، قلیان، تریاک و…) – زیاده روی در مصرف داروهای شیمیایی – مصرف میوه جات بعد از غذاهای گوشتی – مصرف غذاهای با هم ناسازگار(مثل شیرموز، فرآوردههای کنجدی با لبنیات و…) – مصرف همزمان لبنیات و غذاهای گیاهی سرشار از آهن مانند:(زرشک، آلو، عدس، پسته، اسفناج، آلوبخارا، آلبالو و…) – دیروقت غذا خوردن(خصوصاً غذاهای پخته، چرب و پرحجم) – دیروقت خوابیدن – زندگی در مکانهای با آلودگی صوتی زیاد – زندگی در شهرهای شلوغ با هوای آلوده – هر روز برنج خوردن(حتی ایرانی) – نان بدون سبوس – نان فتیر و ور نیامده – خوردن یک نوع غذا در دو وعده ی متوالی مثلاً خوردن غذای مانده از ظهر در شب.

داروها:

  • کل تار
  • کالامین
  • تریمپرازین
  • کلستیرامین
  • کلرفنیرامین
  • سیپروهپتادین
  • دیفن هیدرامین
  • هیدروکسی زین
  • تریامسینولون ان ان

فعالیت:

  • از انجام هرگونه فعالیت شدید بدنی خصوصاً در آفتاب و محیط های گرم پرهیز کنید.

رژیم غذایی:

  • از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه، غذاهای گرم و سرد بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.
  • خوردنی های مفید: خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک گل کلم، آش شولی ۱، عدس پلو ساده، خورش قیمه بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، سوپ کلم قمری، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سس معطر، سمنو با گندم و جو.
  • خوردنی های مضر: آلبالو پلو، کلم پلو با سویا، نخود فرنگی پلو ۱، خورش قورمه سبزی با سویا، خورش کرفس ۱، کتلت سویا با گندم جوانه زده، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، کشک سویا، سس گندم جوانه زده، سس زیتون، سس جعفری.

نکته:

  • خارش یک احساس تحریکی محدود یا منتشر در پوست می باشد. خارش یک علامت خیلی شایع است که همراه با بسیاری از اختلالات پوستی دیده می شود. تحریک ممکن است محدود به یک منطقه کوچک بوده و یا در سرتاسر بدن منتشر شود. خاراندن مداوم که اغلب به پوست آسیب می رساند، مشکل را بدتر می کند. خارش ناحیه ای، اغلب می تواند به دلیل گزش حشره باشد. همچنین خارش ممکن است با یک راش همراه باشد. یک راش خارش دار، علامت اصلی حالاتی همچون: کهیر، اگزما، لیکن پلان و عفونت های انگلی پوست مثل جرب است. خارش منتشر، ممکن است در نتیجه خشکی پوست یا واکنش تحریک به فرآورده های حمامی خاص یا شوینده ها و یا در نتیجه یک واکنش آلرژیک به داروهای مشخص ایجاد شود. همچنین این حالت می تواند به عنوان یک علامت از یک اختلال زمینه ای جدى مثل بیماری کبدی یا نارسایی مزمن کلیوی رخ دهد. پچ های پایدار و خارش دار ممکن است در نتیجه استرس های روحی به وجود آیند. این نوع خارش به طور معمول اندام ها و گردن را مبتلا می کند، اما می تواند نواحی دیگر بدن را هم درگیر سازد. خاراندن مکرر که اغلب به صورت ناخودآگاه انجام می گیرد منجر به ضخیم شدن پوست و افزایش خارش می شود و در نتیجه یک سیکل معیوب به وجود می آید. این وضعیت که تحت عنوان لیکن سیمپلکس یا درماتیت عصبی خوانده می شود در زنان شایع تر است.
  • اصل خارش، فریاد کمی رطوبت است همچنان که وقتی حمام می رود تا 3 الی 4 ساعت بدنش خارش ندارد و یا وقتی که به شمال می رود خارشش قطع می شود و رطوبت از طریق تنفس هم می تواند وارد شش شود و بدن را مرطوب کند.
  • کبد مرکز کنترل حرارت بدن است.
error: محتوا محافظت شده می باشد.