خارج کردن آب از گوش: عبارت است از اگر چه شنا کردن اغلب یکی از علت های وارد شدن آب به داخل گوش ها می باشد ولی می توان با راهکارهایی به خروج آب از گوش کمک کرد. در صورتی که آب وارد گوش شخص شود، فرد احساس غلغلک شدن گوش خواهد داشت. گاهی اوقات این احساس از گوش ها هم فراتر رفته و فرد در داخل گلو و فک نیز این احساس را خواهد داشت. همچنین به علت ورود آب به گوش ها ممکن است دیگر قادر به شنیدن صداها نبوده و فقط صداهای مبهمی را بشنود. معمولاً آب به خودی خود از داخل گوش ها خارج می شود در غیر این صورت با باقی ماندن آب داخل گوش ها احتمال بروز عفونت تا حد زیادی افزایش خواهد یافت. این نوع از عفونت گوش که در حفره بیرونی گوش اتفاق می افتد به گوش شناگر نیز معروف است.
تشخیص:
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- تکان دادن گوش: اولین تکنیک پس از ورود آب به داخل گوش، تکان دادن گوش برای خارج کردن آن است. برای انجام اینکار ابتدا سر خود را کج کرده و به آرامی با دست گوش خود را به سمت پایین بکشید.
- استفاده از نیروی جاذبه زمین: با استفاده از این تکنیک، جاذبه زمین آب اضافه داخل گوش تان را تخلیه خواهد کرد. برای چند دقیقه به پهلو دراز بکشید و سرتان را روی حوله ای قرار دهید که آب داخل گوشتان را جذب کند. آب به آرامی از داخل گوش خارج می شود.
- استفاده از سشوار: گرمای سشوار می تواند به تبخیر آب داخل حفره گوش کمک کند، سشوار را روشن کرده و دما و سرعت آن را در کمترین حالت ممکن قرار دهید، سشوار را با فاصله چند سانتی از گوش نگه داشته و با حرکاتی به سمت عقب و جلو هدایت کنید، لبه گوش را به سمت پایین بکشید تا حفره گوش کاملاً باز شده و باد سشوار وارد گوشتان شود، نکته: دقت کنید که سشوار را بیش از حد به گوش خود نزدیک نکنید.
- ایجاد خلاء: این تکنیک با ایجاد خلأ ممکن است به خروج سریع تر آب کمک کند، سرتان را به یک سمت خم کرده و کف دست را روی آن قرار دهید و سفت نگه دارید، با سرعت زیاد، دستتان را به سمت عقب و جلو فشار دهید. یعنی بدون برداشتن دست، کف دست را در حالت صاف روی گوش قرار داده و سپس به شکل یک فنجان در بیاورید تا مثل یک تلمبه عمل کند، سرتان را دوباره پایین برده و اجازه دهید آب از داخل گوش خارج شود.
- استفاده از کمپرس داغ: گاهی اوقات آب ممکن است در شیپور استاش، بخشی که گوش میانی را به پشت بینی متصل می کند، گیر افتاده باشد. این تکنیک به خارج کردن آب داخل گوش کمک خواهد کرد. با استفاده از آب داغ (منظورمان آبی نیست که باعث سوختگی شود) حوله ای را مرطوب کنید. حالا قبل از استفاده، آب حوله را کاملاً بگیرید تا آب از آن چکه نکند. سرتان را به سمت گوشی که داخل آن آب رفته خم کرده و حوله را بر روی قسمت بیرونی گوش قرار دهید. مدت ۳۰ ثانیه گوش را به همین حالت رها کرده و سپس یک دقیقه از روی گوش بردارید. این حرکت را ۴ تا ۵ بار بر روی گوش تکرار کنید.
- استفاده از قطره سرکه و الکل: الکل نیز همانند سشوار می تواند به تبخیر آب داخل گوش کمک کند. همچنین الکل از رشد باکتری های داخل گوش جلوگیری کرده و از عفونت پیشگیری خواهد کرد. در صورتی که آب گیر افتاده داخل گوش به علت موم گوش باشد، سرکه به خارج کردن موم از گوش ها کمک خواهد کرد، برای تهیه این محلول تمیز کننده و باز کننده گوش از دستور العمل زیر استفاده کنید: برای ساخت قطره نسبت های یکسانی ازالکل و سرکه را با یکدیگر مخلوط کنید. (برای مثال از هرکدام یک میلی لیتر) از یک قطره چکان استریل استفاده کرده و ۳ یا ۴ قطره از این مخلوط را داخل گوش خود بچکانید. به آرامی قسمت بیرونی گوش را مالش دهید. ۳۰ ثانیه صبر کرده و سپس سرتان را به طرف گوشی که در آن قطره ریخته اید خم کنید تا محلول از داخل گوش خارج شود. در صورتی که هر کدام از شرایط زیر را داشتید از این شیوه استفاده نکنید: عفونت گوش بیرونی، پارگی پرده گوش، عمل جراحی تمپانوستومی (ترمیم پرده گوش)
- استفاده از قطره های هیدروژن پروکساید: محلول هیدروژن پروکساید نیز می تواند به پاکسازی گوش از موم و ذراتی که ممکن است در نتیجه آن ها آب داخل گوش گیر افتاده باشد، کمک می کند. این قطره ها را به صورت آماده می توانید از داروخانه ها تهیه کنید، همچنین محلول اوره و هیدروژن پروکساید نیز می تواند به باز کردن موم گوش کمک کند. در صورت داشتن موارد زیر از این تکنیک استفاده نکنید: عفونت گوش بیرونی، پارگی پرده گوش، عمل جراحی تمپانوستومی (ترمیم پرده گوش)
- استفاده از روغن زیتون: روغن زیتون نیز می تواند از بروز عفونت گوش جلوگیری کرده و آب اضافه داخل گوش را تخلیه کند، برای انجام این کار طبق مراحل زیر اقدام کنید، کمی روغن زیتون را در داخل کاسه کوچکی گرم کنید، از یک قطره چکان تمیز استفاده کرده و چند قطره روغن را داخل گوشی که آب وارد آن شده بچکانید، بر روی گوش دیگرتان دراز کشیده و ۱۰ دقیقه در همین حالت باقی بمانید، سپس نشسته و گوشی که داخل آن روغن چکانده اید را به سمت پایین نگه دارید تا آب و روغن از داخل گوش خارج شود.
- خمیازه و جویدن: زمانی که آب در داخل شیپور استاش گیر کرده باشد، حرکت دادن دهان می تواند به باز شدن این لوله کمک کند. می توانید با خمیازه کشیدن یا جویدن آدامس فشار را از روی شیپور استاش برداشته و با خم کردن سر، آب را از داخل گوش خارج کنید.
- انجام مانور والسالوا: این تکنیک نیز به باز کردن شیپور استاش کمک زیادی خواهد کرد ولی باید دقت داشته باشید که فشار زیادی به گوش ها نیاورید، زیرا فشار زیاد ممکن است باعث پاره شدن پرده گوش شود. برای انجام مانور والسالوا، دهان خود را بسته و به آرامی بینی را با دو انگشت فشار دهید، نفس عمیقی کشیده و به آرامی هوا را از داخل بینی خود خارج کنید. اگر صدای خاصی در هنگام این مانور شنیدید، احتمالاً صدای باز شدن شیپور استاش شما می باشد، سر خود را به سمت گوشی که آب در آن وجود دارد خم کرده و اجازه دهید آب از داخل گوش خارج شود.
- استفاده از بخار آب: بخار آب گرم می تواند به خروج آب با استفاده از شیپور استاش از گوش میانی کمک کند. برای این کار دوش آب داغ گرفته یا از کاسه آب داغ یا سونا استفاده کنید، کاسه بزرگی را از آب جوش پر کنید، سر خود را بالای کاسه نگه داشته و حوله ای را روی سر خود بیندازید، ۵ تا ۱۰ دقیقه بخار آب را استشمام کرده و وارد مجاری تنفسی خود کنید سپس سر را به سمت گوشی که آب در آن وجود دارد چرخانده و اجازه دهید تا آب از داخل گوش خود خارج شود.
درمان طب سنتی:
- دو گرم گلسیرین را مخلوط با یک گرم اسید فنتیک در گوش بچکانید.
- در صورتی که داخل گوش آب رفته و مشکلاتی ایجاد کرده است، از ریختن آب اکسیژنه داخل گوش به کلی خودداری کنید.
- روغن بادام تلخ در گوش بچکانید بعد مقداری پشم را گرم کنید و روی گوش و اطراف آن بگذارید و ببندید.
- مقداری بهره موم یا برموم (موم سیاه) را مانند فتیله درست کنید و داخل گوش قرار دهید تا آب داخل گوش را بکشد.
- تریاک را نرم بسایید و با کمی آب گرم یا شیر مادری که طفل دختر زاییده باشد مخلوط و اطراف و پشت گوش بمالید.
- برای درمان، مقداری روغن کرچک یا روغن بزرک را در یک قاشق بریزید بعد بر روی آتش گرفته تا گرم شود سپس چند قطره در گوش بچکانید.
- سر را به طرف پایین کج و کف دست را روی گوش قرار دهید و چند قدمی لیلی کنید تا آب از گوش خارج شود بعد با دستمال کاغذی آن را خشک کنید.
- ضمناً بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که آن چه در گوش می چکانید باید نه بسیار سرد و نه بسیار گرم باشد، بلکه باید معتدل (ولرم) باشد تا به گوش آزاری نرساند.
- کاغذ آبی رنگی را به شکل فتیله در آورده و داخل گوش بگذارید. به دلیل اینکه کاغذهای آبی رنگ را با بلودومتیل رنگ می کنند و جنس آن نیز آب خشک کن است، در این مورد مؤثر خواهد بود.
- کنجیده سرخ و سفید (انزروت) را نرم بسایید و بعد یک قطعه پنبه را به روغن بادام تلخ آغشته، سپس به پودر انزروت بمالید تا کاملاً بر پنبه مالیده شود و داخل گوش فرو برید و به طرف همان گوش بخوابید تا آب گوش را بکشد.
داروها:
- داروی خاصی نیاز نیست.
فعالیت:
- محدودیتی وجود ندارد.
رژیم غذایی:
- رژیم غذایی خاصی نیاز نیست.