جرب یا گال: عبارت است از گال (Scabies) یا جرب یک بیماری پوستی خارش دار است که در اثر یک نوع انگل بسیار کوچک به نام Sarcoptes scabiei ایجاد می شود. بیماران از خارش شدید و مداوم شکایت دارند و حتی در حین معاینه نمی توانند دست از خارش و خاراندن بردارند. معمولاً خارش شدید در مناطقی رخ می دهد که انگل در آن جا زندگی می کند. در بیشتر افراد مبتلا احساس خارش در شب شدت گرفته و احتمال ایجاد خراش توسط فرد مبتلا نسبت به ساعات دیگر روز بیشتر خواهد شد. بیماری گال مسری بوده و می تواند به سرعت از طریق تماس نزدیک با اعضای خانواده، همکلاسی ها، ساکنین خانه های سالمندان یا زندان ها گسترش یابد. از آنجا که زخم بسیار مسری است، پزشکان اغلب درمان را برای کل خانواده ها یا گروه های در تماس توصیه می کنند. در صورت آلوده شدن فرد توسط انگل ساکروپس اسکابی فرد دچار جرب یا گال خواهد شد. این نوع انگل بر خلاف حشرات که معمولاً 6 پا دارند، 8 پا داشته و بسیار کوچک است. اندازه یک انگل بالغ ساکروپس اسکابی حدوداً 1/3 میلی بوده و با نفوذ به پوست احساس خارش شدیدی در پوست فرد ایجاد خواهد کرد. احساس خارش فرد در ساعات انتهایی شب شدیدتر می شود. انگل ماده با اندازه 0.3 تا 0.4 میلی متر می تواند انسان را آلوده کند و اندازه انگل نر حدود نصف این میزان است. دیدن انگل به وجود آورنده بیماری گال با چشم غیر مسلح ممکن نیست و برای دیدن آن باید از ذره بین یا میکروسکوپ استفاده کرد. این موجودات ریز انگل قدرت پرواز نداشته و برای جابه جایی می خزند. در دمایی پایین تر از 20 درجه سانتیگراد این انگل کاملاً ساکن بوده و قدرت حرکت خود را از دست خواهد داد ولی ممکن است تا مدت ها زنده مانده و نهایتاً نجات پیدا کند.
علائم:
- در سندروم آلفا گال، علایم و نشانه هایش به طور معمول به مدت سه تا شش ساعت پس از خوردن گوشت قرمز ظاهر می شوند. نشانه ها و علایم سندرم آلفا گال ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- سردرد
- عطسه
- آبریزش بینی
- سرگیجه یا گیجی
- نبض ضعیف یا سریع
- خس خس یا تنگی نفس
- قرمزی و گرمای بدن (قرمز شدن)
- درد شکمی، اسهال، تهوع یا استفراغ
- عدم توانایی و ناتوانی در قورت دادن
- تورم لب ها، صورت، زبان و گلو و یا دیگر بخش های بدن
- مسیر حرکت گال به صورت برآمدگی یا تاول های کوچک نمایان می شود.
- کهیر، خارش، گزش، پوست فلس دار (اگزما) که غالباً در ساعات انتهایی شب شدید تر می شود.
- بیماری گال در نوزادان بیشتر قسمت های زیر را درگیر خواهد کرد: کف سر، کف دست ها، کف پاها.
- گال می تواند همه قسمت های پوست فرد را درگیر کند ولی در موارد زیر بیشتر دیده می شود: کف پا، اطراف کمر، اطراف سینه، در زیر بغل فرد، در قسمت داخلی آرنج ها، در بین انگشت دست یا پا، در قسمت داخلی مچ دست، اطراف ناحیه تناسلی مردان، بر روی باسن، بر روی زانوها.
- معمولاً این انگل ها در اطراف خود خطوط بسیار نازک و کوچکی با ابعاد 2 تا 15 میلی متر ایجاد می کنند که به سختی می توان آن ها را دیده یا تشخیص داد. این خطوط بیشتر با رنگ ها قهوه ای، خاکستری یا قرمز نمایان می شوند. بیماران مبتلا به گال در صورت سابقه ابتلای قبلی به فاصله چند روز علائم بیماری را بروز می دهند. اما اگر فرد تاکنون دچار بیماری گال نشده باشد، ممکن است علائم با فاصله شش هفته بروز پیدا می کند. در نتیجه این بیماری یک دوره خاموش حدوداً 6 هفته ای دارد که فرد در آن مدت زمان نیز می تواند آن را به دیگران منتقل کند.
علت:
- علت بروز گال یا جرب ابتلای فرد به نوعی انگل است. برای ابتلا کافی است انگل ماده روی پوست فرد انتقال یافته و پس از ورود به پوست با حفر تونل، شروع به تخم ریزی در زیر پوست فرد مبتلا کند. بعد از مدتی تخم ها باز شده و لارو این انگل به سطح پوست می آیند تا دوره بلوغ در آن جا زندگی کرده و پس از پخش شدن در تمام قسمت های بدن بیمار به افراد دیگر انتقال یابند. علت اصلی خارش های پوستی به خاطر واکنش حساسیتی بدن نسبت به گزش، تخم ها و فضولات انگل گال است. برای ابتلا به این بیماری پوستی کافی است با فرد آلوده تماس بسیار نزدیک داشته یا از وسایل شخصی مثل تخت و لباس فرد مبتلا استفاده کنید. گونه های مختلف انگل ممکن است انسان ها یا حیوانات را درگیر کنند. هرگونه از انگل، میزبان به خصوصی را به عنوان طعمه انتخاب می کند. در نتیجه احتمال انتقال انگل از حیوانات به انسان موقتی بوده و انگل حیوانات نمی تواند همانند گال همه قسمت های بدن فرد را درگیر کند.
پیشگیری:
- بهترین راه برای جلوگیری از سندروم آلفا گال، اجتناب از مناطقی است که حشرات در آن ها زندگی می کنند، به خصوص در مناطق پر درخت و پر علف با علف های بلند.
- بهتر است از 3 روز مانده به شروع درمان گال، لباس، حوله و ملحفه ها را با آب داغ و صابون شسته و در دمای بالا خشک کنید. اگر نمی توانید همه لباس های تان را بشویید بهتر است آن ها را به خشکشویی بدهید.
- زمانی که در مناطق پوشیده از درخت یا پوشیده از علف هستید، کفش بپوشید، شلوار بلند را در جوراب هایتان فرو کنید، یک پیراهن آستین بلند، یک کلاه و دستکش بپوشید. سعی کنید از مسیرهایی استفاده کنید که از راه رفتن میان بوته ها و علف های بلند اجتناب شود و سگ تان را با قلاده نگه دارید.
- همه اجسام و وسایلی که از آن ها استفاده می کرده اید ولی نمی توانید بشویید را داخل پلاستیک قرار داده و در آن را محکم ببندید. سپس پلاستیک ها را به محلی دور از دسترس مثل گاراژ یا انباری برده و هفته ها در آن جا قرار دهید. انگل ها بعد از چند روز گرسنگی خود به خود از بین خواهند رفت.
تشخیص:
- برای تشخیص بیماری گال، پزشک ابتدا پوست شما را معاینه میکند و به دنبال علائم و نشانههای وجود انگل در پوست میگردد، از جمله وجود رگههایی که نشان دهندهی کانالهای زیر پوستی هستند. در صورتی که پزشک وجود یک کانال زیرپوستی را تشخیص دهد، از آن قسمت از پوست نمونه برداری میکند و نمونه مورد نظر را در زیر میکروسکوپ بررسی میکند. بررسی نمونه در زیر میکروسکوپ میتواند وجود انگل گال در پوست را مشخص کند.
درمان طب نوین:
- درمان گال شامل استفاده از داروهایی به منظور از بین برن انگل گال میشود. بدین منظور کرمها و لوسیونهای مختلفی وجود دارند که توسط پزشک تجویز میشوند. معمولاً تجویز پزشک این است که شما داروی مورد نظر را به کل بدن خود (از گردن به پایین) بمالید و بگذارید حداقل برای 8 ساعت روی پوست شما بماند. در صورتی که مجدداً نشانههایی از کانالهای پوستی یا ضایعات پوستی بروز کند، نیاز به انجام درمان ثانویه میباشد. از آنجایی که گال به راحتی سرایت میکند، پزشک معمولاً توصیه میکند که تمامی اعضای خانواده، یا دیگر افرادی که در تماس نزدیک با بیمار هستند، تحت درمان قرار بگیرند، حتی در صورتی که ظاهرا هیچ علائم یا نشانهای از ابتلا به بیماری ندارند.
درمان طب سنتی:
- حجامت کنید.
- حنا روی موضع بمالید.
- رگ اکحل را فصد کنید.
- شب ها مرزه پخته را بر آن ضماد کنید.
- هر روز با دم کرده چوبک آنها را بشویید.
- بیمار سعی کند که دچار یبوست مزاج نشود.
- روزی سه بار آب لیمو را هم بخورید و هم بمالید.
- گوگرد ساییده را با کره کاکائو مخلوط کرده، بمالید.
- بیمار از مصرف غذاهای ممنوع جداً خودداری نماید.
- یک روز در میان مرکب 3 را تا 40 روز مصرف کنید.
- روغن بادام شیرین + آب کشک روزانه مصرف کنید.
- بیمار از مصرف غذاهای گرمی بخش خودداری نماید.
- آرتیشو را بکوبید و با سرکه مخلوط کنید و بر آن بمالید.
- موز کال را له و یا سرکه مخلوط کرده و بر آن ضماد کنید.
- بیمار روزانه 2 تا 3 لیوان نکتار سیب و عسل با یخ میل کند.
- بیماران رژیم 15 روزه گیاه خواری خام را به دقت رعایت نمایند.
- مغز بادام تلخ را با سرکه مخلوط کرده و شب ها بر آن ضماد کنید.
- بیمار روزانه 5 تا 6 لیوان شربت عسل و لیموترش و یخ میل نماید.
- شب ها پوست و مغز هسته نارنج را کامل بپزید و بر آن ضماد کنید.
- بهتر است از داروی نظافت برای ازاله کردن موهای زائد استفاده شود.
- ضماد بادام تلخ به همراه سرکه بر روی گال یا جرب بسیار مفید است.
- بیمار روزانه 250 گرم شاه توت با یک قاشق غذاخوری عسل میل کند.
- برای درمان آن نیز باید هر روز زخم ها را با آب جوشانده چوبک بشویید.
- بیمار به مدت 24 الی 48 ساعت از نکتار هلو با عسل و یخ استفاده نماید.
- خاکستر توتون را با روغن گل محمدی مخلوط کرده و بر آن ضماد کنید.
- ده گرم اکتیول را در ۵۰ گرم الكل ۶۰ درجه مخلوط کرده و به آن بمالید.
- به عنوان درمان بیماری می توانید باروت را با ماست گاو مخلوط کنید و بمالید.
- همه روزه اول با محلول اسیدبوریک بشویید، بعد قدری آب لیمو روی آن بماليد.
- برگ درخت گردو را با پوست درخت بلوط بجوشانید و محل زخم را با آن بخور دهید.
- سیر رنده شده را با پیه بی نمک خوک مخلوط کرده و بپزید و مثل مرهم به کار برید.
- هر روز عناب و شاه تره را خیس کرده و به آب آن خاکشیر اضافه کنید و میل فرمایید.
- پنج حبه سیر را رنده کنید، بعد در یک لیتر آب بجوشانید و زخم ها را با آب آن بشویید.
- سه نخود سکبینج، ۲ نخود آزافتیدا و ۶ نخود گوگرد زرد را با پیه الاغ خمیر کنید و بمالید.
- یک نخود کات کبود و ۱ مثقال مرکوروژیک را با شیرگاو خمیر کنید و روزی سه بار بمالید.
- آب پیاز + سرکه به صورت موضعی و خوردنی یکی از درمان های مجرب بیماری گال است.
- روزی دو بار برگ درخت گردو را با پوست درخت بلوط مخلوط بجوشانید و موضع را با آن بخور دهید.
- بیمار بهتر است که کلیه لباس های خود، به خصوص لباس زیر را معدوم کند، هر روز حمام نماید.
- یک مثقال صبر زرد، یک نخود گنه گنه و ۴ مثقال روغن بادام تلخ را با هم مخلوط کنید و بمالید.
- گوگرد زرد 10 گرم + روغن زیتون 20 گرم مخلوط کنید و روزی سه مرتبه به موضع بمالید تا بیماری از بین برود.
- هر شب گل ریواس، شاه تره، جوش شیرین و گل خطمی را نرم بسایید و با ماست گاو مخلوط کنید و روی آنها بماليد.
- پنجاه گرم پیه خوک آب کرده، ۵۰۰ گرم نشادر، ۳۰ گرم گوگرد و ۲۰ گرم محلول آمونیاک را با هم مخلوط کنید و روزی چهار مرتبه بمالید.
- غذای مصرفی بیمار بهتر است که سوپ جو و هویج و سبزیجات و آلو بخارا و اسفناج و گشنیز باشد (با لیموترش تازه و روغن زیتون میل شود).
- بیمار نباید به مدت یک هفته از کلیه فرآورده های حیوانی استفاده کند و همچنین تا 2 هفته بعد از بهبودی، از، فرآورده های حیوانی استفاده نشود.
- دو مثقال زاج سفید و ۱ مثقال خاکشیر تلخ و شش نخود مرکوروژ را نرم بسایید و با شیر گاو مخلوط کنید و سه تا پنج مرتبه در روز روی آنها بمالید.
- سی گرم برگ و ساقه گزنه را در نیم لیتر آب جوش ریخته و درب آن را بگذارید تا ۱۰ دقیقه دم بکشد، بعد صاف کرده و آب آن را با پنبه روی زخم بمالید.
- عصاره کنکینا ۲ نخود، صبر زرد ۶ نخود و گوگرد زرد ۱ مثقال، همه را نرم ساییده، بعد کمی روغن بادام تلخ را با آن مخلوط کنید و روی زخم گال بمالید.
- شصت گرم پوست ساقه های جوان بلوط خشک را نرم بسایید و در یک لیتر آب سرد ۱۲ دقیقه بجوشاید، پس از سرد شدن با آب صاف کرده آن بدن را بشویید.
- اسیدبوریک، صبر زرد، گنه گنه، سکبینج، انقوزه و روغن بادام تلخ را به میزان مساوی مخلوط، بعد با کره کاکائو خمیر کنید و روزی چهار مرتبه بر زخم ها بمالید.
- سی گرم برگ های خشک گزنه را در نیم لیتر آب سرد ۲ تا ۵ دقیقه بجوشانید، بعد ۱۰ دقیقه دم کنید و روزی سه تا چهار مرتبه با آب آن بدن را به وسیله پنبه بشویید.
- گنه گنه تلخ و عصاره بید از هر کدام ۳ نخود و صبر زرد و گوگرد زرد از هر کدام ۶ نخود، همه را با روغن بادام تلخ مخلوط کنید و روزی ۳ بار روی زخم های گال بمالید.
- خنک نگه داشتن و خیس کردن پوست، حمام کردن با آب سرد و خیس نگه داشتن پوست یا قرار دادن پارچه خیس روی پوست از جمله مواردی است که می تواند خارش را تا مدتی کاهش دهد.
- سی گرم برگ یا پوست، شاخه های ترک های ۲ یا ۳ ساله بیدمشک را در یک لیتر آب سرد، یک ساعت بخیسانید، بعد ۲ دقیقه هم جوشانده، سپس ۱۰ دقیقه دم کنید، بعد صاف کرده و روزی ۳ تا ۵ فنجان بنوشید.
- شب ها یک عدد سیب درختی را دو قسمت کنید و تخمدان آن را بیرون آورید و به جای آن گل گوگرد بریزید و آن را روی هم گذارید، بعد با نخ ببندید و در کوره یا فر خوراک پزی بپزید، بعد له کرده و بر آن ضماد کنید.
- همچنین پرهیز کنید از هوای سرد، مکان های بسیار گرم، شستشو با انواع تاید، صابون، شامپو و مواد اسیدی دیگر، نوشیدن نوشابه های گازدار یا نوشابه های الکلی و پوشیدن لباس های نایلونی و پلاستیکی و پشمی.
- مقدار کمی گوگرد و قدری کات کبود را داخل ماست یا کره بی نمک مخلوط کنید و در حمام قبل از خیس کردن بدن، آن را به موضوع بمالید و سوزش آن را تحمل کنید و هرچه بیشتر تحمل کنید بهتر است، ۳ بار این کار را انجام دهید.
- بیست گرم گوگرد و ۲۰ گرم زاج سفید را با ۷۵ گرم کره گاو بدون نمک مخلوط کنید، بعد مقداری پارچه یا کاغذی که با نیل رنگ شده باشد را بسوزانید و خاکستر آن را اضافه کنید و روزی ۲ بار در حمام به بدن بمالید. هرچه سوزش آن را بیشتر تحمل کنید بهتر است.
- سدر 500 گرم + گل خطمی 50 گرم + گل پنیرک 20 گرم + گل ریواس 50 گرم + شاتره 20 گرم همه را نرم بکوبید و مخلوط کنید و هر روز مقدار لازم از آن را بخیسانید و در حمام به بدن بمالید و مدتی صبر کنید و بعد دوش بگیرید. بهتر است ابتدا سرکه سیب را به بدن بمالید، سپس در حمال از فرمول بالا استفاده کنید.
- اگر به بیماری گال مبتلا شده اید ضمن پرهیز از خوردن: نمک، انواع فلفل و ادویه جات، زنجبیل، خرما، خربزه، انگور، انجیر، بادمجان، ماهی، غذاهای مانده و شیرینی های قنادی، باید از خوراکی هایی که به درمان کمک می کنند بیشتر استفاده کنید، مانند: آب لیموترش یا شیرین، آبغوره، آش آبغوره، آش ماست، تمرهندی، آش تمرهندی، آش ماش پوست کنده با اسفناج و کدو، زرشک، آب زرشک، آلو، سماق، کاهو، شیر، فرنی و تخم آفتاب گردان.
- برای شروع درمان ابتدا خلط غالب را پاکسازی کنید و همچنین پرهیز کنید از خوردن: چربی جات، انواع کنسرو، برنج، غذاهای بودار و سرخ کرده، روغن زیتون، کاچی، حلوا، حلوا ارده، ارده، شیره، تخم مرغ، ذرت، کنگر، نعناع، گشنیز، پیاز، تره، اسفناج، سرکه، ترشی، چای پر رنگ، نارگیل، دارچین، زنجبيل، آجيل، مغز گردو، کشمش، خرما، پسته، انواع فلفل و ادویه جات، آدامس، عسل و شکر.
درمان جرب از غلبه صفرا:
- بدن را هر روز در حمام با مخلوط آب برگ چغندر و گل پنیرک و کمی آب لیمو و سبوس گندم بشویید.
- آب کرفس تازه یا روغن گل یا سرکه و یا مخلوط آنها را در حمام به بدن بمالید و پس از مدتی تأمل بدن را بشویید.
- شاه تره، سنامکی، مامیران، پوست هلیله زرد و افسنطین از هر کدام ۲۰ گرم را با هم مخلوط کنید، بعد به بیست قسمت مساوی تقسیم کرده و هر صبح و شب، هر بار یک قسمت از آن را بجوشانید و آب صاف کرده اش را بنوشید.
- اگر مبتلا به جرب شده اید و علایم ازدیاد صفرا وجود دارد، اول بدن را از خلط صفرا پاکسازی کنید و از ماءالشعیر، شربت بنفشه، شربت آب لیمو، شربت تمرهندی زیاد استفاده کنید و عرق شاه تره را هر صبح ناشتا یک فنجان با مقداری آب مخلوط کرده و بنوشید.
- آرد باقلا و آرد جو را مخلوط کرده و در حمام با آب خمیر کنید و بر بدن بمالید و بگذارید تا مدتی روی پوست بماند، بعد گل بنفشه ۱۰ گرم، گل پنیرک، شاه تره و برگ خشک درخت گردو از هر کدام ۲۰ گرم، گل ریواس و گل خطمی از هر کدام ۵۰ گرم و سدر ۵۰۰ گرم، همه را نرم کوبیده و با آب و کمی ماست مخلوط کنید و بمالید و پس از مدتی تأمل، دوش بگیرید.
- صبح ها قبل از صبحانه ۱ گرم صبر زرد را در نیم لیوان آب تمرهندی و نیم لیوان شربت بنفشه حل کنید و بخورید و سه روز ادامه دهید. بعد از سه روز مصرف را قطع کرده و مجدداً سه روز تکرار کنید و اگر مبتلا به اسهال شدید، ۲۰ گرم روغن بادام شیرین میل کنید و به مدت ۸ ساعت غذایی تناول نکنید تا اسهال قطع شود.
درمان جرب از غلبه سودا:
- اگر مبتلا به جرب شده اید و علایم ازدیاد سودا وجود دارد، اول بدن را از خط سودا پاکسازی کنید، بعد افتیمون را با شربت شاه تره مخلوط کنید و بخورید یا ۱ گرم صبر زرد را با مقداری ماءالجبین و آب تمرهندی مخلوط کنید و بخورید و به مدت سه روز ادامه دهید.
- دو یا سه گرم زردچوبه را با مقداری روغن گل و سرکه مخلوط کنید و به محل جرب بمالید و در صورتی که خارش بیش از حد باشد، هر روز مقداری سبوس گندم را بجوشانید و آب صاف کرده آن را با کمی آب لیمو مخلوط کنید و بنوشید و تا بهبودی کامل ادامه دهید و روزانه همراه با غذا مقداری سماق یا آب لیمو یا شربت رب انار و یا دوغ ترش مصرف کنید.
درمان جرب از غلبه بلغم:
- شحم حنظل و شنبلیله را بجوشانید و آب آن را بر موضع بمالید.
- در صورتی که جرب با دانه های آبدار همراه باشد، مورد، پوست انار و گل بنفشه را نرم بسایید و با مقداری سرکه و کمی روغن گل مخلوط کنید و بمالید.
- حنا و مردار سنگ از هر کدام ۵۰ گرم، شحم حنظل ۲۰ گرم و عدس ۲۱۵ گرم، همه را نرم بسایید و هر روز به مقدار لازم از آن مخلوط را با آب خمیر کنید، بعد کمی روغن خیار به آن اضافه کرده و بمالید.
- اگر مبتلا به جرب شده اید و علایم بلغم وجود دارد، اول بدن را از خلط غالب پاکسازی کنید، بعد تربد، صبر زرد، شحم حنظل و غاریقون از هر کدام ۵ گرم را نرم بسایید و با ۲۵۰ گرم رب انار مخلوط کنید و صبح، ظهر و شب، هر مرتبه یک قاشق غذاخوری از آن را میل فرمایید و از خوراک هایی که طبیعت گرم دارند پرهیز کنید.
- عناب، سه پستان، ریشه کاسنی، گل بنفشه و پودر شیرین بیان از هر کدام ۵۰ گرم را با هم مخلوط و نیم کوب کرده، بعد به چهار قسمت مساوی تقسیم کنید و صبح و عصر، هر مرتبه یک قسمت از آن را بجوشانید و آب صاف کرده آن را میل فرمایید.
- دو گرم صبر زرد، ۱۰ گرم تربد مجوف و ۱۵ گرم پوست هلیله زرد را نرم بسایید، بعد هفت قسمت کنید و هر روز صبح یک قسمت از آن را در دهان بریزید و به همراه یک لیوان آب جوشانده رقیق شاه تره، یا یک لیوان عرق شاه تره رقیق شده میل فرمایید.
- تخم ترشک یا برگ ترشک و یا هر دو را با شاه تره و گل خطمی و برگ خشک درخت گردو از هر کدام ۲۰ گرم نرم بسایید، بعد با ۵۰۰ گرم مورد و ۵۰۰ گرم سدر مخلوط کنید و هر مرتبه در حمام مقداری از آنها را با آب بخیسانید، سپس مقداری سرکه و یا قرقروت اضافه کرده و بر بدن بمالید و پس از مدتی صبر کردن دوش بگیرید.
داروها:
- لیندان
- پرمترین
- ایورمکتین
- کروتامیتون
- بنزیل بنزوات
- هرچند این داروها به طور کامل انگل گال را از بین میبرند، اما خارش پوستی تا چند هفته ادامه خواهد داشت. ممکن است پزشک برای افرادی که به داروهای گفته شده پاسخ نمیدهند یا نمیتوانند آنها را مصرف کنند، داروهای موضعی دیگری مانند سولفور مرکب در وازلین را تجویز کنند.
فعالیت:
- تا زمان بهبودی کامل از انجام هرگونه فعالیت بدنی زیاد پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین غذاهای گرم و غذاهای سرد بدون مصلح پرهیز کنید.
نکته:
- گال جزء امراض مسری و واگیردار می باشد، ابتدا لای انگشتان پیدا می شود و خارش فراوان دارد، خارش آن به حدی است که شخص را بسیار ناراحت می کند. این بیماری در اثر تخم حشرات ریز خارش آور به نام (سارکوپت اسکیبی) که داخل پوست را گود کرده و تخم گذاری می کنند ایجاد می شود، خارش شدیدی که این تخم ها باعث می شوند، واکنش حساسیتی دارند، سوراخ های پوستی موجدار و خطوط تیره و ظریفی به وجود می آورند که تا یک دوم اینچ طول دارند و در مچ و دست ها، آرنج، زیربقل، دستگاه تناسلی مردان، پرده های بین انگشتان یا پستان ها ایجاد می شوند. این سوراخ های پوستی اغلب دشوار پیدا می شوند، مخصوصاً اگر عفونت ثانویه و خاراندن، آنها را بپوشاند. غالباً بیماری گال در خانواده های پرجمعیت که کودکان در کنار هم می خوابند یافت می شود. بیمار مبتلا به گال باید لباس های خود را جداگانه با آب جوش بشوید و با صابون سوفر و سوبلمه شستشو داده و از داخل کردن لباس های خود با لباس های دیگران اجتناب کند.