تیرگی پوست: عبارت است از تیرگی پوست یا هایپرپیگمانتاسیون به وجود لکه های پوستیای گفته می شود که نسبت به پوست مجاور خود تیره تر هستند. هایپرپیگمانتاسیون میتواند به صورت منتشر در تمام پوست نیز بوجود بیاید. تغییر رنگ پوست در هایپرپیگمانتاسیون زمانی اتفاق می افتد که تولید ملانین (رنگدانهای که به طور معمول در پوست یافت می شود) افزایش یافته و در اثر تجمع آن رنگ پوست تیره می شود. تیرگی پوست در تمامی نژادها دیده میشود. ملاسما به هایپرپیگمانتاسیون سطوح در معرض آفتاب پوست در افراد کاملاً سیاه پوست گفته می شود. بخشهای تیره پوست عموماً به صورت نقاط نسبتاً کوچکی دیده می شوند که به آنها خال نیز گفته می شود. خال ها ممکن است در اثر نور خورشید و تجمع آسیب های پوستی در طول سالیان متمادی بوجود بیایند. انرژی پرتوهای فرابنفش نور خورشید توسط ملانین جذب می شود تا به این طریق از آسیب دیدن پوست جلوگیری شود. این موضوع نیز به نوبه خود میتواند باعث تیره تر شدن نواحی دچار هایپرپیگمانتاسیون شود. در برخی مواقع، تیرگی پوست در اثر تغییرات هورمونی (به عنوان مثال در هنگام بارداری و یا مصرف داروهای ضد بارداری) یا وجود اختلالات و بیماری های خاص نظیر ماکولهای کافئولایت ایجاد میشود. تیرگی پوست شامل لکههای قهوهای تیره یا روشن گاهی از بدو تولد در پوست وجود دارند. بیماری آدیسون (که در آن هورمون های مترشحه از غدد آدرنال کاهش پیدا می کنند) نیز گاهی سبب ایجاد تیرگی پوست میشوند. تیرگی پوست همچنین ممکن است در اثر ترکیبی از عوامل نظیر قرارگیری در معرض نور خورشید و یا واکنش های آلرژیک نسبت به مواد گیاهی یا شیمیایی خاص نیز ایجاد شود. در برخی موارد نظیر دوران بارداری و یا استفاده از قرص های ضد بارداری، پوست به صورت گذرا تیره می شود. تیرگی پوست معمولاً بی خطر است، با این حال در برخی از موارد می تواند نشان دهنده وجود یک بیماری جدی و نیازمند درمان باشد. در صورتی که پوستتان تیره شده است و احساس خستگی، کاهش اشتها و یا افسردگی ناگهانی می کنید. یا اگر علاوه بر پوست، مخاط دهان و دیگر مخاطات تان نیز تیره شده است. یا اگر به یبوست یا اسهال مبتلا شده اید حتماً به پزشک مراجعه کنید.
علائم:
- لکه های تیره روی پوست می تواند از قهوه ای روشن تا قهوه ای تیره باشد. ممکن است رنگ لکه های تیره به رنگ پوست فرد بستگی داشته باشد. لکه ها همان بافت پوست هستند و دردناک نیستند.
- لکه های تیره نیز از نظر اندازه متفاوت است و می تواند در هر قسمت از بدن ایجاد شود، اما در مناطقی که اغلب در معرض آفتاب است، بیشتر دیده می شود. لکه های تیره در این مناطق رایج است: پشت دست ها، صورت، گردن، کمر و شانه ها، در افرادی که پوست تیره تری دارند، لکه ها چند پرده تیره تر از پوست است، معمولاً طی 6 تا 12 ماه از بین می رود.
علت:
- تجمع سلول های مرده پوست.
- استفاده از محصولات سفید کننده پوست.
- افزایش غلظت خون ناشی از غلبه سودا نیز موجب تیره شدن پوست می گردد.
- رطوبت زیاد: رطوبت یا عرق باعث حساسیت یا آلرژی و تغییر رنگ پوست میشود.
- اختلالات کبد: اختلالات کبدی و عدم عملکرد صحیح آن سبب بروز تیرگی پوست می شود.
- ارث: برخی از آن به دلایل ارثی است و از زمان تولد همراه نوزاد است و با بزرگ شدن فرد تیرگی نیز بیشتر می شود.
- چاقی: اضافه وزن، پیگمانتاسیون را تشدید میکند و لکههای تیر را پشت گردن، زیربغل، پشت زانو و دیگر بخشهای بدن ایجاد میکند.
- حاملگی: این نوع تیرگی پوست به دلیل حاملگی و تغییرات هورمونی در زمان حاملگی پیش می آید و نیمی از صورت را تحت تأثیر قرار می دهد.
- تغییرات هورمونی: تغییرات هورمونی در زمان بارداری به تیرگی پوست در زنان منجر میشه و نیز تولید بیش از اندازه ملانین که آن را بدتر می کند.
- نور خورشید: این نوع تیرگی بدلیل نور خورشید، افزایش سن یا مشکلات کبدی بدست میاد و این لک ها و تیرگی پوست در اثر قرارگیری در معرض نور خورشید پدید میاد.
- اختلالات پوستی: اختلالات پوستی سبب تیرگی و ضخیم شدن پوست می شود و جذب ناکافی ویتامین های ضروری مثل A, B, C, E اثر مشابه دارند و نیز پوست را زشت نشان می دهد.
- از دیگر دلایل تیرگی پوست هنگام غلبه سودا، تغییرات و اختلالات هورمونی در بدن می باشد که نه تنها باعث تیرگی پوست صورت بلکه باعث سیاه شدن زیر بغل، کشاله های ران و… نیز می گردد.
- بالابودن قند خون: وقتی قند خون فردی مکرراً بالا است، می تواند باعث ایجاد نواحی تیره روی گردن شود. این وضعیت به خصوص در خانم هایی که دارای سندروم تخمدان پلی کیستیک هستند بسیار شایع می باشد.
- اختلالات ارثی: برخی از دلایل تیره شدن پوست میتواند تا حد زیادی معلول ارث باشد و این تیرگی یا لکهها از زمان تولد همراه نوزاد باشد و با بزرگ شدن و پا به سن گذشتن فرد و در نتیجه بروز برخی دیگر از مشکلات، تیرگی نیز بیشتر میشود.
- تیغ زدن و کندن مو: این کار به پوست آسیب میزند و سایشهای بسیار ریزی را ایجاد میکند. پوست بسیار حساس است، بنابراین وقتی موها را تیغ میزنیم یا میکنیم زخمهای بسیار کوچکی را ایجاد میکنیم. اگر غالباً از تیغ استفاده کنیم، پیش از التیام یافتن سایشها و خراشیدگیهای قبلی خراشهای ریز جدیدی را به پوست تحمیل میکنیم که بدشکلی پوست مرغی را به دنبال دارد. استفاده از ضد عرقها یا دئو دورانتهای مضر، مواد شیمیایی موجود در این فرآوردهها باعث پیگمانتاسیون (یا همان پیسی) و تیرهتر شدن پوست میشود.
- ملانوسیت ها سلول های مسئول حفاظت از پوست می باشند. زمانی که گلبول های شکسته شده قصد خروج از بدن از طریق منافذ پوستی را دارند، ملانوسیت ها برای حفاظت و خروج هر چه سریع تر این مواد زائد، زیر پوست تجمع کرده و اقدام به تخلیه مواد زائد می کنند. تجمع ملانوسیت ها و مواد زائد، به پوست، ظاهری تیره می دهد و تا زمانی که تمام این مواد زائد از بدن دفع نگردد همچنان رنگ پوست تیره خواهد ماند. اگر پوست دچار بیماری شد باید برای درمان آن به اعضاء داخلی بدن توجه بیشتری شود یعنی با رعایت مسائل تغذیه ای و… سعی شود دفع مواد زائد از طریق خود اندام های رئیسه (کلیه ها، ریه ها و…) صورت گیرد.
- سودای منتشر در بدن: همان پراکندگی سوداست. به عبارت دیگر، اگر راه سودا به طحال بسته شود و سودا با خون به همه بدن برسد رنگ پوست سیاه می شود و اگر سودایی فزون تری به مغز رسد، انسان دچار مالیخولیا (دیوانگی) می گردد یا اگر مقدرا آن در قلب زیاد شود موجب مرگ خواهد شد. از دیدگاه طب رایج، بالا رفتن سودا در خون یعنی تخریب مقدار زیادی از گلبول های قرمز بدن این گلبول ها را به عنوان مواد مضر شناسایی کرده و از طریق ادرار، مدفوع، تعریق و تنفس دفع می کند. اگر میزان این گلبول ها زیاد باشد و بدن نتواند از طرق ذکر شده تمام این مواد را از بدن دفع نماید از طریق منافذ پوستی سعی در دفع آنها خواهد کرد. از دیدگاه طب سنتی، پوست اندام دفعی محسوب شده و مانند دودکش یا زباله دان عمل کرده که بدن می تواند مقداری از مواد زائد خود را از طریق پوست دفع کند. هنگام غلبه سودا اندام های رئیسه بدن مانند: (قلب، کبد، طحال، کلیه ها و…) تحت فشار زیادی قرار می گیرند، لذا برای این که به این اندام های حیاتی لطمه ای وارد نشود، سلول های بدن مقدار زیادی از مواد زائد حاصل از غلبه سودا را به سمت پوست هدایت کرده تا این مواد از طریق منافذ پوستی دفع گردند.
پیشگیری:
- از مصرف غذاهای چرب و تند خودداری کنید.
- از روغن زیتون به صورت موضعی استفاده کنید.
- برای محافظت بیشتر از پوست، از یک کلاه و عینک آفتابی استفاده کنید.
- شرایط پوستی مانند آکنه را درمان کنید که ممکن است منجر به التهاب شود.
- از ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر از قرار گرفتن در معرض خورشید خودداری کنید.
- میوه ها و سبزیجاتی را مصرف کنید که حاوی مقادیر زیادی ویتامین E، C، B، A است.
تشخیص:
- آزمایش خون
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- استفاده از کرم های سفید کننده: متخصص پوست بهترین نوع کرم سفید کننده و بلیچینگ را برای رفع تیرگی تجویز میکند. مشاوره با متخصص از آن رو ضروری است که فرآوردههای گوناگونی با غلظتهای متفاوت در بازار موجود است. بنابراین برای جلوگیری از سوزش و حتی مسمومیت بهتر است قبل از شروع به استفاده از این محصولات به ویژه ژلها، اسکرابها و کرمهای غیرتجویزی پوست با متخصص مشورت کنید.
- لیزردرمانی: لیزر روشن کننده یا سفید کننده برای درمان تیرگی زیربغل و ناحیه بیکینی به کار برده میشود. نورلیزر به پوست ناحیه مورد نظر تابانده میشود تا باقیمانده سلولهای پوستی مرده را پاک کند و لکههای تیره پیگمانتاسیون را از بین ببرد تا پوست سفیدتر و صافتر شود.
- لیزر رفع موهای زائد: یکی دیگر از گزینههای درمانی برای رفع تیرگی زیر بغل و کشاله ران از بین بردن مو از طریق لیزر موهای زائد است. در تمام افراد با یکبار از بین بردن فولیکولهای مو، نیاز به رفع مو به طور منظم از بین میرود. استفاده از تیغ برای رفع موها در بسیاری از موارد باعث زیرپوستی شدن ریشه و ایجاد تیرگی در سطح پوست میگردد.
- میکرودرم ابریژن: سفید کردن با میکرودرم ابریژن درمانی مناسب برای رفع تیرگیها، جای زخم، جای آبله و لکههای ناحیههایی مانند زیربغل، دست، ساق پا، قفسه سینه، پشت بدن و پاها است که درمان آنها با روشهای دیگر دشوار است. با بهره گیری ترکیبی از تکنولوژی پیشرفته میکرودرم ابریژن و فرآوردههای سفیدکننده سفارشی نتیجه رضایت بخشی فقط پس از یک جلسه درمان به دست میآید. سفید کردن بامیکرودرم ابریژن از طریق برداشتن لایه فوقانی پوست، رشد و جوانسازی، سلولهای پوست را تحریک میکند. برای لایه برداری، پوست با الماسهای طبیعی بسیار ریز ساییده میشود و سلولهای مرده پوستی به روشی استریل و کنترل شده زدوده میشود. سپس ترکیبی سفارشی از فرآوردههای سفید کننده به کار برده میشود تا تیرگی پوست از بین برده شود.
- هیدرودرم ابریژن: هیدرودرم ابریژن یک راه درمان جدید بدون نیاز به زمان برای بهبودی است. این روش ملایمتر از میکرودرم ابریژن است، اما دو درمان را در یک درمان ارائه میدهد چون همزمان با تزریق آب یا سرم به لایههای عمیقتر پوست، پوست مرده را لایه برداری میکند. این عمل باعث آبرسانی به سطح پوست میشود. این روش پوست را جوان تر، شادابتر و روشنتر میکند.
درمان طب سنتی:
- خوردن گس مزه ها.
- مصرف سالاد قبل از وعده های غذایی.
- مصرف صبحانه اول صبح و شام سر شب.
- خوردن جوشانده افتیمون روزی یک لیوان.
- از روغن بنفشه به صورت موضعی استفاده کنید.
- قرار نگرفتن در نور مستقیم آفتاب به مدت طولانی.
- خوردن سرکنگبین نعنایی، شبی یک لیوان میل کنید.
- تا آنجا که می توانید، مصرف چای و قهوه را کاهش دهید.
- مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین های D ، C،B ، A و E.
- مصرف دمنوش (بابونه + به لیمو + ليمو عمانی زرد) با عسل.
- در صورت داشتن یبوست سعی در درمان یبوست داشته باشید.
- انجام حجامت عام و کبد یک مرحله، حجامت ساقین یک مرحله.
- رژیم غذایی سالمی را در پیش بگیرید (پرهیز از مصرف غذاهای ممنوعه).
- گنجاندن غلات کامل، حبوبات، میوه جات و سبزیجات تازه در رژیم غذایی.
- خودداری از مصرف بیش از حد غذاهای سرخ شده، سنگین، چرب و پرادویه.
- برای برطرف کردن تیرگی رنگ پوست باید هر روز آب هویج و یا آب زردک بنوشید.
- پودر زردچوبه و آبلیمو طبیعی با هم خمیر کنید و به موضع به مدت نیم ساعت بمالید و سپس با آب بشویید.
- افزایش مصرف مایعات: نوشیدن مقدار زیاد مایعات، پوست را هیدراته (مرطوب) کرده و به دفع سموم از بدن کمک می کند.
- در صورت استفاده از نسخه های بالا و ایجاد خشکی پوست از روغن های نظیر روغن زیتون یا روغن بنفشه به صورت موضعی استفاده کنید.
- گلاب + جوش شیرین را با هم مخلوط کنید و به حالت خمیر که درآمد به صورت موضعی به مدت نیم ساعت روی موضع قرار داده و سپس با آب بشویید.
- لیمو + عسل: 1 قاشق غذاخوری آبلیمو + 1 قاشق غذاخوری عسل. مواد را با هم ترکیب کرده و 15 تا 20 دقیقه روی صورت قرار دهید و سپس آن را بشویید.
- در این مورد باید پوره سیب زمینی خام یا آب سیب زمینی خام را با مقداری شیر و چند قطره گلاب مخلوط کنید و شب ها روی دست ها مالش دهید و بخوابید.
- یک قاشق غذاخوری پودر زغال فعال + مقداری گلاب + مقداری پودر کف دریا با هم ترکیب و خمیر کنید و به مدت نیم ساعت روی موضع بمالید و سپس با آب بشویید.
- کاهش مصرف مواد غذایی چرب با ترانس بالا: سرخ کردنی ها، شیرینی های صنعتی، روغن جامد و کلیه مواد صنعتی تأثیرات منفی بر کبد و پوست داشته و عامل تیرگی پوست می باشند.
- به مدت دو هفته هر شب ۴ عدد بادام آسیاب شده را در آب گوجه خیس کرده و این خمیر را روی صورت و گردن خود بمالید و اجازه دهید شب تا صبح باقی بماند و صبح آن را با آب ولرم بشویید.
- برای داشتن پوستی شاداب باید با رعایت تنوع غذایی و استفاده از فرآورده های گیاهی مانند غلات، حبوبات، میوه جات، سبزیجات، صیفی جات، خشک بار و … تمام ویتامین های مفید را به بدن رسانید.
- مالیدن روغن بادام شیرین یا روغن زیتون همراه با کمی لیموترش یا سرکه طبیعی به مدت ۱۵ دقیقه به صورت یک روز در میان این مخلوط گیاهی تیرگی پوست را از بین می برد و آن را درخشان می سازد.
- پودر شیر خشک + آب پرتقال: 2 قاشق غذاخوری پودر شیر + 1 قاشق غذاخوری آب پرتقال. همه مواد را با هم ترکیب کرده و لایه ای از آن را روی صورت خود بگذارید، تا خشک شود سپس با آب گرم بشویید.
- آب پرتقال + زردچوبه: 1 قاشق غذاخوری آب پرتقال + 1 قاشق غذاخوری زردچوبه. مواد ذکر شده را با هم ترکیب کنید و به مدت 10 دقیقه روی پوست صورت خود بگذارید، تا خشک شود. سپس با آب سرد بشویید.
- یک قاشق غذاخوری لیمو و عرق گل را با هم ترکیب کنید و یک تکه از پارچه کتان را به محلول به دست آمده آغشته کرده و روی گردن قرار دهید، پارچه آغشته به محلول باید شب تا صبح روی محل تیرگی گردن باقی بماند.
- داشتن وزن ایده آل با ورزش و نرمش های سبک روزانه: هیچگاه برای کاهش سریع وزن به رژیم های نادرست متوسل نشوید؛ رژیم های غیر اصولی بدن را دچار فشار و شوک کرده و تأثیر منفی روی پوست و سایر اندام های بدن می گذارد.
- گوجه + آبلیمو + عسل: 1 قاشق غذاخوری آب گوجه + 2 تا 3 قطره آبلیمو تازه + 1 قاشق غذاخوری عسل. مواد را با هم ترکیب کرده و روی تمامی قسمت های صورت به مدت 15دقیقه قرار دهید، سپس آن را با آب گرم و بعد آب سرد بشویید.
- آرد باقلا، مغز بادام و کتیرا را به نسبت مساوی نرم کنید و هر شب یک قاشق شربت خوری از آن را با کمی شیر گرم مخلوط کرده و بر پوست بمالید و صبح با آب جوشانده سبوس گندم یا آب جوشانده سبوس برنج که گرم هم باشد شستشو دهید.
- هر روز صبح نصف استکان سکنجبین را با نصف استکان گلاب مخلوط کنید، بعد مقداری آب سرد و یک قاشق غذاخوری خاکشیر اضافه کرده تا یک لیوان شود و قبل از صبحانه بنوشید و از غذاهای سرخ کرده و خیلی چرب و دیر هضم پرهیز کنید.
- لیمو و عرق گل: لیمو + عرق گل یک قاشق غذاخوری از هرکدام را با هم ترکیب کنید و یک تکه از پارچه کتان را به محلول به دست آمده آغشته کرده و روی گردن قرار دهید، پارچه آغشته به محلول باید شب تا صبح روی محل تیرگی گردن باقی بماند.
- شیر + آرد + جوش شیرین: 2 قاشق غذاخوری شیر بز + 1 قاشق غذاخوری آرد + 1 قاشق غذاخوری جوش شیرین، همه مواد را در کاسه با هم مخلوط کرده و خمیر بدست آمده را روی پوست بگذارید، تا خشک شود. سپس به آرامی پوست خود را با آب سرد بشویید.
- شیر + انبه: 2/1 قاشق انبه هندی + 2 قاشق غذاخوری شیر + مقداری آب (به صورت دلخواه). مواد را با یکدیگر ترکیب کنید، تا خمیری ضخیم بدست بیاد و با آن دور تا دور صورت و گردن خود را بپوشانید. 15تا20 دقیقه صبر کنید تا خشک شود سپس با آب سرد بشویید.
- خیار + آبلیمو: 2/1 خیار + 2/1 آبلیمو. خیار را در ظرفی خرد کرده و آن را به مدت یک ساعت درون یخچال قرار دهید، سپس آب لیمو را به آن اضافه کنید و بر روی صورت خود بمالید. 15 دقیقه زمان دهید تا روی صورتتان بماند، سپس با آب سرد صورت خود را بشویید.
- ماسک لیمو و زردچوبه: با مقدار کمی از زردچوبه و آب لیموی تازه ماسکی طبیعی تهیه کنید. این ماسک باید 15 الی 20 دقیقه روی پوست باقی مانده و با آب ولرم آبکشی شود. تکرار استفاده از این ماسک تأثیر فوق العاده ای در رفع سیاهی و تیرگی گردن خواهد داشت.
- آرد جو پوست کنده + عسل + روغن زیتون + آبلیمو: 2 قاشق غذاخوری آرد جو پوست کنده + 2/1 قاشق غذاخوری آبلیمو + 1 قاشق غذاخوری عسل + 4 قطره روغن درخت چای. همه مواد را با هم ترکیب کرده و آن را به مدت 15 دقیقه روی صورت بصورت ماسک قرار دهید و بعد با آب سرد بشویید.
- روغن نارگیل + شکر + آب لیمو: 1 قاشق غذاخوری روغن نارگیل + 1 قاشق غذاخوری شکر + 2/1 قاشق غذاخوری آب لیمو. همه مواد را درون یک کاسه مخلوط کنید و آن را به صورت ماسک در آورده و روی پوست خود به جز چشم ها و اطراف آن قرار دهید و بعد، صورت خود را با آب بشویید و سپس خشک کنید.
- ماست + زردچوبه + آبلیمو: 2 قاشق غذاخوری ماست + 1 قاشق غذاخوری زردچوبه + 2/1 قاشق غذاخوری آب لیمو. همه مواد را در یک کاسه تمیز با هم مخلوط کنید، سپس ماسک عمل آمده را 2 دقیقه بر روی پوست خود بدون حرکت قرار دهید. اجازه دهید خشک شود و سپس صورت خود را با آب سرد بشویید.
- دارفلفل، قرنفل، سازج هندی و سنبل الطیب از هر کدام ۵ گرم، زنجبیل، بسد، کهربا، مروارید، درونج، زرمباد و ابریشم سفته از هر کدام ۱۰ گرم و بهمن سرخ و بهمن سفید از هر کدام ۲۰ گرم، همه را نرم بسایید، بعد با مقداری عسل خمیر کنید و صبح، ظهر و شب، هر مرتبه یک قاشق شربت خوری از آن را میل فرمایید.
- ماسک عسل و لیمو: ماسک لیمو و عسل یکی از بهترین ترکیبات موثر در رفع تیرگی پوست است. مقداری عسل با کمی آب لیموی تازه را ترکیب کنید. ماسک به دست آمده را به پوست گردن بمالید و اجازه دهید تا به مدت 20 الی 25 دقیقه روی پوست باقی بماند. پس از مدت مشخص پوست را با آب ولرم آبکشی کنید.
- ماسک لیمو و گوجه فرنگی: یک گوجه فرنگی رنده شده را با مقداری آب لیمو ترکیب کنید. یک قاشق غذاخوری آب لیمو برای ترکیب با پوره یک عدد گوجه فرنگی متوسط کافی خواهد بود. ماسک ضد تیرگی باید 30 – 35 دقیقه روی پوست باقی بماند. برای به دست آوردن نتیجه سریعتر می توانید از این ماسک روزی 2 مرتبه استفاده کنید.
- لیمو + عسل + زردچوبه + دارچین: 1 قاشق غذاخوری آب لیمو + 2/1 قاشق غذاخوری پودر دارچین + 2/1 قاشق غذاخوری پودر زردچوبه + 1 قاشق غذاخوری عسل. همه مواد را در کاسه با هم ترکیب کنید و 20 تا 30 دقیقه روی پوست صورت خود بگذارید، سپس با انگشتان خود و بصورت دورانی ماسک را از روی صورت تان بردارید.
- نشاسته + ماست + سیب زمینی: 1 عدد سیب زمینی + 1 قاشق غذاخوری پودر نشاسته + 1 قاشق غذاخوری ماست. سیب زمینی را کاملاً پخته و پوره (رنده) کنید، ماست و نشاسته را به آن اضافه کنید و خمیر را روی پوست بزنید و اجازه دهید تا خشک شود. سپس روی پوست را با ملایمت بمالید و با آب بشویید. هفته ای سه بار می توانید از این خمیر استفاده کنید.
- ماسک لیمو، روغن زیتون و عسل: ترکیب این سه ماده برای رفع تیرگی و نرمی پوست فوق العاده خواهد بود. برای تهیه ماسک 1 قاشق غذاخوری عسل و 1 قاشق غذاخوری روغن زیتون را با 2 قاشق غذاخوری لیموی تازه له شده ترکیب کنید. پوست گردن را 25 الی 30 دقیقه با ماسک ضد تیرگی پوست ماساژ دهید و بعد از مدت مشخص با آب ولرم آبکشی کنید.
- ماساژ با آب برنج: آبی که پس از جوشاندن برنج باقی میماند، یک راه درمانی بسیار مؤثر برای پاکسازی گردن و سفید سازی آن است. پیش از اینکه به حمام بروید، حدود ۱۰ دقیقه گردنتان را با آب برنج ماساژ دهید. به مقدار زیادی از آب برنج استفاده کنید، در حدی که گردنتان کاملا خیس شود. هر چه پوستتان بیشتر مرطوب باشد، آلودگی و لکه های تیره راحتتر از بین خواهند رفت.
- دو قاشق سوپ خوری گل بابونه + 1 قاشق سوپ خوری گل همیشه بهار + 1 قاشق سوپ خوری عسل + 1 قاشق سوپ خوری سرکه + آب به اندازه کافی، ابتدا گل بابونه و همیشه بهار را نرم ساییده و به حالت پودر درآورید. سپس آن را در کمی آب و سرکه بخیسانید. بعد همراه با عسل روی پوست بمالید. بعد از 25 دقیقه قرار دادن بر روی پوست، صورت خود را با آب سرد بشویید.
- پرتقال + شکر + ژل آلوئه ورا: 3 قاشق غذاخوری آب پرتقال + 2 قشاق غذاخوری آب آلوئه ورا + 1 قاشق چایخوری شکر قهوه ای. همه موارد را درون یک ظرف ترکیب کنید، 5 تا 15 دقیقه روی پوست خود بگذارید و 10 دقیقه به آرامی صورت خود را با آن بمالید و سپس با آب بشویید. به آرامی این کار را انجام دهید به تندی و با شدت صورت خود را نشویید، چرا که شکر به پوست شما آسیب می زند.
- لایه برداری با لیمو و نمک: لایه برداری از پوست، به از بین بردن سلولهای مرده و همچنین سفید سازی پوست کمک بسزایی میکند. نمک را با آب لیمو در یککاسه مخلوط کنید. مخلوط را به گردنتان بمالید و ۲ تا ۳ دقیقه صبر کنید. سپس پوست گردن خود را با آب داغ آبکشی کرده و با فشار انگشتانتان آن را تمیز نمایید. این کار کثیفی چین و چروک گردن را از بین برده و کمک خواهد کرد تا پوست گردنتان سفید گردد.
- ماست و اسکراب نان: استفاده از اسکراب پوست ۲ یا ۳ بار در هفته خیلی اهمیت دارد. پاکسازی توسط اسکراب، یکی از مهمترین راههای درمانی سفید سازی گردن تیره و جلوگیری از چرک شدن آن است. تکه نانی را در ماست فرو ببرید و گردنتان را با آن ماساژ دهید. همچنین میتوانید چند قطره آب لیمو نیز به آن اضافه نمایید. سعی کنید پیش از دوش گرفتن، به مدت ۵ دقیقه با این روش پوست گردنتان را پاکسازی کنید.
- زنجبیل، آمله مقشر، پوست هلیله زرد، پوست هلیله کابلی و هلیله سیاه از هر کدام ۱۰ گرم، شقاقل، بهمن سرخ، بهمن سفید و تودری سرخ و سفید از هر کدام ۲۰ گرم و مغز تخم زبان گنجشک ۴۰ گرم، همه را بسیار نرم بکوبید، بعد کنجد، مغز بادام شیرین و مغز پسته خام از هر کدام ۲۰۰ گرم را نرم بکوبید، بعد همه را با یک کیلو عسل مخلوط کرده و هر روز صبح، ظهر و شب، هربار یک قاشق شربت خوری از آن را میل کنید.
- جو، عدس، زرمباد، کتیرا، خلال نارنج، صدف سوخته و پوست تخم مرغ سوخته را به نسبت مساوی نرم بسایید، بعد مغز تخم کدو و مغز بادام از هر کدام برابر هر یک از داروهای فوق و کنجد، زردچوبه و آرد باقلا از هر کدام ۲ برابر هر یک از داروها را بکوبید، بعد با داروها مخلوط کنید و هر بار کمی از آن را با کمی آب گرم حل کرده و بر صورت بمالید و پس از اینکه روی صورت خشک شد، آن را بشویید و در طول روز هشت مرتبه تکرار کنید.
- آسپیرین + آب + لیموترش + عسل: 5 عدد آسپیرین و مقداری آب را با هم مخلوط کنید و اجازه دهید تا آسپرین ها به خوبی حل شوند و نصف قاشق چایخوری آب لیموترش تازه را به ترکیب اضافه کنید و نصف قاشق چایخوری عسل به ترکیب اضافه کنید و مواد را به خوبی با هم مخلوط کنید و ماسک را با دست به صورت ماساژ دهید تا به خورد پوست صورتتان برود و اجازه دهید به مدت 20 دقیقه این ترکیب روی صورتتان بماند و بعد با آب گرم صورتتان را بشویید این عمل را 2 بار در هفته انجام دهید.
- زردچوبه + کندر + چای سبز + تخم کتان + روغن زیتون + روغن نارگیل + روغن کرچک + روغن بادام شیرین، ترکیبات را پودر و سپس روغن ها را به ترکیب اضافه کنید و درون شیشه ای بریزید و درون قابلمه پر از آب قرار دهید تا به روش بنماری کردن حرارت بیند به مدت 3 ساعت سپس زیر شعله را کم کرده و مجدداً به مدت 2 ساعت حرارت دهید و در ادامه محلول را از صافی مانند پارچه ای رد کرده و درون یخچال نگهداری کنید. روش مصرف می توانید روزی یک تا سه مرتبه به موضع مورد نظر خوب ماساژ دهید و اگر دچار زردی پوست شدید از ترکیب شیر و آبلیمو به صورت موضعی استفاده کنید.
- انار: برای درمان اختلالات پوستی و تغییرات رنگدانه ای در پوست باید کبد و طحال تقویت شود. انار علاوه بر تقویت کبد، طحال را نیز تقویت کرده و موجب خارج شدن مواد زائد از بدن می گردد که در صورت مصرف مناسب می توان به چهره روشن، زیبا و باطراوت دست پیدا کرد (زیاده روی در مصرف انار یبوست ایجاد کرده و یبوست عامل خیلی از بیماری ها است، بنابراین در مصرف آن تعادل را رعایت کنید).
- پوست گردنتان را مرطوب کنید: برای تمیز و نرم نگاه داشتن گردنتان، همیشه پس از دوش گرفتن، لوسیون بدن، کرم و یا مرطوب کننده بمالید. برای پاک نمودن آلودگی چین های گردنتان، به پوست گردنتان لوسیون بدن مالیده و کمی با فشار بیشتری ماساژ دهید. حدود ۲ تا ۳ دقیقه صبر کنید، سپس با آب داغ گردنتان را آبکشی نمایید. این کار به شما کمک خواهد کرد تا گردنی سفید و عاری از کثیفی داشته باشید.
- زردچوبه + کندر + چای سبز + تخم کتان + روغن زیتون + روغن نارگیل + روغن کرچک + روغن بادام شیرین، ترکیبات را پودر و سپس روغن ها را به ترکیب اضافه کنید و درون شیشه ای بریزید و درون قابلمه پر از آب قرار دهید تا به روش بنماری کردن حرارت بیند به مدت 3 ساعت سپس زیر شعله را کم کرده و مجدداً به مدت 2 ساعت حرارت دهید و در ادامه محلول را از صافی مانند پارچه ای رد کرده و درون یخچال نگهداری کنید. روش مصرف می توانید روزی یک تا سه مرتبه به موضع مورد نظر خوب ماساژ دهید و اگر دچار زردی پوست شدید از ترکیب شیر و آبلیمو به صورت موضعی استفاده کنید.
درمان تیرگی پوست صورت:
- شب ها آب ترب خام را به صورت بمالید.
- مغز پسته وحشی را نرم بسایید، بعد با آب خمیر کنید و بمالید.
- شب ها گوشت له شده گیلاس را به صورت مالش دهید و بخوابید.
- شب ها مغز تخم خربزه ساییده شده را با موز در هم ترکیب کنید و بمالید.
- هر شب دو برابر عسل و یک برابر روغن زیتون را با هم مخلوط کنید و بر سطح صورت مالش دهید.
- آرد جو، تخم ترب، تخم اریسا یا ریشه اریسا، تخم خربزه، مغز بادام تلخ، نشاسته، کتیرا و گل ارمنی را در هم نرم بسایید و شب ها مقداری از آن را با کمی شیر مخلوط کرده و بمالید.
- برای روشن کردن پوست صورت باید هر روز یک قاشق غذاخوری خاکشیر و نیم فنجان سکنجبین را در نیم لیوان گلاب بریزید و آن لیوان را از آب پر کنید و قبل از صرف صبحانه میل کنید.
- برای باز شدن و روشن شدن رنگ چهره و صاف شدن بشره (پوست صورت) باید از خوردن غذاهای غلیظ و سرخ کرده و خیلی چرب و دیر هضم پرهیز کنید و از خوراکی هایی که رنگ رخساره را روشن می کنند زیاد استفاده کنید، مانند: انار، گلابی، به، مویز، سیاهدانه با مغز گردو، زعفران با انجیر، نخود، پیاز، بادنجان، تره، اسفناج، والک، کدو، زیتون، روغن زیتون، آب جوشانده کاسنی و عرق کاسنی.
- تخم خربزه و پوست خشک لیموترش را نرم بسایید، بعد با آرد جو، آرد باقلا و سدر، همه را به نسبت مساوی مخلوط کنید و شب ها یک قاشق از آن را با کمی شیر گرم مخلوط کرده، به صورت مالش دهید و بخوابید و صبح به جای شستن با آب، آنها را به وسیله پنبه و گلاب از صورت پاک کنید.
- مغز بادام تلخ و کتیرا را جدا جدا نرم بسایید، بعد هر دو را با آرد باقلا و آرد نخود مخلوط کنید (از هر کدام ۲۵۰ گرم بردارید) و شب ها یک قاشق از آن را با کمی شیر گرم حل کنید و بر پوست صورت مالش دهید و بخوابید و صبح آنها را با آب جوشانده سبوس گندم یا آب جوشانده سبوس برنج و در صورت مهیا نبودن با آب نیم گرم بشویید و این عمل را تا سفید شدن چهره ادامه دهید.
داروها:
- هیدروکینون
- ماسک پیل آف
فعالیت:
- هیچ محدودیتی وجود ندارد.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات خصوصاً لبنیات پاستوریزه و گوشت گاو پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی با رب انار، خوراک باقلا، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک کدو بادمجان، خوراک کدو حلوایی، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و بامیه، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک صیفی جات، خوراک کلم قمری، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک لوبیا سفید با قارچ، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا با نخود، تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، خوراک لوبیا با قارچ، خوراک لوبیا لعاب دار، لوبیا با سویا، خوراک لوبیا ساده، خوراک بامیه با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک تند بامیه، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک مخلوط، آش گندم با کرفس، آش گندم با شلغم، آش گندم با سویا، آش ماش، آش لپه ۱، آش کدو حلوایی، آش کدو خورشتی، آش شله قلمکار، آش صیفی، آش غلات، آش سماق، آش عدس ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۱، آش جو با حبوبات ۲، آش کلم برگ، آش گل کلم ۱، آش گل کلم ۲، آش کلم قمری با گندم، آش کلم بروکلی ۱، آش شلغم ۲، آش انار، آش اسفناج ۲، آش برگ چغندر، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۱، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، آش شولی ۲، آش زرشک، حلیم گندم با شیر سویا، حلیم گندم با سویا، حلیم گندم با مغزیجات، حلیم جو، صیفی پلو، قیمه پلو، عدس پلو ساده، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش شهد فسنجان، خورش فسنجان با اسفناج، خورش قورمه سبزی با سویا، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش کرفس ۱، خورش کرفس ۲، خورش آلو اسفناج، خورش به و آلو، خورش به، خورش آلو و قیسی، خورش تره سویا، خورش قیمه بادمجان، خورش قیمه آلو، خورش کدو بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با سویا ۲، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش دال عدس با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش قارچ و آلو، خورش لوبیا سبز، خورش کدو حلوایی، خورش کدو خورشتی، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش کلم بروکلی با قارچ، خورش هویج و به، خورش گوجه سبز، خورشت قیمه قارچ، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ کلم برگ، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ کاهو سبز، سوپ جو و اسفناج، کتلت اسفناج، کتلت هویج و سیب زمینی، کتلت سویا با گندم جوانه زده، برگر کدو خورشتی، برگر لوبیا سفید، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، دلمه فلفل دلمه ای، دلمه کدو خورشتی، دلمه برگ انگور، کماچ ساده، کماچ گندم و جو، کماچ سویا، کماچ قارچ، کماچ مخلوط، کشک سویا، سس گل کلم، سس مایونز گیاهی، سس گندم جوانه زده، سس نخود جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۱، سس گوجه فرنگی ۲، سس معطر، سس مخصوص ۱، سس مخصوص ۲، سس زیتون، سس جعفری، سمنو با گندم و جو، سمنو با رب انار.
نکته:
- علت اصلی مشکلات و عوارض ناشی از مصرف محصولات سفید کننده پوست، وجود (کلوبتازول) است که در برخی کشورها، استفاده از آن ممنوع شده است. از عوارض این ماده، می توان به چاقی، کم کاری غده فوق کلیوی، تیرگی پوست در بلند مدت، پوکی استخوان و … اشاره کرد، در واقع استفاده از محصولات روشن کننده در میان مصرف کنندگان، به نوعی اعتیاد تبدیل شده است.