تیرگی آرنج، زانوها و زیر بغل: عبارت است از تیرگی پوست زانو ها زمانی اتفاق می افتد که پوست روی آن تیرهتر از سایر قسمت های بدن می شود. این عارضه از هیپرپیگمانتاسیون یا ملانین اضافی پوست منجر می شود. (ملانین رنگ پوست را بهبود می بخشد). درسته که زانوهای تیره بی ضرر هستند، اما برای برخی افراد مهم است که پوست روی زانوهایشان با رنگ بقیه بدنشان مطابقت داشته باشد.
علت:
- تیرگی پوست در مفاصل بدن آرنج و زانو، و یا قسمت های دیگر مانند: قوزک پا، کشاله ران و واژن، نسبت به سایر نقاط بدن تا حد زیادی، طبیعی است. این موضوع در افرادی که به طور کلی رنگ پوست تیره و سبزه ای دارند بیشتر به چشم خواهد آمد همچنین به دلیل ضخامت پوست در قسمت های ذکر شده ظاهر تیره تری دارند. و در آخر؛ برهم خوردن تعادل هورمونی و مصرف برخی از داروهای شیمیایی نیز، شدت تیرگی پوست را افزایش می دهد. در ادامه با موارد دیگری نیز اشاره می کنیم:
- تجمع سلول های مرده روی پوست
- واژن و زیر بغل:استفاده مداوم از ژیلت به ویژه ژیلت های کند.
- قوزک پا: هنگام نشستن بر روی زمین وکشیده شدن پوست به فرش و موکت.
- آرنج:ساییده شدن پوست آرنج بر اثر برخورد با سطوحی مانند فرش، دسته صندلی و …
- شدت تیرگی زانو، آرنج و قوزک پا تحت تأثیر ژنتیک و منطقه جغرافیای متفاوت است، اما رفع تیرگی پوست به راحتی اما با صبر و حوصله با درمان های خانگی و کلینیکی قابل انجام می باشد.
- زانو: پوست زانو ضخامت و رنگدانه های بیشتری نسبت به قسمت های اطراف داشته و هنگامی که مفصل کاملاً باز شده و پوست حالت کشیدگی ندارد رنگ تیره بیشتر به نظر می آید. کشیده شدن پوست زانو در هنگام نشستن بر روی زمین بر تیره شدن زانو بسیار موثر است.
تشخیص:
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- درمان با لیزر: رفع سیاهی زانو، آرنج و قوزک پا با لیزریکی از مطمئن ترین روش های پزشکی در این زمینه می باشد. درمان در طی چند جلسه و با در نظر گرفتن شدت تیرگی پوست بیمار انجام می شود. قسمت هایی که تیرگی بیشتری دارند ابتدا لایه رویی پوست که تجمع رنگدانه و سلول های مرده در آن زیاد است؛ برداشته خواهد شد. انرژی امواج لیزر به ملانین پوست برخورد کرده و باعث جداشدن آن می شود. تعداد جلسات لیزر درمانی: با توجه وضعیت رنگ پوست بیمار متفاوت است، اما ممکن است بین 3 تا 5 جلسه (یا حتی بیشتر) متغیر باشد. جلسات معمولاً به صورت ماهانه تنظیم می شود.
- لیزر فرکشنال (CO2مونالیزا): تا به اینجا درمان های گیاهی و شیمیایی متنوعی را نام بردیم اما بر طبق شواهد و مطالعات انجام شده، هیچ کدام از روش های خانگی و کرم های شیمیایی به اندازه ی لیزر CO2یا همان لیزر مونالیزا، برای رفع تیرگی زانو، آرنج و قوزک پا موثر نیستند. در این روش پرتو های لیزر به پوست تابانده می شود تا با لایه برداری سطح رویی پوست سبب روشن شدن رنگ آن و رفع سریع سیاهی زانو، رفع تیرگی قوزک پا و دیگر نواحی تیره پوست شود.
درمان طب سنتی:
- آرنج و زانوهایتان را هر روز تمیز و مرطوب کنید.
- ۲ تا ۳ بار در هفته، آرنج و زانوهایتان را لایه برداری کنید.
- همیشه هنگام بیرون رفتن از خانه از ضدآفتاب استفاده کنید.
- اگر آرنج شما زخم است درمان آب لیمو را انجام ندهید و صبر کنید، زخم بطور کامل رفع شود و سپس درمان را شروع کنید.
- آب + زردچوبه + آبلیمو: همه مواد را به یک نسبت با هم مخلوط کنید و به موضع بمالید و با گذشت چند دقیقه موضع را خوب بشویید.
- ترکیبی از سدر را بصورت ضماد با کمی آب یا سرکه مخلوط کرده و روزی نیم ساعت هر سه روز یکبار تا 7 جلسه روی موضع تیره بگذارید.
- لیمو + عسل: 1 قاشق غذاخوری آبلیمو + 1 قاشق غذاخوری عسل. مواد را با هم ترکیب کرده و 15 تا 20 دقیقه روی صورت قرار دهید و سپس آن را بشویید.
- در پایان در نظر داشت که تیرگی پوست آرنج و زانو را نمی توان بطور کامل از بین برد چون پوست این نواحی بطور طبیعی کمی تیره تر از سایر نواحی بدن است.
- گل سرخ: گل سرخ و یا عصاره آن یکی از موثر ترین راه های رفع تیرگی زانو، آرنج و قوزک پا است که از زمان های گذشته توسط ساکنین آفریقا استفاده می شده است.
- جوش شیرین و گلاب: جوش شیرین و گلاب را با هم مخلوط کنید تا خمیری غلیظ به دست آید، سپس آن را روی زانو و آرنج بمالید و بعد از چند دقیقه با آب گرم شست و شو دهید.
- مخلوط ماست و سرکه: این دو ماده را به خوبی هم زده و بر روی سطح نقاط تیره بدن خود به صورت یک لایه ماسک قرار دهید و پس از گذشت 15 الی 20 دقیقه با آب سرد بشویید.
- سرکه سیب: یک قاشق غذاخوری سرکه سیب خام را با دو قاشق غذاخوری عسل ترکیب کنید. این ترکیب را روی پوست بمالید و اجازه دهید ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بماند. بعد آن را با آب بشویید.
- روغن چوب صندل: ۱۲ قطره روغن چوب صندل را به یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل بیفزایید. این ترکیب را روی زانوها و آرنجتان بمالید و بگذارید شب تا صبح باقی بماند. صبح روز بعد آن را بشویید.
- پودر شیر خشک + آب پرتقال: 2 قاشق غذاخوری پودر شیر + 1 قاشق غذاخوری آب پرتقال. همه مواد را با هم ترکیب کرده و لایه ای از آن را روی صورت خود بگذارید، تا خشک شود سپس با آب گرم بشویید.
- آب پرتقال + زردچوبه: 1 قاشق غذاخوری آب پرتقال + 1 قاشق غذاخوری زردچوبه. مواد ذکر شده را با هم ترکیب کنید و به مدت 10 دقیقه روی پوست صورت خود بگذارید، تا خشک شود.سپس با آب سرد بشویید.
- سیب زمینی: نصف یک سیب زمینی را بردارید و آن را به تکه هایی متوسط تقسیم کنید. بعد تکه های سیب زمینی را روی آرنج و زانوهایتان بمالید. بگذارید عصاره ی سیب زمینی ۲۰ تا ۳۰ دقیقه روی پوستتان بماند. بعد آن را بشویید.
- آبلیمو: آب لیموی طبیعی یکی از راحت ترین راه های رفع تیرگی آرنج و دیگر نواحی تیره پوست می باشد. می توانید لیموی تازه را قاچ کرده و عصاره لیمو را به سطح پوست خود بمالید و پس از گذشت 20 دقیقه پوستتان را با آب سرد بشویید.
- گوجه + آبلیمو + عسل: 1 قاشق غذاخوری آب گوجه + 2 تا 3 قطره آبلیمو تازه + 1 قاشق غذاخوری عسل. مواد را با هم ترکیب کرده و روی تمامی قسمت های صورت به مدت 15دقیقه قرار دهید، سپس آن را با آب گرم و بعد آب سرد بشویید.
- سیب زمینی: یکی دیگر از موادی که به صورت طبیعی خاصیت سفید کردن پوست را دارد سیب زمینی است. قسمتی از سیب زمینی را برش دهید و بر روی نواحی تیره پوست خود بمالید تا به خوبی جذب شود. پس از 15 الی 20 دقیقه پوست خود را بشویید.
- زردچوبه و آبلیمو: کمی آبلیمو را به دو قاشق چایخوری پودر زردچوبه اضافه کنید. آنها را خوب ترکیب کنید تا یک خمیر سفت به دست بیاید. خمیر زردچوبه را بر ناحیه مورد نظر قرار دهید. اجازه دهید ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بماند تا خشک شود و بعد آن را بشویید.
- شیر + آرد + جوش شیرین: 2 قاشق غذاخوری شیر بز + 1 قاشق غذاخوری آرد + 1 قاشق غذاخوری جوش شیرین، همه مواد را در کاسه با هم مخلوط کرده و خمیر بدست آمده را روی پوست بگذارید، تا خشک شود. سپس به آرامی پوست خود را با آب سرد بشویید.
- شیر + انبه: 2/1 قاشق انبه هندی + 2 قاشق غذاخوری شیر + مقداری آب (به صورت دلخواه). مواد را با یکدیگر ترکیب کنید، تا خمیری ضخیم بدست بیاد و با آن دور تا دور صورت و گردن خود را بپوشانید.15تا20 دقیقه صبر کنید تا خشک شود سپس با آب سرد بشویید.
- خیار + آبلیمو: 2/1 خیار + 2/1 آبلیمو. خیار را در ظرفی خرد کرده و آن را به مدت یک ساعت درون یخچال قرار دهید، سپس آب لیمو را به آن اضافه کنید و بر روی صورت خود بمالید. 15 دقیقه زمان دهید تا روی صورتتان بماند، سپس با آب سرد صورت خود را بشویید.
- آردنخودچی: یک قاشق غذاخوری سرپر آرد نخودچی را با کمی آب مخلوط کنید تا یک خمیر سفت به دست آید. اجازه دهید این ترکیب ۲۰ تا ۳۰ دقیقه روی پوستتان باقی بماند. سپس، آن را با آب بشویید. برای درست کردن این خمیر از آبلیمو یا شیر نیز می توانید استفاده کنید.
- روغن های گیاهی: روغن نارگیل، لیمو، کرچک، رزماری: روغن های گیاهی خاصیت روشن سازی پوست و افزایش جریان خون را دارند و می توانید روزانه از یکی از روغن های نام برده شده در نواحی تیره پوست خود استفاده کنید و بعد 10 الی 15 دقیقه پوست خود را با آب گرم بشویید.
- آلوئه ورا: یک تا ۲ قاشق غذاخوری ژل آلوئه ورای تازه را استخراج کنید. آن را روی پوست تان بزنید. بگذارید ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بماند، بعد آن را با آب بشویید. آلوئه ورا حاوی آلوئین است، ترکیبی که رنگدانه پوست را کاهش می دهد و به شما کمک می کند تا از تیرگی آرنج و زانو خلاص شوید.
- آرد جو پوست کنده + عسل + روغن زیتون + آبلیمو: 2 قاشق غذاخوری آرد جو پوست کنده + 2/1 قاشق غذاخوری آبلیمو + 1 قاشق غذاخوری عسل + 4 قطره روغن درخت چای. همه مواد را با هم ترکیب کرده و آن را به مدت 15 دقیقه روی صورت بصورت ماسک قرار دهید و بعد با آب سرد بشویید.
- روغن نارگیل + شکر + آب لیمو: 1 قاشق غذاخوری روغن نارگیل + 1 قاشق غذاخوری شکر + 2/1 قاشق غذاخوری آب لیمو. همه مواد را درون یک کاسه مخلوط کنید و آن را به صورت ماسک در آورده و روی پوست خود به جز چشم ها و اطراف آن قرار دهید و بعد، صورت خود را با آب بشویید و سپس خشک کنید.
- ماست + زردچوبه + آبلیمو: 2 قاشق غذاخوری ماست + 1 قاشق غذاخوری زردچوبه + 2/1 قاشق غذاخوری آب لیمو. همه مواد را در یک کاسه تمیز با هم مخلوط کنید، سپس ماسک عمل آمده را 2 دقیقه بر روی پوست خود بدون حرکت قرار دهید. اجازه دهید خشک شود و سپس صورت خود را با آب سرد بشویید.
- ژل آلوئه ورا: همانطور که اشاره کردیم نواحی تیره پوست رنگدانه های بیشتری نسبت به مناطق اطراف خود دارند، بنابراین می توان با بهره گیری از موادی که توانایی کاهش این رنگدانه ها را دارند به روشن کردن پوست اقدام کرد. ژل تازه آلوئه ورا را به مدت 15 دقیقه بر روی این نواحی قرار دهید و در آخر پوست خود را با آب سرد بشویید.
- لیمو + عسل + زردچوبه + دارچین: 1 قاشق غذاخوری آب لیمو + 2/1 قاشق غذاخوری پودر دارچین + 2/1 قاشق غذاخوری پودر زردچوبه + 1 قاشق غذاخوری عسل. همه مواد را در کاسه با هم ترکیب کنید و 20 تا 30 دقیقه روی پوست صورت خود بگذارید، سپس با انگشتان خود و بصورت دورانی ماسک را از روی صورت تان بردارید.
- نشاسته + ماست + سیب زمینی: 1 عدد سیب زمینی + 1 قاشق غذاخوری پودر نشاسته + 1 قاشق غذاخوری ماست. سیب زمینی را کاملاً پخته و پوره (رنده) کنید، ماست و نشاسته را به آن اضافه کنید و خمیر را روی پوست بزنید و اجازه دهید تا خشک شود. سپس روی پوست را با ملایمت بمالید و با آب بشویید. هفته ای سه بار می توانید از این خمیر استفاده کنید.
- آبلیمو، شکر و عسل: آب یک لیموترش را بگیرید و آن را داخل یک کاسه بریزید. یک قاشق غذاخوری شکر و یک قاشق غذاخوری عسل را به آن بیفزایید. به خوبی آن را مخلوط کنید و بعد به آرامی روی قسمت های تیره پوست بمالید. اجازه دهید ۲۰ دقیقه روی پوستتان بماند. بعد با آب ولرم آن را بشویید.
- روغن و شکر: یک قاشق غذاخوری شکر سفید یا قهوه ای را با یک قاشق غذاخوری روغن زیتون (که با روش پِرس سرد تولید شده است) ترکیب کنید. برای چند دقیقه، این مخلوط را به آرامی روی نواحی مورد نظر بمالید و بگذارید به مدت ۳۰ دقیقه بماند. سپس آن را با آب بشویید و با یک پاک کننده ی ملایم تمیز کنید. در نهایت، پوستتان را به آرامی خشک کنید.
- پرتقال + شکر + ژل آلوئه ورا: 3 قاشق غذاخوری آب پرتقال + 2 قشاق غذاخوری آب آلوئه ورا + 1 قاشق چایخوری شکر قهوه ای. همه موارد را درون یک ظرف ترکیب کنید، 5 تا 15 دقیقه روی پوست خود بگذارید و 10 دقیقه به آرامی صورت خود را با آن بمالید و سپس با آب بشویید. به آرامی این کار را انجام دهید به تندی و با شدت صورت خود را نشویید، چرا که شکر به پوست شما آسیب می زند.
- روغن نارگیل: یک یا دو قاشق غذاخوری روغن نارگیل بکر را به آرامی، روی پوست بمالید، بگذارید به مدت ۳۰ دقیقه باقی بماند. بعد آن را بشویید، روغن نارگیل یک نرم کننده قدرتمند است که می تواند پوست آرنج، زانو و قوزک پایتان را مرطوب نگه دارد. نبود رطوبت کافی یکی از دلایل تیرگی پوست در این قسمت هاست. روغن نارگیل خشکی پوست را درمان می کند و مانع تیره تر شدن آن می شود.
- مخلوط جوش شیرین و آب: جوش شیرین به عنوان لایه بردار عمل کرده و در صورتی که به صورت مداوم برای رفع تیرگی زانو و یا آرنج و قوزک پا استفاده شود باعث از بین رفتن لایه های مرده آن قسمت از پوست خواهد شد. لازم است میزان مناسبی از جوش شیرین را با مقداری آب، ترکیب کنید و خمیر بوجود آمده را بر روی پوست خود قرار دهید و پس از گذشت 15 دقیقه پوست خود را با آب سرد بشویید.
- روغن لیمو: ۱۲ قطره روغن لیمو را به یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل اضافه کنید. این دو را به خوبی مخلوط کنید. سپس، آن را به روی آرنج و زانوهایتان بمالید، بگذارید تمام شب روی پوستتان بماند. صبح روز بعد آن را بشویید. اگر روغن لیمو را به صورت موضعی استفاده کنید، خاصیت سفیدکنندگی دارد (لیمو هم همین طور است). به همین دلیل، روغن لیمو گزینه عالی برای رفع تیرگی زانو و نواحی دیگری مانند آرنج و قوزک پا است.
- روغن کرچک: روغن کرچک یک سفید کننده طبیعی است و پوست زبر آرنج و زانوها را نرم می کند. این روغن، درمانی ارزان برای تیرگی پوست ناشی از ترک خوردگی و خشکی است. شب ها قبل از خواب، روغن کرچک را به مدت ۱۰ دقیقه روی زانوها و آرنجتان بمالید. سپس، بگذارید روغن روی نواحی تیره باقی بماند. صبح روز بعد آن را با آب گرم و شامپو بدن بشویید. بعد از چند روز متوجه می شوید که پوست این نواحی نرم تر و صاف تر شده است.
- آسپیرین + آب + لیموترش + عسل: 5 عدد آسپیرین و مقداری آب را با هم مخلوط کنید و اجازه دهید تا آسپرین ها به خوبی حل شوند و نصف قاشق چایخوری آب لیموترش تازه را به ترکیب اضافه کنید و نصف قاشق چایخوری عسل به ترکیب اضافه کنید و مواد را به خوبی با هم مخلوط کنید و ماسک را با دست به صورت ماساژ دهید تا به خورد پوست صورتتان برود و اجازه دهید به مدت 20 دقیقه این ترکیب روی صورتتان بماند و بعد با آب گرم صورتتان را بشویید این عمل را 2 بار در هفته انجام دهید.
داروها:
- استفاده از کرم های لایه بردار قوی نسبت به کرم های اسکراب ضعیف؛ حساسیت بالاتری دارد. بنابراین پزشک متخصص پوست با بررسی وضعیت پوست هر بیمار، لایه بردار مناسب را به همراه دستور مصرف تجویز می کند.
- کرم های لایه بردار شیمیایی: این نوع لایه بردارها حاوی مواد شیمیایی AHAو یا BHAهستند. و سبب جداسازی سلول های مرده، از لایه های سطحی پوست می شود.
- کرم های لایه بردار مکانیکی: این نوع لایه بردار حاوی مواد ساینده ریز است. زمانی که کرم را بر روی پوست خود ماساژ می دهید با برخورد با سلول های مرده باعث جداسازی آنها می شود. با جدا کردن این سلول های پوست، کمک بزرگی به رفع سیاهی نواحی تیره؛ مانند زانو می کند.
- کرم های روشن کننده: این کرم ها حاوی ماده ای به نام هیدروکینون و یا مونوبنزن ها هستند. این ترکیبات ملانوسیت پوست را از بین می برد و در صورت تجویز پزشک برای درمان تیرگی زانو موثر خواهد بود.
- در صورتی که این کرم ها خودسرانه مصرف شوندعوارضی نظیر لک، التهاب و … به همراه خواهند داشت.
فعالیت:
- هیچ محدودیتی وجود ندارد.
رژیم غذایی:
- رژیم غذایی خاصی نیاز نیست.