تونسیلیت یا التهاب لوزه ها: عبارت است از التهاب لوزه ها (غدد لنفاوی واقع در پشت گلو). لوزه ها در زمان تولد کوچک هستد و در دوران کودکی بزرگ و در بلوغ کوچک تر می شوند، به طور طبیعی لوزه ها به پیشگیری از انتشار عفونت از سینوس ها، دهان و گلو به سایر قسمت های بدن کمک می کنند. در صورت وجود هر نوع عفونتی، لوزه ها متورم می شوند و تغییر رنگ می دهند، در نتیجه، فرو بردن آب دهان برای بیمار دشوار می شود و بیمار به مرور دچار تب و لرز و بی اشتهایی و کسالت می شود. تونسیلیت مسری است، تمام سنین را مبتلا می کند ولی در کودکان 10 الی 5 ساله شایع تر است.
علائم:
- تعریق
- سردرد
- درد گوش
- بلع مشکل
- خرخر بلند
- شب ادراری
- سرفه (گاهی)
- بوی بد دهان
- گرفتگی بینی
- استفراغ (گاهی)
- ترشح مداوم بینی
- تنفس از راه دهان
- درد گلو هنگام بلع غذا
- گلو درد خفیف یا شدید
- صدای گرفته و تودماغی
- خشکی دهان و تحریک گلو
- قطع تنفس به مدت چند ثانیه
- خارج شدن آب دهان از گوشه لب ها
- غذا خوردن در کودکان بسیار کم سن
- تورم غدد لنفاوی در هر یک از دوطرف فک
- لرز و تب به میزان 40 درجه سانتیگراد یا بیشتر
- وجود ترشحات سفید مانند پنیرک روی لوزه ها
- کابوس های شبانه و بیقراری کودک حین خواب
- قرمزی و پرخونی لوزه همراه با تورم غدد لنفاوی زیر گلو
- تنفس دهانی گاهی فقط در هنگام خواب بروز می کند. (این نوع تنفس باعث سرفه های شدید ناشی از خشکی گلو در اثر تنفس دهانی می شود).
- به دلیل اینکه کودکان شب ها جدای از والدین می خوابند ممکن است تا مدت ها علائم فوق مورد توجه والدین قرار نگیرد، لذا بهتر است از وضعیت کودکان در حین خواب مطلع باشیم.
علت:
- شرايط شلوغ (مثل سربازخانه ها).
- مواجهه با ديگران در اماكن عمومي.
- لوزه ناشی از سردی حلق و گلو است.
- سرماخوردگی که عامل مهم تورم لوزه ها است.
- عفونت باکتریایی (معمولاً استرپتوکوکی) با ویروسی لوزه ها.
- عدم رعایت نظافت و بهداشت فردی و بی توجهی به سلامت.
- استفاده از آجیل شور و بو داده و همچنین استفاده از ادویه جات تند.
- داشتن یبوست مزاج و استفاده نکردن از مایعات (ترجیحاً آب تصفیه نشده گرم).
- استفاده از غذاهای بی محتوا و مضر مانند انواع شیرینی جات مصنوعی، شکلات ها و قند و شکر سفید.
- استفاده مکرر از ترشیجات سرکه و لبنیات به مقدار زیاد که به خاطر طبیعت سرد آن ها، سیستم ایمنی بدن دچار اختلال و غدد لنفاوی متورم می شود.
- استفاده از فرآورده های حیوانی به مقدار زیاد و غذاهای چرب و سرخ کردنی که سیتسم ایمنی را ضعیف می کند.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- شرایط شلوغ (مثل سربازخانه ها)، مواجهه با دیگران در اماکن عمومی
پیشگیری:
- از مواجهه با افرد مبتلا به عفونت تنفسی فوقانی خودداری کنید.
عواقب مورد انتظار:
- معمولاً خود به خود بهبود می یابد، علائم معمولاً ظرف 3 الی 2 روز شروع به بهودی می کنند ولی درمان ممکن است مدت بیشتری طول بکشد، اگر حملات تونسیلیت چنان شدید و زاید باشند که بر سلامت عمومی تأثیر بگذارند یا مانع مدرسه رفتن، توانایی شنوایی یا تنفسی باشند، ممکن است جراحی برای برداشتن لوزه ها توصیه شود. تونسیلکتومی خطر کمی در بردارد ولی با افزایش سن خطر آن افزایش می یابد.
عوارض احتمالی:
- اختلال در تکلم.
- اختلالات رفتاری به شکل پرخاشگری و بیش فعالی.
- عفونت مکرر یا مزمن گوش میانی همراه با کاهش شنوایی.
- آبسه لوزه ها و قسمت مجاور گلو که نیازمند جراحی برای تخلیه است.
- تونسیلیت مزمن با گلودرد راجعه و لوزه های بسیار بزرگ در اثر حملات مکرر
- رشد ناکافی کودک در صورتی که علت دیگری برای این موضوع وجود نداشته باشد.
- عوارض ریوی ناشی از اختلال در اکسیژن رسانی به سبب انسداد راه هوایی ناشی از بزرگی لوزه ها.
- اختلال در تمرکز و یادگیری یا افت تحصیلی کودک، مخصوصاً اگر با اختلال خواب یا کاهش شنوایی همراه باشد.
- اختلال در رشد استخوان های فک و صورت به علت تنفس دهانی طولانی مدت در بچه ها.
- عفونت در قفسه سینه و یا عفونت سینوس ها.
- عدم درمان عفونت های لوزه می تواند باعث تب روماتیسمی شود و صدمات دائمی به قلب وارد کند در صورتی که عفونت باکتریای، استرپتوکوکی باشد و با آنتی بیوتیک ها درمان نگردد یا آنتی بیوتیک ها قبل از 15 روز قطع شوند.
- در حالت های شدید، حلق یا لوزه ها ممکن است بسیار متورم شوند و مشکلاتی را برای تنفس به وجود آورند. گاهی اوقات یک آبسه در کنار لوزه به وجود می آید که این وضعیت به نام آبسه پره تـونسیلار” شناخته می شود. به ندرت اگر این دو بیماری به وسیله عفونت استرپتوکوکال به وجود آمده باشند نارسایی کلیه با نام گلومرولونفریت را پس از چند هفته به وجود می آورند. در چنین مواقعی باید به کلی از خوردن پیاز، غذاهای سرخ کرده مانند بادمجان، کباب شامی، انواع كباب، چربی جات، انواع فلفل و ادويه جات، شیرینی های قنادی و خوراکی هایی که طبیعت آن گرم است پرهیز کنید. از غذاهای ساده، شیر گاو بدون چربی، آش های ساده، آب جوشانده عناب کوهپایه و عدس پخته بیشتر استفاده کنید.
تشخیص:
- تشخیص تونسیلیت اغلب با استفاده از معاینه فیزیکی امکانپذیر است. پزشک ممکن است با استفاده از سواب یک نمونه از روی حلق شما بردارد. این نمونه برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده میشود. علاوه بر این پزشک ممکن است یک آزمایش خون برای بررسیCBC درخواست کند. این آزمایش به پزشک در تشخیص تونسیلیت و افتراق نوع ویروسی از نوع باکتریایی کمک میکند.
درمان طب نوین:
- موارد خفیف تونسیلیت ممکن است نیاز به مداخله درمانی نداشته باشد؛ به ویژه اگر ویروسی از قبیل ویروس سرماخوردگی علت آن باشد. موارد شدید تونسیلیت ممکن است نیاز بهآنتی بیوتیک و تونسیلکتومی داشته باشد. درصورتی که فردی به دنبال تونسیلیت دچار کمآبی یا دهیدراتاسیون شود، ممکن است نیاز به تزریق مایع داخل وریدی داشته باشد. مسکنها هم برای کاهش درد گلو میتوانند موثر باشند.
- تونسیلکتومی: تونسیلکتومی جراحی برداشتن لوزهها است. این جراحی عموماً برای افرادی توصیه میشود که به طور مزمن و یا عود کننده دچار تونسیلیت میشود. در مواردی که تونسیلیت ایجاد عارضه کرده باشد و یا علائم بهبود نیافته باشد، تونسیلکتومی میتواند یک گزینه درمانی باشد. درصورتی که 5 تا 7 بار یا بیشتر در سال گذشته به تونسیلیت دچار شده باشید، تونسیلکتومی میتواند یک انتخاب مناسب برای شما باشد. جراحی همچنین میتواند مشکلاتی را که برای تنفس یا بلعیدن ایجاد شده است، برطرف نماید.
- آنتی بیوتیک: در تونسیلیت های باکتریایی پزشک ممکن است برایتان آنتی بیوتیک تجویز نماید. آنتی بیوتیک به برطرف شدن سریعتر عفونت کمک میکند؛ با این حال میتواند احتمال مقاومت آنتیبیوتیکی و نیز عوارض جانبی را بالا ببرد. تجویز آنتی بیوتیک بیشتر در افرادی ضرورت دارد که در معرض عوارض تونسیلیت هستند. آنتیبیوتیکی که به طور رایج برای تونسیلیت تجویز میشود، پنیسیلین است. با این حال در صورت حساسیت به پنیسیلین آنتیبیوتیکهای دیگری هم در دسترس هستند. فراموش نکنید که لازم است دوره درمان آنتی بیوتیک را کامل کنید؛ حتی اگر همه علائم به طور کامل برطرف شده باشند.
درمان طب سنتی:
- حجامت عام یک مرتبه
- حجامت زیر چانه یک مرتبه.
- از داروی پیامبر (ص) استفاده کنید.
- خوراک گرمی ها مخصوصاً شبانگاه
- کاهش سردی ها مخصوصاً شبانگاه
- خوردن گرمی جات مخصوصاً شبانگاه
- طول درمان بیش از 120 روز می باشد.
- با آب اسفناج غرغره کند و بیرون بریزد.
- با سرکه سیب غرغره کند و بیرون بریزد.
- یک پر نمک قبل و بعد از غذا میل کنید.
- نداشتن یبوست با رعایت آداب غذا خوردن.
- حفظ آرامش و دوری از استرس و اضطراب.
- شلغم و چغندر و آویشن را پخته و میل کنید.
- مصرف سبزیجات تازه همراه وعده های غذایی.
- غرغره با آب و نمک دریا روزی دو مرتبه (40 شب)
- خوردن ارده با شیره انگور (هفته ای 5 وعده صبحانه)
- روغن مالی گلو با روغن سیاهدانه هر شب (120 روز)
- نداشتن یبوست مزاج و داشتن گوارش سالم و منظم.
- در صورت داشتن بیماری سینوزیت، آن را درمان کنند.
- اندازه یک حبه از جامع امام رضا (ع) را با عسل میل کنید.
- پودر عود هندی را در آب باران حل کرده و در بینی بریزید.
- یک لیوان شیر گاو یا شتر طبیعی را جرعه جرعه میل کنید.
- رب توت سیاه و گلاب و سرکه را مخلوط کنید و بمالید، یا با آن غرغره کنید.
- لیسیدن یک قاشق مرباخوری از ترکیب عسل و کره در هنگام صبح ناشتا و شامگاه
- استفاده از جوشانده بادام با کمی عسل روزانه ۱ تا ۲ لیوان بین وعده های غذایی (میان وعده ها).
- روزانه حداقل 6 لیوان آب تصفیه شده گرم، نیم ساعت قبل و دو و نیم ساعت بعد از غذا میل شود.
- توصیه می شود از مصرف ترشیجات و لبنیات خصوصاً دوغ، ماست و لبنیات پاستوریزه پرهیز کنید.
- مصرف دمنوش (آویشن + پونه + ختمی) با عسل روزانه ۲ تا ۳ لیوان ۲ ساعت بعد از وعده های غذایی.
- پولک های مغز فلوس را با ترنجبین بسایید سپس با آب کاسنی یا آب تاج ریزی مخلوط و میل فرمایید.
- از لیموشیرین غافل نشوید که آنتی ویروس بسیار قوی است و عفونت و التهاب لوزه ها را بهبود می بخشد.
- تره فرنگی را بجوشانید و دهان را روی بخار آن نگه دارید و بخار آن را خوب به لوزه برسانید تا بهبود بخشد.
- این بیماران روزانه 4 تا 5 لیوان نکتار سیب و عسل را به مرور میل کنند تا تورم و التهاب حلق و لوزه ها از بین برود.
- استفاده از دمنوش (بابونه + عناب + انجیر خشک + شکر تیغال) با عسل روزانه ۳ لیوان نیم ساعت قبل از وعده های غذایی.
- یک قاشق چایخوری قسط شیرین را در آب باران حل کنید، سپس دو قطره از آن را در یک طرف دهان بریزید و غرغره کنید.
- استفاده از غذاهای گیاهی و نوشیدن روزانه چند لیوان آب میوه جات طبیعی همراه با شربت عسل و لیموترش تازه با آب خنک.
- شصت گرم ساقه های گلدار پونه کوهی را در یک لیتر آب جوش به مدت ۱۵ دقیقه دم کنید و آب آن را روزی چند بار در گلو غرغره کنید.
- هر نیم ساعت یک بار یک قاشق مرباخوری عسل را روی زبان بگذارید و اجازه دهید تا با مرور آب شود، بدین ترتیب از تورم لوزه ها کاسته خواهد شد.
- اولین و آخرین غذایش عسل باشد؛ یعنی یک قاشق غذاخوری صبح ناشتا و یک قاشق غذاخوری شب موقع خواب عسل مصرف کند. (120 روز)
- پنجاه گرم برگ خشک تمشک را در یک لیتر آب ۵ دقیقه بجوشانید و ۱۰ دقیقه آن را دم کنید، سپس آب آن را صاف و هر صبح، ظهر و شب در گلو غرغره کنید.
- مصرف شونیسل، از ترکیب (4 واحد روغن زیتون بودار و تصفیه نشده + 2 واحد عسل + یک واحد سرکه طبیعی) روزی 3 قاشق غذاخوری میل کنید. (120 شب)
- برای درمان التهاب لوزه ها توصیه می شود که یک لیوان شربت عسل، 3 جرعه آن را به آرامی غرغره کنید و دور بریزید، بقیه شربت را نیز جرعه جرعه به مدت 10 دقیقه میل کنید.
- غرغره کردن آب نمک: غرغره کردن آب نمک گرم به کم شدن گلودرد ناشی از التهاب لوزه ها کمک می کند البته آب نمک ۷ درصد یعنی نصف قاشق چایخوری در یک لیوان آب بزرگ.
- پرهیز از مصرف غذاهایی که باعث تشديد التهاب لوزه ها می شوند مانند غذاهای پرادویه. غذاهای سرخ شده، غذاهای ساندویچی و فست فودی، هله هوله های بازاری، مایعات تگری و سرد، شیرینی جات بازاری.
- هر روز با محلول کلرات دو پتاس، غرغره کنید و محلول بلودومتیل ۲% را به پنبه آغشته و به اطراف حلق از داخل دهان بمالید و به طور دائم دستمال یا شال یا پارچه ای را به دور گردن ببندید که گرم بماند تا بهبود یابد.
- ده گرم از آن را که از سر سبزی چیده اید به مدت سه هفته در نیم لیتر الکل بخیسانید، بعد به اندازه ی نصف آن آب اضافه کنید و هر روز با آن الکل قرقره نمایید و هر روز سه بار قرقره را ادامه دهید ورم لوزه تین را درمان می کند و دیگر احتیاج به عمل ندارد.
- یک قاشق مرباخوری عسل طبیعی را در نصف استکان عرق نعناع حل کنید و از این مخلوط، روزاه 3 تا 5 بار و هر بار 5 قطره در هر سوراخ بینی بچکانید (هر قطره به فاصله یک دقیقه) افرادی که دارای لوزه سوم هستند، این روش را به مدت 15 روز انجام دهند.
- نوشیدن مایعات به اندازه کافی: کسانی که به عفونت لوزه مبتلا هستند، لازم است در طول روز از مایعات فراوانی استفاده کنند، مخصوصاً کسانی که احساس تشنگی دارند. اگر به میزان لازم از مایعات استفاده نکنند، احساس درد در ناحیه سر و خستگی شدید ایجاد می گردد.
- یک حبه سیر را به قطعه های کوچک تقسیم کرده و با دمنوش گل خبازی که با عسل شیرین شده است فرو دهید. (این کار را روزانه ۱ الی ۲ بار تا زمان بهبودی انجام دهید). اگر این کار را برای مدت یک هفته انجام دهید، به علت خاصیت ضد باکتریایی و ضد ویروسی که سیر دارد، التهاب و عفونت لوزه ها کاهش پیدا می کند؛ همچنین مصرف سیر سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت می کند.
- غرغره با داروهای گیاهی: سه قاشق از ترکیب (گلنار فارسی + نعناع خشک + شیرین بیان + مریم گلی + گل محمدی) را با سه لیوان آب جوش دم کرده بعد از سرد شدن صاف کرده درون یک بطری شیشه ای دربسته ریخته و داخل یخچال نگهداری کنید هر بار بعد از وعده های غذایی ۱ استکان را گرم کرده و غرغره نمایید.
- آخر شب قبل از خواب یک قاشق داروی امام کاظم (ع) را در حلق بیمار بریزید و هیچ چیزی نخورد و بخوابد. (ترکیبات داروی امام کاظم (ع) تابستان رازیانه + شکر سرخ + هلیله سیاه) و (ترکیبات داروی امام کاظم (ع) مصطکی + شکر سرخ + هلیله سیاه)، گاهاً در کودکانی که لوزه بسیار بزرگی دارند بعد از ریختن داروی امام کاظم (ع) به حلق موجب ایجاد حالت تهوع در کودک می شود که این امری است طبیعی.
- آمله مقشر را نرم بسایید و با دوغی که از ماست گاو تهیه شده است مخلوط کنید و در گلو غرغره کنید. ضمناً اگر درد و سوزش حلق و لوزه ها با غرغره داروهای فوق از بین نرفت پوست انار، عدس، برگ و تخم مورد و سماق را مساوی نرم بکوبید و در گلاب بریزید و روزی چند بار غرغره کنید. اگر مبتلا به یبوست هستید باید آن را برطرف سازید. برای رفع یبوست از ماءالشعیر، روغن بادام، روغن زیتون و داروهای ضد یبوست استفاده کنید.
درمان گلودرد ناشی از عمل لوزه:
- آب سرد نخورید.
- آب + نمک بسیار رقیق + عرق پونه در طی روز قرقره کنید.
- خوردن بستنی طبیعی که با ثعلب طبیعی باشد و البته زعفرانی هم نباشد.
درمان ورم لوزه از بلغم:
- صبر زرد را در آب مقطر حل کرده و با آن غرغره کنید.
- با آب جوشانده مخلوط انجیر و مویز روزی چند مرتبه غرغره کنید.
- ضمناً خوردن گل قند عسلی هر روز صبح ناشتا و مصرف قرص صبر زرد مفید خواهد بود.
- ساقه های شبت را بجوشانید و با آن لوزه ها را از داخل بخور دهید و اگر درد زیاد باشد برای تسکین آن بهتر است کمی نشادر را در آب مقطر حل و با آن غرغره کنید.
- اگر ورم لوزه ها، بر اثر غلبه بلغم و رطوبت باشد علایم آن نرمی و سفیدی محل ورم، وجود درد، سوزش، شل شدن و دراز شدن لوزه ها می باشد. برای درمان آن باید بلغم را برطرف کنید.
درمان ورم لوزه از سودا:
- هر روز ماءالجبین بخورید.
- با رب توت یا روغن بادام شیرین یا لعاب تخم شنبلیله یا آب نمک رقیق غرغره کنید.
- افتیمون شامی نرم شده را با سکنجبین مخلوط و هر روز صبح و شب هر بار یک قاشق میل کنید.
- اگر ورم لوزه ها در اثر غلبه سودا باشد علایم آن ترشی دهان، سفتی و تیرگی رنگ دهان، زبان و لوزه ها می باشد. برای درمان آن ابتدا باید رفع سودا کنید. همچنین باید به مرور آب گرم بخورید و مرتباً آب گشنیز تازه یا آب برگ کاهوی تازه را در دهان بگیرید.
- با داروهای فوق اگر بهبود حاصل نشد باید با مراجعه به طبیب جراح حاذق و با تشخیص او عمل جراحی صورت گیرد و پس از انجام عمل جراحی تا ۱۲ ساعت ابداً نباید هیچ چیزی میل کنید و بعد از ۱۲ ساعت شیر یا بستنی پاستوریزه شده را که بدون زعفران و گلاب و زرده تخم مرغ درست شده باشند، میل کنید. تا سه روز بعد از عمل جراحی صحبت نکنید و روزهای دوم و سوم قدری ثعلب نرم شده را با شیر سرد مخلوط و به مرور میل کنید تا زخم های اطراف گلو التيام یابد ولی باید سعی کرد تا مدتی انواع فلفل، ادویه جات، غذاهای بودار و سرخ کردنی خورده نشود چون ممکن است مجدداً ورم لوزه عود کند.
- حذف تمام موارد ممنوعه: چای (سیاه و سبز) – قهوه – نسکافه – سوسیس – کالباس – پیتزا – تمام غذاهای ساندویجی – غداهای سرخ شده – انواع کنسروی جات – انواع کمپوتها – مرغ و تخم مرغ بازاری – گوشت تمام حیوانات پرورشی – برنج خارجی – انواع سس های بازاری – سایر نوشیدنیهای گازدار – غذای رستوران ها – شیرینی جات بازاری – هله هولههای بازاری – چیپس – پفک – شکلات (على الخصوص شکلاتهای نرم) – کیک – بیسکوئیت – آدامس – یخمک – ماکارونی – لازانیا – لبنیات پاستوریزه – غذاهای زودپز شده – هر روز گوشت(قرمز یا سفید) خوردن – ترشی جات سرکه (لیته) – ریزه خواری(مدام چیزی خوردن) – با استرس غذا خوردن – عداهای مانده و بیات – غذاهای نمک سود(مانند: خیارشور – ماهی دودی – ماهی شور و…) – نمک زیاد – فلفل زیاد – آب تگری و یخ – تمام فست فودها و غذاهای آمادهی بازاری- غذاهای فریز شده(بیش از ده روز) – غذاهای پخته شده در ماکروفر (MICRO WAVE) – کلیهی مواد غذایی بسته بندی شدهی بازاری که دارای نگه دارنده هستند – میوه جات کال و نارس – شیر گاو به مقدار زیاد – کشک و پنیر کهنه – قره قوروت – ماءالجبن(آب پنیر) – استفادهی چند نوع غذا با هم – قند و شکر به مقدار زیاد – مصرف ماست به مقدار زیاد و هر روز خصوصاً همراه غذاهای دیگر – رنگ های مجاز اضافه شده به مواد غذایی – جوش شیرین – استفاده از سموم حشره کش(اسپری، بودر و..) – استفادهی زیاد از موبایل – پرخوری – پرخوابی – کم خوابی – نداشتن نظم در خواب و خوراک – عدم رعایت بهداشت فردی – گرم و سرد شدن – استفاده از رنگ مو – زیاده روی در مصرف مواد آرایشی – استعمال دخانیات(سیگار، قلیان، تریاک و…) – زیاده روی در مصرف داروهای شیمیایی – مصرف میوه جات بعد از غذاهای گوشتی – مصرف غذاهای با هم ناسازگار(مثل شیرموز، فرآوردههای کنجدی با لبنیات و…) – مصرف همزمان لبنیات و غذاهای گیاهی سرشار از آهن مانند:(زرشک، آلو، عدس، پسته، اسفناج، آلوبخارا، آلبالو و…) – دیروقت غذا خوردن(خصوصاً غذاهای پخته، چرب و پرحجم) – دیروقت خوابیدن – زندگی در مکانهای با آلودگی صوتی زیاد – زندگی در شهرهای شلوغ با هوای آلوده – هر روز برنج خوردن(حتی ایرانی) – نان بدون سبوس – نان فتیر و ور نیامده – خوردن یک نوع غذا در دو وعده ی متوالی مثلاً خوردن غذای مانده از ظهر در شب.
داروها:
- سفرادین
- سفکسیم
- پنی سیلین
- سفوروکسیم
- سفادروکسیل
- کلیندامایسین
- فلوکلوگزاسیلین
- کلاریترومایسین
- اگر تونسیلیت ناشی از عفونت استرپتوکوکی باشد، پنی سیلین یا سایر آنتی بیوتیک های تجیوز شده را به مدت 10 روز استفاده کنید، برای تسکین درد می توانید از استامینوفن استفاده کنید.
فعالیت:
- تا زمان از بین رفتن، تب درد و سایر علائم از دیگران دوری کنید، استراحت کامل، مگر برای حمام کردن، تا زمان فروکش کردن تب، ضروری است، 3 الی 2 روز پس از طبیعی شدن درجه حرارت می توان فعالیت طبیعی را از سر گرفت.
رژیم غذایی:
- مصرف تمام مایعات را افزایش دهید، در صورت شدید بودن گلودرد، از موارد غذایی مایع مثل شیر، سوپ و مایعات پرپروتئین (نوشیدنی های رژیم یا صبحانه حاوی شیر) استفاده کنید.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی با رب انار، خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک کدو حلوایی، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، لقمه قارچ و سویا، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و ذرت، خوراک قارچ و بامیه، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک صیفی جات، خوراک کلم قمری، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا با رب انار، خوراک سویا با نخود، تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، لوبیا با سویا، خوراک لوبیا ساده، خوراک بامیه با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک تند بامیه، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک مخلوط، آش گندم با کرفس، آش گندم با سبزیجات، آش گندم با شلغم، آش گندم با سویا، آش ماش، آش کدو حلوایی، آش شله قلمکار، آش صیفی، آش غلات، آش سماق، آش عدس ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۱، آش جو با حبوبات ۲، آش کلم برگ، آش کلم قمری با ماش، آش کلم قمری با گندم، آش کلم بروکلی ۱، آش کلم بروکلی ۲، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش اسفناج ۲، آش برگ چغندر، آش حبوبات ۱، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۱، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، حلیم گندم با شیر سویا، حلیم گندم با سویا، حلیم جو، هویج پلو، قیمه پلو، کلم پلو با سویا، عدس پلو ساده، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، گشنیز پلو با سویا، لبو پلو، بادمجان پلو ۱، بلغور پلو، خورش شهد فسنجان، خورش قورمه سبزی با سویا، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش کرفس ۱، خورش کرفس ۲، خورش آلو اسفناج، خورش به و آلو، خورش به، خورش آلو و قیسی، خورش تره سویا، خورش قیمه بادمجان، خورش قیمه آلو، خورش بادمجان، خورش کدو بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با سویا ۲، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش دال عدس با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش لوبیا سبز، خورش کدو حلوایی، خورش کدو خورشتی، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش کلم بروکلی با قارچ، خورش هویج و به، خورش گوجه سبز، خورشت قیمه قارچ، خورشت کنگر، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ کاهو سبز، سوپ جو و اسفناج، کتلت اسفناج، کتلت سویا با گندم جوانه زده، برگر کدو خورشتی، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، دلمه فلفل دلمه ای، دلمه کدو خورشتی، دلمه برگ انگور، کماچ گندم و جو، کماچ قارچ، سس گل کلم، سس مایونز گیاهی، سس گندم جوانه زده، سس نخود جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۱، سس گوجه فرنگی ۲، سس معطر، سس مخصوص ۱، سس مخصوص ۲، سس زیتون، سس جعفری.
نکته:
- لوزه ها از بافت های نرمی تشکیل شده اند که در پشت حفره دهان و بینی قرار دارند؛ این عضو در واقع قسمتی از بافت های لنفاوی و بخشی از دستگاه ایمنی بدن است و در مقابله با عفونت های دستگاه تنفسی و دیگر عفونت ها نقش مؤثری دارد، اما گاهی خود لوزه ها تبدیل به محلی برای تجمع عفونت های حاد و مزمن می شوند؛ نزله (ترشحات پشت حلق) باعث تکثیر تعدادی از باکتری های بیماری را در حفره های موجود در لوزه می شود که به صورت دوره ای باعث عفونت های مکرر گلو می گردد؛ این عفونت ها بیشتر در کودکان دیده می شود تا بزرگسالان ممکن است گفته شود هر چه کودک بزرگتر می شود، خود به خود مشکلات لوزه برطرف می گردد، البته این صحبت حدودی درست است ولی باید توجه داشت که کودکان در مرحله مهمی از نظر یادگیری و رشد جسمی قرار دارند و اگر یادگیری در این فرصت طلایی انجام نگیرد، بعدها به طور کامل جبران نخواهد شد؛ به عنوان مثال در کودکانی که به طور مادرزادی ناشنوا هستند اگر کاشت حلزون شنوایی در یک سالگی انجام شود این کودک تکلم و گفتاری مشابه بچه های سالم خواهد داشت ولی اگر کاشت حلزون بعد از سن ۱۰ سالگی انجام شود به هیچ وجه تکلم کودک مانند افراد عادی نخواهد شد، لذا برخی از عوارض لوزه ها جبران ناپذیراند؛ پس از آن جایی که یک بچه کوچک نمی تواند احساس گلودرد را به خوبی بیان کند، باید متوجه دشواری وی در بلعیدن غذا باشید؛ اگر کودک از گلودرد شاکی است یا در بلعيدن غذا مشکل دارد و اشتهای خود را از دست داده است، گلوی وی را در نور مناسب معاینه کنید بسیاری از پزشکان، بزرگی و عفونت لوزه ها را عامل سرماخوردگی های مکرر کودک، گرفتگی بینی، عفونت مکرر گوش، بی اشتهایی، لاغری یا تب مکرر می دانند و توصیه به برداشتن لوزه کودک دارند؛ این کار، اشتباه بزرگی است چون لوزه نقش مهمی در ایمنی بدن ایفا می کند؛ لوزه ها در جریان عفونت حلق یا اصطلاحاً گلودرد که در کودکان بسیار شایع است درگیر می شوند که اکثراً با برطرف شدن عفونت لوزه مجدداً کوچک می شود.
- آیا تونسیلیت مسری است: درصورت ابتلا به تونسیلیت بین 24 تا 48 ساعت قبل از شروع علائم، احتمال انتقال بیماری وجود دارد؛ علاوه بر این تا زمانی که خوب شوید، احتمال انتقال بیمای به فرد دیگر وجود دارد. درصورت دریافت آنتیبیوتیک برای درمان تونسیلیت پس از 24 ساعت بیماری مسری نخواهد بود. در صورتی که فردی مبتلا به تونسیلیت در نزدیکی شما سرفه یا عطسه کند و شما از هوای اطراف او استنشاق کنید، احتمال دارد که به تونسیلیت مبتلا شوید. درصورت لمس اشیا آلوده و پس از آن لمس دهان یا بینی، شما ممکن است به تونسیلیت مبتلا شوید. بودن در محیطهای شلوغ و تماس با افراد دیگر احتمال ابتلا به تونسیلیت یا التهاب لوزه را بالا میبرد. به همین دلیل است که کودکان در سنین مدرسه بیشتر به تونسیلیت دچار میشوند. در صورت بروز علائم تونسیلیت بهتر است در خانه بمانید تا از گسترش عفونت در سطح جامعه جلوگیری کنید. عموما 2 تا 4 روز پس از تماس با فرد آلوده زمان میبرد تا علائم تونسیلیت در شما هم بروز پیدا کند.