تومور آستروسیتومای مغزی: عبارت است از این نوع تومورها در سمت چپ یا راست مغز و گاه در دیگر قسمت های مغز ایجاد می شوند. این نوع از تومورها، عموماً بدخیم و خطرناک اند و می توانند آسیب های جدی را به مغز انسان برسانند. این تومورها از حجم کم شروع می شوند و به مرور گسترش پیدا می کنند که اگر کنترل و درمان نشود، بیمار دچار گرفتاری های عدیده می شود. احتمال رشد تومورهای مغزی و نخاعی نسبت به سایر تومورها درون سلولهای مجاور بیشتر است. تومورهای مغزی و نخاعی بر اساس ظاهر و ساختار سلول زیر میکروسکوپ به چهار گرید (درجه) تقسیم میشوند. گرید یک: این نوع تومورها معمولاً به آهستگی رشد میکنند و سلولهای مجاور را مورد تهاجم قرار نمیدهند. معمولاً این نوع تومورها با عمل جراحی درمان میشوند. گرید دو: این نوع تومورها به آرامی رشد میکنند و میتوانند بافت اطراف را مورد تهاجم قرار دهند. احتمال بازگشت این نوع تومورها پس از جراحی نسبت به تومورهای گرید یک بیشتر است. احتمال رشد سریعتر این نوع تومورها با گذر زمان بیشتر است. گرید سه: این تومورها زیر میکروسکوپ بسیار ناهنجار به نظر میرسند و میتوانند بافت اطراف را مورد تهاجم قرار دهند. این نوع تومورها علاوه بر جراحی به سایر اقدامات درمانی نیاز دارند. گرید چهار: این نوع تومورها نسبت به سایر تومورها رشد بسیار سریعتری دارند. برای درمان این تومورها به روشهای بسیار تهاجمی نیاز است. آستروسیتوما به تومورهایی گفته میشود که در سلولهای گلیال که آستروسیت نام دارند، شروع به رشد میکنند. حدود دو مورد از ده مورد از کل تومورهای مغزی، آستروسیتوما هستند. آستروسسیتوما میتواند در سرتاسر مغز پخش و با سلولهای سالم و طبیعی ترکیب شود، که در این حالت خارج کردن آنها به کمک عمل جراحی دشوار است. گاهی اوقات در کنار مسیر مایع مغزی نخاعی (CSF) پخش میشوند. احتمال پخش شدن آنها در قسمت خارجی مغز و نخاع بسیار نادر است. آستروسیتوما (مانند سایر تومورهای مغزی) دارای چهار گرید است که عبارتند از:
- آستروسیتومای غیرتهاجمی (گرید یک): معمولاً در بافتهای اطراف رشد نمیکنند و قابل پیش بینی هستند. این تومورها شامل آستروسیتومای پلی کیستیک و آستروسیتومای جاینت سل SEGAs میباشند. شیوع این تومورها در کودکان بیشتر از بزرگسالان است.
- آستروسیتومای با گرید پائین (گرید دو): مانند آستروسیتومای پخش شونده رشد کمی دارند، اما با گذر زمان به نقاط اطراف حمله میکنند و رشد آنها سرعت مییابد و بسیار تهاجمی عمل میکنند.
- آستروسیتومای آناپلاستیک (گرید سه): آستروسیتومای آناپلاستیک، سرعت رشد بسیار بالایی دارند.
- گلیوبلاستوما (گرید چهار): نسبت به سایر تومورها به سرعت رشد میکنند. این تومورها بیش از نیمی از تومورهای مغزی را تشکیل میدهند و شیوع تومور مغزی در بزرگسالان است.
انواع تومور مغزی در دو دسته قابل تقسیماند: تومورهایی که از خود مغز منشأ میگیرند (تومورهای اولیه) و تومورهایی که از سایر ارگانها نظیر شش و سینه منشأ گرفته و در اثر متاستاز به مغز میرسند (تومورهای ثانویه). انواع تومور مغزی در افراد بزرگسال بیشتر از نوع ثانویه هستند. نوع درمان بکار رفته برای این تومورها با تومورهای اولیه متفاوت خواهد بود. تومورهای اولیه مغز میتوانند در انواع سلول و بافتهای مغز و نخاع ایجاد شوند. بعضی از این تومورها ترکیبی از سلولهای مختلفاند:
- گلیوما: گلیوما عنوان یک تومور خاص نیست، بلکه یک اصطلاح عمومی برای گروهی از تومورهای مغزی است که از سلولهای گلیال منشأ میگیرند. این مجموعه شامل گلیوبلاستوما، آستروسیتوما، الیگودندروگلیوما و اپندیموما است. حدود ۳۰% از انواع تومور مغزی از نوع گلیوما بوده که سرعت رشد بالایی دارند.
- آستروسیتوما: این تومور از نوعی از سلولهای گلیال به نام آستروسیت منشأ گرفته و حدود ۲۰% انواع تومور مغزی را شامل میشوند. این تومور معمولاً بطور گسترده در مغز پخش میشوند بطوری که امکان جراحی را به شدت سخت میکنند.
- الیگودندروگلیوما: منشأ این تومورها سلولهای اولیگودندروسیت بوده و حدود ۲% از انواع تومور مغزی را تشکیل میدهند. این تومور به آهستگی و در مجاورت سایر بافتهای مغزی رشد کرده و گاهاً ممکن است به مایع مغزی، نخاعی پخش شود.
- اپندیموما: از سلولهای اپندیمال منشأ گرفته و تنها 2% موارد تومورهای مغزی را شامل میشوند. این تومورها بیشتر از سایر تومورهای گلیوما تمایل به گسترش در مایع مغزی، نخاعی داشته اما به خارج از مغز گسترش نمییابند.
- مننژیوما: این تومور در پرده مننژ ایجاد شده و حدود ۳0% انواع تومور مغزی اولیه را سبب میشود. این تومور مغزی در بزرگسالان بسیار شایع است. ریسک ایجاد این تومور با افزایش سن زیاد شده و در زنان متداولتر است. ۸۰ درصد مننژیوما از نوع خوشخیم بوده که عمدتاً با جراحی قابل درماناند و کمتر از ۳% آنها به شدت بدخیم و خطرناک هستند. نوع بدخیم به سرعت رشد کرده و در بافت مغزی و استخوانی پیرامون گسترش یافته و معمولاً پس از درمان نیز مجدداً ایجاد میشوند.
- مدولوبلاستوما: از سلولهای عصبی منشأ گرفته و به سرعت رشد میکند. غالبا به مایع مغزی، نخاعی نفوذ کرده اما، با روشهای جراحی، پرتو درمانی یا شیمی درمانی قابل کنترل هستند. این نوع تومور مغزی در کودکان شایعتر است.
- شوانوما: از سلولهای شوان منشأ گرفته و حدود ۸% تومورهای مغزی را سبب میشود. این تومورها اغلب خوشخیم هستند. ایجاد این تومور در مجاورت نخاع سبب ضعف، کاهش حس لامسه و اختلالات روده و مثانه میشود.
- کرانیوفارینژیوما: این تومورها که به آهستگی رشد میکنند از بافتهای بالای هیپوفیز منشأ میگیرند. این تومورها در اثر فشار بر هیپوفیز و هیپوتالاموس منجر به اختلالات هورمونی میشوند. به علت نزدیکی این تومورها به عصب بینایی سبب ایجاد اختلالات بینایی نیز میشوند.
- از جمله سایر تومورهای رایج که در مجاورت مغز ایجاد میشوند عبارتند از: کوردوما: این تومورها در استخوان جمجمه یا در قسمت انتهایی نخاع ایجاد میشود. این تومور اگرچه از سیستم عصبی مرکزی منشأ نمیگیرد اما، میتواند به آن آسیب وارد کند. هیپوفیز: از غده هیپوفیز منشأ گرفته و اغلب خوشخیم هستند اما، در اثر رشد بیش از حد مشکلزا شده و به بافتهای مغزی پیرامون آسیب وارد میکنند.
علائم:
وقتی استروسیتوما رشد میکند، بر قسمتهای سالم اطراف مغز فشار وارد میکند، و بر عملکرد آنها تأثیر میگذارد. به همین ترتیب، علائم استروسیتوما در کودکان به اندازه تومور و جایی از مغز که واقع شده، بستگی دارد. برخی از شایعترین علائم آستروسیتوما در کودکان عبارتند از:
- تشنج
- گیجی
- بد ترکیبی
- بلوغ زودرس
- تغییر در رفتار
- خواب آلودگی
- افزایش یا کاهش وزن
- مشکل در راه رفتن یا تعادل.
- سردرد، به خصوص هنگام صبح و یا با استفراغ بهتر میشود.
- مشکلات بینایی، مانند دو بینی، تاری دید و یا از دست دادن بینایی.
- استفراغ شدید یا مکرر بدون علائم دیگر بیماریهای دستگاه گوارش.
علت:
- رسوب سودا در مغز.
- یک نوع غذای اسیدی با گوهر مغز یکی شده و مغز را از حالت عادی خارج کرده است، مانند ماست.
- غده های سرطانی چیزی نیست به جز مولکول های پروتئینی هضم نشده و در آخرین مرحله از سرطان انسان از گوشت بدش می آید.
- علم طب علت خاصی را برای این بیماری قائل نیست و آن را یک بیماری اتوایمیون می داند و کارهای خاصی را برای کنترل و درمان انجام می دهد. ابتدا نمونه برداری می شود تا نوع تومور مشخص شود. مرحله بعد جراحی و برداشتن قسمتی از تومور است که قابل برداشتن باشد. شیمی درمانی و رادیوتراپی، آخرین کاری است که از نظر علم پزشکی روز، می توان انجام داد.
- علت عمده این بیماری استفاده مدام و روزانه از مواد لبنی به خصوص ماست است که عامل مهم و اصلی این نوع تومورها است. این یک قانون اصلی است که بیمار به مواد غذایی علاقمند می شود که برایش بسیار مضر است. به همین دلیل این نوع بیماران به ماست علاقه زیادی نشان می دهند و از خوردن آن لذت می برند. عموماً این نوع بیماران از طبع سردی بخوردارند و به مصرف این نوع مواد غذایی یعنی با غذاهای با طبع سرد علاقه نشان می دهند. از سوی دیگر، اگر طبیعت مغز انسان را در نظر بگیریم. متوجه می شویم که مغز نیز از طبعی سرد برخوردار است. این یک قانون علمی است که اگر غذاهای با طبع سرد را هر کس استفاده نماید، روی اندام هایی اثر منفی می گذارد که طبیعتی سرد دارند.
تشخیص:
- در گام نخست، پزشک به معاینه جسمانی، بررسی سابقه بیماری، وضعیت عملکرد بدنی، و کارکرد روانی اجتماعی شما می پردازد. افزون بر این ارزیابی های موارد زیر نیز بستگی به وضعیت شما برای تکمیل تشخیص لازم هستند:
- fMRI
- CT اسکن
- بینایی سنجی
- شنوایی سنجی
- MRI معمولی
- آزمایش هورمونی
- آنژیوگرافی مغزی
- آزمایش کامل خون
- MRI طیف نگاری
- همچنین در صورت لزوم، ممکن است نمونه برداری با روش جراحی محدود و بسته از تومور مغزی شما لازم باشد تا آزمایش تشخیص بافتی بر روی آن صورت پذیرد.
درمان طب نوین:
- جراحی: در این روش جراح مغز و اعصاب شما با بررسی نتایج آزمایش ها، تصویربرداری مغزی، و نمونه برداری اقدام به تخلیه تومور مغزی آستروسیتوما از سر شما خواهد کرد. هدف متخصص در جراحی آستروسیتوما، تخلیه حداکثری تومور آستروسیتوما بدون آسیب زدن به بخش های حساس مغزی شما است. علایم و عوارض عمومی جراحی های مغز و اعصاب ممکن است پس از جراحی تا مدتی همراه شما باشند، ولی به زودی رفع خواهند شد. نکته مهم این است که حتی بلافاصله پس از جراحی و به هوش آمدن، بسیاری از علایم و عوارض ناشی از آستروسیتوما از بین رفته و شما احساس بسیار مطلوبی خواهید داشت. در بسیاری موارد، تنها درمان مورد نیاز همین جراحی مغز و اعصاب است. در حالی که در برخی افراد ممکن است نیاز مجدد به جراحی (در صورت عود مجدد) و یا تکمیل درمان به کمک سایر روش های درمانی باشد.
- رادیوتراپی: در روش های رادیوتراپی با استفاده از تکنیک هایی همچون گاما نایف یا اشعه ایکس، میزان زیادی از امواج خاص به شکلی متمرکز بر تومور سرطانی تابانیده می شود. گاه ممکن است چندین جلسه رادیوتراپی برای درمان شما مورد نیاز باشد. گاهی اوقات رادیوتراپی برای تکمیل جراحی انجام می شود، بویژه در مواردی که بدلیل وجود تومور آستروسیتوما در نواحی حساس مغزی امکان تخلیه کامل آن وجود نداشته یا احتمال عود مجدد آن می رود. به طور معمول رادیوتراپی در ترکیب با شیمی درمانی به کار می رود. این روش ترکیبی به ویژه برای آن دسته بیمارانی مناسب است که به لحاظ وضعی سنی یا بدنی نمی توانند تحت عمل جراحی قرار گیرند.
- شیمی درمانی: در شیمی درمانی از داروهای خاص بسیار نیرومندی برای کشتن و از بین بردن سلول های سرطانی تومور مغزی آستروسیتوما استفاده می شود. داروهای شیمی درمانی به صورت قرص و یا تزریق وریدی هستند. در برخی موارد، داروهای شیمی درمانی را پس از اتمام جراحی مغز و نخاع، بصورت ایمپلنت های مدوّر درون فضای دستگاه اعصاب مرکزی قرار می دهند تا به تدریج حل و جذب بدن شده و مستقیم به درمان سرطان بپردازد. شیمی درمانی نیز گاه همچون رادیوتراپی به عنوان مکمل جراحی هایی که امکان تخلیه کامل تومور آستروسیتوما نبوده است، تجویز می شود. می توان از ترکیب شیمی درمانی به رادیوتراپی برای انواع مهاجم تومورهای سرطانی استفاده نمود.
درمان طب سنتی:
- پرهیز از یبوست مزاج.
- خوردن دوسین (3 وعده)
- چکاندن روغن بنفشه در بینی.
- پرهیز از فرآورده های حیوانی.
- خوردن سرکنگبین (هر دو ساعت)
- داروی عطسه آور (هر روز یک بار)
- استفاده از چلغوز تازه و خام با عسل.
- استنشاق عسلاب شور (صبح و شب)
- شربت شونیسل و فومیسل تجویز شود.
- استفاده نکردن از کلیه غذاهای ممنوعه.
- نوشیدن دم کرده دارچین و زنجبیل با عسل.
- حجامت گرم کتف (بادکش) یک روز در میان.
- استفاده از معجون جوانه گندم با جین سینگ.
- چکاندن روغن سیاهدانه یا قطره نازیل در بینی
- استفاده نکردن از غذاهایی که طبعی سرد دارند.
- ستفاده از غذاهای گرم تا تومور به مرور کوچک شود.
- پرهیز از هر نوع غذایی که بیمار به آن علاقه شدید دارد.
- استفاده از سیر خام و زنجبیل تازه و عسل، به طور مرتب.
- استفاده از قطره نازیل (3 الی 1 قطره در یک بینی شب ها)
- مصرف دوسین؛ هر 8 ساعت یک قاشق مرباخوری خوب بجوید.
- یک قاشق غذاخوری تباشیر آسیاب شده با یک لیوان مرزنجوش میل شود.
- پرهیز از عصبی شدن و حرص خوردن (چون تومور در این حالت رو به رشد می رود).
- با رژیم غذاهای با طبع گرم، تومور بیماران بعد از چند ماه، کوچک و کوچک تر می شود.
- دم کرده (اسطوخودوس + سنبل الطیب) یا عصاره اسطوخودوس (صبح و شب یک قاشق)
- سیر پخته شده داخل آبلیمو که مقداری به آن زعفران و عسل هم اضافه شود و هر 8 ساعت 3 قاشق غذاخوری میل شود.
- استفاده از عطسه آورها؛ مخلوط 5 واحد پودر تنباکو + 2 واحد پودر سیاهدانه را می توان به عنوان عطسه آور استفاده کرد. چون اخلاط اضافه موجود در مغز را که موجب افزایش کیست مغز می شود، کم می کند.
- اکثر تومورهای مغزی بدخیم اند و به ندرت تومورهای خوش خیم در مغز ایجاد می شود، مسئله مهم این است که هر نوع توموری که در مغز ایجاد شود، خطرناک است، چون مغز اندام بسیار مهم و دقیق و حساسی است که با رشد تومور حجم مغز کم می شود، به بعضی از قسمت های مغز فشار می آید و کار مغز مختل می شود. پس سعی کنیم درست بیاندیشیم، درست تغذیه کنیم و خوب زندگی کنیم تا دچار این معضلات نشویم و خود را اسیر جراحی و شیمی درمانی و رادیوتراپی نکنیم، بهترین روش برای این نوع بیماری ها استفاده از غذاهای خام و گیاهی است. نداشتن یبوست مزاج و داشتن آرامش عامل اصلی بهبودی است، متأسفانه مردم جامعه امروزه به استرس، اضطراب، عصبیت و خودخوری عادت کرده اند. مسئله مهم اینکه اینگونه افراد نمی خواهند این عادت غلط خطرناک را از خود دور کنند. اگر ما انسان ها بر عادت های غلط غلبه کنیم و از غذاهایی که خداوند سبحان برای نوع بشر خلق کرده استفاده کنیم به هیچ وجه دچار چنین کسالت ها و بیماری هایی نخواهیم شد.
داروها:
- تموزولامید
رژیم غذایی:
- شیر بادام،