تورم غدد لنفاوی: عبارت است از غدد لنفاوی بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند. آنها مواد مضری مانند باکتریها و سلولهای سرطانی را از بدن فیلتر میکنند و به مبارزه با عفونتها کمک میکنند. آنها همچنین نقش مهمی در تشخیص، درمان و پیش آگهی سرطان دارند. گرههای لنفاوی تودههای کوچکی از بافت هستند که حاوی گلبولهای سفید خون میباشند و با عفونت مقابله میکنند. آنها مایع لنفاوی را که از مایعات و مواد زائد بافتهای بدن تشکیل شده است را فیلتر میکنند. در صورت ابتلا به عفونت، این غدد به فرد کمک میکنند تا سیستم ایمنی بدنش فعال شود. لنف مایعی شفاف است که از طریق رگهای بدن عبور میکند، در بافتها گردش مییابد تا آنها را پاکسازی کرده و ثابت نگه دارد و سپس از طریق سیستم لنفاوی تخلیه میشود. گرههای لنفاوی فیلترهایی هستند که در امتداد سیستم لنفاوی قرار دارند. وظیفه آنها فیلتر کردن و به دام انداختن باکتریها، ویروسها، سلولهای سرطانی و سایر مواد ناخواسته و اطمینان از دفع ایمن آنها از بدن است. همچنین از طریق شریانها خون تازه ای وجود دارد که اکسیژن و سایر مواد مغذی را به تمام قسمتهای بدن، از جمله سینهها میآورد. خون مورد استفاده پستانها از طریق رگها خارج شده و به قلب و ریهها برده میشود. لنف نیز باید تجدید و بازیافت شود. لنف از طریق سیستم لنفاوی که از کانالهای لنفاوی و غدد لنفاوی تشکیل شده است، از پستان خارج میشود. غدد لنفاوی در سراسر بدن از جمله گردن، زیر بغل، کشاله ران، اطراف روده و بین ریهها قرار دارند. این غدد مایع لنفاوی را از اندامهای اطراف یا مناطق بدن تخلیه میکنند.
علائم:
- سیستم لنفاوی شبکه ای از اندامها، رگها و غدد لنفاوی است که در بدن واقع شده است. بسیاری از غدد لنفاوی در ناحیه سر و گردن قرار دارند. گرههای لنفاوی که به طور مکرر متورم میشوند، در این منطقه و همچنین در زیر بغل و کشاله ران واقع شده اند. تورم این غدد نشانه این است که چیزی در بدن فرد به شکل اشتباهی رخ داده است. هنگامی که غدد لنفاوی برای اولین بار متورم میشوند، ممکن است علائم زیر را متوجه شوید:
- حساسیت و درد در غدد لنفاوی
- تورمی که ممکن است به اندازه یک نخود یا لوبیا یا حتی بزرگ تر در غدد لنفاوی باشد. بسته به علت تورم غدد لنفاوی، سایر علائم و نشانهها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- تب
- عرق شبانه
- آبریزش بینی، گلودرد، تب و سایر علائم عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
- گرههای سخت، ثابت و به سرعت در حال رشد، نشان دهنده سرطان یا لنفوم احتمالی است.
- تورم عمومی غدد لنفاوی در سراسر بدن، وقتی این اتفاق میافتد، ممکن است عفونتی مانندHIV یا مونونوکلئوز یا اختلال سیستم ایمنی بدن مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید را نشان دهد.
علت:
- گرههای لنفاوی خوشههای کوچک، گرد یا لوبیایی شکل هستند. درون غدد لنفاوی ترکیبی از انواع مختلف سلولهای سیستم ایمنی بدن وجود دارد. این سلولهای تخصصی، مایع لنفاوی را در حین عبور از بدن فیلتر کرده و با از بین بردن مهاجمان از بدن محافظت میکنند. گرههای لنفاوی به صورت گروهی قرار دارند و هر گروه ناحیه خاصی از بدن را تخلیه میکند. ممکن است در بعضی از مناطق، مانند غدد لنفاوی گردن، زیر چانه، زیر بغل و کشاله ران، متوجه تورم شوید. محل غدد لنفاوی متورم ممکن است به شناسایی علت اصلی کمک کند. شایع ترین علت تورم غدد لنفاوی، عفونت، به ویژه عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی است. سایر علل احتمالی تورم عبارتند از:
- گلودرد
- سرخک
- مونونوکلئوز
- بیماری سل
- عفونت گوش
- عفونتهای شایع
- دندان آلوده (آبسه)
- عفونتهای غیرمعمول
- اختلالات سیستم ایمنی بدن
- عفونتهای پوستی مانند سلولیت
- لنفوم، سرطانی که از سیستم لنفاوی نشات میگیرد.
- برخی از عفونتهای قابل انتقال از راه عمل جنسی مانند سفلیس
- تب خراش گربه (عفونت باکتریایی ناشی از خراش یا گزش گربه)
- ویروس نقص ایمنی انسانی،(HIV) ویروسی که باعث ایدز میشود.
- سرطانهای دیگری که به غدد لنفاوی گسترش یافته اند (متاستاز میشود).
- سرطان خون، سرطان بافت خون ساز بدن، از جمله مغز استخوان و سیستم لنفاوی.
- توکسوپلاسموز، عفونت انگلی ناشی از تماس با مدفوع گربه آلوده یا خوردن گوشت نپخته
- آرتریت روماتوئید، یک بیماری التهابی مزمن با هدف قرار دادن بافتی که مفاصل را به خط میکند (سینوویوم)
- لوپوس، یک بیماری التهابی مزمن است که مفاصل، پوست، کلیهها، سلولهای خونی، قلب و ریههای را هدف قرار میدهد.
- سایر علل احتمالی، اما نادر شامل برخی از داروهایی مانند داروی ضد تشنج فنی توئین (دیلانتین) و داروهای پیشگیرانه برای مالاریا است.
عوارض احتمالی:
- اگر عفونت دلیل تورم غدد لنفاوی باشد و درمان نشود، ممکن است آبسه ایجاد شود. آبسه محلی از چرک است که در اثر عفونت ایجاد میشود. چرک حاوی مایعات، گلبولهای سفید خون، بافت مرده و باکتریها یا سایر مهاجمان است. آبسه ممکن است به درناژ و درمان آنتی بیوتیکی نیاز داشته باشد.
تشخیص:
- برای تشخیص آنچه ممکن است باعث تورم غدد لنفاوی شود، پزشک ممکن است به موارد زیر نیاز داشته باشد: پزشک سابقه پزشکی بیمار را میخواهد تا بداند غدد لنفاوی متورم چه زمان و چگونه ایجاد شده اند و آیا علائم یا نشانه دیگری وجود دارند یا خیر؟
- معاینه فیزیکی: پزشک به وسیله معاینه فیزیکی میخواهد غدد لنفاوی نزدیک سطح پوست را از نظر اندازه، حساسیت، گرما و بافت بررسی کند. محل غدد لنفاوی متورم و سایر علائم و نشانهها، سرنخهایی را برای علت اصلی ارائه میدهند.
- آزمایش خون: برخی آزمایشهای خون ممکن است به تأیید یا حذف هرگونه بیماری مشکوک کمک کنند. آزمایشات خاص به علل مشکوک بیماری بستگی دارند، اما به احتمال زیاد شامل شمارش کامل خون (CBC) است. این آزمایش به ارزیابی سلامت کلی و تشخیص انواع اختلالات از جمله عفونت و سرطان خون کمک میکند. راههای تشخیص دیگر به شرح زیر هستند:
- مطالعات تصویربرداری:سونوگرافی، اشعه ایکس از قفسه سینه یا توموگرافی کامپیوتری (CT) از ناحیه آسیب دیده، ممکن است به تعیین منابع بالقوه عفونت یا یافتن تومورها کمک کند.
- نمونه برداری از غدد لنفاوی:برای اطمینان از تشخیص پزشک ممکن است بیمار تحت بیوپسی قرار گیرد. پزشک نمونه ای را از یک گره لنفاوی یا حتی کل گره لنفاوی برای بررسی میکروسکوپی برمیدارد.
درمان طب نوین:
- غدد لنفاوی متورم ناشی از ویروس، معمولاً پس از رفع عفونت ویروسی به حالت طبیعی برمیگردند. آنتی بیوتیکها برای درمان عفونتهای ویروسی مفید نیستند. درمان گرههای لنفاوی متورم به نوع علت تورم بستگی دارد که به شرح زیر هستند:
- اختلال ایمنی:اگر غدد لنفاوی متورم در نتیجه شرایط خاصی مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید باشد، درمان به سمت بیماری زمینه ای انجام میشود.
- سرطان:گرههای متورم ناشی از سرطان نیاز به درمان دارند. بسته به نوع سرطان، درمان ممکن است شامل جراحی، پرتو درمانی یا شیمی درمانی باشد.
- عفونت:عفونت متداول ترین علت برای درمان غدد لنفاوی متورم ناشی از عفونت باکتریایی یا آنتی بیوتیکها است. اگر غدد لنفاوی متورم به خاطرعفونت HIV باشد، درمان خاصی برای آن بیماری وجود خواهد داشت.
درمان طب سنتی:
- اطراف لنف زالو بیاندازید.
- خوردن سرکنگبین روزی یک لیوان.
- ضماد تخم کتان، اسپرزه، گل خطمی و خمیر ترش مفید است.
- روزی یک قاشق دوسین (ترکیب سیاهدانه و عسل) استفاده کنید.
- از دم کرده رازک استفاده کنید این دم کرده تقویت کننده بدن است و ضعف و ناتوانی را برطرف می کند.
- در اکثر موارد لنفادنوپاتی ناشی از عفونت است و با از بین رفتن عفونت، تورم غدد لنفاوی نیز برطرف می شود.
- آجر پخته را نرم کوبیده با روغن کرچک خمیر کرده ضماد کنید تا باعث پخته شدن و سر باز کردن پشگ شود.
- در ورم هایی که مبدأ آنها زخم، عفونت و یا عامل دیگری باشد، ۱۰ گرم زرنباد را کوبیده، بعد در آب خمیر و ضماد کنید.
- اگر تورم با درد و فشار همراه باشد منضجاتی مثل تخم بزرک، تخم شنبلیله، انجیر، شیر و تخم مرو را به محلل ها اضافه کنید.
- از آنتی بیوتیک های گیاهی مانند: عسل، سیر، پیاز، تره فرنگی، لیمو، میخک، سرکه، زنجبیل، زردچوبه، آویشن، سیاهدانه روزانه استفاده کنید.
- برگ توت سیاه را ساییده و ضماد کنید. و اگر می خواهید سر باز کند از گذاردن ضماد برگ موقعی که پشک خوب نرم شده باشد استفاده کنید.
- اگر بخواهید توموری سر باز کند از داروهای زیر به کار برید و آنها عبارتند از: قرفه، اسپرزه، تخم شنبلیله، صبر زرد، مقل ارزق، آرد جو، صابون و پیاز پخته.
- طرزتهیه و مقدار مصرف: 10 تا 15 گرم میوه رازک را در یک لیتر آب جوش 12 دقیقه دم کنید و بعد صاف کنید و با عسل شیرین سازید. هر روز قبل از صرف صبحانه، ناهار و شام، یک فنجان از آن را بنوشید.
- بهترین راه درمان آن پیدا کردن علت اصلی و رفع آن و پاکسازی بدن از خلط غالب است، سپس داروهای مرخی مثل گل خطمی، گل بنفشه و تخم مرو را با موم و روغن مخلوط کرده و ضماد کنید. استعمال و به کار بردن داروهای رادع در این جا ممنوع است مخصوصاً اگر تعداد پشگ ها زیاد باشد. پس از دادن داروهای مرخی (داروهای شل و نرم کننده)، بایستی داروهای محلل به کار برید.
- مالش پشگ ها به طور عموم با روغن زیتون اکثراً مفید واقع می شود. این نکته لازم به تذکر است که دادن مبردات و رادعاتی، چون: صندل، اقاقیا، فوفل، گل ارمنی، گلاب، آب گشنیز و کاهو در ابتدای شروع بیماری یعنی زمانی که پشگ ها در حال بزرگ شدن هستند خیلی مفید و مؤثر تر است. هنگامی که بیماری استقرار پیدا کرد دادن محلل ها مثل بابونه، تاجریزی، گل خطمی، تخم شنبلیله و مغز ناخنک توصیه می شود، در این موقع فقط داروهای حل کننده مؤثرند.
- داروهای زیر نیز دارای چندین خاصیت می باشند از جمله: تومورهای ابتدایی را تحلیل برده و تومورهای نرم شده را منفجر کرده و آنها که نیمه خام شکافته شده باشند را نرم و آماده سر باز کردن می کند. این داروها عبارتند از: گل شیره انگور (گلی است که در ظرف های شیره انگور ته نشین شده است)، تخم شنبلیله و تخم کتان از هر کدام ۱۵ گرم و صبر زرد، مقل ارزق و ریوند چینی از هر کدام ۵ گرم، همه را نرم کرده، در گل شیره انگور ریخته و ضماد کنید.
فعالیت:
- از انجام هرگونه فعالیت شدید بدنی پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه و همچنین غذاهای گرم و سرد بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.