ترک ناخن: عبارت است از رشد ناخن ها، اغلب در سنین ده تا چهارده سالگی است و از بیست سالگی به بعد، بتدریج رشد آن ها کمتر می شود و احتمال شکستن ناخن بالا می رود. به طور متوسط، ناخن ها روزی یک دهم میلی متر رشد می کنند یعنی حدود سه میلی متر، در یک ماه! رشد ناخن های پا هم تقریباً یک سوم ناخن های دست می باشد. شکستن ناخن خیلی رایج است و با بلندی آن ها ارتباط مستقیم دارد و معمولاً در بیست تا سی درصد افراد جامعه، خصوصاً خانم های چهل تا پنجاه ساله، اتفاق می افتد. اگر فکر می کنید که شکستن با ترک خوردن ناخن آن یکی است و هر دو به یک علت اتفاق می افتند سخت در اشتباه هستید! ناخن ها به دلایل مختلفی می شکنند و این اتفاق علل مختلفی را شامل می شود، اما ترک خوردن ناخن ها به چند علت محدود است.
علائم:
- ناخن ها بسیار خشک و متمایل به زرد هستند و روی آن ها ترک های افقی ایجاد می شود.
علت:
- جویدن ناخن
- بیماری کبدی
- بیماری کلیوی
- بیماری تیروئید
- سرطان های پوست
- آسیب یا ضربه به ناخن
- بیماری پسوریازیس ناخن
- عفونت های باکتریایی، قارچی یا مخمری
- قرار گرفتن بیش از حد در معرض رطوبت
- علت عمده آن، افزایش و غلبه خلط صفرا در بدن یا اندام انتهایی می باشد.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- سن
- غلبه صفرا
- شستشوی زیاد
- بیماری های زمینه ای
- در معرض مواد شیمایی قرار گرفتن
پیشگیری:
- پرهیز از قرارگیری مداوم در معرض آب
- پرهیز از استفاده از لاک پاک کن ها قوی
- آبرسانی به ناخن ها و پوست به طور منظم
- پرهیز از وارد آوردن کشش بر روی ریشه ناخن
- استفاده از لوازم ایمنی در هنگام کار با دست ها
- فاصله گذاری بین دفعات استفاده از لاک ها و ژل ها
- پوشیدن دستکش در هنگام استفاده از مواد شوینده شیمیایی یا شستن ظروف
- مصرف مکمل های بیوتین (نوعی ویتامین B ) که سلامت ناخن ها را ارتقا می بخشند تحت نظر پزشک
- حفظ یک رژیم غذایی سالم سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی هر چند شکافت ناخن به ندرت بر اثر کمبود مواد مغذی روی می دهد.
تشخیص:
- آزمایش خون
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- از کرم های کوتیکول استفاده کنید.
- از پک های مراقبت ناخن استفاده کنید.
- ناخن های خود را در روغن زیتون قرار دهید.
- در حین انجام کارهای منزل دستکش بپوشید.
- از ناخن های خود به عنوان ابزار استفاده نکنید.
- مصرف روزانه مولتی ویتامین را فراموش نکنید.
- از لاک پاک کن های تاریخ گذشته استفاده نکنید.
- درمان این بیماری به علت زمینه ای آن بستگی دارد.
- به اندازه نیاز از مایعات و آب آشامیدنی سالم استفاده کنید.
- ناخن های خود را هر شب با روغن های گیاهی ماساژ دهید.
- غذاهایی حاوی ویتامین B7 میل کنید. (بیوتین یا ویتامین B7 را میتوان در مواد غذایی نظیر تخم مرغ پخته، جگر، غلات، آووکادو و گل کلم یافت).
درمان طب سنتی:
- روغن بنفشه به ناخن ها بمالید.
- از شست و شوی زیاد بپرهیزید.
- از آرایش زیاد دست و ناخن بپرهیزید.
- روزانه یک عدد کاهو به همراه سکنجبین استفاده نمایند.
- گل پنیرک را بجوشانند و انگشتان را روزی دوبار در آن بخوابانند.
- روغن کندر ناخنهای ضعیف یا شکننده و ظریف را تقویت میکند.
- از چسب یا لاك ناخن برای ترمیم ناخن های ترك خورده استفاده كنید.
- نیم ساعت قبل از صبحانه و شام چهارتا پنج عدد آلوبخارا را بخیسانند و میل نمایند.
- بعد از هر بار استفاده از آب یا لاك پاككن از لوسیون های نرم كننده دست و ناخن استفاده كنید.
- صبح وشب ناخن و انگشتان خود را با روغن بادام شیرین چرب نمایند و ماساژ دهند تا جذب شود.
- بیشتر از دو بار در ماه از لاك پاككن استفاده نكنید. در صورت استفاده، از نوع بدون استون استفاده كنید.
- آب لیمو + روغن نارگیل، روغن را گرم کرده و آب لیمو اضافه می کنیم قبل از خواب به ناخن بزنید بعد بشویید.
- چند قطره روغن کپسول ویتامین E را در مقداری روغن زیتون مخلوط کنید و به صورت موضعی به ناخن خود بمالید.
- به طور مرتب و منظم ناخن هایتان را آراسته نگه دارید و با سوهان به ملایمت گوشههای ناخن ها را به صورت هلال درآورید.
- سعی کنند بیشتر، غذاهای متمایل به سردی و تری مصرف نمایند. بالاخص شیر، شیربرنج، آش جو، ماست، کاهو، آش ماست و…
- پرهیز از صفرازاها و خشکی ها، مانند ادویه جات، نمک، آجیل ها، خرما، عسل، انجیر، گوشت شتر و کلیه غذاهای طبع گرم و خشک.
- وقتی كه به طور مداوم از آب استفاده میكنید یا از مواد شیمیایی استفاده میكنید، از دستكش های پلاستیكی با رویه كتان استفاده كنید.
- برای رفع ترکیدگی ناخن باید ترتیزک را نرم بسایید و با کمی زهره گاو مخلوط کنید و شب ها بر آن ضماد گذارید و ذرت و شاهی هم زیاد بخورید.
- نیم ساعت ناخن خود را داخل یکی از ترکیبات زیر قرار دهید: زاج سفید + آب، آب پیاز + آب لیمو، دم کرده گل خطمی، جوشانده شوید + سرکه، جوشانده دم اسب.
نکته:
- صفحات حفاظتی که ناخن نامیده می شوند انتهای انگشتان دست و پا را می پوشانند. ناخن ها اساساً از کراتین که یک پروتئین درشت مولکول در مو و پوست است تشکیل شده اند. ناخن ها از ماتریکس که زیر یک چین پوستی به نام کوتيكول قرار دارد و از لانولا که منطقه ای هلالی شکل در قاعده ناخن است رشد می کنند. مشهودترین قسمت ناخن صفحه آن می باشد، این قسمت بر روی بستر ناخن که یک ناحیه غنی از عروق خونی است قرار گرفته است.