تبخال ناحیه تناسلی (تبخالی تناسلی): عبارت است از یک عفونت ویروسی ناحیه تناسلی که از راه آمیزش انتقال می یابد، این عفونت در مردان و زنان می تواند رخ دهد، از جمله نواحی که امکان درگیری آنها وجود دارد عبارت اند از مجرای تناسلی، گردن رحم، ران ها، و آلت تناسلی، تبخال تناسلی معمولاً همراه با سایر بیماری های آمیزشی رخ می دهد.
علائم:
- تب و احساس کسالت.
- بزرگ شدن گره های لنفاوی
- سوزش و مشکل در دفع ادرار
- تاول های دردناک که قبل از آن خارش، سوزش یا احساس آزردگی در ناحیه تناسلی وجود دارد، در زنان، تاول ها ممکن است با درون مجرای تناسلی تا گردن رحم و نیز پیشابراه گسترش یابند، پس از چند روز، تاول ها می ترکند و از آنها زخم هایی که عمیق و دردناک بر جای می ماند که 3 الی 1 هفته به طول می انجامند.
علت:
- ویروس تبخال (هرپس) نوع 2، ویروس تبخال نوع 1 باعث تبخال ناحیه دهانی می شود، البته گاهی عامل تبخال، ناحیه تناسلی نیز هست، تبخال ناحیه تناسلی از راه آمیزش و در صورت وجود ضایعات فعال انتقال می یابد. ضایعات ممکن است روی دست ها و دهان نیز باشند، از زمان تماس با ویروس 7 الی 2 روز طول می کشد تا علائم ظاهر شوند گاهی عفونت بدون هیچ گونه علائم اولیه ای انتقال می یابد ولی بعداً خود را نشان می دهد.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- سیگار کشیدن
- وجود یک بیماری جدی که مقاومت بدن را کم کرده باشد
- مصرف داروهای سرکوب کننده ایمنی یا داروهای سرطان
- سایر عواملی که می توانند باعث عود بیماری شوند عبارت اند از آسیب به ناحیه تناسلی، عادت ماهانه، آفتاب گرفتن، وجود یک عفونت دیگر.
- استرس (افزایش استعداد ابتلا به عفونت اولیه یا عود عفونت)، استرس ممکن است باعث کاهش کارای پاسخ ایمنی، که معمولاً رشد ویروس را متوقف می کند، شود.
پیشگیری:
- حتی المقدور از استرس پرهیز کنید.
- در صورت وجود زخم یا تاول (عفونت فعال)، باید از آمیزش خودداری شود.
- در صورت وجود عفونت غیر فعال، خصوصاً اگر عود مکرر عفونت فعال وجود داشته باشد، باید از کاندوم استفاده شود.
- اگر حامله هستید، حتماً سابقه تبخال تناسلی یا هرگونه ضایعه ناحیه تناسلی را به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا باید اقداماتی احتیاطی برای جلوگیری از بروز عفونت در نوزادان انجام شود.
عواقب مورد انتظار:
- در هنگامی که علائم وجود ندارد، ویروس به حالت خفته در آمده است، وقتی که ویروس دوباره فعال شود علائم باز می گردند، بازگشت علائم به معنای عفونت جدید نیست، میزان ناراحتی از فرد به فرد و در یک فرد نیز در زمان های مختلف، متفاوت است، همچنین میزان ناراحتی در اولین بار عفونت بیشتر از عودهای بعدی است.
عوارض احتمالی:
- عفونت باکتریایی ثانویه.
- گسترش عفونت ویروس به تمام بدن و مرگ در بیماران که ناچارند داروی ضد سرطان یا مهار کننده دستگاه ایمنی مصرف کنند، انتقال عفونت به نوزاد تازه به دنیا آمده از مادر آلوده که می تواند یک عفونت گسترده و تهدید کننده جان نوزاد را ایجاد کند.
تشخیص:
- پزشک معمولاً با توجه به معاینات فیزیکی و بررسی نتیجه برخی از آزمایشات، تبخال تناسلی را تشخیص خواهد داد. این آزمایشات به شرح زیر است:
- کشت ویروس: در این آزمایش از زخم و بافت نمونهبرداری میشود تا جهت بررسی به آزمایشگاه فرستاده شود.
- آزمایش خون: در این آزمایش نمونهای از خون شما جهت بررسی آنتیبادیهای HSV گرفته میشود و به تشخیص عفونت تبخال تناسلی کمک میکند.
- آزمایش واکنش زنجیرهای پلیمراز: در این آزمایش، DNA نمونه خون، مایع زخم یا نخاع مورد بررسی قرار میگیرد. سپس DNA را جهت تعیین وجود HSV و تعیین نوع این ویروس مورد بررسی قرار میدهند.
درمان طب نوین:
- ناحیه آلوده را تمیز نگه دارید. شستن ملایم و یک بار در روز کافی است.
- اگر لازم شد مُسکن مصرف کنید. این مسکنها، درد و سوزش را کاهش میدهند (همیشه دستورالعمل شرکت سازنده را دنبال کنید).
- خانمهایی که به هنگام ادرار کردن، درد را تجربه میکنند میتوانند عمل دفع را در حمام انجام دهند یا اینکه با پاشیدن آب هنگام دفع، ادرار را رقیق کنند تا دفع راحتتر انجام شود.
- برای کاهش میزان خارش، ناحیه آلوده به تبخال را خنک نگه دارید. برای این کار میتوانید از کیسهی یخ استفاده کنید ولی نه بیشتر از ۹۰ دقیقه. یخ را به طور مستقیم با پوست تماس ندهید.
- دستهایتان را قبل و بعد از لمس کردن تاولها و زخمها بشویید چرا که دستهای آلوده ممکن است باعث پخش شدن باکتری بر روی نواحی آلوده گردد که منجر به تأخیر در بهبود تبخال تناسلی میشود.
- از مصرف صابونها و دئودرانتهای دارای بو (اسانسهای شیمیایی) پرهیز کنید. بهتر است از ژل مرطوب یا صابون استفاده نکنید و اگر استفاده کردید از نمونههای بدون بو (اسانسهای شیمیایی) استفاده کنید.
- از شستشوی بیش از حد ناحیه مبتلا پرهیز کنید چرا که باعث ملتهب شدن آن میشود و در بهبودی تأخیر ایجاد میکند. بعد از شستشو، با یک دستمال لطیف محل را خشک کنید یا از دستگاه سشوار با درجه سرد استفاده کنید.
- پس از معاینه و تشخیص دقیق وجود بیمار تبخال تناسلی لازم است که درمان در اسرع وقت آغاز شود. برای درمان در ابتدا ممکن است به بیمار دارو تجویز شود تا علائم بیماری از بین برود. اما این دارو فقط علائم را درمان می کند و نمی تواند عفونت را درمان کند. برای پاکیزه نکه داشتن محل آسیب دیده باید حداقل روزی یک بار ناحیه مورد نظر را با آب شسته شود. برای شستشو بهتر است از صابون استفاده نشود و تاول ها یا زخم ها را مالش داده نشود. بهتر است پس از استحمام، ناحیه آسیب دیده با دقت و کاملاً خشک شود.
درمان طب سنتی:
- لباس زیر باید نخی باشد.
- درمان با هدف تخفیف علائم و پیشگیری از عوارض صورت می گیرد.
- برای کاهش درد به هنگام ادرار، می توان از آب گرم در ناحیه استفاده کرد.
- دود عنبر نسارا به تبخال بدهید با اینکار تبخال را برطرف و از ترکیدن تبخال پیشگیری می کند.
- نشستن در وان آب گرم که در آن یک قاشق چایخوری نمک ریخته شده باشد می تواند مقداری از درد و نارحتی ناشی از تاول را کاهش داد.
- 200 گرم برگ مورد را در چهار لیتر آب بجوشانید تا یک لیوان باقی بماند صاف کنید و درون اسپری بریزید و در طول روز به موضع اسپری کنید.
- حتی المقدور شیوه زندگی خود را طوری تغییر دهید که استرس کمتری در زندگی داشته باشید.
- تا زمان برطرف نشدن علائم، باید از آمیزش خودداری شود.
- علت تبخال ویروس است اما از نگاه طب سنتی یا از سردی (استرس) است یا از اختلال در سیستم ایمنی بدن می باشد. و عامل بازدارنده و درمان کننده آن حجامت است. 2 الی 3 مرتبه با فاصله یک ماه انجام دهید. تا مشکل کامل برطرف شود. و فعلاً روی تبخال ترکیبی مساوی از عسل و سرکه بمالید (روزی 3 مرتبه)، با تکرار مراحل بالا بیماری از بین می رود.
داروها:
- داروهای ضد ویروس خوراکی غالباً برای مردان اولین حمله عفونت تبخال ناحیه تناسلی و عود عفونت تجیوز می شوند، در بعضی از بیماران، این داروها ممکن است برای پیشگری نیز تجویز شوند، نوع موضعی مالیدنی این داروها ضد ویروسی نیز موجود هستند، اما به اندازه خوراکی موثر نیستند، داروهای ضد درد خفیف مثل استامینوفن. داروهای ضد ویروسی که ممکن است برای بیماران تجویز شود به شرح زیر است:
- ملیسان
- میرتوپلکس
- والاسیکلوویر
- آسیکلوویر (یک نوع داروی ضد ویروسی).
فعالیت:
- تا زمان برطرف نشدن علائم، باید از آمیزش خودداری شود.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه و همچنین غذاهای گرم و سرد بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.
نکته:
- تبخال دستگاه تناسلی یک عفونت شایع جنسی است. تبخال دستگاه تناسلی می تواند باعث ایجاد تاول و زخم در ناحیه تناسلی شود. علائم تبخال دستگاه تناسلی قابل کنترل است، اما عفونت آن قابل درمان نیست. بیشتر افراد مبتلا به تبخال دستگاه تناسلی علائمی ندارند. افراد بدون علائم می توانند ویروس را به شریک زندگی خود منتقل کنند.