تاول های پوستی: عبارت است از تاول تجمعی از مایع در زیر پوست می باشد. و زمانی ایجاد می شود که از عروق خونی موجود در پوست مایع نشت کند که معمولاً پس از یک آسیب جزیی رخ می دهد و تجمع مایع منجر به ایجاد یک ناحیه برآمده کوچک، درست در زیر پوست می شود. شایع ترین علل تاول های منفرد اصطکاک هایی همچون پوشیدن کفش هایی با اندازه نامناسب و نیز سوختگی ها مثلاً آفتاب سوختگی می باشد. تاول های منتشر ممکن است در اثر اگزما یا در بعضی عفونت های ویروسی مانند آبله مرغان یا زونا ایجاد شوند. زرد زخم که یک عفونت باکتریایی پوست می باشد ممکن است باعث ایجاد تاول هایی پر از عفونت شود. همچنین علل دیگری با شیوع کمتر اما بالقوه، تهدید کننده حیات وجود دارند که منجر به ایجاد تاول در نواحی خاصی از پوست یا در کل بدن می شوند.
علائم:
- دردناک باشند.
- خارشدار باشند.
- رنگ پوست باشند.
- حبابدار بوده و رنگی متفاوت از پوست اطراف داشته باشند.
- در بیشتر موارد، برجستگی و جوشهای خارشدار حاوی مایع شفاف، تاول هستند. مایعات موجود در تاولها حاوی سرم، پلاسما یا چرک است.
علت:
- اگر برای مدت زیاد در معرض نور آفتاب قرار بگیرید، آفتابسوختگی همراه با بروز تاول ممکن است دیده شود.
- تماس نزدیک با موادی که به آن حساسیت دارید؛ مثلاً پیچک سمی میتواند باعث پیدایش تاولهای خارشدار شود.
- واکنش به داروهایی مثل برخی آنتیبیوتیکها، مدرها و مسکنها ممکن است به صورت پیدایش تاول در هر جای بدن باشد.
- عفونتهای زیادی باعث ایجاد این ضایعه میشوند، از عفونت پای ورزشکار و تبخال گرفته تا زونا(آبله مرغان در بزرگسالان).
- بالا رفتن دمای پوست در سوختگی موجب گشادی رگهای ناحیه شده و ادامه این روند موجب شروع واکنشهای التهابی در پوست میشود. بنابراین مقدار زیادی مایعات و سرم مورد نیاز بدن همراه با تعداد زیادی از سلولهای التهابی، به ناحیه آسیبدیده رفته و در درون تاولهای سوختگی جمع میشوند. این ضایعه ناشی از مالش پوست هنگامی رخ میدهد که پوست در معرض اصطکاک قرار میگیرد و در نتیجه توده حساسی که درون آن پر از مایع است روی پوست تشکیل میشود. اینها اغلب روی دست و پا در نتیجه پوشیدن کفشهای تنگ یا کار کردن با یک ابزار جدید به وجود میآیند.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- خراشیدن یا کندن این برجستگیهای جوش مانند و آبکی میتواند پوشش محافظ روی پوست آسیبدیده را پاره کرده و منجر به ناراحتی یا عفونت شود. درصورتیکه تاول دستنخورده باقی بماند، پوست زیر آن با سرعت بیشتری بهبود مییابد. وابسته به علت ایجاد آن، علائم دیگری مانند تب میتوانند در کنار آن ایجاد شوند.
تشخیص:
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- اکثر تاولها نیاز به درمان ندارند و خود به خود از بین میروند، چون اغلب لایهی فوقانی پوست از ایجاد عفونت جلوگیری میکند. در صورتی که علت ایجاد تاول را میدانید، میتوانید آن را با بانداژ بپوشانید که این عمل باعث جذب مایع آن توسط بافت و از بین رفتن تاول میشود. توجه داشته باشید که به هیچ وجه نباید تاول را سوراخ کنید، مگر اینکه بسیار دردناک شود؛ زیرا پوست روی آن از ایجاد عفونت جلوگیری میکند. تاولهای ناشی از سایش، آلرژن ها و سوختگی، واکنشی موقت به محرکها هستند که در این موارد بهترین درمان، درمان علت ایجاد تاول است. همچنین تاولهای ناشی از عفونتها نیز موقتی هستند؛ اما نیاز به درمان دارند. دقت کنید اگر حس کردید که مبتلا به هر نوع عفونت شدهاید، حتماً به پزشک خود مراجعه کنید. همچنین توجه به این نکته ضروری است که بعضی از تاولها مانند بیماری پمفیگوس هیچ درمانی ندارد؛ اما پزشک در این موارد با تجویز دارو به کنترل علائم کمک میکند. درمانهای اصلی تاول با تجویز پزشک شامل کرمهای حاوی استروئید جهت بهبودضایعات و دانههای پوستی و آنتیبیوتیک جهت درمان عفونت پوست است.
درمان طب سنتی:
- سفیدآب قلع را بسایید و با آرد برنج مخلوط کرده و روی دانه ها بپاشید.
- گوگرد را نرم بسایید و با پودر تالک به مقدار مساوی مخلوط کرده و روی دانه ها بپاشید.
- از زمان شروع تا بهبودی باید سعی کنید که دانه ها را به آب نزنید و از رفتن به حمام خودداری کنید.
- برای درمان تاول هایی که روی پوست ایجاد می شوند باید آب پرتقال زیاد بنوشید تا بهبود یابند.
- اسیدبوریک ۱۰% را در آب جوش حل کرده و دانه ها را با آب آن شستشو دهید. و یا پودر اسیدبوریک را با پنبه روی دانه ها بزنید.
- باید از غذاهای بودار و سرخ کردنی دوری کرده و در عوض غذاهای ساده از قبیل: شیر، فرنی، آش، چلو عدس و آش جو میل کنید، خوردن برگ چغندر، گشنیز، کاهو و خرفه نیز نافع است.
- در صورت مبتلا شدن مقدار کمی پنبه را به نوک چوب کبریت ببندید و داخل محلول آب اکسیژنه فرو برید و آن پنبه آغشته را بر روی دانه ها بزنید، بسیار نافع است. این عمل باید چند روز و روزی چند بار تکرار شود.
- تاولی که در اثر آسیب جزئی به وجود می آید، معمولاً به سرعت بدون درمان بهبود می یابد. پوست جدید در زیر تاول پدیدار شده، مایع به تدریج جذب خواهد شد و لایه فوقانی پوست خشک می شود و می افتد. اگر پوست از هم گسیخته شده یا در محل تاول احتمال آسیب بیشتری باشد باید محل را با پانسمان خشک بپوشانید. تاول های به وجود آمده در اثر بیماری یا عفونت ممکن است نیاز به دارو درمانی داشته باشند. نباید جهت آزاد شدن، مایع تاول را سوراخ کنید، زیرا پوست به عنوان سدی در برابر عفونت عمل می کند. اگر تاول ها از عفونت پر شده یا متوجه انتشار قرمزی به پوست اطراف شدید به پزشک مراجعه کنید.
فعالیت:
- تا زمان بهبودی کامل از انجام هرگونه فعالیت بدنی شدید پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارهانه ای و همچنین غذاهایی با طبع گرم بدون مصلح پرهیز کنید.