کاربر

درمان تأیید طلبی

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

افزایش حساسیت نسبت به تأیید شدن از طرف دیگران: عبارت است از میل به تأیید شدن را می توان نوعی نیاز به توجه طلبی در نظر گرفت؛ رفتار توجه طلبانه خصیصه مرحله ای از رشد دوران کودکی است؛ منشأ این نیاز کسب مراقبت والدین به خصوص مادر و اطمینان یافتن از این مراقبت ها است؛ این نیاز بعدها به سمت جلب توجه دیگران از طریق روابط با دیگران پیش می رود و بنابراین، در بعضی از جوانان و بزرگسالان نموده ای این توجه طلبی به شکل تأیید شدن افراطی بروز پیدا می کند. با توجه به این حقیقت که انسان موجودی تشویق طلب است و ارزش تشویق، تأیید، محبت. احسان و پاداش را درک می کند، بی شک استفاده از این کار بهترین راه ایجاد تقویت و توسعه رفتارهای مطلوب است؛ اما غلبه خلط دم، تغییر و تحولات بسیاری هم از نظر جسمی و هم از لحاظ عاطفی و روانی برای فرد ایجاد می کند که یکی از ویژگی های آن افزایش حساسیت به تأیید شدن است. اما با همه تفاسیر آیا انسان باید توقع داشته باشد که همیشه مورد تأیید دیگران قرار بگیرد؟ خیر زیرا به طور طبیعی باید به گونه ای برنامه ریزی نمود که این حالت پس از مدت زمان کوتاهی در فرد خاموش شود وگرنه ممکن است در دراز مدت، مشکلات بسیاری را به دنبال داشته باشد. که به صورت یک صفت بارز در انسان مشاهده خواهد شد.

علائم:

  1. این افراد معمولاً توانایی حل مشکلات را ندارند.
  2. الگوهای خود را از تلویزیون، فیلم یا کتاب می گیرند.
  3. اینگونه افراد به شدت تلاش می کنند تا خوب به نظر برسند.
  4. رفتارها، واکنش ها و فعالیت هایشان برای رضایت دیگران است.
  5. با نگاه دیگران در خود احساس ارزشمندی و یا بی ارزشی می کنند.
  6. مدام خود را با گروه همسالان، همکاران و اطرافیان مقایسه می کنند.
  7. برای رسیدن به سر و وضع خود زمان زیادی را جلوی آینه می گذرانند.
  8. معمولاً کمتر، افکار و احساسات شخصی خود را با اطرافیان در میان می گذارند.
  9. استعدادها، توانایی ها و معلومات خود را دست کم گرفته و خود را نالایق می پندارند.
  10. یا در بحث ها شرکت نمی کنند و یا اگر شرکت کنند، بسیار محتاطانه عمل می کنند.
  11. برای هر کاری منتظر اجازه دیگران هستند تا آنچه را که آنها تأیید می کنند انجام دهید.
  12. از قرار گرفتن در موقعیت های تعارضی اجتناب می کنند، زیرا نمی توانند آن را حل کنند.
  13. بیش از دیگران مسئولیت پذیر هستند و گاهی مسئولیت دیگران را نیز بر عهده می گیرند.
  14. هر کار خوبی را که انجام می دهند به طور وسواس گونه دنبال این هستند که از دیگران تأیید بگیرند.
  15. دائم در تلاش اند تا رضایت دیگران را جلب کنند و در واقع خودشان را فدای خواسته های دیگران می کنند.
  16. از این که طرد شوند، نادیده گرفته شوند، دیگران آنها را طرد کنند و یا نتوانند تأیید دیگران را به دست آورند، ترس دارند.
  17. فکر می کنند کارهایی که انجام می دهند به اندازه کافی خوب نیست، بنابراین برای به دست آوردن تأیید، سخت تر تلاش می کنند.
  18. مدام می ترسند دیگران رفتارشان را تأیید نکنند و این ترس باعث می شود تا برای حفظ رابطه آشتی جویانه به هر قیمتی سخت تلاش کنند.
  19. در رابطه هایی که دارند اکثراً مضطرب هستند، زیرا همیشه نگران عدم تأیید دیگران از یک سو و توجه به خواسته های واقعی خود از سوی دیگر هستند.
  20. برای این که به احساسات دیگران لطمه وارد نشود هر کاری می کنند؛ گاهی برای این منظور احساسات خود را نیز نادیده می گیرند و یا واقعیت ها را انکار می کنند.
  21. با تردید تصمیمی می گیرند و از نتایج احتمالی تصمیم خود بسیار نگران می شوند؛ آنها در تصویرسازی مسئله مشکل دارند، بنابراین از تصمیم گرفتن و ابراز عقیده در اغلب مواقع سر باز می زنند.
  22. در زندگی مدام برای خود الگوهای آرمانی بزرگسال خوب، همسر خوب، کارمند خوب و… تعریف می کنند.
  23. دارای چارچوب های کلیشه ای ذهنی هستند و این عقیده را که «آزادند تا هرچه می خواهند باشند» به هیچ وجه قبول ندارند.
  24. و تمام این کارها تلاشی است برای جبران حقارت ها، احساس ضعف ها، خودکم بینی ها و احساس ناامنی ها خصوصاً در گذشته شخص.
  25. در ذهنشان فهرست هایی طولانی از «بایدها» و «نبایدها» وجود دارد و به این فهرست ها پایبند هستند و آن را راهی برای تأیید شدن می دانند.

علت:

  • احساس کم ارزشی: احساس کم ارزشی علت های مختلفی دارد. انسانی که احساس کم ارزشی می کند، ارزش خود را از دیگران درخواست می کند و برای دریافت پاسخ مثبت، مطابق خواست و سلیقه دیگران رفتار می کند.
  • تحقیر عزت نفس: مهم ترین علت ایجاد تأیید طلبی، مواجه شدن با رفتار تحقیر آمیز است به همین علت است که درمان تأیید طلبی با افزایش عزت نفس رابطه بسیار تنگاتنگی دارد. اگر انسان با تحقیر دوران کودکی یا خردسالی مواجه شود، در دوران نوجوانی به صورت تأیید طلبی ظهور می کند و زندگی شخص را تحت تأثیر قرار می دهد.
  • نوجوانی: تمامی افراد در دوران سنین نوجوانی با انواع چالش ها و بحران های هویتی و شخصیتی رو به رو می شوند که به همین علت این دوران حساس ترین دوران زندگی افراد محسوب می شود. در این سنین بسیاری از اخلاقیات در انسان شکل می گیرد و تا سالیان طولانی باقی می ماند. نوجوان به طور طبیعی در این سنین به دنبال کسب مقبولیت دیگران است و تمام تلاش خود را برای قرارگیری در مرکز توجه انجام می دهد. اگر نوجوان نتواند احساس نیاز به مقبولیت را کنترل کند، این مقبولیت طلبی به تأیید طلبی مبدل می شود. نهایتاً تنها را خارج شدن این تأیید طلبی از وجود نوجوان یا جوان، پیگیری درمان تأیید طلبی می باشد.
  • کم مهری یا بی مهری: فطرت انسان به گونه ای است که در طول زندگی خود به ابراز مهر و دریافت عطوفت و مهربانی از دیگران نیاز دارد. عدم دریافت مهر یا عشق از پدر، مادر، دوستان و آشنایان می تواند فرد را با یک چالش روحی مواجه کند که در نتیجه آن فرد احساس افسردگی و تنهایی می کند. ممکن است راهکاری که فرد برای خروج از این تنهایی را پیش می گیرد، تأیید طلبی باشد و برای دریافت مهر و علاقه دیگران ناخوداگاه به تأیید طلبی دچار شود. در این موقعیت تأیید طلبی به شکل مهر طلبی آشکار می شود و فرد برای جلب مهر و عشق دیگران رفتار خود را بر اساس سلایق آن ها تنظیم می کند. تکرار این رفتار موجب حاد شدن تأیید طلبی می شود. در این صورت درمان تأیید طلبی را باید از طریق روانشناس یا مشاور پیگیری کرد.

عوارض احتمالی:

  1. افسردگی
  2. یأس و ناامیدی
  3. کاهش اعتماد به نفس
  4. زودرنجی و خودخوری در صورت عدم توجه دیگران

تشخیص:

  1. انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار

درمان طب سنتی:

  • این عارضه قابل کنترل است، بخشی از آن بر اثر بالا رفتن سن و کسب تجربه بیشتر، و بخشی دیگر نیز بر اثر تصمیم قاطع، عزم و اراده راسخ و مراقبت های ویژه کمتر می گردد که عبارت اند از:
  • رعایت کامل آداب غذا خوردن
  • رعایت کلیه توصیه های غذایی هنگام غلبه دم.
  • افزایش ظرفیت: ظرفیت و توانایی تحمل سختی ها و پذیرش محدودیت ها و کمبودها را در خود افزایش دهید.
  • معاشرت: همنشینی و معاشرت با انسان های ارزشمند و دوری از افراد ناشایست را سرلوحه زندگی خود قرار دهید.
  • واقع گرا باشید: به جای دوری و فرار از بودن در موقعیت های تعارض آمیز برای حل آنها به صورت واقع گرایانه اقدام کنید.
  • یافتن منافع: از خود بپرسید که اگر در طول عمرم مورد رضایت همه باشم، اما از بیان احساس واقعی خود درباره مسائل ناتوان باشم چه نفعی به حال من دارد؟
  • به پرورش استعدادها و قابلیت های خود بپردازید: این کار اکثر تمرکز شما را به موفقیت معطوف میدارد در نتیجه نظر دیگران در رابطه با شما کم اهمیت جلوه می کند.
  • کاهش انتظار از دیگران: کم کردن توقعات نسبت به دیگران باعث افزایش اعتماد به نفس و روحیه خودباوری می گردد و در کنترل احساسات نقش مهمی را ایفا می کند.
  • کنار گذاشتن باورهای غیرمنطقی: هرگاه حس تأیید طلبی به سراغتان آمد، مدام با خود بگویید مهم نیست مردم درباره من چه فکر می کنند به همین صورت که هستم خوبم.
  • ریشه یابی ترس: اگر از طرد شدن، نادیده گرفته شدن و عدم تأیید، ترس دارید، ریشه های ترس خود را بیابید و به دنبال راه هایی باشید تا حساسیت نسبت به این ترس ها را در خود کاهش دهید.
  • در حال زندگی کردن: یادآوری سختی ها و مصیبت های گذشته یا تمرکز بر مشکلات آینده، یکی از عوامل حساسیت بالا و تشدید آن است؛ لذا سعی کنید افسوس گذشته و نگرانی آینده را نداشته باشید.
  • تمرین و ممارست: هر موقعیتی که برای شما ناراحت کننده بود از آن دوری نموده و یا از قبل تمرین کنید که اگر در چنین موقعیتی دچار شدید چگونه باید برخورد کنید؛ به جای حساس بودن، صبر و تحمل و روحیه مقاومت را در خویش تقویت نمایید.
  • حضور فعال در مناسبات اجتماعی: به مهمانی ها و مراسمات بروید. حضور فعال داشته باشید و سعی کنید در بحث ها و گفتگو های شرکت کنید. جرئت مخالفت کردن با دیگران را داشته باشید و از واکنش آن ها نهراسید. زندگی اجتماعی با تضاد ها معنی پیدا می کند. نظرات خود را با شجاعت بیان کنید و به خاطر داشته باشید، اگر یک فرد شما را تأیید نکرد، به علت اشتباه بودن شما نیست.
  • مراجعه به مشاور و روانشناس: راهکارهای مذکور در درمان تأیید طلبی بسیار موثر هستند ولی نتیجه بخش ترین راه درمان تأیید طلبی افراطی صحبت با فرد متخصص است. یک مشاور بهتر می داند شما به چه نوع از تأیید طلبی دچار هستید و بهترین و دقیق ترین راهکار را برای درمان آن پیشنهاد می کند.
  • توجه به پیامدهای منفی حساسیت بالا: حساسیت زیاد که اصلاح نشود، به مرور زمان تبدیل به عادت و حتی یک ویژگی شخصیتی خواهد شد و پیامدهای منفی زیادی را به دنبال خواهد داشت مانند: (عدم موفقیت در کسب و کار و زندگی، عدم تونایی در برقراری ارتباط صمیمی با دیگران، تنهایی، افسردگی و…).
  • بینش مثبت نسبت به دیگران: تصور اینکه همه با شما مخالف هستند باعث می شود که بدون دلیل از دیگران برنجید؛ سعی کنید نگرش خود را نسبت به دیگران تغییر دهید و اگر هم در مواردی به شما تذکر می دهند یا سخت می گیرند، از آن جهت است که شما برای آنها مهم هستید و همه نگران حال شما هستند.
  • دوری کردن از منفی ها: در سطح اجتماع افرادی هستند که نسبت به همه چیز و همه کس منفی بوده و نسبت به هیچ راضی نیستند. بدیهی است که این افراد نسبت به شما نیز نظر مساعدی نخواهند داشت و شما را نیز در تیر رس افکار منفی خود قرار می دهند. مجاورت با این افراد صرفاً موجب تضعیف عزت نفس و شخصیت شما می شود و هیچ مزیت دیگری ندارد. برای درمان تأیید طلبی از این افراد دوری کنید.
  • افزایش توانایی نه گفتن: همه افرادی که در اطراف خود می بینید دوستان شما نیستند و تمامی انسان ها، شخصیت درستی ندارند. گاهی دریافت تأیید برخی افراد، موجب تنزل سطح شما می شود. با این افراد با قاطعیت برخورد کنید و به درخواست های نادرست آن ها پاسخ منفی بدهید تا مسیر درمان تأیید طلبی خود درست طی کنید.
  • حقیقت گو باشید: شاید با تعریف بیش از حد از خود در مورد کارهای آینده محبوبیتی کسب کنید اما این کار در آینده در صورت انجام ندادن می تواند از شما یک آدم بی دست و پا برای طرف مقابل تعریف کند و در صورت انجام دادن، سطح توقعات را بالا برد پس همیشه سعی کنید آنچه هستید و آنچه می توانید در آینده باشید را بگویید، نه بیش از آن.
  • دوره های افزایش عزت نفس: در بالا ذکر کردیم که احساس کم ارزشی و تحقیر عزت نفس از مهم ترین علت های شکل گیری تأیید طلبی است. با از بین رفتن علت یک امری، معلول نیز از بین می رود. با افزایش عزت نفس و از بین رفت حس کم ارزشی، نیاز به تأیید دیگران نیز از بین می رود و از بین رفتن این نیاز مهم ترین درمان تأیید طلبی است.
  • خود را با دیگران مقایسه نکنید: اگر شما اکنون در مسیری نیستید که دیگران آن را پیموده اند؛ بدین معنا نسیت که مسیر شما اشتباه است. شما یک موجود منحصر به فرد با اهداف خاص خودتان هستید. مقایسه کردن فقط در صورتی که باعث برانگیختن شما برای تبدیل شدن به شخصی بهتر می‌شود، می‌تواند موثر باشد ولی کماکان باید شرایط خودتان را نیز در نظر بگیرید.
  • پرهیز از بدگمانی و پیش داوری: طبق روایات دین مبین اسلام، انسان باید رفتار و کارهای دیگران را حمل بر صحت کند امیر مومنان علی علیه السلام می فرماید: «کار برادر دینی خود را به بهترین توجیه، حمل کن مگر آن که دلیل بر فساد آن داشته باشید و تا زمانی که توجیه نیکویی بر گفتارش می یابی، از گمان بد دوری کن»، از دیدگاه ائمه معصومین یکی از دلایل عدم استجابت دعا بدگمانی و سوءظن به برادر دینی است.
  • ریشه یابی دلایل تمایل برای تأیید خواهی دیگران: درک این موضوع که علت زیربنایی تأیید خواهی شما چیست می‌تواند به طور کلی این رفتار را از بین ببرد. پس قبل از اینکه به دنبال تأیید دیگران بروید از خودتان بپرسید من درباره این موضوع چه فکر می‌کنم؟ چرا به نظر خودم اعتماد نمی‌کنم؟ شاید به خودتان مطمئن نیستید یا ممکن است به دنبال تأیید شدن از سوی دیگری باشید. درک انگیزه رفتارهای تأیید خواهی، قدم مهمی جهت غلبه بر آن است.
  • حذف تمام موارد ممنوعه: چای (سیاه و سبز) – قهوه – نسکافه – سوسیس – کالباس – پیتزا – تمام غذاهای ساندویجی – غداهای سرخ شده – انواع کنسروی جات – انواع کمپوتها – مرغ و تخم مرغ بازاری – گوشت تمام حیوانات پرورشی – برنج خارجی – انواع سس های بازاری – سایر نوشیدنیهای گازدار – غذای رستوران ها – شیرینی جات بازاری – هله هولههای بازاری – چیپس – پفک – شکلات (على الخصوص شکلاتهای نرم) – کیک – بیسکوئیت – آدامس – یخمک – ماکارونی – لازانیا – لبنیات پاستوریزه – غذاهای زودپز شده – هر روز گوشت(قرمز یا سفید) خوردن – ترشی جات سرکه (لیته) – ریزه خواری(مدام چیزی خوردن) – با استرس غذا خوردن – عداهای مانده و بیات – غذاهای نمک سود(مانند: خیارشور – ماهی دودی – ماهی شور و…) – نمک زیاد – فلفل زیاد – آب تگری و یخ – تمام فست فودها و غذاهای آمادهی بازاری- غذاهای فریز شده(بیش از ده روز) – غذاهای پخته شده در ماکروفر (MICRO WAVE) – کلیهی مواد غذایی بسته بندی شدهی بازاری که دارای نگه دارنده هستند – میوه جات کال و نارس – شیر گاو به مقدار زیاد – کشک و پنیر کهنه – قره قوروت – ماءالجبن(آب پنیر) – استفادهی چند نوع غذا با هم – قند و شکر به مقدار زیاد – مصرف ماست به مقدار زیاد و هر روز خصوصاً همراه غذاهای دیگر – رنگ های مجاز اضافه شده به مواد غذایی – جوش شیرین – استفاده از سموم حشره کش(اسپری، بودر و..) – استفادهی زیاد از موبایل – پرخوری – پرخوابی – کم خوابی – نداشتن نظم در خواب و خوراک – عدم رعایت بهداشت فردی – گرم و سرد شدن – استفاده از رنگ مو – زیاده روی در مصرف مواد آرایشی – استعمال دخانیات(سیگار، قلیان، تریاک و…) – زیاده روی در مصرف داروهای شیمیایی – مصرف میوه جات بعد از غذاهای گوشتی – مصرف غذاهای با هم ناسازگار(مثل شیرموز، فرآوردههای کنجدی با لبنیات و…) – مصرف همزمان لبنیات و غذاهای گیاهی سرشار از آهن مانند:(زرشک، آلو، عدس، پسته، اسفناج، آلوبخارا، آلبالو و…) – دیروقت غذا خوردن(خصوصاً غذاهای پخته، چرب و پرحجم) – دیروقت خوابیدن – زندگی در مکانهای با آلودگی صوتی زیاد – زندگی در شهرهای شلوغ با هوای آلوده – هر روز برنج خوردن(حتی ایرانی) – نان بدون سبوس – نان فتیر و ور نیامده – خوردن یک نوع غذا در دو وعده ی متوالی مثلاً خوردن غذای مانده از ظهر در شب.
  • اگر مراحل بالا را انجام دادید و همچنان احساس کردید نیاز به تأیید دیگران دارید دوباره از ابتدا شروع کنید.

فعالیت:

  • محدودیتی وجود ندارد.

رژیم غذایی:

  • از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه، غذاهای گرم و سرد بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.
error: محتوا محافظت شده می باشد.