کاربر

درمان بی اختیاری مدفوع

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

بی اختیاری مدفوع: عبارت است از بي اختياری مدفوع يعني عدم توانايي در كنترل مدفوع يا گاز در زمان لازم، كنترل مدفوع براي فعاليت هاي روزانه بسيار ضروري است و اهميت آن تا زماني كه اختلالي پيش نيامده براي فرد مشهود نمي شود. كنترل گاز يا مدفوع طي عمليات پيچيده اي صورت مي گيرد و چندين اندام درگير اين كار هستند. روده بزرگ و ركتوم و مقعد همگي بخشي از سيستم گوارشي هستند. روده بزرگ بشكل لوله اي عضلاني با حدود 1 الي 1.5 متر و ركتوم با 15 سانتيمتر و مقعد با حدود 3 سانتميتر در انتها مي باشند. غذاي نيمه هضم شده از روده كوچك وارد روده بزرگ شده، مواد مغذي و آب از آن جدا و مابقي بصورت مدفوع طي يكسري انقباض هاي هماهنگ شده به ركتوم مي روند. ركتوم با ورود مدفوع شل مي كند و محلي مي شود براي ذخيره آن. در اين بين، عضله هاي اطراف مقعد و عضله هاي اسفنكتر منقبض و از دفع گاز و مدفوع جلوگيري مي كنند. هنگامي كه اسفنكترهاي مقعد منقبض مي‌شوند، عضله هاي دروني اطراف مقعد بنام اسفنكترهاي دروني شل مي كنند تا مدفوع به كانال مقعد ورود كند. در اينجا حسگرهاي عصبي تفاوت بين گاز و مدفوع را شناسايي و حالت مدفوع را مشخص مي كنند (نرم يا شل). سيگنال ها به مغز ارسال و نياز به اجابت مشخص مي شود. اگر زمان و محل براي اجابت مناسب باشد عضله هاي اسفنكتر مقعد و همچنين عضله هاي لگن شل مي كنند و عضله هاي شكم براي دفع منقبض مي شوند.

علائم:

  1. اجابت مزاج در لباس زیر
  2. گاهی وجود یک توده در پایین شکم در سمت چپ
  3. بي اختياري متغير است، از عدم كنترل هاي جزئي (گاز) تا عدم كنترل كل مدفوع و آن هم بدون هشدار، این مشکل براي برخي فقط هفتگي يا ماهيانه است و براي برخي روزانه، در برخي افراد هم بي اختياري با تغيير حالت مدفوع تشديد مي شود، مثلا مدفوع سفت قابل كنترل ولي مدفوع نرم غير قابل كنترل است. در بعضي بيماران هشدار و نياز به اجابت غيرعادي مي شود يعني بيمار اصلا حس اجابت ندارد ولي يكباره مدفوع شل يا سفت خارج مي شود. بعضي ها هم احساس فوريت دارند، يعني حس اجابت دارند ولي نمي توانند مدفوع را براي بلند مدت نگه دارند. بيمار مي خواهد هميشه در نزديكي توالت باشد و از وضعيت هايي كه به توالت دسترسي ندارند اجتناب مي ورزد.

علت:

  • همچنین ممکن است یبوست مزمن آسیب عصبی ایجاد کند و منجر به بی‌اختیاری مدفوع ‌شود.
  • پایین افتادن رکتال: ممکن است بی‌اختیاری مدفوع ناشی از پایین افتادگی راست روده روی مقعد باشد.
  • رکتوسل (فتق راست روده به درون مهبل): در زنان، بی‌اختیاری مدفوع ممکن است ناشی از پیش روی راست روده به درون واژن باشد.
  • اسهال: نگه داشتن مدفوع سفت در رکتوم ساده‌تر از نگه داشتن مدفوع شل است، بنابراین مدفوع شل یا اسهال می‌تواند باعث بی‌اختیاری مدفوع یا بدتر شدن آن شود.
  • جراحی: جراحی که برای درمان رگ های بزرگ در راست روده یا مقعد (بواسیر) انجام می‌شود و همچنین جراحی پیچیده‌تری که روی مقعد یا راست روده انجام می‌شود می‌تواند موجب آسیب عضلانی و عصبی شود که منجر به بی‌اختیاری مدفوع می‌شود.
  • سردی روده: دفع مدفوع، بی اختیار در هنگام عطسه و مجامعت و … این بیماری از سردی روده است که در پیری بیشتر است چون شخص وارد سن سردی شده است. این ناراحتی در زنانی که عمل سزارین و یا مردانی که در عمل جراحی بیهوشی موضعی داشته اند بیشتر وجود دارد.
  • یبوست: یبوست مزمن باعث می‌شود مدفوع در مقعد خشک و سفت شود و هنگام خارج شدن خیلی بزرگ باشد. کشش رکتوم و روده باعث تضعیف ماهیچه‌ها می‌شوند و مدفوع آبکی که از دستگاه گوارش می‌آید در اطراف مدفوع خشک شروع به حرکت کرده و در نهایت نشت ‌می‌کند.
  • آسیب عضلانی: آسیب به عضله انتهای رکتوم (اسفنکتر مقعدی) باعث می‌شود نگه داشتن مدفوع به درستی انجام نشود. این نوع آسیب ممکن است هنگام زایمان رخ دهد، به ویژه اگر در طی زایمان طبیعی برای فرد از اپیزیوتومی (برش فرج هنگام زایمان) یا فورسپس (ابزار انبرک مانند برای زایمان راحت‌تر) استفاده کرده باشند.
  • آسیب عصبی: آسیب به عصب‌هایی که وجود مدفوع در مقعد را احساس می‌کنند یا آنهایی که اسفنکتر مقعد را کنترل می‌کنند منجر به بی‌اختیاری مدفوع می‌شود. آسیب عصبی ممکن است ناشی از زایمان، کشش مداوم در طی حرکات روده، آسیب نخاعی یا سکته باشد. برخی از بیماری‌ها، مانند دیابت و مالتیپل اسکلروز (ام اس)، نیز این اعصاب را تحت تأثیر قرار می‌دهند و موجب بی‌اختیاری مدفوع می‌شوند.
  • از دست دادن توانایی نگه داشتن مدفوع در مقعد: معمولاً، مجرای رکتوم برای هماهنگی با میزان مدفوع کش می‎یابد. اگر مقعد شما زخم شده باشد یا دیواره آن به دلیل جراحی، پرتو درمانی یا بیماری التهابی روده سفت شده باشد، مجرای رکتوم نمی‌تواند به اندازه لازم کش پیدا کند و ممکن است مدفوع اضافی به بیرون نشت کند.

علت بی اختیاری مدفوع در کودکان:

  • اجابت مزاج دردناک
  • مشکلات تغذیه ای که موجب یبوست شوند.
  • مقاومت در برابر توالت رفتن در مدرسه، کمپ های مسافرتی، یا توالت های عمومی
  • در موارد کمی این مشکل کودک ممکن است به علت اختلال در دستگاه عصبی باشد.
  • مقاومت در برابر توالت رفتن به علت فشار آوردن زیاد والدین به کودک برای انجام این کار
  • اگر مشکل کودک به درازا انجامد، علت اولیه ممکن است فراموش شود و این رفتار کودک به شکل عادت درآید.

عوامل افزایش دهنده خطر:

  1. استرس
  2. سوء رفتار
  3. بروز اخیر یک بیماری که موجب زیاد شدن توجه به کودک شود.
  4. پرتو به لگن: افرادي كه لگن آنها تحت پرتو درماني قرار گرفته و عصب هاي كنترل كننده مقعد آسيب ديده اند.
  5. بيماري هاي كلي: این مشکل در منزل سالمندان و بيمارستان كه بيمار كم تحرك است و يا رفتن به توالت برايش مقدور نيست.
  6. ركتوم برداشته شده: بيماراني كه بخش يا كل ركتوم آنها برداشته و به بخش ديگر روده متصل شده است، چون ديگر محلي براي ذخيره ضايعات مثل ركتوم اصلي وجود ندارد.
  7. سن بالا: این مشکل در افراد مسن بيشتر ديده مي شود. عملكرد مقعد با گذشت زمان تضعيف و در اشخاص مسن باعث بی اختياری مي‌شود. در ضمن بيماري هاي عصبي در اين گروه سني عمومي تر است.
  8. جراحي آنوركتال قبلي: بيماراني كه تحت جراحي شقاق (كيسه چركي) يا فيستول مقعد (مسير غيرعادي بين روده و اندام هاي مجاور يا بين روده و سطح پوست قرار گرفته اند و يا هموروئيد دارند (اگر به عضله هاي اسفينكتر آسيب رسيده باشد).
  9. جنسيت: اين مشكل در زنان تقريباً دو برابر مردان است چون عضله هاي اسفنكتر مقعد هنگام زايمان معمولاً آسيب مي بينند. اين آسيب مي تواند بصورت پاره شدن عضله‌ي اسفنكتر و يا آسيب ديدن عصب هاي پودندال (كنترل كننده عضلات مقعد) باشد.
  10. زايمان قبلي: مخصوصاً در افرادي كه اپي زياتموي (برش جراحي) يا فورسپس يا حاملگي بلند مدت داشته اند. در بيش از 35 درصد از زناني كه زايمان طبيعي دارند آسيب ديدگي اسفنكتر تشخيص داده نمي شود و احتمال اين آسيب ديدگي با استفاده از ابزار و فورسپس بيشتر است. اين آسيب ها در سنين پايين با عضله هاي كف لگن جبران مي شوند ولي در نهايت خود را در سنين بالا نشان مي دهند.

پیشگیری:

  • به طور منظم ورزش کنید
  • از اضطراب و استرس پرهیز کنید.
  • به تغذیه مناسب کودک خود توجه نشان دهید.
  • در مکان هایی که رطوبت بالایی دارد قرار نگیرید.
  • کودک خود را در برابر سوء رفتار جسمی و جنسی محافظت کنید.
  • از مصرف لبنیات و غذاهایی با طبع سرد بدون مصلح پرهیز کنید.
  • به هنگام بروز بیماری در کودک، توجه خیلی بیش از اندازه به وی نداشته باشید.
  • از مصرف فرآورده های کارخانه ای نظیر سوسیس و کالباس و غذاهای بسته بندی شده پرهیز کنید.
  • به موقعیت هایی که برای کودک استرس زا هستند حساسیت نشان دهید و با وی در مورد احساساتش صحبت کنید.
  • از تأکید بیش از اندازه در مورد عادت رفتن به توالت خودداری کنید، به این مساله رویکردی تدریجی و انتظاراتی واقع بینانه داشته باشید. در صورت وقوع تصادفی بی اختیاری اجابت مزاج، مایه خجالت کودک خود نشوید و وی را سرزنش نکنید.

عواقب مورد انتظار:

  • معمولاً قابل معالجه است، مگر اینکه یک مشکل جسمی جدی وجود داشته باشد.

تشخیص:

  1. آزمایش دیجیتال رکتوم: پزشک شما انگشت داخل دستکش را آغشته به ژل روان کننده می‌کند و به رکتوم (راست روده) وارد می‌کند تا قدرت عضلات اسفنکتر یا هر نوع اختلال دیگری که در قسمت راست روده است را بررسی کند. در طول آزمایش، پزشک ممکن است از شما بخواهد که تحمل داشته باشید تا پرولاپس (پایین افتادگی) مقعدی را نیز بررسی کند.
  2. آزمایش دفع بالون:یک بالون کوچک به رکتوم وارد شده و با آب پر می‌شود. سپس از شما می‌خواهند که به توالت بروید و بالون را خارج کنید. مدت زمان لازم برای خارج کردن بالون ثبت می‌شود. زمان یک دقیقه یا بیشتر معمولاً نشانه‌ی اختلال دفع مدفوع است.
  3. فشار سنج مقعد:لوله باریک و انعطاف پذیر داخل مقعد و رکتوم می‌شود. یک بالون کوچک در نوک لوله قرار دارد که ممکن است بزرگتر شود. این آزمایش کمک می‌کند تا تنگی اسفنکتر مقعدی و حساسیت و عملکرد رکتوم شما اندازه گیری شود.
  4. اولتراسوند گرافی آنورکتال: ابزاری باریک وارد مقعد می‌شود. این دستگاه تصاویر ویدئویی از داخل مقعد نشان می‌دهد و به پزشک کمک می‌کند تا ساختار اسفنکتر شما را ارزیابی کند.
  5. پروکتوگرافی:با استفاده از یک توالت مخصوص تصاویر ویدئویی حرکت روده با اشعه ایکس ثبت می‌شود. این تست نشان می‌دهد که رکتوم شما چه مقدار مدفوع می‌تواند نگه دارد و چه قدر خوب بدن شما مدفوع را دفع می‌کند.
  6. پروکتوسکوپی:یک لوله انعطاف پذیر وارد رکتوم می‌شود تا دو فوت انتهایی کولون سیگموئید را برای علائم التهاب، تومورها یا بافت آسیب دیده‌ای که باعث بی‌اختیاری مدفوع شده است را مورد بررسی قرار دهد.
  7. کولونوسکوپی:یک لوله انعطاف پذیر به رکتوم وارد می‌شود تا تمام کولون تحت بررسی قرار گیرد.
  8. تصویربرداری رزونانس مغناطیسی:MRI ام آر آی تصاویر واضحی از اسفنکتر نشان می‌دهد تا پزشک سلامت عضلات و ماهیچه‌ها را بررسی ‌کند. همچنین ام آر آی می‌تواند تصاویری هنگام دفع مدفوع (دفکو گرافی: ارزیابی اختلالات کف لگن) ارائه کند که به تشخیص دقیق‌تر این بیماری کمک به سزایی می‌کند.

درمان طب نوین:

  • درمان ها بسيار متنوع هستند و مي تواند از دارو تا جراحي استفاده كرد. بايد خاطر نشان كرد هر فرد نياز به درمان خاص خود دارد و براي همه يكسان نيست. ضمناً شايد بيمار نخواهد تحت درمان قرار گيرد و يا مي خواهد آن را به تعويق بياندازد. هرچند عدم درمان خطر خاصي ايجاد نمي كند ولي مسلماً آسيب هاي بلند مدت عضلات مقعد خود بخود بهتر نمي‌شوند و به تأخير انداختن درمان شايد منجر به مشكلات حاد ديگر شود. لذا در خصوص مزيت و خطر هر نوع درمان بايد با پزشك مشورت شود. بدون در نظر گرفتن نوع درمان، بيمار بايد در مورد نتيجه نهايي واقع بين باشد. هدف اصلي رساندن بيمار به وضعيتي قابل قبول است تا بتواند به فعاليت هاي روزمره اي كه قبلا نميتوانست انجام دهد برگردد و از آنها لذت ببرد، ولي نبايد انتظار رفع كامل و بي نقص بی اختياری مدفوع را داشته باشد.
  • در مواردي كه درمان نياز به جراحي نداشته باشد مي توان از تغيير رژيم غذايي،‌ دارو براي حجيم كردن مدفوع، داروهاي ضد اسهال و بيوفيدبك استفاده كرد. اين برنامه ها براي بي اختياري هاي ملايم اولين انتخاب هستند. در رژيم غذايي بايد از غذاهايي كه ملين هستند دوري و مصرف فيبر را زياد كرد مانند غلات سبوس دار، سبزيجات، ميوه و آجيل. وارد كردن حجم زيادي از فيبر به رژيم غذايي حتي در سلامتي، كمي مشكل است ولي فيبر آب موجود در مدفوع را جذب و آن را حجيم مي كند كه در اينصورت حسگرهاي ركتوم نياز به اجابت را بهتر حس مي كنند و ترشحات كمتر مي شوند. در اين راستا مصرف مكمل هاي فيبري هم توصيه مي شود.
  • بيوفيدبك درماني است كه طي آن بيمار از طريق بصري، گفتاري و ديگر اشكال اطلاعاتي قادر به تشخيص اجابت و منجر به بهبود و عكس العمل عضلات اسفينكتر مي شود. در اين جلسات به كمك متخصص تعليم ديده به بيمار تمرين هايي براي تقويت عضلات اسفينكتر و كف لگن داده مي شود.
  • عملياتي از قبيل، تزريق بيومتريال درون كانال مقعد، درمان كانال مقعد با راديوفركانس، ترميم عضلات مقعد آسيب ديده، تحريك عصب sacral ، اسفينكتر مصنوعي، جابجايي عضله براي تقويت اسفينكتر مقعد و ايجاد شكاف در درمان بي اختياري استفاده مي شوند.
  • با تزريق بيومتريال به مقعد، كانال بزرگتر و مكانيزم انقباض مقعد تقويت مي شود. مواد استفاده شده معمولاً microbeads يا dextranomer با پوشش كربن يا سيليكون است. عمل طي بي حسي يا بيهوشي صورت مي گيرد. اين درمان بخاطر راحتي بسيار مناسب است چون جراحي كلي لازم نيست و غالباً در مطب پزشك انجام مي شود.
  • وارد كردن انرژي راديوفركانس به كانال مقعد براي بي اختياري تأثير دارد هرچند مكانيزم و دليل اصلي اين تكنيك هنوز درك نشده است. اين تكنيك معمولاً در اتاق عمل طي بيهوشي انجام مي شود و انرژي توسط دستگاهي كه درون كانال قرار مي گيرد داده مي شود و در برخي مواقع منجر به كمي زخم يا سفت شدن عضله هاي كانال مقعد مي گردد.
  • ترميم مستقيم عضلات آسيب ديده اسفينكتر مقعد يا sphincteroplasty  يك درمان بسيار مناسب براي بيماراني است كه طي زايمان دچار آسيب ديدگي اسفينكتر شده اند. ترميم زخم باعث مي شود عضلات مقعد بهتر فشار وارد كنند. اين ترميم در اتاق عمل طي بيهوشي انجام ميگيرد و بيمار يك شب بستري مي شود. اين تكنيك چندين سال قدمت دارد و روي آن بررسي كامل شده است. طبق تحقيقات، نتيجه كار خوب است ولي در بلند مدت امكان عود بی اختياری مدفوع وجود دارد.
  • تحريك عصب sacral روشي است كه به استخوان خاجي (دنبالچه) براي تحريك عصب هاي كنترل كننده مقعد و اطراف آن شوك الكتريكي وارد مي شود. عملكرد اين تحريك كننده مشابه دستگاه تنظيم ضربان قلب است و چون روشي حساس و منحصر بفرد است، لذا در چند مرحله انجام مي شود. اول سيم درون دنبالچه قرار مي گيرد و به دستگاهي كه بيمار بمدت دو هفته مي پوشد متصل مي شود. بيمار قبل و بعد از اتصال دستگاه آمار اجابت هاي روزانه را نگه مي دارد. اگر طي اين دو هفته بيمار بيش از 50 درصد كاهش بي اختياري داشته باشد سپس دستگاه تحريك كننده بطور دائمي برايش نصب مي شود. دستگاه زير پوست دنبالچه قرار مي گيرد. دليل اصلي اينكه چگونه تحريك كننده عصب روي اين مشكل جواب مي دهد هنوز به خوبي درك نشده است. نتيجه تحقيقات در آمريكا و اروپا نشان مي دهد كه با اين نوع درمان بيش از 80 درصد از بيماران كاهش قابل ملاحظه اي در بي اختياري داشته اند.
  • اسفنكتر مصنوعي روشي است كه يك كاف پلاستيكي با بادكنك در مقعد قرار مي گيرد. بادكنك از طريق مخزن با مايع پر مي‌شود. وقتي بيمار حس اجابت دارد، با فشردن مكرر پمپ كه زير پوست دنبالچه قرار دارد مخزن پر مي شود. پمپ زدن باعث خالي شدن كاف و حركت مايع از كاف بدرون مخزن و در نتيجه عبور مدفوع از مقعد مي شود. اسفنكتر مصنوعي تحت بيهوشي در اتاق عمل انجام مي شود و بخاطر عفونت هاي احتمالي بايد مراقبت هاي لازم به عمل آيند.
  • جابجايي عضله براي تقويت اسفنكتر مقعد (gracilis interposition) تكنيكي است كه عضله gracilis  از پا برداشته و به اطراف مقعد كشيده مي شود. با اين روش مكانيزم انقباضي مقعد تقويت شده و جلوي بي اختياري را مي گيرد. خطر كلي اين روش عفونت، خونريزي و باز بيني مكرر است. اين تكنيك هنوز عمومي نشده ولي براي بيماران خاص مي تواند گزينه مناسبي باشد.
  • در خاتمه، ايجاد كلوستومي براي بيماراني كه ناتوان هستند يا درمان هاي ديگر ناموفق بوده بهترين راه درمان باشد. در كلوستومي، روده از جداره شكم خارج و محتوا به كيسه خارجي تخليه مي شود. هرچند اكثر بيماران مايل به انجام اين روش نيستند ولي پس از عمل رضايت دارند چون مشكل بيمار تحت كنترل قرار مي گيرد و اجابت ها قابل پيش بيني مي شوند. اين روش تحت بيهوشي و در اتاق عمل انجام مي شود. هرچند اين روش در كنترل بي اختياري به خوبي جواب مي دهد ولي خطراتي از قبيل خون ريزي و عفونت به همراه دارد.

درمان طب سنتی:

  • خوردن گرمی ها
  • روی غذا آویشن بریزید.
  • به همراه غذا زیتون بخورید.
  • مالیدن روغن سیاهدانه به کمر
  • عضلات کف لگن را تقویت کنید.
  • از اضطراب و استرس دوری کنید.
  • خوردن عسل، ناشتا (40 الی 60 روز)
  • در طول روز نخودچی و کشمش بخورید.
  • بعد از صبحانه یک لیوان شیر بادام بخورید.
  • روزی سه الی هفت عدد خرما به همراه گردو بخورید.
  • روزی سه تا چهار قاشق غذاخوری پودر سنجد بخورید.
  • به جای چایی از دمنوش های گرم نظیر دارچین استفاده کنید.
  • بعد از هر وعده غذا یک قاشق مرباخوری عسل مزه مزه کنید.
  • در وان آب نمک دریا هفته ای سه مرتبه به مدت 20 دقیقه بنشینید.
  • شبی یک قاشق مرباخوری اسفند شبانگاه با آب ببلعید. (40 تا 60 روز)
  • یک آجر آب ندیده را گرم کنید و لای حوله قرار دهید و روی آن بنشینید.
  • هر 8 ساعت یک قاشق مرباخوری دوسین (سیاهدانه و عسل) بخورید. (40 تا 60 روز)
  • با روغن های گرم نظیر سیاهدانه و بادام تلخ هر شب موضع شکم و کمر را چرب کنید و با حوله و اتو گرم نگه دارید و بعد از دو هفته یک روز در میان به مدت 21 روز بادکش گرم خشک زیر نظر متخصص طب سنتی انجام دهید.

درمان بی اختیاری مدفوع در کودکان:

  • هیچگاه مجدداً از پوشک استفاده نکنید.
  • به هیچ عنوان اجازه ندهید که خواهران یا برادران کودک یا دیگران وی را مسخره کنند.
  • عواملی که باعث استرس در زندگی کودک شده اند را پیدا کرده و برای رفع آنها هرگونه تلاشی که لازم است انجام دهید.
  • در صورت اجابت مزاج در توالت وی را تحسین کنید، کودک نیازمند تقویت مثبت برای موفقیت است، دیگر اعضای خانواده نیز بهتر است کودک را تحسین کنند.
  • به کودک اجازه دهید خود در مورد زمان مناسب رفتن به توالت تصمیم بگیرد، به وی یادآوری نکنید یا وی را مجبور نکنید که بر خلاف اراده خود به توالت برود، این کار موجب پدید آمدن یک دیدگاه منفی در کودک می شود.
  • در صورت کثیف کردن اتفاقی، عکس العملی ملایم داشته باشید، کودک باید خودش را تمیز کند و لباس زیر تمیز بپوشد، اگر کودک کوچک تر از 5 سال باشد، احتمالاً والدین خود باید این کار را انجام دهد.
  • در صورت کثیف کردن اتفاقی، کودک را مورد سرزنش، انتقاد، یا مجازات قرار ندهید و برای وی محدودیت ایجاد نکنید، این کار ممکن است باعث بدتر شدن مشکل و نیز بروز مشکلات عاطفی ثانویه شود.
  • با مدرسه در این مورد صحبت کنید و همکاری معلم و مسئولان را جلب کنید، کودک در مدرسه باید دسترسی سریع به توالت داشته باشد، خصوصاً اگر خجالتی باشد یا تازه به مدرسه رفته باشد، به کودک یادآوری کنید که در مورد ترک کلاس و رفتن به توالت هیچ احساس خجالت نکند.
  • قبلاً قول و قرار با کودک بگذارید که اگر تمام روز تمیز ماند به او جایزه خواهید داد، جایزه ای که بسیاری از کودکان دوست دارند عبارت است از اختصاص نیم ساعت وقت با هر کدام از والدین برای انجام کاری که کودک دوست داشته باشد، می توان از برچسب های مورد علاقه کودکان نیز استفاده کرد. کلاً در نظر گرفتن جایزه باعث ایجاد انگیزه در کودک برای موفقیت می شود.

درمان غدیو:

  • اشخاص مبتلا باید از خوراکی های قبض کننده استفاده کنند.
  • روغن ابهل یا روغن ناردین بر مقعد بمالند و قبلا پماد قابض بر پشت استعمال کنند.
  • غدیو یک نوع بیماری است، که در زمان هم بستری و جماع، یا از مرد یا از زن مدفوع خارج می شود و چنین حالتی موجب ناراحتی آن دو خواهد شد.
  • قبل از شروع نزدیکی به توالت رفته و شکم را خالی سازند، قبل از نزدیکی غذا زیاد نخورند و معده را سنگین نکنند، با غذای روزانه زیره و گشنیز استفاده کنند.
  • برای درمان نیز می توان اقاقیا، کندر و صمغ عربی را به نسبت مساوی نرم کوبیده و به صورت شیاف هایی درست کرد و مانند هسته خرما، قبل از نزدیکی یک عدد از آن را در مقعد استعمال کرد.
  • صد گرم جفت (پوست میوه بلوط) را بسیار نرم بسایید و با پنجاه گرم پودر حنا مخلوط کرده، بعضی از شب ها هنگام خواب مقداری از آن را با کمی آب خمیر کنید و درب مقعد بگذارید و در این هنگام سر پا بنشینید و به وسیله انگشت کمی از دارو را هم به طرف داخل مقعد هدایت کنید تا هم داخل و هم خارج دهانه یتوزرادارو احاطه کند، بخوابید و صبح با آب نیم گرم خود را بشویید.

داروها:

  • گارلت
  • مبورین
  • لوپرامید
  • آلوسترون
  • نیتازوکسانید
  • فورازولیدون
  • ریفاکسیمین
  • افلوکساسین
  • آزیترومایسین
  • دیفنوکسیلات
  • لووفلوکساسین
  • دی سیلکومین
  • کوتریموکسازول
  • دی فنوکسیلات
  • بیسموت ساب سالیسیلات
  • داروهاي ضد اسهال مانند loperamide (Imodium™) يا dephenoxylate براي درمان این عارضه مفيد هستند. كلا كنترل مدفوع سفت براي مقعد راحتر است و براي همين تغيير حالت مدفوع از شل به سفت در درمان بي اختياري لازم است.

فعالیت:

  • بدن را به حالت راحت قرار دهید پاها را کمی از هم جدا کنید.
  • عضله را سریع منقبض کنید و سپس رها کنید پنج بار تکرار کنید.
  • عضله را خیلی محکم منقبض کنید و سپس رها کنید پنج بار دیگر تکرار کنید.
  • عضلات کف لگن را که تا جایی که می‌توانید منقبض کنید و سپس رها کنید. پنج بار تکرار کنید.
  • اگر بی‌اختیاری مدفوع ناشی از آسیب دیدگی عضلات کف لگن باشد این تمرین خیلی موثر است. این تمرین برای تقویت عضلات ضعیف توصیه می‌شود البته این ورزش باید به طور منظم ۳ بار در روز به مدت شش تا هشت هفته انجام شود. برای انجام این تمرین طبق مراحل زیر پیش بروید: فرض کنید که مدفوع دارید این حالت را حفظ کنید تا عضلات مقعد منقبض شوند.

رژیم غذایی:

  • از مصرف لبنیات و غذاهایی با طبع سرد پرهیز کنید و در عوض از غذاهایی با طبع گرم بیشتر استفاده کنید.

نکته:

  • هرجا سردی زیاد شد ایمنی کاهش پیدا می کند.
  • دانه های اسفند نباید جویده شود بلکه باید بوسیله آب آن ها را قورت دهید.
  • چیزهایی که بلغم را زیاد می کند عبارت انداز: محیط سرد، غذای سرد، فضای شرم ناک، ترس، غم، کینه، حسد، حرص، بوی تعفن، تنهایی، بی تحرکی، دوست منفی و …
error: محتوا محافظت شده می باشد.