بیماری نقص (ضعف سیستم ایمنی بدن): عبارت است از وجود نقص در دستگاه ایمنی بدن، دستگاه ایمنی سالم از بدن در برابر میکروب ها (باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها)، سرطان (حفاظت نسبتی) و هرگونه جسم خارجی که وارد بدن می شود محافظت بعمل می آورد. زمانی که دستگاه ایمنی نتواند به نقش خود خوب عمل کند، بدن مستعد عفونت و سرطان می شود، نقص ایمنی می تواند هم در مردان و هم در زنان و در تمام سنین رخ دهد. یک نوع نقص ایمنی نشانگر آن، نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) است. نقص ایمنی در اثر داروها نیز می تواند به وجود آید (داروهای قوی که برای مهار دستگاه ایمنی مورد استفاده قرار می گیرند). عملکردهای ایمونولوژیک به وسیله دو گروه لنفوسیت انجام می گیرد: لنفوسیت های B و لنفوسیت های T. لنفوسیت های B در استخوان لگن جای دارند و لنفوسیت های T در استخوان جناغ سینه قرار گرفته اند. این لنفوسیت ها برای دفاع از سیستم های بدن موادی را از خود آزاد می کنند. سلول های سیستم رتیکولوآندوتلیال نیز در دفاع از بدن سهیم هستند. سندرم های کمبود ایمنی که از نوع مادرزادی، چه از نوع اکتسابی و چه از نوع یاتروژنیک (عوارض داروها) با استعداد ابتلا به عفونت و گاهی بیماری اتوایمیون و بدخیمی های لنفورتیکولر مشخص می شوند. غالباً نوع عفونت، اولین راهنما برای تشخیص ماهیت کمبود ایمونولوژیک به حساب می آید. بیماران مبتلا به کمبود هومورال، گرفتار عفونت عود کننده یا مزمن سینوپولمونار، مننژیت و باکتریومی (بیشتر به دلیل باکتری های چرک زا مثل هموفیلوس، آنفلوانزا، استرپتوکوک، پنومونی و استافیلوکوک) هستند. همین عوامل می توانند در فردی که واکنش های ایمونولوژیک طبیعی دارد ولی با کمبود و ضعف این سیستم مواجه هستند، ایجاد عفونت کنند. افرادی که از ایمنی سلولی بدون نقص و سالمی بر خوردارند، بر علیه عفونت های ویرویسی واکنش نشان می دهند. در این افراد سیر بالینی یک عفونت اولیه ویروسی مثل آبله مرغان یا سرخک، تفاوت چندانی با یک فرد سالم نمی کند. چنین مشاهداتی نشان می دهد که سلول های T سالم ممکن است برای کنترل عفونت های ویروسی ایجاد شده موثر باشند؛ در حالی که آنتی بادی ها، در محدود ساختن انتشار مقدماتی ویروسی طولانی کردن مدت ایمونیته نقش مهمی دارند. وقوع یک عفونت جدی غیر معمول (مثل مننژیت ناشی از هموفیلوس آنفولوآنزا) در یک بچه بزرگ یا فرد بالغ، کمبود ایمنی هومورال را نشان می دهد.
علائم:
عفونت ها و بیماری های شدید راجعه و شایع ترین آنها عبارت اند از:
- اگزما
- یبوست
- خستگی
- ریزش مو
- تب خفیف
- تغییرات وزن
- خشکی چشم
- دردهای مفصلی
- زرد شدن پوست
- مننژیت یا آنسفالیت
- حساسیت به نور خورشید
- اختلالات خونریزی دهنده
- عفونت های قارچی، خصوصاً کاندیدیاز
- سرطان، خصوصاً سرطان خون و لنفوم
- دستها، انگشتها، گوشها و پاهای سرد
- اسهالی که بیش از یک هفته طول میکشد
- عفونت های گوشی یا تنفسی، مثل عفونت گوش میانی و ذات الریه
- اضظراب زیاد: اضطراب و تنهایی طولانی مدت می تواند اثری منفی بر سیستم ایمنی شما داشته باشد.
- البته این علائم گاه میتوانند علائم برخی بیماریهای دیگر نیز باشند. بنابراین با مشاهدهی آنها در بدن نمیتوان قاطعانه از ضعف سیستم ایمنی صحبت کرد.
- عفونت های مکرر: کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند اغلب به ذات الریه، برونشیت و مننژیت دچار می شوند و عفونت های دیگر هم زیاد برای آن ها رخ می دهد.
- احساس خستگی یا فرسودگی: همه ما گهگاه اندکی احساس تنبلی می کنیم اما اگر متوجه شده اید که حفظ هوشیاری برایتان سخت شده ممکن است دچار نقص ایمنی باشید.
- سرماخوردگی مداوم: ۲ تا ۳ بار سرماخوردگی در سال امری طبیعی است اما اگر متوجه شده اید که زیاد سرما می خورید ممکن است نشان دهنده آن باشد که سیستم ایمنی شما نیاز به کمک دارد.
- مشکلات گوارشی: اسهال، باد روده، نفخ، انقباضات غیر ارادی و حتی یبوست ممکن است نشانه بدکاری سیستم ایمنی بدن باشد. در غیاب باکتری های مفید سیستم گوارشی، سیستم ایمنی بدن دچار مشکل می شود.
علت:
- اشعه درمانی
- نداشتن تحرک لازم
- عفونت های ویروسی
- در آوردن طحال قبل از 2 سالگی
- عدم شناخت کافی و لازم از سیستم ایمنی بدن.
- بعضی از انواع سرطان، مثل سرطان بیماری هوچکین
- هیپوگاماگلوبینمی (پایین آمدن سطح ایمونوگلوبولین های خون)
- مصرف داروهای مهار کننده ایمنی مانند قرص سرماخوردگی و تب برها
- نقایص مادرزادی که باعث عدم تکامل مناسب یا اصولاً فقدان دستگاه ایمنی می شوند.
- دو عامل مهم این بیماری ها را ایجاد می کنند و آن دو عامل عبارتند از: تفکر غلط و تغذیه نامناسب.
- آلودگی شیمیایی: امروزه بیش از ۸۵۰۰۰ ماده شیمیایی مصنوعی جدید در محیط وجود دارد که سیستم ایمنی بدن پیش از این هیچگاه با آن مواجه نشده بود.
- استفاده کردن از غذاهایی که با بدن انسان سنخیت ندارند (مانند انواع غذاهای بی محتوا، فست فودها و مواد غذایی که با نام های تجاری غربی به فروش می رسند).
- عدم تعادل باکتری های روده: در باب سلامت حقیقت این است که تعداد باکتریهای موجود در رودهها بیش از تعداد سلولهای موجود در کل بدن است! پس تعجبی ندارد که اغلب فعالیتهای ایمنی در رودهها انجام میپذیرد. باکتریهای مفید موجود در روده (موسوم به پروبیوتیکها) با سیستم ایمنی دست به دست داده تا عفونتهای شرور را از بدن دور نمایند. متاسفانه، وفور مصرف آنتیبیوتیکها و آنتیاسیدها بعلاوه رژیمهای غذایی سرشار از قند که عامل عفونتهای گلو و دهانیست، موجب درهمگسیختگی تعادل باکتریایی شده، منجر به رشد باکتریهای ناسالم و عفونی گشته و در نهایت سیستم ایمنی را ضعیف میکنند. پروبیوتیکها میتوانند بسیار مفید باشند، اما این امر مستلزم استفاده از داروهایی با روکش پلیمری (هماهنگ با روده) برای حفظ سلامت پروبیوتیکها هنگام عبور از معده میشود. در غیر این صورت، آنها توسط اسیدهای معده کشته خواهند شد و توان ستیز با عفونتهای شرور برایشان باقی نخواهد ماند. یکی از فوقالعادهترین داروها با روکش پلیمری محافظ روده و پروبیوتیکها Pearls Elite میباشد. این مرواریدها همانند یک تانک نظامی کوچک عمل میکنند که مسئولیت حمل باکتریها در صحت و سلامت کامل در هنگام عبور از مسیر اسید معده را بر عهده دارند، یعنی جایی که حل میشوند و بیش از ۵ بیلیون سرباز پروبیوتیک را در اوج سلامت پیاده میکنند.
- غذاهای فاقد آنزیم و مواد مغذی: آنزیمهایی که موجب رسیده شدن غذا میشوند برای هضم غذا در بدن نیز ضروریاند. اما تولیدکنندگان غذا دریافتند که حذف این آنزیمها در طی روند تولید، دوام آن را در قفسههای فروشگاه افزایش میدهد. مصرف چنین غذاهای شایعی، نه تنها موجب مشکلات چشمگیری در هضم غذا میگردد، بلکه برای سیستم ایمنی بدن نیز مضر است. چرایی آن؟ بدون این آنزیم، پروتئین موجود در غذاها به طور ناقص هضم میگردند. سپس بخشی از ذرات آن پروتئین وارد رگهای خونی شده، اشتباهاً به عنوان مهاجمان بیگانه شناخته میشوند بعلاوه بار سنگینی را بر دوش سیستم ایمنی بدن محول میکنند. در مقام مقایسه و روشن شدن موضوع باید گفت که وزن پروتئین موجود در همبرگر هزاران برابر بیشتر از وزن کلی ذرات ویروسی موجود در بدن شخص مبتلا به آنفولانزاست.
- بی توجهی به زمان خواب و خوراک و استراحت: با خوابی راحت سیستم ایمنی را بازسازی کنید. در واقع کمبود خواب یکی از آشکارترین دلایل تضعف سیستم ایمنی محسوب میشود و در قرن ۲۱ کمبود خواب در مقیاس وسیع مشاهده شده است، در طی ۱۳۰ سال اخیر، میانگین خواب شبانه از ۹ ساعت به ۶ ساعت و ۱۵ دقیقه تقلیل یافته که ضعف سیستم ایمنی را تشدید میکند.
- وفور قند: حجم قند موجود در قوطیهای نوشیدنی عملکرد سیستم ایمنی را به مدت ۳ ساعت تا 30% سرکوب میکند. همچنین مصرف افراطی قند عفونت دهان و گلو را تشدید کرده، موجب ترویج تخمیر در بدن میگردد.
- فقر روی: روی از نکات کلیدی حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن محسوب میشود. اما این ماده معدنی محدود در طی فرآیند تهیه غذا از بین میرود. بعلاوه، عفونتهای مزمن و التهابات منجر به نابودی بیش از پیش روی در بدن میگردد. این چرخه فاسد کمبود روی و عفونت بیشتر موجب از دست رفتن روی بیشتری از بدن میگردد.
- عدم توازن هورمون ها: عملکرد صحیح غدد فوقکلیوی یکی از ضروریات داشتن سیستم ایمنی قوی است. اما به دلیل استرسهای بیوقفه، کمبود خواب، مصرف افراطی قند و عوامل دیگر، عملکرد غدد فوق کلیوی در بسیاری از مردم یا کمکار است یا پرکار.
- زندگی توأم با انواع عصبیت ها و استرس و اضطراب: استرس طولانی مدت پاسخ سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند، استرس باعث کاهش لنفوسیت های بدن، گلبول های سفید خون می شود که در مبارزه با عفونت کمک می کنند. اگر سطح لنفوسیت ها را پایین بیاورید، بیشتر در معرض ابتلا به ویروس هایی مانند سرماخوردگی قرار دارید.
- استفاده مکرر از غذاهای سردی بخش یا اسیدی: در سیستم ایمنی بدن که از عروق لنفی، لنف و گره های آن و انوع گلوبول های سفید و طحال تشکیل شده، بلغم جاری است، که در طب قدیم به سیستم ایمنی بدن بلغم می گفتند. مصرف غذاهایی که طبع سرد دارند یا اسیدی هستند، این سیستم را تضعیف می کنند و با تضعیف این سیستم، هر آن، بدن انسان در معرض بیماری قرار می گیرد، با مصرف غذاهای منع شده، تعادل سیستم ایمنی بدن مختل می شود و بیماری پدید می آید و برای درمان راهی به جز کیمیوتراپی و رادیوتراپی وجود ندارد.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- تغذیه نامناسب
- بی بند و باری جنسی
- سابقه خانوادگی بیماری کمبود ایمنی
- تزریق خون یا مصرف مواد مخدر تزریقی
پیشگیری:
- شب هنگام خواب، اجابت مزاج کنید.
- تا زمانی که گرسنه نشده اید، غذا میل نکنید.
- دو لقمه قبل از سیر شدن دست از غذا بردارید.
- هنگام بیماری که بی اشتها شده اید، هیچ نوع غذایی را میل نکنید.
- هنگام بیماری، هر غذای را که هوس کردید، عکس آن را میل کنید.
- راه خاصی برای پیشگیری وجود ندارد، اگر سابقه خانوادگی بیماری نقص ایمنی وجود داشته.
- هنگامی که از نشاط خوبی برخوردارید، هر نوع غذایی را که هوس کردید به جز غذاهای ممنوع، می توانید میل کنید.
- هرگاه لقمه ای که در دهان گذاشتید و احساس خوبی نداشتید، آن غذا را میل نکنید تا اشتهای کامل به سراغتان بیاید.
- باشد، پیش از تشکیل خانواده، برای مشاوره ژنتیکی مراجعه کنید، با بررسی کشت مایع موجود در کیسه آب به هنگام حاملگی ممکن است بتوان بعضی از این اختلالات را شناسایی نمود.
عواقب مورد انتظار:
- انواع شدید نقص ایمنی معمولاً مرگبار هستند، انواع خفیف را می توان با موفقیت درمان نمود.
عوارض احتمالی:
- سرطان
- التهاب عفونت مفصل
- عفونت های باکتریای، ویروسی یا قارچی غیر قابل کنترل که به درمان جواب نمی دهند.
تشخیص:
- اگر پزشک مشکوک به این باشد که فرد به اختلال نقص ایمنی مبتلاست، احتمالاً موارد زیر را درخواست می دهد:
- انجام معاینه فیزیکی
- سطوح ایمونوگلوبولین را تعیین کند.
- از فرد در مورد سابقه پزشکی وی بپرسد.
- تعداد سلول های T خون خود را توسط آزمایش شمارش کند.
- تعداد کلی گلبولهای سفید خون خود را توسط آزمایش خون تعیین کند.
- پزشک همچنین ممکن است آزمایش پوستی را برای فرد انجام دهد، که معمولاً زمانی انجام می شود که به اختلال سلول T مشکوک باشد.
- بیوپسی از غدد لنفاوی یا مغز استخوان نیز ممکن است برای کمک به پزشک انجام شود تا مشخص کند کدام اختلال ممکن است باعث علائم فرد شود.
- آزمایش ژنتیکی، معمولاً از طریق آزمایش خون، برای تعیین اینکه آیا جهشهای ژنی باعث اختلال نقص ایمنی فرد می شود یا خیر، ممکن است تجویز شود.
درمان طب نوین:
- بستری کردن برای درمان عفونت های جدی
- بدون مشورت با پزشک، هیچ نوع واکسنی دریافت نکنید.
- ندرتاً عمل جراحی برای پیوند مغز استخوان یا غده تیموس
- از تماس با افراد مبتلا به بیماری های مسری باید خودداری شود.
- درمان به پیچیدگی نقص ایمنی بستی دارد، اهداف درمان اساساً عبارتند از حفظ سلامت در حد بهینه، پیشگیری از بروز مشکلات عاطفی و کنترل عفونت ها.
- درمان اختلالات نقص ایمنی معمولاً حول موارد زیر میچرخد: در صورت امکان از عفونت جلوگیری کند، درمان بیماری ها در صورت بروز، تقویت بخش هایی از سیستم ایمنی بدن، آنتی بیوتیک ها و درمان با ایمونوگلوبولینها دو نوع دارویی هستند که اغلب برای درمان استفاده می شوند، داروهای ضد ویروسی دیگر، مانندoseltamivir و acyclovir یا دارویی به نام interferon معمولاً برای درمان عفونت های ویروسی حاصل از اختلالات نقص ایمنی استفاده می شوند. همچنین اگر مغز استخوان لنفوسیت کافی تولید نکند، پزشک ممکن است پیوند مغز استخوان را برای فرد درخواست دهد.
- خوابیدن به میزان کافی: در حقیقت، خواب ناکافی یا با کیفیت پایین با بیشتر بودن حساسیت فرد به بیماری ها ارتباط مستقیم دارد. در مطالعهای بر روی ۱۶۴ بزرگسال سالم، افرادی که در شب کمتر از ۶ ساعت میخوابیدند. نسبت به کسانی که هر شب ۶ ساعت یا بیشتر می خوابیدند. بیشتر در معرض سرماخوردگی بودند. استراحت کافی ممکن است ایمنی طبیعی را تقویت کند. به همین دلیل است که در هنگام بیماری خواب بیشتر توصیه می شود. بزرگسالان باید هر شب ۷ ساعت یا بیشتر بخوابند. در حالی که نوجوانان به ۸ تا ۱۰ ساعت و کودکان کوچکتر و نوزادان تا ۱۴ ساعت نیاز دارند. اگر فردی مشکل خواب دارد. بهتر است زمان نمایش صفحه نمایش را یک ساعت قبل از خواب محدود کند. زیرا نور آبی ساطع شده از تلفن، تلویزیون و رایانه ممکن است ریتم شبانه روزی یا چرخه طبیعی بیداری و خواب بدن را مختل کند.
- خوردن مقدار بیشتر مکمل های گیاهی: غذاهای گیاهی کامل مانند میوهها، سبزیجات، آجیل، دانهها و حبوبات سرشار از مواد مغذی و آنتیاکسیدانها هستند که ممکن است شما را در برابر عوامل بیماریزای مضر برتری دهند. آنتی اکسیدانهای موجود در این غذاها در مبارزه با ترکیبات ناپایدار به نام رادیکال های آزاد که در سطوح بالا در بدن تجمع می یابند و باعث التهاب می شوند، به کاهش التهاب کمک می کنند. التهاب مزمن با بیماری های متعددی از جمله بیماری قلبی، آلزایمر و برخی سرطان ها مرتبط است. در همین حال، فیبر موجود در غذاهای گیاهی میکروبیوم روده یا جامعه باکتری های سالم در روده شما را تغذیه می کند. یک میکروبیوم قوی روده می تواند ایمنی بدن را بهبود بخشد و به جلوگیری از ورود پاتوژنهای مضر به بدن از طریق دستگاه گوارش کمک کند. علاوه بر این، میوه ها و سبزیجات سرشار از مواد مغذی مانند ویتامین C هستند که ممکن است طول مدت سرماخوردگی را کاهش دهد.
- خوردن بیشتر چربی های سالم: چربی های سالم، مانند چربی های موجود در روغن زیتون و ماهی قزل آلا، ممکن است با کاهش التهاب، پاسخ ایمنی بدن را نسبت به عوامل بیماری زا تقویت کنند. اگرچه التهاب، سطح پایین یک پاسخ طبیعی به استرس یا آسیب است، التهاب مزمن می تواند سیستم ایمنی بدن را سرکوب کند. روغن زیتون، که یک ضد التهاب قوی است، باعث کاهش خطر بیماری های مزمنی مانند بیماری قلبی و دیابت نوع۲ می شود. به علاوه، خواص ضد التهابی آن ممکن است به بدن کمک کند تا با باکتری ها و ویروس های مضر بیماری زا مبارزه کند. اسیدهای چرب امگا ۳، مانند اسیدهای موجود در سالمون و دانه چیا، با التهاب نیز مبارزه می کنند.
- خوردن مقدار بیشتر غذاهای تخمیر شده یا مکمل پروبیوتیک: غذاهای تخمیر شده سرشار از باکتری های مفیدی به نام پروبیوتیک ها هستند که دستگاه گوارش را پر می کنند. این غذاها شامل ماست، کلم ترش، کیمچی، کفیر و ناتو است. تحقیقات نشان می دهد که یک شبکه از باکتری های روده می تواند به سلول های ایمنی بدن کمک کند تا میان سلول های سالم و طبیعی و موجودات مهاجم مضر تمایز قائل شوند. در یک مطالعه ۳ ماهه بر روی ۱۲۶ کودک، آنهایی که روزانه فقط ۷۰ میلی لیتر شیر تخمیر شده می نوشیدند، در مقایسه با گروه شاهد، حدود ۲۰ درصد کمتر دچار بیماری های عفونی دوران کودکی شدند.
اگر فرد به طور منظم غذاهای تخمیر شده مصرف نمی کند، مکملهای پروبیوتیک گزینه دیگری هستند. در یک مطالعه ۲۸ روزه بر روی ۱۵۲ فرد آلوده به راینوویروس، افرادی که مکمل پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم انیمالیس دریافت کرده بودند، نسبت به گروه شاهد، پاسخ ایمنی قویتری داشتند. سطح ویروس در مخاط بینی آنها کمتر بود. - محدود کردن قند های مصنوعی: تحقیقات جدید نشان میدهد. قندهای اضافه شده و کربوهیدرات های تصفیه شده ممکن است به طور نامتناسبی در اضافه وزن و چاقی نقش داشته باشند. چاقی نیز ممکن است خطر ابتلا به بیماری را افزایش دهد. بر اساس یک مطالعه مشاهده ای روی حدود ۱۰۰۰ نفر، احتمال ابتلا به آنفولانزا در افراد چاق که واکسن آنفولانزا را دریافت کردند. دو برابر بیشتر از افراد بدون اضافه وزن بود که واکسن را دریافت کرده بودند. محدود کردن مصرف قند می تواند التهاب را کاهش دهد و به کاهش وزن کمک کند. بنابراین خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی را کاهش می دهد.
با توجه به اینکه چاقی، دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی همگی می توانند سیستم ایمنی بدن شما را تضعیف کنند. محدود کردن قندهای اضافه شده بخش مهمی از یک رژیم غذایی تقویت کننده سیستم ایمنی است. فرد باید سعی کند مصرف قند خود را به کمتر از ۵ درصد کالری روزانه خود محدود کند. این مقدار برای افرادی که رژیم غذایی ۲۰۰۰ کالری دارند، معادل ۲ قاشق غذاخوری (۲۵ گرم) شکر است. - انجام دادن ورزش های ملایم روزانه: ورزش سنگین طولانی مدت می تواند سیستم ایمنی بدن را سرکوب کند، ورزش سبک، می تواند آن را تقویت کند. مطالعات نشان می دهد که حتی یک جلسه ورزش سبک در هفته، می تواند اثربخشی واکسن ها را در افراد مبتلا به سیستم ایمنی ضعیف افزایش دهد. نمونههایی از ورزش های سبک عبارتند از: پیاده روی سریع، دوچرخه سواری ثابت، دویدن، شنا و پیاده روی سبک. بیشتر افراد باید حداقل ۱۵۰ دقیقه ورزش متوسط در هفته را هدف قرار دهند.
- نوشیدن آب و مایعات به مقدار نیاز بدن: هیدراتاسیون لزوماً از فرد در برابر میکروبها و ویروسها محافظت نمی کند، اما جلوگیری از کم آبی برای سلامت کلی مهم است. کم آبی بدن میتواند باعث سردرد شود و عملکرد فیزیکی، تمرکز، خلق و خوی، هضم و عملکرد قلب و کلیه را مختل کند. این عوارض می تواند استعداد فرد را برای بروز بیماری افزایش دهد. به منظور جلوگیری از کم آبی، باید روزانه مقدار کافی آب نوشید تا ادرار به رنگ زرد روشن باشد. با اینکه چای و آبمیوه نیز آبرسان هستند، بهتر است مصرف آب میوه و چای شیرین را به دلیل محتوای قند بالا محدود کرد.
- پرهیز از اضطراب و استرس: کاهش استرس و اضطراب کلیدی مهم در سلامت سیستم ایمنی است. استرس طولانی مدت باعث التهاب و همچنین عدم تعادل در عملکرد سلول های ایمنی می شود. فعالیت هایی که ممکن است به مدیریت استرس کمک کند شامل مدیتیشن، ورزش، یادداشت روزانه، یوگا و سایر تمرین های تمرکز حواس است.
- مصرف مکمل ها: به گفته مؤسسه ملی بهداشت (NIH) هیچ مدرکی از قطعیت مصرف مکمل ها برای پیشگیری یا درمان کووید-19 وجود ندارد. با این حال، برخی مطالعات نشان می دهد که مکمل های زیر ممکن است ایمنی کلی بدن را تقویت کند: ویتامین C بر اساس مطالعهای در بیش از 11000 نفر، دریافت 2000-1000 میلی گرم از ویتامین C در روز. مدت زمان سرماخوردگی ها را 8 درصد در بزرگسالان و 14درصد در کودکان کاهش داده است. اما مصرف این مکمل ها از سرماخوردگی جلوگیری نکرده است. ویتامین D : کمبود ویتامین D ممکن است سبب افزایش احتمال بیمار شدن را افزایش دهد. بنابراین مصرف مکمل ها ممکن است این موضوع را خنثی کنند. با این حال، به نظر نمیرسد مصرف ویتامین D در زمانی که فرد سطح کافی از آن را دارد، فواید بیشتری را به همراه داشته باشد. زینک: در مطالعهای در ۵۷۵ نفر با سرماخوردگی معمولی. مصرف بیش از ۷۵ میلی گرم از زینک در روز، مدت زمان سرماخوردگی را ۳۳ درصد کاهش داده است. سنجد: یک بررسی کوچک نشان داد. سنجد می تواند علائم عفونت های ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی را کاهش دهد. اما تحقیقات بیشتری در این مورد نیاز است. سیر: در یک مطالعه که در طی ۱۲ هفته و در ۱۴۶ نفر انجام شد. نشان داده شد که مصرف سیر، ابتلا به سرماخوردگی را تا حدود ۳۰ درصد کاهش می دهد. با این حال، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. با اینکه این مکمل ها در مطالعات ذکر شده پتانسیل بالایی را برای محافظت و تقویت سیستم ایمنی بدن نشان دادهاند. این بدان معنا نیست که در برابر کووید-۱۹ به طور کامل موثر هستند.
درمان طب سنتی:
- تنظیم خواب.
- پاکسازی کبد.
- سیگار نکشید.
- مصرف آب سالم.
- تعدیل حرارت کبد.
- رفع غلبه بلغم بدن.
- انجام حجامت عام.
- رفع اضطراب و استرس.
- مصرف ویتامین a، b، c.
- به صورت منظم ورزش کنید.
- تقویت کبد، کلیه، ریه و روده ها.
- مصرف روغن های حیوانی و گیاهی.
- از استرس و اضطراب به شدت دوری کنید.
- مصرف میوه ها و سبزیجات در برنامه غذایی.
- ماساژ بدن با روغن بادام شیرین و روغن زیتون.
- روزی 30 دقیقه فعالیت بدنی مناسب داشته باشید.
- روزی یک قاشق دوسین (سیاهدانه و عسل) میل کنید.
- مواد غذایی را دستخوش دگرگونی های شدید قرار ندهید.
- رژیم غذایی شامل میوه جات و سبزیجات خام داشته باشید.
- خوردن آب در ظرف عمومی، سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
- در تقویت کننده های عمومی بدن، باید خون سازها (گرم و تر) را بدهیم.
- غذای خود را در ظروف سفالین، لعابی، چینی یا سنگ سیاه درست کنید.
- در تقویت کننده های عمومی بدن، باید خون سازها (گرم و تر) را بدهیم.
- در صورت داشتن اضافه وزن، وزن خود را به صورت صحیح و اصولی کم کنید.
- تقویت غده تیموس به واسطه حجامت و ماساژ و تحریک به واسطه نقطه فشاری.
- روزی یک قاشق چایخوری زردچوبه را با یک لیوان شیر گرم مخلوط و نوش جان کنید.
- یک قاشق غذاخوری گل گاوزبان را با دو لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان باقی بماند با عسل شیرین کنید و میل کنید.
- گیاهان دارویی محرک سیستم دفاعی بدن: آویشن، انگور، بابونه، بارهنگ، جو دوسر، جینسینگ، ختمی، زردچوبه، سرخارگل، سیر، قره قاط، مریم گلی.
- آویشن + دارچین + زنجبیل به نسبت مساوی مخلوط و دم کنید و بعد از دم کشیدن مقدار کمی آبلیمو طبیعی و تازه و عسل به ترکیب اضافه کرده و در طول روز جرعه جرعه میل کنید.
- سپستان + عناب + پونه + پنیرک + گل خطمی سفید + ناخنک + گشنیز + پرسیاوشان + آویشن + تاج خروس به نسبت مساوی ترکیب و دم کنید سپس با عسل شیرین کرده و میل کنید.
- برای تقویت سیستم ایمنی بدن حتماً پیاز بخورید و در صورتی که به شهری سفر کردید حتماً از پیاز اون شهر استفاده کنید. (پیاز چون جذب کننده سموم هست یک نوع واکسن تلقی می شود و با خوردن پیاز شما از بیماری های آن شهر ایمن خواهید شد).
- استفاده روزانه از عسل و پودر دارچین سیستم ایمنی بدن را تقویت و بدن را از حمله باکتری و ویروس محافظت می کند. دانشمندان دریافتند که عسل دارای مقدار زیادی ویتامین و آهن است. مصرف مداوم عسل گلبول های سفید خون را تقویت می کند تا بتوانند با باکتری ها و بیماری های ویروسی مقابله کنند.
- استفاده روزانه از عسل و پودر دارچین سیستم ایمنی بدن را تقویت و بدن را از حمله باکتری و ویروس محافظت می کند. دانشمندان دریافتند که عسل دارای مقدار زیادی ویتامین و آهن است. مصرف مداوم عسل گلبول های سفید خون را تقویت می کند تا بتوانند با باکتری ها و بیماری های ویروسی مقابله کنند.
- زمانی که دچار کسالت شدید، عکس غذایی را میل کنید که به آن مایل هستید تا سیستم ایمنی شما دچار اختلال نشود، با مصرف غذاهای گرمی بخش یا قلیایی، این سیستم تقویت و از بیماری پیشگیری می شود و شخص از بیماری نجات می یابد، بهترین روش پیشگیری از بیماری های اتوایمیون، استفاده نکردن از غذاهای سردی بخش است، با شناخت طبع و مزاج و استفاده درست از غذاها می توانید سلامتی و نشاط را به خود هدیه کنید.
- زمانی که دچار کسالت شدید، عکس غذایی را میل کنید که به آن مایل هستید تا سیستم ایمنی شما دچار اختلال نشود، با مصرف غذاهای گرمی بخش یا قلیایی، این سیستم تقویت و از بیماری پیشگیری می شود و شخص از بیماری نجات می یابد، بهترین روش پیشگیری از بیماری های اتوایمیون، استفاده نکردن از غذاهای سردی بخش است، با شناخت طبع و مزاج و استفاده درست از غذاها می توانید سلامتی و نشاط را به خود هدیه کنید.
- مقداری زعفران دم کرده را به عسل و کنجد اضافه کنید و خوب هم بزنید. البته مقدار زعفران نباید آن قدر زیاد باشد که عسل را شل کند. مثلاً یک قاشق غذاخوری زعفران برای یک شیشه کوچک کافی است. نیم ساعت که از ترکیب این مواد گذشت کنجد ها بر روی معجون می آیند و فقط هنگام مصرف آن را خوب هم بزنید. روزی یک قاشق از این معجون مقوی، مفید و در عین حال کم کالری را بخورید. این معجون برای تقویت حافظه و سیستم ایمنی بدن فوق العاده است.
- مقداری زعفران دم کرده را به عسل و کنجد اضافه کنید و خوب هم بزنید. البته مقدار زعفران نباید آن قدر زیاد باشد که عسل را شل کند. مثلاً یک قاشق غذاخوری زعفران برای یک شیشه کوچک کافی است. نیم ساعت که از ترکیب این مواد گذشت کنجد ها بر روی معجون می آیند و فقط هنگام مصرف آن را خوب هم بزنید. روزی یک قاشق از این معجون مقوی، مفید و در عین حال کم کالری را بخورید. این معجون برای تقویت حافظه و سیستم ایمنی بدن فوق العاده است.
- در سیستم ایمنی بدن که از عروق لنفی، لنف و گره های آن و انوع گلوبول های سفید و طحال تشکیل شده، بلغم جاری است که درطب قدیم به سیستم ایمنی بدن بلغم می گفتند. مصرف غذاهایی که طبع سرد دارند یا اسیدی هستند، این سیستم را تضعیف می کنند و با تضعیف این سیستم، هر آن، بدن انسان در معرض بیماری قرار می گیرد، با مصرف غذاهای منع شده، تعادل سیستم ایمنی بدن مختل می شود و بیماری پدید می آید و برای درمان راهی به جز کیمیوتراپی و رادیوتراپی وجود ندارد.
- برای درمان می بایست بیمار به فطرت خویش بازگردانده و به او توصیه می شود: اولاً، از غذای اصلی خویش که گیاهان است استفاده کند (در توجیه گیاه خواری، با کمی دقت و توجه می توان دریافت که آناتومی بدن انسان با آناتومی بدن یک حیوان گوشت خوار بسیار متفاوت است، چنین نیست؟) ثانیاً، در طول درمان از آب میوه جات طبیعی و عسل به طور مرتب استفاده کند. این دو روش استفاده، از دارو نیست که عوراض جانبی جبران ناپذیر داشته باشد، پس چرا در درمان فقط انواع داروهای گران قیمت تجویز می شود؟ اگر قرار بود که درمان بیماری فقط با دارو امکان پذیر باشد، امروزه نباید یک بیمار در دنیا وجود می داشت.
- برای درمان می بایست بیمار به فطرت خویش بازگردانده و به او توصیه می شود: اولاً، از غذای اصلی خویش که گیاهان است استفاده کند (در توجیه گیاه خواری، با کمی دقت و توجه می توان دریافت که آناتومی بدن انسان با آناتومی بدن یک حیوان گوشت خوار بسیار متفاوت است، چنین نیست؟) ثانیاً، در طول درمان از آب میوه جات طبیعی و عسل به طور مرتب استفاده کند. این دو روش استفاده، از دارو نیست که عوراض جانبی جبران ناپذیر داشته باشد، پس چرا در درمان فقط انواع داروهای گران قیمت تجویز می شود؟ اگر قرار بود که درمان بیماری فقط با دارو امکان پذیر باشد، امروزه نباید یک بیمار در دنیا وجود می داشت.
تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان:
- بچه سالم را اگر ماهی یک بار تا 4 ماهگی بادکش بکنید بچه قوی می شود و سر بچه افزایش ایمنی پیدا می کند و حتی لعاب سر بچه را که در اثر بلغم زیاد به وجود آمده است از بین می برد. این لعاب باعث می شود که موقع سرماخوردگی، سر سنگین شود و در بچه هم سر بچه آسیب پذیر می شود و تمام مشکلات از آسیب پذیری سر است. پشت بچه را با روغن گرم چرب کنید و جلوی آفتاب نیم ساعت قرار دهید. ماساژ زیر پای کودک با روغن ها، تمام سیستم بچه را فعال می کند و کودک بعداً بیماری نمی گیرد. (این عمل هر روز انجام شود).
حفظ سلامت بدن:
- همیشه با هر لقمه غذای پخته، سبزی تازه یا آب لیمو و یا هر دو را مصرف کنید.
- روزی یک عدد هویج و یک عدد سیب درختی و یک قاشق شربت خوری آب دریا میل فرمایید.
- برای اینکه همیشه تندرست و سلامت باشید؛ همیشه قبل از صرف صبحانه، اول یک عدد میوه بخورید.
داروها:
- تزریق پادتن ها
- تزریق اجزای خون
- ایموستیم یا اکی هرب
- گاهی تزریق گاماگلوبولین
- آنتی بیوتیک ها برای مبارزه با عفونت ها
فعالیت:
- معمولاً به هنگام بیماری های حاد استراحت در رختخواب لازم است. به جز آن، محدودیتی برای فعالیت وجود ندارد.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه، غذاهای گرم و سرد بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: بلوبری، گریپ فروت، پرتقال، نارنگی، لیمو ترش، پاپایا، کیوی، بادام، پسته، فندق، گردو، زردچوبه، کلم بروکلی، اسفناج، سبزی جات تازه، زنجبیل، سیر، چای سبز، فلفل دلمه ای قرمز، سیاهدانه، آووکادو، کلم پیچ، انبه، جو دوسر، جوانه ها نظیر جوانه گندم و …، خاکشیر، انجیر، زیتون، استفاده از مایعات به اندازه نیاز بدن، پیاز، عسل، خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی با رب انار، خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک عدسی با کشمش، خوراک عدسی ساده، خوراک عدسی با قارچ، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک کدو بادمجان، خوراک کدو حلوایی، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، خوراک قارچ و سیب زمینی، لقمه قارچ و سویا، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و ذرت، خوراک قارچ و بامیه، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک صیفی جات، خوراک کلم برگ با عدس، خوراک کلم قمری، خوراک گل کلم، خوراک کلم بروکلی، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، یتیمچه، خوراک بادمجان و عدس، بورانی گوجه بادمجان، بورانی بادمجان و ماست سویا، خوراک بادمجان و غوره، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با جعفری، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک لوبیا سفید با قارچ، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا و عدس، خوراک سویا با رب انار، خوراک سویا با نخود، تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، خوراک لوبیا با قارچ، خوراک لوبیا لعاب دار، لوبیا با سویا، خوراک لوبیا ساده، خوراک بامیه با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک تند بامیه، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک کشمشی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک لوبیای سویا، خوراک مخلوط، آش گندم با حبوبات، آش گندم با کرفس، آش گندم با سبزیجات، آش گندم با شلغم، آش گندم با تره، آش گندم با سویا، آش باقلا، آش ماش، آش لپه ۱، آش لپه ۲، آش کدو حلوایی، آش کدو خورشتی، آش شله قلمکار، آش صیفی، آش غلات، آش خرفه ۱، آش خرفه ۲، آش زردآلو، آش سماق، آش عدس ۱، آش عدس ۲، آش برنج، آش حبوبات و غله ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش شوید باقلی، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۱، آش جو با حبوبات ۲، آش کلم برگ، آش گل کلم ۱، آش گل کلم ۲، آش کلم قمری با ماش، آش کلم قمری با گندم، آش کلم قمری با عدس، آش کلم بروکلی ۱، آش کلم بروکلی ۲، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش انار، آش اسفناج ۱، آش اسفناج ۲، آش برگ چغندر، آش حبوبات ۱، آش حبوبات ۲، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۱، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، آش شولی ۱، آش شولی ۲، آش رب، آش زرشک، حلیم عدسی با سویا ۱، حلیم عدسی با سویا ۲، حلیم حبوبات و غلات، حلیم گندم با شیر سویا، حلیم گندم با سویا، حلیم گندم با عدس، حلیم گندم و بادمجان، حلیم گندم با مغزیجات، حلیم جو، حلیم دال عدس، مرصع پلو، صیفی پلو، آلبالو پلو، ساطری پلو، شوید باقالی پلو، شوید پلو با لوبیا چشم بلبلی، دم پخت گوجه ۱، دم پخت گوجه ۲، هویج پلو، سبزی پلو، ماش پلو، پلو مخلوط، لپه پلو، قیمه پلو، کلم قمری پلو، کلم پلو، کلم پلو با قارچ، کلم پلو با سویا، دمی شیرازی، عدس پلو ساده، عدس پلو با سویا، عدس پلو با کدو حلوایی، عدس پلو با قارچ، لوبیا قرمز پلو، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۲، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، نخود فرنگی پلو ۲، پلوی آلو اسفناج، انار پلو، گشنیز پلو با سویا، لبو پلو، بادمجان پلو ۱، بادمجان پلو ۲، رب پلو، بلغور پلو، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش شهد فسنجان، خورش فسنجان با اسفناج، خورش قیمه، خورش قورمه سبزی با سویا، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش کرفس ۱، خورش کرفس ۲، خورش آلو اسفناج، خورش به و آلو، خورش به، خورش آلو و قیسی، خورش تره سویا، خورش قیمه بادمجان، خورش قیمه آلو، خورش بادمجان، خورش کدو بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با سویا ۲، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش بامیه بادمجان، خورش دال عدس با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش قارچ و آلو، خورش قارچ و لوبیا سفید، خورش لوبیا سبز، خورش کدو حلوایی، خورش کدو خورشتی، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش کلم بروکلی با قارچ، خورش هویج و به، خورش گوجه سبز، خورشت قیمه قارچ، خورش قیمه بادمجان، خورشت کنگر، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم قمری، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ کلم برگ، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ کاهو سبز، سوپ جو و اسفناج، کباب تابه گیاهی، کتلت عدس ۱، کتلت عدس ۲، کتلت اسفناج، کتلت هویج و سیب زمینی، کتلت ذرت، کتلت سیب زمینی و حبوبات، کتلت سویا با گندم جوانه زده، برگر کدو خورشتی، برگر لوبیا سفید، برگر لوبیا چشم بلبلی، پن کیک سیب زمینی، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، دلمه کلم، دلمه فلفل دلمه ای، دلمه کدو خورشتی، دلمه سیب زمینی، دلمه برگ انگور، کوفته سبزیجات، کماچ ساده، کماچ گندم و جو، کماچ سویا، کماچ قارچ، کماچ مخلوط، شیر سویا، پنیر سویا، فرنی سویا، کشک سویا، سس گل کلم، سس مایونز گیاهی، سس گندم جوانه زده، سس نخود جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۱، سس گوجه فرنگی ۲، سس معطر، سس مخصوص ۱، سس مخصوص ۲، سس زیتون، سس جعفری، سمنو با گندم و جو، سمنو با رب انار.
- خوردنی های مضر: چای، قهوه و نسکافه، سرخ کردنی ها، قند و شکر و شیرینی جات قنادی و مصنوعی، غذاهای فریز شده، غذاهای پخته شده و زودپز، غذاهای چرب و پر حجم، سوسیس و کالباس، غذاهای کنسرو شده، پیتزا و غذاهای ساندویچی، ادویه جات تند، نوشابه های گازدار، سس و رب، مخلوط ماست و سرکه یا ماست و آبلیمو، مرغ و تخم مرغ ماشینی، ماکارونی، ماست زیاد، شور و نمک زیاد، تنقلات مصنوعی، ترشیجات صعنتی، آب یخ، گوشت زیاد، غذاهای رستوران، غذاهای مانده و بیات، استعمال انواع دخانیات، نوشابه های الکلی، غذاهای ناسازگار با مزاج انسان، استفاده از مایعات در هنگام غذاخوردن، عدم استفاده از غذاهای خارج از منزل، عدم استفاده از چند نوع غذا بر سر یک سره، عدم استفاده از دخانیات، پرهیز از سرپا غذاخوردن و رعایت آداب سفره، نخوردن سوپ همراه غذا.
نکته:
- اگر با مصرف کنجد گرمی احساس کردید کنارش مقداری ماست بخورید.
- فحش و کلمات منفی می تواد بیماری زا باشد، امید، سیستم دفاعی بدن را تقویت می کند.
- نقص ایمنی مادرزادی: نقص ایمنی مادرزادی نقایصی در سیستم ایمنی می باشد که از زمان تولد وجود خواهد داشت و منجر به عفونت های مکرر و اختلال رشد طبیعی می شود. این بیماری از هنگام تولد وجود دارد و به طور ژنتیکی و به علت یک ژن غیرطبیعی ایجاد خواهد شد. در نقص ایمنی، مادرزادی سیستم ایمنی ناقص است و نمی تواند به طور مؤثر با عفونت ها مقابله کند، در نتیجه عفونت ها شدیدتر و بیشتر تکرار می شوند و ممکن است تهدیدی برای زندگی باشند. همچنین ممکن است رشد کودک تحت تأثير قرار بگیرد. در کودکان، نقص ایمنی معمولاً باعث بیماری زمینه ای می شود. در موارد نادر این بیماری ارثی است و از هنگام تولد وجود دارد.
- انواع نقص ایمنی مادرزادی: علت نقص های ایمنی مادرزادی یک ژن غیرطبیعی است. این ژن یا در رابطه باکروموزوم X است یا به صورت اتوزوم مغلوب به ارث می رسد. نوع نقص ایمنی به بخشی از سیستم ایمنی که مبتلا است بستگی دارد. شایع ترین نوع نقص ایمنی (آگاماگلوبولینمی) است، بیماری ای که فقط پسران را مبتلا می کند. در این بیماری عفونت های شدید باکتریایی به خصوص در ریه مکرراً رخ می دهند، زیرا تولید پادزهرها غیرطبیعی است. انواع کم خطرتر نقص ایمنی ممکن است در تولید بعضی انواع پادزهرهای خاص توسط سیستم ایمنی اختلال ایجاد کنند. بیماری گرانولوماتوز مزمن (CGD) نوع دیگری از نقص ايمنی مادرزادی است. در این بیماری فاگوسیت ها (گلبول های سفیدی که مسئول کشتن و نابود کردن باکتری ها و قارچ ها هستند) نمی توانند عملکرد درستی داشته باشند. در نتیجه کودکی که مبتلا به این بیماری است ممکن است به دفعات عفونت های باکتریایی و قارچی بگیرد، بخصوص در پوست، ریه ها و استخوان ها. نقص ایمنی مرکب شدید (SCID)، بیماری است که با این بیماری کودک نمی تواند با عفونت ها مقابله کند زیرا هم پادزهرها و هم گلبول های سفید کمبود دارند.
- چه اقداماتی در بیماری نقص ایمنی مادرزادی باید انجام شوند: اگر تصور شود جنین در معرض خطر است امکان غربالگری برای نقص ایمنی مادرزادی در حین حاملگی وجود دارد. اکثر مواقع زمانی که کودک به طور دائم عفونت های معمول را می گیرد و یا اختلال رشد دارد به نقص ایمنی مادرزادی مشکوک می شوند. ممکن است پزشک برای اندازه گیری پادزهرها و گلبول های سفید و ارزیابی عملکرد سیستم ایمنی کودک آزمایش های خونی ترتیب دهد. گاهی تشخیص ژن غیر طبیعی با آزمایش خون امکان پذیر است تمام عفونت ها در کودک مبتلا به نقص ایمنی مادرزادی بایستی بلافاصله درمان شوند و اگر لازم باشد پادزهرهایی داده خواهد شد. اگر کمبود پادزهر وجود داشته باشد می توان آنها را هر هفته از طریق وریدی جایگزین کرد. در بعضی از انواع شدید نقص ایمنی مثل SCID ممکن است پیوند مغز استخوان ضروری باشد و اگر دهنده مناسبی یافت شود این عمل انجام خواهد شد. اگر پیوند موفقیت آمیز باشد، مغز استخوان پیوندی شروع به تولید گلبول های سفید طبیعی کرده و می تواند با عفونت مقابله کند. اگر درمان نقص ایمنی مادرزادی به موقع شروع شود بسیاری از کودکان مبتلا به این بیماری می توانند زندگی طبیعی داشته باشند و میانگین آنان امید به زندگی را دارا هستند. در آینده درمان نقص ایمنی مادرزادی ممکن است شامل ژن درمانی باشد. هدف این درمان جدید، تصحیح نقایص ژنتیکی است که عملکرد سیستم ایمنی را تحت تأثیر قرار می دهد. ممکن است آزمایش های ژنتیک برای بستگان فرد مبتلا انجام شوند. برای زوج هایی که در آنها ژن غیرطبیعی یافت شده است یا آنهایی که یک کودک مبتلا دارند و می خواهند بچه دیگری داشته باشند، باید مشاوره ژنتیکی انجام شود.