بوی بد پا: عبارت است از اگرچه بوی پا مشکلی آزار دهنده و شرم آور محسوب می شود، اما گاهی اوقات ممکن است نشان دهنده مشکل جدی تری باشد. معمولاً این مشکل بیشتر افرادی که تمایل به تعریق شدید دارند، را تحت تأثیر قرار می دهد. در حقیقت، بد بو بودن پاها اغلب با عرق کردن بیش از حد آنها همراه است. تعریق بیش از حد پاها منجر به رشد باکتری هایی می شود که به طور طبیعی روی پاها و داخل کفش ها یا جوراب ها قرار می گیرند. باکتری های شایع مرتبط با بوی پا hominus اورئوس، کورینه باکتریا و Brevibacteria هستند. اگر با این مشکل روبرو هستید، اولین چیزی که باید به آن توجه کنید رعایت بهداشت پا است. مشکل بوی پا فقط به ماه های تابستان محدود نمی شود. در واقع، افراد مبتلا به پاهای بدبو و عرق کرده احتمالاً در تمام طول سال با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند.
علت:
- عوامل قارچی
- استرس روزمره
- عفونت باکتریایی
- زیاد ایستادن بر روی پا
- عدم رعایت بهداشت فردی
- برخی جراحات در بافت ساختمانی پا
- پوشیدن یک کفش به صورت مداوم و هر روز
- شرایط پزشکی دیگر مثل بیماری تیروئید یا دیابت.
- تغییرات هورمونی در بدن (مخصوصاً در نوجوانان و زنان باردار)
- ورزشکارانی که مشکل عفونتهای قارچی مانند «بیماری پای ورزشکاران» دارند.
- تعریق بیش از حد (هایپرهیدروز: عارضه ای که هر قسمت از بدن از جمله پاها را هدف قرار می دهد).
تشخیص:
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- کفش های خود را تمیز کنید: یک ضد عفونی کننده کفش مناسب خریداری کرده و به طور منظم کفش های خود را با آن تمیز کنید.
- پاهایتان را روزانه بشویید: شستن سریع پاها با آب و صابون در زیر دوش کافی نیست. باید کف، بین انگشتان و تمام بخش های پاها را به طور کامل و خوب بشویید.
- پاها را خوب خشک کنید: پس از بیرون آمدن از حمام، پاهایتان را کاملاً خشک کنید. در صورتی که پاهایتان خیس هستند یا رطوبت دارند، از پوشیدن جوراب یا کفش خودداری کنید.
- به پاهایتان پودر بپاشید: قبل از پوشیدن کفش، پاهای خود را با پودر پا یا نشاسته ذرت بپاشید. اگر انجام این کار جواب نداد، بهتر است یک ضد عرق برای پاهای خود خریداری کنید.
- استفاده از الکل: اگر بوی بد پای شما از بین نمی رود باید به سراغ یک راه بسیار اساسی بروید. استفاده از الکل می تواند بهترین گزینه برای رفع بوی پا باشد. یک دستمال را به مقداری الکل آغشته کنید و به کمک آن پای خود را کاملاً تمیز کنید. بین انگشتان را کاملاً با الکل شست شو دهید تا دیگر اثری از بو باقی نماند.
- داروهای تجویزی: پزشک با تجویز دارو می تواند عرق کردن بیش از اندازه را درمان کند. این داروها در ابتدا مانع از عرق کردن می شوند، اما ممکن است خطرناک باشند، زیرا جلوی مکانیسم طبیعی بدن برای خنک شدن را می گیرند. از دیگر عوارض جانبی مصرف این داروها می توان به موارد زیر اشاره کرد: تپش قلب؛ خشک شدن چشم ها؛ تار شدن دید؛ خشک شدن دهان.
- از چای استفاده کنید: اگر پاهایتان بیش از حد عرق می کنند، آن ها را هرشب باچای سیاه خیس کنید. تانیک اسید موجود در چای سیاه به جلوگیری از تعریق پا و ایجاد بو کمک می کند. دو عدد چای کیسه ای را در یک لیوان آب دم کرده، اجازه دهید تا خنک شود و سپس هر شب ۱۰ دقیقه و به مدت ۱۰ هفته پاهایتان را با آن خیس کنید. پس از گذراندن ۱۰ هفته، می توانید هفته ای یک بار این کار را انجام دهید.
- بوتاکس: راهکار دیگری که برای درمان این عارضه پیشنهاد می شود، بوتاکس (بوتولیوم توکسین) است. این روش تا 87 درصد عرق کردن را کم می کند و نتایج در عرض چند روز بعد از درمان دیده شده و تا چند ماه گاهی اوقات تا یک سال باقی می مانند. بزرگ ترین نقطه ضعف این روش تزریق است که باعث درد می شود و گاهی اوقات تأثیر کمتری بر تعریق پا دارد و بیشتر مناسب زیر بغل است.
- یونتوفورزیس: پزشکان معمولاً برای درمان عرق های شدید در قسمت پا و دست ها این روش را تجویز می کنند. این روش به این صورت است که پاها (یا دست ها) را در یک مخزن آب با جریان برق قرار می دهند. این روش عوارض جانبی بسیار شدیدی ندارد، اما باید هر هفته انجام شود تا نتایج دائمی داشته باشد. از جمله عوارض جانبی این روش می توان به موارد زیر اشاره کرد: اذیت شدن پوست؛ خشک شدن پوست؛ احساس ناراحتی.
درمان طب سنتی:
- مالیدن نمک + آبلیمو.
- از کفی نمد استفاده کنید.
- ساق پا، قوزک پا را حجامت کنید.
- مقداری بومادران را در سرکه حرارت دهید و پاها را شب ها به مدت چند دقیقه در این محلول نگه دارید.
- پوست لیمو خشک کنید، سپس بجوشانید و داخل لگن بریزید و پاها را به مدت 5 الی 10 دقیقه داخل آن نگه دارید.
- پاها را در محلول سرکه، نمک، جوش شیرین قرار دهید و بعد از گذشت 10 الی 20 دقیقه به پاهای خود روغن بنفشه بمالید.
- یک تشت را از آب گرم پر کنید و سرکه سیب را به آن اضافه کنید. نسبت آب به سرکه باید ۴ به ۱ باشد. ۲۰ دقیقه پاهایتان را دورن تشت بخیسانید و بعد از بیرون آوردن پاها از تشت، پاشنه پاهایتان را به آرامی سنگ پا بکشید.
فعالیت:
- از انجام هرگونه فعالیت شدید بدنی که منجر به تعریق زیاد از حد می شود پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه، غذاهای گرم و سرد بدون مصلح غذایی و همچنین مصرف زیاد سیر و پیاز پرهیز کنید.