بوتولیسم: عبارت است از یک نوع مسمومیت غذایی جدی ولی غیر مسری که معمولاً در اثر خوردن غذای آلوده به سمی که شدیداً دستگاه عصبی را متأثر می سازد، رخ می دهد، مسمومیت با این سم به دو شکل دیگر نیز به وجود می آید، بوتولیسم ناشی از زخم و بوتولیسم شیرخواران، بوتولیسم اصولاً دستگاه عصبی مرکزی و دستگاه عضلانی را تحت تأثر قرار می دهد.
انواع بوتولیسم (مسمومیت غذایی):
- بوتولیسم غذایی: این نوع از بوتولیسم در اثر مصرف مواد غذایی حاوی سم بوتولینوم ایجاد میشود.
- بوتولیسم زخم: این نوع از بیماری میتواند در صورت ورود باکتری به زخم باز و تولید سموم در داخل زخم ایجاد گردد. مصرف کنندگان داروهای تزریقی در معرض ابتلا به این نوع بوتولیسم قرار دارند.
- بوتولیسم نوزاد: این نوع از بیماری زمانی اتفاق میافتد که نوزاد باکتری یا هاگ آنها را مصرف کند و این باکتریها در روده رشد کنند. بوتولیسم نوزاد در ایالات متحده، بیشتر از خوردن عسل یا شربت ذرت ناشی میشود. همچنین این باکتری ممکن است به طور طبیعی در مدفوع نوزاد نیز ظاهر شود.
- بوتولیسم روده بزرگسالان: این نوع از بیماری نوعی بوتولیسم نادر است و زمانی اتفاق میافتد که جسم یا باکتری خارجی در دستگاه گوارش یک بزرگسال لانه کند.
- بوتولیسم لاتروژنیک “Latrogenic” : این نوع از بیماری میتواند از طریق مصرف بیش از حد سم بوتولیسم یا بوتاکس رخ دهد. مواردی از این نوع بوتولیسم به دنبال تجویز درمانی بوتاکس ایجاد شده است.
علائم:
- تب وجود ندارد
- استفراغ و اسهال
- خشک شدن دهان
- افتادن پلک های چشم
- تار شدن دید، یا دو تا دیدن
- خورده خورده صحبت کردن
- مشکل در قورت دادن غذا یا مایعات
- ضعف دست ها یا پاها، که نهایتاً ممکن است به فلج نیز بیانجامد
- توانایی های ذهنی دچار اختلال نمی شوند، این علائم در شیرخواران رخ می دهند: یبوست شدید، گریه ضعیف، ناتوانی در مکیدن پستان مادر
علت:
- عفونت غذاها (عمدتاً کنسروی) با باکتری کلستریدیوم بوتولینوم، این باکتری در غذای آلوده یا خوب پخته نشده رشد می کند، با رشد این باکتری در غذا، سم قدرتمندی تولید و ترشح می شود که توانایی جذب از دستگاه گوارش و گسترش به دستگاه عصبی مرکزی را دارد، غذاهایی که با احتمال بیشتری ممکن است باعث بوتولیسم شوند عبارتند از: سبزیجات و میوه هایی که در خانه کنسرو می شوند، ماهی، گوشت، سوسیس خوب پخته نشده، گوشت دوده داده و محصولات لبنی در شیرخواران زیر یک سال، عسل خام یا سایر غذاهای پخته نشده ممکن است باعث بوتولیسم شوند. این باکتری امکان دارد زخم را نیز آلوده سازد و سم ترشح کند.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- شیرخواران
- کنسروهای خانگی، به خصوص باید مراقب باقلا و لوبیای سبز بود.
پیشگیری:
- هیچگاه به شیرخوارن غذای حاوی عسل یا شربت های ضد سرفه ندهید.
- هیچگاه غذایی که قطعاً مشخص نیست خوب پخته یا کنسرو شده است را نخورید.
- اگر قسمتی از قوطی کنسرو بیرون زده است، یا اینکه محتویات آن رنگ یا بوی عجیبی دارند، اصلاً لب به آن نزنید.
- جوشاندن غذا می تواند از بوتولیسم پیشگیری کند، اما بهتر است اطلاعات خود را در مورد جزئیات کنسرو کردن و پختن غذا به طریقه بی خطر، افزایش دهید.
- اگر مشکوک به بوتولیسم هستید، با مرکز بهداشت نزدیک محل خود تماس بگیرید، در صورت قطعی شدن مساله، باید از طریق رسانه ها اطلاع رسانی کرد و غذاهای آلوده را نیز از مغازه ها جمع آوری نمود.
عواقب مورد انتظار:
- با اقدام فوری، پیامد بیماری خوب است، هر چقدر مقدار سم ورودی بیشتر باشد، علائم زودتر آغاز می شوند و وضعیت بیمار نیز خطرناک تر خواهد بود، میزان کلی مرگ و میر 25% الی 10% است.
عوارض احتمالی:
- مرگ
- نارسایی ریوی ناشی از ضعف عضلات تنفسی
- عفونت ریوی در اثر عدم توانایی در بلع مناسب غذا و ورود آن به ریه ها
تشخیص:
- تشخیص بوتولیسم نوزاد پس از آزمایش مدفوع یا نمونه تنقیه “enema” تأیید میشود. اگر پزشک مشکوک به بوتولیسم باشد، درمان میبایست بلافاصله و بدون هیچگونه تعللی با یک ضد سم جهت بازگشت به حالت طبیعی آغاز شود. اگر سابقه و معاینه فیزیکی بیمار، نشان دهنده بوتولیسم باشد، پزشک آن را در نظر میگیرد، اما چون سایر بیماریها علائم مشابهی دارند، به منظور رد این موارد آزمایش تشخیصی لازم است. آزمایشهای تشخیصی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اسکن مغز
- معاینه مایع مغزی نخاعی
- الکترومیوگرافی “electromyography”
- در موارد بسیار حاد ممکن است سم در خون تشخیص داده شود.
- اگر سم در مواد غذایی مصرف شده، معده، استفراغ، مدفوع یا محتویات روده شناسایی شود، تشخیص قطعی بیماری داده میشود.
- آزمایش کلرید ادروفونیوم “edrophonium chloride” جهت تشخیص میاستنی گراویس “myasthenia gravis”
درمان طب نوین:
- توانبخشی: پس از بهبودی، به منظور بهبود گفتار، بلع و سایر عملکردهای شما که تحت تأثیر بیماری ایجاد شده است به درمان نیاز خواهید داشت. این نوع درمان، عملکردهای طبیعی شما را بازمیگرداند و به تقویت هر یک از آنها کمک میکند. توانبخشی بعد از بهبودی از بیماری بوتولیسم بسیار مهم و ضروری است.
- کمک به نفس کشیدن: اگر در تنفس مشکلی دارید، این احتمال وجود دارد تا چند هفته آینده که به تدریج اثرات سم کاهش مییابد، به یک دستگاه تهویه مکانیکی نیاز داشته باشید. دستگاه تهویه هوا “ventilator” از طریق لولهای که از طریق بینی یا دهان به مجاری تنفسی شما وارد میشود، اکسیژن را وارد ریهها میکند.
- تزریق آنتی بیوتیک: به منظور درمان بوتولیسم زخم، آنتی بیوتیک توصیه میشود. این داروها برای انواع دیگر بوتولیسم توصیه نمیشوند، زیرا میتوانند سرعت انتشار سموم را تسریع کنند. نوع دیگری از آنتی توکسین، معروف به گلوبولین بوتولیسم “botulism immune globulin”، به منظور درمان نوزادان استفاده میشود.
- تزریق آنتی توکسین: اگر بوتولیسم ناشی از غذا یا زخم به موقع تشخیص داده شود، آنتی توکسین تزریقی خطر عوارض را کاهش میدهد. آنتی توکسین خود را به سمی متصل میکند که هنوز در خون شما جریان دارد. آنتی توکسین از آسیب سم به اعصاب شما جلوگیری میکند. با این حال آنتی توکسین نمیتواند صدمهای را که قبلاً ایجاد شده است، به حالت اولیه برگرداند. خوشبختانه اعصاب دوباره احیاء میشوند. بسیاری از افراد به طور کامل بهبود مییابند، اما ممکن است ماهها طول بکشد و درمان طولانیتر شود.
- بیماران مبتلا به بوتولیسم باید در بیمارستان بستری شوند. به نوزادان Botulism Immune Globulin Intravenous-Human داده میشود که به آن BIG-V یا BabyBIG نیز میگویند. کسانی که دارای مشکلات تنفسی هستند، در یک دستگاه تنفس قرار خواهند گرفت و ممکن است هفتهها یا ماهها به دستگاه تنفس و همچنین پرستاری شدید نیاز داشته باشند. با گذشت زمان، فلج بیمار ممکن است بهبود یابد. بلافاصله حتی قبل از دریافت نتایج آزمایش تشخیصی به بیمار مشکوک به بوتولیسم، آنتی توکسین تزریق میشود. اگر عفونت ناشی از زخم باشد، لازم است زخم با جراحی درمان شود. ناحیه اطراف زخم برداشته میشود؛ به این فرآیند debridement گفته میشود. آنتی بیوتیکها نیز جهت جلوگیری از عفونت ثانویه تجویز میشوند.
درمان طب سنتی:
- سبزی مرزه بخورید.
- مصرف آبلیمو و مایعات.
- بعد از آب شور، آب سرکه زداینده است.
- مصرف آبلیمو و مایعات در طول روز داشته باشید.
- در دسترس ترین درمان سموم گوارشی، آب است.
- اوکالیپتوس هم همین سم زدایی را انجام می دهد.
- مقداری دارچین یا 1حبه سیر بخورید تا حالتان خوب شود.
- مقداری دارچین یا 1حبه سیر بخورید تا حالتان خوب شود.
- سبزی مرزه خاصیت ضد نفخ و ضد عفونیکنندگی دستگاه گوارش را دارد.
- خاکشیر را در ظرفی برشته کنید تا دانه های خاکشیر باز شود و سپس با آب بلافاصله بخورید.
- ولی قوی ترین زداینده های گوارشی، نعناع و نعنائیان (مثل: پونه، آویشن، شوید و … که نعناع و پونه برترین هایش هستند) می باشند.
- یک قاشق چایخوری دانه شنبلیله را با یک قاشق چایخوری ماست ترکیب و آن را بخورید. (نیازی نیست که دانه های این گیاه را بجوید).
- چند برگ ریحان، کمی نمک دریایی و مقداری فلفل سیاه را به سه قاشق غذاخوری ماست بیفزایید روزانه سه بار این مخلوط را میل کنید.
- بعد ازآب، آب نمک (آب گرم شور) است که هم با استفراغ سم را خارج می کند و هم به لحاظ این که گرمی و لینت دارد از طریق روده دفع می شود.
- گیاهان دارویی ضد سم (پادزهر): باباآدم، بنگ دانه، تاجریزی پیچ، خشخاش، سیاهدانه، شابیزک، شاهدانه، میخک، زغال فعال، قهوه، کیوی، گریپ فروت، مارچوبه.
- مقداری نمک و شکر سرخ و گلاب و آب گرم را با هم مخلوط کنید و بخورید یا دچار استفراغ و یا دچار اسهال می شوید و با این کار تمامی فضولات بدن دفع خواهد شد.
- برای درمان اورژانسی بهترین راهکار حجامت عام است. مسمومیت از هر عاملی که باشد فرقی نمی کند، بلافاصله بیمار را باید حجامت کرد. با حجامت بیمار را به وضعیت عادی بر می گردانید.
- برای درمان اورژانسی بهترین راهکار حجامت عام است. مسمومیت از هر عاملی که باشد فرقی نمی کند، بلافاصله بیمار را باید حجامت کرد. با حجامت بیمار را به وضعیت عادی بر می گردانید.
- سپس با داروهای قی آور مثل ترکیب (یک استکان گلابی داغ + یک استکان آب ولرم + 2 قاشق غذاخوری نمک دریا) باعث می شوید که بیمار بالا بیاورد و معده و کبد از وجود عامل مسمومیت زا پاکسازی گردد.
- سپس با داروهای قی آور مثل ترکیب (یک استکان گلابی داغ + یک استکان آب ولرم + 2 قاشق غذاخوری نمک دریا) باعث می شوید که بیمار بالا بیاورد و معده و کبد از وجود عامل مسمومیت زا پاکسازی گردد.
- اگر مدت زیادی در حدود 3 ساعت و بیشتر از مسمومیت گذشته باشد می توان به بیمار داروی مسهل مثل (دم کرده 2 قاشق غذاخوری گل سرخ + یک قاشق غذاخوری برگ سنا) را داد تا با کمک اسهال عامل مسمومیت از تن بیمار دفع گردد.
- اگر مدت زیادی در حدود 3 ساعت و بیشتر از مسمومیت گذشته باشد می توان به بیمار داروی مسهل مثل (دم کرده 2 قاشق غذاخوری گل سرخ + یک قاشق غذاخوری برگ سنا) را داد تا با کمک اسهال عامل مسمومیت از تن بیمار دفع گردد.
- برای برطرف کردن انواع مسمومیت باید عملی انجام دهید تا استفراغ کنید و غذاهای خورده شده را خارج سازید، بعد یک فنجان روغن زیتون بنوشید و پس از آن آب گوجه فرنگی بخورید و مصرف گوجه فرنگی را تا بهبودی کامل ادامه دهید.
- برای برطرف کردن مسمویت غذایی باید ۲۵۰ گرم پوست شکوفه های خرمای نر را در نیم لیتر آب بجوشانید تا به نصف برسد، بعد آب آن را صاف کرده و با هم وزنش شکر قوام آورید و صبح و شب، هر مرتبه یک قاشق سوپخوری از آن را میل فرمایید. در ضمن خوردن آلو نیز در این مورد مفید خواهد بود.
درمان مسمومیت گوارشی:
- حجامت عام
- بعد از آب شور، آب سرکه زداینده است.
- در دسترس ترین درمان سموم گوارشی، آب است.
- اوکالیپتوس هم همین سم زدایی را انجام می دهد.
- استفاده از داروهای استفراغ آور مانند: ترکیب یک استکان گلاب داغ + یک استکان آب ولرم + 2 قاشق غذاخوری نمک دریا.
- ولی قوی ترین زداینده های گوارشی، نعناع و نعنائیان (مثل: پونه، آویشن، شوید و … که نعناع و پونه برترین هایش هستند) می باشند.
- بعد از آب، آب نمک (آب گرم شور) است که هم با استفراغ سم را خارج می کند و هم به لحاظ این که گرمی و لینت دارد از طریق روده دفع می شود.
- برای مسمومیت بیش از سه ساعت، استفاده از داروهای مسهل مانند؛ ترکیب دم کرده 2 قاشق غذاخوری گل سرخ + یک قاشق غذاخوری برگ سنا (تا به کمک اسهال عامل مسمومیت از بدن خارج شود).
برگرداندن زهر خورده شده:
- برای برگرداندن دارو یا خوراک مسموم کننده و یا زهر خورده شده؛ باید فلفل ساییده شده را با روغن گاو مخلوط کرده و بخورید.
پیشگیری مسمومیت از آهک، آمونیاک، سود و پتاس:
- به جهت اینکه در اثر بخار یا بوی اینگونه موادها مسموم نشوید باید آب لیمو بخورید و نیز یک قطعه پنبه را در آب لیمو فرو کنید و داخل سوراخ بینی قرار دهید تا بخار آنها داخل بینی نشود.
مسمومیت از دود و دم زغال:
- مرتب آمونیاک را جلوی بینی او بگیرید و یک قاشق چایخوری جوش شیرین را در یک فنجان آب ولرم مخلوط کنید و کم کم به بیمار بخورانید.
- برای برطرف کردن مسمومیتی که از دود یا دم زغال ایجاد شده است، باید فوراً بیمار را به هوای آزاد برده و با تنفسی مصنوعی او را به هوش آورید، بعد چند قطره سرکه را با آب مخلوط کنید و به او بخورانید.
مسومیت از گشنیز:
- برای برطرف کردن مسمومیتی که از خوردن گشنیز به وجود آمده باشد باید پس از استفراغ کردن شیر و تخم مرغ بخورید.
پادزهر سم های بدن:
- آب گریپ فروت بخورید.
- یک قطعه آهن را بر شعله آتش گرفته تا سرخ شود، بعد در ظرف آب بیاندازید و آن آب را بنوشید.
- خوراکی هایی که سم های بدن را دفع می کنند عبارتند از: آب دمکرده آویشن شیرازی، آب برگ درخت توت، آب سیب درختی، انجیر با مغز گردو، شوید با عسل، بادیان، سنجد و فندق تلخ. ضمناً می توانید صبح ناشتا آب شاهی تازه را بگیرید و یک فنجان از آن را بنوشید.
پادزهر سم غذاها:
- به مقدار نصف لیوان عرق بهارنارنج بنوشید و چند عدد فندق و چند عدد انجیر را با هم بجوید و بخورید.
- برای رفع سم غذاها؛ تره با عسل، والک و پونه مفید است. همچنین می توانید بعد از مصرف غذا ۱۰ گرم بهار نارنج ساییده شده بخورید.
پادزهر داروهای شیمیایی:
- پادزهر داروهای شیمیایی عبارتند از: پرتقال، آب دم کرده برگ کاسنی، آب جوشانده ریشه کاسنی و عسل.
پادزهر مسهل های شیمیایی:
- روغن بادام شیرین پادزهر مسهل های شیمیایی می باشد.
پادزهر داروهای سمی:
- جهت رفع ضرر داروهای سمی باید آب برگ درخت بید را بگیرید و یک فنجان از آن را بنوشید.
- مقداری تخم شلغم را نرم بسایید، بعد با عسل مخلوط کنید و بخورید.
پادزهر داروهای خواب آور:
- برای رفع ضرر داروهای خواب آور باید یک قاشق قهوه خوری نمک و ۴۰ گرم قند را در یک لیتر آب حل کنید و شب ها هنگام خواب، هر مرتبه یک لیوان از آن را بنوشید.
پادزهر قارچ های سمی:
- پادزهرها برای رفع ضرر قارچ های سمی عبارتند از: مخلوط نمک و سرکه، آب جوشانده ترب یا آب ترب خام، آب دم کرده پونه، آب جوشانده براسیون و گلابی.
پادزهر نیکوتین سیگار:
- شاهی یا آب شاهی تازه پادزهر نیکوتین سیگار است.
پادزهر سم تریاک:
- آب لیمو، قهوه و صعتر فارسی پادزهر. سم تریاک هستند.
- در صورت مسمومیت از تریاک نیز می توانید فلفل سیاه نرم را بجوشانید و آب آن را دایم بخورید و قی کنید.
- سی گرم ریشه درختچه زرشک را در یک لیتر آب ۱ ساعت بخیسانید، بعد در همان آب بجوشانید، سپس آب آن را صاف و با عسل شیرین کرده و صبح، ظهر و شب، هر مرتبه یک فنجان از آن را بنوشید.
پادزهر سم فسفر:
- روغن زیتون ضد سم فسفر است.
پادزهر سم شوکران:
- صعتر فارسی ضد سم شوکران است.
پادزهر اسیدبوریک:
- آب لیمو يا جوهرلیمو (اسیدلیمو) ضد سم اسیدبوریک است.
پادزهر سم سیانور:
- قهوه ضدسم سیانور خواهد بود.
پادزهر سم سرب یا جیوه:
- آب انگور ضد سم سرب و سم جیوه است.
پادزهر مشروبات الكلى:
- آب ليمو پادزهر مشروبات الکلی است.
کم کردن مستی:
- بوییدن مرزنجوش مستی را کاهش می دهد.
برطرف کردن مستی:
- جهت برطرف کردن مستی (هوش آمدن)، باید یک فنجان اشک مو را بنوشید تا به هوش آیید.
درمان مسمومیت ناشی از بمب میکروبی یا شیمیایی:
- حجامت عام.
- خوردن سیب درختی (ناشتا و در اوقات دیگر)
- خوردن آب سیب مداوم (هر 2 الی 3 ساعت یک بار)
- برای درمان تکمیلی در افراد شیمیایی از بادکش وسیع ریه استفاده می کنیم.
درمان مسمومیت ناشی از رادیواکتیو:
- استفاده از گوشت لاک پشت
- مصرف تخم لاک پشت (تخم لاک پشت از گوشت آن بهتر است)
درمان مسمومیت ناشی از قرص برنج:
- حجامت عام
- خوردن سیب درختی (ناشتا و در اوقات دیگر)
- خوردن آب سیب مداوم (هر 2 الی 3 ساعت یک بار)
درمان مسمومیت ناشی از آلودگی هوا:
- سکنحبین، دم نوش به یا گلسرخ، ماءالشعیر طبی و … نیز مفیدند.
- از آب نارنج یا لیمو ترش تازه روی غذا و سالاد خود استفاده کنید.
- از انواع سبزیها استفاده کنید و مصرف آنها در حدی باشد که نفخ نکنید.
- در بین میوه ها، لیمو شیرین، انار شیرین، سیب شیرین و نارگیل را مصرف کنید.
- در وعده صبحانه می توانید کره و عسل یا مرباهای سیب، به و انجیر یا تخم مرغ عسلی میل کنید.
- از بین نوشیدنی ها، آب سیب شیرین، شربت لیموترش عسل با گلاب، شیر گرم عسل با گردو جزو بهترین گزینهها هستند.
- از مصرف غذای غلیظ و دیر هضمی مانند فست فودها، سرخ کردنی ها، حلیم، کله پاچه، ماکارونی، لازانیا، الویه و… پرهیز کنید.
- بهترین غذاها در این شرایط، خورشت، سوپ یا آش های پر سبزی حاوی جو، کدو مسما یا حلوایی، هویج، شلغم، اسفناج، کمی جعفری، گشنیز، پیاز و … است.
- از مهم ترین توصیه های غیرغذایی: شب زود خوابیدن است. همچنین چند کاسه سرکه یا پیاز و نارنج چهارقاچ در برخی نقاط خانه قرار دهید. استفاده از دستگاه بخور هم مناسب است.
داروها:
- ایپکاک
- مانیتول
- سوکسیمر
- دیمرکاپرول
- سدیم بیکربنات
- استیل سیستئین
- اکتیویتد شارکول
- تزریق سرم ضد سم بوتولیسم جلوی بدتر شدن بیمار را میگیرد، سرم ضد سم از سرم اسب مشتق میشود، که علیرغم اینکه زندگی فرد را ممکن است نجات دهد، اثرات جانبی جدی دارد.
- معمولاً دارویی برای مسمومیت غذایی تجویز نمی شود. البته اگر علائم شدید باشند (استفراغ طول کشید، دل پیچه شدید شکم)، و عامل مسمومیت غذایی معمولاً باشد، ممکن است آنتی بیوتیک تجویز شود.
فعالیت:
- به هنگام بستری بودن در بیمارستان، استراحت در تخت لازم است، پس از درمان، فعالیت های عادی را تدریجاً از سر گیرید.
- استراحت در رختخواب به هنگام مراحل حاد مسمومیت. دسترسی آسان به توالت مهم است.
رژیم غذایی:
- معمولاً تزریق مایعات و تغذیه داخل وریدی به هنگام بستری شدن بیمار لازم است، زیرا بیمار در بلع مشکل دارد، پس از درمان، رژیم غذایی خاصی توصیه نمی شود.
- مایعات شامل محلول خوراکی گلوکز، اکلترولیت و سوپ، در مایعات از نمک و شکر استفاده کنید تا بهتر بتوانند جذب شده و جایگزین مایعات از دست رفته شوند. حتی در صورتی که استفراغ ادامه داشته باشد سعی کنید مایعات را کم کم دریافت کنید.
- بهتر است به تدریج از خوردن غذاهای جامد خودداری کنید تا زمانی که استفراغ و اسهال تمام نشده باشد و در عوض با خوردن غذاهایی با هضم ساده و کم چرب، مجدداً به رژیم غذایی عادی خود بازگردید. کراکر نمکی، ژلاتین، موز، برنج، جو دوسر، سوپ بلدرچین، سیب زمینی شیرین، سبزیجات آب پز، نان تست، نوشیدنی های بدون کافئین (لیموناد زنجبیلی، آبجو ریشه)، آب میوه های رقیق شده طبیعی یا نکتارها، نوشیدنی های ورزشی.
- خوردنی های مضر: برای جلوگیری از ناراحتی معده، سعی کنید از غذاهای کم هضم زیر استفاده نکنید، حتی اگر فکر میکنید احساس بهتری خواهید داشت: محصولات لبنی، به ویژه شیر و پنیر، غذاهای چرب، غذاهای پرادویه، مواد غذایی با قند زیاد، غذاهای تند، غذاهای سرخ شده، همچنین باید از مصرف این چیزها نیز بپرهیزید: کافئین (سودا، نوشیدنی های انرژی زا ، قهوه)، الکل، نیکوتین، اگرچه مسمومیت غذایی بسیار آزاردهنده است، خبر خوب این است که اکثر افراد طی ۴۸ ساعت کاملاً بهبود می یابند.مسمومیت غذایی در مواردی می تواند تهدید کننده زندگی باشد، با این حال CDC می گوید این اتفاق بسیار نادر است.
- خوردنی های مفید: شربت آبلیمو عسل،
نکته:
- در مسمومیت های دارویی، افراد در این نوع بیماری ها یا به کما می روند و یا دیالیز می شوند، افراد به کما رفته را حجامت کردن بلافاصله به هوش آمدند و حالشان خوب شد، اما افرادی که دیالیز می کردند معمولاً با عوارض، همراه هستند، رزمنده ای بود وقتی که شیمیایی شدند می گفت من 12 نفر را در آن حال توانستم حجامت بکنم و بعداً آن 12 نفر مشکلی پیدا نکردن و بقیه یا شهید شدند و یا دچار مشکلات سخت شدند.
- مسمومیت غذایی و دارویی مشکلی است که بسیار خطرناک است. در بسیاری از موارد منجر به فوت می گردد. پس همه باید در این مورد اطلاعات دقیقی داشته باشیم تا بتوانیم از جان خود و اطرافیان مراقبت نماییم.
- در مسمومیت های دارویی، افراد در این نوع بیماری ها یا به کما می روند و یا دیالیز می شوند، افراد به کما رفته را حجامت کردن بلافاصله به هوش آمدند و حالشان خوب شد اما افرادی که دیالیز می کردند معمولاً با عوارض، همراه هستند، رزمنده ای بود وقتی که شیمیایی شدند می گفت من 12 نفر را در آن حال توانستم حجامت بکنم و بعداً آن 12 نفر مشکلی پیدا نکردن و بقیه یا شهید شدند و یا دچار مشکلات سخت شدند.
- چگونه مواد غذایی آلوده می شوند: پاتوژنها را میتوان تقریباً در تمام غذایی که انسان میخورد یافت. با این حال، گرمای پخت و پز معمولاً عوامل بیماری زای موجود در غذا راقبل از مصرف از بین میبرد. غذاهای خام منبع معمول مسمومیت غذایی هستند زیرا روند پخت و پز را طی نمیکنند. گاهی اوقات، مواد غذایی از طریق مدفوع با ارگانیسمها تماس پیدا میکند. این معمولاً زمانی اتفاق میافتد که شخصی که مواد غذایی را آماده میکند، دستهای خود را قبل از پختن نشوید. گوشت، تخم مرغ و لبنیات غالباً آلوده هستند. همچنین ممکن است آب با ارگانیسمهایی که باعث بیماری میشوند آلوده شود.
- چه کسی در معرض مسمومیت غذایی است: هر کس میتواند دچار مسمومیت غذایی شود. از نظر آماری تقریباً هر فرد حداقل یک بار در زندگی خود با مسمومیت غذایی روبرو خواهد شد. برخی جمعیتها بیشتر از سایرین در معرض خطر هستند. خطر عفونت و عوارض ناشی از مسمومیت غذایی در افراد با سیستم ایمنی ضعیف یا بیماری خود ایمنی بیشتر است. زنان باردار جزو جمعیت پرخطر محسوب میشوند، زیرا بدن آنها در دوران بارداری در حال سازگاری با تغییرات متابولیسمی و سیستم گردش خون میباشند. همچنین افراد سالخورده با خطر بیشتری مواجه هستند، زیرا سیستم ایمنی بدن آنها ممکن است به سرعت به ارگانیسمهای عفونی پاسخ ندهد. کودکان نیز به عنوان جمعیت در معرض خطر در نظر گرفته میشوند، زیرا سیستم ایمنی بدن آنها به اندازه بزرگسالان تکامل نیافته است. کودکان خردسال براحتی تحت تأثیر کم آبی ناشی از استفراغ و اسهال قرار میگیرند.