کاربر

درمان بلع جسم خارجی

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

بلع جسم خارجی: عبارت است از هر فردی ممکن است جسم خارجی را ببلعد. اگرچه، نوزادان و کودکان نوپا، دارای کنجکاوی و گرایش طبیعی برای قرار دادن اجسام در دهان خود هستند، که ریسک آن ها را نسبت به بزرگسالان افزایش می دهد. در بسیاری از موارد، در صورت بلع جسم خارجی، مجرای گوارشی، جسم بلعیده شده را فرآوری می کند و جسم به صورت طبیعی از بدن خارج می شود، در موارد دیگر، جسم گیر کرده یا در مسیر خود در بدن، ایجاد آسیب کند. در این صورت، لازم است برای درمان به پزشک مراجعه شود. براساس شرایط، گاهی اوقات پزشک حتی جراحی را نیز پیشنهاد می کند.

علائم:

  1. سرفه
  2. خفگی
  3. اختلال تنفس
  4. خس خس کردن
  5. معمولاً احتمال غفلت از علائم بلع جسم خارجی وجود ندارد. در صورتی که جسم، مسیر هوایی را مسدود کند، شخص فوراً متوجه علائم می شود.
  6. علائم احتمالی که در زمان گیر کردن جسمی در مری یا روده ایجاد می شود، عبارت اند از: استفراغ، اوغ زدن، جاری شدن آب از دهان، درد قفسه سینه یا گلو، امتناع از خوردن، درد شکمی، تب.
  7. اگر جسمی به مدت طولانی بدون درمان در بدن گیر کند، می تواند باعث عفونت شود. این امر می تواند منجر به درد قفسه سینه، سرفه خلط آور و خس خس شود. گاهی به همراه این علائم، تب نیز وجود دارد.
  8. اگر کودک جسمی را به آسانی بلعیده و در گلوی او گیر نکرده باشد، ممکن است هیچگونه علائم فوری ایجاد نشود. جسم، دیگر وارد مجرای گوارشی شده است، یا به طور طبیعی خارج می شود یا در صورت وجود مشکل در خروج، بعدا خودش را نشان می دهد.

عوامل افزایش دهنده خطر:

  1. در صورتی که هیچ کس مراقب یک کودک نوپا نباشد، هرآنچه که می تواند در داخل دهان او جا گیرد، ممکن است در نهایت به آن وارد شود. همواره باید با دور نگه داشتن این اشیاء از دسترس کودک، محیط بازی او را ایمن کرد.
  2. اغلب اوقات کودکان نو پا و نوزادان با قرار دادن اشیاء در دهان خود، آن ها را کشف کرده و در مورد آن ها می آموزند، اغلب افرادی که جسم خارجی را می بلعند، زیر ۳ سال هستند، ریسک بلع جسم خارجی خطرناک در کودکان، زمانی که با نظارت اندک یا بدون نظارت رها می شوند، افزایش می یابد. این ریسک، زمانی که اجسام زیر در دسترس آن ها قرار دارند، بیشتر هم می شود: سکه، باتری کوچک، دکمه، مهره، سنگ، میخ، پیچ، سنجاق، آهنربای کوچک.

پیشگیری:

  1. به خاطر داشته باشید، هرکسی امکان دارد تصادفاً یک جسم خارجی را ببلعد.
  2. با دور نگه داشتن اجسام کوچک از دسترس نوزادان و کودکان نوپا، می توان از این مسئله جلوگیری کرد.
  3. از قرار دادن اجسام خارجی کوچک در دهان خود به خصوص آن هایی که می توانند از گلو به پایین بلغزند و مسیر هوایی را مسدود کنند پرهیز کنید.

تشخیص:

  1. پزشک، یک تست اشعه ایکس را برای تعیین محل جسم انجام می دهد یا در صورتی که فرد نتواند به راحتی نفس بکشد، برای مشاهده مسیر هوایی، برونشوسکوپی انجام خواهد داد. برونشوسکوپی، فرآیندی است که در آن، پزشک از لوله ای باریک و شامل دوربین به نام برونشوسکوپ برای مشاهده مسیر هوایی استفاده می کند. پزشک در هنگام تشخیص، علائم دیگر را نیز در نظر خواهد گرفت. امکان تهیه لیستی از علائم که نشانه بلع جسم خارجی است، نیز وجود دارد.

درمان طب نوین:

  • درمان به وضعیت فرد بستگی دارد.
  • اجسام تیز می توانند مری یا روده را سوراخ کنند. باتری های کوچک، مانند باتری ساعت می تواند باعث آسیب بافتی شود. این اجسام باید فوراً خارج شوند.
  • اگر به علت انسداد مسیر هوایی، فرد به سختی بتواند نفس بکشد، معمولاً نیاز به درمان اورژانسی است. جسم خارجی می تواند با استفاده از تمرین هایملیک یا CPR از بدن خارج شود.
  • شاید لازم باشد منتظر علائمی مانند استفراغ، تب یا نشانه های درد ماند. همچنین ممکن است پزشک از فرد بخواهد مدفوع خود را بررسی کند تا مطمئن شود شیء از بدن خارج شده است.
  • در صورتی که فرد به خاطر جسم خارجی سرفه نمی کند و به نظر می رسد آن را به طور کامل بلعیده است، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد منتظر بماند و ببیند آیا بدن به طور طبیعی آن را دفع می کند.
  • اگر جسم خارجی باعث درد یا آسیب به روده ها یا مری شده باشد، احتمالاً پزشک فوراً مشکل را درمان خواهد کرد. برای این کار گاهی نیاز به جراحی یا آندوسکوپی برای خارج کردن جسم بدون سوراخ کردن روده ها یا مری باشد. آندوسکوپی از یک لوله کوچک به همراه دوربین و ابزارهای جراحی کوچک استفاده می کند. پزشک، آن را از طریق دهان وارد مری می کند تا جسم خارجی را بیرون آورد.

درمان طب سنتی:

  • برای خارج کردن تیغ ماهی یا استخوان یا خار که در گلو مانده باشد با مشت زدن به پشت گردن و میان دو کتف یا با وسیله دیگری آن را از گلو خارج کنید. اگر فرو رفته باشد روغن نیم گرم را جرعه جرعه بنوشید و غرغره کنید یا با تکرار سرفه های شدید آن را خارج سازید. اگر آن شیء خورده شده باشد بدون آنکه دست و پای خود را گم کنید به او پوره سیب زمینی خام را زیاد بخورانید تا دور آن شیء را بگیرد و به راحتی از بدن خارج شود.

خارج کردن زالو یا کرم داخل گلو:

  • آب نمک را در گلو غرغره کنید.
  • سرکه را اندک اندک بنوشید و در گلو هم غرغره کنید.
  • افسنطین رومی را بجوشانید و آبش را با سرکه مخلوط و کمی بخورید. چندین مرتبه هم در گلو غرغره کنید.
  • قدری نمک و پودر خردل و نشادر را نرم کرده و با سرکه مخلوط کنید و چندین مرتبه در گلو غرغره و بعد از دهان خارج کنید.
  • اگر هنگام نوشیدن آب یا به هر نحو دیگری کرم یا زالویی داخل گلو رفته باشد، یک لیوان آب لیمو را به مرور، کم کم میل کنید.

فعالیت:

  • تا زمان بهبودی کامل از انجام هرگونه فعالیت بدنی پرهیز کنید.

رژیم غذایی:

  • سعی کنید تا بهبودی کامل چیزی نخورید.

نکته:

  • بلع یک جسم مغناطیسی، وضعیت اورژانسی ایجاد می کند. در صورت بلع جسم مغناطیسی، فوراً به دنبال مراقبت پزشکی برآیید.
error: محتوا محافظت شده می باشد.