بزرگ شدن قلب: عبارت است از بزرگش شدن قلب یا کاردیومگالی یعنی قلب شما بزرگتر از حد طبیعی است. بزرگ شدن قلب یک بیماری نیست، اما علامت یک نقص یا بیماری قلبی است که باعث می شود قلب سخت تر کار کند، از علل بزرگ شدن قلب می توان به فشارخون بالا و مشکلات دریچه های قلب اشاره کرد. قلب بزرگتر می تواند خون را به طور موثر تر نسبت به یک قلب عادی پمپ کند، بزرگ تر شدن قلب می تواند منجر به عوارضی مانند سکته مغزی و نارسایی قلبی شود.
علائم:
- نفس
- خستگی
- غش کردن
- تنگی سرگیجه
- درد قفسه سینه
- کاهش هوشیاری
- ریتم قلب نامنظم (آریتمی)
- درد در بازوها، پشت، گردن یا فک
- تورم در پاها و مچ پا ناشی از ایجاد مایع (ادم)
- گاهی اوقات بزرگ شدن قلب باعث ایجاد نشانه ای نمی شود.
علت:
- عوارض حاملگی
- سوء تغذیه شدید و مزمن
- برخی از عفونت های ویروسی
- اضطراب و استرس های شدید
- غلبه بلغم در قلب به وجود آمده است.
- مصرف داروهای شیمی درمانی برای درمان سرطان
- اختلالات تیروئید: کم کاری تیروئید و پر کاری تیروئید می تواند منجر به مشکالت قلبی، از جلمه قلب بزرگ شود.
- بیماری عضله قلب (کاردیومیوپاتی): همانطور که ضخیم شدن و سخت شدن عضله قلب در حال پیشرفت است، قلب شما ممکن است بزرگتر شود و سعی کند خون بیشتری به بدن خود اضافه کنید.
- حمله قلبی: در حین حمله قلبی، جریان خون در رسیدن به بخشی از قلب کاملاً مسدود می شود. عدم وجود خون غنی از اکسیژن به عضله قلب آسیب می رساند و این عارضه موجب بزرگ شدن قلب می شود.
- ضربان قلب نامرتب (آریتمی): اگر ضربان قلب نامنظم دارید، یک ریتم نامنظم قلب می تواند باعث شود که خون در قلب بازگردد و در نهایت به عضله آسیب برساند و در گذر زمان موجب بزرگ شدن قلب می شود.
- بیماری قلبی: چهار دریچه در قلب جریان خون را در مسیر درست نگه می دارد، اگر دریچه ها با شریطی مانند تب روماتیسمی، نقص قلب، عفونت ها (اندوکاردیت عفونی)، اختلالت بافت همبند، داروهای خاص یا درمان های تابشی برای سرطان آسیب ببینند، قلب شما ممکن است بزرگ شود.
- بیماری های نادر: که می تواند قلب شما را تحت تأثیر قرار دهد میتواند از علل بزرگ شدن قلب باشند، مانند آمیلوئیدوز، آمیلوئیدوز یک بیماری است که در آن پروتئین های غیر طبیعی در خون جریان می یابد و ممکن است در قلب رسوب کند که باعث تداخل با عملکرد قلب و باعث افزایش قطر آن می شود.
- آهن بیش از حد: وجود آهن بیش از حد در بدن یا هموکروماتوز، موکروماتوز اختلالی است که بدن شما به طور کامل آهن را متابولیزه نمی کند و باعث می شود که آهن در اندام های مختلف از جمله قلب رسوب کند، این امر می تواند یکی از علل بزرگ شدن قلب باشد که موجب افزاش بطن چپ به علت تضعیف عضله قلب می شود.
- کم خونی: کم خونی یک بیماری است که در آن سلول های قرمز خون به اندازه کافی برای حمل اکسیژن کافی به بافت های بدن وجود ندارد، کم خونی مزمن می تواند یکی از علل بزرگ شدن قلب باشد و منجر به ضربان قلب سریع یا نامنظم شود، قلب شما باید خون بیشتری را پمپ کند تا کمبود اکسیژن در خون را جبران کند.
- علت بزرگ شدن قلب می تواند ناشی از شرایط کار کردن آن، سخت تر از حد معمول باشد یا عضله قلب دچار آسیب شود، گاهی اوقات قلب به دلیل ناشناخته (ایدوپاتیک) بزرگ و ضعیف می شود. از علل بزرگ شدن قلب می توان به یک بیماری قلبی مادرزادی، آسیب به قلب از حمله قلبی یا ضربان قلب غیر طبیعی (آریتمی) اشاره کرد.
- فشار خون بالا: قلب شما ممکن است نیاز به پمپ کردن بیشتر و قدرتمندتر برای تحویل خون به اندام های بدن داشته باشد که باعث بزرگ شدن و ضخم شدن عضلات قلب می شود. فشار خون بالا می تواند قطر بطن چپ را افزایش دهد و این باعث می شود که عضله قلب در نهایت ضعیف شود. فشارخون بالا همچنین می تواند اتاق های فوقانی قلب را بزرگ کند. به عبارت دیگر فشار خون بالا در آرتریت قلب و ریه ها یا فشار خون ریوی، یکی دیگر از علت بزرگ شدن قلب داشتن فشارخون ریوی است، در این حالت قلب نیاز به پمپ کردن قدرتمند برای انتقال خون بین ریه ها و قلب پیدا می کند و در نتیجه، سمت راست قلب بزرگ می شود.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- حمله قلبی
- بیماری قلبی
- فشار خون بالا
- بیماری قلبی مادرزادی
- سابقه خانوادگی قلب بزرگ یا کاردیومیوپاتی
- عروق مسدود شده در قلب (بیماری عروق کرونر)
پیشگیری:
- کنترل عوامل خطر برای بیماری عروق کرونر، مصرف دخانیات، فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت، به کاهش خطر ابتلا به نارسایی قلب و کاهش خطر ابتلا به حمله قلبی کمک می کند. شما می توانید شانس ابتلاء به نارسایی قلبی را با خوردن یک رژیم غذایی سالم و استفاده نکردن از الکل و یا مواد مخدر غیر قانونی کاهش دهید. کنترل فشارخون بالا با رژیم غذایی، ورزش و احتمالاً دارو نیز مانع از بزرگ شدن قلب در فرد می شود.
عوارض احتمالی:
- نارسایی قلبی
- لخته شدن خون
- ایست قلبی و مرگ ناگهانی
تشخیص:
- عکس برداری از قفسه سینه: می تواند نشانگر کاردیومگالی (بزرگی قلب) و نیز احتقان ریوی باشد. در تشخیص افتراقی علل تنگی نفس کمک کننده است.
- نوار قلب: ECG میتواند کاردیومگالی ( بزرگی) یا هیپرتروفی قلب (افزایش ضخامت دیواره)، اختلالات ریتم قلب ( آریتمی ها) و … را نشان دهد. همچنین در صورت انسداد عروقی شدید یا سکته های قلبی که یکی از علل کاردیومیوپاتی ها است را نشان دهد ولی می تواند نرمال نیز باشد.
- اکو کاردیو گرافی:با نمایش ساختمان قلب از جمله اندازه حفرات و نیز عملکرد قلب مانند برون ده قلبی EF روش اصلی تشخیص الیه کاردیومیوپاتی ها است.
- تست ورزش: برای یافتن علل ایسکمیک کاردیومیوپاتی ها استفاده می شود. گاهی برای تعیین فانکشن کلاس بیمار انجام می شود.
- کاتتراسیون و بیوپسی (نمونه برداری): گاهی برای تشخیص دقیق علت بیماری نیاز به نمونه بیوپسی بافت دیواره قلب داریم یا برای تعیین دقیق عوارض بیماری کاردیومیوپاتی نیاز به تعیین فشار های درون حفرات قلبی هست. در این روش، یک کاتتر را از طریق رگ فمورال در کشاله ران یا رادیال در مچ دست به قلب می رسانند و در آنجا یک نمونه کوچک از قلب بیمار را برای بررسی پاتولوژی میگیرند، یا فشار داخل حفرههای قلب اندازهگیری میشود، و یا آنژیوگرافی قلب انجام می دهند تا مطمئن شوند انسدادی عروق کرونر قلب عامل کاردیومیوپاتی ها نیست.
درمان طب نوین:
- درمان این مسئله مبتنی بر علت آن است، اما به طور کلی گزینهها درمانی عبارتند از: داروهای جلوگیری از بزرگ شدن قلب، اگر کاردیومیوپاتی یا نوع دیگری از بیماری قلبی مقصر بزرگ شدن قلب شما باشد، ممکن است پزشک داروهایی را به شما توصیه کند. این داروها عبارتند از:
- داروهای ضد آریتمیبرای ضربان قلب شما با یک ریتم طبیعی.
- مسدود کننده های بتابرای کاهش فشارخون و بهبود عملکرد قلب.
- مهار کننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) برای کاهش فشارخون و بهبود توانایی پمپاژ قلب.
- داروهای ضد انعقاد خونبرای کاهش خطر لخته شدن خون که می تواند باعث حمله قلبی یا سکته شود.
- داروهای ادرارآوربرای کاهش میزان سدیم و آب در بدن، که می تواند به کاهش فشار در عروق و قلب کمک کند.
درمان طب سنتی:
- ناشتا یک عدد به مصرف شود.
- 3 مرحله حجامت قلب انجام شود.
- شربت شونیسل و فومیسل میل شود.
- داروی طریفل و بلغم زدا مصرف شود.
- دوسین هر 6 ساعت یک قاشق چایخوری میل شود.
- بادکش کتف یک شب در میان 21 مرحله انجام شود.
- صبحانه ارده و شیره هفته ای 5 وعده و 2 وعده عسل میل شود.
- اصلاح تغذیه و ترک جدی سردیجات و مواد کارخانه ای انجام شود.
- عرق بهارنارنج یا جوشانده بهارنارنج همراه با عسل شب موقع خواب میل شود. (120 شب)
فعالیت:
- از انجام هرگونه فعالیت بدنی شدید پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین لبنیات و غذاهای گرم بدون مصلح پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، لقمه قارچ و سویا، خوراک قارچ طعم دار، خوراک صیفی جات، خوراک گل کلم، خوراک کلم بروکلی، خوراک بادمجان و عدس، خوراک بادمجان و غوره، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا با رب انار، خوراک دال عدس، خوراک مخلوط، آش حبوبات و غله ۲، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۲، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش مرزه، حلیم عدسی با سویا ۱، عدس پلو ساده، نخود فرنگی پلو ۱، خورش فسنجان با سویا، خورش فسنجان با اسفناج، خورش قیمه بادمجان، خورش بادمجان، خورش کدو بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، خورش لوبیا سبز، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش قیمه بادمجان، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ کلم برگ، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، سوپ جو و اسفناج، دلمه برگ انگور، کشک سویا، سس جعفری.