بد زخم بودن: عبارت است از بد زخم بودن یا دیر خوب شدن جراحتها یا زخمهایی که به هر دلیل بر روی پوست ایجاد میشود میتوانند آسیبهای جدی بر بدن، زیبایی و جوانی فرد وارد کنند در واقع این مشکل به پارامترهای مختلفی بستگی داشته و نمی توان علت مشخص و ثابتی را برای تمامی افرادی که دچار این مشکل (بدزخمی) هستند مشخص کرد، زیرا سیستم بدن هر فرد متفاوت بوده و بیماریهایی که ممکن است در فرد وجود داشته باشد نیز در به تعویق افتادن بهبود زخمهای بدن بی تأثیر نیست.
علت:
- ناشی از کمبود صفرا
- زخم های پای وریدی: زخم پای وریدی زمانی که یک زخم در پای شما آهسته خوب می شود اتفاق می افتد. بسیاری از زخم ها به دلیل گردش خون ضعیف در رگ پاها رخ می دهد.
- عفونت: پوست شما اولین خط دفاع بدن شما در برابر باکتری است. وقتی پوست آسیب می بیند، باکتری ها می توانند از خارج به داخل بدن حرکت کنند. اگر ناحیه زخم عفونی شود، معمولاً شاهد قرمزی، تورم، درد و زهکشی زخم ( تخلیه یک مایع با رنگ و بوی غیرطبیعی از زخم) خواهید بود.
- تغذیه نامناسب و کمبود املاح مغذی بدن: آیا به اندازه کافی میوه و سبزیجات می خورید؟ ویتامین موجود در آنها، به خصوص ویتامین A و C به بدن شما کمک می کنند سریع تر بهبود یابد. اطمینان حاصل کنید که شما مواد غذایی مانند پرتقال، اسفناج، سیب زمینی شیرین و فلفل را برای کمک به بدن خود، مصرف می کنید. شما همچنین باید مقدار زیادی پروتئینبدون چربی را در طول مسیر درمان زخم دریافت کنید.
- دیابت: به علت افزایش قند خون، بیماری دیابت خطر ابتلا به زخم های مزمن و عفونت را افزایش می دهد. قند خون بالا می تواند روی سیستم گردش خون و سیستم ایمنی شما تأثیر منفی داشته باشد. دیابت همچنین می تواند به اعصابی که باعث درد زخم می شود، آسیب برساند و به همین دلیل بیماران دیابتی وقتی چیزی به آنها آسیب می رساند، متوجه نمی شوند، در نتیجه زخم های بیشتری ایجاد می شود. اگر متوجه شدید که زخم های شما به آرامی بهبود می یابند، می تواند نشانه ای از این آسیب عصبی باشد، به ویژه زخم های مجدد روی پاها.
- مصرف بعضی از دارو: داروهای مختلف نیز می توانند به عنوان مقصر “بهبود زخم آهسته” شناخته شوند. داروهای شیمی درمانی و پرتوی دارای مواد شیمیایی قدرتمندی هستند که سیستم ایمنی بدن شما را مختل می کند و فرآیند بهبود را سخت تر می کند. آنتی بیوتیک ها باکتری ها را می کشد، و خطر ابتلا به زخم های عفونی را افزایش می دهند. علاوه بر این، داروهای ضد التهاب ممکن است مرحله التهابی را که بدن شما در معالجه زخم ها می گذراند، مهار کند. اگر مشکوک هستید که داروی شما باعث مشکل می شود، نگرانی خود را با یک پزشک در میان بگذارید.
- گردش خون ضعیف: هنگامی که بدن شما در حال درمان یک زخم است، گلبول های قرمز هستند که سلول های جدید را به آن منطقه منتقل می کنند. گلبول های قرمز همچنین با کلاژن به ایجاد پایه ای برای پوست جدید کمک می کنند. اگر گردش خون ضعیفی داشته باشید، خون به آرامی به محل زخم حرکت می کند و فرآیند بهبود زخم را به تأخیر می اندازد. گردش خون ضعیف ممکن است ناشی از دیابت، چاقی، لخته شدن خون، تصلب شریان یا برخی علل دیگر باشد.
- زخم بستر: زخم بستر معمولاً زمانی اتفاق می افتد که یک فرد به مدت طولانی در رختخواب بی حرکت باشد. به عنوان مثال، یک بیمار بستری به مناطق خاصی از بدن که در تماس با بستر است، فشار می آورد. این فشار می تواند باعث ایجاد سطح های متفاوتی از زخم شده و در نهایت منجر به زخم بستر و عفونت شود. زخم های خفیف باید سریعاً با داروهای عادی و کاهش فشار از منطقه به سرعت برطرف شوند، اما زخم های متوسط یا شدید به درمان پزشکی نیاز دارند.
- نوشیدن الکل: این عادت بد زمانی بدتر می شود که شما تمام اثرات پزشکی آن روی بدن، از جمله زخم هایی که دیر خوب می شوند را در نظر بگیرید. محققان در یکی از مطالعات که سال ۲۰۱۴ در مجله Alcoholism: Clinical and Experimental Research منتشر شده، متوجه شدند که مصرف الکل عفونت های زمان بستری شدن را به طور قابل توجهی افزایش می دهد. از جمله این عفونت های زخم های جراحی هستند. بر اساس این مطالعه، الکل بیش از حد، گلبول های سفید خون مهم، که باکتری ها را دفع می کند را در بدن کاهش می دهد.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- سن
- دیابت
- غلبه بلغم
- بی تحرکی
- کم کاری تیروئید
- بیماری های پوستی
- کمبود پلاکت خون
- مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین لبنیات بدون مصلح
تشخیص:
- آزمایش خون
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب سنتی:
- کمپوت آناناس یا میوه آناناس بخورید.
- موضع زخم را با عسل و روغن زیتون پر کنید.
- اطراف زخم را خوب ماساژ دهید و بادکش گذاری کنید.
- در صورت بروز عفونت دود عنبرنساء به موضع زخم بدهید.
- باید غذاهای صفراساز (گرم و خشک) بیشتر بخورند. مثل: سیاهدانه، زیره و …
- در صورت عفونت زخم دو واحد نمک دریا + پنج واحد عسل ترکیب کنید و روی موضع ضماد کنید.
- شربت عسل و زعفران در طول روز بخورید. (افرادی که دچار دیابت هستند از عسل دیابتی ها استفاده کنند).
فعالیت:
- تا زمان بهبودی کامل از انجام هرگونه فعالیت بدنی شدید پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین لبنیات بدون مصلح پرهیز کنید.