بدن درد یا کوفتگی بدن (درد سراسر بدن): عبارت است از خستگی و کوفتگی بدن، همراه و همنشین بسیاری از مردم در این روزها است. این همراهی برای عده ای به قدری عادی شده است که آن را به عنوان یک بیماری تلقی نمی کنند یا آن که اعتقادی به درمان آن ندارند. این در حالی است که درمان اینگونه بیماران در اغلب موارد بسیار آسان است.
علائم:
- نشانه اصلی بدن درد، همانطور که از اسم آن پیداست، درد شدید در عضلات بدن و استخوان هاست؛ اما این درد معمولاً علائم دیگری هم دارد که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس ضعف
- نامنظم شدن خواب
- سرد شدن دستها یا پاها
- گاهی کبودی و ورم در بافت
- رنگپریدگی در چهره و پوست
- صدا دادن استخوانها در هنگام راهرفتن
- احساس بدندرد و کوفتگی در یک یا چند عضو
- در این حالت سرما و رطوبت و بلغم کل بدن را فرا گرفته و بیمار نمی تواند نفس بکشد، بخندد، عطسه کند و …
علت:
- کاهش ویتامین های گروه B ناشی از غلبه سودا: یکی دیگر از عوامل کوفتگی بدن محسوب می گردد (میوه جات و سبزیجات تازه منابع خوب این ویتامین ها هستند).
- مشکلات قلبی ناشی از غلبه سودا: از موارد دیگر کوفتگی بدن است که می تواند بدن را همیشه خسته و کوفته نگه دارد این مسئله باعث می شود که پمپاژ قلب و انتقال مواد غذایی به سلول ها به خوبی انجام نشود.
- غلبه سودا: باعث تخریب گلبول های قرمز، کم خونی، غلظت خون، کاهش مایعات بدن، سوء تغذیه، یبوست و… می گردد. این موارد باعث عدم ارسال مناسب مواد غذایی و اکسیژن به سلول ها شده و ضعف و کوفتگی را به همراه خواهد داشت. این درد یعنی جریان بلغم در سراسر بدن، جابه جایی بلغم همراه خودش درد می آورد، اما در بعضی از جاها رسوب می کند و می ماند و از مفاصل است، مثل مفاصل پا، دست و ستون فقرات، آنجایی که نفوذ کرد و تبلور پیدا کرد تبدیل به آرتروز می شود، قبل از آرتروز، روماتیسم است، بنابراین روماتیسم یک نوع خلط سوداست که از طریق بلغم خشک شده بوجود می آید در ابتدا مفاصل نرم است و چون نرم است تغییر شکل پیدا می کند و بعد بلور می شود این یعنی تبدیل بلغم به سودا و این مراتب دارد. در درمان باید بیمار آفتاب گیری بکند و گرمی ها و اسفند (شب یک قاشق غذاخوری با آب) استفاده کند. اوج این بیماری آرتریت و روماتوئید است که همراه با ورم بوده و پایین تر از آن آرتروز و رماتیسم و پاین تر از آن درد منتشر در سراسر بدن است.
- انجام فعالیت های ورزشی و تمرین های سخت بدنی: درد بدن، علامت شایع بسیاری از بیماریها و مشکلات است.یک علت شایع بدن درد، فعالیت ورزشی و تمرینهای سخت بدنی است که باعث خسته شدن عضلات شما میشود. این خستگی عضلانی باعث ایجاد درد شده و تا زمانی که به آنها فرصتی برای بهبودی با استراحت ندهید، این درد بهتر نخواهد شد. اگر به شکل مداوم دچار کوفتگی بدن یا ضعف عضلانی هستید که علت مشخص یا توضیحی برای آن نمییابید، ممکن است بیماری زمینهای وجود داشته باشد که نیاز به بررسی بیشتر دارد.
- سرماخوردگی یا آنفولانزا: سرماخوردگی و آنفولانزا، هر دو عفونت ویروسی هستند که باعث التهاب در بدن میشوند. هنگام حملهی ویروس به بدن، سیستم ایمنی بدن برای مقابله با آنها تلاش میکند و التهاب رخ میدهد. التهاب، به ویژه در گلو، سینه و ریهها، میتواند باعث ایجاد درد شود. ممکن است تمام بدنتان نیز درد داشته باشد، زیرا بدن شما برای مبارزه با عفونت بسیار سخت تلاش میکند. سایر علائم شایع سرماخوردگی یا آنفولانزا عبارتند از: عطسه یا سرفه، مخاط رنگی و غلیظ، خشن شدن صدا، گلو درد و سردرد. استراحت، نوشیدن مقدار زیادی آب و غرغره کردن آب گرم و نمک دریا به کاهش درد گلو کمک میکند.داروهای بدون نسخه مانند سودوافدرین و ایبوپروفن میتوانند به تسکین علائم و درد شما کمک کنند. اگر علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا بیش از چند هفته ادامه یابند یا اگر نمیتوانید به درستی غذا بخورید، بنوشید یا نفس بکشید، به پزشک مراجعه کنید.
- کم خونب: کم خونی به علت کاهش عملکرد سلولهای قرمز خون رخ میدهد.در کم خونی بافتهای بدن اکسیژن کافی دریافت نمیکنند. در نتیجه، در بیماری کم خونی، بسیاری از قسمتهای بدن، درد میکند. کم خونی دلایل زیادی دارد. شایعتین علتهای کم خونی شامل کمبود آهن، فولات یا ویتامین B12 میباشد، که با مصرف مکمل، این کمبود قابل درمان است. کم خونی میتواند علائم دیگری نیز ایجاد کند. علائم دیگر کم خونی شامل: خستگی، ضربان قلب غیر طبیعی، سرگیجه، سردرد، درد قفسهی سینه، سرد شدن پا یا دست و رنگ پریدگی پوست است.
- ویروس کرونا: مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده (CDC)، اخیراً شش علامت جدید COVID-19 را به لیست رسمی خود اضافه کرده است که بدن درد و کوفتگی بدن نیز جزو آن میباشد. درد عضلانی یا میالژی، کمی کمتر از سایر علائم کرونا ویروس رایج است. درد عضلانی ناشی از عفونت کرونا ویروس، در اثر آسیب به فیبرهای ماهیچهای توسط خود ویروس ایجاد میشود. این ویروس همچنین یک واکنش التهابی را در بدن ایجاد میکند که از طریق سایتوکاینهای التهابی که اساساً سیستم ایمنی بدن را فعال میکنند، باعث تخریب غیر طبیعی بافت میشود. درد عضلانی مرتبط با COVID-19 معمولاً به شکل حساسیت به لمس عضله یا درد در زمان حرکت عضله، احساس میشود. در حالی که دردهای مربوط به ورزش یا آسیب ناشی از تمرین، بیشتر در یک عضلهی خاص متمرکز هستند. علاوه بر سرفهی خشک، تنگی نفس و تب که علائم اصلی و استاندارد تشخیصی بیماری کرونا هستند، CDC همچنین سردرد، لرز، از بین رفتن حس بویایی و چشایی، گلودرد و درد عضلات را در لیست علائم کرونا ویروس قرار میدهد.
- مونونوکلئوز عفونی: مونونوکلئوز که به آن “بیماری بوسیدن” نیز گفته میشود، توسط ویروس ابشتن بار (Epstein-Barr) ایجاد میشود.مونونوکلئوز بسیار مسری است و یکی از شایعترین علتهای بدن درد است. التهاب و تورم باعث انسداد مجاری هوایی میسود، در نتیجه درد و خستگی بدنی رخ میدهد. علائم دیگر مونونوکلئوز عفونی عبارتند از: خستگی شدید، تورم لوزهها یا غدد لنفاوی، راش پوستی، گلو درد و تب.
- پنومونی یا ذات الریه: ذات الریه یا عفونت ریهها، میتواند بر کل سیستم تنفسی، تعریق و سایر کارکردهای مهم بدن تأثیر بگذارد.اگر نتوانید به خوبی نفس بکشید، بدن شما نمیتواند برای سالم نگه داشتن گلبولهای قرمز و بافتهای بدن، اکسیژن کافی را دریافت کند. این موضوع میتواند باعث بدن درد شود. علائم دیگر پنومونی عبارتند از: سرفه، درد در قفسهی سینه، خستگی، بی حالی، حالت تهوع، استفراغ، اسهال، تنگی نفس، گرگرفتگی، عرق سرد و تب.
- فیبرومیالژیا: بیماری فیبرومیالژیا، باعث میشود فرد در تمام بدن از جمله ماهیچهها و استخوانهایش احساس خستگی کند.علت فیبرومیالژیا نامشخص است، اما وقایع استرس زا مانند ضربهی جسمی، جراحی و عفونت ممکن است آن را ایجاد کنند. علائم دیگر فیبرومیالژیا شامل مشکلات خواب، حساسیت به نور یا صدا، سفتی عضلات به خصوص در زمان صبح، مشکل در به خاطر سپردن یا فکر کردن و احساس سوزن سوزن شدن در دست و پا.
- سندروم خستگی مزمن: سندرم خستگی مزمن (CFS) شرایطی است که با وجود استراحت یا خواب زیاد، فرد همچنان احساس خستگی و ضعف میکند.در این حالت بدن احساس استراحت یا تازگی نمیکند و همچنین درد در عضلات و مفاصل کل بدن نیز ایجاد میشود. از دیگر علائم سندرم خستگی مزمن میتوان به این موارد اشاره کرد: مشکلات خواب، گلو درد، سردرد، مشکل در به خاطر سپردن یا فکر کردن، سرگیجه و سردرگمی.
- آرتروز: آرتروزبه علت التهاب در مفاصل اتفاق میافتد. علت آرتروز میتواند شکستگی یا عفونت در غضروف مفصلی باشد. علاوه بر این، بیماریهای خود ایمنی که قسمتهای اطراف مفاصل را درگیر میکنند، مانند آرتریت روماتوئید یا لوپوس (SLE) میتوانند باعث درد مفاصل و محدودیت حرکت شوند. علائم دیگر آرتریت عبارتند از: سفتی مفاصل، ورم مفاصل، گرما یا قرمزی اطراف مفاصل و از دست دادن توانایی حرکت مفاصل.
- لوپوس: در بیماریلوپوس، سیستم ایمنی به بافتهای خودی بدن از جمله رگهای خونی، اندامها و مفاصل حمله میکند. به دلیل آسیب و التهاب ناشی از این بیماری خود ایمنی، بدن درد در بیماران مبتلا، شایع است. از علائم دیگر لوپوس میتوان به خستگی، راش پوستی، تب، تورم یا قرمزی در اطراف مفاصل، تشنج و حساسیت به نور خورشید، اشاره کرد.
- بیماری لایم: بیماری لایم به علت آلودگی با باکتری بورلیا بورگدورفری (Borrelia burgdorferi) ایجاد میشود. این باکتری از طریق نیش کنه به بدن انسان منتقل میشود. درد، به خصوص در عضلات و مفاصل، یک علامت شایع بیماری لایم است. اگر بیماری لایم درمان نشود، میتواند باعث ایجاد بیماریهای عصبی، عضلانی، مفصلی مانند ورم مفاصل و فلج شود. بیماری لایم علائم دیگری نیز دارد که عبارتند از: خستگی، گرگرفتگی و عرق سرد، تب و سردرد.
- هیستوپلاسموز: هیستوپلاسموز یک عفونت قارچی است که در اثر اسپورهای موجود در هوا ایجاد میشود.منشا این اسپورها، از خاک یا مدفوع خفاشها یا پرندگان است. این شرایط بیشتر در اطراف پروژه های ساختمانی، مزارع یا غارها وجود دارد که مقادیر زیادی اسپور در هوا آزاد میشود. کوفتگی و درد بدن، علامت شایع هیستوپلاسموز است. علائم دیگر هیستوپلاسموز عبارتند از: تب، لرز، درد قفسهی سینه، سردرد و سرفه.
- مولتیپل اسکلروزیس: تصور میشود که بیماریمولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری خود ایمنی است. در این بیماری، سیستم عصبی مرکزی مورد هدف قرار میگیرد و بافت اطراف سلولهای عصبی به نام میلین به دلیل التهاب مداوم تجزیه میشوند، این آسیب توانایی سیستم عصبی را در انتقال صحیح سیگنالهای عصبی مختل میکند. در نتیجه باعث ایجاد احساس درد، سوزن سوزن شدن یا احساسات غیرطبیعی میشود. علائم دیگر MS عبارتند از: ضعف، خستگی، تاری دید. کوری موقتی یا دائمی که معمولاً فقط یک چشم درگیر میشود. مشکل در راه رفتن یا اختلال در تعادل. مشکل در به خاطر سپردن و اختلال در فکر کردن.
- کم آبی یا دهیدراسیون: آب یک عنصر اساسی برای عملکرد طبیعی و سالم بدن است. بدون آب، بدن نمیتواند بسیاری از فرایندهای مهم از جمله تنفس و هضم را به درستی انجام دهد. در نتیجه، اخلال در روند طبیعی بدن به علتکم آبی، میتواند درد جسمی ایجاد کند. اگر به اندازهی کافی آب ننوشید، به ویژه در یک روز گرم یا خشک، میتوانید به سرعت آب از دست بدهید. طبق توصیهی پزشکان، شما باید هر روز حدود هشت لیوان آب بنوشید. مخصوصاً اگر از نظر جسمی فعال هستید و زیاد عرق میکنید. اگر به دلیل بیماری مانند اسهال دچار کمبود آب بدن هستید، آب زیادی بنوشید. نوشیدن آب یا نوشیدنیهای دارای الکترولیت اضافی مثل پودر ORS، میتواند به شما در جایگزینی الکترولیتهای از دست رفته در اسهال کمک کند. سایر علائم کم آبی بدن عبارتند از: ادرار تیره، سرگیجه، خستگی و تشنگی شدید.
- کمبود خواب: نداشتن خواب کافی میتواند بر سلامت کلی تأثیر بگذارد. هر فرد در هر شب به حداقل ۶ تا ۸ ساعت خواب نیاز دارید. مرحلهی خواب REM، که در واقع مرحلهی حرکت سریع چشم است، باعث استراحت و بازتوانی مغز میشود. برای سالم ماندن بافتها و سلولهای بدن، نیاز به خواب کافی و مناسب دارید تا مغز طراوت و هوشیاری خود را بازیابد و بدن فرصت استراحت و کسب انرژی مجدد را داشته باشد. علائم دیگر کمبود خواب شامل این موارد هستند. سردرگمی، خواب آلودگی در طول روز، اختلال در درک مطلب هنگام خواندن یا گوش دادن به صحبت دیگران، اختلال در صحبت کردن و مشکل در به خاطر سپردن چیزها است.
- استرس: هنگام مقابلهی بدن با استرس، سیستم ایمنی بدن نمیتواند پاسخ به التهاب را کنترل کند.همچنین بدن نمیتواند با عفونت یا بیماریها مقابله کند. این امر میتواند باعث بدن درد شود، زیرا بدن مستعد التهاب و عفونت میشود. اگر فکر میکنید استرس باعث کوفتگی بدن تان میشود، بهتر است تغییرات کوچکی در سبک زندگی روزانهی خود ایجاد کنید تا استرس شما تا حد ممکن کاهش یابد.
- کم کاری تیروئید: کم کاری غده تیروئیدبه این معنی است که هورمون تیروئید (تیروکسین) کمتر از حد معمول در بدن وجود دارد. این کمبود باعث میشود احساس خستگی کنید.
- بیماری سلیاک: بیماریسلیاک که احتمالاً تا پایان عمر با بیماران همراه خواهد بود، ناشی از واکنش سیستم ایمنی بدن به گلوتن است. گلوتن پروتئینی است که در نان، کیک و غلات وجود دارد. بیماری سلیاک با آزمایش خون قابل تشخیص است. علائم دیگر بیماری سلیاک به جز خستگی و کوفتگی بدن، شامل اسهال، نفخ، کم خونی و کاهش وزن است.
- دیابت: یکی از علائم اصلی دیابت نوع ۱ و نوع ۲ احساس خستگی شدید و بدن درد است. سایر علائم کلیدی که در تشخیص دیابت نقش دارند عبارتند از: احساس تشنگی زیاد. پرنوشی، پرادراری و کاهش وزن است. اگر فکر میکنید علائم دیابت را دارید، با پزشک خود صحبت کنید.
- افسردگی: وقتی افسرده هستید، احساس غم و اندوه زیادی میکنید.علاوه بر این، افسردگی می تواند انرژی شما را تخلیه کند. این امر میتواند خواب شما را مختل کند. یا باعث بیدار شدن از خواب در صبح زود شود. به همین دلیل ممکن است در طول روز احساس خستگی بیشتر و کوفتگی بدن داشته باشید.
- کمبود مواد مغذی در بدن: آیا جالب نیست که کمبودهای تغذیهای میتوانند دلیلی برای کوفتگی و درد بدن شما باشند؟کمبود برخی مواد مغذی عملکردهای بدن و فرآیندهای متابولیکی در سطح سلولی را تغییر میدهند. کمبود ویتامین E، منیزیم، اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب امگا۳ میتوانند منجر به بدن درد و کوفتگی شوند. ارتباط کوفتگی بدن و کمبود برخی مواد مغذی را در زیر بررسی میکنیم.
- کمبود ویتامین دی: کافی نبودن میزان ویتامین D در بدن، میتواند باعث هیپوکلسمی یا کاهش سطح کلسیم خون شود. زیرا بدن برای جذب کلسیم به ویتامین D نیاز دارد.بسیاری از ارگانهای مهم بدن مانند کلیهها و ماهیچهها برای عملکرد صحیح به کلسیم احتیاج دارند. استخوانها نیز برای سالم ماندن وابسته به کلسیم هستند. به همین دلیل، افرادی که دارای کمبود ویتامین D هستند، در اندامها و استخوانهایشان احساس درد میکنند. علائم دیگر کمبود ویتامین D عبارتند از: گرفتگی بدن، سفتی یا اسپاسم عضلانی، سرگیجه، کاهش حس و تشنج.
- کمبود خانواده ویتامین B: ویتامینهای گروه B برای غلاف میلین، که از اعصاب شما محافظت می کند، مهم هستند.حدود ۸ ویتامین مختلف B وجود دارد. همه آنها نقش مهمی دارند. ویتامین های B2 ریبوفلاوین و B6 پیریدوکسین میتوانند به بهبود سندرم تونل کارپ (CTS) کمک کنند. ویتامین B3 نیاسین دردهای استئوآرتریت را تسکین میدهد. در نتیجه انعطاف پذیری مفصل و التهاب بهبود مییابد. ویتامین B12 میتواند دردهای عصبی که با سوزن سوزن شدن مشخص میشوند را تسکین دهد. انواع مختلف ویتامینهای گروه B به راحتی در غذاهای کامل یافت میشوند. مانند گوشت، ماهی، لبنیات، سبزیجات دارای برگ تیره، بادام، بادام زمینی، قارچ، آووکادو، لوبیا و تخم مرغ موجود هستند.
- کمبود کلسیم: کلسیم جایگاه مهمی در عملکرد عضلات و عصبها دارد.کلسیم در استحکام استخوانها و کنترل عملکرد عضلات و عصب از اهمیت بالایی برخوردار است. علائم کمبود کلسیم شامل خستگی، گرفتگی عضلات و ضربان قلب غیر طبیعی است. لبنیات و سبزیجات، به خصوص سبزیجات دارای برگهای تیره، یک منبع غنی از کلسیم هستند.
- تصلب شرایین: اگر بازوها، پاها، یا هر دوی آنها درد دارند، ممکن است به این دلیل باشد که عضلاتتان خون کافی دریافت نمیکنند. در ابتدا، شاید فقط موقع ورزشکردن این مسئله را متوجه شوید، اما این موضوع به دلیل وضعیتی به نام تصلب شرایین ایجاد میشود که در صورت انسداد لولههایی که خون را به ماهیچههای شما میرسانند، رخ میدهد.
- عوارض برخی از داروها: گاهی برای کنترل کلسترول، داروهایی به نام استاتین تجویز میشوند که حدود ۳۰ درصد از افرادی که این دارو را مصرف کردهاند، درد عضلانی را گزارش کردهاند. اگر این اتفاق برای شما هم رخ داده است، با پزشکتان مشورت کنید تا داروی متفاوتی را برایتان تجویز کند.
پیشگیری:
- پروتئین مصرف کنید.
- هر روز پیاده روی کنید.
- آب و مایعات زیاد بنوشید.
- استراحت کافی داشته باشید.
- به عضله هایتان استراحت دهید.
- رژیم غذایی سالمی داشته باشید.
- دمای بدنتان را با گرم شدن و سرد شدن هوا تنظیم کنید.
- از مصرف زیاد فرآورده های کارخانه ای، لبنیات خصوصاً لبنیات پاستوریزه و غذاهای سرد بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.
تشخیص:
- آزمایش خون
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- بهترین روش برای درمان این احساس ناخوشایند شناخت دلیل اصلی آن و کمک به رفع آن است. به طور کلی برای درمان این درد راهکارهای زیر پیشنهاد میشوند:
- یوگا
- ماساژ
- طب سوزنی
- خواب کافی
- حمام آب گرم
- تغذیه مناسب ( برای تامین ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن)
- استفاده از داروها (به طور مثال اگر دلیل اصلی بدن درد شما ابتلا به بیماری های مفاصل است، با استفاده از داروهای مناسب میتوانید درد را کنترل کنید)
درمان طب سنتی:
- خوردن گرمی ها
- ورزش سبک روزانه.
- خوردن جوشانده نعناع
- آفتاب گیری کردن (صبح ها)
- مالیدن اسانس نعناع به پیشانی
- پودر هل سبز را زیر زبان نگه دارید.
- انجام بادکش گرم کتف به صورت مکرر
- مالیدن روغن بابونه و گل محمدی به بدن.
- انجام حجامت عام 7 مرحله با فاصله 3 هفته
- خوردن آب هویج روزی دو لیوان بسیار مفید است.
- تعریق (برای تعریق بهتر است از کرسی استفاده کنید).
- روغن سبز را ۳ روز، روزی ۴ مثقال به تمام بدن بمالید.
- تعریق (فوق العاده مهم است) بعد از خوردن سوپ گرم
- بلعیدن اسفند (شب یک قاشق غذاخوری با آب) استفاده کند.
- روغن سبز را در روغن خوراکی حل کرده و به تمام بدن بمالید.
- آمله پرورده را روزی ۵ دانه با یک قاشق از شربت آن میل کنید.
- روغن بادام تلخ و گنه گنه را با هم مخلوط کرده و بر بدن بمالید.
- برگ های تازه درختان کاج را بکوبید و آب آن را بگیرید و به بدن بمالید.
- پرهیز از مصرف آب خیلی سرد یا هر نوع نوشیدنی تگری در هر فصلی از سال.
- مصرف غذاهای سالم مطابق با طبع و مزاج خود و پرهیز از مصرف کلیه غذاهای ممنوعه.
- سیب درختی: اسید مالیک موجود در سیب درختی، خستگی و درد عضلانی را از بین می برد.
- برطرف کردن یبوست با (مصرف سبزی جات همراه غذا، استفاده از نان سبوس دار، رعایت آداب غذا خوردن و…).
- افرایش مصرف غذاهای سرشار از کلسیم مانند (کنجد، شلغم، انواع کلم ها، بادام، پونه، نعناع، برگ تربچه، برگ انگور و…).
- یک لیوان شیر را حرارت دهید و یک قاشق مرباخوری عسل و یک قاشق مرباخوری زردچوبه به ترکیب اضافه کنید و میل کنید.
- برای تسکین درد عضلات باید انجیر تازه را بکوبید و با آرد جو خمیر کنید، بعد گرم کرده و تا گرم است بر موضع درد ضماد گذارید.
- هسته تمرهندی را نرم بسایید و با روغن زیتون مخلوط کرده و در آفتاب گرم یا حمام گرم، به بدن بمالید و بدن را کاملاً ماساژ دهید.
- گیلاس: بسیاری از ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی در گیلاس می تواند التهاب و درد عضلانی را کاهش دهد (آلبالو نیز چنین خاصیتی دارد).
- گوجه: مصرف چند پیمانه آب گوجه فرنگی در روز، به خاطر پتاسیم موجود در آن بعد از چند روز، احتمال بروز گرفتگی های دردناک عضله را کم می کند.
- ماساژ بدن با روغن های گیاهی توسط یک فرد با تجربه (با این کار جریان خون در بدن افزایش یافته و اکسیژن و مواد غذایی بیشتری به ماهیچه ها می رسد).
- ۱۰۰ گرم روغن بادام تلخ و ۶ نخود گنه گنه را با هم مخلوط کنید و در حمام به بدن بمالید، به وضع عمومی بدن بسیار کمک کرده و اعصاب را تحریک می کند.
- دوش آب سرد: در این شرایط، حمام آب سرد برخلاف آب گرم، می تواند سرعت گردش خون در بدن را پایین بیاورد و باعث کاهش گرفتگی ها و دردهای عضلانی شود.
- در صورت غلظت خون، مصرف کلیه فرآورده های حیوانی و غذاهای چرب و پرحجم را برای چند روز از برنامه غذایی خود حذف کرده و غذاهای گیاهی را جایگزین کنید.
- شربت بهارنارنج را با عرق بیدمشک مخلوط کرده و تا ۴۰ روز، روزی ۲ مرتبه و هر مرتبه یک لیوان از آن را میل کنید و اگر عرق نسترن را هم با گلاب میل کنید نافع است.
- دمنوش (خارخسک + دم گیلاس + چای کوهی) با کمی عسل؛ یک قاشق ترکیب را با یک لیوان آب جوش دم کرده ولرم که شد صاف کنید و با مقدار کمی عسل میل نمایید.
- مایعات کافی: مرطوب نگه داشتن بدن با مصرف مایعات کافی باعث افزایش حالت ارتجاعی عضلات دیواره عروق شده و آن را در برابر فشارهای ناگهانی و زیاد مصون می دارد.
- اگر این درد در موقع خوردن سردی ها بیشتر شود، درد سرد است که برای درمان آن از مالیدن اسانس نعناع یا روغن بادام تلخ یا اسانس نعناع همراه با روغن سیاه دانه به پیشانی کمک می گیریم.
- جوزبویا و فوفل سرخ و سفید از هر کدام ۱ دانه را نرم بسایید سپس ۱۰۰ گرم پودر نارگیل بر آن افزوده و روزی یک زرده تخم مرغ را با یک قاشق چایخوری از نرم شده آنها مخلوط کنید و میل فرمایید.
- افرایش فرآیند گردش خونرسانی و ایجاد حرارت طبیعی با مصرف دمنوش هایی مانند: (اسطوخدوس، بادرنجبویه، عناب، زنجبیل، هل، دارچین) البته این افزایش گرمی در طبایع سرد و گرم با هم متفاوت است.
- سرکه سیب: مصرف ۱ قاشق سرکه سیب با ۱ لیوان بزرگ آب جوشیده ولرم، درمان بسیار خوبی برای تسکین درد عضلانی هنگام غلبه دم است؛ این ماده، التهابات ناشی از تخریب بافت عضلانی را کاهش می دهد.
- حرکات کششی: کوتاه ترین راه حل برای خلاص شدن از گرفتگی عضلانی، انجام حرکات ساده اما مؤثر کششی است؛ کشش ماهیچه ها در همان جهتی که احساس درد می کنید، می تواند آنها را به شرایط عادی بازگرداند.
- یک قاشق غذاخوری پودر گنه گنه + یک قاشق غذاخوری کافور + روغن سیاهدانه + روغن بادام تلخ، روغن ها را حرارت دهید و مواد را به ترکیب اضافه کنید و در زمان درد موضع را روغن مالی کنید و گرم نگه دارید.
- موز: موز کاملاً رسیده نیز برای درمان دردهای عضلانی به دلیل داشتن پتاسیم بالا مفید است؛ پتاسیم می تواند ضعف عضلانی، خستگی و گرفتگی عضلات را هم بهبود بخشد (البته زیاده روی در مصرف موز توصیه نمی شود).
- کوآنزیم Q10: این ماده در بهبود عملکرد سیستم ایمنی و رساندن اکسیژن به بافت ها و کاهش درد عضلات دیواره عروق بسیار مفید است (پاچه گوسفند و پای پرندگان حاوی مقادیر زیادی از این ماده گران بها می باشد).
- افزایش مصرف مایعات: مصرف مایعات کافی باعث افزایش گردش خون در رگ ها شده و از کرختی و کوفتگی عضلات جلوگیری می کند (اگر آب بدن از یک سطح خاص کمتر شود فرد احساس خستگی و کوفتگی خواهد کرد).
- هفت سیر آرد گندم را در گلاب خمیر کنید و مقدار ۶ نخود زعفران ساییده را با آن خمیر مخلوط و به قدر کافی عسل در آن ممزوج کنید، با روغن زیتون برشته کرده و روزی ۸ مثقال از آن را میل فرمایید. ضعف عمومی بدن مرتفع خواهد شد.
- بابونه شیرازی + چای کوهی + افتیمون + سنبل الطیب + بادرنجبویه همه را به یک نسبت ترکیب و آسیاب کنید و یک قاشق غذاخوری از این ترکیب را با یک لیوان آب دم کنید و با عسل شیرین کرده و روزی یک تا سه لیوان میل کنید.
- برای تسکین دردی که در هر کجا از اعضای بدن وجود دارد می توانید قسط تلخ، مغز ناخنک از هر کدام ۵ گرم و مرزنجوش و بابونه شیرازی از هر کدام ۲۰ گرم، همه را بسیار نرم بسایید، بعد با لعاب تخم شنبلیله مخلوط کرده و بر محل درد ضماد کنید.
- نمک درمانی: تنها راه جذب این ماده، مصرف خوراکی آن نیست بلکه حمام نمک نیز از راه های دیگری است که می تواند درد و گرفتگی عضلات را کاهش دهد؛ انجام این کار تجربه فوق العاده ای است که حتی می توان با آن خستگی را هم از عضلات بیرون کرد.
- تنوع غذایی: رژیم غذایی هر روزه شما و مواد مغذی که در طول روز مصرف می کنید می تواند میزان و توانایی عضلات دیواره عروق را تأمین کند (منظور از تنوع غذایی یعنی مصرف سلامت تمام مواد غذایی سالم متناسب با طبع و مزاج، سن، جنسیت، فصل و… می باشد).
- حفظ آرامش: افزایش اسیدوز خون ناشی از هر بار استرس باعث تخریب بافت های عضلانی عروق شده و حالت ارتجاعی آنها را کم می کند؛ این موضوع باعث می شود که عروق فرد هنگام غلبه دم، قدرت کافی برای تحمل فشار حاصله را نداشته، لذا دچار التهاب و درد می گردد.
- ماساژ: ماساژ درمانی کمک زیادی به بهبود جریان خون و کاهش التهاب دیواره عروق می کند. هم چنین ماساژ باعث کاهش ضربان قلب، شل کردن عضلات، بهبود دامنه حرکت مفاصل و افزایش تولید هورمون ضد درد در بدن می شود و استرس و عصبانیت را نیز از بین می برد (البته ماساژ توسط فرد حرفه ای).
- کوهان شتر 6 واحد + سیاهدانه 1 واحد + رزماری 1 واحد + میخک 1 واحد + تخم خشخاش 1 واحد، همه مواد را مخلوط و آسیاب کنید و به همراه کوهان شتر حرارت دهید تا عصاره آن خارج شود سپس به ترکیب مقداری روغن بادام تلخ و روغن اسفند اضافه کرده و درون ظرف بریزید و درون یخچال نگهداری کنید.
- خواب کافی و منظم: کمبود خواب نه تنها فرآیند بهبود سلول ها را به تأخیر می اندازد بلکه استرس و فشار را نیز افزایش می دهد که موجب آزاد شدن هورمون کورتیزول در بدن شده و سفتی، سختی و کوفتگی عضلات را در پی خواهد داشت. حتماً بعد از ظهر یک خواب کوتاه حداقل نیم ساعت داشته باشید.
- نخودالوند را به میزان ۵ سیر بجوشانید که ۵ سیر از آب آن باقی بماند و بر روی آن ۵ سیر مغز پسته بریزید و پس از ۲۴ ساعت که مغز پسته در آب نخود خیسانده شد، ۵ سیر مغز فندق خشک و ۵ سیر نبات را بکوبید و با آنها مخلوط کرده، حب هایی درست کنید به اندازه یک گردو و روزی سه عدد از آن میل کنید.
- شیرین بیان، بهارنارنج، پونه، اکلیل کوهی، اسطوخدوس، آویشن شیرازی، بابونه، برگ تیول، دارچین، فرنجمشک و مریم نخودی، از هر کدام ۳۰ گرم، و هموزن آنها نبات بکوبید و بسیار نرم بسایید و روزی یک قاشق غذاخوری از آن را صبح و شب میل کنید. جهت ضعف عمومی بدن و ناراحتی های معده بسیار مؤثر و مفید است.
- ویتامین های گروه B: این ویتامین نه تنها در ساخت فیبرهای عضلانی شرکت دارد بلکه در حفظ آرامش نیز تأثیر به سزایی دارد، لذا از این نوع ویتامین غافل نباشید؛ مواد غذایی حاوی این ویتامین که موقع غلبه دم مفید می باشند عبارت اند از: (غلات سبوس دار، سبزیجات تازه، کلم برگ، ماش، قارچ، جو، جو جوانه زده، میوه جات تازه و به فصل خصوصاً با پوست و…).
- منیزیوم: کسب انرژی و رفع خستگی با استفاده از مواد غذایی سرشار از منیزیوم باعث بهبود عملکرد سلول های بدن و رفع دردهای عضلانی می گردد منابع حاوی منیزیوم: (غلات سبوس دار، سبزیجات تازه، نعناع، ریحان، مرزه، شوید، اسفناج، کلم برگ، پیاز، چغندر، کنجد، بادام، بادام هندی، لوبیا سویا، نخود، انواع لوبیا، برنج باسبوس، گردو، ذرت، گندم جوانه زده، پودر کاکائو).
- زنجبیل: استفاده روزانه از زنجبیل باعث کاهش ۲۰ درصدی درد عضلات می شود؛ از آنجا که زنجبیل خاصیت ضدالتهاب دارد، می تواند باعث کم شدن درد عضلات شود؛ پس چه به صورت خام و چه پخته، این مسکن طبیعی را در برنامه غذایی خود جایگزین کنید (البته حتماً توصیه داریم که آن را همراه با مرکبات مصرف کنید که برای غلبه دم بسیار مفید است وگرنه نتیجه کار معکوس می شود).
- مصرف مواد غذایی سرشار از منیزیم: یکی دیگر از موادی که هم می تواند حساسیت سلول های عصبی را افزایش دهد و هم در آرام کردن عضلات کمک کند، منیزیم می باشد. منیزیم را می توان از طریق مصرف بعضی مواد غذایی مانند: (غلات سبوس دار، سبزیجات تازه، نعناع، ریحان، مرزه، شوید، اسفناج، کلم پیچ، پیاز، چغندر،کنجد، بادام، بادام هندی، لوبیا سویا، نخود، انواع لوبیا، برنج باسبوس، گردو، ذرت، گندم جوانه زده، پودر کاکائو) تأمین کرد.
- خوردن غذایی که محتویات آن ۲۵۰ گرم گوشت سفید ران گوسفند نر و ۵۰ گرم لوبیا چیتی (که مملو از ویتامین است) و همچنین مغز پسته، گردو، بادام و فندق از هر کدام ۵۰ گرم باشد، بسیار مؤثر در درمان خواهد بود که بهتر است به جای آب، آن مواد را با گلاب بپزید و به جای زردچوبه در آن به اندازه ۳ نخود زعفران بریزید. پس از پخته شدن و آماده شدن، نصف را ناهار و نصف دیگر آن را شام میل کنید. این عارضه مرتفع خواهد شد.
- برای تکسین درد، هر 8 ساعت یک بار یک عدد قرص مسکن استفاده کنید (ترکیبات و طرز تهیه: سورنجان + میخک + زنجبیل + دارچین + هل سبز + صبر زرد + زردچوبه + افتیمون همه را به یک نسبت ترکیب و پودر کنید و درون کپسول بریزید یا با عسل به صورت حب هایی درست کنید و در مواقع درد میل کنید توجه داشته باشید افرادی که دچار اسهال های شدید یا کولیت یا کرون یا بیماری های گوارشی هستند از این ترکیب استفاده نکنند).
- زردچوبه: زردچوبه یک مسکن قوی بوده و التهاب بافت های بدن را کاهش می دهد؛ شما می توانید آن را به غذاهای روزانه اضافه کنید یا این که هر بار نصف قاشق چایخوری در یک لیوان آب جوش دم کرده با کمی عسل روزانه ۱ تا ۲ لیوان استفاده کنید؛ یا این که ترکیب (زردچوبه + نمک + لیموعمانی + کمی آب) را به میزان مساوی با هم مخلوط کرده و ناحیه دردناک را به مدت ۱۰ دقیقه ماساژ دهید و روزانه چند بار تکرار کنید تا درد از بین برود.
- تمرین رهاسازی جسم و ذهن: با دست و پاهای باز به پشت دراز بکشید، ذهن خود را تا آن جا که می توانید آرام کنید و از تمام افکار رها سازید. زمانی که ذهن تان از همه چیز پاک شد، ماهیچه های تان را مجسم سازید که در حال آرامش و استراحت هستند و تمام انرژی آنها تخلیه می شود. این کار را به تمام قسمت های بدن خود تعمیم دهید و سپس چند نفس عمیق بکشید و به آرامی از جا بلند شوید. این کار را چندین مرتبه در روز و هر بار ۱۰ الی ۱۵ دقیقه انجام دهید تا احساس کوفتگی از بین برود.
- افزایش فعالیت روزانه: اگر درد عضلات هنگام غلبه دم، حاصل بی تحرکی باشد، بهترین راه برای نجات از آن تحرک بیشتر است؛ برای آرام کردن عضلات چاره ای جز تحرک بدنی نیست؛ اگر به بهانه استراحت کردن، تمام روز، بی حرکت در جایی دراز بکشید، نه تنها بدن آرام نمی شود، بلکه به خاطر ایجاد اختلال در گردش خون، دردهای عضلانی بیشتر از قبل احساس می شود؛ پس خستگی را بهانه نکنید و فعالیت روزانه خود را افزایش دهید. (فعالیت طبیعی یعنی نه خیلی زیاد که خود را خسته کنید و نه آنقدر کم، که حوصله شما سر رود).
- ورزش: با هر بار ورزش خصوصاً ورزش های هوازی می توان میزان فشار به عضلات دیواره عروق را افزایش داد که این مسئله باعث افزایش استقامت رگ ها به فشارهای ناگهانی مانند فشارهای ناشی از غلبه دم می شوند؛ بنابراین با ورزش مداوم، هیچ کس هنگام غلبه دم دیگر دچار دردهای عضلانی نخواهد شد. (عدم مصرف آب کافی و تحمل گرسنگی بعد از انجام ورزش های سنگین می تواند در دراز مدت باعث تحلیل رفتن و آسیب دیدن ماهیچه ها شود و در خوشبینانه ترین شرایط تنها با اسپاسم موقت عضلانی خود را بروز دهد).
- آهن: کمبود شدید آهن گرچه بیشتر در زنان بروز پیدا می کند، اما می تواند آقایان را هم مبتلا کند؛ این مشکل شایع که می تواند باعث ضعف عمومی و بی حالی انسان شود، شاید یکی از دلایل احساس ضعف در عضلات هم باشد و حتی انجام کارهای روزانه را هم برای فرد دشوار کند؛ البته کم نیستند افرادی که کمبود آهن را همراه با کمبود ویتامین D تجربه می کنند و به خاطر هر دوی این فقدان ها دچار ضعف عضلانی و درد در ماهیچه هایشان می شوند؛ مواد غذایی سرشار از آهن که هنگام غلبه دم مفید می باشند عبارت اند از: (غوره، زرشک، گیلاس، هلو، آلوی زرد و سیاه، آلبالو، توت فرنگی، اسفناج، زردالو تمشک، عناب).
- بادیان، زنیان، زیره سبز، صبر زرد، صبر سیاه، جوهر آهن، کف دریا، دارفلفل، سورنجان مصری، قولنجان، زنجبیل، دارچین، زیره سیاه، جوزبویا، جوزهندی، پوست هلیله زرد، هلیله سیاه، میخک، عودالصليب، دلدل، مقل ازرق، مرک باد، مرمکی، زعفران، نبات لاهوری، نبات مصری، چوب عود، عنبر، گل محمدی، گل زرد، کندر، مرزنجوش، مصطکی، دانه گندم بوداده و سنبل الطیب از هر کدام ۵ گرم، همه را نرم بسایید، سپس با گلاب خمیر کرده و هم وزن همه آنها عسل مخلوط کنید و حب بسازید و شبی دو حب میل کنید. برای ضعف عمومی بدن بسیار نافع است. هم چنین عرق النساء، روماتیسم را مرتفع کرده و به بدن نیروی جدید می بخشد.
- ویتامین D: برای رهایی از دردهای عضلانی، بیشتر آفتاب بگیرید و به نور خورشید اجازه دهید ویتامین D بدن شما را تأمین کند؛ کمبود ویتامین D تنها باعث درد گرفتن استخوان های شما نمی شود بلکه بسیاری از دردهای عضلانی که سراغ انسان می آید و تجربه ناخوش آیند کوفتگی هم، به دلیل کمبود این ویتامین ایجاد می شود. وقتی به خاطر کمبود این ویتامین استخوان ها ضعیف و ناتوان می شوند، عضلاتی که به این استخوان ها متصل شده اند هم به خوبی پشتیبانی نشده و ضعیف و دردناک می شوند؛ عضلات دیواره عروق نیز از این امر مستثنی نیستند و هنگام مواجهه با نور مستقیم آفتاب تقویت شده و در مقابل فشار زیاد، از خود مقاومت نشان می دهند و سریع دچار درد نمی شوند. بررسی ها نشان می دهد اگر برای ۲۰ الی ۱۵ دقیقه در روز بازوها و پاهای تان را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید، سطح ویتامین D بدن بالا می رود و علائم گفته شده کم رنگ تر می شوند (خرما نیز از ویتامین D بالایی برخوردار است).
- گاهی می شود که انسان در حال سلامتی و تندرستی اجساس ناراحتی کرده و به هر عضوی از اعضاء خود دست می زند، درد و ضعف حس می کند، مانند کسی که در اثر ورزش بدنش خسته شده باشد یا کسی که در اثر عرق داشتن بدن خود را باد داده و تخته بند شده باشد. در صورتی که نه ورزش کرده و نه خود را در معرض باد قرار داده و نه کارهای فشاردار و زوردار کرده است، ولی به قدری بدن ناراحت و ضعیف است که به خود مشکوک می شود. این نوع حالت هیچ مرض نیست مگر ضعف عمومی بدن و به اصطلاح معروف کم بنیگی و بی بنیگی و یا به عبارت دیگر کم خونی، زیرا خون که کم شد از حرکت شدید خود می کاهد و قدرت و توانایی ندارد که با سرعت معمولی از رگ های مویی عبور کند، لذا ضعف عمومی در بدن مستولی می شود و بدن احساس ناراحتی کرده و گاهی در پشت گوش ها یا نوک بینی (دماغ) یا پیشانی عرق می کند که می گویند عرق بی بنیگی می باشد. برای جلوگیری از چنین حالت باید متوسل به دارو و اغذیه و اشربه مقوی شد و همه نوع ویتامین و میوه جات سرشار از ویتامین را زیاد مصرف کرد.
درمان کوفتگی ساق پا:
- غالباً این آسیب دیدگی ها در زردپی ها و عضلاتی که در جلوی استخوان های پا قرار دارند ایجاد می شوند و در مواردی باعث کشیده شدن زردپی ها یا شکستگی های زیر استخوانی می گردد. این عارضه بیشتر در میان بازیکنان بسکتبال و دوندگان ایجاد می شود، همچنین بیشتر افراد هنگام پریدن و دویدن دچار آن می گردند.
داروها:
- متادون
- مورفین
- آسپیرین
- ناپروکسن
- ایبوپروفن
- متاکسالون
- استامینوفن
- کلرزوکسازون
- سیکلوبنزاپرین
- مفنامیک اسید
- منتول سالیسیلات
- گلوکوکورتیکوئیدها
- استامینوفن + کدئین
- داروهای غیررماتیسمی
- مهارکننده پمپ پروتون (PPI)
- داروهای مخدری (استامینوفن کدئینیا مورفین)
- داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDS)
فعالیت:
- تا زمان بهبودی کامل از انجام هرگونه فعالیت شدید بدنی پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه، غذاهای سرد بدون مصلح غذایی پرهیز کنید.
نکته:
- اسفند برای تمام دردهای سرد نفوذ کننده درد معده، گوارش، عضلات و مفاصل خوب است و بلغم و سودا را ذوب می کند و شتاب درمانش خیلی بالا است (40 شب) و هر شب یک قاشق غذاخوری با آب بلعیده شود و هیچ وقت نباید جویده شود.
- اگر سه خلط صفرا، دم و بلغم پدید بیاد اول صفرا را درمان می کنیم بعد دم و بعد بلغم را، تا زمانی که صفرا و دم را درمان می کنیم بلغم رو به افزایش است، مثلاً خارش تن دارد و پا درد هم دارد، اگر خارش را از بین ببریم پادرد زیاد می شود؛ در اینجا برای پا درد درمان موضعی میدهیم (روغن بادام تلخ) و برای خارش، سرکنگبین توصیه می کنیم. درمان متضاد هم می توانیم بدهیم (سرکنگبین با اسفند)، سرکنگبین صفرا، سودا و دم را حل می کند، اما بلغم را زیاد می کند چون سرکه دارد؛ از آنطرف اسفند ضد بلغم و ضد سوداست (آب اسفند سرکنگبین باشد) از طرف دیگر حجامت بکنند که حجامت سه خلط صفرا، دم و سودا را حل می کند؛ بلغم را با اسفند درمان کنید.